2021-12-15 50 views
跟老公行下南豐紗廠,見到不少特色的商店,行到甘上下都餓了,見到有間cafe就去食晚餐。菠菜芝士意大利雲吞每隻雲吞算很飽滿,金黃色外皮滑溜,菠菜芝士好足料,外皮做得唔錯,唔會甘易破,加上蕃茄蓉的酸度,其實都好醒胃焗烤芝士忌廉海鮮筆管麵熱辣辣又香噴噴,筆管麵其實係長通粉,芝士忌廉好夾,芝味濃郁,海鮮豐富,有青口,魷魚,蝦仁,蜆肉,味道很咸鮮。玫瑰花很有造型的蛋糕,玫紅色的朱古力外層,入面香濃玫瑰花香,荔枝味的mousse,底層柔軟的蛋糕仔,中間是rose jelly ,尖端部份仲有銀色箔紙,很矜貴而且夠sweet特濃朱古力心太軟心太軟外脆內軟,切開是流心的朱古力,味道很rich,中間是雲尼拿雪糕,冷熱齊下,口感很有層次,上層是朱古力雪糕筒,很脆口,外形很霸氣,伴碟很用心暮色雜果賓治有莓果,橙,菠蘿汁,充滿果香,味道酸酸甜甜薑味梳打配糖果冰很醒神的薑味梳打,賣相很可愛又吸引,粒粒水果用冰包圍著,水果很冰凍。

焗烤芝士忌廉海鮮筆管麵

玫瑰花

特濃朱古力心太軟

暮色雜果賓治
有莓果,橙,菠蘿汁,充滿果香,味道酸酸甜甜

薑味梳打配糖果冰

假日同男朋友帶愛寵去南紗工廠放下電, 夜晚督食需間一直有關注既Labels Café, 知道佢地啲甜品少女心滿滿, 而且寵物都可以坐係indoor, 但位置真係幾難搵, 好似sip左入去咁, 我地行左幾次先搵到, 野食咸食就份量偏少, 兩個人唔係好肚餓, 食set就ok, 但味道就真係mama, 甜品造型好靚, 為打卡都可以試一次。3 course set ($398 for 2 persons)Starter: 柚醋汁田園沙津正常, 柚醋汁好開胃, 份量都適中, 唔會唔夠或太酸Main 1: 菠菜芝士意大利雲吞少少伏, 而隻芝士唔係好識欣賞, 有啲似blue cheese, 混埋菠菜蓉, 口感同味道都唔好食, 同配搭既茄汁有啲過酸Main 2: 瑪格麗特薄餅芝士+車厘茄+pizza, 都係mama, 芝士太膩, 口感會似香口膠Dessert 1: 香梨撻好靚, 都幾大件, 香梨軟帶爽口, 撻底做得幾好Dessert 2: 布朗尼蛋糕配棉花糖雲造型100分, 上面係一大圈既棉花糖, 底下係Brownie, 仲配埋朱古力醬, 真係幾靚, 但個朱古力醬唔夠熱, 淋上去都溶化唔到啲棉花糖,

Starter: 柚醋汁田園沙津
正常, 柚醋汁好開胃, 份量都適中, 唔會唔夠或太酸

Main 1: 菠菜芝士意大利雲吞

Main 2: 瑪格麗特薄餅

Dessert 1: 香梨撻
好靚, 都幾大件, 香梨軟帶爽口, 撻底做得幾好

Dessert 2: 布朗尼蛋糕配棉花糖雲
造型100分, 上面係一大圈既棉花糖, 底下係Brownie, 仲配埋朱古力醬, 真係幾靚, 但個朱古力醬唔夠熱, 淋上去都溶化唔到啲棉花糖, 底下brownie超級甜, 完成食唔到多一粒

