2021-02-28 3203 views
前幾日放學早咗,經過銅鑼灣時代廣場,見到呢間西餅店,諗起之前食過覺得幾好味😋又想買來當第二日早餐食🤣離遠已經見到好多人排隊❗️睇得出呢間西餅店幾咁吸引😂今次試咗上次冇試過嘅口味~沖繩黑糖栗子布朗$56我好鍾意食栗子🥰呢個蛋糕有好多栗子🌰見到就忍唔住要試吓~佢有一大粒栗子粒喺蛋糕頂🍰栗子蓉幾香甜😋仲食到甜甜嘅黑糖味😆好豐富嘅口感👍🏻榛果阿薩姆奶茶$56呢個蛋糕超級好食😋有好濃郁嘅榛果香味🌰仲有好多榛果cream😆有淡淡嘅奶茶香味☕️甜甜地,蛋糕軟淋淋,食得好滋味😚法國玫瑰$56浪漫嘅粉紅色蛋糕🍰好有少女心💝係打卡之選👍🏻食落有陣玫瑰嘅清香味☺️中間仲有粉紅色嘅朱古力同紅莓🍫設計得好靚💕焦糖完熟香蕉$56食得出佢好濃郁嘅香蕉味🍌十分香甜🥰仲有焦糖脆脆同埋朱古力脆脆係蛋糕面😆食落脆卜卜🤩幾香幾好味😋

沖繩黑糖栗子布朗$56

榛果阿薩姆奶茶$56

法國玫瑰$56

焦糖完熟香蕉$56

2021-02-25
TakeAway
$100 (Tea)
2021-02-23 1446 views
之前也有試過此店的戚風蛋糕當時選的是伯爵茶味 感覺不錯最近適逢有人生日 便再來買幾個小蛋糕4件共花費200元多一點 也算划算又可以試到幾個味道怕一大個的生日蛋糕只有單一味道太單調的話不妨來試試這間 味道選擇也挺多的當然 這裏也有大蛋糕 適合一大班人慶祝時吃.1) 柚子味戚風蛋糕柚子味好清香入面的cream雖然比較多 但吃起來也有淡淡的柚子味不錯.2) 開心果戚風蛋糕開心果味夠濃郁外層帶點微脆 有點像朱古力脆皮但整體比較甜.3) 香芋黑糖麻糬戚風蛋糕喜歡吃香芋的人一致認為這款最特別最好味 內面的麻糬令蛋糕更有咬口黑糖味則不太吃得出來.4) 檸檬芝士巴伐利亞清新的檸檬味 加上濃淡度適中的芝士味上層像啫喱 下層像慕絲吃完兩三件戚風蛋糕 再吃這款 一點也不會膩.下次的目標是朱古力味的戚風蛋糕😆
之前也有試過此店的戚風蛋糕

上層像啫喱 下層像慕絲
吃完兩三件戚風蛋糕 再吃這款 一點也不會膩

下次的目標是朱古力味的戚風蛋糕😆
2020-12-16 1205 views
呢一間戚風蛋糕甜品店可以喺好多地方都搵到,價錢唔貴,蛋糕雖然細細件,但係啱晒兩個人一齊share!今日叫咗一個雜莓味(本身真係好想試朱古力,不過去到已經售罄),就咁講個外型,都幾精緻。先講一講佢嘅戚風蛋糕,我覺得要先擺喺室溫一段時間再食,個蛋糕底會再鬆軟啲,同時間個蛋糕嘅味道好淡,無咩莓味。然後到蛋糕嘅內在部份,都有少少失望,因為無餡,只靠小小cream去為個蛋糕調味。另外面頭嘅水果就更加好睇唔好食了。雖然都有好多人比好評,但我覺得真係名大於實~但佢勝在好多味道,睇吓有冇機會試吓其他味道再品評一下啦。

