2018-08-09 2446 views
朋友生日,一大班人同佢去花月庭食自助餐慶生~花月庭自助餐有兩個時段,亦可以俾貴少少食全時段(好似係七點食到十一點咁上下),用埋openrice coupon ,平均一個人都係五百幾蚊,價錢都合理,食多幾隻蠔都係番度~基本上我就成程都無乜點食熟野,不停去排生蠔~呢度一個人每次可拎兩隻,一個師傅開,一個負責沖水,流程都算快~人龍都係十個八個咁上下~排完仲可以去埋隔離拎刺身。主角生蠔雖然細細隻,不過都幾肥美,同埋都鮮美,就算唔落調美齋啪都好味。大約應該食左兩打至兩打半左右,都算回到本~熟食種類就少d,拎食物的位置都比較少,我諗佢主打都係食蠔。btw,服務算係有水準,清理枱面污糟碟的效率好高,讚👍🏼
朋友生日,一大班人同佢去花月庭食自助餐慶生~

生蠔

大約應該食左兩打至兩打半左右,都算回到本~

熟食種類就少d,拎食物的位置都比較少,我諗佢主打都係食蠔。

btw,服務算係有水準,清理枱面污糟碟的效率好高,讚👍🏼
2018-07-16
$550 (Dinner)
Coupon
2018-07-26 2550 views
甜品款式超多,份量細可試多幾款🤤海南雞好好味必食,記得同佢講要雞髀😁豬腳薑👍🏻一拎出來好快俾人攞哂!燒豬柳、燒牛肉、火腿😋😋刺身選擇少只有幾款有生蠔供應但長期排長龍Movenpick雪糕四款
2018-07-21 30857 views
我印象中花月庭嘅午市或者晚市嘅自助餐都係唔錯㗎! 但係點解今次差咗咁多嘅?? 話就話以關西做主題,但係日本嘅甜品款式冇乜幾多囉!冇咩選擇唯有揀個粥食下啦! 估唔到個粥又幾好味喎 ! 因為有個廚師即時加啲你想要嘅雞肉或者牛肉,然後煲俾你,跟住自己加返上圖嘅油炸鬼、 薄脆、花生、 葱、菜脯去送粥, 雞肉又鹹鹹地。呢個熱食區有三文魚,薯仔, 粉麵。不過不失好少午市自助餐有即開生蠔食, 但係呢個都唔算係亮點, 因為佢啲蠔好細隻,而且長期都有人排隊,所以我都係放棄咗冇食。 而其他好似凍蝦青口墨魚仔我都冇試,感覺上唔係好新鮮。 魚生一般新鮮。 望到個樣都唔吸引, 完全冇衝動想去攞。沙律都冇乜選擇,而且冇再refill。 好似俾人搶完一輪咁。究竟我食嘅係午市自助餐定係甜品自助餐呢?  對於我呢個鍾意食甜品嘅人嚟講, 我都覺得啲甜品款式多到根本冇可能食得曬。 咁多甜品應該係好歡喜先係嘅,但係其他鹹食嘅款式太少啦 , 再加上甜品都唔係太好食,好失望! 以上兩圖甜品真係好差,好後悔攞左,蛋糕完全冇鬆軟感。呢幾款正常D, 雞蛋仔,葡撻,雪糕窩夫幾好食,綠茶卷蛋太多cream。 估唔到連杯嘢飲都要自助😂

呢個熱食區有三文魚,薯仔, 粉麵。

不過不失

魚生一般新鮮。
望到個樣都唔吸引, 完全冇衝動想去攞。

以上兩圖甜品真係好差,好後悔攞左,蛋糕完全冇鬆軟感。

估唔到連杯嘢飲都要自助😂
$200 (Lunch)
大阪、京都, 好懷念當地的一切, 無論是風土人情抑或美食! 最近好店都推以日本美食為題的自助餐, 其中一間是旺角帝京酒店花月庭, 一齊展開「味遊關西之旅」! 日本美食, 幾乎無人不愛, 到訪當日, 眼見非常多客人, 幸好有訂位! 首先每位惠顧「味遊關西之旅」自助晚餐, 就能獲贈明太子醬扇貝海鮮燒乙客, 很大隻! 因為醬油之下有原隻帆立貝、魷魚、八爪魚等海鮮, 非常豐富, 醬汁為蛋黃醬, 濃味之餘帶少許辣勁, 很過癮! 走到美食區, 看到多人排隊的有火炙波士頓龍蝦海苔燒, 很特別的口味, 是帶點fusion啊~ 以章魚燒的材料應用在矜貴的龍蝦身上, 例如野菜、蛋黃醬及木魚花,再加上酸甜惹味的章魚燒醬汁及海苔粉,伴以紅薑絲及新鮮檸檬片, 龍蝦肉彈牙多膏, 太惹味啦~ 愛吃牛的話, 必定要吃特盛牛肉壽喜燒, 足料之餘味道亦十分到位! 另外亦有大阪芝士豚平燒、日式醬燒黑豚肉. 要數日本菜, 當然少不得刺身! 好鮮甜! 大愛赤蝦及八爪魚; 而箱押壽司方面則有鰻魚、吞拿魚. 茶漬飯、脆炸抹茶豬軟骨、炸魚, 種類十分多, 還有更多關西美食, 多不勝數. 一系列日式美食之外, 即

要數日本菜, 當然少不得刺身! 好鮮甜! 大愛赤蝦八爪魚; 而箱押壽司方面則有鰻魚、吞拿魚.

茶漬飯脆炸抹茶豬軟骨炸魚, 種類十分多, 還有更多關西美食, 多不勝數.

