今天與幾位好姊妹去L'tea room試了法國版tea set,巴黎鐵塔cup cake 、擺設也非常法國情懷。今次我們都是衝著環境裝修而來的,因為聽聞可以任意拍照,說真的,很美麗很夢幻的一間小店!!食物方面也不錯,對於午餐也未吃的我來說,份量剛剛好,8、9成飽肚,甜點很美,味道不會太膩,咸點比較多,煙三文魚,parma ham很香襯哈蜜瓜很fresh, 這都是我最愛,碎蛋tart出面未見過, 而且亦好好味,茶可以無限添飲,自改就點了蘋果茶, 朋友點了玫瑰茶, 蘋果茶很清香, 店員表示可以免費加茶包, 實在好好, 朋友的 rose tea 都好香, 朋友好鍾意 rose 味, 岩晒佢!   而且店員很友善,很樂意幫客人拍照,讚^^照片一post ig ,fb朋友即要求電話/地址,哈哈!

3層架食物, 唔洗揀, 佢已經set好左
Other Info. : 我們每月一次的gathering又多一個選擇,呵呵:)
2015-06-15
3層架食物, 唔洗揀, 佢已經set好左
2015-06-12 1637 views
早幾日book左呢度同朋友tea一tea,喺openeice見到啲相好靚,絕對係女士想到嘅地方,喺樓下搵左一陣,上到去打開門已經見到一班女士,在場嘅客人都只有女士雖然全部都係girls,但都唔太嘈,可以同朋友傾下計。第一次上黎,試左個士多啤梨果茶,淡淡帶點酸,不錯。朋友試了蜜桃,都是清清的。食物方面,不過不失,沒什麼特別,但個cupcake味道好怪,試了一口已經要說再見。基本上,環境,服務都非常好,girls talk 嘅地方一流!

2015-05-15 2064 views
其實都不是第一次來這裡High Tea,這小店每隔一段時間就會轉變款式,有theme的High Tea,今次是很浪漫的法國巴黎鐵塔 Tea Set,紅藍波點各一的小cup cake已經很法國Feel,就是法國國旗的顏色。加埋法國巴黎鐵塔型的朱古力小cup cake,真係唔捨得食,看上去好似有好多cream,但食落其實唔會好甜,所以都幾好味。Crème burlee 都是很推介的食物,上面燒左一層趣趣的焦糖,一打下去碎了食到入面竟然有橙肉,真係水果一介果隻橙肉,很清新很特別,蛋亦很香滑。咸點方面有Param Ham跟哈蜜瓜都是我很喜愛的,仲有碎蛋撻都真係幾特別,碎蛋同撻都有食過,但加埋一齊就真係無想過係咁特別香酥的。Tea Room 入面有幾個影相位比客人任影的,我來左幾時都有唔同的擺設,呢個我覺得香港唔係咁多餐廳會投放資源心機係擺設度,所以又係令我覺得impress的~
巴黎鐵塔下午茶

Other Info. : 店員會主動問客人影唔影相,呢個真係好impressive,因為平時食飯想搵個waiter來影相都很有難度,來到這裡竟然有人會主動幫我影,實在加左好多分。
2015-05-08
$241 (Tea)
2015-05-15 1776 views
媽媽跟我都很喜歡巴黎風的東西,所以母親節帶了媽媽來一試,媽媽中式茶就飲得多,西式茶她都真是第一次,來到時媽媽都會有點不慣(感覺像很高級般,跟媽經常幫襯既茶樓唔一樣)。但店員都很有善禮貌,媽媽都開始適應到這樣的環境。三層架的食物原來已經指定了,不用選擇的,就是現在的巴黎鐵塔款式。可以選的是茶或咖啡,點了蘋果茶跟水蜜桃茶,(茶是可以不停添飲,店家很細心知道有些客人不能飲太濃的茶,所以初初沖的茶會比較淡,但其後店員會主動問客人需不需要加茶包,真的超細心)三層架終於出場啦!真在太靚!每層都是食物真的很豐富,比例上咸點跟甜點各一半,很好啊,因為媽媽不能吃太多甜食。牛角包有三文魚跟我超愛的碎蛋,真係心心眼!很好味,其實我食完牛角包都已經飽飽地....哈哈~還有這個柚子三文治真係超好味,好fresh!沒有想過柚子可以跟三文治配上,還有柚子蝦,真的很好味啊。另外想講的就是這個朱古力慕絲,原來上面有一層紅桑子醬,真係好好的配啊!食物好味,環境舒適,跟媽媽過了一個悠閒的下午。媽媽對今次的經驗都很讚。真心推介各位可以來這裡與媽媽 High Tea。場來有很多地方供人拍影

