2017-06-08
今日黎中環同女友買野,順便食個飯啦。 近排發生好多事,想同女朋友仔坐得舒服D,傾下計,於是就黎左<<禮賓傅>>。 餐廳裝修得十分華麗,水間燈都好靚,好有氣氛,可以同女友係度慢慢談情。 侍應問茶,我聽到有龍井,就麻煩侍應馬上開茶。 先來<<羊城鴿鬆>>,配以蠔油炒馬蹄粒,鴿肉粒及冬菇粒等,再用生菜包入口一齊食,口感豐富,生菜令到整道菜帶點清新及爽口。 <<燕窩釀雞翼>>,雞翼炸到香噴噴。入口真係勁多燕窩,可以啖啖肉,好有嚼勁。 入面真係好多燕窩。 湯就點了<<大白鱔咸酸菜燉老雞>>, 湯好足料,白鱔肉好大塊,不過要小心白鱔有骨呢。雞肉入口都幾有質感。而湯入口的味道就胡椒味偏重。 <<松露露荀炒帶子>>,帶子大大隻,入口嫩滑。用蒜蓉炒露筍和帶子,令到入口十分野味。 <<金華玉樹雞>>,雞肉入口嫩滑,中間用咸肉和冬菇片配搭,令到整體味道更多元化。 <
侍應問茶,我聽到有龍井,就麻煩侍應馬上開茶。
入面真係好多燕窩。
湯就點了<<大白鱔咸酸菜燉老雞>>,
<<梅菜蒸菜心>>梅菜加上菜心一起蒸熟,十分健康。
<<香港炒飯>>是一道十分有驚喜的炒飯。撈了香蔥,叉燒粒,菜粒,冬菇粒及咸蛋黃來炒。因為咸蛋黃的關係,令到口感昇華不少,有一種黃金蝦的沙感,十分滋味。
最後當然要來一碗 糖水,<<桃膠雪耳>>,口感有點似燕窩,入口小小甜,十分推介。