一系列日式美食之外, 即開生蠔及冰鎮海鮮都是必食, 說真的, 今次的生蠔比以往的美味, 而海鮮如凍海蝦、松葉蟹腳也很實淨.
要吃肉? 有海南雞飯, 北京填鴨, 燒美國肉眼等.
白桃撻蜜柑慕絲蛋糕宇治抹茶卷蛋糕宇治抹茶紅豆日式芝士蛋糕、富士蘋果合桃蛋糕等全部吃得很滋味!
還有, 多款口味的Movenpick雪糕及乳酪雪糕, 可惜我真的太飽了.
另外, 沒記錯甜品區有兩次「敲鐘」, 即有特別甜品推出, 由於坐得太遠, 聽到敲鐘出去排隊, 只能看到火焰雪山, 可是卻吃不到了…
「味遊關西之旅」自助晚餐由6月1日供應至8月31日, 每位客人可參加抽獎, 有機會贏取價值一萬元的關西之旅旅行禮券.
2018-07-04
  • 宇治抹茶卷蛋糕
  • 白桃撻
  • 刺身
  • 生蠔
  • 凍海蝦
  • 松葉蟹腳
2018-07-17 1659 views
關西是我個人非常喜歡的地方,每隔一段時間,總是心思思想再次踏足,今次推廣關西美食,一於大擦一餐;止止咳先。明太子醬扇貝海鮮燒~原隻帆立貝配上魷魚、八爪魚等食材,覆上以明太子、蛋黃醬、牛油及野菜炒香的醬汁,鮮甜惹味,不容錯過!鰻魚箱押壽司~起源於關西地區,相對於關東地區的握壽司,出現的時間更早,將醋飯與食材放入木製箱盒,再以木片用力將之壓實,使飯與魚料不易散開,口感較紮實。輕微辛辣的山椒粉灑在鰻魚上,和著鰻魚汁同吃,倍覺滋味。火炙波士頓龍蝦海苔燒~開邊波士頓龍蝦,灑上野菜、蛋黃醬及木魚花,再加上章魚燒醬汁及海苔粉,以火鎗即時加溫,熱辣美味。特盛牛肉壽喜燒SUKIYAKI是另一大受歡迎的日式火鍋,師傅先以牛脂起鑊提升香味,放入主角雪花牛及多種蔬菜同煮,配料及調料亦有多款選擇,如七味粉、指天椒、柚子胡椒、薯粉、烏冬、紫菜、西檸醋、芝麻醬、芝麻、生蒜、蒽花、溫泉玉子、豆腐、鮮冬菇、大葱、金針菇等;是牛魔王們必不可錯過的一道美食。熔岩芝士泡菜炸雞伴法包~每晚只推出兩輪(1900 及 2100),將香辣的泡菜及炸雞放在脆脆的法包上,再配上熱熔芝士一起吃,也是當晚的人氣之選。自助飲品區

明太子醬扇貝海鮮燒~

鰻魚箱押壽司

火炙波士頓龍蝦海苔燒~

特盛牛肉壽喜燒

熔岩芝士泡菜炸雞伴法包~

自助飲品區有專人沖泡部分飲料,另有咖啡奶茶等任飲。

多種關西美食陸續登場:日式醬燒黑豚肉、鹽燒鯖魚、味噌牛肋煮、大阪芝士豚平、香葱碎吞拿魚腩箱押壽司,梗有一款合你意。

刺身當然是日式料理的回本區,拿了一大碟慢慢吃,鯛魚、三文魚、吞拿魚、甜蝦、魷魚、八爪魚,不用兩三下便吃了個碟底朝天。

凍海鮮區也有不少選擇,紐西蘭即開生蠔、凍蝦、松葉蟹腳、藍青口,每樣兩件也不為過呀。

熱葷陣容也不能少窺,德國鹹豬手、天多利雞、燒排骨、烤田園雜菜、清蒸鱸魚、馬拉盞炒通菜、意式燴肉丸、咖喱雞、秋葵、竹輪卷、咖喱雜菜、鮭魚、豚肉、薑蔥炒龍蝦鉗、海鮮炒飯、海膽冷奴豆腐伴海藻沙律、辣酒煮螺、日式凍番薯、香橙蜜餞洋蔥紅菜頭....,不怕你來,只怕你載不來呀!

清酒煮蜆五目泡飯~
即席烹調,蜆與清酒從來都是那麼合拍,鮮香加酒香,配白飯同吃,清倉是意料中事。

燒味部提供切雞、叉燒、燒鴨等選擇;緊記要試「海南雞飯」,雖然細細碗,但雞肉嫩滑,油飯香濃,值得為它預留空間。

是時候要碗靚湯滋潤胃腸,友人揀了金銀菜豬肺湯,而我則選了番茄忌廉湯,味濃杰身,正對我胃口。

沙律區除了自助bar 之外,還有多種選擇,包括:沙樂美腸巴馬火腿沙律配檸檬汁、番茄芝士沙律、泰式青木瓜沙律、京醬爆羊肉、雜錦凍肉、煙鴨胸、香蒜油、蕃茄乾油、山藥小耳朵炒花枝蝦仁、煙三文魚....等等,清清哋只吃了一小碟。

休息過後,也是吃甜品的時候了,焗白桃金寶、葡式蛋撻,楊枝金露伴白玉、朱古力噴泉、手指餅、棉花糖、豆腐花(黃糖、糖水、淡奶)、仙草(麻糬、黑加侖子條、小熊糖、M & N’s、棉花糖、青檸樽、Jelly Bean、朱古力、可樂樽、雜錦曲奇餅)、柚子貝殼蛋糕、迷你杯仔蛋糕、焦糖芝士蛋糕、松露野菌長通粉、脆脆朱古力慕絲、藍莓法式小蛋糕、芒果千層酥、英國果子餅、檸檬撻、藍莓芝士蛋糕、藍莓乳酪慕絲、熱情果芒果芝士蛋糕、鮮奶南瓜糕、蜜糖黑珍珠糕、紅桑子朱古力杏仁蛋糕、沙架蛋糕、意大利芝士蛋糕、粟子蛋糕、雲尼拿蘋果慕絲蛋糕、紅棗糕、芒果布甸、綠茶牛奶布甸伴紅豆、藍莓乳酪慕絲、朱古力慕絲、蘋果果凍、北海道3.6牛奶布甸。

胃只得一個,還是揀主題甜品吧,白桃撻、蕨餅、宇治抹茶卷蛋糕、宇治抹茶紅豆日式芝士蛋糕、宇治抹茶雞蛋仔、富士蘋果合桃戚風蛋糕、脆炸抹茶豬軟骨、京都宇治抹茶冷麵,每樣吃一件也飽到快走動不了。

宇治抹茶卷蛋糕~
宇治抹茶混忌廉的餡料香滑不澀口,外層鬆軟,口感不膩,必吃之一。

宇治抹茶紅豆日式芝士蛋糕~
紅綠相間,外型吸引,香甜的紅豆蓉夾着陣陣茶香,不錯。

Movenpick 雪糕可能是最好味的雪糕之一?這裡還有八種口味(芒果忌廉、士多啤梨、瑞士朱古力、呍呢拿夢幻、薄荷朱古力、意大利芝士蛋糕Tiramisu、榛子、楓糖合桃),當然不會放過。

乳酪雪糕(原味、士多啤梨味)~
想吃得健康一點,還可選擇乳酪雪糕,有兩種味道,也很不錯。

最後當然要吃些生果清清飽肚的感覺。

留意首50位客人限時優惠會比正價要平,在指定日子,第一時段(17:45~20:15)及第二時段(20:30~23:00)可低至HK$398,全時段(18:00~23:00)任選2小時任食也只是HK$418。
而每位食客更可即場參加大抽獎,有機會贏取關西之旅旅行禮券總值一萬大元,推廣期由即日至2018年7月31日。

