2022-10-08 275 views
蕃茄忌廉牛肉大通粉🍅🍝($78)本身諗住嚟食佢棒棒溫泉蛋伴龍蝦闊蛋麵但係發現轉左lunchMenu🥹本身仲有啲sad但係呢個通粉又比到surprise我😋通粉好掛汁幾乎每一條嘅通粉窿都有汁,蕃茄味好濃食落去唔似罐頭蕃茄蓉仲食得出番茄粒🤭最驚喜嘅係牛肉好嫩本身expect佢會好韌點知識落完全唔會☺️而且意粉嘅硬度都係我鍾意食嘅硬硬地嘅口感整體性價比幾高😗香煎龍脷柳伴胡麻天使冷麵🐠($78)呢一款係朋友仔點嘅🤓個樣睇落去就知道健康過我嗰款好多仲要Flash好多😗冇乜特別😉但係龍脷柳煎得幾好,外脆內軟亦都唔會調味過重😊天使冷麵配埋個汁好易入口整體係幾清新嘅啱口味淡嘅人仔試吓🥰
蕃茄忌廉牛肉大通粉🍅🍝($78)
整體性價比幾高😗
香煎龍脷柳伴胡麻天使冷麵🐠($78)
【CP值高🤤味道有驚喜嘅西餐廳〰️】/////旺角美食主要集中係通菜街嘅地鋪 其中呢間意大利菜式西餐廳由前五星級酒店廚師主理 CP值都幾高😝二人餐有齊餐湯、小食、主菜以及飲品 味道以及份量都好滿足(*¯︶¯*).🔎二人餐 ($498加一)👉🏻餐湯轉酥皮湯(+$20)湯嘅温度好夠熱 脆卟卟酥皮包住碗湯 忌廉湯稠身 配搭粒粒蜆肉 飽肚得嚟唔會膩🫶.👉🏻芝士松露蟹肉大啡菇原來加左蟹肉嘅大啡菇味道可以咁出色!芝士微微燒焦 切開大啡菇會見到一絲絲蟹肉 蟹肉保持鮮味 口感都好豐富 松露味可以更重🥶沙律菜配柚子醬汁酸酸甜甜 好開胃☺️.👉🏻威靈頓牛柳 金黃色酥皮烤得脆身 帶有淡淡牛油香氣 切開容易同牛柳分離 牛柳中間呈粉紅色 7成熟中間位置較生 旁邊位置肉質就軟腍〰️伴碟有茄子🍆、蘑菇以及少量沙律菜.👉🏻牛肉蕃茄忌廉大通粉牛肉係牛柳嘅部份 牛味幾濃郁 配搭小店自家調製酸酸甜甜嘅蕃茄汁 長通粉都好掛汁 好惹味🤪.👉🏻Yakult (+$15)益力多沙冰 沙冰偏固體狀態 乳酸味頗濃 靚靚針筒裝住益力多 可以自己調教飲品味道🤩.👉🏻 Sky Blue (+$15)天藍色嘅飲品望落好治愈好舒服🥰飲品有青檸好清新嘅
【CP值高🤤味道有驚喜嘅西餐廳〰️】
/////
🔎二人餐 ($498加一)

👉🏻餐湯轉酥皮湯(+$20)

👉🏻芝士松露蟹肉大啡菇

👉🏻威靈頓牛柳

👉🏻牛肉蕃茄忌廉大通粉

👉🏻Yakult (+$15)

👉🏻 Sky Blue (+$15)
天藍色嘅飲品望落好治愈好舒服🥰飲品有青檸好清新嘅味道 酸酸甜甜 而且一啲藥水味都冇(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)

