2016-10-26 4459 views
其實我冇食到, 只係打電話去訂座, 但係聽電話既人相當冇禮貌, 聽電話個下連餐廳名都冇講, 成個過程講野冇尾音, 又冇同我覆述一次,咁冇禮貌, 我已經唔想去!!
成個過程講野冇尾音, 又冇同我覆述一次,
咁冇禮貌, 我已經唔想去!!
2016-10-26
Type of Meal
Lunch
2016-10-15 4019 views
每次經過都好想試,但過咗後又忘記,终於有藉口又記得,终於有緣試佢set lunch。室内用白色木窗框,法國油畫,水晶吊燈,白色厚枱布,皮椅,雖然簡约,已帶出法國風味。order蜜糖燒汁豬柳,白汁忌廉煎魚,頭盤一個選雜菜湯~好雜菜,一般,即羅宋湯無牛肉,淡口;一個選三文魚沙律,夠大,一個大湯碗盛著,2片煙三文魚,,沙律是一般西餐的沙律菜配日式麻醬及沙律醋,yumiyumi,好,抵!主菜黎啦!好似高級model出場,有曲線,有樣貌,有份量,有台型,型英帥靚正:豬柳有一寸厚,厚得黎熟,熟得黎有咬口,樂意去嘲,兩面香脆,青蛙說如果切開2片,無咁靱,多些脆面,我覺得咁先夠型,點蜜糖燒汁又吾錯配搭,我真想知是甚麽猪柳?薯茸簡直是魔鬼化身,絲質香滑,牛油香味燒魚,小人見識淺,未見咁厚身。香口帶少許咸味,身形有曲綫,青蛙說無魚味,我覺ok,又樂意去咬,忌廉汁好似溶咗雲呢拿雪糕,,又香又滑set lunch 约hk105+10%,抵食,附近西餐無咁大份量。最後咖啡及檸水作完结。又發咗一個法國夢。

最後咖啡及檸水作完结。又發咗一個法國夢。
三文魚沙律
三文魚沙律
蜜糖燒汁豬柳
忌廉汁煎魚
2016-08-25 3824 views
慶祝同事生日食飯有人推介話呢間平民法國餐廳幫襯過話好味又見OPEN RICE 呢度D 人都讚多, 抱住滿心期望食呢個LUNCH咁去餐廳在一座唐樓既樓上一入門見D 枱都排得好密下前菜有鵝肝, 沙律同湯任揀一我揀左湯, 係磨菇湯, 食得出D 菇碎, 幾好味D 法式小包望上去好硬, 食落去其實好軟熟, 呢2樣都幾對路main course 叫左肉眼扒, 五成熟一來over cooked, 二來件扒本身麻麻地, 有d 鞋, 仲有個sauce 好咸, 係堅咸果隻見佢有咖啡機, 餐飲叫左coffee .... 嗯, 好啖 ... 應該係d 豆豆麻麻地service 同環境都好令人失望下可能樓底矮既關係, D 枱又擺得密, 成個環境都幾應聲同唶, 好似去左茶樓一枱八人叫餐飲, 最估唔到係D 野飲到時, 係就咁放晒係枱, 要我地自己分我以為自己去左茶餐廳添$100 左右一位LUNCH, 係灣仔應該仲有好多其他選擇
慶祝同事生日食飯

有人推介話呢間平民法國餐廳幫襯過話好味

餐廳在一座唐樓既樓上

一入門見D 枱都排得好密下

前菜有鵝肝, 沙律同湯任揀一

我揀左湯, 係磨菇湯, 食得出D 菇碎, 幾好味

main course 叫左肉眼扒, 五成熟

service 同環境都好令人失望下

我以為自己去左茶餐廳添

$100 左右一位LUNCH, 係灣仔應該仲有好多其他選擇
2016-08-24
$100 (Lunch)
Celebration
Birthday
2016-07-27 2370 views
自從日月星期果間関門後, 想食扒, 就要黎灣仔呢間, 但老實講句,食物質素份量大不前, 以前個西冷又大塊又軟又林煎得香, 而家食果塊雖然厚些, 但size細一半, 煎完又硬又韌....大不如前!!叧外一個三文魚柳都細份了很多.....一個正常男人, 跟本唔飽...簡單講句, 縮哂水又唔好食.....

