Corned Beef and Scrambled Egg Bagel $88呢個lunch set真係超級抵 首先有得揀餐湯或沙律 個日揀咗南瓜湯🎃 飲落都幾香濃幾足料 而🥯食落都好煙韌 炒蛋食落好滑加埋咸牛肉一齊食就更加香口 整體好食得黎又足料 勁滿足😋 評分: 9/10🌟 Iced Chocolate $0 (set)呢杯跟餐既朱古力估唔到咁有驚喜🤩 除咗賣相靚之外 飲落仲要勁香勁濃既🍫味 面頭仲加埋可可粉 整體飲落唔會太甜得黎又夠凍 啱晒夏天飲🤤評分: 10/10🌟———————————————————————La Luz - Coffee and Patisserie (佐敦)佐敦文苑街28號文耀樓地下B舖
評分: 9/10🌟

Iced Chocolate $0 (set)
評分: 10/10🌟
———————————————————————
佐敦文苑街28號文耀樓地下B舖
Pumpkin  Soup
Pumpkin  Soup
2021-05-24 682 views
本身想食附近既kactus coffee食佢個strawberry tiramisu ,一去到,傻鬼左呀 10幾個人出邊等,呢d天氣,熱死都未入到去🥲🥲不了不了,即刻去附近間la luz -coffee and patisserie 食個靚lunch算😎呢間我都食過幾次,十分有水準!見得閒就幫佢寫個食評啦~今次就試左佢個lunch set啦免治咸牛肉蛋·自家製無添加貝果包(88$)Bagel由於係佢自家整既,外層鬆脆之餘,入邊又煙韌,配上邪惡既咸牛肉蛋,好食!Flat white (small size)(+12$)佢呢到既coffee 一向沖得都好有水準,另外亦推介呢到既mocha🤩🤩La luz 杏仁條(+18$)又係自家製既出品,滿滿既杏仁🤤🤤出色!

免治咸牛肉蛋·自家製無添加貝果包(88$)

Flat white (small size)(+12$)

La luz 杏仁條(+18$)
又係自家製既出品,滿滿既杏仁🤤🤤出色!
免治咸牛肉蛋·自家製無添加貝果包
La  luz  杏仁條
免治咸牛肉蛋·自家製無添加貝果包
La  luz  杏仁條
2021-05-18 447 views
咖啡店空間不大,只擺放了兩張長吧枱;疫情期間,咖啡店只做外賣,不做堂食。另一面牆則擺放了咖啡店售賣的東西,有咖啡豆、掛耳咖啡包、洗衣粉等等。咖啡店主打澳洲文化,所以我買了一杯澳洲咖啡Flat White。原本打算在咖啡店裏消磨時間,這刻我從店員手上接過熱的Flat White,到處走走。咖啡店位於舊區文華新村,由八座統一風格的建築物組成,由於八座全部以「文」為首,因此又稱「八文樓」。六十年代落成時,八文樓是九龍西岸第一個臨海屋苑,後來因城市發展,屋苑現在已經為陸地包圍。

澳式咖啡
2020-12-19
TakeAway
澳式咖啡
2021-04-18 581 views
今次係第二次嚟,入到間舖真係幾細,得一張長枱同埋有個角落位,人多就唔建議嚟啦。點餐來講就要自己嗌俾咗錢先,所以唔使收加一服務費。跟餐點左個蘑菇煎蛋burgel🥯 ,同嗌左杯Flat white ☕️ ,個包嚟到嘅時候「咦,都幾細喎」,不過都女仔來講夠食,不過切嗰下,發現個bagel 個底真係好硬🥲,好難切到底,杯flat white 就正正常常啦👌🏻,另加左個薯格都幾好食。應該唔會嚟第三次lu 👋🏻👋🏻
應該唔會嚟第三次lu 👋🏻👋🏻
2021-03-30 575 views
黃店,單憑外型都看得出吧,店面外型好搶眼是非常不錯的顏色,搞到忍唔住要去幫襯下之不過呢,食物同咖啡水準真係有待改善,點左意粉同latte,黑松露意粉冇咩味,雖然好多醬,不過如果濃味少少會好啲,咖啡都係,冇咖啡味完全俾奶味蓋左,價錢大約150蚊,呢個價錢食lunch我expect 味道唔止咁🙈🙈
黃店,單憑外型都看得出吧,店面外型好搶眼
是非常不錯的顏色,搞到忍唔住要去幫襯下