2022-09-26
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$250 (Dinner)
2022-10-04 301 views
女人街側邊d横街真係幾多野食,今日嚟到排晒長龍嘅西餐~呢間西餐廳係由前五星級酒店廚師主理,有扒有pasta有pizza又有risotto, 款式幾多🤩 上網見到勁多人推介威靈頓牛柳,炭燒厚切澳洲穀飼肉眼同炭燒德國原隻咸豬手,但兩個人食唔到咁多😂最後叫左一個扒一個pasta一個小食已經勁飽~餐湯係足料嘅周打蜆湯,配埋香脆蒜蓉包,幾正!✨炭燒厚切澳洲穀飼肉眼 - 叫左7成熟肉質好粉嫩,厚切得嚟又勁大塊,食落好juicy😻✨炭燒牛肉蕃茄忌廉大通粉 - 個湯勁濃郁,大通粉中間會儲埋d湯,一咬爆汁!牛肉好淋好易入口,炭燒令牛肉嘅香味更豐富😋✨炭燒原隻香辣魷魚 - 第一次食麻辣風味嘅魷魚,估唔到又幾惹味,口感好爽口👍✨Yakult - 係益力多沙冰啊,仲有支針筒插住,玩味十足!✨Bloody Orange - 血橙mix左柚子嘅香味,幾fresh幾開胃😜

餐湯係足料嘅周打蜆湯,配埋香脆蒜蓉包,幾正!

炭燒牛肉蕃茄忌廉大通粉

炭燒原隻香辣魷魚

Bloody Orange

炭燒牛肉蕃茄忌廉大通粉
炭燒原隻香辣魷魚
Bloody Orange
2022-10-01 252 views
見那麼多食評推介這間餐廳,我便到這間餐廳試一試他們的威靈頓牛柳。 午市威靈頓牛柳餐$98,牛柳可選擇配飯、意粉或薯角, 我選擇意粉,這個餐包餐湯和飲品。 餐湯係忌廉粟米素翅湯( 唔知係咪呢個湯,不過我只飲到呢個味道)。 雖然喺叫威靈頓牛柳, 但如其他食評所講它並不是名副其實嘅‘’威靈頓牛柳‘’, 說穿了只是一塊酥皮包著牛柳。 話雖如此,其實它酥皮本身焗得非常香脆, 內裏牛柳嘅厚度和我想像中的差不多,牛肉嘅熟成度亦是我所order嘅五成熟, 牛肉不會很乾很juicy。 牛柳嘅醬汁則有點太濃過份reduced 的感覺。 我覺得意粉較淋可能因為預先煮好的關係but ok。除了牛柳,餐湯和飲品則不過不失。 這店的服務亦很好。

除了牛柳,餐湯和飲品則不過不失。 這店的服務亦很好。

威靈頓牛柳餐
2022-09-19
$98 (Lunch)
威靈頓牛柳餐
  • 威靈頓牛柳
妮一間,我同男朋友comment 係有第二次😂驚喜酥皮湯(要另加20)其實個湯係跟個dinner main dish,但就可以加20就另轉酥皮湯,出去食個酥皮湯都唔止20,諗都無諗立即加😂個湯一打開,係剛剛焗好,勁熱,建議放一放無咁熱先好飲😂海龍皇脆蟹意大利飯佢個汁我覺得係似好蟹膏味,鍾意蟹如我,就會覺得好好食,但唔鍾意食蟹就會怕左,所以落order時最好諗一諗😂我就覺得好好食😂威靈頓牛柳妮個我男朋友覺得好好食,不過我就一般般,因為個酥皮一切就shift左位,可能我刀工唔好🥲環境小店經營,位置會迫小小,但都合理。職員有個男staff幫我落單,落漏左個小食,所以各位落完單最好double confirm一次😂
妮一間,我同男朋友comment 係有第二次😂

