2020-12-21 338 views
🎄Lady M 季節限定‼️🎅🏼.1️⃣紅絲絨蛋糕 ($68)呢款蛋糕係🎅🏼🧑🏻‍🎄聖誕限定架🥳紅🔴同白⚪️嘅蛋糕一睇已經覺得好有聖誕氣氛🤩好實淨,海綿蛋糕中間係忌廉芝士,唔會好濟/好甜🤗.2️⃣威士忌黑朱古力慕絲蛋糕($68)唔中意太甜嘅朋友就啱啦,依個蛋糕係用The Macallan Double Cask 12年whiskey 製作而成,有好重嘅酒香🥃黑朱古力鏡面上面有乾橙片,入面有黑朱古力慕絲、威士忌橙皮啫喱、牛奶朱古力威士忌慕絲,仲有朱古力海綿蛋糕同黑朱古力脆皮做餅底,好有層次,亦都唔會好甜🤩👍🏽.3️⃣芋頭千層蛋糕($75)食得出入面有啲芋頭粒,啲芋頭忌廉好細膩,一層層嘅班戟好有層次感,出面仲有開心果碎做裝飾添✨喜歡芋頭嘅朋友一定中意🙂.有興趣可以試埋佢嘅Dalgona Coffee焦糖奶蓋咖啡($58),即係近黎好hit嘅「400次咖啡」,好濃郁好香,而且好適合打卡📸
🎄Lady M 季節限定‼️🎅🏼
1️⃣紅絲絨蛋糕 ($68)
2️⃣威士忌黑朱古力慕絲蛋糕($68)
3️⃣芋頭千層蛋糕($75)
第一次堂食Lady M既蛋糕,之前食過伯爵茶非常喜愛,不過有新野就梗係要試下。Wisky Dark Chocolate Mousse $68/pc呢個味道令我雙眼發曬光,威士忌 x 黑朱古力,完美。蛋糕非常有層次,賣相靚,最底層係一堆朱古力脆脆,然後上一層係朱古力蛋糕,再上就口感實啲,帶酒味,再夾住一小層威士忌啫喱,然後就朱古力慕絲同頂層,所有層數一齊食會好豐富,黑朱古力唔會死甜,濃郁,威士忌味道亦剛好,醇香。件蛋糕既威士忌味有掟企,而個黑朱古力味又好爭氣,每一口都要慢慢細味品嚐,每一口都體驗到極深幸福,每一口都體驗到脆,鬆軟,幼滑,濃厚,香醇,香氣,慢慢係口腔入面巡迴演出。雖然蛋糕價錢唔平,不過,間唔中食,等自己幸福下,當係慰勞下自己都係值得。
第一次堂食Lady M既蛋糕,
之前食過伯爵茶非常喜愛,
不過有新野就梗係要試下。

Wisky Dark Chocolate Mousse

呢個味道令我雙眼發曬光,
威士忌 x 黑朱古力,完美。
蛋糕非常有層次,賣相靚,
最底層係一堆朱古力脆脆,
然後上一層係朱古力蛋糕,
再上就口感實啲,帶酒味,
再夾住一小層威士忌啫喱,
然後就朱古力慕絲同頂層,
所有層數一齊食會好豐富,
黑朱古力唔會死甜,濃郁,
威士忌味道亦剛好,醇香。
件蛋糕既威士忌味有掟企,
而個黑朱古力味又好爭氣,
每一口都要慢慢細味品嚐,
每一口都體驗到極深幸福,
每一口都體驗到脆,鬆軟,
幼滑,濃厚,香醇,香氣,
慢慢係口腔入面巡迴演出。
雖然蛋糕價錢唔平,不過,
間唔中食,等自己幸福下,
當係慰勞下自己都係值得。