好飲清新

Mocha
比較偏苦少少, 但都唔錯
柚醋汁田園沙津
瑪格麗特薄餅
香梨撻
布朗尼蛋糕配棉花糖雲
Mocha
柚醋汁田園沙津
香梨撻
2021-10-21 94 views
之前喺IG見過d人去過呢間cafe 感覺唔錯 😁 係我至鍾意嘅黑白強烈對比色調 🖤🤍 連個場都分咗一半黑一半白色,夠哂型格 😎 仲有室內同室外區域。喺cafe旁邊連接住一間本地設計師 Harrison Wong 品牌的時裝店。 我同個friend 2隻餓鬼叫咗⬇️🍝龍蝦汁鳳尾蝦闊麵蝦夠鮮又彈牙,龍蝦汁味道香濃,不過闊麵淋咗dd 😙. 🍕瑪格麗特薄餅 (10吋size) 👍呢個比我想像中好味!初初睇個樣以為冇乜饀料咁,有車厘茄、Mozzarella芝士、羅勒葉同茄醬。食落去個口感似麵包多d,比較軟身👍就係咁先覺得唔錯呢!芝士好濃郁,好滋味❤️😋. 🍫雪糕布朗尼朱古力球 👍呢個係必叫item 🤩 好味唔在講,係因為可以有得淋紅桑子醬整溶個朱古力球😂有得玩又食得😜一整溶咗個朱古力脆外殼,就會見到雲呢拿雪糕、同埋chocolate brownies🥰 朋友一食落口有d驚喜,同我講:「原來有爆炸糖係入面架」😯 配紅桑子醬係👍 感覺唔會好漏😄. 🍮提子冧酒提拉米蘇食落去唔太覺有冧酒味,得少少,反而覺得似咖啡蛋糕多d 😆 奶味比較多,不過味道唔錯嘅 🙃. 🍓草莓紅桑子梳打配草莓冰 🍹熱情果伯爵茶配雜果冰

我同個friend 2隻餓鬼叫咗⬇️

🍝龍蝦汁鳳尾蝦闊麵
蝦夠鮮又彈牙,龍蝦汁味道香濃,不過闊麵淋咗dd 😙
🍕瑪格麗特薄餅 (10吋size) 👍
🍫雪糕布朗尼朱古力球 👍
🍮提子冧酒提拉米蘇
🍓草莓紅桑子梳打配草莓冰
🍹熱情果伯爵茶配雜果冰
兩杯特飲都好吸引,無論打卡、味道都唔錯啊!唔會落勁多糖水果隻甜,連d冰粒都係原粒草莓雪凍嘅🍓👍 飲完一杯都想再添飲😆💕
2021-09-14
  • 特濃朱古力心太軟
  • 熱情果伯爵茶配雜果冰
荃灣真正雲朵打卡Cafe ~ 寵物友善荃灣南豐紗廠其實好多餐廳都好靚今次試吓走上3樓睇吓有咩餐廳先見到呢間以雲石紋為主題嘅餐廳仲要狗狗都入得添,見到幾隻好可愛嘅柴柴好乖咁坐咗喺度,就吸引咗我入去試吓啦🥰餐廳坐位唔係好多,但係Menu選擇就非常之多睇咗一陣我哋就決定好了見到有我最鍾意食嘅意大利雲吞「菠菜芝士意大利雲吞」$98份量唔係好多,但係味道唔錯,芝士香味好濃郁如果再熱啲就更加好🥰「瑪格麗特薄餅」$118Pizza 同樣是一人份量,味道還可以「晨曦蜜桃乳酪特飲」$58橙橙地色幾靚,好似日落🌄見到飲品Menu有個好特別嘅飲品好似有舊烏雲咁樣💕好有趣佢有烏雲同埋白雲,但係因為餐廳比較白色所以選擇咗烏雲😂其實係灰色嘅棉花糖💓「烏雲棉花糖」$68 初初揀嘢飲嗰陣仲喺度頭痛,唔係好想夜晚飲咖啡點知原來嗰杯熱飲可以自選任何飲品我就叫咗杯熱朱古力雖然杯熱朱古力冇我想像中咁濃郁但係呢個飲品嘅賣相絕對夠晒吸睛🤩不過原來好戲在後頭,甜品先係最重點「脆皮榛子朱古力球」$48價錢唔貴,卻份量不小好似一個特大嘅金莎一樣,榛子味又滑又好味😋「雪糕布朗尼朱古力球」$88睇得又玩得,入面係雲呢拿雪糕球淋上熱辣辣嘅R
荃灣真正雲朵打卡Cafe ~ 寵物友善