TakeAway
聖誕節的時候總會買一個蛋糕和家人吃覺得這樣才有過節的儀式感~而我覺得聖誕節的代表蛋糕就是有厚厚白色 cream 的草莓蛋糕!🍓因為草莓是冬季當造的水果;白色又像雪~今年 La Famille 推出了三款聖誕限定款式的蛋糕~ 我選了 Forest Christmas 草莓戚風蛋糕上面有好可愛的動物和森林是很適合和家人分享的一款蛋糕~ cream 不會太甜之餘,戚風也有 La Famille 一貫出品的空氣感!裡面也有滿滿的草莓果肉~
聖誕節的時候總會買一個蛋糕和家人吃
覺得這樣才有過節的儀式感~
因為草莓是冬季當造的水果;白色又像雪~
上面有好可愛的動物和森林
是很適合和家人分享的一款蛋糕~
裡面也有滿滿的草莓果肉~
Forest Christmas 草莓戚風蛋糕
2020-12-13
Christmas
Forest Christmas 草莓戚風蛋糕
  • 草莓戚風蛋糕
2020-12-08 580 views
行過見到呢間蛋糕店啲蛋糕個賣相都幾精緻,但啱啱食飽飯食唔落,於是買返屋企嘆。以我過往嘅經驗,我拎親蛋糕返屋企通常都會面目全非,但La Famille好細心咁喺個底痴咗膠紙,真係好照顧好似我咁論盡嘅人。講返蛋糕嘅味道先,我今次買咗玫瑰、柚子、完熟香蕉等幾個味,整體都唔錯,但玫瑰味蛋糕嚟講Lady M稍為出色😅
行過見到呢間蛋糕店啲蛋糕個賣相都幾精緻,
但啱啱食飽飯食唔落,
於是買返屋企嘆。

以我過往嘅經驗,
我拎親蛋糕返屋企通常都會面目全非,
但La Famille好細心咁喺個底痴咗膠紙,
真係好照顧好似我咁論盡嘅人。

講返蛋糕嘅味道先,
我今次買咗玫瑰、柚子、完熟香蕉等幾個味,
整體都唔錯,
但玫瑰味蛋糕嚟講Lady M稍為出色😅

2020-11-29 628 views
[銅鑼灣]La Famille.香濃開心果食剩指數:0/100戚風蛋糕幾鬆軟外層係朱古力脆皮加開心果碎好濃開心果味同時好有口感頂層有開心果慕絲鐘意開心果既人必定要叫.皇牌士多啤梨食剩指數:3/100戚風蛋糕底比其他款濕潤有士多啤梨汁頂層有新鮮既士多啤梨🍓同一塊好靚又食得既裝飾中間cream係正常白忌廉唔會太甜.雙重朱古力食剩指數:0/100朱古力味蛋糕有朱古力粒中間亦都係朱古力慕絲頂層朱古力脆脆都好濃郁整個蛋糕朱古力味好濃而甜度適中.英國伯爵茶巴伐利亞食剩指數:0/100底層既伯爵茶慕絲好幼滑淨食既話好濃茶味唔會好甜加埋頂層既水信玄餅甜味就剛好水信玄入面仲有食用花同生果好食得嚟又靚😍
[銅鑼灣]La Famille
加埋頂層既水信玄餅甜味就剛好
水信玄入面仲有食用花同生果
好食得嚟又靚😍
2020-11-28 399 views
銅鑼灣分店食過兩次真係忍唔住要出食評 蛋糕又硬又乾😥😥😥真係慳錢買佢...D cream 好似雪左幾日咁dry 用叉吉落去係要用力 下次真係不了 送都唔食😰😰😰😰
銅鑼灣分店食過兩次真係忍唔住要出食評
蛋糕又硬又乾😥😥😥真係慳錢買佢...
2020-11-18 372 views
情侶食唔到大大個蛋糕 呢個size 就岩岩好喇 唔洗逼住買貴蛋糕,細細個可以係餐廳食完飯食。香濃開心果戚風蛋糕($65)食落有濃嘅開心果香🤤👍有開心果粒係蛋糕入面, 不過我覺得蛋糕偏乾左小小,唔夠鬆軟,食幾啖要飲水,中間有小小cream 怕肥既話呢個係一個幾唔錯既選擇。一個簡簡單單既戚風蛋糕以呢個價位黎講收貨。

香濃開心果戚風蛋糕($65)