2020-12-04
$75 (Dinner)
  • 威士忌黑朱古力慕絲蛋糕
2020-11-20 471 views
媽咪生日,乘機訂個自己鍾意嘅蛋糕😚。lady M 食過幾次,質素都幾有保證,咁早幾日去九龍塘訂,侍應講原來原個蛋糕係統一online 訂,咁對我嚟講都方便嘅,不過對老人家嚟講就可能有少少困難😶。online version 都幾user freindly , 自己打生日牌內容好過staff手寫,因為之前試過寫得唔好最後錯咗好無奈。訂咗個6寸伯爵千層,HKD480, order confirmed 即有 e mail 通知,用QR code 攞蛋糕,不過唔知點解QR code 顯示唔倒,所以最後係用order number 攞蛋糕。侍應問我要幾隻义我話唔使了,環保啲,蛋糕跟蠟燭同4包細乾冰,乾冰分別於左右兩邊擺,而盒嘅設計都預留擺乾冰嘅位置,設計係幾貼心❣。打開盒,簡單又高貴嘅設計我好鍾意💕,面有少少食用花😍。想點蠟燭但點蟹無個蠟燭托?除咗有外貌其實食落都高質😋,好香好香嘅伯爵味,用义吉落去真係感受倒千層👍,層次好分明,質感好好。
媽咪生日,乘機訂個自己鍾意嘅蛋糕😚。
打開盒,簡單又高貴嘅設計我好鍾意💕,面有少少食用花😍。

想點蠟燭但點蟹無個蠟燭托?

2020-11-19
TakeAway
Type of Meal
Dinner
2020-11-05 498 views
一直都知lady M 好受香港女仔歡迎,而且價錢仲唔平🙊 今次有機會試下佢嘅蛋糕,享受唔到個環境同服務就唯有認真試味今次試左四個味:抺茶千層,芝士蛋糕,伯爵茶千層同埋芋頭千層(exact 名我都唔sure 呀,唔係我買🙈🙈🙈🙈🙈🙏🏻)4 隻味入面,屋企幾個人最like 嘅竟然唔係大熱嘅伯爵茶/抹茶,而係芋頭味😋,甜度適中,夾層又會有少少咬口(可能係我地冇配茶飲,所以其他味會偏甜,易膩)。大家以後都可以試下芋頭味👍🏻PS,lady M 比嘅叉其實幾好睇,唔係d 易斷嘅膠叉👏🏼

TakeAway
2020-11-02 442 views
其實LADY M都在香港開了好幾年,不過因為每次都有長長既人龍所以都沒有光顧.今日剛巧經過,排隊既人不算多,所以就排隊試下. 因為今日同行人多,可以試3款蛋糕當然一定要叫皇牌原味千層蛋糕, 其實坊間都有類似既產品,但LADY M既CREAM係比出面滑同幼細所以真係名不虛傳,而且開左咁多分店同咁多年,都仲有咁多人排隊係有佢既吸引力呢一款朱古力蛋糕有驚喜, 據說係新款蛋糕 跟一間威士忌酒廠合作既蛋糕, 我個人覺得味道唔錯.有濃而不苦既朱古力加淡淡橙香. 再在中間滲入了威士忌酒既味道. 一件蛋糕有幾種層次呈現. 絕對可以一試.粟子蛋糕我個人覺得較遜色, 可能因為CREAM的比例較多.我就覺得有點油咖啡方面不過不失但這杯400次咖啡我就不是太喜歡,因為沒有咖啡味,只有奶味.

