2022-10-22 1197 views
午餐去了尖沙嘴一家出名的扒房,非常適合有選擇困難的你😂 點餐只有 選擇 幾成熟🤣🤣一向愛靚扒的我,當然medium。個人覺得剛剛好,牛扒質素高,廚師也非常出色。另外 salad 菜非常新鮮,薯條也炸得剛剛好,正😆

salad
medium
salad
medium
2022-10-21 1253 views
但只係任食薯條⋯ 薯條係驚喜地唔好食👎。不過個牛扒係好食👍,個沙律都係好食👍。杯$98嘅House Red紅酒就唔好飲👎,差過人哋China Bar啲House Red。靚嘅紅酒當然係飲法國啦。但係cheap嘅紅酒我提議飲紐西蘭,因為唔會太難飲。.其實佢哋Menu得一個選擇,就係牛扒。$398一個人覺唔覺得貴?我覺得。佢牛扒好食,但$398都可以食到差唔多咁好食嘅牛扒。同埋,嗰塊牛扒唔係好大件,CP值相對低咗啲。可以嚟試吓,但係唔好放太大期望。
2022-10-13 1321 views
Have been to la vache on other occasions, usually the pacific place location but decided to try the TST location this time. Steak and fries always delicious. I always order mine medium rare and eat a few plates of fries. Also love the warm bread and salad they serve prior to the steak and fries. Ordered the orange almond cake and the caramel flan for dessert, both were nice but a little underwhelming when compared to how amazing they look. I haven’t had flan before so I think the dessert just wasn’t for me. The almond orange cake was a little dry. I try to pick different desserts each time I visit and in general think the desserts at la vache look amazing and are a great way to end a meal, but the highlight is always the steak and fries.
  • Steak
  • 薯條
餐廳得一個set $398,包左餐包、沙律、美國USDA Prime肉眼扒同任食薯條,啱哂選擇困難症人士😂 牛扒係用牛油同黑椒簡單地醃過再煎,我地今次分別揀左rare同medium rare,兩者嘅生熟程度都煎得恰到好處,肉質好腍肉味濃郁, rare嘅話肉質更粉嫩。有個細心位就係牛扒下面會有個小蠟燭烘住啲牛扒,keep住牛扒嘅溫度,雖然好似作用唔大🤣點解會話薯條更好食呢,因為佢地嘅薯條係用牛扒煉成嘅清牛油炸成嘅 ,聽落好邪惡,但充斥住牛嘅香氣,十分惹味🤤,仲要係任食薯條,真係會停唔到🤭題外話:如果想高調地慶祝生日可以揀La Vache,餐廳會播生日歌跟住全場都會知你生日,我哋上次去都聽到兩次😂

$398 (Dinner)
🐮 La Vache 小火爐牛扒配任食薯條🥩 和朋友慶祝生日,想不到吃什麼或有選擇恐懼症的朋友,不妨考慮一下帶格調的法國餐館La Vache,餐廳只有一個牛扒套餐選擇,價錢$398+1,套餐包左沙律、牛扒和無限添加的薯條。客人只需選擇牛扒的熟成度和飲品就可以安心等候侍應們安排餐包。🧈 不知是否心情好的關係,感覺餐廳提供的牛油也特別香,配上香脆的法包,已感到小滿足。這裏合桃沙律也做得十分出色,甜甜酸酸的醬汁配合新鮮沙律菜,入口清新爽甜,開胃美味。🥩 這次點了半生熟的牛扒,由於是4人份量,牛扒會放到同一大鐵盤上,下方會燃點小蠟燭保溫 ,讓客人共享牛扒。這還是筆者第一次以共享的方式吃扒呢!牛扒外層微焦,內裡半生的狀態入口香嫩多汁,蘸上自家芥末醬汁同吃,讓人滿足。🍟 餐廳的薯條都非常有名,幼身金黃的薯條炸得金黃香脆,而且入口乾身酥香,不會有油膩感, 重點是薯條是任添任吃的。怕尷尬不敢向侍應多要薯條嗎? 別擔心,侍應會定時揣出新鮮炸起的薯條,詢問在座客人是否需要添加,只要不斷Yes… 你就可以吃到供應源源不絕的薯條了。當然…筆者還是適可而止,怕吃太多會喉嚨痛。🥳 吃到差不多的時候,店員會推着甜品
🐮 La Vache 小火爐牛扒配任食薯條