同朋友喺W hotel staycation,事前已經睇定附近有咩好去處,所以一放低行李就出發去呢間cafe,平時真係少去呢區,因為知道附近都係住宅多,交通又未到好方便,不過今次行過嚟都好近當日係平日黑雨,所以店內未有其他客人,好似包左場咁🤣🤣 而店內都係得一個員工,要打理哂樓面廚房,厲害👍嗌咗一份classic avocado toast,薯格,同一件cheese cake。飲品我飲kyoto matcha latte,朋友試premium chocolate,全部都好出色先嚟avo toast,賣相已經好靚😆 牛油果、煙肉、水波蛋整體味道好夾,Matcha latte好香,拉花勁靚!之後到薯格,即炸熱辣辣係無敵!最後試cheese cake同朋友既chocolate,蛋糕濃滑,果然係皇牌 而朱古力絕對有驚喜!好濃好厚既可可,勁好味不得不提係員工勁勁勁親切,話說明明已經到閂門時間,但因為外面黑雨,我哋好難走,佢主動話我哋可以慢慢坐,等佢落咗閘先 真係100分好人,所以我哋就坐喺到傾多陣,襯細雨左就即刻走luu 唔阻人收工 真係好感謝當日返工嘅你!!

全部都好出色

之後到薯格,即炸熱辣辣係無敵!

而朱古力絕對有驚喜!好濃好厚既可可,勁好味

真係好感謝當日返工嘅你!!
呢間隱藏於柯士甸一條小巷既La Luz,小編其實已經bookmark左好幾年,但奈何佢位置比較偏僻,所以遲遲未拜訪。今次難得喺附近,就終於去左啦!_La Luz係一間aussie style既cafe,用既都係澳洲 parallel roasters 既咖啡豆。Flat white口感綿密順滑,以鮮奶既香甜為重,咖啡味道則偏nutty一啲,但都帶輕微既果香。係一杯唔酸唔澀、大眾都會飲得好舒服既一杯奶啡☺️Cold brew就以哥倫比亞豆製作而成,味道帶啲類似車厘子、朱古力既風味。味道幾balanced的😚_除左咖啡之外,呢度仲有一系列自家製既bagel同甜點!其中必食既,就係呢個「Signature Mille Feuille」!呢度既千層酥同一般市面上既好唔同,除左低油低糖之外,仲摒棄用大量既custard cream,反而係酥皮之間加左慢烤既meringue,所以口感會更硬脆但不失鬆化。再配上薄薄兩層既奶油同些少既杏仁,不論口感同味道上都更具層次,難怪係招牌!💓
_

_
除左咖啡之外,呢度仲有一系列自家製既bagel同甜點!
2020-08-29 892 views
終於試到呢間小黃店!可惜冇得堂食,如果唔係應該會叫個午餐!Soy Flat White with Honey $45超級好飲喎!陣陣咖啡香味加上蜜糖!伯爵茶千層蛋糕 $55茶味Ok既,而且唔係食落好cream個種!鍾意Earl Grey既一試無妨。Mini Cheesecake $35兩個frd食呢個,一個話好食,一個話一般,唔~咁即是不完美、可接受對嗎問左店員,堂食要留意返社交平台,或者打比佢地問,好喇~期待下次堂食!
終於試到呢間小黃店!可惜冇得堂食,如果唔係應該會叫個午餐!

Soy Flat White with Honey $45
超級好飲喎!陣陣咖啡香味加上蜜糖!