場來有很多地方供人拍影
Other Info. : 店內播的歌都有點法國情懷,店家真的很細心另客人感到法國的風味。
2015-05-10
$240 (Tea)
Mother's Day
  • 三文魚牛角包
  • 碎蛋撻
  • 柚子蝦三文治
訂weekend的話要交deposit,每人$100,注意每人最少叫一個set的。在whatsapp的關於booking/payment的對話也很efficient。本來是訂了2-4pm時段,前一天告訴我可提前至1pm到,貼心。星期六當天這個時段是full的,不過服務的速度也很快。裝修是充滿女生大愛的Victorian style + 花花,有幾個影相位。講番食物,我們3人選擇了水果茶,tea bag品牌是Dilmah,絕對穩陣。食物賣相,以家庭式小店DIY來說,其實不算最突出,可以再靚D。一層咸點兩層甜點,沒有scones,咸的我感覺碎蛋出現頻率頗高,就連三文魚牛角麵包內也有。有一個有少許tuna salad的脆餅是不錯,另外有一個蝦的toast落左d柚子係幾得意,不過,得一隻蝦仔有有點小器吧。碎蛋tart因沒其他東西陪襯,沒什麼味道。甜點款式其實也不是很特別,cupcake fruit tart mousse 都是常見的。不過也幾鐘意個chocolate mousse 杯,個質地挺身,有層紅莓balance 番不會太sweet。crime brûlée 中間有件橙肉很搞笑,味道不錯

甜點款式其實也不是很特別,cupcake fruit tart mousse 都是常見的。不過也幾鐘意個chocolate mousse 杯,個質地挺身,有層紅莓balance 番不會太sweet。crime brûlée 中間有件橙肉很搞笑,味道不錯,而且脆糖面的功夫有做到。
總括來說,食物是還可以的,不過以$238 pp來說,價錢有點貼近酒店,我會expect 更精緻的食物,不過來這邊拍拍照,地點又方便,也是不錯。
得一隻蝦有點寂寞...
喜歡這個杯和那塊餅
$248 (Tea)
2015-05-07 1263 views
今日和友人來食,店員雖說一切都為當日所做,然而食材並不新鮮,三文魚肉很幹,蝦亦是冰箱拿出來,焦糖布丁的焦糖硬硬厚厚一層,非常非常甜,牛角包軟軟沒口感,蜜糖和士多啤梨茶味道很淡。鹹味三文治類並無新意,甜點也只有賣相好看,味道一般。所幸環境不錯,粉粉,音樂好聽,想來拍照就來吧,吃的話還是不那麼推薦。
2015-02-24 2820 views
一行二人,朋友回港,想搵間可以傾心事嘅cafe, 又想食下afternoon tea, L ' Tea Room正合心意! 已經早於半個月前訂位,雖然早到左20分鐘,店員都好好咁比我地入座。坐底嘅時候周圍都未有人,環境好寧靜,店員遞上餐牌,我揀左玫瑰花茶,朋友揀左士多啤梨茶,我地都有互相試對方嘅茶,玫瑰飲落有陣陣嘅花香; 士多啤梨酸酸地,可以醒胃,兩種味我都覺得唔錯,原來飲完仲可以加茶加水! 甜品黎到......真係眼前一亮! 店員放底甜品架後,禮貌地提出可以幫我地同甜品架影相,真係服務周到,難得有人主動問,終於唔駛自拍,我地梗係覺得機不可失,一口答應!影完合照,就到甜品架嘅獨照...一見到有羊造型嘅蛋糕仔,就覺得店家真係好有心思,用"羊"蛋糕迎接新年!甜品架上不論鹹甜都好好味!先講底層食物,碎蛋撻配搭新穎,我係一個本身鍾意食碎蛋又鍾意食餅皮撻嘅人,所以我一定覺得好好味,不過...食嘅時候有少少麻煩,因為哩兩樣野都係易碎食物。底層一定要講下巴馬火腿配哈蜜瓜...食落口唔會太鹹又唔會太甜,份量比例剛好!第二層一定要讚嘅係,朱古力慕絲,食落口尚算滑身,最緊要嘅係...味道..
甜品黎到......真係眼前一亮!
,食落口尚算滑身,最緊要嘅係...味道...感覺上好似真係食緊朱古力本人落肚咁,淡淡朱古力香,真係令人食指大動,我自問唔係特別鍾意朱古力,更麻麻地慕絲 (因為本人覺得慕絲好"漏"),但係我今次一食完就即刻同同行友人講"雖然賣相一舨,但真係好好食"!最頂層嘅"羊"蛋糕仔唔太乾身,不過略嫌Cream多左少少,當然明白,Cream多先可以以得意肥羊造型出現!
甜品架份量岩岩好,食完唔太滯,仲可以坐到六點,慢慢傾,以環境、食物、服務黎講,簡直係物有所值!
2015-02-16
Type of Meal
Tea
2015-02-02 2596 views
這是香港鮮有的英式裝潢,環顧四周也沒幾個男生,可能是因為這裡的氣氛太閨密了吧? 在這種地方用餐,友人的舉止也變得份外優雅。我們點了一個二人 set,三層的架子很漂亮,第一、二層是甜品,第三層是鹹的。看著圖片你或許以為那朵 icing 玫瑰花很小吧? 其實是草莓太大了! 這個草莓可是一口吃不完的啊! 玫瑰 cup cake  的外觀太美了,我們都不太捨得吃,味道呢~ 由於是 icing 做的都是一貫的超級甜,我咬了一口就投降了對不起。相對草莓撻  很 fresh,一個感覺有點不夠呢。第二層是焦糖燉蛋和朱古力 mosse,燉蛋有點"鞋",不太特別。朱古力 mosse  就很軟滑,沒有太甜,如果味道可以再濃一點就很完美。底層有牛角包、吐司、鬆餅等等,也沒有很特別我就不一一寫了。我點的茶旁邊放了小茶點,這種配置真的好合我心意! 加分加分!! 茶味不是太濃,也滿解渴的呢。整體來說這裡是吃氣氛的,食物不過不失。我還是會再來的啊!