荃灣南豐紗廠其實好多餐廳都好靚
今次試吓走上3樓睇吓有咩餐廳先
見到呢間以雲石紋為主題嘅餐廳

餐廳坐位唔係好多,但係Menu選擇就非常之多
睇咗一陣我哋就決定好了

見到有我最鍾意食嘅意大利雲吞
「菠菜芝士意大利雲吞」$98
份量唔係好多,但係味道唔錯,芝士香味好濃郁
如果再熱啲就更加好🥰

「瑪格麗特薄餅」$118
Pizza 同樣是一人份量,味道還可以

「晨曦蜜桃乳酪特飲」$58
橙橙地色幾靚,好似日落🌄

見到飲品Menu有個好特別嘅飲品
好似有舊烏雲咁樣💕好有趣
佢有烏雲同埋白雲,但係因為餐廳比較白色
所以選擇咗烏雲😂其實係灰色嘅棉花糖💓
「烏雲棉花糖」$68

初初揀嘢飲嗰陣仲喺度頭痛,
唔係好想夜晚飲咖啡
點知原來嗰杯熱飲可以自選任何飲品
我就叫咗杯熱朱古力
雖然杯熱朱古力冇我想像中咁濃郁
但係呢個飲品嘅賣相絕對夠晒吸睛🤩

不過原來好戲在後頭,甜品先係最重點
「脆皮榛子朱古力球」$48
價錢唔貴,卻份量不小
好似一個特大嘅金莎一樣,榛子味又滑又好味😋

「雪糕布朗尼朱古力球」$88
睇得又玩得,入面係雲呢拿雪糕球
淋上熱辣辣嘅Raspberry醬,慢慢係你面前溶化
一冷一熱味蕾倍感刺激

今餐令我最意外嘅係甜品
下次一於再買啲返屋企食

地址: 荃灣南豐紗廠3樓305-306號舖
2021-10-09 64 views
最近行開荃灣南豐紗廠,見到一間裝修以黑白為主嘅餐廳,叫Labels Cafe+Bar🖤🤍環境好靚😍Cafe主打慢煮菜式及自家製嘅蛋糕同甜品🍰每款菜式都好吸引😍海鹽法式吐司🍞所有自家甜品同蛋糕賣相都好吸引😍樣樣都想食啊🤣最後甜品揀咗海鹽法式吐司,一送上黎散發出好香嘅蛋味🥚而且重熱辣辣添😍上面有海鹽cream🧂但食落唔會好咸,側邊有一個楓糖漿🍯點埋吐司食一流😛吐司蛋香味好濃🍳質感軟熟☺️脆皮榛子朱古力球🌰榛子加朱古力絕對係最好嘅配搭🍫外層脆皮好好味,入面係黑朱古力mousse同朱古力海綿蛋糕🍫朱古力味好濃,又唔會太甜😋好鍾意🤎菠菜芝士意大利雲吞🥬意大利雲呑外層好似食緊意粉🍝入面個餡係菠菜同芝士🧀幾好味😋雲呑上面重會有埋蕃茄醬🍅令到雲呑更入味🤩瑪格特麗薄餅🍕佢係一個10吋pizza,以芝士、蕃茄醬及羅勒為主,pizza咬落好脆口😛芝士味及蕃茄味都好濃😆啱晒2個人share食😎飲品就叫咗薑味梳打配雜果冰同晨曦蜜桃乳酸特飲🍑薑味梳打配雜果冰色彩繽紛好靚🌈兩杯都好解渴味道都唔錯☺️

海鹽法式吐司🍞

脆皮榛子朱古力球🌰

菠菜芝士意大利雲吞🥬

瑪格特麗薄餅🍕

2021-09-29
$180 (Dinner)
2021-10-09 67 views
荃灣近排多咗好多 cafe,當然唔少得最火熱嘅南豐紗廠,南豐砂廠開咗間隱世 cafe,係三樓角落,真係唔係咁多人知,所以要介紹下,除咗 cafe 之外,原來呢到仲有賣服裝,真係食得嘢嚟仲可以睇衫,重點呢到環境幾靚,可以打下卡 😍😍😍 食物方面我就叫咗龍蝦汁鳳尾蝦闊麵 $118,物超所值,大碟,龍蝦汁夠哂味,大蝦都有好多隻,闊麵硬度好,掂呀,另外 + $20 飲咗個蘆筍湯,好正又足料,飲品就叫咗 Ice Tea Punch 熱情果伯爵茶配雜果冰,飲落清新解渴,最後甜品叫咗特濃朱古力心太軟 $88,流心效果勁流,勁濃朱古力味,值得叫 😋😋😋😋
2021-10-09 67 views
今日去到呢間好有情調嘅 cafe,係位於荃灣南豐紗廠,地置較遠 😂 但係所以更值得嚟,點解值得嚟,因為空間感大,環境靚,天花又多燈飾,打卡真係一流 😍😍 所以係好值得去,而且服務不錯呀,有幾個小妹妹貼心照顧!唔講太多廢話 😂😂 入返正題,咁就叫嘢食方面,食咗菠菜芝士意大利雲吞 $98,上檯熱辣辣,內餡真係爆哂餡,爆哂菠菜芝士,勁香芝士味 😋😋 食菜仲有沙律送,而飲品叫咗 sunset punch $58,都幾 fresh!甜品方面叫咗 tiramisu $38,整得唔錯,味道好味!Labels Cafe + Bar荃灣白田壩街 45 號南豐紗廠 3 樓 305-306 號舖

