2023-02-21 1151 views
見好多人推介過這間餐廳,說是摩洛哥風情,一直都好想一試,可惜來到是有點失望的…餐廳沒有訂座,需親身來到排隊等候,一小時一輪,室外位置不多,如果排得後就只有坐室內,其實不太感受到摩洛哥風情。食物質素亦只是普通,🥢班尼迪蛋 $100🥢芝士四重奏Pizza $145🥢朱古力布朗尼 $70🥢且份量不多,價錢並不便宜,唯獨甜品有點驚喜另外飲品是有點失望的🥢Lemon lime & bitter $30🥢Chocolate $35🥢,本來點餐時問朱古力有無拉花,店員答有,但來到時只見面頭有一個圓圈,實在稱不上拉花

芝士四重奏Pizza

班尼迪蛋

朱古力布朗尼

2022-12-26
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$200 (Lunch)
芝士四重奏Pizza
朱古力布朗尼
2023-02-07 643 views
➲元朗 La Cafeteria係cafe竟然變咗去摩洛哥!?其實呢度係元朗嘅小角落,都真係幾似㗎。老闆好好人,會主動幫客人影相,唔好以為打卡cafe,啲野會唔好食,呢間影得又食得!呢間淨係可以walk-in,一開鋪就會派籌,多人嘅可能好快就會派曬全日嘅位。室外同室內位都一樣咁有feel,個人鍾意坐室外位多啲。不過小店枱數唔多,又多人去,想坐外面可能要等下幾輪。附近無乜野行,好難hea時間,所以今次早半個鐘到等攞籌,但都要第2輪先有室外位,幾乎人人都想坐室外!同埋有最低消費㗎!➳ 芝士四重奏 𝑸𝒖𝒂𝒕𝒕𝒓𝒐 𝑭𝒐𝒓𝒎𝒂𝒈𝒈𝒊 𝑷𝒊𝒛𝒛𝒂 ⁽⁹/¹⁰⁾竹炭pizza皮,搽咗蕃茄醬base,芝士係最頂頭,食落煙韌,水準唔錯。➳ 熱朱古力 𝑯𝒐𝒕 𝑪𝒉𝒐𝒄𝒐𝒍𝒂𝒕𝒆 ⁽⁹/¹⁰⁾熱朱古力出奇好飲,唔係嘅普通集團式,好smooth,值得飲!⤵ @lacafeteria_hk元朗錦田錦上路祠堂村地段390至400紅磚屋√ 錦上路B站B出口, 11分鐘步行√ Walk-In#hkfood #hkrestaurant #hkcafe #cafehk #hk #hkfoodie #hkfoodblog

➲元朗 La Cafeteria

芝士四重奏 𝑸𝒖𝒂𝒕𝒕𝒓𝒐 𝑭𝒐𝒓𝒎𝒂𝒈𝒈𝒊 𝑷𝒊𝒛𝒛𝒂

➳ 熱朱古力 𝑯𝒐𝒕 𝑪𝒉𝒐𝒄𝒐𝒍𝒂𝒕𝒆 ⁽⁹/¹⁰⁾

熱朱古力 𝑯𝒐𝒕 𝑪𝒉𝒐𝒄𝒐𝒍𝒂𝒕𝒆

@lacafeteria_hk
元朗錦田錦上路祠堂村地段390至400紅磚屋
√ 錦上路B站B出口, 11分鐘步行
√ Walk-In

#hkfood #hkrestaurant #hkcafe #cafehk #hk #hkfoodie #hkfoodblogger #hkcoffee #hkcoffeeshop #coffeeinhongkong #cafeholic #foodblog #foodblogger #foodreview #influencernetwork #香港美食 #香港食評 #元朗美食 #錦田美食 #pizza #hotchocolate #lacafeteria #lacafeteriahk
芝士四重奏 𝑸𝒖𝒂𝒕𝒕𝒓𝒐 𝑭𝒐𝒓𝒎𝒂𝒈𝒈𝒊 𝑷𝒊𝒛𝒛𝒂
熱朱古力 𝑯𝒐𝒕 𝑪𝒉𝒐𝒄𝒐𝒍𝒂𝒕𝒆
2023-01-22 414 views
新一年嘅周日同朋友入咗元朗錦上路行下,事前搵咗間有摩洛哥風情嘅打卡café試下,就喺紅磚屋行到尾~ 朋友依日仲請小編食飯,一齊除舊迎新!🥳 🍽 Egg Benedict 😋😋😋😋平時嘅café用鬆餅,佢哋就用一片麵包🍞上,Parma ham鹹香味好出,荷蘭醬同流心蛋都好夾,唔會食到酸醋味,而佢哋用嘅黑醋配沙律帶有甜味,又好開胃!😚 ☕️ Cappuccino 😋😋😋😋飲到咖啡有陣炭燒嘅味道,好特別!😲午餐 💵💵💵 約港幣$140/人 💁🏻‍♀️ 小編對冇去過摩洛哥,唔係好知真正嘅地道菜式係點。大致睇落係裝修風格有摩洛哥氣息,分戶內同戶外,約有廿幾個位。同埋只收現金㗎咋!🧐

