2019-03-26 509 views
這次來Lady M試試新出的開心果味千層💚原來出了套餐(蛋糕+飲品任選119)另外再嚐一次香港限定的伯爵茶口味,咖啡的部份偏苦,沒有奶味,建議還是配茶比較好!開心果千層蛋糕 75 高水準的薄千層餅皮,在表面押上波紋裝飾一層層塗的是開心果味的奶油 ,奶油絲滑不膩,堅果味淡淡的,反而是奶味突出沒有很濃的開心果味,但是整體給人清新的感覺,最後吃到粒粒開心果,增加層次,甜度在所有品項裡算偏低的,市面上很少開心果味的千層,值得一試伯爵茶千層蛋糕 75 高人氣的伯爵茶千層消失過一陣子後又回來啦!嘴裡先嚐到絲滑奶油,接著會有茶的尾韻,伯爵茶味香濃,不愧是心中的第一名
套餐

開心果千層蛋糕 75
高水準的薄千層餅皮,在表面押上波紋裝飾

伯爵茶千層蛋糕 75
高人氣的伯爵茶千層消失過一陣子後又回來啦!
伯爵茶千層蛋糕
2019-03-23
伯爵茶千層蛋糕
2019-03-18 200 views
情人節去到lady M,發現女朋友想食既口味都sold out 哂,唯有情人節後既星期五買cake接女朋友收工補飛啦女朋友想食玫瑰味,而我就揀多件原味比自己。玫瑰千層蛋糕: 好靚,薄薄既pancake皮夾住厚薄均一既cream,仲有有數次不盡咁多層,食落層次好豐富,又唔會多cream過膩。cake上有數片玫瑰花花瓣點綴,打卡一流!食落仲有陣陣玫瑰花香湧入鼻腔,好似置身花海咁,難怪女仔會咁鐘意呢款cake啦原味千層蛋糕: 其實只係少左個玫瑰香味,但因此更突出pancake既蛋香味,男仔食呢款就岩岩好,唔會太甜

女朋友想食玫瑰味,而我就揀多件原味比自己。

2019-03-08 291 views
¿ coffee or tea ?.-charcoal millecrepes-earl grey millecrepes.bidding farewell to charcoal millecrepes♠️.趁最後一日竹炭咖啡千層throwback一下先!其實伯爵茶同竹炭咖啡味嘅千層,我都係第一次試。伯爵茶茶香好出,而炭燒咖啡嘅咖啡味都幾重,不過如果咖啡味冇咁甜會好啲。以小編試過嗰三隻味黎講,個人覺得 earl grey > coffee > matcha😋 不得不提,Lady M嘅千層餅皮真係超薄,難怪有啲人會覺得係香港最好食嘅千層,不過個人黎講我中意煙韌crepe多啲,始終有咬感先似食緊蛋糕instead of 忌廉🙈.🔎ig: @mkbowfoodies
¿ coffee or tea ?
-charcoal millecrepes
-earl grey millecrepes

趁最後一日竹炭咖啡千層throwback一下先!
🔎ig: @mkbowfoodies
2019-03-04 225 views
終於食到lady m 啦 一係唔食 一食就叫左4種唔同味道 都friends一齊食😆💛叫左 伯爵茶味🍵 香蕉巧克力 奶茶 原味cheese cake 果日名副其實 堅好食 不過$70一件就真係性價比 唔夠高 間唔中食一次都夠 講真 環境係唔錯 食物嘅質素都好 但staff嘅service 一般 我同朋友見大把位置 諗住排隊落左orfer 先去坐 個staff就叫我地坐低先order, 到坐低左個staff 就話唔係幫我地落單 要出去排隊落單🙄 明明我本身排 前面得一個人, 到我坐低再出去 多左班大陸人係前面排 真心唔明個職員點解咁安排 🤷🏻‍♀️下次我會takeaway ,唔洗serve我🙄
下次我會takeaway ,唔洗serve我🙄
2019-02-27 351 views
以我唔好甜品既性格,竟然會對件蛋糕念念不忘,仲大力推介朋友去食,朋友話好有說服力🙈Lady M 大家都知,但我鍾意既唔係千層蛋糕,係呢件最普通既🍓蛋糕😍😍😍 海棉蛋糕既輕、鬆、軟,加埋cream 既滑同🍓既酸甜,三種味道分明又好夾,無話邊個特別搶,就係呢種樣樣岩岩好就好好食🤤 伯爵茶返黎啦❤️ 好濃伯爵茶味,cream 軟硬適中,同千層比較呢個個味濃好多🉐 不過食多幾啖會有少少覺得濃得滯,好似我地咁一啖 呢款一啖千層就最好😆 抹茶都重茶味,不過有佢地三個係度就無辦法一定失色左😅 同埋食千層最唔好就係最尾果幾下好易分開哂企唔到,佢一軟就塌,用唔到力,結果食到好核突🤦🏻‍♀️同埋都真係幾貴😢