Labels Cafe + Bar
黎到南豐紗廠係文青打卡點,當然要去埋cafe打埋卡😉位於3樓既labels cafe食物款款都好有特色好靚,打卡影相一定無得輸🥰為食餐單: 大沙律🥗叫完野食好快就已經捧上一大盤沙律,蕃茄仔同沙律菜加埋沙律醋酸酸地好清新又開胃😋龍蝦汁鳳尾蝦闊麵Fettuccine with Prawns in Lobster Sauce🍝 $118蝦隻隻都好大隻又爽口仲要好入味😋加埋濃郁龍蝦汁既加持,絕對好香好味啊😋闊麵口感一流😉中東式羊肉薄餅Lamb Kebab Pizza with Onions🍕 $12810吋size既薄餅分開4份,每份都好多料,啖啖都好滿足🥰羊肉唔會羶好香,加埋蕃茄、洋蔥、香草、芝士等配料,依個薄餅真係好正😋特濃朱古力心太軟Chocolate Molten Lava Cake🍮 $88依個dessert絕對係igable😍一上枱我都好興奮,係咁影相😍我覺得生日壽星黎依度可以自己戴個生日帽,同依個dessert一齊影相,好有birthday feel呢😍心太軟上面有個雲呢拿雪糕,再上面有個倒掛既雪糕筒,碟上有一d nut碎做裝飾😍心太軟一切開滿滿朱古力流出,加埋雪糕一齊食好好味,

為食餐單:
大沙律🥗

依個dessert絕對係igable😍一上枱我都好興奮,係咁影相😍我覺得生日壽星黎依度可以自己戴個生日帽,同依個dessert一齊影相,好有birthday feel呢😍心太軟上面有個雲呢拿雪糕,再上面有個倒掛既雪糕筒,碟上有一d nut碎做裝飾😍心太軟一切開滿滿朱古力流出,加埋雪糕一齊食好好味,雪糕筒好香脆,加少少雪糕一齊食又食,就咁食都好好味啊😋

玫瑰花rose cake🌹 $48

玫瑰花外型既cake,又係打卡必叫😍切開入面有滿滿既士多啤梨mousee,好滑好香甜士多啤梨味,底下有鬆軟雲呢拿海綿蛋糕,最入面就有玫瑰味既jelly🥰成個cake好有層次,由外靚到內😍

晨曦蜜桃乳酪特飲Sunrise Punch🍹 $58

喜歡蜜桃既一定要試依杯🍑特飲上已經有一大舊香甜蜜桃,蜜桃汁好好味,加埋乳酪,好match🥰

暮色什果賓治Sunset Punch🍹 $58

由莓、香橙、菠蘿汁調成既特飲,中間有椰子jelly,好有咬口又香椰子味,飲落酸甜適中,加左sprite有汽既飲品特別chill🥰
2021-09-30
  • rose cake
  • 特濃朱古力心太軟
南豐紗廠開左好多文青cafe,呢間 Labels Cafe + Bar 位於3樓,用左黑白元素設計,餐牌同埋餐廳格局都充滿時尚型格既感覺。另外仲設有室外雅座可以係出面露天既位置用餐😚呢間cafe算係我近期食過頭幾位好食既cafe!唔單止主食味道做得好,最出色既係佢既甜品!賣相一流,味道亦都係超有驚喜,絕對值得為左個甜品而黎!而且份量比出面既係餐同埋甜品店大,味道、份量、賣相全部值高分!  1⃣️菠菜芝士義大利雲吞($82) cafe多數都係serve意粉或者意大利飯,比較少見到有得食義大利雲吞。義大利雲吞每粒入面都包左菠菜芝士餡,偏蓉狀,餡料份量啱啱好食落唔會太膩,而且都有芝士既奶香。另外出面既蕃茄汁,仲有少少蕃茄泥,食落加左份酸甜既口感,令成個口感更加平衡。份量都算多,我諗都有成十粒雲吞😋  另外lunch menu 仲有跟餐湯,餐湯係薯仔湯,食到少少未打碎曬既薯仔粒既口感,味道唔算濃,但係口感都幾rich👍  2⃣️巴馬臣芝士配忌廉菠菜雜菌意大利飯($88)呢個菠菜義大利飯係暫時黎講我食過算做得幾好食既。首先真係食到啲菠菜既味道,另外面頭既巴馬臣芝士碎撈埋個飯都食幾香芝士味🧀️入面仲有啲蘑菇