粟子蛋糕我個人覺得較遜色, 可能因為CREAM的比例較多.
我就覺得有點油

咖啡方面不過不失

但這杯400次咖啡我就不是太喜歡,
因為沒有咖啡味,只有奶味.
2020-09-11 868 views
今日疫情已經有好轉,食市放寬4人,便相約久未見面的好姊妹去茶敘談心,朋友未試過Lady M而我之前食過唔錯,所以就入咗去叫咗三件cake,坐低慢慢傾,要咗玫瑰千層、桂花千層,同士多啤梨蛋糕,前者兩樣我都試過,食落好有玫瑰花香,清甜而不膩,桂花味就好突出,係三款之中我最鍾意嘅一款,最靚係士多啤梨味蛋糕,蛋糕做到一格一格好特別好靚,食住呢啲又靚又美味嘅蛋糕心情都會特別好
2020-09-11
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$70 (Tea)
  • 玫瑰千層蛋糕
2020-08-08 762 views
食完品香樓 想搵個地方食蛋糕但發現又一城有間食甜品嘅cafe已經冇左😢所以就去左食Lady M.桂花千層蛋糕桂花清香 忌廉甜而不膩都幾好食 但就唔算非常突出.皇家奶茶蛋糕哩個蛋糕真係好驚喜!奶茶味非常重 mousse質感幼滑好好食😝
食完品香樓 想搵個地方食蛋糕
但發現又一城有間食甜品嘅cafe已經冇左😢
所以就去左食Lady M

桂花千層蛋糕
桂花清香 忌廉甜而不膩
都幾好食 但就唔算非常突出

皇家奶茶蛋糕
哩個蛋糕真係好驚喜!
奶茶味非常重 mousse質感幼滑
好好食😝
2020-07-13 602 views
呢個千層蛋糕真係好正面個層係玫瑰🌹,我以為係吾食得,但試左啖,淡淡嘅花味好似真係有花係口入面咁,幾特別千層蛋糕入口好香軟,吾會太甜,入口即溶,吾會太流,一件好似細細件,但建議share食會好啲,咁就吾怕會好飽🤣🤣
呢個千層蛋糕真係好正

2020-07-05
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
  • 玫瑰千層蛋糕
2020-07-03 516 views
四個女仔,疫情之下久違了的聚會,喺又一城食完lunch之後,想搵間甜品店tea一tea,朋友提議去Lady M。本來想提議去第二間,以為它只有千層蛋糕,但後來看看甜品櫥窗,原來還有很多其他選擇,於是立即入座。我點了一杯cappuccino ,$48,個拉花做得非常精緻,我哋梗係自拍一番。仲有叫咗兩件蛋糕,包括朱古力蛋糕和士多啤梨蛋糕,朱古力蛋糕味道香濃,士多啤梨蛋糕就好清新。蛋糕嘅味道很好,最重要是餐廳沒有限時,正啱我哋幾個女仔暢所欲言。

2020-07-01
$80 (Tea)
2020-06-25 586 views
香港開左咁耐今日終於第一次試到喇✌🏽仲要去到即刻有位唔使排隊,見到櫥窗放滿晒蛋糕都有d花多眼亂,件件都想試。首次食更係要試原味千層蛋糕🍰一層一層真係整得好薄忌廉夾住係中間一啲都唔樓,整得好幼細果然係王牌👍🏻👍🏻👍🏻同係出面食過嘅千層蛋糕真係兩回事,另外叫左件皇家奶茶慕絲蛋糕,茶味好香整得好幼滑。飲品方面都叫左最普通嘅 Cappuccino 試左先,咖啡味好香冇令到我失望👍🏻下次要再去試埋其他款蛋糕🍰真係有排試。

下次要再去試埋其他款蛋糕🍰真係有排試。
2020-06-24 335 views
期待已久 好想試一下lady M既伯爵茶千層蛋糕 ($75) ~~~ 呢度既環境好舒服啊!影相打卡都一流的!不過黎得呢度,最吸引的當然係蛋糕喇!呢個伯爵茶千層蛋糕既cream好滑,而且唔會太甜,千層蛋糕既皮全部都好薄~~~而蛋糕仲有好重既蛋香味道啊!我地仲叫左法國玫瑰鮮奶茶,呢杯飲品上面充港了粉紅色的迷人既玫瑰花瓣,用黎影相打卡好正架!奶茶味道香醇,而且順口,玫瑰茶味充足,每一淡都有玫瑰花加奶茶既味道,值得一試架!