伯爵茶返黎啦❤️

抹茶都重茶味,不過有佢地三個係度就無辦法一定失色左😅

同埋都真係幾貴😢
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$130 (Tea)
  • 伯爵茶千層蛋糕
  • 士多啤梨蛋糕
2019-02-16 272 views
近日工作實在太勞累,很想吃點甜食衝擊一下低落的情緒。經過Lady M,便買了件玫瑰千層蛋糕。上面的玫瑰味啫喱味道清清淡淡,剛好平衡了千層忌廉的甜味。千層皮每塊都做得薄如紙,忌廉奶香味很出,優質千層蛋糕之選。
近日工作實在太勞累,很想吃點甜食衝擊一下低落的情緒。

千層皮每塊都做得薄如紙,忌廉奶香味很出,優質千層蛋糕之選。
2018-08-16
Type of Meal
Dinner
  • 玫瑰千層蛋糕
2019-02-16 244 views
朋友到我家團拜,可能知道新年已一大堆糖果麵食禮盒在家, 就買左lady M cake上來一齊分享。大鄉里嘅我係第一次食lady M, haha唔同嘅味我都試左d, 坦白講,冇預期嘅咁美味,可能坊間講到太高貴太人間美味,haha。但味道都係好嘅。好新鮮嘅感覺。我食得最多係士多啤梨蛋糕,好軟綿綿,cream好細滑香濃而甜味合適。另外伯爵茶千層蛋糕味道都好夾,但千層蛋糕始終好似太多cream 好易膩好飽。原味係最蛋味麵粉味重,特別感覺到千層蛋糕層次。我地六個人每項口味都食d最開心
大鄉里嘅我係第一次食lady M, haha
2019-02-15 171 views
名不符實,試咗出名嘅earl grey 千層蛋糕🍰。Cream 真係有強烈嘅earl grey味,甜度都適中,但千層餅真係冇入口即溶嘅口感,食落同普通嘅千層蛋糕差唔多,唔值呢個價。而且沙田區嘅用餐區同其他店很近,感覺冇尖沙咀嘅環境好。再試咗格仔蛋糕,比千層蛋糕好食,朱古力味濃,海綿蛋糕鬆軟。整體唔錯,只係唔值呢個價。 港女做一次就夠🤗
名不符實,試咗出名嘅earl grey 千層蛋糕🍰。
而且沙田區嘅用餐區同其他店很近,感覺冇尖沙咀嘅環境好。
2019-02-14 176 views
LADY M既千層蛋糕非常出名,初初係香港開分店時已經大排長龍,後來越開越多分店,依然都繼續要等,而且等候時間都唔短,所以一直都未有機會試,反而係韓國同新加坡都有試過,今日難得經過沙田新城市廣場分店,竟然冇人,當然要坐底食下。雖然佢既蛋糕唔平,不過個人覺得都係物有所值既,而我就最鍾意食原味既千層蛋糕,原味千層蛋糕果然名不虛傳,好正,唔會太甜太膩。另外仲叫左海鹽焦糖千層蛋糕,原來海鹽同焦糖出奇地夾,而焦糖既香味又唔會俾海鹽擔左,另外仲叫左飲品,但飲品只係一般。