很 fresh,一個感覺有點不夠呢。

就很軟滑,沒有太甜,如果味道可以再濃一點就很完美。

底層有牛角包、吐司、鬆餅等等,也沒有很特別我就不一一寫了。
我點的茶旁邊放了小茶點,這種配置真的好合我心意
! 加分加分!! 茶味不是太濃,也滿解渴的呢。
整體來說這裡是吃氣氛的,食物不過不失。我還是會再來的啊!
2015-01-11
$150 (Tea)
2015-01-28 2475 views
之前向openrice睇到L'Tea Room既afternoon tea已經覺得好吸引, 今日專誠同4位友人一齊黎High tea。小店hightea分3個時段, 分別係12-2, 2-4, 4-6pm, 我地就book左2-4既時段。hightea一般都係姐妹傾計既時間, 2小時既Hightea真係唔太夠時間呢。由於我地有5個人, 所以點了2個二人set及1個一人set。以下係2人set的照片。餐具好靚, 有好多花花圖案, 個人覺得餐具向afternoon tea都係好重要既一環, 會使人食慾大增呢!以下係1人set既照片, 先從低層既鹹點開始。最近的是煙鴨胸多士, 食上來以係叉燒加餅乾, 味道還可以吧, 不算突出。右邊的是煙三文魚牛角酥, 牛角酥還算鬆脆, 但牛油味唔太香, 煙三文魚味道都偏淡。牛角酥旁的係蛋沙津tart及蛋多士, 坦白說, 哩2款有點重覆吧.... 個人而言, 沙津tart及蛋多士的確係好"穩陣"既鹹點, 因為好難會整得唔好食, 但同樣, 整得特別好食既機會都好低, 而且2款鹹點放埋一齊感覺上有點懶惰... 最左邊的火腿泡芺, 味道算是不錯, 泡芺可以再脆身一點

