2008-12-01 22 views
其實只是為了吃它的心太軟, 不過, 順便一試它的lunch!ordered了兩個set lunch:NZ 西冷朋友的煎?魚湯是pumpkin soup, 甜, 天冷有點熱湯好filling. 不過好像粉下太多... 那餐包熱呼呼, crispy, 與湯一起, 夾.西冷要medium, 來的也是medium, 合格. 不過肉色很淺, 有點像veal, 味道不濃. 很淋, 不過好像用過soda powder, 希望我錯吧. 伴碟的薯條很失色... 好像有點炸過火... 有點burn+ hard.朋友的煎魚汁倒是很好, 但魚始終有點腥, frozen的魚差不多了.最後, 主角心太軟出場! 外貌普通但出奇地好吃! 輕輕用匙了一切, 朱古力漿湧出來, 香濃, 蛋糕底選有少許脆. 對我來說, 合格的心太軟應該有"湧泉"之外, 底一定要微脆口(hot, solid), 熱的朱古力(hot, liquid)與冷的vanilla ice cream(cold, solid and liquid)如交響樂般, 若有點帶酸的strawberry, 一絕! 雖然沒有strawberry, 但都不失為我的com

ordered了兩個set lunch:
NZ 西冷
朋友的煎?魚

雖然沒有strawberry, 但都不失為我的comfort food! 分是給心太軟的!

題外話, 有位新waitor比較生手, 個senior 叫住佢x餐比邊個都比錯, 要多點用心!
2008-11-30 18 views
餐廳有很多set menu,是不想傷腦筋的好選擇。Set包括了餐湯、主菜及餐飲(包括冷熱果茶)。點了2個Sirlon Steak set ($76)及1個Roasted Pork Leg and German Veal Sausage set ($65),另外再點了一個白菌青口忌廉汁($68)。白菌青口忌廉汁的青口夠新鮮,忌廉汁亦不錯,(點麵包)吃得一滴不漏。Sirlon Steak 要了medium,煎得剛剛好,肉質亦不錯,可惜steak本身欠肉味,一分價錢一分貨,不能要求太高吧。試了少少Veal Sausage 和pasta,不錯bor,下次會放棄扒類,轉攻pasta set。Set加$20可以點心太軟。這裡的心太軟實在超好味,薄薄的一層蛋糕,輕輕切下去滿滿的朱古力便立即湧出來...嘩! 朱古力夠濃不會太甜,好好味呀 。單是為了這個甜點,就一定要再回來了。3個人埋單$312,很抵食。
。單是為了這個甜點,就一定要再回來了。

3個人埋單$312,很抵食。

白菌青口忌廉汁
Sirlon Steak
心太軟
$105 (Lunch)
白菌青口忌廉汁
心太軟
  • veal sausage
2008-11-27 2 views
因為我好鐘意食心太軟, 所以今日就去左呢到試頭盤係湯同麵包個麵包好好味啊~ 外脆內軟, 讚~!個湯就ok喇成碗粥咁, 哈哈之後主菜係肉眼扒同羊架肉眼扒都幾淋, 幾香, 幾juicy, 一d都唔dry (5成熟)不過薄左少少, 個燒汁老公話好好味~羊架普通喇, 可能自己唔太鐘意薄荷汁略嫌細舊, 同埋幾多根最後係心太軟我覺得好正啊~~爆朱古力漿外面好脆好薄, 又唔硬入面夠熱夠多朱古力漿價錢又唔貴一定會再黎食心太軟, keekee
因為我好鐘意食心太軟, 所以今日就去左呢到試

頭盤係湯同麵包
個麵包好好味啊~ 外脆內軟, 讚~!