一個簡簡單單既戚風蛋糕以呢個價位黎講收貨。
2020-08-30
Birthday
2020-11-17 639 views
工作佔左人生好多時間,見同事啲時間仲多過屋企人。公司每個月都會準備生日蛋糕慶祝😊該個月份生日既同事。今次食呢間- la famille, 揀左10款蛋糕。梗係同同事開心share。試多幾款味啦!疫情關係,大家分完都埋返自己位食。無之前柴娃娃甘聚埋祝福下當月壽星😣蛋糕整體都鬆軟, 比古早硬D, 無甘濕潤, 感覺似cup cake, 但無牛油味。比一般普遍切餅大。約4寸。食一個真係好飽!雙重朱古力: 蛋糕有朱古力粒, 中間有cream, topping 朱古脆脆好食, 要連cream 食, 唔係就有D乾。香濃開心果: 外層綠危係朱古力加昱心果粒, 比較甜! topping 應該係開心果mousse榛果阿薩姆奶茶:我覺得呢個最好食! 似繽紛樂少甜, 但無咩奶茶味~榛果炭燒咖啡: 無咩榛果味, 咖啡味係有既, 但又唔夠濃, 感覺都係乾左D!瀨戶內檸檬芝士: 上面0者0厘好甜, 好重檸檬味, 好溜...我應該食唔到成個...呢個我唔太鍾意...日本白桃: 普通左D, 似罐頭桃, 又唔係唔好食, 又唔係好好食~淨返4款無食到~焦糖完熟香蕉, 桂香玄米茶, 英國伯爵茶,青森蘋果吉士紅茶(本來有映相既

今次食呢間- la famille, 揀左10款蛋糕。

榛果阿蕯母奶茶

榛果炭燒咖啡

瀨戶內檸檬芝士

日本白桃

淨返4款無食到~
焦糖完熟香蕉, 桂香玄米茶, 英國伯爵茶,青森蘋果吉士紅茶(本來有映相既,但openrice 唔可以超過12張相,同一定要原相。唔可以幾張照片合併埋一張😅,有機會再post )
同事話都ok,幾好食。但太大個好多同事都食唔曬。

P.S. 期待下一個月食邊間
Anges'b? Cova? Moncher? 有好提議留言比我🤗
2020-11-10
TakeAway
$65 (Tea)
Birthday
榛果阿蕯母奶茶
榛果炭燒咖啡
日本白桃
La Famille嘅戚風蛋糕小巧精美,個個都漂亮精緻😍今日行開銅鑼灣,順道行去耀華街分店揀番幾個返屋企同至愛歎歎先🍰☕️!這家店的蛋糕款式多又靚,每次都令我眼花繚亂😉😉!忍忍手,今次揀住4款食住先✌🏻🌟皇牌士多啤梨🍓🌟沖繩黑糖粟子蒙布朗MONT BLANC🌟榛果阿薩姆奶茶🌟雙層朱古力🍫每款味道都各有特色,香甜芳郁,蛋糕輕盈鬆軟、濕潤度剛好!最鐘意佢細細個,咁我每次就可以食到多啲唔同味道。每個蛋糕的忌廉都不會過多,屬甜膩感較輕型的蛋糕系列🥰今次四款口味當中,只有茶香系列 的榛果阿薩姆奶茶味係我未食過的。呢款新口味我係一食就立即愛上了,香氣濃厚嘅滑滑榛果奶油醬搭配增添口感與香氣的自家製嘅焦糖琥珀榛果碎😋滋味無限,濃醇嘅貴族氣色令人回味無窮!
La Famille嘅戚風蛋糕小巧精美,個個都漂亮精緻😍
這家店的蛋糕款式多又靚,每次都令我眼花繚亂😉😉!
忍忍手,今次揀住4款食住先✌🏻
🌟皇牌士多啤梨🍓
🌟沖繩黑糖粟子蒙布朗MONT BLANC
🌟榛果阿薩姆奶茶
🌟雙層朱古力🍫
每款味道都各有特色,香甜芳郁,
蛋糕輕盈鬆軟、濕潤度剛好!
最鐘意佢細細個,咁我每次就可以食到多啲唔同味道。
每個蛋糕的忌廉都不會過多,屬甜膩感較輕型的蛋糕系列🥰

2020-11-02 440 views
近排真係好hit La Famille既戚風蛋糕! 成日碌ig都見到佢既縱影~因為佢size唔會太大, 2個人share1個又得, 幾個frd 買幾件share又得, 咩場合食都岩重點係佢成日都有限定既口味, 真係好搶手, weekend要早d去買呀!今次試左4款味道, 特別推介以下2款!沖繩黑糖栗子秋冬就係食栗子既時候, 呢件蛋糕上面既栗子蓉真係好多好多!入面仲有適量既cream, 唔會太多, 但增加軟滑口感, 栗子香甜, 真係好好味!!香濃開心果呢件蛋糕既外層就係一層開心果朱古力脆皮, 一淡食晒crunch, cream, soft既口感, 而開心果味真係好香濃, 鐘意食開心果就一定覺得好好食!