簡單講句, 縮哂水又唔好食.....
2016-07-22
2016-01-30 5148 views
公司組長請吃團年飯。我們選了法國餐廳La Fleur。原來La Fleur原店已結業,現只有新店那一間營業。雖說新店,其實已開業一段時間了。這店位於舊式樓宇的一樓。需要在地下的對話機按鈕開啟大門進入大廈內。餐廳的佈置一點也不馬虎。牆壁上有不少油畫。增添了藝術感。窗戶與牆壁都塗上白色油漆。玻璃窗上有「キ」型白色框架。是比較古典的設計。天花板上的吊燈是比較現代的設計。呈「L」型的餐廳,另一邊有比較長的空間。短的一邊則有酒吧枱和廚房。店員先給我們一籃法式軟包。看樣子是硬的,卻原來是軟的。是日餐湯是蘑菇湯。稠度適中,不會太濃稠。有很多碎蘑菇,令口感豐富。味道不會太鹹,不錯。下午套餐中沒有素食選擇。不過,可以特別要求素食。廚師替我做了這個番茄汁雜菜天使麵。材料有番茄、法式青豆、翠玉瓜、黃瓜等。不過有蒜頭,下次再光顧時會要求去掉。天使麵不是最幼的那一種。質感有點像中式的粗米粉,卻比較軟滑。番茄汁不會太酸,甜味也只是輕微程度。餐飲方面,我選了熱咖啡。味道香濃。口感順滑。餐單上有類似的天使麵選擇,價錢是$90。我猜我的素食版天使麵也是相同價錢。然而,同事說,雖然價錢不變,份量卻比以前少了。這個午餐對男
公司組長請吃團年飯。
我們選了法國餐廳La Fleur。
原來La Fleur原店已結業,現只有新店那一間營業。
雖說新店,其實已開業一段時間了。
這店位於舊式樓宇的一樓。
需要在地下的對話機按鈕開啟大門進入大廈內。

餐廳的佈置一點也不馬虎。
牆壁上有不少油畫。
增添了藝術感。

窗戶與牆壁都塗上白色油漆。
玻璃窗上有「キ」型白色框架。
是比較古典的設計。
天花板上的吊燈是比較現代的設計。
呈「L」型的餐廳,另一邊有比較長的空間。
短的一邊則有酒吧枱和廚房。
法式軟包
店員先給我們一籃法式軟包。
看樣子是硬的,卻原來是軟的。
蘑菇湯
是日餐湯是蘑菇湯。
稠度適中,不會太濃稠。
有很多碎蘑菇,令口感豐富。
味道不會太鹹,不錯。
番茄汁雜菜天使麵
下午套餐中沒有素食選擇。
不過,可以特別要求素食。
廚師替我做了這個番茄汁雜菜天使麵。
材料有番茄、法式青豆、翠玉瓜、黃瓜等。
不過有蒜頭,下次再光顧時會要求去掉。

天使麵不是最幼的那一種。
質感有點像中式的粗米粉,卻比較軟滑。
番茄汁不會太酸,甜味也只是輕微程度。
熱咖啡
餐飲方面,我選了熱咖啡。
味道香濃。
口感順滑。

餐單上有類似的天使麵選擇,價錢是$90。
我猜我的素食版天使麵也是相同價錢。

然而,同事說,雖然價錢不變,份量卻比以前少了。
這個午餐對男士來說,應該只能填充半個胃而已……
2016-01-20
$110 (Lunch)
法式軟包
蘑菇湯
番茄汁雜菜天使麵
熱咖啡
2016-01-22 3063 views
以前食開德如茶餐廳隔離嗰間地鋪,雖然裝修都一樣幾靚,但始終覺得地鋪感覺外國啲,雖然莊士敦大樓呢度裝修一樣唔錯,但始終係唐樓樓上,行上去時覺得自己好似去緊食樓上泰國菜或者打冷或者cafe,點解間地鋪執左架!!!嘢食就隱陣架啦,以午餐黎講算好唔錯,燒雞係朋友食既,我食左一啖,唔會嚡。三文魚由於唔係腩位,所以都會有少少乾,但魚油好香,火候唔錯。不過份量唔多,鬼叫我係暴食大猩猩咩。

