2009-02-10 31 views
跟朋友 吃farewell飯, 之前在openrice上見到好評如潮, 就去試這間La Bons Cafe各自點了一個Risotto 的set, 我點的是 "松茸菌松子意大利飯 + 芝士煙肉焗美國生蠔" (大概, 名太長)。而她點的是 "芝士忌廉汁意大利飯+ 煎鵝肝"餐湯: 南瓜忌廉湯, 一般, 南瓜的甜味頗突出。焗生蠔: 冇得頂, 很新鮮, 很香的芝士味, 生蠔汁很清甜!!松茸菌松子意大利飯: 飯的份量幾多, 松茸菌不錯, 但菌太少了鵝肝: 外面煎得薄脆, 入口即溶, 口裡立刻有種油的感覺, 不錯。到了甜品 - 心太軟! 滿心期待, 果然沒有令我們失望。上檯時夠熱,聞到香味了。 戳穿後溶化的巧克力流出來的一刻真令我們感動! 巧克力連鬆軟又帶點香脆的外層一起吃簡直是絕配。唯一要改善的毫是巧克力太甜, 苛一點會較好。燈光比想像中暗, 加上寧靜的環境, 是情侶約會, 談心的好選擇。

餐湯: 南瓜忌廉湯, 一般, 南瓜的甜味頗突出。

焗生蠔冇得頂
鵝肝very good
心太軟
戳穿的心太軟, wonderful!
焗生蠔冇得頂
鵝肝very good
2009-02-09 25 views
同女朋友專登黎試佢,位等左一陣,環境冇乜好講,但係乾淨ga,氣氛幾好~~點了帶子伴黑墨魚汁意粉,蝦&帶子既墨汁意大利飯,兩樣都係黑黑的,食到好狠貝,不過幾有趣,真係幾好味,應該有忌廉係入面所以食到有d滯,食完杯果茶就試埋個心太軟,佢個個流出黎,我個個係固體狀=="不過真係幾好味,唔會過甜岩岩好!?食完係冇溜!?
同女朋友專登黎試佢,
位等左一陣,
環境冇乜好講,但係乾淨ga,
氣氛幾好~~
點了帶子伴黑墨魚汁意粉,蝦&帶子既墨汁意大利飯,
兩樣都係黑黑的,食到好狠貝,不過幾有趣,
真係幾好味,應該有忌廉係入面所以食到有d滯,
食完杯果茶就試埋個心太軟,
佢個個流出黎,我個個係固體狀=="
不過真係幾好味,唔會過甜岩岩好!?食完係冇溜!?
$130 (Dinner)
  • 墨汁系列/心太軟
2009-02-08 11 views
總聽到食友推介這間的心太軟,其實想試的心太軟多得數不清,也沒有打算特等來這間小店一試,但今次既然恰巧經過,甜胃納還允許,就探個究竟吧。心太軟果然抵食,個頭不細卻只是$28。更難得是朱古力味濃郁厚重,牛油落的應該都不少。蛋糕外皮還有少少脆身。只可惜沒有雪糕的升華,折損了美味。除了心太軟,也叫了個人甜品心水apple crumble,可惜質素就不盡如人意了。出面的crumble稀稀散散的不倫不類,至于蘋果餡,雖然清甜卻似梨多些…熱情果茶飄著清新的熱情果果香,配上甜甜的蜂蜜,營造出酸甜可口、十分清爽的口感,剛好適合解甜品之漏。既來之,則食之。縱然還有下次,應該也不會是近期,只因對面的漢堡店實在太引人啦