伯爵茶千層蛋糕 $55
茶味Ok既,而且唔係食落好cream個種!
鍾意Earl Grey既一試無妨。

Mini Cheesecake $35
兩個frd食呢個,一個話好食,一個話一般,
唔~咁即是不完美、可接受對嗎

2020-08-19
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$50 (Tea)
  • Soy Flat White with Honey
現在的新咖啡店都以白色木調或者灰色水泥牆為主,想搵鮮繽色彩的Cafe真係唔容易,所以佐敦這間黃色的 La Luz 絕對叫人眼前一亮。小店目前因為疫情關係不設堂食,主要靠附近街坊去買咖啡。店家用澳洲烘焙的咖啡豆,喝起來是平易近人的風味。我平常很少來到佐敦渡船街這邊,原來都係一個蠻有趣的舊區。來咖啡店方便可以搭地鐵去柯士甸站,A出口行少少就找到,渡船街上也有很多巴士和小巴可以搭。目前不設堂食所以桌椅都收起來了,澳式早午餐和蛋糕等餐點都可以外賣,店內也有咖啡豆、茶包、燕麥奶和自家品牌黃色咖啡隨行杯可以買。蛋糕聽說也很好吃,不過這天之後還有行程,只能喝杯咖啡就走。除了機沖咖啡之外,店內也提供手沖咖啡,我覺得 Dirty Chai、1+1和Chocaffato都幾特別,出面都無見過,澳洲式咖啡店係比較多新奇配搭。而唔飲牛奶的話,亦可以加 HK$6 換豆奶或燕麥奶。 Caffe Latte HK$36 (6oz)叫了一杯細拿鐵試試看,咖啡風味是很順滑容易入口那種,可以喝得到奶香,這個細杯size原來都幾快飲晒。我一向都鍾意黃色,所以覺很個門框很漂亮,也適合拍打卡照,尤其當你在集顏色拆彩虹圖集的時

蛋糕聽說也很好吃,不過這天之後還有行程,只能喝杯咖啡就走。

而唔飲牛奶的話,亦可以加 HK$6 換豆奶或燕麥奶。

Caffe Latte HK$36 (6oz)

我一向都鍾意黃色,所以覺很個門框很漂亮,也適合拍打卡照,尤其當你在集顏色拆彩虹圖集的時候。
2020-08-24
2020-07-06 612 views
繼續我的"Coffee Discovery Walks"。今早去到離大角咀都算近既渡船角裡面既一間專做澳洲豆既coffee shop. 9點3到店只有我和友人“包場”。先來2杯long black醒一醒先。Long black個house blend我唔記得叫咩名(係好聽既名)。講返味道,酸度還可以,主打fruity notes. 沖既水溫也控制得好。中規中矩既一杯long black。跟住上野食,鹹牛肉炒蛋bagel友人嫌唔夠罪惡再加6蚊一片芝士。自家製bagel本身偏硬,炒蛋可以,鹹牛肉量唔夠多,無法帶出鹹香。Deluxe all-day breakfast,都係調味上偏淡,炒蛋下面鋪住塊Rye sourdough bread. 基本食唔到sour味,走安全路線,個人比較喜歡酸啲有個性既sourdough.總括黎講食物係走小清新路線同比較健康。食完見時間尚早又想坐多陣吹下水。叫一份hand-drip黎share. 啲豆係keep住係紅酒櫃裡面黎防止豆失味變質。手沖有3款豆,揀左“Chelchele". Tasting notes 係 "Jasmine, Apricot, Plum"
繼續我的"Coffee Discovery Walks"。

總括黎講食物係走小清新路線同比較健康。

手沖有3款豆,揀左“Chelchele". Tasting notes 係 "Jasmine, Apricot, Plum". 俾2款杯- 細口玻璃酒杯主要用黎聞,瓷大口杯主要提供口感。而2種杯飲味都有少少變化。玻璃杯重啲花香,而瓷杯就偏果香多啲。

