摩洛哥風情cafe😍🇲🇦🇲🇦📍𝐋𝐚 𝐂𝐚𝐟𝐞𝐭𝐞𝐫𝐢𝐚位於錦田紅磚屋嘅呢間cafe打卡真係一流😍我地成班女女去到真係心心眼到傻左😆✅Quattro Formaggi Pizza 芝士四重奏💰$145都足料嘅,不過好似細個左啲🍕人類總是要犯同樣錯誤我又冇影到相🥹✅Egg Benedict Royale (煙三文魚)💰$105✅炸雞💰$80✅手切薯條💰$65每樣食物都細細碟,老實講價錢偏貴啦不過為左打卡,我願意🤭🤭
摩洛哥風情cafe😍🇲🇦🇲🇦
📍𝐋𝐚 𝐂𝐚𝐟𝐞𝐭𝐞𝐫𝐢𝐚
位於錦田紅磚屋嘅呢間cafe打卡真係一流😍
我地成班女女去到真係心心眼到傻左😆

都足料嘅,不過好似細個左啲🍕
人類總是要犯同樣錯誤
我又冇影到相🥹

炸雞💰$80

✅手切薯條💰$65

每樣食物都細細碟,老實講價錢偏貴啦
不過為左打卡,我願意🤭🤭
2022-09-21 220 views
元朗錦田這家咖啡店La Cafeteria 已經開業一段時間,初初開業時經常大排長龍,至今人氣雖然不及當時,但仍然人流不斷。咖啡店走摩洛哥🇲🇦風格,室外座位是非常好的打卡位置,遇上陽光普照的日子,有光影效果更美!但於天氣炎熱下,室內用餐位置可能更適合怕熱的朋友咖啡店食物定價偏高,但配上這環境絕對值得一訪🥰❣️Hand-cut fries❣️Chocolate brownie ❣️Quattro formaggi pizza❣️Yuzu soda❣️Iced chocolate 當中推薦chocolate brownie,用了熱煎pan 上菜保持溫度,冰凍的雲尼拿雪糕配熱騰騰的brownie,冰火交融,口感豐富,朱古力控必點!咖啡店位於錦田紅磚屋內,到訪時可順道行逛紅磚屋或者附近的壁畫村,遠離城市繁囂,來一趟小旅行🧳!📍La Cafeteria 元朗錦田錦上路祠堂村地段390至400紅磚屋

咖啡店食物定價偏高,但配上這環境絕對值得一訪🥰
❣️Hand-cut fries
❣️Chocolate brownie
❣️Quattro formaggi pizza
❣️Yuzu soda
❣️Iced chocolate

📍La Cafeteria
元朗錦田錦上路祠堂村地段390至400紅磚屋
2022-09-06 2195 views
☘️上個周末與朋友約在元朗一日遊,朋友住元朗帶我們往錦上路逛,在紅磚屋逛特色小店,唔覺意就來到呢間好有摩洛哥風情嘅La cafeteria, 因為天氣好熱,又行到攰,就諗住入去飲杯嘢,個店員話佢哋係分時段,每個session 有90分鐘,剛剛有一枱走咗,我哋而家入去就只能坐45分鐘,一係等到下一個session,因為反正只係飲嘢,就冇所謂,馬上有枱唔駛等😜☘️這裡有室外同室內,位置不多,但每個位都係打咭位😜室外太陽充足時拍真係好似去咗Morocco 或者希臘,影相連個人都靚啲😜☘️店員服務態度非常好,餐牌種類不算多選擇,因為我們主要是想找地方歇歇,所以只點了飲品及兩個snack ,一個手切薯條with truffle mayonnaise,一個炸椰菜花 ,兩個都好好味😋☘️錦田呢間新Cafe, 響紅磚屋嘅最里面,泥黄色嘅圍牆超有渡假feel空,好似去咗摩洛哥或者係希臘,土耳其古城咁。不過問店主,佢就話其實係南美風,呢個都唔重要,最緊要係每個角落都係打咭位,好有渡假feel. 而家冇得出去旅遊,呢度可以暫時頂住先😜☘️呢度環境有特色,啲嘢食又好味,唔怪之得成為網紅熱點,要等位耐少少都值得哦!尤其係