個湯就ok喇
成碗粥咁, 哈哈

之後主菜係肉眼扒同羊架

不過薄左少少,
個燒汁老公話好好味~

羊架普通喇, 可能自己唔太鐘意薄荷汁
略嫌細舊, 同埋幾多根

最後係心太軟
我覺得好正啊~~爆朱古力漿

外面好脆好薄, 又唔硬
入面夠熱夠多朱古力漿

價錢又唔貴
一定會再黎食心太軟, keekee
$110 (Dinner)
2008-11-26 2 views
昨晚突然想出去食, 男友睇左呢度就決定打電話去訂位先, 但小姐同我地講full house, 建議我地walk in 睇下有冇位。8點左右到達, 小姐面有難色咁話full house, 未必俾到枱, 但平時出去食野都要等位啦, 上次去板長都等左去半個鐘, 如果佢真係好食的話, 我地都唔介意等囉。之後我地同小姐講我地會行一陣, 佢有位打俾我地。但行左附近一陣, 都唔見到有其他的心水餐廳, 本身男友話佢都冇打電話俾我, 打算直接去第二度好過, 但我就死都想試一次, 碰下運氣。番到去時, 門口已經有兩班人等緊了, 我再問小姐, 小姐佢又認得我, 就同我講話埋緊單等一陣就得了!入到去見到0的位好逼, 但小姐帶我地去另一邊四人枱, 好明顯張枱係0的人訂左又冇黎0個0的枱。本以為佢咁多人等, 四人枱旁邊會有另外一對坐的, 但佢竟然俾晒成張枱我地, 而我地就可以舒舒服服咁食呢一餐了。到左叫野食我時候, 佢0的dinner set吸引唔到我地, 我地就轉叫了一個pasta set要左墨汁帶子意粉, 要garden salad同埋加錢要左雪糕心太軟, 男友就叫了tiger prawn pasta set

到左叫野食我時候, 佢0的dinner set吸引唔到我地, 我地就轉叫了一個pasta set要左墨汁帶子意粉, 要garden salad同埋加錢要左雪糕心太軟, 男友就叫了tiger prawn pasta set, 要番cheese cake就甜品。另加一個焗蠔就頭盤。

首先, 佢個salad的汁好好味, 我個garden salad我都滿意, 而男友都好滿意佢的西蘭花忌廉湯同煙三文魚沙律, 而個焗蠔方面, 個芝士好香, 而個蠔都好新鮮。麵包熱熱的, 很香很脆, 真的好好味。

意粉方面, 我同男友都覺得個tiger prawn pasta好好味, 佢0的蝦好新鮮, 好似去泰國china town的燒大頭蝦一樣, 呢個仲新鮮0的, 好好味, 仲有成3隻每隻7吋咁多, 單係食蝦都飽,而佢意粉的汁係用蝦膏去做, 好香, 但食晒0的意粉真係好飽好飽。
我個墨汁意粉都好好味, 但拼埋頭先0個個就差0的了, 個帶子好新鮮, 有兩粒, 仲有少少墨魚圈, 海鮮就比較少, 而個意粉汁都幾漏, 食完又係好飽。

餐茶我地都係要左檸檬茶, 可以消化一下。但聞到人地0的咖啡好香囉。

到左甜品了, 嘩! 佢個心太軟真係好好味, 其實唔駛要個雪糕都可以了, 加二十八蚊食佢都好抵囉, 因為真係好正, 唔係太甜, 但朱古力好多, 而個底又脆, 正!
相反, 佢個cheese cake一0的都唔cheese, 唔講仲以為係甜的mousse cake, 個底又唔脆, 不吃也罷。

會再黎的, 但一定會訂枱, 同埋唔會再額外叫頭盤小食, 因為真係太飽
另外, 佢的氣氛都好好
tiger prawn pasta
西蘭花忌廉湯
墨汁帶子意粉
雪糕朱古力心太軟
  • 心太軟
第一次黎呢間餐廳, 佢樓底好高, 比人感覺好寬敞, 米白色牆身冇咩裝修, 不過感覺舒服。本身睇左呢度既食評都係為左個心太軟而黎, 所以對主菜唔係好大期望。我地點左2個pasta, 2個risotto, 一個steak, 一個salad, 甜品就梗係心太軟啦。我地點既全部都係係menu上有笑笑口既set。pasta: (pasta好味過risotto)墨汁帶子pasta真係唔錯, 佢有cheese但係份量配合得幾好, 味道good!另一個唔記得左叫咩名, 係有少辣既pasta, 第一樣我就試食佢, 都覺得ok, 但試埋個墨汁帶子pasta就已經唔想再食番呢個少辣pasta喇。risotto:其實我好怕食意大利飯, 因為以前係中環果邊試過好幾間, 一係都勁濕, 一係就啖啖cheese勁濟。 呢度d risotto 唔算濕, cheese既份量配合得唔錯, 味道都適合香港人口味。點左2個risotto都唔算特別, 味道ok啦。略縑個鵝肝燶左小小。steak: 普通得很desert: 心太軟~ 勁好味! 咁好味先係賣$20 超抵食! 一定要試!