🍽 Egg Benedict 😋😋😋😋

☕️ Cappuccino 😋😋😋😋
飲到咖啡有陣炭燒嘅味道,好特別!😲

午餐 💵💵💵 約港幣$140/人

2023-01-14
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$140 (Lunch)
2023-01-03 337 views
2/5Place was much smaller then the KOL photos. They have minimum 80hkd/ head charge, I saw 6-8 table, not full, 4 servers standing therebut still require customers to go take order and pay at cashier. Which to me equal to no service. Fresh orange juice which obviously is not fresh. Food wasn’t crazy pricey, so don’t put high expectation on it as well. At least what I tired the fried chicken and cauliflower wasn’t bad, and of course wasn’t good.
2/5

2022-12-10 341 views
呢間位於錦田紅磚屋嘅人氣打卡Cafe,主打摩洛哥風情設計,由內到外設計都好特別,到處都充滿着打卡點,令人感覺好似置身外地一樣🧐Menu選擇唔算多,以輕食為主,味道亦都唔算特別突出,不過以打卡黎講呢間絕對值得一去,輕鬆鬆就可以影到好多靚相🤳🏾留返佢只開星期六、日/公眾假期,平日唔開⋯不設訂位,只接受walk-in

留返佢只開星期六、日/公眾假期,平日唔開⋯
不設訂位,只接受walk-in
2022-11-24 268 views
與姊妹們一嚐特色打卡店摩洛哥風打卡位很有趣今日天氣唔錯 藍天白雲十分適合外景拍攝5:30 時段 環境清靜(可能最嘈係我哋)不過,如果多一兩款特色打卡飲料可選擇會便好炸椰菜花~口感清爽食落油味唔重 咸咸香香的味道主要由外層的味粉帶出 特色飲 hazelnuts latte~正常 咖啡同奶味都平均 飲完也不會奶過重膩住個胃黑松露香菇薄餅~一定適合很怕松露味的朋友 只帶香氣食落唔濃 但超愛的朋友可能會有點失望 餅低薄 一人兩片 絕對冇問題咖啡雪糕朱古力蛋糕~ 打卡一流 不過 大愛朱古力的朋友未必可以滿足到
與姊妹們一嚐特色打卡店
摩洛哥風打卡位很有趣
今日天氣唔錯
藍天白雲十分適合外景拍攝
5:30 時段 環境清靜(可能最嘈係我哋)

不過,如果多一兩款特色打卡飲料可選擇會便好

炸椰菜花
位於綿田紅磚屋,一間充滿歐洲風情嘅隱世餐廳🤩🤩餐廳有室內室外嘅坐位!今日風和日麗坐室外係最好嘅選擇🤗,有令人處身歐洲嘅感覺打卡一流Order左個芝士pizza,加兩杯咖啡,係輕食下午茶嘅最佳選擇👍不過記得只接受walk in,無得book位呀!大家想食,就要早D去排隊啦😊
位於綿田紅磚屋,一間充滿歐洲風情嘅隱世餐廳🤩🤩
打卡一流

2022-11-20
$100 (Tea)
2022-11-20 102 views
今日去到錦田元朗一帶,發現行到紅磚屋盡頭有一間非常特別嘅餐廳,充滿着摩洛哥風情,店內有好多打卡位。難得嘅係我哋冇預先訂位店員都可以安排即時入座,我哋首先係坐喺餐廳入邊嘅座位,佈置好似喺屋仔入邊非常有特色,而餐廳戶外嘅座位係更加chill,所以我哋一見到有人差唔多用餐完畢就要求調出去坐,而職員都好樂意配合👍🏻👍🏻👍🏻食物方面叫咗Egg Benedict , Latte, 味道正正常常都算OK,重點係擺盤都好靚。餐廳環境有好多唔同嘅打卡位,見到有啲人仲會專登着啲靚嘅渡假裙嚟影相,好有feel🥳
2022-11-16 110 views
之前一次無意中在openrice看到這間餐廳就被它的裝潢吸引了趁著假日老公剛好也不用上班當然要抓緊機會著他駕車去試試!去到大概早上十一點半左右可能時間尚早的關係 不用排隊就可以入座門口已有不少人在打卡拍照📸(由於當天天氣頗熱 我們選擇了室內的座位結果忘了在外面最有特色的座位拍照😭)菜單上沒有太多選擇主要有小食、披薩、班尼迪蛋三大類每一類都只有三款選擇這對於有選擇困難症的我有很大的幫助😆|白毛豬風乾火腿披薩||煙三文魚班尼迪蛋||炸雞||Flat White Coffee|食物味道不過不失最大賣點還是餐廳特色的裝潢
之前一次無意中在openrice看到這間餐廳
就被它的裝潢吸引了
趁著假日老公剛好也不用上班
當然要抓緊機會著他駕車去試試!

