2019-05-24 193 views
下班的時候去沙田逛逛街,肚餓的時候就去Lady M 補充正能量了!Lady M 是我最喜愛的一間甜品及蛋糕店的食物!我點了玫瑰蛋糕🌹🍰雖然價錢有點兒貴,但味道和口感確實是讚不絕口,🍰超級滑,吃了會有開心的感覺😍🥰😜😝😛剛好補充一下正能量!下次再品嚐其他味道啦!🤗🤗🤗🤗
2019-05-23 186 views
前兩日放工,九秒九鬆人去食飯,因為真的太忙亂,埋頭苦幹地批改考卷,批了一整日,幸好有朋友約食飯,所以第一時間去沙田,吃完晚飯見仲有早,行下行下見到lady M,兩條友都講起以前有伯爵茶千層的日子⋯⋯講下講下之際,竟然在個櫃見到似曾相識的樣子,再望真點,真的是伯爵茶千層,一問店員之下,原來早兩個月就開始有返伯爵茶口味,嘩!嗱嗱聲叫了一件,朋友提議選多件另一口味的share食,當然係好啦!咁開心就梗係叫返件開心果啦!整體都保持到水準!
2019-05-18
$75 (Last Night Supper)
  • 開心果千層蛋糕
上個月經過lady m聽說很有名就馬上邀朋友進去嚐鮮,點了經典的千層蛋糕和格子巧克力蛋糕在ㄧ杯抹茶拿鐵,千層蛋糕實在名不虛傳~蛋糕一入口馬上化開,格子巧克力也不甜膩,好好吃,但金額真的是不便宜啊~吃過ㄧ次就夠囉!
  • 原味千層蛋糕
今日第2次食Lady M。又係買外賣又係少爺請。第1次食Lady M 係他2年前初開時。當時又係買外賣回家食。我真係好怕排長龍為左食件cake上次食原味千層印像吾深。雖然覺得好味但更覺得好貴吾太值。今日我家少爺又再買外賣蛋糕俾我食。我邊開個盒邊問:係乜蛋糕? 他叫我估。。嗅聞靈敏的我立即聞到earl grey伯爵茶味當然顏色都有d提示喇Bingo估中左蛋糕上有少少紫色花。配埋奶茶色感覺好elegantLady M的千層蛋糕真係好滑而且啖啖都有伯爵茶香吾太甜又吾膩係好值得加分的但係1件蛋糕賣75蚊真太貴吾多值。2人開心share 3分鐘食完。我覺得Lady M試過便可以。成日食真吾會。因為我覺得60蚊買件蛋糕已經係極限價。成日食。。真係充大頭鬼囉?!
今日第2次食Lady M。又係買外賣又係少爺請

上次食原味千層印像吾深。雖然覺得好味但更覺得好貴吾太值

今日我家少爺又再買外賣蛋糕俾我食
。我邊開個盒邊問:
係乜蛋糕?
他叫我估。。嗅聞靈敏的我
立即聞到earl grey伯爵茶味
當然顏色都有d提示喇

Bingo
估中左
蛋糕上有少少紫色花。配埋奶茶色感覺好elegant

Lady M的千層蛋糕真係好滑
而且啖啖都有伯爵茶香
吾太甜又吾膩係好值得加分的

但係1件蛋糕賣75蚊真太貴吾多值
。2人開心share 3分鐘食完
。我覺得Lady M試過便可以。成日食真吾會
。因為我覺得60蚊買件蛋糕已經係極限價
。成日食。。真係充大頭鬼囉?!

2019-05-19
TakeAway
  • 伯爵茶千層蛋糕
作為一個少吃甜點的我,竟然也對甜點有喜愛的心,原本由沙田港鐵站計劃到沙田運動場跑返個長跑10K,途經Lady M被它的長龍吸引埋去一嗜伯爵級的享受! 沒有補充又何來運動量呢? (相信如眾多女生吃甜點的解釋一樣) 一個鐘的時間一路嘆著一啖千層的伯爵蛋糕、又一啖伯爵奶茶的香滑,試問有那個男生不被它所吸引呢? (除非沒有...可能只有我)。說著嘆著如此需要花功夫製成的千層蛋糕,幾十蚊一件CAKE的休閒時間對一個周末假期是多麼的寶貴。當滿足享受到一個點後,跑的長課就更加實在加油😝💪👅美味: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5✨環境: ⭐️⭐️⭐️/5💫回頭: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5💡性價: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5💆‍♂️服務: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5