濃郁流心
不倫不類
餡似梨…
果味清新酸甜
$30 (Tea)
濃郁流心
果味清新酸甜
  • 心太軟;熱情果茶
2009-02-08 4 views
記得上年同男朋友嚟過之後再沒有來了~今晚為了慶祝好朋友生日,所以揀咗呢間(上年食過覺得好好味...尤其是心太軟呀)我們四個女仔叫咗三個前菜, 分別是田螺,炸芝士薯條 & 炒雜菜~田螺既味道差咗咁? 蕃茄不夠濃呀.... (上年前食好未得多呀..)炸芝士薯條~ 太淋~ 不夠脆 (朋友話愛XXX 好未得多.....)炒雜菜~一般者主菜: 帶子墨魚汁意粉 & 鵝肝意大利反意大利反並沒我所想的濃 & 咸....(但味道都可以既)墨汁意粉... (呢個好好味呀,至愛這種墨魚汁丫) 最好笑就係食到個咀黑色既.....HAHA, 不過佢既帶子就好難食呀....甜品: 心太軟 & 蘋果蛊...(前者: 好好味.... 後者: 不好味...)唔知係咪比人讚得多呢...比起一年前質素差左呀....
記得上年同男朋友嚟過之後再沒有來了~
田螺既味道差咗咁? 蕃茄不夠濃呀....
(上年前食好未得多呀..)
炸芝士薯條~ 太淋~ 不夠脆
(朋友話愛XXX 好未得多.....)
炒雜菜~一般者

主菜: 帶子墨魚汁意粉 & 鵝肝意大利反
意大利反並沒我所想的濃 & 咸....(但味道都可以既)
墨汁意粉... (呢個好好味呀,至愛這種墨魚汁丫

唔知係咪比人讚得多呢...比起一年前質素差左呀....
$132 (Dinner)
  • 墨汁意粉 & 心太軟
2009-02-08 9 views
我地11人去吃晚飯,幾乎咩都有試過,但係真係唔覺得有咩好食。墨魚飯and麵:味道幾好,好濃郁,不過亦係太過濃郁,所以一個人吃會好膩~~~~羊架:好羶~~~~你鍾意都可以試下既~~~~~~~~~~~~~~~~~白汁青口:個汁真係好味,不過d青口真係幾腥,所以唔覺得好味牛扒:我朋友叫,都唔知幾多成熟,不過真係無味,我覺得大x樂應該好味過佢南瓜湯:好「杰」,直頭係金寶汁未開水既樣,而且無咩味,唔好味~~~~麵包:呢個就係全晚最好食既野,個包夠熱夠軟夠香,用黎點湯或者點汁都非常好~~~~心太軟:雖然叫招牌菜,但係真係唔算好吃,個皮熱熱地,都ok ,但係裏面真係甜到無人有,連我鍾意食甜野既女友都頂唔順,我淨係食左個皮就算喇~~~~€熱情果茶:好淡,得好少好少甜,有唔湯唔水的感覺,幾難飲下...........另外,由於我地太多人,而果度其實好細,我地傾計大聲,俾waiter話我地。所以如果你想成班人傾計,更加唔好揀呢度。哈,果度好似想行高級西餐廳路線,但係個裝修又真係唔得喎~我d friend話呢度開紅酒,飲紅酒就高級。唔係卦?