去到大概早上十一點半左右
可能時間尚早的關係 不用排隊就可以入座
門口已有不少人在打卡拍照📸

(由於當天天氣頗熱 我們選擇了室內的座位
結果忘了在外面最有特色的座位拍照😭)
菜單上沒有太多選擇
主要有小食、披薩、班尼迪蛋三大類
每一類都只有三款選擇

最大賣點還是餐廳特色的裝潢
白毛豬風乾火腿披薩
煙三文魚人班尼迪蛋
2022-11-13 110 views
難得去錦田探朋友,朋友帶咗我去一間出名打卡嘅餐廳🙊 嗰度環境真係唔錯,好有異國風情,好似去咗旅行咁☺️ ⭐️白毛豬風乾火腿Pizza ($140) ❤️7.5Pizza 一共有六塊同埋都幾大個~ 兩人share完仲可以打包返去🤣 餅底幾軟熟唔會過厚~ 上面有番茄醬、芝士、火腿、火箭菜同車厘茄~ 火腿嘅鹹香配上邪惡嘅芝士又點會唔好食呢🤤 味道唔算有驚喜但幾好食~ ⭐️煙三文魚班尼迪蛋($110) ❤️7.0煙三文魚配上煮得剛好嘅水波蛋,一篤穿個蛋黃嗰吓真係好正🤤 仲加咗$10 配埋沙律,而個沙律菜都幾新鮮好食👍🏻 不過如果荷蘭醬同三文魚可以再多啲就更好喇~⭐️炸椰菜花 ($55) ❤️7.0椰菜花食落唔似炸過😂 不過個醬汁幾惹味~ 當係食嚟補充吓啲菜都ok~呢度好多人入去影相,連啲職員都會好熱心(同有技巧地🙊)幫你影🤣 價錢唔算平,不過食物都有平均水平,連埋個加分嘅環境,都推介大家去一試打個靚卡📸

⭐️白毛豬風乾火腿Pizza ($140) ❤️7.5

⭐️煙三文魚班尼迪蛋($110) ❤️7.0

⭐️炸椰菜花 ($55) ❤️7.0

2022-11-01 152 views
之前見Instagram好多人都介紹呢間餐廳,一直覺得好遠,加上又多人打卡,要排隊好耐先有位。咁啱今日同幾個朋友去完Glamping,順便就嚟呢度打卡,安排咗我哋坐outdoor雖然好熱,但打卡位都幾多😎📸- 芝士四重奏🍕🌟🌟🌟🌟全部都係芝士🧀無得輸🤤- 美式辣肉腸🍕🌟🌟🌟🌟🌟🥓其實Pizza份量都幾多🫢- 煙三文魚牛油果沙律🥑🥗🌟🌟🌟呢個份量唔算多🥲- 炸雞🍗🌟🌟🌟

其實Pizza份量都幾多🫢
- 煙三文魚牛油果沙律🥑🥗🌟🌟🌟呢個份量唔算多🥲
- 炸雞🍗🌟🌟🌟
2022-10-22 176 views
間餐廳冇得book 要提早攞飛or walk-in 上網睇好似好多人去甘 驚驚地 一早揸車入去拎左2點飛 個地方係由元朗紅磚頭行入去個市集 最入面 泊車麻煩 一條路出入 我哋走時有人重撞到車頭泵把 🫣🫣Anyway 佢分時段1.5 hours 一段 其實預返一個鐘頭前拎飛都可以 個地方比想像中細 不過設計得有心思 你影相係好似去左外國甘既 我個日去比較熱 冇揀到出面坐 如果涼啲天氣 會建議揀出面坐 入面迫迫地 我哋重係廁所隔離 冇味 個地方幾乾淨 只係啲人出出入入 食物都係西式fast food 選擇唔多 不過野食水準挺好 上菜超快 食完去個市集行下 成件事唔錯係值得去既打卡點
間餐廳冇得book 要提早攞飛or walk-in