我地點既全部都係係menu上有笑笑口既set。

pasta: (pasta好味過risotto)

risotto:

steak: 普通得很

desert:
正! 呢個係好好味的墨汁帶子pasta
超正! 一定要試, 絕對要試!
$100 (Dinner)
正! 呢個係好好味的墨汁帶子pasta
超正! 一定要試, 絕對要試!
  • 心太軟
(Non-member)
2008-11-24 10 views
一個人享受下午餐...去到呢間餐廳, 點左一個魚及餐湯加一個心太軟.餐湯加麵包 : 磨菇忌廉湯完全無磨菇的香味...忌廉味太重麵包太多粉在表面, 不好食.主菜 : 魚加帶子, 帶子"霉"的感覺, 塊魚是凍的....完全唔好食....甜品 :心太軟好味, 朱古力用料足, 焗的時間都控制得好, 成個噴泉朱古力....讚!

餐湯加麵包 :

磨菇忌廉湯完全無磨菇的香味...忌廉味太重

麵包太多粉在表面, 不好食.

主菜 :

甜品 :

$85 (Lunch)
  • 心太軟 ONLY!
2008-11-15 17 views
第二次來,不過這次是夜晚。訂了八點正既枱,早了少少到,個場都幾爆。今次都係食set dinner:西蘭花忌廉湯:個湯好滑,另外佢加左d蛋花,感覺好似蟹肉咁。餐包:依然是外脆內軟,不錯!野菌素鮑魚天使麵配炸雞寶:很清淡的一個主菜,沒有濃濃的醬汁,食完唔會太飽太滯。天使麵軟硬適中,唔太硬但上碟既賣相又靚。炸雞寶有三件,雞肉上只有薄薄的粉漿,香脆之餘又唔油膩,抵讚!咖啡:即磨咖啡,又香又濃。不愛咖啡的人可選果茶,友人說味道也OK,只是太細杯罷了。遺憾是還沒有試心太軟,唯有再等下一次。

今次都係食set dinner:
西蘭花忌廉湯:個湯好滑,另外佢加左d蛋花,感覺好似蟹肉咁。
餐包:依然是外脆內軟,不錯!

遺憾是還沒有試心太軟,唯有再等下一次。
$70 (Dinner)
2008-11-08 11 views
為左慶祝一周年 , 揀左黎食La Bons Cafe , 睇過網上食評知道佢應該唔錯 就早2日打黎book位 !! 是日去完ocean park 就黎灣仔食晚飯 , 唔易搵 , 因為唔識路 好彩 無遲到 , 7點去到 , 店內既食客唔算多 , 一坐底就會點小蠟燭 , 感覺即時浪漫左好多 , 可惜既係同隔離檯超接近...叫左2個set , 一個係肉眼扒 & 一個意大利飯 , 佢地既名真係好長 長到我唔記得叫咩了..湯 & 餐包好快就上檯 , 個湯ok的 , 個包好熱架 , 外邊脆脆的 , 入邊又軟軟的 , 好味而我地既set亦都係一同上檯 , 肉眼扒個汁係唔知咩蜜桃紅酒燒汁 , 甜甜的 好好味 , 伴碟既青瓜都好好味 , 食完d熱氣薯條 , 食返條平衡返而個茄汁意大利飯 , 都好好味 但我嫌佢甜左少少 , 可能係佢d粟米太甜吧 ? 食到咁上下 就緊係要點我期待已久既心太軟啦 叫完要等15分鐘度 , 因為佢係即焗的呀~~等既時候真係好期待佢上檯既一刻呀 woooo 當侍應放低佢個時 , 真係流哂口水呢 haha~~wooo 一切開佢 d朱力湧哂出黎 , 正呀!! 佢夠哂熱 , 個底又夠

食到咁上下 就緊係要點我期待已久既心太軟啦
woooo 當侍應放低佢個時 , 真係流哂口水呢 haha~~wooo 一切開佢 d朱力湧哂出黎 , 正呀!! 佢夠哂熱 , 個底又夠脆 , 連唔鐘意食甜野既baby都食左半個 haha~~雖然唔係好夠喉 , 但小食多滋味麻!!!呵 , 食呢個心太軟 , 成個人都覺得好幸福呀
呢度既心太軟真係好好味 , 差不多檯檯都會叫一個黎食 亦都有人係入黎只食心太軟呢~~