1⃣️菠菜芝士義大利雲吞($82)

菠菜芝士義大利雲吞

2⃣️巴馬臣芝士配忌廉菠菜雜菌意大利飯($88)
巴馬臣芝士配忌廉菠菜雜菌意大利飯
呢個菠菜義大利飯係暫時黎講我食過算做得幾好食既。首先真係食到啲菠菜既味道,另外面頭既巴馬臣芝士碎撈埋個飯都食幾香芝士味🧀️入面仲有啲蘑菇食。飯既質感係有少少咬口,粒粒分明啲既,我自己幾鍾意呢種口感🤤

3⃣️海鹽法式吐司($88)

海鹽法式吐司
呢度既甜品可以話係呢餐既重頭戲🤩個法式吐司要大約25分鐘時間整,整到出黎,面頭厚厚既海鹽cream超正超吸引,配埋啲楓糖漿食一流啊!吐司望落有少少微焦咁,食落出面係有少少脆脆地,中間超鬆化,而且超重蛋香!絕對值得一試!

4⃣️焦糖燉蛋($88)

焦糖燉蛋
焦糖燉蛋既份量又係多到你唔信😳一大球雲呢拿雪糕,配埋啲焦糖脆脆,同埋下面既焦糖燉蛋😍燉蛋好滑,而且夠曬蛋香味。另外燉蛋面層既焦糖夠薄脆,加埋一粒粒既焦糖脆脆,同埋雪糕食,超正啊!呢個焦糖燉蛋我覺得仲好食過出面甜品鋪食既。
巴馬臣芝士配忌廉菠菜雜菌意大利飯
2021-10-04 46 views
好耐無去過南豐紗廠行街,多左好多特色小店同餐廳,感覺好似去左台灣既文青小天地咁🤗 行到差不多夜晚就揀左一間cafe食晚飯~間餐廳幾得意,隔離係時裝店,食完飯仲可以買衫🤓先點左一客沙律。車厘茄、沙律菜都好新鮮,加上柚子汁同橄欖油,酸酸地好開胃。主菜有烤焗芝士忌廉海鮮筆管麵~ 配料超多,有蝦、青口、魷魚等等,而且超多芝士,超級拉絲,正😛另外有中東式羊肉薄餅~ 羊肉有少少羶,pizza餅底夠薄脆,不過不失啦。最後兩個人仲叫左3個甜品🤣🤣 因為個甜品menu實在太吸引了😍 香梨撻~ 個撻真係用左成舊甜梨去整,食落牛油餅底鬆脆,甜度適中,食完都唔覺微膩,有驚喜👍🏻特濃朱古力心太軟~ 賣相好靚,成個雪糕筒放係心太軟上面,又凍又熱既口感,正!連個雪糕筒都好好味。提子冧酒Tiramisu~ 個冧酒味幾香濃,裝飾用既咖啡豆其實係朱古力,都幾好味,推介😙我地仲叫左飲品😆 好中二成日都叫到成枱都係野食野飲,特別開心🥰 飲品都超級ig-able📱 紅提乳酪梳打~ 成束提子掛係杯邊好吸睛,打卡一流😍 飲落又唔會好甜,d紅提子都好味。白雲棉花糖培茶latte~ 好好玩既飲品🥳 利用咖啡上升既熱力溶化上面既棉花糖雲

