2018-08-15 387 views
小妹以為自上次在中環吃過一次就不會再吃了,誰不知閨蜜昨天說想吃,說去了~今次是在沙田的分店堂吃店小小的,小妹大約排了十分鐘左右,如果是尖沙咀分店的話,可能要排更久的時間今天是平日,但店內都是滿人的入座前先到櫃檯點餐小妹有選擇困難症每一件都想吃最後選擇了抹茶味閨蜜則選了奶茶蛋糕🍰堂吃的感覺很像貴婦在嘆下午茶抹茶千層蛋糕的味道不會太膩,淡淡清新的抹茶味,入口即融不過這件的餅皮好像有幾塊是煎過火弓所以沒有做到很滑的感覺上次在中環吃玫瑰千層蛋糕時,那件是非常滑的閨蜜吃的奶茶蛋糕也是淡淡清新的奶茶味質感是慕絲是新推出的蛋糕~

今天是平日,但店內都是滿人的
入座前先到櫃檯點餐
小妹有選擇困難症
每一件都想吃

最後選擇了抹茶味
閨蜜則選了奶茶蛋糕🍰

堂吃的感覺很像貴婦在嘆下午茶
抹茶千層蛋糕
抹茶千層蛋糕的味道不會太膩,淡淡清新的抹茶味,入口即融
不過這件的餅皮好像有幾塊是煎過火弓
所以沒有做到很滑的感覺
上次在中環吃玫瑰千層蛋糕時,那件是非常滑的
奶茶蛋糕
閨蜜吃的奶茶蛋糕也是淡淡清新的奶茶味
質感是慕絲
是新推出的蛋糕~
抹茶千層蛋糕
之前都食過Lady M唔同嘅千層蛋糕,原味、綠茶味、伯爵茶味、玫瑰味、焦糖海鹽味都食過,其實基本上所有味都食過haha😂。雖然真係好貴,次次食都有啲唔捨得,但係佢啲千層蛋糕真係好好食呀!不過我見佢呢排出咗格仔樣嘅蛋糕叫棋盤蛋糕,對我來講就冇咁特別同吸引。始終千層蛋糕都係比較難食到一啲真係好好食嘅~我最鍾意食嘅都係焦糖海鹽,今日又來encore啦!今日係平日夜晚,完全唔使排隊,仲有好多空位。其實其他味都好好食,最主要係呢度嘅千層蛋糕每一塊皮都好簿身,有好多層,層次感好夠,食落有塊塊分明,唔似出面嗰啲係會黐住晒或者啲皮好厚。所以呢度貴係貴得有道理嘅真係!除咗啲皮之外,d cream都好香,好滑身。我本身比較鍾意焦糖味嘅嘢食,所以焦糖海鹽味好啱我口味。佢最上面嗰層就係caramel,有少少似jelly嘅質地。唔會好甜好漏,配埋啲朱古力嘅crepe cake啱啱好。不過海鹽味就唔係好食到。雖然一舊蛋糕$75真係好貴,但食完就會知佢點解咁貴,比起出面真係高質好多,服務又好,所以真係冇辦法

我最鍾意食嘅都係焦糖海鹽
,今日又來encore啦!

今日係平日夜晚,完全唔使排隊,仲有好多空位。

雖然一舊蛋糕$75真係好貴

2018-08-13
Type of Meal
Dinner
  • 焦糖海鹽千層蛋糕
皇家奶茶慕絲蛋糕用祁門红茶制(好香奶茶味)一口(4層)好濃郁茶味頂層以濃味的Tea Glaze(口感厚實,好濃茶味)第二層tea mousse比第一層淡味(淡淡茶味慕絲)第三層tea chocolate mousse朱古力味突出(好甜)最底層配上朱古力海绵蛋糕蛋糕口感鬆軟頂上圆型印章的朱古力牌(好濃朱古力味)整個慕絲蛋糕(好香滑,奶茶味好突出)新推出椰子味千層蛋糕同樣2O層班㦸,配上椰子忌廉(香味十足),有椰絲配襯(增加口感)蛋糕面上,配上香烤椰子片椰子味好清新(cream 厚身)味道較甜椰子千層蛋糕,整體好清新
皇家奶茶慕絲蛋糕
用祁門红茶制(好香奶茶味)