真係不枉此行呢 , 食到d咁正既野都係$180
baby話可以再黎呢度返食呀 , 不過當然唔可以成日食啦 , 因為食得多 會變肥肥架

期待已久既心太軟
,,,好味道
肉眼扒..
期待已久既心太軟
,,,好味道
  • 心太軟
前晚約左朋友去灣仔晚飯,見呢間餐廳幾多笑笑樣,所以特登黎試下。即日下午至book位都book到喎,準時7點半到達。到場時大約有4成入座率啦。坐低之後睇下餐牌,噫,比想像中抵食,大部份 set 都係 HKD90 樓下,幾經濟。我揀左肉眼扒,而朋友揀左羊扒。Set 係包餐湯同餐飲的,但我見餐湯係番茄忌廉湯,我唔係好喜歡番茄忌廉呢個配搭的,所以加 25蚊改做有個推介公仔o係旁邊的鮮蠔忌廉湯。以個餐好似係七十幾蚊黎計,其實呢個湯要加25蚊都有d貴,但想試下係唔係真係咁good囉。先上餐包,無咩特別,唔係熱的。跟住上個湯,外表ok,而我叫果個就一上檯已傳來好大陣蠔味。湯入面有一隻都ok大的蠔,而個湯既味就有d似媽咪平時煲既蠔豉湯,哈哈~ 唔差,但係唔值得加25蚊去試囉。主菜上檯,賣相都幾茶餐廳 feel,而牛扒薄薄長長的一片,賣相絕不討好。叫了 medium rare 的我,以為咁既賣相,一定煎到熟哂,但切開又真係 medium rare 喎,哈。伴碟有薯條同翠玉瓜囉,朋友話翠玉瓜掂喎。食飽飽,見之前有d食家推介呢度既心太軟,就叫左個黎試下啦,加左個 apple crumble 同朋友 shar

伴碟有薯條同翠玉瓜囉,朋友話翠玉瓜掂喎。

食飽飽,見之前有d食家推介呢度既心太軟,就叫左個黎試下啦,加左個 apple crumble 同朋友 share。

估唔到呀,最出色係甜品,心太軟夠熱,外脆內軟, 得呀!
Apple crumble 都好好食,但......唔識形容呀,好香口囉...... =.=" 總之good啦!

以呢個價錢,ok啦~

(環境太黑、影唔到相......)
$120 (Dinner)
  • Apple crumble
2008-10-29 15 views
和朋友午膳,一早訂了枱,店方上午十一點到打黎confirm,打電話比我既人都幾有禮貌。環境方面,d枱排得密左d,不過裝修比想像中靚,感覺唔錯,夜晚黎會係d啱三五知己談心既地方。Set Lunch選擇頗多,豬牛羊雞魚蝦都有齊,總有一款啱心水!大家都食唔同既野,我揀左:西蘭花忌廉湯:冇咩西蘭花味,不過唔係罐頭湯,濃淡適中,合格。麵包(+牛油):好味呀,暖暖地,外面少少脆,入面又軟熟,有d驚喜!牛油一早放左係枱面,處於半溶狀態,配上微暖的麵包剛剛好。雞扒配沙律薯菜:雞扒太鞋,有d失望。薯菜都OK,其實佢上枱既時候已經腍左,不過我又鐘意食腍既薯條,所以覺得好好味。此外也試過其他主菜,牛扒最好,下次可以一試。咖啡:香+濃,又係比想像中好!朋友們叫了心太軟,但我趕住返公司所以試唔到!佢地話好好食呀,好唔開心,錯過左甜品!下次一定要試!

大家都食唔同既野,我揀左:

咖啡:香+濃,又係比想像中好!

!下次一定要試!