Afternoon Tea (2人set)
以下係1人set既照片, 先從低層既鹹點開始。最近的是煙鴨胸多士, 食上來以係叉燒加餅乾, 味道還可以吧, 不算突出。右邊的是煙三文魚牛角酥, 牛角酥還算鬆脆, 但牛油味唔太香, 煙三文魚味道都偏淡。牛角酥旁的係蛋沙津tart及蛋多士, 坦白說, 哩2款有點重覆吧.... 個人而言, 沙津tart及蛋多士的確係好"穩陣"既鹹點, 因為好難會整得唔好食, 但同樣, 整得特別好食既機會都好低, 而且2款鹹點放埋一齊感覺上有點懶惰... 最左邊的火腿泡芺, 味道算是不錯, 泡芺可以再脆身一點。
Afternoon Tea (1人set - 底層)
到上層的甜點。最近的當然是creme brulee, creme brulee蛋味香濃, texture適中。右邊的花花cupcake真係好靚, 我都曾經整過類似cupcake, 知道"畫"上面既玫瑰花都要一定功夫, 所以值得一讚, 不過這類cupcake好睇唔好食, 因為上面全部牛油, 下面係普通既杯仔蛋糕, 如果可以向下面既焗蛋糕加D功夫就好, 如香蕉蛋糕, 藍苺muffin等。對面係strawberry tart, 士多啤梨都幾大粒, 還可以。左邊係chocolate mousse, 哩個真係太甜了.... 可能自己較喜歡略苦的黑朱古力... 不過這個都因人而異吧。
Afternoon Tea (1人set - 上層)
2015-01-25
2014-12-22 2830 views
聽說星期六日難book位所以預早左兩日打電話黎book位,約左三點鐘。位置在地鐵站iSquare附近,其實唔算難搵,tea room位處於一橦舊樓中,所以要行樓梯上,樓下係酒吧,幾多外國人,都唔算嘈,再上一層係私房菜,而隔離單位就係L’tea room。一入去就見到好靚既碎花裝飾,真係超靚。地方唔大,但又唔會好迫,真係好岩傾計!坐左喺靚靚花花附近影相好正原來做緊聖誕限定下午茶, 而且店舖仲有好多聖誕佈置, 見到都心心眼啦花茶係可以refill既而咖啡就唔係。我叫左一杯洋甘菊花茶,friend就嗌左mocha,每杯飲品也有曲奇跟埋, 可以係食物未到之前比我地當小吃傾住計先食住少少野先  很貼心啊~~~~~~~~~~~影左一陣相之後三層架就到了,好靚好精緻!由底層咸點開始食,有煙三文魚多士、碎蛋牛角包、蝦沙律包…等等,中間層同最上日層就係甜點,有朱古力慕絲、 焦糖燉蛋、士多啤梨、cupcake等等!我自己就勁like 朱古力慕絲同焦糖燉蛋!!朱古力慕絲係超濃味, D 味似係用真既朱古力做, 而且我估應該起碼係用 70%既朱古力做! 我最like dark 朱古力! 焦糖燉蛋係另一個推介,

坐左喺靚靚花花附近影相好正
聖誕限定下午茶
 很貼心啊~~~~~~~~~~~
洋甘菊花茶跟曲奇
影左一陣相之後三層架就到了,好靚好精緻!

我自己就勁like 朱古力慕絲同焦糖燉蛋!!
朱古力慕絲 & 焦糖燉蛋

焦糖燉蛋係另一個推介, 因為我係超級焦糖fans, 香脆既焦糖面真係好正, 最正係食食下會有一舊橙肉係燉蛋入面, 而燉蛋又超香滑, 真係超級surprise !