店員也好友善同有耐性咁介紹澳洲豆同沖法飲法。都值得再去試下唔同款既豆。
咖啡馆是城市对我们的馈赠,密布在纵横街道、蜿蜒山道、开阔海边的咖啡馆们,像极了漫天的繁星,闪烁着有温度的“光明”。·“La Luz”是西班牙语中“光明”的意思,小店开在一排排纵横交错的老旧唐楼底下,在这一带灰扑扑又皱巴巴、给我强烈挤压感的街道上成了一种稀有品,它又正好以明快鲜艳的黄色作主打,宛若一颗星辰闪闪发光。·两次都在工作日上午来,远离写字楼和闹市区的咖啡馆清净又惬意,座位不多但足够舒适。·装饰质朴但温馨满满,靠墙一侧摆放了很多可爱的小物件和书籍,糕点柜上坐着一只憨态可掬的大熊猫玩偶,无处不在的小彩灯就是整个店的灵魂元素,连出了一串串的温暖。墙面被大大的灯泡造型logo点缀着,还贴着一句话——咖啡是世界共通的语言,让我倍感亲切。咖啡杯、杯托、盘子、水罐都很有质感,看似风格随意的小店,其实藏着这么多暖心的小细节。·老板主要做咖啡,老板娘做简餐和甜点,态度很友好,搭配也很默契。第二次去“逼着”老板给我做了一杯隐藏菜单,他自己都笑着说,这是独一无二的customize了,希望我能喜欢,拥有了专属饮品的我,忽然还有点小感动。·老板从澳洲回流开店,豆子和做法都是偏澳式的,拉花技术了得,专业度
老板从澳洲回流开店,豆子和做法都是偏澳式的,拉花技术了得,专业度不容小觑。除咖啡之外也有丰富的饮品、轻食和手作甜点,套餐挺实惠。
【燕麦奶澳白】,小杯只有单份浓缩,好可惜,寡淡了。两支哥伦比亚拼一支埃塞,若隐若现的柑橘香,口感也很滑,但因为不够浓郁,饱满的香气和回甘都无法体现。
【燕麦奶Dirty Chai】,我目前在HK喝到的最香浓的Dirty Chai!双份浓缩带出了一丝丝焦糖甜感,跟Chai迷人的香料味交织得难舍难分,浓醇感透过绵密的奶泡喷张,味蕾瞬间为这温暖沉沦。随着香气一同四溢的还有我的惊艳感,简直是暴雨天的治愈法则了!
【烟熏三文鱼沙律】,酱汁比油醋汁更加有味儿,沙律菜蛮新鲜,但食材也太单调了,只有些盐渍番茄干,烤菠萝还是我额外加的。四大片烟熏三文鱼咸香细嫩、口感柔韧,这份量完全可以吃爽快。
【免治咸牛肉炒滑蛋贝果🥯】,经典港式咸牛肉炒滑蛋与西式贝果的结合,创意很可,就是份量有点少。自家制贝果嚼劲十足,柔韧不失水分,但几乎是实心的?香嫩软滑的炒滑蛋包裹着咸香牛肉碎,瀑布一般从贝果中间垂下,以黑胡椒调味,搭配沙律菜清爽解腻。
愿你在你的城市找到温暖长存的咖啡馆,它们是流露着光明照亮了隔膜的星星。
2020-06-08
$100 (Breakfast)
星期日冇野做,但又唔想出家去d人多嘅地方,所以揀左去佐敦近柯士甸嘅舊區覓食~呢區好多野食,基本上咩菜都有,仲要間間都出色,所以都成為左我嘅私家收藏好去處果日係附近食完野散步,經過見到有間外表好靚嘅cafe,所以入左去行下。點知見到d甜品好似好吸引,仲要標榜係全部都自家制,令到作為甜品達人嘅我都忍唔住要買返件蛋糕做甜品我落完單之後大約等左5分鐘先有得拎,本身都心諗點解要咁耐,到我打開個盒嘅時候就明白。原來係因為店員好甜心咁會係蛋糕墊底下貼返膠紙,令到舊蛋糕唔會係外賣盒入面郁黎郁去成件事真係好細心,值得加分!我買左一件輕量芝士蛋糕,盛惠$35,價錢黎講同平時d cafe差唔多,唔算太貴。至於味道方面,作為一件輕量嘅芝士蛋糕黎講,佢係好香濃嘅芝士味,但同時又唔會覺得好油或好甜,個人覺得啱啱好唯一可以改進係個餅底,我覺得食落比較濕同唔夠餅香。香滑輕盈。輕量芝士蛋糕知道cafe仲有lunch menu,希望下次有機會可以再試下~

成件事真係好細心,值得加分!