白汁青口:個汁真係好味,不過d青口真係幾腥,所以唔覺得好味

$150 (Dinner)
  • 麵包
2009-02-06 7 views
真係好失望喎。成餐最好食係個餐包,我地點左個牛排6成,一個鵝肝意大利飯,心太軟伴雪糕。餐包好食,熱上同入口軟身。個牛排唔好食,伴碟D薯條炸得過火收哂水。鵝肝意大利飯,飯唔合格,都未煮淋,有食生米既感覺,鵝肝都幾好,個味唔錯。心太軟伴雪糕最難食,個面唔軟,入面既朱古力唔靚流唔到出黎 , 得個死甜,慘過用黎整情人節朱古力D朱古力,雪糕味道怪怪地。最浪費係個心太軟,食左2啖已經停哂手。
餐包好食,熱上同入口軟身。
個牛排唔好食,伴碟D薯條炸得過火收哂水。
,食左2啖已經停哂手。
2009-02-03 7 views
很久未吃過西餐,見這裡有不少好評,抱著不妨一試的心態來。是晚全滿,但又剛好有位,幸運地不用等就進去了。食物選擇頗多,有各式扒類,海鮮,Pasta, Risotto 等。最后叫了個紅酒燴牛尾和忌廉意大利飯雜菜湯- 很普通的紅湯,但一起來的面包夠熱夠軟熟。接著主菜很快就送上,是很有效率的廚房。紅酒燴牛尾- 飯和牛尾分開上,一碟淨白飯有點像快餐;牛尾味道不錯,燜得淋,計的紅酒味亦剛好。忌廉意大利飯- 意外好食,Almond碎粒特有的香味令整碟飯沒有那麼單調,好食。跟飯的焗蠔很瘦小,賣相味道也普通。心太軟伴雪糕- 全餐最好,脆脆的餅底,一涌而出的朱古力漿,濃厚的牛油香;和雪糕食,反而會令它不那麼甜,更加好味。Crème Brulee- 焦糖面未免厚和硬了點,下面的Custard味倒真不錯。環境沒有什麼問題,但是晚服務挺差,可能因為忙的關系,沒有什麼服務;不過,態度好是最低要求,對我們雖沒問題,但見到有一Waitress不耐煩地對待隔台的一家大細;而且,那有西餐是會在收拾時掉了碟上骨頭在檯上而不拿掉或抹掉的?服務真的有代改善。除了服務,這價錢是非常抵食的西餐,甜品水平超值。感覺上,以同等價錢,總
很久未吃過西餐,見這裡有不少好評,抱著不妨一試的心態來。

是晚全滿,但又剛好有位,幸運地不用等就進去了。

最后叫了個紅酒燴牛尾和忌廉意大利飯

雜菜湯- 很普通的紅湯,但一起來的面包夠熱夠軟熟。

接著主菜很快就送上,是很有效率的廚房。

除了服務,這價錢是非常抵食的西餐,甜品水平超值。感覺上,以同等價錢,總比去扒王好很多。
$130 (Dinner)
2009-02-02 8 views
一直都好想試La Bons的心太軟,今日特登落灣仔食lunch,因為唔駛加一本來以為好難搵,點知原來係修頓球場行去和昌大押轉入條巷仔就係喇下次搭電車去都好方便呢daily set唔係好啱食,就點左pasta set(都有湯有餐包,唔知究竟有咩分別),男朋友點左carbonara,我就點左墨魚汁麵,再加一個vanilla心太軟~羅宋湯:我唔係好好呢種,不過幾多菜,有D辣,味道尚可~餐包:呢種脆皮法包本身就無outback黑糖包咁好味,但係佢係即焗出黎的,外脆內軟,唔會好似微波爐叮出黎咁濕答答,抹了牛油就好好味喇!carbonara:好夠汁好creamy,意粉偏硬,但係彈牙,不過我覺得佢好似加左少少酒去煮,同日式西餐廳的carbonara各有千秋!墨魚汁麵:帶子自然唔會多,其實睇個麵時我唔覺有魷魚,但係食食下食到好多(可能係染晒墨色我睇唔到),個汁好creamy,而且好甩色,食完個碟好似倒瀉墨汁咁,但係幾香幾好味,唔會好似風月堂個無味墨汁咁,不愧係推介~熱情果茶:一直唔鍾意呢Dcafe的奶茶,因為唔好味,又唔鍾意coffee,所以見呢度有得免費要果茶(有荔枝茶/青蘋果茶/蜜桃茶/熱情果茶)
下次搭電車去都好方便呢