一口(4層)好濃郁茶味

頂層
以濃味的Tea Glaze(口感厚實,好濃茶味)
第二層
tea mousse
比第一層淡味(淡淡茶味慕絲)
第三層
tea chocolate mousse
朱古力味突出(好甜)
最底層
配上朱古力海绵蛋糕
蛋糕口感鬆軟
頂上圆型印章的朱古力牌(好濃朱古力味)
整個慕絲蛋糕(好香滑,奶茶味好突出)

新推出
椰子味千層蛋糕

蛋糕面上,配上香烤椰子片
椰子味好清新(cream 厚身)味道較甜
椰子千層蛋糕,整體好清新

2018-07-24 263 views
第三次食lady M 卻係第一次堂食之前係新加坡嘅時候都唔洗點排隊 香港就次次都排勁耐今次都唔例外 都排咗成20分鐘左右我個人覺得沙田嘅lady M位置認真麻麻 人來人往 又要圍住佢排隊 真係食完即走 坐低傾多一陣都唔想今次試嘅係朱古力棋盤啊 見到個橫切面已經覺得難整外圍係差唔多3mm嘅朱古力 見到都覺得邪惡 食落更邪惡 啲蛋糕都好鬆化 簡直係不得了 係甜到不得了啊 雖然係好食嘅 但呢款都係少食唯妙 最後飲咗成杯水都未解到甜下次都係食返千層蛋糕好啲
第三次食lady M 卻係第一次堂食
之前係新加坡嘅時候都唔洗點排隊 香港就次次都排勁耐

今次都唔例外 都排咗成20分鐘左右

今次試嘅係朱古力棋盤啊 見到個橫切面已經覺得難整
朱古力棋盤蛋糕

下次都係食返千層蛋糕好啲

2018-07-21
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$68 (Tea)
朱古力棋盤蛋糕
2018-07-24 2372 views
觀乎現今香港各大食店,眾多中外不同國家蛋糕甜味系統裡面,我最喜歡的西式糕點類甜品主要包括以下三款,包括有栗子蛋糕、千層蛋糕跟梳乎厘班㦸。或許「栗子蛋糕」在香港很多餐廳食店都有機會嚐試到,「梳乎厘班㦸」都開始有這樣的趨勢,推出售賣「梳乎厘班㦸」甜品的西式甜品餐廳在香港比比皆是。但是要數我曾經嚐試過,售賣美味「千層蛋糕」的西式甜品店,有些現場都已經結業,例如九龍塘商場「又一城」裡面,我曾經幫襯過的甜品店「Sweetology」就是這樣。不過或許「Sweetology」的「千層蛋糕」味道再甜,口感再多層次,也未必及得上另一間以售賣「千層蛋糕」而見稱的甜品店「Lady M」。以「千層蛋糕」為招牌食品的「Lady M」,在香港也有不少分店,其中在尖沙咀跟銅鑼灣的分店,是屬於幫襯食客較多,名氣相對較大的分店。至於我今次幫襯的分店,店舖位於沙田「新城市廣場」一期裡面。我住在西貢有個不錯的好處,就是可以在平日下午的時間,從西貢巴士總站,直接坐巴士來到沙田「新城市廣場」,再經扶手電梯來到「新城市廣場」一期的三樓位置,就可以找到沙田分店「Lady M」,連轉車費用也可以省掉。沙田分店「Lady M」裡面的

沙田分店「Lady M」裡面的樓面,都以半開放式設計,所以光顧沙田「Lady M」的食客,感受到的壓力相對會減少了一點點。至於「Lady M」的食品餐牌,早已經裡安排放在食店店門外面。

既然要上門幫襯「Lady M」,食「Lady M」招牌甜品「千層蛋糕」是理所當然的一回事。「Lady M」的「千層蛋糕」款式,不是單純只有一兩款味道。

但是我還是依據我一向個人作風,第一次光顧「Lady M」,就必須先試食「Lady M」其中一款口味的招牌「千層蛋糕」,「Signature Mille Crepes」。