整體味道不錯,由於太肚餓關係,我們很快就食完,跟住都係坐著傾下計,店員會主動加茶,服務不錯,預計下次會再黎呢度幫朋友慶祝生日,地方細細,最多容納二十人,包場一流!
Other Info. : 原來除左食 Tea 仲會有野買, 我買左set 茶杯做朋友既聖誕禮物 ^^
2014-12-13
聖誕限定下午茶
洋甘菊花茶跟曲奇
朱古力慕絲 & 焦糖燉蛋
  • 朱古力慕絲
  • 焦糖燉蛋
2014-12-13 2171 views
朋友生日早一個月打去訂位,點知要等到十一月尾先可以confirm好在最後都confirmed呢個係新set黎~因為我見之前人地D食評相裡面嘅蛋糕唔同晒我想食個玫瑰cup cake架嘛可能因為就黎聖誕節,所以D cake改成有聖誕節嘅氣氛唔緊要啦~朋友生日開心咪得囉講返D食物~真係唔差第一件食係蛋沙律牛角酥~好好食,雖然係凍冰冰但係出奇咁好食蛋多士~好食完全係因為下面塊多士,果塊多士又有D似餅乾,不過好食就得啦腸多士~呢個好食係因為塊腸,鹹鹹地同下面塊多士好夾~GOOD蝦漢堡~無咩特別,隻蝦無咩蝦味~好淡口三文魚多士~我無食到,因為我唔食生野嘅~所以no commentCrème Brulee~味道好濃好滑,加埋上面塊脆焦糖真係滋味無窮呀Chocolate Mousse~超正! 全部野食我最鍾意呢個! 朱古力好濃郁,食到最底重有粒杏仁添士多啤梨撻~好得意,聖誕老人造型好可愛! 士多啤梨加cream一定唔會難食,不過無驚喜cup cake~聖誕樹造型,做得好細緻好靚~我只係食左一半,因為太多cream啦~我怕肥
2人sets high tea
聖誕樹造型杯子蛋糕

好在最後都confirmed

呢個係新set黎~因為我見之前人地D食評相裡面嘅蛋糕唔同晒

我想食個玫瑰cup cake架嘛

可能因為就黎聖誕節,所以D cake改成有聖誕節嘅氣氛

唔緊要啦~朋友生日開心咪得囉

講返D食物~真係唔差

第一件食係蛋沙律牛角酥~好好食,雖然係凍冰冰但係出奇咁好食

蝦漢堡~無咩特別,隻蝦無咩蝦味~好淡口

Other Info. : 店舖唔大,約有9張枱,所以人唔會好多,係傾計嘅好地方! 店員有禮貌又友善,會主動幫我地影相! 記得一定要book位~
2014-12-13
$246 (Tea)
沙律蛋牛角酥
蛋多士
腸多士
crème brulee
Chocolate Mousse
聖誕老人造型士多啤梨撻
為朋友慶祝生日,因為夜晚有約所以約埋食下午茶,知道尖沙咀有間樓上tea room好多blogger,instagram紅人都去過就一於book枱試試。雖然地方有啲難揾,但其實都好簡單...只係我唔多識路, 一入到L Tea Room之後,第一個感覺係覺得好靚好夢幻,好岩女仔^-^當店員上個tea set,嘩,有candle及happy birthday牌仲有我個朋友名tim ~^-^~“朋友超開心狂影相………:)走入餐廳,以白色為主調,佔地不大,只有好幾張餐桌,勝在空間感充裕! 每一個角落都會見到花花蹤影!白色的餐桌配合綴以牡丹花圖案的椅子,高貴優雅!充滿夢幻氣氛!英式3層架甜點咸點都好好味!咸點中特別係煙三文魚多士最好味,另外牛角包加上火腿蛋口感好豐富!食完最底層已經飽飽地! 甜點方面,朱古力慕絲好濃烈黑朱古力味未必個個岩,我朋友超愛的,但係我就接受不了太濃的朱古力味-_- cupcake用上蜜瓜味cream幾好味,焦糖燉蛋配上橙肉亦不錯,味道好夾!! 依幾樣係本人認為最推介的:)每個人有大約十件食物黎講絕對夠飽又唔會好甜膩感覺。 每人可選一飲品,我點選了玫瑰花茶,朋友選咖啡。店員主
下午茶層架