不過份量唔多,鬼叫我係暴食大猩猩咩。
2016-01-20
2015-07-10 4131 views
在金鐘番工的朋友,每日最頭痛莫過於找地方食午餐,去灣仔搵食已經是常識吧。今次約了好姊妹相聚,所以一心想找個好地方,邊傾計邊食好野。經身邊一位識飲識食的朋友仔介紹,就揀了這餐廳。餐廳位置: 其實餐廳很近太古廣場3期,沿著金鐘地鐵站通往太古廣場3期的行人電梯行,再上地面,經過蘭杜街便到。餐廳環境:- 餐廳位於一樓,出電梯後推門一看,就仿如置身華麗的歷史建築內。- 裝潢以白色為主,很有古典味,亦不失華麗優雅的感覺。很喜歡那餐廳內的木窗及燈飾擺設。- 值得一讚的是餐廳特意把枱與枱之間保持一定距離,所以每一枱的客人都有足夠的私人空間 很幸運,我和好姊妹被安排坐於一張靠窗邊的枱,陽光微微透過那扇美麗的木窗滲入,很舒服,令人暫時忘卻繁暄的鬧市食物:- 餐牌如下: 每份set lunch 都有2個dishes (頭盤+主菜), 再連一杯飲品。<<跟餐的餐包>>及<<頭盤:磨菇湯>>- 餐包雖然是跟餐送的,但絕不兒戲。不但熱烘烘,還軟綿綿的! - 磨菇湯是酒店級的水準,足料,很重磨菇味,很creamy 但絕不膩,每一口湯甚至可以咀嚼到小小的

餐廳位置:

餐廳環境:

食物:

<<跟餐的餐包>>及<<頭盤:磨菇湯>>
是日餐湯(磨菇湯)及餐包

- 磨菇湯是酒店級的水準
,足料,很重磨菇味,很creamy 但絕不膩,每一口湯甚至可以咀嚼到小小的磨菇粒,大讚

<<主菜: 茄汁蜆肉天使麵>>
茄汁蜆肉天使麵
- 色: 紅紅綠綠的, 色彩鮮艷吸引
- 香: 這碟天使麵送來時,已傳來香噴噴的茄汁香味

- 味: 天使麵煙煙韌韌,彈牙而不黏牙齒
。蜆肉有很多,很鮮甜

<<主菜: 香草燒美國春雞>>
香草燒美國春雞
- 色: 有烤過的金黃色, 但絕對沒有燶的焦黑色

- 香: 燒春雞送來時已傳出陣陣香草味

- 味: 燒雞一向都比較肉質粗糙,但這個已經算是煮得不錯,再者是雞搥,所以都有肉質較滑的部位。那個醬汁亦是十分驚喜,與燒雞很匹配

服務:

- 餐廳提供訂枱服務(這個很重要呀!)
- 侍應們通通都十分友善親切。當勞煩其中一位替我和朋友拍合照時,他都十分樂意幫忙
(可能由於餐廳太靚,他們已經習慣替客人拍照留念
- 餐廳上餐速度很快,絕對有充裕時間慢慢享用美食。反而,我和朋友只是慨嘆時間過得太快
,很有衝動下次請半天假可以留於餐廳內慢慢享受。

價錢:

- 看看餐牌,就正如標題所述,真是街坊價
。在灣仔酒吧食個普通西餐都一樣差不多價錢。但這餐廳配上華麗優雅舒服的環境,高水準食物,以及親切友善的服務態度,性價比簡直爆晒燈

- 我和朋友每人叫了1份 set lunch share, 連加一, 每人只需 $102

2015-07-03
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$102 (Lunch)
是日餐湯(磨菇湯)及餐包
茄汁蜆肉天使麵
香草燒美國春雞
2015-03-19 3139 views
今天第二次來, 得知這是 La Fleur 的分店, 所以叫 "Too" 。這是樓上店, 不是朋友介紹都不知有這間店。這裡的 set lunch 食物質數好, 價錢合理, 只係 $90-$110, Appetizer + main course + coffee/tea, 全都有得選擇。Appetizer 要了湯, 幾濃 , main course 上次要了 pasta, 今次要了 steak。Steak 要 $110, 但都幾大塊, texture 幾好, 幾 juicy 。雖然灣仔好多東西吃, 這店又要加一, 但都是值得推介

Appetizer 要了湯, 幾濃

雖然灣仔好多東西吃, 這店又要加一, 但都是值得推介

2015-03-19
$130 (Lunch)