至於「Lady M」的飲品方面就比較令我有點困惑,因為我當時身上攜帶的款項不算很多,我為免最後享用完「Lady M」食品飲品,價錢超出預算而令自己遇上麻煩,所以儘量只選便宜的飲品。

所以我最後從「Lady M」飲品的餐牌裡面,找到一款價錢十分便宜的香橙橙味飲品「Orangina」。「Lady M」所謂的香橙飲品「Orangina」,其實即是以粉劑沖調出來的香橙「橙水」飲品。

「Orangina」差不多已經是沙田分店「Lady M」裡面,價錢最便宜的飲品。我最初都對「Orangina」的味道不是抱太大的期望,因為我以前喝過,印象中的「橙水」味道都會偏向淡薄。

但是「Lady M」橙水飲品「Orangina」今次我的味道和感覺,感覺竟然預期中好了很多,橙水的甜味一點也沒有被溝淡,而且橙水入口甜而不膩。

至於「Lady M」作為一間「千層蛋糕」甜品的名店,他們差不多是鎮店原味版本的「千層蛋糕」「Signature Mille Crepes」,外型亦原先預計期望的「千層蛋糕」十分相似。

雖然我是不可能,不可能真的把「Lady M」招牌千層蛋糕「Signature Mille Crepes」,一層一層地拆開仔細研究,但是單憑肉眼觀察後發現,「Signature Mille Crepes」真的有很複雜的多層結構。

所以「Signature Mille Crepes」的多層次層摺構造,已經令我十分期望,用舌頭觸覺和味蕾味覺,去仔細分析「Signature Mille Crepes」的千層構造之謎。
Signature Mille Crepes

至於「Lady M」沖調橙水版本的飲品,「Orangins」的橙甜味出乎意料地,沒有讓我感到失望,因為「Orangina」的橙水甜味很濃,而且橙水加入冰塊後,橙水變得十分解渴。

「Lady M」橙水飲品「Orangina」出乎我意料的甜味,令我很想親身目睹,目睹「Lady M」的廚房究竟是怎樣去製造,味道又甜又解渴的橙水飲品「Orangina」。
Orangina

至於「Lady M」的招牌千層蛋糕食品,「Signature Mille Crepes」單是從我拿着餐叉,嘗試去切開「Signature Mille Crepes」的時候,餐叉已經足夠讓我感受到「Signature Mille Crepes」近乎千層的綿密質感。

至於我用餐叉順利切開第一塊「Signature Mille Crepes」蛋糕,蛋糕拿上手後感受到的千層蛋糕多層觸感,還有視覺衝擊,已經讓我在拍照之後,忍耐不住要立刻試食,感受「千層蛋糕」的層次甜味和口感。

其實作為一個食家,要單靠文字去詳細表達,清楚解釋「Lady M」「Signature Mille Crepes」千層蛋糕的構造如何多層次和複雜,其實不是一件易事。

我單靠相片跟我的每一個字,去說「Lady M」成功製造出味道又甜,又多層次口感的「Signature Mille Crepes」,肯定會有人不相信我,會有人認為我會寫得浮誇。

但是我真的想講,我的舌頭真的能夠感受到,「Signature Mille Crepes」在我舌頭上逐漸融化。我的舌頭味覺真的感覺到,感受到「Signature Mille Crepes」千層蛋糕的分層結構,正在不斷刮我的舌頭觸覺。

而且「Signature Mille Crepes」,千層蛋糕裡面的奶油隨着蛋糕被我舌頭融化,奶油亦即時傳到我的舌尖位置。人類舌尖的位置專門用來感受甜味,我的舌尖也正正感受到「Signature Mille Crepes」的濃郁奶油甜味。

而且看來「Lady M」廚房,製作千層蛋糕跟「Signature Mille Crepes」工夫都還算過得去。「Signature Mille Crepes」裡面的牛奶奶油味道真的很甜很純,再喝「Orangina」橙水中和千層蛋糕甜味就更好了。