飲品都超級ig-able📱

白雲棉花糖培茶latte~ 好好玩既飲品🥳 利用咖啡上升既熱力溶化上面既棉花糖雲,所以杯latte完全無加糖,單靠棉花糖既甜味已經好夠。

Dinner
之前嚟過南豐紗廠一次,不過weekend實在太熱鬧,想搵地方食野都難,今次揀平日夜晚嚟,感覺舒服好多,連打卡都易d*香蒜辣椒青口意粉$108*真材實料,勁多辣椒伴碟,食落比想像中辣,又幾過癮,平時食厭左汁底嘅意粉可以試下呢個😋*中東式羊肉薄餅 $128*一上檯已經聞到陣羊肉嘅香羶味,薄餅嘅質感唔似平日食個d pizza,比較軟身*雪糕布朗朱古力球 $88*呢個波波入面有雪糕同brownie,本身係密封左,要倒d暖暖地嘅紅桑莓汁整溶佢,個汁酸酸地,撈埋朱古力同雪糕食好正又好好玩😍*特濃咖啡配雪糕 $52*好多時食西餐都想最尾飲杯咖啡,但太夜又怕飲完眼光光,揀返個Affogato就岩哂喇,慢慢倒d espresso入去感覺好治癒,溶左嘅雪糕加espresso真係幾好飲🤤*Ocean Blue $42*個藍色勁靚,飲落又唔會太甜,有好多粒藍莓,打卡一流🥰*Summer Red $42*粒粒士多啤梨都雪到變左冰,加落杯野度凍得黎又唔怕溝淡哂,等佢慢慢溶化最後重可以食埋佢🥳

*香蒜辣椒青口意粉$108*

*中東式羊肉薄餅 $128*

*雪糕布朗朱古力球 $88*

*特濃咖啡配雪糕 $52*

*Ocean Blue $42*

個藍色勁靚,飲落又唔會太甜,有好多粒藍莓,打卡一流🥰

*Summer Red $42*
Labels Cafe + Bar瑪格麗特薄餅焗烤芝士忌廉海鮮闊管麵Icecream with BrowniePassion fruit cheesecake紫薯latteOcean Blue價錢💲: $118/ $118/ $88/ $42/ $44/ $42好味程度😋: 4/5服務🍴: 3.7/5環境🗾: 3.7/5性價比🥢: 3.7/5回頭率😚: 3.7/5--去到南豐紗廠,cafe真係多到眼花撩亂。今次比佢地的甜品吸引左,試左呢間Labels cafe + bar。餐廳有啲open area的感覺,黑白色裝修⚪️⚫️ 餐前的沙律,菜新鮮,醬汁偏酸,幾開胃。-✅瑪格麗特薄餅。呢個pizza比較軟身,有啲似法式軟包的感覺,邊位帶小小脆,同平時pizza好唔同😗 上面鋪蕃茄醬、芝士、車厘茄同羅勒。如果多d羅勒會再香d,而家係蕃茄味搶左。不過個口感幾好,軟身pizza冇咁漏同難咬😜-✅焗烤芝士忌廉海鮮闊管麵。闊管麵即係粗版長通粉,所以中間會有好多汁,但如果個粉可以硬返啲就好🤭 忌廉汁比較稀,味道可以鹹返小小。但呢個麵最加粉既係焗到面頭個層好焦,食落去超有焦香味‼️等於d嘢被火炙完都好正!海鮮
瑪格麗特薄餅
服務🍴: 3.7/5
環境🗾: 3.7/5
性價比🥢: 3.7/5
回頭率😚: 3.7/5

✅焗烤芝士忌廉海鮮闊管麵。闊管麵即係粗版長通粉,所以中間會有好多汁,但如果個粉可以硬返啲就好🤭 忌廉汁比較稀,味道可以鹹返小小。但呢個麵最加粉既係焗到面頭個層好焦,食落去超有焦香味‼️等於d嘢被火炙完都好正!海鮮有2隻青口、好多魷魚粒、蜆同幾隻蝦。蝦大隻有甜味,唔錯🤤

✅✅Icecream with Brownie。呢間的重頭戲💛 一個朱古力波來到比你淋啲好熱的紅桑子醬落去慢慢融個波,入面的雲尼拿雪糕開始流出,最尾成個波打開晒。成件事好似藝術品咁,食落又好味😍 brownie唔會太硬,濃朱古力,加埋出面個皮,係超朱古力🍫不過因為有大量紅桑子醬所以完全唔會好甜😚 仲有!雪糕入面有爆炸糖架,真係多層口感😝

✅Passion fruit cheesecake. 呢個qq的芝士外型,cheese慕斯入面包住熱情果醬,食到中間會流出來🤓 好酸好正!如果cheese味更濃就好。

✅紫薯latte/ Ocean Blue. 紫薯個個完全唔甜,底下有紫薯蓉😋 Ocean Blue飲落都唔會滿口糖醬,nice!