驚喜酥皮湯(要另加20)
酥皮湯

個湯一打開,係剛剛焗好,勁熱,建議放一放無咁熱先好飲😂

威靈頓牛柳

小店經營,位置會迫小小,但都合理。

職員

酥皮湯
  • 脆炸軟殼蟹意大利飯
  • 餐湯
2022-09-15 431 views
初初睇IG見到Foodie推介威靈頓牛咁抵咁吸引去到之後完全失望 一嚿牛肉 上面加塊酥皮我係咪對威靈頓牛有啲咩誤解 冇火腿冇蘑菇冇肉味 舊牛又乾 如果係衝着呢個嚟食嘅話大家可以唔使去
初初睇IG見到Foodie推介
威靈頓牛咁抵咁吸引
去到之後完全失望 一嚿牛肉 上面加塊酥皮
我係咪對威靈頓牛有啲咩誤解 冇火腿冇蘑菇
冇肉味 舊牛又乾
如果係衝着呢個嚟食嘅話大家可以唔使去
位於油尖旺區女人街中嘅一間西式餐廳小店,以平民價,出售性價比高嘅威靈頓牛扒🤤成個威靈頓牛扒 lunch set 都只係$98😍無加10% service charge 🤓 而且味道都唔差😌不過食嘅人都比較多,平時見門口都排左唔少人,今次就好好彩,見到門口無咩人等,我第一時間沖入🤪先由佢地個白湯講起,佢地嘅白湯唔會太稀,亦都唔會太 “杰” ,香濃嘅奶味😋唔喊又喊淡,飲落去岩岩好,忌廉湯入邊有好豐富嘅素翅,提升了忌廉湯的口感😋😋我幾鐘意個湯👍🏻hahaha然後就到今日嘅主菜,威靈頓牛扒五成熟,要製作一個威靈頓牛扒係唔容易嘅,特別要控制佢係五成熟嘅時候都唔簡單,金黃酥皮,嫩紅牛柳,一刀切開,湧現牛柳與蘑菇嘅香氣,而且食落去都比較多汁唔會好乾🥰 最鍾意食威靈頓牛扒嘅原因就係佢一啲都唔肥,成塊牛都係牛柳🥩,係無肥膏都無牛根嘅情況下,都可以令到塊牛柳唔硬唔乾,仲好多汁👍🏻😋😋仲要係熱嘅👍🏻 我都想知佢點整😂😂威靈頓牛扒餐(配薯菜)💰$98

威靈頓牛扒
忌廉湯

威靈頓牛扒餐(配薯菜)💰$98
Wellington   Steak
威靈頓牛扒
Wellington   Steak
  • 威靈頓牛柳
2022-08-29 353 views
晚市唔係好貴,但唔成正比,見大家咁熱捧lunch,諗住夜晚都唔會太差,結果....嗌左兩個pizza, 一個係西班牙風乾火腿薄餅$98,另一個係夏威夷薄餅$88,結果佢哋個底係一樣,夏威夷薄餅只係多咗菠蘿,仲要平$10,早知我嗌兩個夏威夷薄餅,搬啲菠蘿過隔離,咁可以平$10之餘仲多菠蘿...炸雞$68,份量唔多...小食拼盤$128,唔值得,寧願散嗌,除非你幾樣都好想食,不過款式好普通,最好食可能係焗薯皮。主食嗌左兩個意粉,一個蕃茄牛大通粉,一個係香辣卡邦尼意粉,前者味道不過不失,後者就正正常常,都係果句唔值呢個價。不過平日晚上都坐滿,無趕人走,都坐左兩個鐘傾下計咁,環境普通。