「Orangina」的清純橙甜味加上了冰塊水份,令到橙水入口的味道清甜之餘,又令我剛食完的千層蛋糕甜味除了不膩之外,還多了一份解渴清新香橙甜味,去完滿我的「Lady M」試食過程。

「Lady M」的「Orangina」橙水價錢,相對「Lady M」其他飲品價錢而言,其實已經是最便宜的一種,每杯只需要收港幣二十八元而已。

至於「Lady M」的千層蛋糕「Signature Mille Crepes」,「Signature Mille Crepes」價錢尚可之餘,千層蛋糕名副其實的層次口感跟甜味,亦都是貨真價實的美味甜品

多得「Lady M」餐牌至少還有這一杯,價錢又便宜,味道又甜又解渴的「Orangina」橙水提供,令我最後整餐「Lady M」價錢還未至於要我破費,付出一百元港幣還有四元找續。

所以「Lady M」的千層蛋糕跟橙水飲品,都值得下次再去「Lady M」再幫襯享用,當然「Lady M」還有其他食品飲品,讓我可以繼續選擇嘗試的。
2018-06-06
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$96 (Tea)
Signature Mille Crepes
Orangina
  • SignatureMilleCrepes
  • SignatureMilleCrepes
2018-07-07 352 views
平時出開尖沙咀lady m 都係買原味,原味已經令我好死心塌地。難得今日出沙田,又見到salted caramel味,仲要係香港限定,掙扎左一陣都係受唔住誘惑買左一件食。本來以為會好甜,但食落口只有好香既焦糖味,好好味呀!!!!!!除左面頭既焦糖之外,蛋糕既cream都係焦糖味架!睇黎原味喺我心裡面既地位有威脅喇!不過$75一舊真係令我每次買都要掙扎好耐。

睇黎原味喺我心裡面既地位有威脅喇!

不過$75一舊真係令我每次買都要掙扎好耐。
2018-06-18 413 views
👫話說嗰日接媽咪收工,見到Lady M係沙田開咗分店,就提議去食😋 好彩唔算太多人,排咗陣就入得去啦💓一一一一一一一一一一一一一一#玫瑰千層蛋糕 <$75/Slice>外型好精緻,面頭有層淺粉紅色啫喱鋪上玫瑰花瓣,好靚呀💖千層食落層次分明,班戟皮薄加上軟滑嘅cream,入口即溶🤤食落有淡淡嘅玫瑰花香,但好似甜過原味,如果無咁甜會更加正🙈.#海鹽焦糖千層蛋糕 <$75/Slice>賣相一樣咁靚,最上層有焦糖啫喱,仲有海鹽焦糖粒粒作點綴😍班戟皮唔多再講,質地一樣順滑👍🏻焦糖味好濃郁,蛋糕相對玫瑰味無咁甜,味道比較甘甜帶少鹹🙆🏻‍♀️一一一一一一一一一一一一一一👾驚喜指數:❗️❗️❗️🔙翻撻指數:❗️❗️❗️❗️(5個❗️最高)
👫
一一一一一一一一一一一一一一
#玫瑰千層蛋糕 <$75/Slice>
外型好精緻,面頭有層淺粉紅色啫喱鋪上玫瑰花瓣,好靚呀💖
千層食落層次分明,班戟皮薄加上軟滑嘅cream,入口即溶🤤
食落有淡淡嘅玫瑰花香,但好似甜過原味,如果無咁甜會更加正🙈

#海鹽焦糖千層蛋糕 <$75/Slice>
賣相一樣咁靚,最上層有焦糖啫喱,仲有海鹽焦糖粒粒作點綴😍
班戟皮唔多再講,質地一樣順滑👍🏻

一一一一一一一一一一一一一一
👾驚喜指數:❗️❗️❗️
🔙翻撻指數:❗️❗️❗️❗️
(5個❗️最高)
2018-06-15 366 views
weekend的日子,無論堂食定外賣,成日都見到好多人排隊,見到都唔係好敢排,但始終未食過今日人小d就試下,但要人齊先比入。最低消費每人一款甜品或飲品,甜品大概$70一款,飲品大概$40一杯分別係椰子千層蛋糕,焦糖海鹽千層蛋糕兩款千層蛋糕既口味好特別,仲有其他千層蛋糕口味同海綿蛋糕選擇。椰子千層蛋糕好似新年嗰啲椰子糖味,好熟悉的口味。而焦糖海鹽有驚喜,焦糖味偏甜,但有海鹽味中和,有層次感。最後,食到尾有啲流,整體來講都比較甜,