花月庭
地址: 旺角太子道西193號帝京酒店2樓
電話: 26226154
2018-06-25
$398 (Dinner)
Tasting Event, Coupon
2018-07-14 19510 views
先講今次嘅花月庭味遊關西之旅自助餐有幾抵食先!晚市自助餐分了全時段、第一優惠時段(17:45~20:15)及第二優惠時段(20:30~23:00),週日至四收費$508/位起,OpenRice更有低至$398的優惠卷供客人使用,仲有每位客人更可獲抽獎機會一次,有機會贏取價值一萬元的關西之旅旅行禮券!係咪正先係就睇落去喇喂!甜品愛好者真係發,D甜品多到嚇死人個仔!甜品櫃放滿十幾款糕點、果凍、慕絲和布甸,仲有好多又靚又好味嘅朱古力同拿破崙,仲有好多款Movenpick雪糕同生果!凍海鮮都有唔少選擇墨魚仔、凍蝦、青口、松葉蟹腳和藍青口,我就鍾意食松葉蟹腳喇您呢?即開生蠔啱晒我呢D麻甩佬,呢晚係美國生蠔每次可以攞兩隻,我攞咗好多轉嘻嘻!刺身有三文魚、鯛魚、吞拿魚、八爪魚、赤蝦,仲有箱押壽司都好啱我胃口喎!熱菜有薑蔥炒龍蝦鉗、辣酒煮螺、大阪芝士豚平燒、吉列乜乜乜,同好特別的脆炸抹茶豬軟骨,仲有好多好多不能盡錄!仲有片皮鴨、海南雞飯同燒味任食唔嬲!仲有食全段自助餐嘅客人即係我呢D,會有一隻明太子醬扇貝海鮮燒送,真係好鬼死大隻入面有帆立貝、魷魚、八爪魚好多料好和味!凍海鮮、生蠔梗係爆食先可以快D回本
先講今次嘅花月庭味遊關西之旅自助餐有幾抵食先
,仲有每位客人更可獲抽獎機會一次
,有機會贏取價值一萬元的關西之旅旅行禮券
!係咪正先係就睇落去喇喂
甜品愛好者真係發,D甜品多到嚇死人個仔

仲有片皮鴨、海南雞飯同燒味任食唔嬲!
凍海鮮、生蠔梗係爆食先可以快D回本嘛

刺身堅得三文魚好鬼肥美囉
我最鍾意係呢個特盛牛肉壽喜燒,香香甜甜又多料,加隻溫泉蛋掂晒
仲有呢隻火炙波士頓龍蝦海苔燒,老婆大人就好like我就食唔到海苔所以冇試啊
~
不過我有燒肉眼同燒排骨兩樣都唔錯,肉眼夠淋、排骨夠入味正啊!
最後整多碗馳名嘅海南雞飯,黑洞表示已滿足了
不過舐甜品係唔可以放過嘅,綠茶卷、拿破崙都好味,下次又去食咩自助餐好呢
2018-06-22
2018-07-13 1485 views
經朋友介紹,話幾年前食過好食,所以今次試下,去到見人流好多,食物應該唔會太差,後來發覺食品種類小,亦唔好食,生蠔無味,佢送既明太子燒亦都唔好食,呢個價錢同食物水準完全唔相符,唯獨甜品唔錯,下次都唔會再黎。
2018-07-13
2018-07-13 1370 views
小秘書真係有口福,幫手做少少嘢就呃到餐buffet😝 好多謝各位出心出力嘅同事🙌🏻🙌🏻 「La Scala at Royal Plaza Hotel - 花月庭」嘅晚餐食物都算可以嘅,可惜款式唔多、海鮮又削... 不過講到服務就認真麻麻🙄 所謂限量嘅鵝肝其實都唔係真係咁好食(我哋嗰枱直頭有三個同事放棄唔要啦),但係負責處理嗰位姐姐就好似派緊金咁,全程黑口黑面... 唔講仲以為我打尖、定係得罪咗佢咁🤨 返到埋位想要杯水啦💧 侍應答我「出面有得攞㗎」!哎呀!啲水咁肉酸又亂糟糟咁... 叫人點飲啫👉🏻👈🏻
2018-05-23
$400 (Dinner)
Coupon
2018-07-12 2116 views
保守估計,十個朋友有九個都會曾經吃過太子帝京酒店花月庭的自助晚餐。 可能你一大班朋友會來吃過,可能你全一班同事搞gathering,可能你公司在這裡搞過function ,無論點,在這裡你都會有過自助餐的最好回憶。 冇辦法,這裡的自助餐實在是以平靚正形容,幾年沒有吃過,但依然係人頭湧湧,無辦法,叫人吸引的除了是價錢,還有的是其美味和多元化。 今晚舉行的主題係關西美味,大阪關西絕對係香最受香港人歡迎的旅遊勝地,而美食更是數之不盡,關西廚房不是浪得虛名,今晚花月庭的各種關西美食,都絕對同去左一轉大阪一樣。 首先,最精美的一定係牛肉壽喜燒,這個特製牛肉壽喜燒,即叫即整,湯頭甜美,牛肉質素不是平時自助餐求其吃到的普通肥牛,加上各種不同蔬菜和不同的菇類,絕對係吃完再吃的佳作。 大阪芝士豚平燒和日式醬燒黑豚肉都是朋友說極佳的肉類美食,可惜是晚減肥不能吃太多肉,剩牛肉壽喜燒已叫我愛得要死,如果你有機會來,不容錯過。 自助餐當然不能錯過即開生蠔,隻隻都飽滿鮮甜又大隻,愛蠔的絕對不能錯過,十隻八隻真係等閒事。 即燒的火焰龍蝦,同大阪有乜關係呢,大家都吃過街頭小食章魚燒,但將章魚燒的概念放係龍蝦身

即燒的火焰龍蝦,同大阪有乜關係呢,大家都吃過街頭小食章魚燒,但將章魚燒的概念放係龍蝦身上,呢個想法都好特別,即燒的半邊波士頓龍蝦,用章魚燒的朋友野菜,蛋黃醬和木魚花,配上的是章魚燒醬汁和勁濃的海苔粉,還上一些紅薑絲和檸檬,味道完全是新鮮得很,有章魚燒風格的龍蝦,創新是不在話下。

還有不能不吃的肉眼和扒類,不停的切但依舊不停的人龍,你就知幾受歡迎。

係關西才獨有的鰻魚箱押壽司,咁地道風味你怎能不試吃呢。

這裡的海鮮和魚生是自然會受人注目的部份,不能錯過新鮮的刺身,還有蟹腳翡翠螺青口等等。

每位還有這個明太子醬扇貝海鮮燒送你,好大隻好甜,特別喜歡個隻濃烈的明太子醬,又香又creamy ,配扇貝和夾雜了的海鮮,豐滿到震。

奇怪咖哩竟然沒有什麼人吃,試試其味道竟然有十分驚喜的發現,牛腩炆得極佳,可能同關西無關所以大部份人都錯過了這個咖哩吧。

從前花月庭最有名的就是吃那個龍蝦拑,是晚的蔥香龍蝦拑的滋味係如在外邊吃得到的鑊氣,不是酒店常見得個樣而冇靈魂的力量。

前菜的沙律和凍肉等等雖然不是強到不得了的項目,但以價錢咁優惠的自助餐絕對是綽綽有餘的陣容。

海南雞飯也不錯,只是無位吃太多。

甜品就有多種以京都宇治抹茶和日本水果製作而成的精美甜品,完全讓你感受到關西的味蕾,最喜歡的是那個宇治抹茶雞蛋仔,即叫即整,又脆又有濃烈的宇治抹茶味,叫人怎麼不愛。