係值得去既打卡點
𝙲𝚊𝚏𝚎 | 𝙻𝚊 𝙲𝚊𝚏𝚎𝚝𝚎𝚛𝚒𝚊設有室內室外 沙漠風嘅設計 令人加聯想旅行嘅時光 未地得住 唯有假日去住呢度先啦~店員超nice 仲會主動教我地點罷post同幫我哋渣機 影得幾好㗎🤣🤜🏼四重芝士簿餅熱啦啦 芝士拉絲 餅底夠簿 JENGG煙三文魚牛油果沙律🥗香港又熱又焗 食完覺得勁清新 絕無偷工減料————————————————————————元朗錦田錦上路祠堂村地段390至400紅磚屋(係紅磚屋最入面)記得去之前要攞定強烈建議坐入面 之後都可以出去影相㗎————————————————————————Overall 💗💗💗💗💗#香港 #香港美食 #錦上路 #錦上路美食 #咖啡店 #香港咖啡店 #hkfoodie #cafe #hkcafe #food #delicious #hkIG @hk.luv.sharing

𝙲𝚊𝚏𝚎 | 𝙻𝚊 𝙲𝚊𝚏𝚎𝚝𝚎𝚛𝚒𝚊

四重芝士簿餅
熱啦啦 芝士拉絲 餅底夠簿 JENGG

煙三文魚牛油果沙律🥗
香港又熱又焗 食完覺得勁清新 絕無偷工減料

————————————————————————

元朗錦田錦上路祠堂村地段390至400紅磚屋
(係紅磚屋最入面)

記得去之前要攞定
強烈建議坐入面 之後都可以出去影相㗎
————————————————————————

Overall 💗💗💗💗💗

IG @hk.luv.sharing
2022-10-06 182 views
位於錦田紅磚屋,錦田站出行大約10分鐘就可以到,成個場地都係小店/跳蚤市場形式經營,值得入嚟過一個休閑嘅下午.餐廳主打moorish style,户外同室內都營造到小摩洛哥氣氛,店舖每個角落仲可以滿足到打卡慾望📸.Menu以cafe輕食為主,選擇亦唔算多,味道唔算突出。都係打卡先係餐廳既selling point☺️可以輕鬆影到好多靚相.餐廳不設電話Booking ,採用派籌形式,每個session大約45分鐘。快手食完野,就可以影到夠喉為止😉***On the table:⭐️白毛豬風乾火腿 Serrano Ham Pizze⭐️班尼迪蛋 Egg Benedict***💰預算: 人均約HK$150

***
On the table:
⭐️白毛豬風乾火腿 Serrano Ham Pizze
⭐️班尼迪蛋 Egg Benedict
***
💰預算: 人均約HK$150
2022-09-29 218 views
星期六去左錦田半日遊,而家去錦田其中一個打卡點一定係呢一間摩洛哥風格Cafe。佢位置係錦田紅磚屋市場,由入口行到尾就見到。喺網上睇其他食評見到佢哋係分時段入座,我哋去到都係碰運氣。咁啱半個鐘之後就有下一個入坐時段,登記咗之後我哋就喺紅磚屋市場入邊行下同埋行咗去睇壁畫,順路行埋去錦田大街。邊睇邊慢慢行,來回就差唔多到入座時間,戶外位因為滿座我哋被安排坐喺室內,室內還好因為天氣好熱有冷氣舒服啲😬戶外其實比我想像中細,不過個招牌打卡位唔會安排人座,食客可以隨意自己喜歡行過去影相。我哋嗌完嘢食之後,就出咗去打卡,來一個偽摩洛哥風格📸下午茶時間,食唔落主食,我哋點咗兩個小食炸雞同薯條。另外嗌咗杯凍朱古力同凍cappuccino🍟🥤炸雞 3.5/5⭐️炸雞味道不過不失,雞皮炸得幾脆,不嗰啲雞肉就唔係太Juice。炸薯條 5/5⭐️呢個推介,值得嗌👍🏻佢嘅炸薯條係嗰啲好粗,入邊有薯仔肉嘅薯條😋😋另外配埋佢個松露蛋黃醬,好正。如果唔鍾意佢仲有Classic蕃茄醬跟埋,雖然好熱氣,但好好食食到唔停口😂凍朱古力同凍cappuccino 4/5⭐️兩杯凍嘢飲,冇乜特別。不過朱古力有啲偏甜😬總括嚟講,去呢間Cafe

炸雞 3.5/5⭐️

炸薯條 5/5⭐️

凍朱古力同凍cappuccino 4/5⭐️
兩杯凍嘢飲,冇乜特別。不過朱古力有啲偏甜😬

總括嚟講,去呢間Cafe主要都唔係食嘢,係要佢個景相打下卡同影相。嚟錦田半日遊,呢個地方都係值得一去👍🏻

P.S. 每位最低消費$80😬/入場時段可見相片😆