👅美味: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5
✨環境: ⭐️⭐️⭐️/5
💫回頭: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5
💡性價: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5
💆‍♂️服務: ⭐️⭐️⭐️⭐️/5
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Tea
每次經過 Lady M 都看見好多人排隊來吃它們家出名的千層蛋糕,除了可以堂食外, 也可以打包拿走,純白色的裝修感覺舒服簡潔,在沙田店就開在商場露面位置, 地方不算大,排隊後就直接點單,然後就可以坐下來了, 飲品就點了一個蘋果赤萁茶,喝著感覺很香口。登登登。。。。 來到重頭戲,就是千層蛋糕,點了兩款味道,先來的是玫瑰花千層蛋糕。蛋糕表面上有果膠及灑一塊塊玫瑰花瓣,超級美的,一定要拍照 (吶喊>W<")聞到陣陣花香味,味道清淡一些,不算太甜,口味清新一點, 吃完也不會感覺有好大的罪惡感 (笑)另外點了伯爵茶千層蛋糕,聽聞是人氣皇牌來的,當然要試一試吧~~~皮上塗抹以法國伯爵茶製成的伯爵茶忌廉,而面層就灑上自家磨研的伯爵茶葉碎粒, 茶味好香濃,還有加上層層班戟皮,口感好豐富,一點也不油膩,我比喜歡這個。店面不大,所以吃完就立刻走人了,如果要待一整天是不太適合, 不得不讚的是它的千層蛋糕做法很厲害, 是超過20層薄如紙的細緻蛋皮、鮮奶油與焦糖組成的千層蛋糕, 由於製作工序複雜,每製作一顆需要花超過30小時,非常用心。
地方不算大,排隊後就直接點單,然後就可以坐下來了,
飲品就點了一個蘋果赤萁茶,喝著感覺很香口。
登登登。。。。
聞到陣陣花香味,味道清淡一些,不算太甜,口味清新一點,
吃完也不會感覺有好大的罪惡感 (笑)
店面不大,所以吃完就立刻走人了,如果要待一整天是不太適合,
不得不讚的是它的千層蛋糕做法很厲害,
是超過20層薄如紙的細緻蛋皮、鮮奶油與焦糖組成的千層蛋糕,
由於製作工序複雜,每製作一顆需要花超過30小時,非常用心。
2019-05-13 90 views
好耐無來沙田諗住嘆一嘆個tea無咁曬過去城門河果邊跑步消一消脂今日等左10-15分鐘左右就有位了算很快了我揀了原味千層蛋糕 $68佢做得好精緻裏面一層層咁而且cream很滑完全唔漏甜度適中千層皮好香一分錢一分貨係無錯架加上呢度的枱用了雲石花紋又係港女專影相既圖案影出黎令到件cake很美🤣哈哈😂雖然假期沙田好旺好多人其實都幾嘈不過件cake咁好味不過同朋友一齊傾下計嘆下cake是個很好既選擇👍🏻
好耐無來沙田

不過件cake咁好味
不過同朋友一齊傾下計
嘆下cake
是個很好既選擇👍🏻
真心推薦抹茶味千層蛋糕,佢奶油香味濃郁而且抹茶味五會苦,成個蛋糕既味道都好有層次感,面皮厚度岩岩好,五會太薄或太厚,切開上黎都5會話難切成個變曬形。唯一一個需改善既地方就係面上啲抹茶粉有啲多,應該平均啲份量,通常我面果層抹茶粉會撥走一部份,先5會太多而苦,所以抹茶粉既份量應該減少啲,其餘整體都值得推薦!開心果味千層蛋糕係近排新款,佢啲面皮都係好出色,蛋糕雖然有開心果味,但五夠奶油味,開心果味都需要更加突出,食洛去只係得淡淡開心果味一五夠濃郁。如果只係想試下新味都可以嘗試下,但依款味5值依個價錢,個人覺得抺茶千層蛋糕物有所值,值得去試

• 抹茶千層蛋糕
2019-05-02 104 views
同朋友係沙田食完飯,口痕想食個甜品,見到夜晚時間冇咩人排既lady m,就入左去食喇!我地嗌左個招牌千層蛋糕同埋朱古力蛋糕,千層蛋糕的確名不虛傳!好想一試再試!!
好想一試再試!!
2019-05-02 88 views
開心果比其他果仁多一份滑香嘅奶味今次Lady M用佢做千層蛋糕估計都有番甘上下質素平日六點幾去到仲有得賣同朋友叫左一件開心果同一件伯爵茶千層蛋糕開心果千層蛋糕 pistachio ($75)本身唔太好千層蛋糕 加上開心果之後期望好似過高了🤭無好濃嘅開心果味 蛋糕面嘅果碎亦係淋嘅雖然千層皮層層分明 但開心果味唔突出試一次就夠🤫伯爵茶味千層蛋糕 Earl grey ($75)消失一排再番 水準依舊啖啖Earl grey味😊可以再戰
開心果比其他果仁多一份滑香嘅奶味
今次Lady M用佢做千層蛋糕
估計都有番甘上下質素