羅宋湯:我唔係好好呢種,不過幾多菜,有D辣,味道尚可~
熱情果茶:一直唔鍾意呢Dcafe的奶茶,因為唔好味,又唔鍾意coffee,所以見呢度有得免費要果茶(有荔枝茶/青蘋果茶/蜜桃茶/熱情果茶)好開心
,餐飲比一般餐廳細杯,同埋無乜特別。
vanilla心太軟:$28有呢個質素真係好抵!個ice cream好大個,雖然食得出係牛奶公司有D太甜,但係都唔差~個心太軟就真係好正!serve時係好熱的,敲下佢都覺得係啱啱焗出黎的脆而實質感,我好小心咁係個頂度開個洞,唔想漏晒Dchocolate(不過食到最後都係火山爆發),個chocolate醬真係好好味!好香朱古力味,又唔會太甜,而且好熱好正!同outback那個醬有得比!真係好有水準!
午市人唔多,坐得幾舒服,有background music,雖然係音樂盒版流行曲,但係氣氛幾好,waiter好nice,加水好勤,而且好醒目!食得好enjoyable!
佢情人節有情人節套餐,到時都可以考慮呢
墨魚汁麵
濃到可以寫毛筆字的墨魚汁
滿分心太軟
朱古力山爆發
$106 (Lunch)
墨魚汁麵
濃到可以寫毛筆字的墨魚汁
滿分心太軟
朱古力山爆發
  • 心太軟,carbonara,墨魚汁麵
(Non-member)
I went there a couple of days ago but the set dinners no good lor starters: the soup is warm (not hot) and the green salad is warm too! (not cold enough)main course1: the lamp chop! I asked for medium rare~ but it came out.... Rare, medium rare and medium done!! ( coz 3 slices per dish)~ so i asked them to cook the Rare one again, I did mention the other two is ok... BUT~~they came out done, over done and non eatable done!!main course2: the pork chop! My friend said it was ok at first but when

main course2: the pork chop! My friend said it was ok at first but when he had a few more bites, he said the pork is a little over grilled! (有燶味)

but surprise surprise!! the 心太軟 is really nice i will definately go there again for the dessert but for main dishes... i might not...
$100 (Dinner)
  • 心太軟 ONLY
(Non-member)
2009-01-29 6 views
本想去食pizza但去前看了openrice 發現La Bons Cafe 有很高食評,心想一定冇位,但到了發覺竟然有位,滿懷歡喜地進去,環境都ok!!!燈光柔和,跟手看menu全部都係set 很少散叫,只有小食才可以.之後我和太太點了一個羊扒餐和一個肉眼扒餐兩個都5成熟之後d員工問我前菜要湯or沙律.太太要沙律,我要湯(加$轉意大利雜菜湯).....不久餐包到...好味(不過不及out black 個餐包好味)跟手沙律和雜菜湯都到了..湯都ok(普通羅宋湯feel).但個沙律不知所謂.份量少唔緊要,,外表都唔緊要.入口就.........之後就到個主菜了.先說個肉眼扒.我都唔知個侍應做乜要問我幾成熟!!!!個張有如紙一般的牛扒又有何幾成熟可言呢!(好像在一些快餐店一樣)不過價錢就不一樣了..到個羊扒冇乜特別...不過值得一提是這裡d茄汁好像是自家製的...因我覺得跟平常食d茄汁有點不一樣..味道清一點.幾好..之後侍應問我們要不要order甜品和餐飲..我就點了openrice 上最出名的心太軟.,,,,心太軟到了,味道以咁gei價錢係合理,但未至於好好,可能期望大高,d扒餐份量以一