🥳 吃到差不多的時候,店員會推着甜品餐車到客人面前,讓客人點選想吃的甜品。如果跟店員說有朋友生日,店員更會安排師傅在碟上寫上祝福字句,在上桌時還會聯同其他侍應一起向壽星唱生日歌和響噹噹,氣氛真的有夠好。

🍰 士多啤梨撻 $118
甜品車上士多啤梨撻的吸睛度是頗高的,那誘人的小粉紅,女生一看便喜歡,所以點了一客來試試。士多啤梨撻微甜易入口,撻皮帶牛油香,配上雜莓吉士,甜中帶酸,味道不錯。

🍰 法式千層酥 $118
法式千層酥酥皮很香脆鬆化,夾層是吉士奶油,味道香滑可口,甜而不膩,個人感覺到法國餐廳還是要吃最具代表性的法式酥餅啊!

🔸小總結:
餐廳氣氛歡快,會播放著輕音樂。紅白格子桌布、牆上裝飾壁畫和各種擺設,都帶法式情懷。餐廳食物味道不錯,服務亦周到,特別適合閨蜜聚會。

👅 味道:4.7/5
💰 CP值:4.6/5
🕴 服務:4.9/5
🔰 餐廳環境:4.9/5
👀 回頭率:4.7/5
🍽 餐廳:La Vache
🌐地址: 尖沙咀赫德道12號地下
2022-09-28 3945 views
如果鐘意鋸扒🥩我覺得呢間餐廳要試試佢😌呢間餐廳🍴好簡單地,只係得牛扒🥩你只需要揀幾多成熟🔥甜品🍮同飲品,就可以多啲款揀下首先你係會獲得麵包幾舊🥖🍞之後主菜就係只係揀幾多成熟🔥嘅牛扒🥩我個人揀開Medium rare / Rare😌呢到嘅好處係,佢放牛扒嘅碟下面會有小蠟燭🕯️暖住件牛扒🥩可以慢慢品嘗同時都會有薯條🍟做配菜唔夠可以添😌呢到啲薯條炸得好香好脆口😈😈😈唔控制住會好易食多左😂
如果鐘意鋸扒🥩
我覺得呢間餐廳要試試佢😌

呢間餐廳🍴
好簡單地,只係得牛扒🥩
你只需要揀幾多成熟🔥
甜品🍮同飲品,就可以多啲款揀下

首先你係會獲得麵包幾舊🥖🍞

之後主菜就係只係揀幾多成熟🔥嘅牛扒🥩
牛扒

我個人揀開Medium rare / Rare
😌呢到嘅好處係,佢放牛扒嘅碟下面會有小蠟燭🕯️暖住件牛扒🥩
可以慢慢品嘗

同時都會有薯條🍟做配菜
唔夠可以添😌
呢到啲薯條炸得好香好脆口😈😈😈
唔控制住會好易食多左😂

牛扒
2022-09-27 1188 views
終於的起心肝post返上個月同男朋友慶祝生日嘅法國小餐館啦🇫🇷📍𝐋𝐚 𝐕𝐚𝐜𝐡𝐞!餐廳得一個set,啱哂選擇困難嘅人🎉價錢係人頭💰$398+1個set包左沙律、包、牛扒、薯條無限refill只需要揀牛扒熟成度就可以喇🥰食到尾會有個靚靚waitress推架甜品餐車出黎俾客人揀全部都好吸引🤩不過我地食薯條都食到飽哂最後淨係share左個拿破侖🍰間餐廳裝潢同燈光都好有feel好浪漫同男朋友黎真係好適合😘
📍𝐋𝐚 𝐕𝐚𝐜𝐡𝐞!
餐廳得一個set,啱哂選擇困難嘅人🎉
價錢係人頭💰$398+1
個set包左沙律、包、牛扒、薯條無限refill
只需要揀牛扒熟成度就可以喇🥰