平日六點幾去到仲有得賣
同朋友叫左一件開心果同一件伯爵茶千層蛋糕

開心果千層蛋糕 pistachio ($75)
開心果千層

本身唔太好千層蛋糕 加上開心果之後
期望好似過高了🤭
無好濃嘅開心果味 蛋糕面嘅果碎亦係淋嘅
雖然千層皮層層分明 但開心果味唔突出
試一次就夠🤫

伯爵茶味千層蛋糕 Earl grey ($75)
伯爵茶千層

消失一排再番 水準依舊
啖啖Earl grey味😊
可以再戰
2019-05-01 133 views
香港人真係好鐘意排隊,一講Lady M 就知又要排。海港城果間排極都排唔到,今日行過沙田見到條龍唔多人,終於俾我地試到啦。其實如果唔揀堂食,離餐廳唔遠嘅地方設有外賣區,可以慳番加一服務費10%。喺排隊嘅時間已經俾本menu你睇,入座前要order食物同俾錢。開心果千層蛋糕 $75 呢款係今年新口味,開心果千層好有開心果味,仲有少少開心果碎,幾清香。伯爵茶千層蛋糕 $75 2017年停左嘅伯爵茶味,2019年終於回歸啦,都係睇到雜誌介紹所以試下。伯爵茶茶味好濃,果然冇令我地失望。Iced French Rose Tea Latte $68 幾有玫瑰花香Cappuccino $48 見到個拉花已經好吸引2杯coffee都唔錯,加埋cake食好滿足。

Cappuccino $48 見到個拉花已經好吸引
2杯coffee都唔錯,加埋cake食好滿足。
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$140 (Tea)
  • 開心果千層蛋糕
2019-05-01 81 views
慕名已久的紐約甜品!白色貴婦風裝修,採用了白色雲石牆身、白色雲石紋餐枱,千層蛋糕有不少選擇,經典原味、玫瑰,還有芝士蛋糕和撻。點了香港特別版的焦糖千層蛋糕,焦糖香味濃鬱,但不會過甜。蛋糕是千層蛋糕,香滑的奶油把一層層的蛋糕連合在一起,切下去不會散開倒下,味道香甜又有層次。真的很好食!因爲假期加上下午茶時間,排隊等候的人實在太多了,只能外帶享受,店員會細心附上乾冰和叉子。如果想堂食一定要提早或耐心排隊。
2019-04-28 102 views
一直都好想食lady M既千層cake 不過一直都覺得有d貴就卻步左 今次決定去食下!抹茶千層真係有好多層!每層睇落都好薄食落口感係入口即溶 唔使點咬 d抹茶cream慢慢溶係個口到 甜甜地 加埋表面個浸抹茶粉有抹茶既苦味 食落岩岩好 唔會太甜火速ko左成件😂皇家奶茶慕絲cake總共有四層 有軟身同硬身啲既慕斯 入口好creamy 不過無想像中咁重奶茶味(可能實在飲得太多重味既港式奶茶😝)係淡淡English tea味價錢真係幾貴既 不過都值得試一次!

抹茶千層

真係有好多層!每層睇落都好薄
火速ko左成件😂

皇家奶茶慕絲cake

價錢真係幾貴既 不過都值得試一次!
  • 抹茶千層蛋糕
2019-04-28 93 views
久仰大名,今天終於試了。 我一口氣買了四款與家人分享, 有開心果味, 栗子味, 玫瑰花味, 法式士多啤梨千層酥但頗為失望!味道沒有想像中濃, 全部偏甜。 不知是否不是堂食及回家放了三小時才吃,千層蛋糕內層較乾。
久仰大名,今天終於試了。
2019-04-27
TakeAway
  • 法式士多啤梨千層酥
2019-04-27 82 views
因為星期六太多人了,座位已full, 加上狂風大驟雨,只好外賣回家吃開心果千層蛋糕,好多cream,但也吃到開心果的味道,好吃頂呱呱原味千層蛋糕,果然是最美味的,不用加任何材料已經好好味另外香蕉千層蛋糕,也很多cream,有香蕉味,我最愛的香蕉也不錯
開心果千層蛋糕,好多cream,但也吃到開心果的味道,好吃
頂呱呱
原味千層蛋糕,果然是最美味的,不用加任何材料已經好好味