2018-04-08
2019-02-11 245 views
Lady m 年初2 經過沙田新城市場見到上面喜茶幾多人排,但係樓下LadyM 就冇咩人,所以即刻係蛋榚櫃望一望。因為原味同抹茶味之前食過,所以就點左新口味試下。玫瑰千層蛋榚面上玫瑰味不太突出,反而千層蛋榚味夠甜,每層入口都creamy同非常滑。士多啤梨shortcake雖然lady m 招牌蛋糕係千層蛋糕,但呢個shortcake非常出色,蛋糕鬆軟幼滑,唯一不足係士多啤梨切得太薄。伯爵茶千層蛋榚同樣伯爵茶味都不太突出,下面千層蛋榚出色。Lady m 定價比較進取,不過味道確實對得住價錢,如果堂食等太耐,外賣也不愧為好選擇。
Lady m
因為原味同抹茶味之前食過,所以就點左新口味試下。
玫瑰千層蛋榚
士多啤梨shortcake
伯爵茶千層蛋榚
同樣伯爵茶味都不太突出,下面千層蛋榚出色。
2019-02-09 162 views
今日去朋友屋企拜年,有朋友特登喺沙田Lady M買咗四件蛋糕去佢屋企食。之前喺銅鑼灣食過雖然好食但覺得70幾蚊一件好貴。之後去普通蛋糕店買過一件千層蛋糕🍰,發現一般蛋糕店整到餅皮好乾,忌廉又好漏,然後知道Lady M係貴得有原因嘅。今次試咗四隻味,包括綠茶千層、玫瑰千層、奶茶千層和伯爵茶蛋糕🍰。每一件蛋糕的味道都好出,玫瑰味偏甜,不過影相靚😂綠茶和奶茶的茶味好突出,個人最喜歡綠茶🍵。伯爵茶蛋糕🍰普普通通,冇乜特別。Lady M價錢唔平,要70幾蚊件,所以佢個紙盒包裝好實淨,同埋佢會有埋冰包,呢樣野係值得一讚嘅。
每一件蛋糕的味道都好出,玫瑰味偏甜,不過影相靚😂
綠茶和奶茶的茶味好突出,個人最喜歡綠茶🍵。
伯爵茶蛋糕🍰普普通通,冇乜特別。
2019-02-08
  • 抹茶千層蛋糕
其實都唔駛多介紹有關lady M 嘅食評實在多的是黎到沙田新城市 原本以為Lady M 要排好耐隊我地8:30 入座 完全唔駛等位 🤪心諗可能因為自己早 啲人無咁早食甜品 結果行完街返轉頭大概9:45 都無人排叫左個原味千層蛋糕 同埋伯爵茶味千層蛋糕兩款我都好鐘意但一定要揀的話 一定係伯爵茶味 因為佢有淡淡茶香 相對原味嘅cream 味 伯爵茶味無咁漏另外仲叫左壺薑茶 以為內有茶包可以refill 原來係無嘅 $48 都幾貴 不過薑茶配蛋糕都幾好 可以減少膩嘅感覺到返轉頭買takeaway俾媽媽 佢都係揀伯爵的味 媽媽超喜歡的 ❤️ 外賣盒內有個少少的紙托托住 唔會搖散 另外有乾冰在內保持溫度整體黎講 一貫嘅好食不過就真係幾貴
其實都唔駛多介紹

伯爵茶味千層蛋糕
原味千層蛋糕
伯爵茶味千層蛋糕
2019-01-27 172 views
原味千層旦糕,普普通通,無驚喜又唔覺佢的cream好香,只覺食緊好多脂肪~另一件係法式香蕉千層酥 , 同原味千層既cream係同一個味既只係多左香蕉同酥皮,講真層皮係又淋又韌既,一d酥皮既香都無~$68一件,我覺得一d都唔值,唔會再食
2019-01-27 180 views
Lady M 開咗咁耐,一直冇食過,最近終於同朋友一齊初嘗好出名既千層蛋糕😂 一共要左三款,原味、伯爵茶、同埋玫瑰。原本以為原味會好普通,但三款最鐘意係佢😂 d cream好正,個蛋糕唔會太甜,啱啱好!Earl grey tea都幾好食,但玫瑰味就有d假,唔太喜歡。
一共要左三款,原味、伯爵茶、同埋玫瑰。
2019-01-23 178 views
今日黎到沙田,見到Lady M 無乜人排,於是就點左一件好想食好耐既cake🍰我啲朋友以前話過伯爵茶蛋糕好好食~但係係我想食嘅時候佢就已經冇得食了:(最近知道佢喺1月1號推出返,終於抽倒時間可以品嚐下😋🍴我覺得呢款蛋糕味道比較淡,啱晒啲唔鍾意食太甜嘅人食👍Lady M嘅蛋糕真係好味😘😘
今日黎到沙田,見到Lady M 無乜人排,
於是就點左一件好想食好耐既cake🍰
我啲朋友以前話過伯爵茶蛋糕好好食~
但係係我想食嘅時候佢就已經冇得食了:(
最近知道佢喺1月1號推出返,
終於抽倒時間可以品嚐下😋🍴
我覺得呢款蛋糕味道比較淡,
啱晒啲唔鍾意食太甜嘅人食👍
Lady M嘅蛋糕真係好味😘😘