最後淨係share左個拿破侖🍰

間餐廳裝潢同燈光都好有feel好浪漫
同男朋友黎真係好適合😘
2022-09-08 2113 views
心思思想試呢間鋪好耐終於的起心乾book 左枱試試佢餐單好簡單, 因為呢度只係serve 牛扒既set 因為薯條可以任食既關係,所以就冇order 甜品餐廳環境舒適簡單,座位之間空間充足。 一開頭先上appetizer , 沙律普通, d 菜調味溫和。主菜前清清口腔都係一件好事。 主菜黎到, 選擇左medium rare, 生熟程度都對辦。 食落去都幾有牛味, 薯條refill 左兩次, 好香口, 不過人大左驚熱氣都冇食咁多, 咁岩餐廳有客生日, 餐廳都有專人唱生日歌, 氣氛好開心
心思思想試呢間鋪好耐
終於的起心乾book 左枱試試佢
餐單好簡單, 因為呢度只係serve 牛扒既set
因為薯條可以任食既關係,所以就冇order 甜品
餐廳環境舒適簡單,座位之間空間充足。
一開頭先上appetizer , 沙律普通, d 菜調味溫
和。主菜前清清口腔都係一件好事。
主菜黎到, 選擇左medium rare, 生熟程度都對

牛排
牛排
  • 薯條
Lee間餐廳最出名就係得一款主食同埋任食既薯條🍟去過既朋友話個薯條仲好食過塊牛扒🤣咁就真係要去try個try餐廳係超級多人,所以6點開門,我地5點50分就到左,果然條隊已經長到去左隔離鋪😮👫👬👭👫👬不過好在餐廳入面都好大好多位,大約去到6點20先坐滿人🈵餐廳入面環境氣氛好好,輕快既音樂,格仔桌布,玻璃酒杯🍷,牆上壁畫,種種裝飾擺設會讓你感到好似置身係法國咁🥂不過唯一感到唔係好ok既位係餐廳節奏好趕,可能餐廳好多人,所以侍應們都比較急, 有時可能冇講聲就突然幫我哋移開啲我地食緊野既碟, 或者幫我地夾啲食物落碟😗所以服務方面就真係差少少◽ 𝓣𝓻𝓲𝓶𝓶𝓮𝓭 𝓮𝓷𝓽𝓻𝓮𝓬ô𝓽𝓮 𝓼𝓽𝓮𝓪𝓴 "𝓵𝓪 𝓿𝓪𝓬𝓱𝓮" 𝔀𝓲𝓽𝓱 𝓼𝓹𝓮𝓬𝓲𝓪𝓵 𝓱𝓸𝓾𝓼𝓮 𝓼𝓪𝓾𝓬𝓮 , 𝓯𝓻𝓮𝓷𝓬𝓱 𝓯𝓻𝓲𝓮𝓼 𝓪𝓷𝓭 𝓰𝓻𝓮𝓮𝓷 𝓼𝓪𝓵𝓪𝓭 𝔀𝓲𝓽𝓱 𝔀𝓪𝓵𝓷𝓾𝓽𝓼 $398餐廳唯一一款餐點,牛扒,餐廳好貼心,會用一個蠟燭仔係牛扒下面燒住保溫 ,今次我叫左𝓜𝓮𝓭𝓲𝓾𝓶 𝓻𝓪𝓻𝓮,餐廳真係做到外圍微烤,入面半生帶點紅色既狀態👍 牛扒肉味油香平均,入口甘香,點埋自家芥末醬汁食就perfect 麵包沙律菜都係正常水平