唯一可以改進係個餅底,我覺得食落比較濕同唔夠餅香。
輕量芝士蛋糕
香滑輕盈。輕量芝士蛋糕

2020-04-12
TakeAway
$35 (Tea)
輕量芝士蛋糕
2020-04-23 2397 views
➖➖➖佐敦黃店。自家製bagel ➖➖➖.一個星期六的下午,相約了朋友到西九海濱長廊吹吹海風,散散步,順便品嚐一杯咖啡,誰知道到達咖啡店的時候大排長龍,差不多有20人在等候。為了避開人潮,我們便選擇走到佐敦舊區去探訪黃店。。餐廳鄰近柯士甸站,高鐵車站就在附近,非常幸運地,這個小區沒有比拖着一個一個的行李箱攻陷,依然保留了寧靜的特點。.餐廳的門口是非常容易辨認,遠處已經看到亮麗的黃色小店。餐廳由門口到裝修,甚至外賣杯嘅設計都係極黃。.▪️免治咸牛肉炒滑蛋配自家製🥯($ 88)賣相100分淨係見到雞蛋已經覺得好澎湃。Bagel 是自家出品,比一般的較為細小。幾軟熟,不過唔太嚼勁。炒蛋少鹽少油,如果再滑溜一點更好。鹹牛肉嘅份量適中,唔會搶走滑蛋味道呢!好想讚下個沙律,唔同嘅蔬菜配搭都極新鮮!.▫️小總結:餐廳主打澳洲咖啡☕️食物水準不過不失,總括來說都好用心。可惜餐廳內全部是高桌椅,坐得唔夠舒服,有點侷促呢🙈 如果你希望一邊喝咖啡,坐在一旁慢活的呆坐一個下午,這裏便不太適合了。. -✂️➖➖➖➖➖➖ 。🔺 La Luz - Coffee and Patisserie (佐敦)佐敦文苑街28號文耀
➖➖➖佐敦黃店。自家製bagel ➖➖➖

▪️免治咸牛肉炒滑蛋配自家製🥯($ 88)
賣相100分
淨係見到雞蛋已經覺得好澎湃。
Bagel 是自家出品,比一般的較為細小。
幾軟熟,不過唔太嚼勁。
炒蛋少鹽少油,如果再滑溜一點更好。
鹹牛肉嘅份量適中,唔會搶走滑蛋味道呢!
好想讚下個沙律,唔同嘅蔬菜配搭都極新鮮!

▫️小總結:
餐廳主打澳洲咖啡☕️
食物水準不過不失,總括來說都好用心。
. -
✂️➖➖➖➖➖➖ 。
佐敦文苑街28號文耀樓地下B舖
🔻 @laluz.coffee.patisserie .
==========📍 隱世cafe小黃店 -- La Luz💛⭐黑松露醬汁。波特貝拉菇。扁意粉($138套餐)賣相不俗,黑松露香味四溢🙊可惜嘅係意粉口感偏腍,而且醬汁唔夠creamy,有點乾身😭唯獨調味方面係唔錯嘅,唔會太淡亦都加咗芝士碎,波特菇口感都唔錯👍但整體而言普通,性價比唔太高🙈-------評分(10分滿分)賣相:7味道:4性價比:3-------餐廳資料名稱:La Luz地址:佐敦文苑街28號文耀樓地下B舖前往方法:佐敦站A出口———

==========
📍 隱世cafe小黃店 -- La Luz💛
⭐黑松露醬汁。波特貝拉菇。扁意粉($138套餐)
-------
評分(10分滿分)
賣相:7
前往方法:佐敦站A出口
———
2020-01-08
2020-03-02 427 views
黃店低調推下先~今次叫左 Iced Drip/Cold Brew, 同一份細細既cheesecake.逐樣逐樣黎Iced Drip ~ 咖啡味偏酸 入口比較細滑燈泡+紅酒杯with ice ball, 擺盤覺得幾好,可能用矮紅酒杯會好少少。Cold Brew ~ 咖啡味偏苦 入口比較厚滑燈泡+威士忌杯, 因為兩者高度差唔多,感覺好舒服。Cheesecake ~ 低糖低油,芝士味道唔會太濃太 膩,擺盤係士多啤梨+乳酪,感覺健康,擺盤上就唔俾改進。8/10。會扣少少分係因為好易碎,不過都明白既,因為低油。得閒懲罰下~ 回頭店只評食物 不評環境#黃藍是政見 #好食是良知
黃店低調推下先~
今次叫左 Iced Drip/Cold Brew,
同一份細細既cheesecake.
逐樣逐樣黎
Iced Drip ~ 咖啡味偏酸 入口比較細滑
Cold Brew ~ 咖啡味偏苦 入口比較厚滑
燈泡+威士忌杯, 因為兩者高度差唔多,感覺好舒服。

得閒懲罰下~ 回頭店

只評食物 不評環境
#黃藍是政見 #好食是良知
2020-03-02
Type of Meal
Tea
  • ColdBrew