今次吃的是全時段自助餐,食足五個小時,計埋信用卡優惠也只是五百到,說真,咁多野食咁嘅陣容怪不得這裡永遠是高朋滿座。

要投訴的,你應該要投訴,這裡太過擠湧和太受歡迎吧。

花月庭
旺角太子道西193號帝京酒店2樓
2018-07-11
2018-07-11 1039 views
7年前既今日系度同你慶祝生日🎂諗左好耐吾知同你去邊..最後即日試下book吾book到所以今年我選擇黎返哩度同你慶祝😆booking左8:30PM,未夠鐘門口已有人龍睇黎好多人提早book左,頭50名$398全包我哩d冇咩計劃既人又臨時臨急系輸蝕d如果早book真系好抵食👍🏽👍🏽平時寫食評d相通常都系食左少少一系就食哂先記得冇影相,吾習慣相機📷食先自助餐就更加冇例外啦😅😅豬手要既時候先拎出黎切所以吾會凍冰冰好脆好好食熔岩芝士泡菜炸雞拌法包哩個好似系一晚得2次差吾多夠鐘廚師就會搖響個鐘仔好大陣象,一個負責煮熔岩🧀另外兩個就系隔離ready見到d熔岩真系覺得好邪惡👹食落其實又吾會覺得好漏因為夾住d泡菜酸酸地系芝士🧀控值得一試不過要睇下當時系咩主題燒龍蝦大舊肉再配埋d汁其實有好多都冇影相..整體都系唯一一樣野吾系甘好既系...我地8:30系尾輪,所以都會提早少少黎叫我地埋單先都吾緊要,我覺得好正常既一件事但系我地之後出去拎野食,我地坐位冇放野因為隨身物品跟哂身👜👛🕶拎完野返到入位所有🍽🍷冇哂
7年前既今日系度同你慶祝生日🎂
諗左好耐吾知同你去邊..
最後即日試下book吾book到
所以今年我選擇黎返哩度同你慶祝😆

booking左8:30PM,未夠鐘門口已有人龍
睇黎好多人提早book左,頭50名$398全包
我哩d冇咩計劃既人又臨時臨急系輸蝕d
如果早book真系好抵食👍🏽👍🏽

平時寫食評d相通常都系食左少少
一系就食哂先記得冇影相,吾習慣相機📷食先
自助餐就更加冇例外啦😅😅

豬手
要既時候先拎出黎切
所以吾會凍冰冰好脆好好食

熔岩芝士泡菜炸雞拌法包
哩個好似系一晚得2次
差吾多夠鐘廚師就會搖響個鐘仔
好大陣象,一個負責煮熔岩🧀
另外兩個就系隔離ready

不過要睇下當時系咩主題

燒龍蝦
大舊肉再配埋d汁

其實有好多都冇影相..整體都系

唯一一樣野吾系甘好既系...
我地8:30系尾輪,所以都會提早少少黎叫我地埋單先
都吾緊要,我覺得好正常既一件事
但系我地之後出去拎野食,我地坐位冇放野
因為隨身物品跟哂身👜👛🕶
拎完野返到入位所有🍽🍷冇哂
2018-06-28
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$420 (Dinner)
2018-07-08 2372 views
首次来花月庭食個早餐, 7:30AM walk in入場$138無加一。因為想食包、所以来試下、早餐menu大約如下:包点類:2種牛角(原味、多谷)、基本上酥皮野約10種、其實睇清楚只係個味唔同、其實都係乜乜巻多。仲有外国人中意既法包、酸種麵包多種、小餐包、多谷健康包子、全部包類加起裏約30種左右。方包多士(自製)熱食:白汁魚、照焼鷄、焼買、腸類、炒蛋、太陽蛋、煙肉、炸餃子、即製粥品、即製雲呑麵類其他:茄汁豆、軟硬芝士3種、幾種乳酪、水果4種、熱麥皮、冷麥片谷類、鍋夫、熱香餅、沙律多種、炸薯餅、飲品:水、果汁3種、豆漿、冷鮮奶、COFFEE、熱鮮奶、紅茶、檸檬茶、奶茶。総結:我一個人由7:30AM坐到9:24AM、由無人食到好多人食、都有人来収碗、無人掃我走。1個人坐一張4人卓、環境安静非常自在。星期6-日打發時間、漫食休閑既好去處、野食唔算好多種類(呢個価位可能算少添)、但一般早餐需要有既呢度都有、算係咁囉。

因為想食包、所以来試下、早餐menu大約如下:

牛角同其他麵包
CUP CAKE
熱食
2018-07-07
$138 (Breakfast)
牛角同其他麵包
2018-07-07 1226 views
日本菜真的令人百吃不厭!近期亦有不少酒店推出日式主題的自助餐,像這天到帝京酒店的花月庭現又正推出*味遊關西之旅*自助晚餐,喜歡吃日本菜的我又怎可錯過呢! 晚市自助餐分了全時段、第一優惠時段{17:45~20:15}及第二優惠時段{20:30~23:00},週日至四收費$508/位起,OpenRice更有低至$398的優惠卷供客人使用,每位客人更可獲抽獎機會一次,填妥資料後交回職員即可參加抽獎,有機會贏取價值一萬元的關西之旅旅行禮券呢! 我最開心見到有自助飲品區,有奶茶、咖啡、凍檸檬茶及凍檸檬茶無限任飲,還有專人沖泡乾手淨腳! 甜品區有自助乳酪雪糕機,供應著原味及士多啤梨味的乳酪雪糕,考考大家可盤多少圈嘻嘻!! 兩大個凍櫃內的放有黑森林蛋糕、鮮奶南瓜糕、蜜糖黑珍珠糕、栗子蛋糕、紅棗糕、紅桑子白朱古力慕絲、蘋果果凍、綠茶牛奶布甸伴紅豆、北海道3.6牛奶布甸、白桃慕絲、朱古力慕絲、芒果布甸等等,花多眼亂到呢!! 糖果區亦不弱放滿色彩色繽紛的各式糖果,小朋友見到真係開心到飛起! 原個蛋糕有富士蘋果合桃戚風蛋糕及雲尼拿蘋果慕絲蛋糕,賣相相當討好希望

原個蛋糕有富士蘋果合桃戚風蛋糕及雲尼拿蘋果慕絲蛋糕,賣相相當討好希望待會有位放得下吧!