d扒餐份量以一個大男人以言可能唔夠!!但又唔可以散叫其他食物(如墨汁意大利飯一定要跟餐叫)建議有改善空間

overall如果想以這個更平價錢食一些比這裡更好食的牛扒可以去大家樂..如果想食一些平價好食的甜品..這裡是一個唔錯的選擇

但如果只係甜品好食做招徠,不如乾脆改為甜品店更實際

值得一提是這裡侍應服務態度很有禮貌,殷勤值得加許
門口有得泊車都幾方便!!!!
$100 (Dinner)
  • 都係心太軟
2009-01-28 14 views
同女朋友紀念日食 dinner, 係 openrice 見到 La Bons Cafe 係 top 個幾位之選, 就即係 book 左位食飯。一去到見到果然好似網上所講, 唔 book 就可能要等一等位。四周圍既環境都唔錯, 暗暗地, 幾有情調的, 但亦因為價錢比較便宜既關係, 唔只係 couples, 有時一家大細或三五朋友都會去 La Bons 聚腳, 好似個晚咁我地坐左係對 friends 隔離, 環境變左比想像中熱鬧。講番 d 野食, 叫左 2 個 sets, appetizer 有田園 salad 或 (當晚的闕是) 西蘭花蛋白忌廉湯, 另配暖暖的法包 + 牛油。salad 個 saucing 挺開胃的, 但係個湯就因為加左蛋白既關係, 攪到好似食緊 d 羹咁。 主菜叫左「煙肉蘆筍蘇炸日本軟殼蟹拼蝦意大利飯」及「baby back ribs 配蘋果芥末汁」。賣相不差, 但可能期望太高, 味道比想像中冇咁好, 意大利飯既軟殼蟹上碟個陣仲有好重既油煙炸味, 個飯味道 ok (但女朋友鍾意 creamy 既飯多 d ), 另外個 ribs 就較為清淡左 d, 質地都唔算軔。甜品有

), 另外個 ribs 就較為清淡左 d, 質地都唔算軔。

甜品有心太軟, 大家可以選擇加雪糕的。每次見到入面 d 朱古力漏出黎都實在係忍唔住了, 相信又是另一必叫之選。(但還是大埔甜品鋪森泰遠的心太軟最好~

d waiter (ress) 服務很好, 但係很攪笑地, 個晚好幾個侍應都好似岩岩番工咁, d 野唔熟手, 但呢個唔大問題既, services 好態度好搭夠就得啦。二百幾蚊埋單又真係好抵, 以呢個價錢既呢個 dinner, 算係唔錯喇~
田園 salad + 西蘭花蛋白忌廉湯 + 麵包
baby back ribs
軟殼蟹拼蝦意大利飯
心太軟
$120 (Dinner)
La Bons Cafe在灣仔船街, 地點不在大馬路附近, 已經有種"探險"的味道, 吃個晚飯後, 又可坐電車到跑馬地 / 西環 / 筲箕灣等地方看看, 一同吹吹風的, 蠻浪漫的.說回最重要的食物, 坦白說, 不過不失, 不會讓你失望, 但也沒有驚喜, 不過如果你是甜品迷, 就一定不能錯過這店的心太軟, 這麼好的資素才不過是30元, 根本就是酒店的資素! 抵!情人節吃情人大餐不一定要好豪好貴, 心意也是很重要的 - budget有限的情侶可以到這店一試!

2009-01-23 19 views
同媽媽特意黎呢度試下xdxd"因為想試下佢出名既墨汁意大利飯同心太軟;]路吾難搵因媽媽識路xp一入到去.有d黑.但都算0kay"但係d位就迫左d-3-同埋真係裝修下比較好.個feel好殘舊.桌布都係-00-好啦講番食物=]熱熱的餐包::好味.我中意食包:]田園沙律::不過不失.媽話菜幾新鮮;]湯::個人認為鹼左小小咖啡::我好中意飲咖啡"所以覺得呢度既咖啡幾吾錯. 咖啡味幾香.食完野都嗅到陣咖啡香xpp墨汁意大利飯::個意大利飯太軟我覺得..可能要形合香港人口味"?? 但都有幾香既芝士味;]i like it 同埋比墨汁帶子意大利粉多幾隻蝦;] 隻蝦好好味xdd墨汁帶子意大利粉::吾太中意個意粉..但帶子幾好.煎過的帶子.多幾粒就好xd心太軟::黎到當然要叫..果然冇令到我失望呢;] 一定要加雪糕先有一熱一凍既感覺=) 一食..哇..真係出煙嫁"之前食個d都只係暖的._.正!!!!!!!!!!!!!!
同媽媽特意黎呢度試下xdxd"
因為想試下佢出名既墨汁意大利飯同心太軟;]
路吾難搵因媽媽識路xp
一入到去.有d黑.但都算0kay"
但係d位就迫左d-3-
同埋真係裝修下比較好.個feel好殘舊.
桌布都係-00-
好啦講番食物=]
熱熱的餐包::好味.我中意食包:]