今次試左4款味道, 特別推介以下2款!
沖繩黑糖栗子
秋冬就係食栗子既時候, 呢件蛋糕上面既栗子蓉真係好多好多!
香濃開心果
而開心果味真係好香濃, 鐘意食開心果就一定覺得好好食!
2020-10-24 434 views
早已經聽過La Famille 既威風蛋糕嫁啦, 今日特登黎試!可惜真係太遲來, 5點-6點來, 大部分蛋糕都賣晒!!!所以上圖得返小量可以選, 原本想試既味都賣晒, 大家記得要早小小去!我今次就唔係餐廳食, 外賣走左, 個盒都好靚, 每個盒可以裝2件.香濃開心果(65$) (左) 白桃(65$)(右) , 開心果味道最為唔錯, 主要係蛋糕本身既味好食, 開心果粒會係蛋糕入面, 而La Famille蛋糕既特色就係成個蛋糕既中間係cream 外層就鬆軟既蛋糕.食既時候一定要連埋中間既cream食, 味道就會岩岩好, 只食其中一邊都會差d.cream 比較滑, 外層既蛋糕比較乾拉埋就岩岩好! 同時中和小小cream既甜度, 如果只食cream就太甜!我諗La Famille 蛋糕出名都係因為呢個. 青森蘋果吉士紅茶(54$) (左), 焦糖完熟香蕉(54$) (右)青森蘋果好特別, 因為面頭個d青蘋果係十分之酸如果就咁食,但加埋紅茶小小苦香味又好夾岩岩好, 其他蛋糕比我感覺味道上差別無咁大,除左青森蘋果吉士紅茶, 呢個真係味道好特別, 唔知係唔係季節限定? 之前好似見唔到有呢隻味.焦糖完

可惜真係太遲來, 5點-6點來, 大部分蛋糕都賣晒!!!

我諗La Famille 蛋糕出名都係因為呢個.
青森蘋果好特別, 因為面頭個d青蘋果係十分之酸如果就咁食,
焦糖完熟香蕉, 其實焦糖係真係上面個2粒, 個蛋糕我唔覺得係好甜.

整體黎講其實堂食環境好靚, 下次可以試下堂食, 今次真係好多野都試唔到, 因為已經賣到7788 咩都無晒了...!
下次一定要早d去! 整體黎講幾有特色, 可以一試~!
2020-10-21
2020-10-17 6209 views
La famille 的蛋糕相片經常在 IG / FB 出現,製型令人一見傾心,惟一直未有機會去品嚐,今次有幸可以免費享用一個二人餐 (Special set for Two  $158 ),簡直令人興奮。星期六特意約友人到此下午茶,甫見一櫃精美的蛋糕,已按耐不住要舉機影相,冷靜下來後,才發現只淨下兩張二人檯,雖然不是最好的位置,但座位總算坐得舒適,店舖以青蘋果綠、金、啡作為主調,選用金色餐具,型格中帶點貴氣。由於店內不同口味、款式的蛋糕眾多,我們幾經掙扎才能下決定。朋友喜歡桃,所以點了日本白桃巴伐利亞 ,我點了日本柚子戚風蛋糕。日本柚子戚風蛋糕面層主要由忌廉與加有柚子味的忌廉作點綴,戚風蛋糕內混入了柚子皮及柚子肉,令每一口都品嚐到清淡芳香的柚子味,甜度適中,口感鬆軟,這裏的戚風蛋糕以吃後完全没有負擔感而聞名,今日終可親"口"引証。蛋糕的中央以新鮮幼滑的日本北海道忌廉填滿, 質感幼滑輕身、不膩、富奶香,令蛋糕有入口即化的感覺更強烈。日本白桃巴伐利亞 另一款是造型精緻可愛盡得大多數女士歡心的 "巴伐利亞",我們選了日本白桃味,上層是啫喱,當中加入色彩繽紛的食用花, 新鮮生果,感覺夢幻;底