另外還有十分多款小蛋糕及杯子甜品如芒果千層酥、焦糖芝士蛋糕、宇治抹茶卷蛋糕、檸檬撻、藍莓芝士蛋糕、宇治抹茶紅豆日式芝士蛋糕、雙層芝士蛋糕、白朱古力鮮草莓、英國果子餅、藍莓法式小蛋糕等等等..........

還未完仲有黃豆、抹茶味的蕨餅、白桃撻、迷你杯子蛋糕、柚子貝殼蛋糕、黑芝麻曲奇棒棒、豆腐花及仙草,仲有朱古力噴泉嘩食邊款好呀!!

再接下來還有8款口味的Movenpick雪糕,楊枝甘露伴白玉,這區在19:30/21:30更有出爐的火焰雪山,以及19:00/21:00出爐的熔岩芝士泡菜炸雞拌法包給客人品嚐!!

前菜區有新鮮的切件生果,選擇包括有火龍果、西瓜、蜜瓜及菠蘿,有菠蘿一定合我心意啦!

沙律區陣容超強有珍珠筍、翡翠苗、菠蘿、雞心豆、羅馬生菜、黃梅果、火箭菜、紅葉生菜、牛油生菜、粟米、紅腰豆、櫻桃茄、水蜜桃,加上千島汁、法汁、芝麻醬、紅酒醋、意大利陳醋、橄欖油,真的意、法、日沙律都可混到出來啊!

另一沙律頭盤區擺放了凱撒沙律,還有水瓜柳、銀魚柳、法式芥末、紅桑子醋、香草油、辣椒油,另有沙樂美腸、巴馬火腿、番茄芝士沙律、雜錦凍肉、煙鴨胸、加上芝士併盤、西梅乾及煙三文魚,又是豐富得令人選擇困難症發作的一環!

另外有海膽冷豆腐伴海藻沙律、泰式青木瓜沙律、日式凍蕃薯、雲耳黑醋沙律、香橙蜜餞洋蔥紅菜頭等前菜小吃。

宇治抹茶冷麵配料更有玉子、日本紫薑、牛蒡漬、蟹柳等,另有日式烏冬及芝麻醬可選擇!

壽司亦較平常精彩供應的是箱押壽司,有香蔥碎吞拿魚腩箱押壽司、鰻魚箱押壽司,以及赤蝦壽司,味道也算不錯呢!

刺身則有三文魚、鯛魚、吞拿魚、八爪魚、赤蝦可供選擇。

冰鎮海鮮有可愛的墨魚仔、爽口凍蝦、軟滑青口、梳梳肉的松葉蟹腳、和鮮嫩的藍青,亦有多款汁醬如檸檬汁、辣椒豉油、紅浙醋、乾蔥紅酒醋、辛辣海鮮汁等供配享用!

這夜供應的是美國生蠔,每次可取兩隻想多吃的朋友要行多兩轉喇!

這邊廂有大和櫻花蜆肉茶漬飯,配料超豐富脆米、芝麻、芥末、三文魚鬆、紫菜、日式魚乾、蔥花、海苔等,不怕飽肚真要一品嚐!

接著是麵包專區有奧地利白麵包、法式麵包、咸味軟包,可配襯香甜煉奶、邪惡花生醬,不過我真的沒胃納吃它們了!

特色的脆炸抹茶豬軟骨是大廚的大膽嘗試,將豬軟骨慢煮六小時至半透明狀態,蘸上混合宇治抺茶的脆漿炸至外面香脆,惹味中帶有淡淡抺茶甘香,再可配特調的日式山葵醬汁,更添另一番風味!

繼續有是日中、西餐湯,分別是霸王花甘筍煲瘦肉湯及羅宋湯,再加上海鮮炒飯、及惹味的辣酒煮螺好易就滿足!

之後是車爸爸讚不絕口的特盛牛肉壽喜燒,師傅搜羅了一個足20吋巨型鐵鍋,於自助餐桌上即席烹調真係巧大鑊耶!除了雪花牛肉外另可搭其它配菜,包括有金菇、豆腐、鮮冬菇、大蔥、大根、紅蘿蔔、大白菜和溫泉蛋等,更可配搭烏冬式薯粉增添滋味!

大家記住要留肚吃我朝思暮想的海南雞飯質素確真不俗的!其它還有明爐燒鴨,叉燒如有位不坊一試啊~

印度美食有印度薄餅、印度薄脆、港或咖哩雞、咖哩雜菜、絲苗白飯,加上青椒、雜酸菜醬料、葡萄乾、芒果醬等都應該滿足到愛好者們!

接下來到極富關西風咪的大阪芝士豚平燒,大阪燒聽得多豚平燒你又有聽過未?一般只會在大阪燒店或居酒屋才能找到,做法是選用熊本縣白豚肉腩片,在鐵板上香煎灑上鹽及胡椒,倒入蛋汁,再放上車打芝士及傑克芝士,最後將蛋皮對摺淋上豬扒醬汁及蛋黃醬,怪不得那麼香口喔!

另有吉列秋葵、吉列竹輪卷、吉列海老、吉列龍脷柳,配上椒鹽、咖哩鹽、抹茶鹽、吉列醬等多款口味選擇,喜歡香口食物必愛之!

其它熱葷有松露野菌長通粉、清蒸鱸魚、馬拉盞炒通菜、法式油浸鴨腿、意式燴肉丸、日式汁醬燒黑豚肉、鹽燒鯖魚、味噌牛肋煮!

另有主打的火炙波士頓龍蝦海苔燒,跟章魚燒有異曲同工之味,以即燒的波士頓龍蝦灑上蛋黃醬及木魚花,兩加上惹味的章魚燒醬汁及海苔粉,便燒出滋味的火炙波士頓龍蝦海苔燒,不過每次限取半邊,喜歡吃的朋友又要努力走多轉了~

幸福的這夜更有片皮鴨可以任取任吃太太太幸福鳥!

另有爐中的德國鹹豬手及天多利烤雞,在爐中不停的溫熱令美味度更高!

自助餐有燒肉眼是常識吧!像我不吃牛的朋友別失望切完後會換上惹味得很的燒排骨,絕對一定要試!!

燒肉眼旁更配有烤田園雜菜、薯角、車厘茄作,另備上黑椒汁、燒汁、燒烤汁、辣根忌廉汁、橘子味噌醬、烤蒜番茄沙沙、英式芥末、芥末子醬、法式芥末的選擇,口味超多元化!!

終於介紹完超超勁量的自助餐食物,仲唔到我開餐!先品嚐憑牌仔到燒烤換領的明太子醬扇貝海鮮燒一客(惠顧全時段晚餐客人專享),以扇貝盛載著原隻帆立貝、魷魚、八爪魚等海鮮食材,伴以博多名物明太子配合蛋黃醬,並混合以牛油炒香的野菜炮製而成,吃下香滑鮮甜共冶一爐,口感亦超豐富!