$80 (Lunch)
(Non-member)
2008-10-28
今日同女朋友經過呢間餐廳, 覺得氣氛唔錯, 價位又唔貴, 決定一試。坐定定之後就叫左一個蒜片煙鴨絲辣椒天使麵同燒鯛魚餐, 另外叫左芝士焗蠔。先黎個餐湯同飽, 湯係青瓜忌廉湯, 都唔錯, 然後焗蠔上枱, 但我同女友都覺得麻麻地, 我果隻仲有少少沙… 緊接主菜上場, 個人主觀以為辣椒天使麵會spicy d, 但原來辣椒只係得少少, 只係有係輕輕既蒜味, 但係都算唔錯, 而另外既燒鯛魚既面應該有一層沙律醬, 食落冇咁油膩, 但魚本身就唔係咁突出, 而由於我地食完都好飽, 結果就冇試呢度出名既心太軟。其實餐廳氣氛都算唔錯, 但由於枱比較近, 好多時隔離枱大聲少少都會好"入咪'"(我地就不幸地坐左0向個大聲又長氣既女仕隔離), 所以你話二人世界的話就唔太理想, 但收得呢個價位要求都唔可以太多, 食物水準如果以呢次計就只係合格, 但灣仔晚餐想氣氛好少少又唔太貴既話, 呢間都係一個好選擇。

2008-10-27 11 views
the dinner was for a group gathering.I would say the fish fillet is indeed not impressivemy friends said 羊架 and 牛排 are oki think the 心大軟 is not that great compared to what has been commentedthe salad is not good either
the salad is not good either
$100 (Dinner)
2008-10-18 6 views
朋友介紹黎呢度食下西餐~~一入, 店內好似停電咁~~真係好鬼有 “情調”架O者~~點了兩個推介套餐~~一個係澳大利亞羊扒餐, 一個係澳洲槽魚(barramunda)套餐~~首先出餐湯~~嘩塞~~難飲到呢~~一D味都冇~~只係咸咸地~~上面有幾條蛋花~~可能只係用面粉加D油開出黎既~~普通茶餐廳既例湯都好飲過佢幾倍~~前菜既三文魚沙拉OK~~炒田螺沙拉就麻麻~~怪怪地~~主菜方面, 羊扒唔錯, 有芥末同薄荷SAUCE架~~讚!澳洲槽魚就麻麻地~~煎到好乾~~最後個招牌 “心太軟”就真係唔錯~~不過SET要加錢~~
朋友介紹黎呢度食下西餐~~

一入, 店內好似停電咁~~真係好鬼有 “情調”架O者~~

前菜既三文魚沙拉OK~~炒田螺沙拉就麻麻~~怪怪地~~

主菜方面, 羊扒唔錯, 有芥末同薄荷SAUCE架~~讚!

澳洲槽魚就麻麻地~~煎到好乾~~

最後個招牌 “心太軟”就真係唔錯~~不過SET要加錢~~
2008-10-17 15 views
早了幾天訂位, 2個人應該唔難book, 但當日先book一定無位喇, 覆訂位個電話人同落訂位既電話人係兩個唔同既人, 但兩位都好有禮貌, 有講"多謝晒"12點8去到, 今次係坐大廳, 感覺有點嘈...而且張table同chairs都係搖下搖下既, 換左都係一樣, 唔知點解...朋友j都覺得有問題不過算啦, 都係坐個45mins就算喇...頭盤: 田園salad(個cream有點酸喇...)/ 意大利雜菜湯小食: 暖暖少脆西餐包+牛油(自己搽)主菜: 煎魚柳配飯(魚煎得好香, 個白汁都幾好味)/ 牛扒(8成熟, 都見血喎)+薯菜(一般啦)甜品: +28蚊有一個雪糕心太軟(好好味, 一邊凍一邊熱)飲品: 熱檸tea/ 凍檸水埋單唔洗加一一人都係平均80蚊

12點8去到, 今次係坐大廳, 感覺有點嘈...
不過算啦, 都係坐個45mins就算喇...

小食: 暖暖少脆西餐包+牛油(自己搽)
甜品: +28蚊有一個雪糕心太軟(好好味, 一邊凍一邊熱)
飲品: 熱檸tea/ 凍檸水

埋單唔洗加一
一人都係平均80蚊
$80 (Lunch)
  • 雪糕心太軟
2008-10-09 6 views
值得一试。地点方便!虽然坐位很紧贴别人,常常有意无意也听见隔离位的对话。但待应很有效率,客户又算很有明白地点窄的问题,各自也细细声讲野。说到食品,这个价钱,食到如此品质,实属惊喜。 很满意食物:坦白说到靓牛排,我觉得其他地方更有佳作。只是羊排及其甜品,很满意。当中一个百多元的食物来说,连bread也可以有番酒店感觉。算很细心的食馆

说到食品,这个价钱,食到如此品质,实属惊喜。 很满意

$150 (Dinner)
  • 心太软、羊排