日本白桃巴伐利亞
另一款是造型精緻可愛盡得大多數女士歡心的 "巴伐利亞",我們選了日本白桃味,上層是啫喱,當中加入色彩繽紛的食用花, 新鮮生果,感覺夢幻;底層是幕絲蛋糕,白桃果味濃郁,慕絲香甜軟滑,簡直是視覺與味覺的享受。
意大利泡沬咖啡
雖然是蛋糕店,不過咖啡質素豪不遜色,吃完甜品後喝一杯香濃熱咖啡感覺完滿。
伯爵茶咖啡
伯爵茶咖啡 (凍)
伯爵茶那種特殊清香配合咖啡居然如此合拍,並沒有被咖啡濃烈的味道完全掩蓋,杯面的鮮忌廉口感香滑富奶味。

戚風蛋糕不但口感獨特,味道及造型千變化,難怪深得一眾甜品控歡迎,其實在我們入座時已有幾款蛋糕提早售罄,所以如果想吃到心儀的蛋糕,便要看自己的運數了。
Type of Meal
Tea
Dining Offer
Coupon
伯爵茶咖啡
2020-10-17 385 views
一向都好中意呢間戚風蛋糕店,味道款式多,價錢又唔太貴!細細個🎂基本上一個人食一個都食到😂戚風蛋糕最緊要夠鬆軟、唔好太甜,呢間可以做到啱啱好!今次揀咗法國玫瑰味,外觀一流,食落其實唔太feel到玫瑰味😅但都唔錯。最緊要佢中間啲cream唔係我哋平時食開嗰啲,佢啲cream 係唔漏,好soft 嗰種!
  • 法國玫瑰
la famille蛋糕好多人都食過~不過堂食又真係第一次~!😋​適逢上星期朋友生日,剛好待在CWB無嘢搞,於是就拉佢去la famille銅鑼灣店食Cake!☺️​勁鍾意la famille嘅蛋糕!細細隻,又唔會好甜,一個人KO晒成個都無問題!多幾個fd,仲可以share幾款口味!正!​佢哋銅鑼灣分店,仲要係4間店中唯一設有堂食嘅,裝修以金啡色為主,感覺好華麗呢!影相幾靚架!▲喺金碧輝煌嘅環境下食Cake,感覺好貴氣!▲櫥窗內有勁多款蛋糕,令人花多眼亂!▲唔打個卡,對自己唔住呢!(笑-v-)​✦日本柚子戚風蛋糕 呢款味道勁清新,入面有爽口嘅日本柚子肉,清香得嚟帶少少酸甜,好開胃。​✦英國伯爵茶戚風蛋糕 我最鍾意伯爵茶,呢款蛋糕茶味好香濃,加上戚風蛋糕鬆軟嘅質感,令人一試即愛上!係我最愛嘅口味!😝​✦皇牌士多啤梨戚風蛋糕 蛋糕上係日本士多啤梨,外型勁sweet,勁少女!不過,相對嚟講,隻味唔算話好特別。​✦西瓜玫瑰巴伐利亞 西瓜玫瑰口味好清爽,另外水晶花環果凍配果味慕絲,味道好有層次,而且打卡勁靚!​✦香印青提巴伐利亞呢款用咗時令嘅日本香印提子做,勁好味!🤤另外個水晶花環就同西瓜玫瑰差不
▲喺金碧輝煌嘅環境下食Cake,感覺好貴氣!
▲櫥窗內有勁多款蛋糕,令人花多眼亂!
▲唔打個卡,對自己唔住呢!(笑-v-)

​✦日本柚子戚風蛋糕

西瓜玫瑰巴伐利亞
✦西瓜玫瑰巴伐利亞

香印青提巴伐利亞
✦香印青提巴伐利亞
呢款用咗時令嘅日本香印提子做,勁好味!🤤另外個水晶花環就同西瓜玫瑰差不多,都OK!​

伯爵茶泡沫鮮奶
✦ 伯爵茶泡沫鮮奶
又係我最愛嘅伯爵茶泡沫,奶泡好綿密,又唔會好甜,幾正。​

春果花茶
✦春果花茶
呢個花果茶會比較酸,我覺得齋飲麻麻地,但一配蛋糕食就好OK,好解膩!​

▲不是太顯眼嘅店面。
2020-10-06
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$80 (Tea)
英國伯爵茶戚風蛋糕
皇牌士多啤梨戚風蛋糕