再來一碟清爽的沙律、前菜和生果開開胃先,然後再殺戮戰場go go go!!

冰鎮海鮮夠新鮮,尤以凍蝦及松葉蟹腳最鮮嫩美味,有位真的要吃多點喔!

刺身更加是優質貨色,肥美三文魚油潤軟滑,赤蝦爽脆可口我也吃了不少呢!

生蠔絕對是我的囊中物,這夜的美國蠔挺肥美但較Creamy,始終即開新鮮是必然的!

火炙波士頓龍蝦海苔燒味道層次較豐富,喜歡重口味的朋友相信會喜歡的!

呢個辣酒煮螺好入味,螺肉軟滑不韌,不是怕胃子受不了一定要Encore一轉!

終於再次吃到我朝思暮想海南雞飯,須然不是雞肶位有點失望,但香口的油飯配埋三色醬總是美味的!

片皮鴨質素不俗吃兩件也不為過啊!箱押壽司試了香蔥碎吞拿魚腩及鰻魚,味道不錯不過質感可以更好些!

粉嫩燒肉眼是車爸爸的!而我則吃惹味非常的燒排骨,BBQ汁惹味得來又不過鹹,排骨肉質淋得來又不散精彩非常!

特盛牛肉壽喜燒我也試了配的薯粉又真係好甜美可口噃!

再Encore多碟精彩熱葷,那片日式汁醬燒黑豚肉脆口又夠味好正!馬拉盞炒通菜亦嫩口惹味yummy!!

去到甜品其實我也揸流撻!只輕嚐了少許軟熟香口的宇治抹茶卷蛋糕 ,另外可愛的蕃薯燒和夕張蜜瓜朱古力靚得來又好吃!

最後黐了車爸爸兩口豆腐花和乳酪雪糕便嗚金收兵了,真的滿足到不行相信日本菜在近來必定會繼續跟我癡纏的!!

2018-06-22
2018-07-04 815 views
At the moment, La Scala are doing a Kansai themed buffet until 31st of August!It was evidently popular and packed as people just love Japanese food.At different times of the evening, they will roll out some special dishes.Here is a glimpse of what we had that night because some dishes are on a rotational basis.Grilled Lobsters:More Seafood:Carvery:Japanese treats:International dishesesserts:Every person that dines there will also get a scallop topped with mentaiko sauce.I was trying to be health

Grilled Lobsters:
More Seafood:

Carvery:
Japanese treats:
International dishes:

Desserts:

I was trying to be healthy so had some delicious salad as well as sashimi.
2018-07-04 791 views
自從上年暑假一家四日來了一次日本之旅後,實在對當地美食念念不忘,幸好帝京酒店花月庭最近推出了「味遊關西之旅」自助晚餐,正好暫時安撫下心情! 花月庭的自助晚餐,差不多是每晚都人頭湧湧,更何況以香港人最喜歡的日本菜作主打? 重點推介 波士頓龍蝦海苔燒 即時用火槍燒製,海苔醬汁甜美,而龍蝦肉質爽彈,加上任食,輕易成為是日焦點,人龍長期keep住5、6位客人。 明太子醬扇貝海鮮燒 每位客人會送上籌號,憑籌可獲贈扇貝一隻,甜美的明太子醬,把扇貝覆蓋著,沾上了醬汁的扇貝,味道份外鮮甜,質感嫩滑。 特盛牛肉壽喜燒 特意要求把牛肉灼至半熟,好令肉質保留柔軟,伴隨的蘿蔔甜香無渣,實在出色,難得又是任食。 清酒煮蜆五目泡飯 在大堂一角不顯眼處,可以找到這個泡飯,蜆肉清甜無砂,加埋泡飯,風味獨特。 宇治抹茶泡芙 係甜品區有即製宇治抹茶泡芙,最後灑上抹茶粉,入口甘甜,不錯。 泡菜芝士雞漢堡 每晚餐廳會加插不同的食物,堂弄芝士雞夠特別,大廚先把芝士煮溶,澆在雞扒上,然切成小件,如果整件食,相信幾膩下,但一小

重點推介

波士頓龍蝦海苔燒

明太子醬扇貝海鮮燒

特盛牛肉壽喜燒

清酒煮蜆五目泡飯

宇治抹茶泡芙

甜品區有即製宇治抹茶泡芙,最後灑上抹茶粉,入口甘甜,不錯。

泡菜芝士雞漢堡

每晚餐廳會加插不同的食物,堂弄芝士雞夠特別,大廚先把芝士煮溶,澆在雞扒上,然切成小件,如果整件食,相信幾膩下,但一小件就啱啱好。

火焰雪山

自助餐如果有火焰雪山,相信大家都會開心好多,香甜軟滑,正。

生蠔

有即開紐西蘭生蠔,雖然體形不大,但質素搭夠,肉質爽甜,比起之前的貨色更好。

海鮮

種類只有松葉蟹腳、藍青口、凍蝦及青口,望落似乎不夠多,但質素好,尤其是蟹腳好鮮甜,蟹腳夠粗壯,難怪好多人堆滿一盤拎走慢慢食。

刺身

有八爪魚、魷魚、吞拿魚、三文魚及鯛魚,喜歡刺身的朋友應該不會失望。

Carving Station

燒肉眼

火喉真係好好,中間位略為滲血,有嚼口而肉味濃,牛魔王可以收貨。

燒豬肋骨充滿了肉香,尤其是骨膜位帶油香就更吸引。

仲有偶爾遇到既德國咸豬手及用原個烤爐即烤既天多利雞,誠意十足。

中湯竟然係金銀菜豬肺湯,自己煲過都知,唔好話煲,單係清洗已經好花時間,加上夠火喉,難怪好受歡迎。

而西湯是蕃茄忌廉湯,濃稠又滑溜,所以未夠半小時,已經消失了大半。

熱葷

花月庭一向于人印象是食物多完化,根本沒可能在一次中試均,單睇熱葷就已經令人有選擇困難。

薑蔥炒龍蝦鉗

夠入味又啖啖肉,refill又快,正。

京醬爆羊肉

肉質嫩滑香口,不錯。

山藥小耳朵炒花姿蝦仁

健康又清新爽口。

辣酒煮螺

夠晒辣,肉與柔韌,可以一試。

海南雞飯

同系酒店的名物,飯香雞嫩,再淋些少黑醬油,簡直是人間美味。

由於太多菜色,只好放過脆炸抹茶豬軟骨、海鮮炒飯、清蒸鱸魚、馬拉盞炒通菜、法式油浸鴨腿伴日本蘋果醋汁、意式燴肉丸、日式醬燒黑豚肉、鹽燒鯖魚、味噌牛肋煮及大阪芝士豚平燒