2022-08-23 606 views
最近呢間威靈頓牛柳好出名,當晚排咗40分鐘左右。點咗威靈頓牛柳,加$30配鵝肝多士,本身威靈頓牛柳已經包咗麵包、湯仲有嘢飲,所以冇再額外加錢要side dish.一開始嚟咗忌廉湯同埋蒜蓉包。忌廉湯係平民西餐廳一般飲到果種。蒜蓉包就配上調左味嘅蕃茄碎,上當開胃。鵝肝多士上枱嘅時候有啲失望。因為見到其他食評嘅鵝肝都係完整同埋有相當嘅厚度,但我嗰塊好似切爛咗,煎過熟同埋唔厚。因為本人好鍾意食鵝肝,所以我請侍應換一塊比較完整嘅。侍應解釋佢哋係買大嚿鵝肝返嚟自己切,所以換過件都係會咁嘅樣。之後我望到隔籬枱嘅鵝肝同我嗰塊差唔多樣,我就冇再要求要換,始終加$30都唔會太高期望。因為煎太過耐,食落冇平時食開嘅入口即溶嘅感覺。期待已久嘅主菜威靈頓牛柳終於上枱。雖然唔期望係正宗嘅威靈頓牛柳,酥皮亦冇包晒塊牛柳,但係賣相唔太差。冇加錢要side dish都有啲沙律同埋瓜類同菇類左半碟。牛柳切開都冇乜筋。我叫咗五成熟,望落去差不多。食落去酥皮可以接受,牛嘅味道唔出亦唔係特別juicy. 所以成餐飯我認為不過不失,午餐唔過$100就比較抵食,但晚飯需要$198就真的不要期望太高。

鵝肝多士

2022-08-16 643 views
網上睇到呢間位於旺角通菜街的西餐廳,重磅介紹嘅係佢的威靈頓牛柳。我哋家人一向鍾意食西餐,加上全家都係大胃王,商討一番之後,決定一齊嚟尼度食晚餐。是日是星期六,雖然話係訂咗位,但係排隊嘅人龍仲係好長。我哋訂嘅時間係7:30,最後等咗20 分鐘左右至能夠入座。因為排隊嘅時候已經睇咗餐牌,所以坐低就可以馬上嗌嘢食。一家四口,通常嗌四至五樣嘢大家分享。睇到呢度嘅晚餐,如果加$30就可以有餐包、餐湯同熱飲,二話不說就決定要咗4份。論著次序嗌主食,哥哥要佢鍾意嘅墨魚汁意大利飯,妹妹要嘅係香煎牛柳配黑椒汁。Daddy 都係話想食飯,要咗份脆炸軟殼蟹意大利飯,我則嗌咗呢度嘅看家名菜-威靈頓牛柳。因為daddy通常都食唔飽,所以又外加一份水牛城雞翼同一個魔鬼牛油果軟殼蟹薄餅。阿仔嘅烤焗芝士虎蝦墨汁意大利飯最先上,烏卒卒一坺嘢,賣相唔係好睇。叫得虎蝦就一定係大隻,阿仔話隻蝦都幾新鮮。我哋其餘的人都食咗一啖飯,墨汁味道都叫做唔錯。跟住嚟到嘅係妹妹嘅香煎牛柳配黑椒汁。食西餐嘅話,呢一味係非常普遍的,其中嘅分別,就係牛柳的質素同埋廚師控制火候嘅準確程度。妹妹係食牛柳的專家,佢嘅評語係牛肉質素OK,但係煮得有少少

蒜蓉包

忌廉餐湯

烤焗芝士虎蝦墨汁意大利飯

跟住嚟到嘅係妹妹嘅香煎牛柳配黑椒汁。食西餐嘅話,呢一味係非常普遍的,其中嘅分別,就係牛柳的質素同埋廚師控制火候嘅準確程度。妹妹係食牛柳的專家,佢嘅評語係牛肉質素OK,但係煮得有少少過熟。

香煎牛柳配黑椒汁

Daddy嘅脆炸軟殼蟹意大利飯叫做不過不失,我試咗一啖,仍然係唔鍾意意大利飯嗰種好似煮唔熟嘅感覺(雖然人哋話真正嘅意大利飯就係咁嘅),呢個就係點解我從來唔叫意大利飯嘅原因。至於隻軟殼蟹,又真係炸得幾香口,呢個應該係香港的配搭,因為實在唔覺得意大利人會用軟殼蟹來配risotto。