麵包沙律菜都係正常水平🥗

Lee個無限refill既薯條真係好出色,條條都炸到好脆口乾身,無油膩感, 而入面嘅薯仔又好濕潤👍好食

◽ 𝓜𝓲𝓵𝓵𝓮-𝓯𝓮𝓾𝓲𝓵𝓵𝓮 $118
法式千層酥,佢個酥皮很脆, 入口一咬即碎,2層吉士奶油都好香滑,唔會好甜👍
2022-08-30 2417 views
前排同朋友傾開想食牛扒喺朋友推薦之下就選擇咗呢間食生日飯餐廳環境都幾舒服 好有氣氛佢只有一個set $398 / person 有麵包、沙律、牛扒同任食薯條飲品同埋甜品就要另外再叫法包口感煙韌 牛油都好香但麵包外層略嫌有啲乾同硬沙律菜好新鮮 配埋醬汁酸酸甜甜好開胃上面仲有啲合桃粒我地叫咗一杯cocktail 同兩杯mocktailCocktail是店員推介而mocktail只有兩款 不過略嫌有點太甜我們3個都是叫medium Rare牛扒上枱時的熟度剛剛好 而且下面會有小蠟燭幫佢保持溫度不過食到最後要留意中間位置的牛扒因為我們食到最後發現他變全熟了😂😂另外任食薯條真是非常高質即是後面我們放久了仍然保持非常香脆由於訂位時註明了生日最後上甜品時 店員們會一起唱生日歌為你送上甜品上面還會用朱古力寫上Happy birthday~整個氣氛十分好

前排同朋友傾開想食牛扒
喺朋友推薦之下就選擇咗呢間食生日飯
餐廳環境都幾舒服 好有氣氛

佢只有一個set $398 / person
有麵包、沙律、牛扒同任食薯條
飲品同埋甜品就要另外再叫

另外任食薯條真是非常高質
即是後面我們放久了仍然保持非常香脆

由於訂位時註明了生日
最後上甜品時 店員們會一起唱生日歌為你送上甜品
上面還會用朱古力寫上Happy birthday~
整個氣氛十分好
2022-08-04
$650 (Lunch)
Celebration
Birthday
2022-08-21 1893 views
今次同幾個朋友一齊去呢間餐廳慶祝生日🎂雖然呢度得一個餐揀但完全唔會令人失望😆我最鍾意食嘅係無限補嘅薯條🍟 好香!好好味🥹生日嘅時候會有員工同你一齊慶祝同埋全場都會知道🤣 幾有氣氛 可以揀個蛋糕仔寫d裝飾
今次同幾個朋友一齊去呢間餐廳慶祝生日🎂
雖然呢度得一個餐揀但完全唔會令人失望😆
我最鍾意食嘅係無限補嘅薯條🍟 好香!好好味🥹

2022-08-16
Celebration
Birthday
2022-08-19 1681 views
即興想吃牛扒去左呢間朋友介紹既店無訂位既原因要等60分鐘左右Staff會留你電話,就有座位就打電話📲通知你。全店只有一個餐就係餐包,沙律,牛扒加無限添加既薯條,甜品同飲品係唔包既。飲品叫左呢杯 Mousse de pomme, 甜甜既, 岩唔飲酒精飲品既我牛扒呢度係2人份量,有火座熱住,好有誠意,好有牛肉味,我哋揀咗五成熟,大部份肉質鮮嫩,但佢有少少部份入口有啲韌但整體好好味,可再戰。薯條就無特別,正常發揮最後,另外加錢叫理甜品。會有一個架甜品車推出嚟比你揀再之後切件上,大概7,8x蚊一件,但上到黎好大件,2個人share一件會好啲我𠯆大左一件 opera, 一件拿破崙,Opera 係朱古力味甜同幾漏, 好實在,真材實料。拿破崙更有特色,大推,同出面食既唔同,有吉士味,酥餅部分,除左酥脆之外,表面有一d焦糖感,帶一點點甜味。而且用叉切片時都唔會爛,仲保持到一層層。呢個甜點都可再戰
即興想吃牛扒
去左呢間朋友介紹既店
無訂位既原因
要等60分鐘左右
Staff會留你電話,
就有座位就打電話📲
通知你。

牛扒呢度係2人份量,
有火座熱住,
好有誠意,好有牛肉味,
我哋揀咗五成熟,
大部份肉質鮮嫩,
但佢有少少部份入口有啲韌
但整體好好味,可再戰。
薯條就無特別,
正常發揮