呢間睇佢個樣平平無奇,原來都幾好食。特別甜品同飲品😆 覺得可以來試下。
南豐紗廠一向係文青朝聖地,估唔到都有好多好野食!今日趁假期去南豐紗廠行完街就順便食埋野。去左一間叫 Labels Cafe + Bar嘅餐廳試下。先來碟柚子醋沙律。有沙律菜同蕃茄仔。落左d油令沙律食起黎冇咁乾。加左柚子醋嘅沙律食落酸酸地好開胃。沙律菜好爽脆,夠曬新鮮!菠菜芝士意大利雲吞雲吞入面嘅芝士餡勁香勁濃郁😻芝士迷必嗌!雲吞皮薄得黎有口感而且唔易穿。加上茄汁平衡番芝士嘅味道唔會太漏。龍蝦汁鳳梨蝦闊麵一上枱已經聞到好香嘅蝦味。食食下咬到黑胡椒,添上微辣。除左大大隻嘅蝦之外,重有一片片蘑菇。蝦漲卜卜,蝦肉唔會霉,夠新鮮,唔會有雪藏味。同朋友各嗌左「薑味梳打配雜果冰」同「熱情果伯爵茶配雜果冰」。熱情果伯爵茶配雜果冰伯爵茶嘅茶香同熱情果嘅果香完美融合~🥰係理想嘅味道👍🏻。最特別係佢將士多啤梨放入冰入面!😍有唔同種類嘅水果,水果份量多。焦糖脆燉蛋超大份!😱同朋友兩份食都好飽🙈,下次一定要留肚慢慢歎先得。燉蛋夠曬熱,蛋又香又滑。焦糖甜脆。雲呢拿雪糕夠晒大,一啖雪糕一啖燉蛋,冰火交融嘅感覺真係棒棒der!😻整體唔會太甜甜到有漏嘅感覺👍🏻。脆皮榛子朱古力球有塊葉片形嘅朱古力放喺朱古力球上。「葉」上

先來碟柚子醋沙律。

龍蝦汁鳳梨蝦闊麵

熱情果伯爵茶配雜果冰

脆皮榛子朱古力球有塊葉片形嘅朱古力放喺朱古力球上。「葉」上重有金箔,成件事好grand~😍無論外型同味道都同金莎差唔多。外層脆皮上有nuts。外脆內軟。朱古力球中間係榛子醬。整體朱古力味濃。 鍾意朱古力嘅朋友必嗌!
南豐紗廠依家成日都有展覽,去展覽順便食埋野我見呢間餐廳冇乜人又好似幾靚咁就入咗去食入到去竟然店員同我講話我哋包場好好笑🤣如果係包場幾抵食龍蝦汁鳳尾蝦闊面 $118呢個係店員推介我哋食嘅,所以我哋就叫咗呢個,我想講真係出色,一嚟到聞到超級香,食落去真心好食,個味好香又唔會話濃到唔好食,而且甜甜地。蝦大粒,而且足足有六粒👍👍👍👍中東式羊肉薄餅 7寸 $108店員話因為而家九吋嘅薄餅未返,所以7寸,以後會係九吋大啲。佢哋羊肉味好香,有羊香而且唔會話好蘇。仲要係我最鍾意食嘅薄皮pizza, 唔會太乾身,有少少濕濕地幾香,出爐嘅時候好熱,啲芝士仲要拉到絲。我覺得比起其他地去pizza好食,快啲返9寸皮,咁我下次食就可以一人食多啲。焦糖燉蛋 $88完全冇諗過佢係咁大兜,仲要面頭勁多嘅焦糖脆,仲有一大球雪糕,平時細細兜嘅都要五十蚊,呢個絕對唔貴,但佢焦糖真係好足料好多,基本上真係食唔晒。玫瑰蛋糕 $48唔知點解呢排好鍾意食玫瑰嘅嘢,而且佢呢個係士多啤梨味,就忍唔住叫咗,最特別係入面竟然有玫瑰啫喱,個啫喱真係有玫瑰味唔錯。特濃咖啡配雪糕 $52食得太多甜野,我覺得你杯咖啡雪糕真係中和左啲甜味,食完之後
南豐紗廠依家成日都有展覽,去展覽順便食埋野
我見呢間餐廳冇乜人又好似幾靚咁就入咗去食
入到去竟然店員同我講話我哋包場好好笑🤣如果係包場幾抵食
龍蝦汁鳳尾蝦闊面 $118
中東式羊肉薄餅 7寸 $108
店員話因為而家九吋嘅薄餅未返,所以7寸,以後會係九吋大啲。
焦糖燉蛋 $88
玫瑰蛋糕 $48
特濃咖啡配雪糕 $52
食得太多甜野,我覺得你杯咖啡雪糕真係中和左啲甜味,食完之後仲感覺好舒服
氈湯尼配雜果冰
其實佢係Cocktail,但有啲似有酒既雜果賓治,佢又真係好多水果,易入口
白雲棉花糖(紫薯拿鐵)$68
我見呢個好得意就忍唔住叫 佢可以配一杯熱飲,當然要揀我最鍾意嘅紫薯。因為我本身見佢有兩隻色,店員話今日係白色嘅棉花糖,紫薯味唔會話超濃,但係都飲到陣陣嘅紫薯,打完卡就即刻要食咗啲棉花糖,如果唔係就會溶到周圍都係會周身都係糖黐立立。
我想講啲主食唔錯之餘甜品又多,坐得舒服仲有個綠色嘅地方可以打卡。