天婦羅

有竹輪卷、秋葵、鮭魚與及豚肉。

甜品

花月庭的甜品之多,相信係自助餐界是頭幾位。

單是Movenpick雪糕,已經有楓糖合桃、榛子、Tiramisu、薄荷朱古力、雲呢拿夢幻、瑞士朱古力、士多啤梨與及芒果忌廉,又可隨意加topping,小朋友同大人同樣開心。

另外,仲有乳酪雪糕機,提供原味及士多啤梨味,試了一大杯,酸酸地幾醒位。

大家不妨睇下甜品陣容,凍櫃及甜品吧加埋近30款,有雲呢拿蘋果慕斯蛋糕、脆脆朱古力慕絲、焦糖芝士蛋糕、宇治抹茶卷蛋糕、藍莓法式小蛋糕、英國果子餅、芒果千層酥、雙層芝士蛋糕、宇治抹茶紅豆日式芝士蛋糕、藍莓乳酪慕絲、藍莓芝士蛋糕、迷你cupcake、熱情果芒果芝士蛋糕、鮮奶南瓜糕、蜜糖黑珍珠糕、沙架蛋糕、意大利芝士蛋糕、紅桑子朱古力杏仁蛋糕、栗子蛋糕、紅棗糕、芒果布甸、朱古力慕絲、蘋果果凍、北海道3.6牛奶布甸、綠茶牛奶布甸伴紅豆與及藍莓乳酪慕絲

P.S :

自助晚餐分段優惠適用於2018年7月1日至31日。

星期日至四「第一時段」及「第二時段」首50位客人優惠價﹕成人淨價HK$398,小童淨價HK$298,此優惠已包括加一服務費。

星期五、六、公眾假期及前夕「第一時段」及「第二時段」首50位客人優惠價﹕成人淨價HK$418,小童淨價HK$308,此優惠已包括加一服務費。

自助晚餐「全時段」為下午六時至下午十一時。「第一時段」為下午五時四十五分至下午八時十五分,「第二時段」為下午八時三十分至下午十一時。

2小時任食優惠適用於2018年7月1日至31日,只適用於星期一至四及最後離座時間為下午十一時。首50位客人優惠價﹕成人淨價HK$418,小童淨價HK$298。

只要在8月31日或之前惠顧自助晚餐,每位客人可參加抽獎;獎品包括關西旅遊禮券$10,000、豪華客房住宿一晚連花月庭全時段雙人自助晚餐、雙人自助晚餐/雙人下午茶自助餐等!

2018-06-27 1547 views
帝京酒店花月庭最近推出了「味遊關西之旅」自助晚餐,除了帶領食客進行一趟超豐盛的舌尖上日本之旅,還提供了關西旅行禮券大抽獎,吸引非常! 這裡晚市自助餐劃分為全時段、第一優惠時段(17:45-20:15)及第二優惠時段(20:30-23:00),週日至四收費$508/位起,OpenRice 更有低至$398的優惠收費 coupon;以其超豐富的陣容來講,實在非常抵食,所以大受饕客歡迎~ 先由左邊開始介紹:首先有燒肉眼,切完後會換上燒排骨,之後再轉回肉眼,如此類推。個人認為肉眼未算很出色,燒排骨卻十分好吃,值得一試!同區又有德國鹹豬手及天多利雞,還有烤田園雜菜、薯角、車厘茄作為配菜,加上黑椒汁、燒汁、燒烤汁、辣根忌廉汁、橘子味噌醬、烤蒜番茄沙沙、英式芥末、芥末子醬、法式芥末的選擇,十分充分照顧食肉獸的胃口。 接著是自助沙律吧【Part 1】,有最重要的羅馬生菜,加上凱撒醬、麵包糠、芝士及脆煙肉,即成我最愛的凱撒沙律~除了水瓜柳、銀魚柳、法式芥末,對面【Part 2】還有更多配料。 之後又有紅桑子醋、香草油、辣椒油,加上沙樂美腸巴馬火腿沙律配檸檬汁、番茄芝士沙律,健康又美味之選!繼續有雜

之後又有紅桑子醋、香草油、辣椒油,加上沙樂美腸巴馬火腿沙律配檸檬汁、番茄芝士沙律,健康又美味之選!繼續有雜錦凍肉、煙鴨胸、番茄乾油、香蒜油,加上芝士併盤、西梅乾、芝士配,煙三文魚,配上水瓜柳、洋蔥粒等,選擇極多!

盡頭則是多款冰鎮海鮮:啖啖肉的松葉蟹腳、太平洋熟海蝦、青口、藍青口等貨源充足,配上檸檬汁、辣椒豉油、紅浙醋、乾蔥紅酒醋、辛辣海鮮汁等多款醬汁;另一邊還有即開生蠔、燒龍蝦及炒龍蝦鉗等美食!

剛才說過自助沙律吧還【Part 2】,這裡就是了:櫻桃茄、粟米、紅腰豆、洋蔥圈、亞枝竹、九牙菜、西生菜、翡翠苗、紅葉生菜、青瓜片、菠蘿、桃,加上千島汁、法汁、芝麻醬、紅酒醋、意大利陳醋、橄欖油,不是一般的豐富啊!

接下來的小碟也很多元化:泰式青木瓜沙律、日式凍蕃薯、雲耳黑醋沙律、香橙蜜餞洋蔥紅菜頭、海膽冷奴豆腐伴海藻沙律,加上鰹魚汁、柚子汁,就看你愛那一款~

轉角又有京都宇治抹茶冷麵,大家可添加心水配料如玉子絲、日本紫薑、牛蒡漬、蟹柳等,之後更有日式烏冬及芝麻醬。

再轉角有香蔥碎吞拿魚腩箱押壽司、鰻魚箱押壽司,以及甜蝦壽司;之後又有鯛魚、三文魚、吞拿魚、魷魚、八爪魚等刺身可供選擇。

接下來是新鮮即開生蠔吧,當晚選擇是口感清爽的紐西蘭生蠔,當地正值冬季,蠔隻當然份外肥美!不過每次只限取兩隻,蠔迷可能要走多兩轉~

接著是和風的吉列鮭魚(三文魚)、吉列豚肉、吉列秋葵及吉列竹輪卷,並細心配上椒鹽、咖哩鹽、抹茶鹽、吉列醬、七味蛋黃醬以及檸檬,吃來份外滋味。

接著是極富關西風味又美味的大阪芝士豚平燒,蛋香、芝香與肉香交錯,令人無法抗拒!更多和風美食還有味噌牛肋煮、鹽燒鯖魚,以及其貌不揚但十分好吃的日式醬燒黑豚肉,十分推介要試!