最後,另外加錢叫理甜品
會有一個架甜品車推出嚟比你揀
再之後切件上,大概7,8x蚊一件,
但上到黎好大件,
2個人share一件會好啲
我𠯆大左一件 opera, 一件拿破崙,
Opera 係朱古力味甜同幾漏, 好實在,真材實料。
拿破崙更有特色,大推,
同出面食既唔同,
有吉士味,酥餅部分,
除左酥脆之外,表面有一d焦糖感,
帶一點點甜味。
而且用叉切片時都唔會爛,
仲保持到一層層。
呢個甜點都可再戰

19795 views
2022-07-22
Waiting Time
60 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
  • 拿破崙
2022-08-13 1355 views
La Vache!哩間扒房已經好多人介紹過,今次可能就嚟打風,經過見冇乜人就同男朋友試一試。內裏燈光柔和,枱布用上懷舊嘅紅白格仔布,店員好多都係外國人,好有外國感覺。成間餐廳得一款牛扒餐,好啱選擇困難人士。-------------------------🥩牛扒碟下面有個小蠟燭,可以保持住牛扒嘅熱度。男朋友叫咗medium rare,而我叫咗 medium。但2份好似都差唔多,仲有啲overcooked。所以如果唔想太熟嘅話,要避開中間位,因為蠟燭嘅熱力會繼續整熟塊牛扒。食落去牛味都幾濃郁,點少少鹽已經好好味。但肉質上又冇想像中咁好食,有少少鞋同普通。🍟無限量供應香脆金黃炸薯條最驚喜竟然係薯條。薯條係幼嗰隻,炸得香脆而又唔會冇曬水份,好食到停唔到手。雖然熱量高,但都忍唔住refill咗多碟 👍👍👍🥗香脆核桃有機沙律核桃好可口,沙律菜好柔嫩,好新鮮,可以中和到薯條嘅熱氣,唔錯-------------------------成個餐要每位$398,性價比一般。但如果情侶嚟食,計埋環境氣氛,都算浪漫,係唔錯嘅選擇 👍La Vache!地址🎈尖沙咀赫德道12號地下
La Vache!

-------------------------
🥩牛扒

🍟無限量供應香脆金黃炸薯條

🥗香脆核桃有機沙律

-------------------------

La Vache!
地址
🎈尖沙咀赫德道12號地下
2022-08-07 1803 views
$398套餐只包括麵包、沙律、牛扒和薯條。麵包和沙律未到尚算不錯,麵包香口、沙律開胃。到上主菜牛扒,看起來賣相吸引,已經切好一塊塊,侍應也很細心把兩小塊切好的牛扒分到我們的細碟上,第一口吃下時,牛肉味很香濃,而且滲發脂香,相當好味。可惜,隨後我們吃大碟上餘下的牛扒時,味如嚼蠟,完全吃不到牛肉的味道,感覺像是在吃兩塊不同質素的牛扒,但好吃的只有開頭那兩小塊。兩個人兩個套餐,一杯紅酒、一個lemon tart,人均消費近$600,只吃到兩口好味的牛扒,性價比實在太低,忍不住第一次在OpenRice留comments.
$398套餐只包括麵包、沙律、牛扒和薯條。

普普通通的牛扒
2022-08-06
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$565 (Dinner)
2022-07-31 1594 views
店內環境氣氛相當好,坐既位都好舒適,燈光昏暗既環境,播住外國歌手既歌,侍應都係用全英文溝通,一時間好似置身於外國一樣,但侍應都非常有禮貌,由接待我去座位,到示意我選擇飲品。見到餐牌只有飲品,以為俾漏左食物餐牌,點知店只有一個SET,完全好似食緊日本既 ,唔需要你去諗,有法包同牛油﹑一個沙律﹑主菜牛扒配薯條。沙律食唔到有咩料,但好肯定係有核桃。五成熟既牛排,肉好可口嫩爽,一口咬落去美味極了。薯條炸得黃金色,好脆,而且唔會一口油,好味!

沙律食唔到有咩料,但好肯定係有核桃。

五成熟既牛排,肉好可口嫩爽,一口咬落去美味極了。

薯條炸得黃金色,好脆,而且唔會一口油,好味!
2022-07-30
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)