碎蛋火腿牛角酥

超濃味朱古力慕絲 & 焦糖燉蛋
聖誕樹CupCake & 聖誕老人
每個人有大約十件食物黎講絕對夠飽又唔會好甜膩感覺。 每人可選一飲品,我點選了玫瑰花茶,朋友選咖啡。店員主動為每桌食客加水,茶無限添飲 另外,老闆員工都好nice, 會幫所有客人影相,亦唔介意幫我地影完再影,讚!
Other Info. : 佢地下午茶做緊聖誕特別版, 場地有好多地方比人影相, 好有聖誕氣氛!
2014-12-05
$240 (Tea)
下午茶層架
碎蛋火腿牛角酥
超濃味朱古力慕絲 & 焦糖燉蛋
聖誕樹CupCake & 聖誕老人
2014-10-31 2851 views
地方有啲難揾,但去到之後嘅指示好清晰~*一入到L Tea Room,第一個感覺係覺得好靚好夢幻,好想影10000張相^-^當老闆上個tea set--- “嘩,好靚好sweet好girly呀!仲有我個名tim ~^-^~“英式3層架幾乎所有野都好好味,絕對唔只得個樣!!鬆餅好重蛋香,入口鬆化,加上jam就更yummy!咸點中有但蛋白tart,好好味,好似有沙律醬喺入面,口感好豐富!仲有片蛋多士,脆脆的,食完好滿足!甜點方面,朱古力cake,士多啤梨慕絲同蜜瓜卷蛋蛋糕都好好味!chocolate cake有濃濃嘅朱古力味,唔苦亦唔會太甜,入口軟化!士多啤梨慕絲酸酸的,好開胃,而且真係食到士多啤梨嘅味道,唔係假藥水味,令人食完一口又一口!另一件好似係蜜瓜卷蛋蛋糕,好重蛋味,蛋糕唔會好乾身,加上cream,食落更加yummy!!即使我同我朋友影左成個鐘相先食,都知影響到食物嘅質素!絕對highly recommend 鐘意high tea嘅朋友們去^-^另外,Staff同老闆娘都好nice好helpful好friendly, 會幫所有客人影相,亦唔介意幫我地影完再影,service 100分
地方有啲難揾,但去到之後嘅指示好清晰~*

另外,Staff同老闆娘都好nice好helpful好friendly, 會幫所有客人影相,亦唔介意幫我地影完再影,service 100分!!
$200 (Tea)
2014-10-06 6030 views
我有一對夫婦朋友,平日為工作奔波勞碌,男的間中要工幹,女的經常開 OT!  他們實在很有我心,記得我是 7月生日,卻在 8月為我補祝生日!  十分多謝他們!起初,我選了一間位於中環的樓上餐廳,因早前食物質素問題,令他們對該餐廳而失去信心! 就讓他們建議,他們也有留意 Openrice 新餐廳資料,在 8月頭已發現一間位於尖沙咀的樓上餐廳 L' Tea Room 主打 High Tea Set!  為遷就工作時間,大家打算星期六下午去,正當他向餐廳訂座,怎料剛剛聯乘品牌 Juicy Couture!所以,已經全場爆滿!  他只好訂兩星期後的星期六吧!我們都覺得好驚喜!餐廳開業不久,便聯乘品牌大玩 Cross over! 相信是吸引新食客的青睞及噱頭! 由於,他們兩夫婦先行到達餐廳,我致電問他們餐廳位置;只要走入亞士厘道,轉入一條橫街宜昌街,餐廳位於一座舊樓中,所以要行樓梯上 2樓!L' Tea Room 門口貼著 VIP ONLY,要按門鐘等店員開門!  給人感覺私隱度高!走入餐廳,以白色為主調,佔地不大,只有好幾張餐桌,勝在空間感充裕!  每一個角落都會見到花花蹤影!白
 十分多謝他們!

他只好訂兩星期後的星期六吧!

給人感覺私隱度高!
 每一個角落都會見到花花蹤影!白色的餐桌配合綴以牡丹花圖案的椅子,高貴優雅!一室充滿夢幻氣氛!其裝潢實在令人印象深刻!
每一個角落都會見到花花蹤影!
今期聯乘品牌 Juicy Couture 作主題,加插其品牌的香水擺設;與白色系的椅子很襯!
 讓大家拍照拍不停!
全場都是女生,男性朋友是唯一的「外族」!

餐廳只接受現金 / EPS!

Afternoon Tea set $238/ 位 或 $438/ 2位 (另設加一服務費)
1944 views
Afternoon Tea set
唯一的男店員很是細心,奉上的茶杯似乎是襯番女食客的衣著!
 當日,我穿著印有玫瑰花的衫,很驚喜送上玫瑰花茶杯給我!而她穿著粉紅色衫,則送上粉紅色茶杯!

每人可選一壺茶,我們分別點選了玫瑰花茶、薰衣草茶...等。期間,店員主動為每桌食客加水,茶無限添飲!