2020-06-23
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
2020-06-11 321 views
Lady M千層蛋糕一向出名,今日試一試earl grey味😋好耐之前喺IFC分店食過,同又一城呢間一樣都係裝修比較開陽,用透明玻璃,不過呢間分店多啲鋪內座位,仲要唔洗等位!每層皮整得好薄,每件cake都有22層。每層中間有cream,質感濃密細嫩,伯爵茶味濃,真係一分錢一分貨👍🏻

2020-06-11
  • 伯爵茶千層蛋糕
2020-05-02 562 views
見Lady M出咗新口味🤓桂花味千層蛋糕🍰於是就外賣咗件返屋企食以往去Lady M都係堂食今次就試吓外賣返屋企慢慢嘆😛發現都幾貼心盒裏面附有乾冰桂花味都幾清香☺️食落唔會太heavy😚而且都好足料👍🏻唔錯唔錯有20層pancake皮20層cream層層分明🤓不過唔知係咪因為環境嘅關係始終都係覺得堂食感覺好味啲😂
見Lady M出咗新口味🤓

不過唔知係咪因為環境嘅關係始終都係覺得堂食感覺好味啲😂
2020-05-01
  • 桂花千層蛋糕
2020-04-02 640 views
📍Festival walk📍...Lady M 黎左香港都好似大約有6年以上, 睇返background 原來係New York黎, 佢都係香港第一間賣千層蛋糕既蛋糕店, 個gimmick 應該會多人記得, 話哂叫頭淡「跟」🙂🙂而且見佢一入黎香港既時候溫左好多名人幫佢做宣傳, 好似有送俾徐子琪😯...我都忍唔到要黎朝聖下🤡💪🏾lady M 既裝飾都偏女仔, 裝潢主色係白色深藍色, 然而你見佢好既杯都係一d有細細既花😊真係激發無數人既少女心😭😭❤️...📍Green Tea Mille Crepes💰HKD75.00佢個size同一般外面既蛋糕店無異, 呢舊價值HKD75.00 既cake..真係算係中高價路線😯 我食左第一啖, 個人認為無想像中同外界口中講到咁好食😭😭😭佢入邊係一層薄薄既蛋糕之後一層cream, 如此類推, 成舊都around 20層大約, 佢味道係比較淡, 我個人比較重口味, 中意食濃味野, 好似starbucks 個d我就大多數款式都中意🥺🥺👉🏻👈🏻, 我個人唔算中意, 性價比一般般........📍蘋果茶呢杯熱既水果茶就幾幼飲, 杯好靚, 入邊有小蘋果乾既碎. .
📍Festival walk📍
📍Green Tea Mille Crepes
💰HKD75.00
📍蘋果茶
呢杯熱既水果茶就幾幼飲, 杯好靚, 入邊有小蘋果乾既碎.
📍環境:7/10分 ( 好靚好少女風格, 但唔算好好住)
📍Outdoor area is not available
📌不可帶寵物黎餐廳🐶
📌不用加1
2020-03-13 534 views
食過好多千層蛋糕,都係覺得lady m最好食🤩經過又一城又心思思想食,就同朋友一人叫一件食多一隻味🤪食開原味同抹茶,今次試下玫瑰味同海鹽焦糖👻千層蛋糕每層依然好薄d cream啱啱好唔會一pat漏出來,上面係一層好薄粉紅色啫喱好靚🥰仲有食用玫瑰花碎係面🥳配埋淡淡玫瑰味好清新🤩成件事好elegant😌海鹽焦糖就有d漏啦焦糖味都幾重😊不過有d太甜😅個人覺得玫瑰千層蛋糕好食d😋😙😛🥳
食過好多千層蛋糕,都係覺得lady m最好食🤩

經過又一城又心思思想食,就同朋友一人叫一件食多一隻味🤪

食開原味同抹茶,今次試下玫瑰味同海鹽焦糖👻

海鹽焦糖就有d漏啦焦糖味都幾重😊不過有d太甜😅

個人覺得玫瑰千層蛋糕好食d😋😙😛🥳