田園沙律::不過不失.媽話菜幾新鮮;]

湯::個人認為鹼左小小

咖啡::我好中意飲咖啡"所以覺得呢度既咖啡幾吾錯.
咖啡味幾香.食完野都嗅到陣咖啡香xpp

但都有幾香既芝士味;]i like it
同埋比墨汁帶子意大利粉多幾隻蝦;]
隻蝦好好味xdd

心太軟::黎到當然要叫..果然冇令到我失望呢;]
一定要加雪糕先有一熱一凍既感覺=)
$120 (Dinner)
2009-01-21 21 views
今次我地四個女仔一齊聚餐,最好都係有甜品食會特別開心d,於是見到大家都異口同聲讚賞哩間餐廳既心太軟,就決定嚟一試。打開餐牌,價錢相當合理,於是我地每人都叫咗四個唔同既set dinner。先嚟蘑菇忌廉湯都唔錯,但最好味都係個麵包,勁脆!我自己叫咗個法式青醬汁燒紐西蘭羊膝配甜西椒迷迭香燒汁,就咁聽個名都覺得好吸引,味道好香好入味,我仲食唔晒俾咗d朋友食添!至於餐飲叫咗杯咖啡嚟試,似乎就遜色咗d。甜品當然要試吓大家都讚既心太軟伴雪糕,好好味唷!好濃郁既朱古力味,熱辣辣、香噴噴,yummy!!!

法式青醬汁燒紐西蘭羊膝配甜西椒迷迭香燒汁
燒法國無骨春雞配意大利松茸野菌忌廉燒汁
香煎美國豬扒配青蘋果燒汁伴蘋果蓉
法國風味小茴香燒紐西蘭羊柳配紅酒紅蔥頭燒汁
$143 (Dinner)
法式青醬汁燒紐西蘭羊膝配甜西椒迷迭香燒汁
燒法國無骨春雞配意大利松茸野菌忌廉燒汁
香煎美國豬扒配青蘋果燒汁伴蘋果蓉
法國風味小茴香燒紐西蘭羊柳配紅酒紅蔥頭燒汁
2009-01-17 6 views
2009-01-11見女友呢期幾辛苦,就一心要帶佢o黎食o下人人話好o既朱古力心太軟位置有o的o的難搵book o左檯,後來都真係多人,坐了room 2 的牆位反而自成一角裝修的確不是太行,但洗手間算企理,亦調低燈光作狀有情調有好多set 揀,如果多o的時間真係想睇清楚各樣,但性子急的她又豈讓我這樣做。快速搜索再憑食評記憶,要了帶子蝦墨汁意大利飯,她的是海鮮意粉,另加錢要甜品,當然是心太軟餐湯一般,麵包鬆軟溫暖個飯幾好食,蝦仲有尾穀,賣相不錯亦真係鮮味,帶子亦然。食到成咀黑晒 意粉如果有少少鹹味會仲o岩我,整體好清新不膩口來了來了,主角登場,心太軟是也一羹切下去,血如泉湧,yeah。食得唔多間,但都真係暫時最流心最朱古力最香軟蛋糕的一間。真的有點洩,我食得晒,女友就淨一o的奶茶o既茶味就欠了服務殷勤,值得推介去完洗手間回來,突然發現女友已叫付款並快速地給上信用卡,佢今日又送o左朱古力俾我,真係唔知邊個令邊個開心
2009-01-11
位置有o的o的難搵
裝修的確不是太行,但洗手間算企理,亦調低燈光作狀有情調
餐湯一般,麵包鬆軟溫暖

意粉如果有少少鹹味會仲o岩我,整體好清新不膩口
來了來了,主角登場,心太軟是也
奶茶o既茶味就欠了
服務殷勤,值得推介

$105 (Dinner)