脆炸軟殼蟹意大利飯

在等待我嘅威靈頓牛柳期間,水牛城雞翼同魔鬼牛油果軟殼蟹薄餅到先到咗,差唔多都食完晒嘅時候,我嘅威靈頓牛柳才姍姍來遲。

水牛城雞翼
魔鬼牛油果軟殼蟹薄餅

可能係等得太耐,同埋已經差唔多食到飽哂,千呼萬喚才出現的威靈頓牛柳其實並冇我想像中咁好食。幸好佢嘅份量唔算大,大家一人一口,好快地就將佢解決了。

威靈頓牛柳

今餐埋單約$800蚊,食咗咁多嘢同埋咁嘅食物質素,在西餐嚟講已經唔算貴。總體上我哋都非常滿意今晚這一餐,有機會嘅話,會返轉頭試佢餐牌上其他的美食。
2022-04-30
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
忌廉餐湯
烤焗芝士虎蝦墨汁意大利飯
脆炸軟殼蟹意大利飯
魔鬼牛油果軟殼蟹薄餅
威靈頓牛柳
第一次食到咁平嘅威靈頓牛柳😱,價錢超貼地!仲要幾樣食物嘅質素都幾好,佢近排出左新menu,大家要boomark去試下😌:-1️⃣「威靈頓牛柳🥩($98)」酥皮好香,中間嘅牛柳juicy同埋好重牛味,伴菜薯角香脆,性價比max🥰!~Beef Wellington: highly affordable and yum👍🏻-2️⃣「蕃茄忌廉牛肉大通粉🍅🥩($78)」🆒呢款都超好食😋!醬汁香甜重茄香味,通粉掛汁,牛柳唔會好靭、重牛味~Tenderloin rigatoni in tomato cream sauce: Like it! The sauce is scrumptious, with good balance of sweetness of tomato sauce.👍🏻-3️⃣「香煎龍利柳伴胡麻天使冷麵🐟($78)」🆕龍脷柳超級大塊🤪,煎得外脆內嫩,天使麵唔會過淋,不過就咁食冇乜味,要配埋麻醬食,食法有d似日式冷麵咁~Angel with seared fish fillet and sesame sauce -另外兩杯特似都唔錯!✨4️⃣「Mojito🍃 (跟餐+$15)」5️⃣「Fruit Pu
1️⃣「威靈頓牛柳🥩($98)」
2️⃣「蕃茄忌廉牛肉大通粉🍅🥩($78)」🆒
3️⃣「香煎龍利柳伴胡麻天使冷麵🐟($78)」🆕
另外兩杯特似都唔錯!✨
4️⃣「Mojito🍃 (跟餐+$15)」
5️⃣「Fruit Punch🍍 (跟餐+ $15)」
6️⃣「熱檸檬菜蜜 (跟餐+$0)」
⚠️:熱飲可無限refill
  • 蕃茄忌廉牛肉大通粉
之前見到朋友食 話質素唔錯仲好抵食米樂星期日中午開門時間去到 門口已經有十人左右排隊 好彩都第一批入到去 唔洗等😆🥩威靈頓牛柳 $98 米樂叫左七成熟 切開仲有粉嫩色💗無overcook 到牛柳好嫩 容易入口🍝棒棒温泉蛋伴龍蝦汁闊蛋麵 $68 溫泉蛋流心效果好好☺️龍蝦汁好濃郁 夠多汁🍹Fruit Punch (+$15)幾fresh 不過米樂覺得甜左少少🙈另外抗疫期間熱飲仲無限添飲 好窩心LA Restaurant & Dessert Bar (旺角)旺角通菜街25號地舖..#mailokeat #mailokeat旺角.
之前見到朋友食 話質素唔錯仲好抵食