☘️呢度環境有特色,啲嘢食又好味,唔怪之得成為網紅熱點,要等位耐少少都值得哦!尤其係睇倒拍出嚟嘅相,真係好鬼靚😊

#溫馨提示
#淨係開星期六日及公眾假期
#不設訂位,現場登記攞號排隊

飲品
飲品
手切薯條  truffle  mayonnaise
炸椰菜花
2022-09-04 1506 views
呢間位於錦田嘅cafe開業無耐已經極高人氣🈵佢嘅摩洛哥風環境打卡度1️⃣流,成個cafe都滿佈打卡位,即使天氣熱辣辣都吸引好多人嚟。除咗室外沙漠風位置,室內都有位,而且仲係成個中世紀堡壘風咁,超有feel😻😻Cafe係錦上路站行8分鐘就到,係正紅磚屋市集入面,附近仲有壁畫村,可以嚟個半日遊📷要留意入坐係分幾個時段,每個時段個半鐘,要早啲去留定位先,差唔多時間再返返嚟入坐。每個時段都唔會好多人,啲打卡位可以慢慢影👍🏻👍🏻煙三文魚牛油果沙律擺盤幾靚,煙三文魚同牛油果份量夠多,加上沙律菜同黑醋食好清新😗😗炸雞炸得非常好👏🏻👏🏻熱辣辣超級香脆,調味剛剛好,雞肉唔算好juicy但一啲都唔乾柴,仲有少少脆卜卜嘅炸雞皮,極邪惡😈醬汁係pineapple chilli sauce,酸酸地有啲似泰式辣醬。Capj Soda - Yuzu食完香口嘅炸雞,飲返杯refreshing嘅梳打就爽哂😆人均消費:$120推介指數(10分為滿分):8.5分

煙三文魚牛油果沙律

炸雞

Capj Soda - Yuzu
食完香口嘅炸雞,飲返杯refreshing嘅梳打就爽哂😆

人均消費:$120
推介指數(10分為滿分):8.5分
2022-09-03
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$120 (Tea)
本來諗住祇係一間打卡Cafe無乜期望,點知食物OK喎而且職員好有禮貌地方又乾淨👍下次入錦田都會再去,不過cafe唔係好大建議大家早D去又或者預咗要等位嘅心情😉😏
La Cafeteria位於錦田紅磚屋,交通唔算好方便,搭地鐵喺錦上路站出,要行10分鐘左右,沿途冇乜瓦遮頭,天氣熱嘅話都幾辛苦。但係紅磚屋嘅建築幾有特色,裏面嘅都係小店,冇連鎖舖頭,值得去行吓。餐廳面積細,分室內同室外兩部份,枱唔多,食物款式亦都唔多,賣嘅係比較簡單嘅嘢食,亦唔係主攻食物味道,所以大家唔好對食物抱有太高期望喇。餐廳分開唔同時段比客人入座,嚟嘅人主要係嚟打卡,餐廳賣點係摩洛哥風情,影相的確係幾靚嘅!💰: HK$150 pp (Lunch)💝: 6/10

💰: HK$150 pp (Lunch)
💝: 6/10
2022-06-20 730 views
這天,仲未好多人知道這個打卡熱點,所以唔使等位,外面露天位影到好多靚相,好似去左旅行一樣。柚子梳打水:清爽冰涼,唔會過甜。餐廳環境真係好靚呀,剩係飲杯野都好chill, 如果配埋好似呢日咁好天,簡直perfect ~~~~
2021-09-25
2022-06-06 909 views
公眾假期入元朗食,餐廳只限walk-in,想食12:15個輪12:00去到已經排緊隊,原來係要再早D去攞咗籌先再排隊安排入座😨好彩有兩個室外既空位俾我地後補前面有班6人既就要登記咗再返嚟食2點個輪室外係冇風扇同埋多蚊蟲,太陽傘只可以擋微雨,食客要自行斟酌嘢食要自己行入室內既cashier落單,只收現金,然後拎個取餐牌放係枱面等人送餐嘢食等得都幾耐下,30分鐘先上嘢飲柚子梳打$40幾好飲,柚子蜜加梳打,並唔係化學死甜味,夏天幾解渴解熱第45分鐘終於上主菜辣肉腸pizza$140幾好味既,芝士都可以拉絲,辣肉腸唔會過鹹,條餅邊都幾脆口甜品: BrownieVanilla雪糕上即時加上朱古力醬,加埋熱熱地既brownie,冰火二重奏刺激味蕾😋brownie甜度剛剛好,融化既雪糕令brownie有D moist,食哂都唔會滯因為等得太耐所以途中去咗室外打卡位影相食到一半落雨,員工話室內有位可以俾我地移入去,服務態度都ok室內有冷氣舒服好多😂室內係暗暗地涼涼地,同外面氣氛唔同總括而言係食物ok既打卡餐廳,如果去開錦上路可以試下,順利行埋個度既紅磚屋
原來係要再早D去攞咗籌先再排隊安排入座😨
好彩有兩個室外既空位俾我地後補
前面有班6人既就要登記咗再返嚟食2點個輪
室外係冇風扇同埋多蚊蟲,太陽傘只可以擋微雨,食客要自行斟酌