分別係椰子千層蛋糕,焦糖海鹽千層蛋糕

最後,食到尾有啲流,整體來講都比較甜,
2018-06-15 342 views
Lady M雖然已進註香港一段時間, 而我又一直有留意它的千層蛋糕, 但卻沒動力坐車出去買。 今次機緣巧合下, 友人特意外賣了一件請我食, 太好了!這次試了海鹽焦糖味道的千層蛋糕。 一件小小的蛋糕, 盒子不大, 但卻用上一個大紙袋裝住, 雖然感覺有點不環保, 但包裝無可否認是頗大方得體的。蛋糕盒內放有一個圓筒形紙圈, 可固定蛋糕不搖動和不變形, 另外盒邊還特意造了一格放置小乾冰, 保持溫度, 真的很貼心。 有時價格貴, 就是有一部分貴在這類貼心服務上。 蛋糕在我晚飯後送上, 如果味道好的話, 可以為晚餐作個完美總結呢!千層蛋糕表層的海鹽焦糖醬, 有好香的焦糖味, 反而海鹽味就吃不到。 雖然沒海鹽味, 但愛焦糖味的我也收貨! 它令我想起樂家杏仁糖, 這個醬是它的低甜版, 不會只有死甜, 讓人吃得舒服, 不錯! 千層蛋糕本身很有層次, 薄薄的朱古力班戟和薄薄的忌廉層層相間, 這兒大約有20層吧!班戟的可可味不濃, 但很柔軟。 至於海鹽焦糖忌廉, 其實是吃不到有海鹽焦糖味道, 不過這個微甜, 富奶香和幼滑的忌廉, 味道也不錯, 配合薄又柔軟的班戟, 口感綿密濕潤, 配合表層的焦糖醬, 整體甜

千層蛋糕本身很有層次, 薄薄的朱古力班戟和薄薄的忌廉層層相間, 這兒大約有20層吧!班戟的可可味不濃, 但很柔軟。 至於海鹽焦糖忌廉, 其實是吃不到有海鹽焦糖味道, 不過這個微甜, 富奶香和幼滑的忌廉, 味道也不錯, 配合薄又柔軟的班戟, 口感綿密濕潤, 配合表層的焦糖醬, 整體甜度恰到好處。

食的時候甜度讓人滿足, 食完後那種甜很快就在口中消散, 感覺很輕盈, 還是第一次食完甜品後沒有任何飽膩感, 亦是第一次食完一件甜品後就滿足而不用再食第二件。
海鹽焦糖千層蛋糕

雖然好味, 不過70多元一件, 實在不捨得經常食, 但偶爾幾次奢侈一下, 滿足下自己也不為過!

TakeAway
2018-06-14 163 views
適逢母親生日,買佢最鍾意嘅Lady M孝敬佢。之前食過百爵茶味同抹茶味,今次緊係試下其他味啦~諗住俾個驚喜佢,所以外賣放入屋企個雪櫃當飯後甜品。先食咗個比較淡味嘅玫瑰千層蛋糕($75)。上層啫喱有一片片玫瑰花瓣,食落去真係唔講得少。好香嘅玫瑰味,清香唔膩,食完即刻覺得自己好lady 跟手食埋個海鹽焦糖千層蛋糕($75)。嗱~呢個就相對重口味啲喇。面層焦糖濃滑,如果自己食曬一件就會有少少膩。結論係,蛋糕層層分明,一貫Lady M嘅作風。雖然以單件計嘅價錢的確係貴,但綿滑嘅忌廉加上厚薄一致嘅蛋皮又好難唔令人一試再試。