其實我覺得店員好好,本身我哋叫咗個布朗尼,但店員話朱古力壞咗,所以個杯咖啡雪糕係送俾我哋。覺得店員有膊頭有承擔,仲好好人。至少知道有問題會拎出嚟俾我哋仲同我哋解釋,我好鍾意呢啲。
2021-09-29 62 views
第一次同薑餅仔黎南豐紗廠😝估唔到依度都幾好行,而且仲有咁多正既餐廳🤤今次被我發現到一間cafe可以帶埋狗狗🐶入面仲有狗狗Meun忍唔住入去試下😚😚店內以黑白雲石紋裝飾為主,場內仲有室內室外區分,如果有毛孩既朋友仔又怕熱嘅話都可以選擇室內架🥰今次叫左晚市二人套餐🍽有2份主菜 ,2份甜品 同2杯特飲。當然唔少得薑餅仔既大餐😊我叫咗個Beef Doggie High tea set,入面有牛柳粒、牛肝粒、仲有牛肉批同月餅🥮等,超多野食😋但佢中意既係牛肉批,真係食到停唔到口🤣🤣頭盤沙律🥗沙律菜幾新鮮又爽脆,配埋沙律醋酸酸地幾開胃😚😚龍蝦汁鳳尾蝦闊條麵龍蝦汁整得好出色👍🏻味道又濃郁,一上菜就聞到龍蝦汁既香味,真係流曬口水🤤🤤而且鳳尾蝦隻隻都好大隻,仲要啖啖都係肉又爽口彈牙😋😋闊條麵煮得啱啱好,超有口感,每條麵都滿滿掛住香濃龍蝦汁,真係食到停唔到口🥰🥰🥰芝士意大利雲吞重口味必點!芝士味超濃,估唔到芝士同菠菜幾融洽🤩🤩口感豐富又唔油膩😍😍而且個皮仲有蛋香味添,平時唔食菠菜嘅我都好鍾意食,值得一試👍🏻👍🏻熱情果芝士🧀造型好Q🥰🥰外表係一塊芝士🧀原來入面係熱情果味的蛋糕😋😋外層係白朱古力做脆皮,入面就係

今次叫左晚市二人套餐🍽有2份主菜 ,2份甜品 同2杯特飲。

頭盤沙律🥗
沙律菜幾新鮮又爽脆,配埋沙律醋酸酸地幾開胃😚😚

龍蝦汁鳳尾蝦闊條麵

芝士意大利雲吞

熱情果芝士🧀
造型好Q🥰🥰外表係一塊芝士🧀原來入面係熱情果味的蛋糕😋😋外層係白朱古力做脆皮,入面就係一層層的芝士慕絲,口感軟滑😗😗

雪糕布朗尼朱古力球
上枱已經好吸引🤩🤩之後淋上熱既紅莓醬係朱古力球上,朱古力球就會慢慢溶化,打開入面有布朗尼、爆炸糖同雲呢拿雪糕🍦朱古力味濃郁但不會好甜,當中有爆炸糖😚😚令口感更加豐富,十分推介👍🏻👍🏻

熱情果伯爵茶配雜果冰
估唔到熱情果既酸酸甜甜😝😝同伯爵茶幾夾,而且每粒冰入面都有水果,飲完之後仲可以食下啲冰,啱曬宜家咁熱嘅天氣😊😊😊

藍橘子熱情果梳打配藍莓冰
熱情果既酸酸甜甜配梳打,簡直消暑一流😍😍

2021-09-27
$250 (Dinner)