嘢食等得都幾耐下,30分鐘先上嘢飲
柚子梳打
柚子梳打$40
幾好飲,柚子蜜加梳打,並唔係化學死甜味,夏天幾解渴解熱
第45分鐘終於上主菜
辣肉腸pizza

辣肉腸pizza$140
幾好味既,芝士都可以拉絲,辣肉腸唔會過鹹,條餅邊都幾脆口
Brownie
甜品: Brownie

因為等得太耐所以途中去咗室外打卡位影相

室內有冷氣舒服好多😂室內係暗暗地涼涼地,同外面氣氛唔同
2022-06-03
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$150 (Lunch)
柚子梳打
辣肉腸pizza
Brownie
2022-06-03 645 views
前一晚係錦田camp site,一早踩單車去拎位😂😂😂呢間偽摩洛哥既cafe,無得打電話book,只得佢開門去現場book,所以我10點幾去左拎位😂😂😂本來諗住用黎打卡既cafe,應該d野食麻麻地,點知有驚喜,d野食係幾好食🤤🤤🤤黑松露雜菌pizza⭐️⭐️⭐️⭐️✨🇭🇰$130個pizza香脆,炭底pizza,黑松露同雜菌超香,mix芝士好好食🤤唔想食太多肉嗰陣時食佢一流Egg royale ⭐️⭐️⭐️⭐️ 🇭🇰$105正常水準,蛋係流心,包係脆既😂😂😂手切薯條⭐️⭐️⭐️⭐️✨🇭🇰 $65首先,佢個手推車裝薯條好正,好型,外脆內軟,加埋佢個松露醬,正Brownie ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️🇭🇰 $70佢個brownie係必食喎,味道的確唔錯,雪糕加nuts咁食好正,唯一我覺得佢個cake軟身左少少,有少少偏左心太軟既feel

黑松露雜菌pizza⭐️⭐️⭐️⭐️✨
🇭🇰$130

Egg royale ⭐️⭐️⭐️⭐️
🇭🇰$105
正常水準,蛋係流心,包係脆既😂😂😂

手切薯條⭐️⭐️⭐️⭐️✨
🇭🇰 $65

Brownie ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
🇭🇰 $70

2022-06-01 467 views
上星期日特登去呢間網紅店食野,而家有得預約攞位時間返來,本身選擇坐外面,由於天氣太熱,店員安排到我地坐室內。冷氣機滴水(少少)店員也很緊張,怕會影響我地,不過我地無大礙既,點左黑松露Pizza+炸西蘭花。Pizza做得好出色同足料,最估唔到Brownies 做得好出色呀! 最欣賞係你地既服務態度,真係好好👍🏻好重視每一位客人。所以我專程比好評你地😙😉值得一讚
最欣賞係你地既服務態度,真係好好👍🏻好重視每一位客人。
所以我專程比好評你地😙😉值得一讚
黑松露pizza+炸西蘭花
Brownies
黑松露pizza+炸西蘭花
Brownies
2022-05-30 291 views
呢間餐廳上年年尾開當時候都已經係進入秋天同夏天之間嘅季節以餐廳嘅場景非常適合夏天裝扮只會喺週末同埋公眾假期開又要碰上好天氣真係好難得大概11點到達餐廳已經需要等下一輪即是12:15個輪如果想10:30入座嘅話即係10:00已經要拎籌入咗第一件事當然係點餐點咗個三重芝士pizza同埋黑松露醬薯條嘢飲叫咗個柚子梳打同埋一杯橙汁買單大概三百幾蚊食物質素都唔錯🌺😛不過主要過嚟都係食個氣氛老闆都好熱情❤️
呢間餐廳上年年尾開