諗住俾個驚喜佢,所以外賣放入屋企個雪櫃當飯後甜品

TakeAway
  • 玫瑰千層蛋糕
2018-05-21 301 views
叫左個綠茶千層蛋糕,同熱抹茶鮮奶,唔係好甜得黎,個cream幾好食,特別飲品有驚喜。茶味濃,有抹茶香,雖然價錢貴。但確實幾好食不過堂食成日都勁多自由行要等位,所以就揀左外賣堂食。
叫左個綠茶千層蛋糕,同熱抹茶鮮奶,
唔係好甜得黎,個cream幾好食,
特別飲品有驚喜。茶味濃,有抹茶香,
雖然價錢貴。但確實幾好食

不過堂食成日都勁多自由行要等位,
所以就揀左外賣堂食。
2018-05-04 396 views
終於可以親身見到一間 lady m的店舖, 睇就睇得多人去試, 自己也未試過。 這一間見到有好多員工企晒在買餅的位置, 見到好多款式的蛋糕。 這一間初初新開張排曬長龍,但今次不用排隊 , 當然要坐低試下 ,我們試咗玫瑰千層蛋糕及原味千層蛋糕, 要50幾60蚊一件。 味道都好好味,好creamy, 據說千層蛋糕也好難整 這個好ok.

這個好ok.
2018-04-30
$60 (Last Night Supper)
2018-04-29 370 views
休閑的一天去嘗試來自美國紐美味的千層蛋糕🍰忌廉香滑有20層多也不油膩👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼『玫瑰千層蛋糕』清新美味帶淡淡玫瑰花香👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼『海鹽焦糖千層蛋糕』- 沙田店舖限定相對玫瑰味焦糖味比較重又甜但依然可口👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼『士多啤梨蛋糕』忌廉跟海綿蛋糕比例非常配合加上士多啤梨清新👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼『伯爵茶』清新茶香👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼

『玫瑰千層蛋糕』清新美味帶淡淡玫瑰花香👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼

『海鹽焦糖千層蛋糕』- 沙田店舖限定
相對玫瑰味焦糖味比較重又甜但依然可口👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼

『伯爵茶』清新茶香👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼
  • 玫瑰千層蛋糕
2018-04-28 293 views
放假行街,當然要食下午茶。在Tony Wong 及 Lady M 猶豫了一段時間,最後選擇了來自New York的女神,因為肥仔愛女神。Lady M當然要食,選了原味及玫瑰味。選原味,因為是我一直愛吃的。 選玫瑰味,是因為沒有試過。原味,入口很香,口感很滑,充滿幸福感,要慢慢品嚐,不想停下。玫瑰味,蛋糕表層有一層粉紅色啫喱,花味很香,入口比原味略酸,但花味絶無蓋過千層蛋糕本身的味道,但我最愛的還是原味千層。Lady M千層蛋糕絶對是件藝術品,從切面可以看到層層分明,品嚐前一定要慢慢欣賞!配上,食完清甜解膩。為了一件女神製造的千層蛋糕,等上半小時,絶對值得!抵玩指數2+/3

配上,食完清甜解膩。

為了一件女神製造的千層蛋糕,等上半小時,絶對值得!

抵玩指數2+/3

原味,玫瑰味
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$100 (Tea)
原味,玫瑰味
2018-04-25 170 views
LADY M 可以為係OL糕點之中的殿堂, 第一價錢, 第二味道, 由第二味道講起, 個人比例喜歡伯爵茶千層蛋糕, 未食之前睇下佢一層CREAM 一層PANCAKE, 每一層既平均同細緻就知道係心機之作,講到味道, 伯爵茶配上法式既鮮忌廉, 兩者產生的和諧, 再加上忌廉既香滑口感完完全全表現法式糕點的細膩~ (坊間都有D餅店嘗試抄LADY M, 一係俾好多CREAM推高個CAKE,一係個PANCAKE好乾, 點都學唔到一半)所以講返價錢~ 俾貴少少可以品嘗到哩個級數既蛋糕係價得架~
一係個PANCAKE好乾, 點都學唔到一半)
所以講返價錢~ 俾貴少少可以品嘗到哩個級數既蛋糕係價得架~
2018-04-25
$78 (Tea)