🍝棒棒温泉蛋伴龍蝦汁闊蛋麵 $68
溫泉蛋流心效果好好☺️
龍蝦汁好濃郁 夠多汁
棒棒温泉蛋伴龍蝦汁闊蛋麵

🍹Fruit Punch (+$15)
幾fresh 不過米樂覺得甜左少少🙈

另外抗疫期間熱飲仲無限添飲 好窩心

旺角通菜街25號地舖
#mailokeat #mailokeat旺角
棒棒温泉蛋伴龍蝦汁闊蛋麵
2022-07-28 375 views
佢首先會有幾塊麵包(無影相),配咗啲蕃茄,食落麻麻地。仲有一碗黑松露蘑菇湯,幾好飲。下面呢個係虎蝦龍蝦汁闊條麵,份量正常,但係食落個汁有啲啲好似燶咗嘅味道,但食落都算係唔錯嘅,蝦都唔會爛,但覺得唔太值個價。下面呢個係厚切豬扒配蘋果泥,同我想像嘅蘋果泥有啲唔同,塊豬扒都幾大幾厚,但係食落唔好鞋,都幾軟滑,可以一試。隔離配咗啲瓜,無乜特別。總結普通經過可以試吓,如果話係特登Book位嚟食就未必需要,有更好選擇。

2022-07-14
$250 (Dinner)
2022-07-25 292 views
呢日嚟到旺角,突然間好想食西餐,上網搵見到呢間都多人推薦,就嚟試下喇。💜我地叫咗威靈頓牛柳同埋龍蝦汁闊蛋麵。威靈頓牛柳酥皮好香脆,牛柳叫咗五成熟,有牛味🥩,賣相靚。👍🏽龍蝦汁闊蛋麵食到龍蝦味,份量都算多,比想像中好食👍🏽我哋加咗錢($20)升級做酥皮湯,好creamy。另外叫咗鵝肝,油香味十足,勁好食,加$30就有好抵。👍🏽👍🏽👍🏽整體而言都抵食,cp值算高。👍🏽👍🏽

我地叫咗威靈頓牛柳同埋龍蝦汁闊蛋麵。

威靈頓牛柳
酥皮好香脆,牛柳叫咗五成熟,有牛味🥩,賣相靚。👍🏽

龍蝦汁闊蛋麵
食到龍蝦味,份量都算多,比想像中好食👍🏽

整體而言都抵食,cp值算高。👍🏽👍🏽
2022-07-22 472 views
性價比:⭐️⭐️ 類別:唔洗洗第二次人均消費:$285.5人數:2用膳時間:晚餐😡餐湯(松露忌廉湯)同台條友形容呢碗野重衰過罐頭湯🤣無忌廉同松露味 好似用粉沖出妮咁🤯威靈頓牛柳我所知既威靈頓牛柳係酥皮包裹曬煎過既牛柳拎去焗個牛柳係就係煎過 呢間野個酥皮好似個蓋咁 就咁舖係面😂可能係我見識少 未見過咁既整法反正就酥皮無咩牛油味 牛柳無咩牛味😡凱薩沙律沙律菜唔新鮮 唔爽甜 重帶點苦味🤯雙重芝士松露蟹肉大啡菇兩隻菇 得一隻有料菇都唔係厚用juicy既質地配廉價既芝士蟹肉 撈埋啲沙律醬搞到好似吞拿魚既口感同味道 但收你$88隔離台都叫左呢碟野 上菜個陣佢地講左句「嘩 咩妮嫁」笑左👌🏻芝士虎蝦伴龍蝦汁濶蛋麵麵既份量偏少 唔彈牙 偏粉龍蝦汁偏濃味 可能有人會話「呢個價位 唔可以要求太多」,但同樣價位我係食過更有誠意同質數既菜式,所以我覺得呢間唔值

性價比:⭐️⭐️
類別:唔洗洗第二次
人均消費:$285.5
人數:2
用膳時間:晚餐

😡餐湯(松露忌廉湯)
同台條友形容呢碗野重衰過罐頭湯🤣
無忌廉同松露味 好似用粉沖出妮咁