接下來還有其他菜系的意式燴肉丸、油封法式鴨腿、夠鑊氣超惹味的馬拉盞炒通菜、清蒸鱸魚、松露野菌長通粉等等,每樣吃一口都要飽呆了!但之後尚有更多熟食選擇呢....

也在這區,有主打的火炙波士頓龍蝦海苔燒,菜式是由大阪通街可見的章魚燒變奏而來,以即燒的開邊波士頓龍蝦灑上蛋黃醬及木魚花,加上酸甜惹味章魚燒醬汁及海苔粉而成,十分滋味!每次限取半邊,愛吃的又要走多兩轉了~

惠顧全時段晚餐的食客,可獲贈的每人一客明太子醬扇貝海鮮燒,也在這區憑牌仔換領。

之後還有印度美食如印度薄餅、印度薄脆、咖哩雞、咖哩雜菜、絲苗白飯,加上青椒、雜酸菜醬料、葡萄乾、芒果醬等,咖哩味道還不錯呢。

之後是特盛牛肉壽喜燒,師傅特別搜羅了20吋巨型鐵鍋,於自助餐桌上即席烹調,牛肉香氣充斥全場!除了主角雪花牛肉,其他食物包括金菇、豆腐、鮮冬菇、大蔥、大根、紅蘿蔔、大白菜等,想吃甚麼就點甚麼,甚至可以配搭烏冬式薯粉來吃~其他配料及調味料更包括:紫菜、芝麻、西檸醋、芝麻醬、生蒜、蔥花、洋蔥、七味粉、柚子胡椒、指天椒、溫泉玉子,太豐富了!

但千萬別只顧吃壽喜燒吃太飽,因為這裡的海南雞飯也十分馳名!除了海南雞、雞飯,其實還有明爐燒鴨,拌上酸梅汁、薑茸醬、甜豉油、酸辣醬、蒜蓉白醋。總之無論去到那裡,醬料都十分齊備!

轉角還有更多中式熱盤,包括:京醬爆羊肉、山藥小耳朵炒花枝蝦仁、薑蔥炒龍蝦鉗等美食。

以脆炸抹茶豬軟骨(拌以芥末蛋黃醬)間一間場後,之後繼續有:海鮮炒飯、辣酒煮螺,以及一中一西的餐湯,分別是金銀菜豬肺湯及番茄忌廉湯。接著是麵包專區,有奧地利白麵包、法式麵包、咸味軟包,加上邪惡的煉奶、花生醬,還可以將麵包加熱呢!

最後還有清酒煮蜆五目泡飯,配料又是一蘿蘿:脆米、芝麻、芥末、三文魚鬆、紫菜、日式魚乾、蔥花、海苔等,真心超豐富!

終於介紹完鹹食,但甜點也非常多樣化,首先是兩大個凍櫃內的:朱古力慕絲、蘋果果凍、北海道3.6牛奶布甸、芒果布甸、綠茶牛奶布甸伴紅豆、藍莓乳酪慕絲、栗子蛋糕、綠茶芝士蛋糕、紅棗糕、紅桑子朱古力杏仁蛋糕、沙架蛋糕、意大利芝士蛋糕、熱情果芒果芝士蛋糕、鮮奶南瓜糕、蜜糖黑珍珠糕,十分誇張哩!

凍櫃邊還建了新的乳酪雪糕機,提供原味及士多啤梨味的 Froyo;而在對面場中央還有一整個甜品區,打頭陣是富士蘋果合桃戚風蛋糕及雲尼拿蘋果慕絲蛋糕,兩款造型都很奪目!

接著又有鬆軟清香的宇治抹茶卷蛋糕、簡單得來很好吃的焦糖芝士蛋糕、脆脆朱古力慕絲,三款都很值一試!更多的包括芒果千層酥、藍莓乳酪慕絲、英國果子餅、藍莓法式小蛋糕、宇治抹茶紅豆日式芝士蛋糕、檸檬撻、藍莓芝士蛋糕,款式令人眼花瞭亂!轉角還有黃豆/抹茶味的蕨餅、白桃撻、迷你杯子蛋糕、柚子貝殼蛋糕,再加上小朋友會樂壞的朱古力、可樂糖、雜錦曲奇餅、Jelly Beans、青檸糖、棉花糖、麻糬、黑加侖子糖、小熊糖及M&M's,太吸引了!

之後又有仙草、豆腐花,拌以糖水、淡奶、黃糖;再接下來還有8款口味的 Movenpick 雪糕,當中包括我最愛的 Swiss Chocolate,真開心!

雪糕櫃邊還有朱古力噴泉、手指餅、棉花糖等,而旁邊則是味道清甜的楊枝甘露伴白玉;在這區還有19:30/21:30出爐的【火焰雪山】,以及19:00/21:00出爐的【熔岩芝士泡菜炸雞拌法包】,怎可能吃得完?

也少不了清新解滯的切件水果區,選擇包括蜜瓜、菠蘿、西瓜、哈蜜瓜,之後還有新鮮焗起然後注入抹茶忌廉的宇治抹茶泡芙,又是新鮮焗起的宇治抹茶雞蛋仔,還邪惡拌上芝麻椰絲糖、煉奶、花生醬及忌廉!真的最後再拍下焗白桃金寶及葡式蛋撻,終於將所有食物介紹過一次了~真心超級豐富的!

兩口子都是喜愛早飯的人,所以很滿意17:45入座的安排;拍照後每款美食都取點回來,我們不客氣先開餐啦!除了多款主打的關西/和風美食,非常推介店內的燒排骨,當然海南雞飯也是必試的,吃完這首輪已經有五成飽啦....

特別推介一下馬拉盞炒通菜,這晚一連吃了兩轉;另外上面推介過的日式醬燒黑豚肉也是必吃~特盛牛肉壽喜燒也非常值得一吃,最妙是份量多少,湯料及調味配搭全由自己話事,大家大可製作一碗獨特口味的專屬壽喜燒!鐘聲響起,也出去排了吃了一件熔岩芝士泡菜炸雞拌法包,之後已有八成飽,要轉攻甜品了...

非常建議先由 Froyo 開始入手,消一消膩再繼續挑戰更多美食!鐘聲再度響起,提醒食客去取火焰雪山,我也不客氣取了一件回來;加上仙草、豆腐花、楊枝甘露、抹茶雞蛋仔、抹茶泡芙、各式和風甜品,加上最愛的 Movenpick 雪糕,成為最後的甜品盛宴!坦白說這裡很多款甜品都好好吃,就看大家胃納夠不夠了...

最後,凡於推廣期8月31日或之前惠顧自助晚餐,每位客人簡單填妥資料後交回職員參加抽獎;獎品包括大獎的關西旅遊禮券$10,000、二獎的豪華客房住宿一晚連花月庭全時段雙人自助晚餐、雙人自助晚餐/雙人下午茶自助餐等,名額共有十位,祝大家好運中獎!
2018-06-25
Tasting Event, Coupon