食物質素都唔錯🌺😛
不過主要過嚟都係食個氣氛
老闆都好熱情❤️
2022-05-26 325 views
閒逛完錦田紅磚屋已經大概接近17:00,行過最尾見到呢一間幾舒服嘅小Cafe竟然唔使預約,立即入去打下咭😄餐廳環境雖然唔算好大,但係個摩洛哥feel裝修都令人覺得好似去咗旅行由於即將到晚飯時間所以我哋都只係叫咗一個Brownie配意大利雪糕Gelato同埋兩杯飲品下次會試吓其他嘢不過其實餐廳食物選擇唔係好多
下次會試吓其他嘢不過其實餐廳食物選擇唔係好多
2022-05-24 257 views
這間店想食好耐,土耳其風cafe真係好靚。要食到有個小貼士:如果想14:00入坐你就要12:15响門口排隊落booking留名、電話(頭4個字)留枱5分鐘炸,記得準時呀。食物方面如果要食竹炭pizza 就一定要叫黑松露什菇,仲有布朗尼蛋糕真係要試。我仲叫左一份炸椰菜花,佢地用類似水牛城雞翼既汁淋上面都幾醒胃。

呢間餐廳之前已經黎過兩次,但耐何都係無位食唔到,今次做足功課再黎。因為餐廳不設Booking ,採用派籌形式,所以要一早起身搭車入元朗至食到。💟手切薯條$65配黑松露蛋黃醬同茄醬 用超市車仔裝好可愛😍薯條好新鮮好有薯仔味,熱辣辣配埋個黑松露蛋黃醬好好味💟美式辣肉腸Pizza$140型格黑色既竹炭餅底,加上有芝士同辣肉腸,食落好惹味💟布朗尼$70呢個好有驚喜💕非常好食係用細煎pan熱住上枱,keep住個温度。熱既布朗尼配埋個雪糕,一凍一熱食,好正!而個布朗尼入面有果仁,夾埋黎食好有口感。💟Rose special drink$45呢款係menu無既,當日去有既special drink,顏色好岩打咭,飲落幾清新❣餐廳環境真係好靚,好似去左旅行置身摩洛哥咁🏝雖然環境唔大,不過坐得幾舒服,唔會好迫。除左室外位置,仲有室內位置,不過個人就覺得室外位置chill d影相又有feel d😍而最靚個牆身石椅打咭位置,係會留比客人影相,唔會安排客人坐既🤗配埋個藍天白雲打咭影相,真係一流👍當日星期六去,我朝早9點幾去到排第二個,10點開始登記資料,同簡坐位,所以如果想有靚位坐,就要早d去啦。 🔆留意返餐

💟手切薯條$65
配黑松露蛋黃醬同茄醬

💟美式辣肉腸Pizza$140
型格黑色既竹炭餅底,加上有芝士同辣肉腸,食落好惹味

💟布朗尼$70
呢個好有驚喜💕非常好食
係用細煎pan熱住上枱,keep住個温度。

💟Rose special drink$45

❣餐廳環境真係好靚,好似去左旅行置身摩洛哥咁🏝
雖然環境唔大,不過坐得幾舒服,唔會好迫。

🔆留意返餐廳10:30至開,所以10點拎左籌都要等一陣。
另外餐廳星期一至五係唔開,只開星期六日,勿摸門釘。
90分鐘用餐時間,打咭加影相岩岩好😂

登記左既只會留枱5分鐘,如果遲左就會比其他客啦~
如果想Walkin既就可以睇下有無人無黎執死🐥食到
  • 手切薯條
  • 布朗尼
母親節翌日去依間café因為冇得book所以早啲去去到先知道係1030 1215 1400....咁個半鐘一個slot即場留電話mark slot我1120去到已經排到1400尾二café位哥哥好有耐性咁解釋個運作因為朋友未到我同佢講我想試下排1215後補哥哥話啲人冇咩幾可會甩底點知最後真係有人甩底而成功後補到仲好好彩排到一張outdoor四人枱café唔算好大但裝修得好靚職員好有心機幫同教客人影相叫左辣肉腸pizza、all day breakfast (salmon)、薯條每樣都係新鮮出爐、夠熱、好好食飲品叫左hot cappucino同iced caramel latte味道正常、賣相好靚中途waiter幫我地refill左薯條個黑松露醬總括來講環境靚到好似去左旅行咁本身以為啲網紅打卡cafe食物都麻麻?但依間服務同食物質素真係超乎想像地好好令我覺得即使要等都好值得十分推介但要早少少去排隊
母親節翌日去依間café

點知最後真係有人甩底而成功後補到
仲好好彩排到一張outdoor四人枱

café唔算好大但裝修得好靚
職員好有心機幫同教客人影相

每樣都係新鮮出爐、夠熱、好好食
味道正常、賣相好靚
中途waiter幫我地refill左薯條個黑松露醬

總括來講環境靚到好似去左旅行咁
本身以為啲網紅打卡cafe食物都麻麻?
但依間服務同食物質素真係超乎想像地好好
令我覺得即使要等都好值得