薰衣草茶
薰衣草本身有清幽氣味,經熱水溫泡茶後,發揮氣味,清新怡人!味清帶香,令人有輕鬆感覺!放久了,茶色較深,薰衣草味會更為突出!

如果,加上一茶匙糖,帶一點甜味;會更好飲!
玫瑰花茶
茶包用上多粒玫瑰花花蕾,打開茶壺蓋,已經有香濃花味!
 茶色清澈而茶味清香!
玫瑰花茶
茶包用上多粒玫瑰花花蕾
不久便送上精緻的三層架!

高貴優雅的白色三層架!有朋友是淘寶網 Fans,更笑說應是淘寶貨!

上層及中層以甜點為主
下層以鹹點為主

(由下而上,鹹點食起!)
Afternoon Tea set (1人份量)
Afternoon Tea set (2人份量)
 下層 ~ 鹹甜點 (青瓜鴨胸包、青瓜火腿泡芙、碎蛋沙律撻、沙律蛋小多士、蜜瓜蛋卷、菠蘿焦糖燉蛋)
下層 ~ 鹹點 (青瓜鴨胸包、青瓜火腿泡芙、碎蛋沙律撻、沙律蛋小多士)
下層 ~ 甜點 (蜜瓜蛋卷、菠蘿焦糖燉蛋)
青瓜鴨胸包、青瓜火腿泡芙的口味不相伯仲!清淡與鹹香,配搭得宜!

碎蛋沙律撻、沙律蛋小多士清而不膩!簡單美味!
蜜瓜蛋卷不算太甜,蛋卷質感鬆軟!忌廉入口即溶!

菠蘿焦糖燉蛋加入菠蘿,更香甜清新!
青瓜鴨胸包、碎蛋沙律撻、沙律蛋小多士
青瓜火腿泡芙、蜜瓜蛋卷、菠蘿焦糖燉蛋
菠蘿焦糖燉蛋加入菠蘿,更香甜清新!
 中層 ~ 甜點 (士多啤梨慕思杯、杏仁朱古力 Brownie、朱古力、奇異果火龍果撻)
中層 ~ 甜點 (士多啤梨慕思杯、杏仁朱古力 Brownie、朱古力、奇異果撻)
士多啤梨慕思杯以開心果點綴,紅中一點綠很搶眼!

酸中帶甜,慕思軟滑細膩!
杏仁朱古力 Brownie
太乾而散!口感不討好!

朱古力是一粒普通朱古力不太特別!

奇異果火龍果撻甜品也嚐出健康來!
士多啤梨慕思杯以開心果點綴,紅中一點綠很搶眼!
 上層 ~ 甜點 (玫瑰 cupcake 、檸檬撻)
上層 ~ 甜點 (玫瑰 cupcake 、檸檬撻)
玫瑰花 cupcake 好看不好食!
 表面的玫瑰花忌廉,挺身而甜膩!整體上較甜!
檸檬撻富有果酸很吸引!撻身鬆化,酸甜醒胃!比前者更勝一籌!
玫瑰花 cupcake 好看不好食!
檸檬撻富有果酸很吸引!
大致上,甜品及鹹點也有水準!真是視覺及味覺的雙重享受!

2014-08-23
Afternoon Tea set
2014-10-06 3596 views
同SIS 去食下午餐呢間一值好想試宜加終於帶機會LU呢間其實食景多,佈置精美,好合適影相至於食物 味道不錯既 而且十分精緻賣相一流食都食得開心過人真係食得又睇得但係份量比較少如果去食一定要打左低先可以去食令我最難忘係佢既cupcake上面有一朵用cream做既rosy 而朵rosy都係rosy味十分好食,食個陣仲唔捨得食tim
同SIS 去食下午餐
呢間一值好想試
宜加終於帶機會LU
呢間其實食景多,佈置精美,好合適影相
至於食物 味道不錯既 而且十分精緻
賣相一流
食都食得開心過人
真係食得又睇得
但係份量比較少
如果去食一定要打左低先可以去食
令我最難忘係佢既cupcake
十分好食,食個陣仲唔捨得食tim
tea set
early gray tea
2014-08-20
$200 (Tea)
tea set
early gray tea