2016-01-22 1573 views
華富邨食肆報導的第三彈,我來到了華富北,山上面的那一個多層商場。好多人第一次來華富,只知道《銀都冰室》、《華富冰室》所在的商場。我第一次來華富邨,也只知道只有這兒才有商場,有食肆,直至某一天,外父帶路來訪華富,我們一直坐到華富北的另一個巴士總站,才知道,這兒另外有一個購物同飲食的世界。而就在這個北商場,我發現了這一家自稱雞脾大王的《麗絲快餐店》。店子,就是一般老牌港式快餐的風格,是以先購票,後取食的形式經營,所以一到中午這一個時間,店外會有一條長龍,因為無論是外賣或是堂食,都要一齊排隊。然而,餐廳的內部並不大,亦充滿了雜物,我坐在餐廳內部飲食,但那環境是絕對不會令你喜歡的,像一班知途熟客,坐在店外的位,爽好多。既然是雞脾大王,我當然要一隻雞脾,但我胃口不太好,不想食飯,於是就來一個雞脾配公仔麵。雖然說是雞脾大王,但《銀都》的雞脾是勝過此店的,只因為此雞脾未夠大隻而已。一咬這雞脾,皮脆,而且看得出是生炸的,再加上雞脾沒有炸到乾,保留了應有的美味肉汁,稱得上是不錯。只是,雞脾醃得未夠,肉味一般。麵就是普通的大光麵,是快餐店的慣例煮到淋。好的,可以快快食,不好的,就是淋左少少,我個人喜歡較硬
麵就是普通的大光麵,是快餐店的慣例煮到淋。好的,可以快快食,不好的,就是淋左少少,我個人喜歡較硬的麵條。
奶茶倒是不錯的,奶夠,茶亦夠濃,雖不是最靚的一杯,但感覺這是優勝的一小杯。
旁邊的食客說,這店雖然是雞脾大王但最好的並不是雞脾,建議我下次再來,食設個快餐焗飯,炒粉麵,這樣才對。本想再來,但到了我要撰文的這一天,我仍然未有再次拜訪過,不過,我覺得,我沒有遺憾既。
$40 (Lunch)
2014-12-02 973 views
呢間快餐店由細食到大,除左吉列豬扒正之外,雜扒都好意粉整得唔硬唔軟,恰到好處雜扒有一塊煎豬扒一隻雞全翼一塊火腿同一條雞肉腸仔而精髓在於佢個茄汁~~~真係超讚酸甜度岩岩好~質地唔杰唔稀~我每次都要多汁架
經典茄汁什扒意
呢間快餐店由細食到大,除左吉列豬扒正之外,雜扒都好

意粉整得唔硬唔軟,恰到好處

雜扒有一塊煎豬扒一隻雞全翼一塊火腿同一條雞肉腸仔

而精髓在於佢個茄汁~~~真係超讚

酸甜度岩岩好~質地唔杰唔稀~我每次都要多汁架
2014-12-02
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$32 (Dinner)
經典茄汁什扒意
2013-12-18 579 views
自少對窩蛋免治牛肉飯有種情意結,但要吃這飯,在高級餐廳也不及這港式快餐廳做得好。多汁,又有足夠的免治牛肉,味道不太甜不會酸,更重的是的靈魂--「窩蛋」,已有很多餐廳它改成煎蛋,把「窩蛋」與熱騰騰的飯拌勻,美味是也!這店環境雖令人卻步,但不用$40,有這麼大的一碟飯,又有飲料,滿足!

2013-12-08
2011-01-23 385 views
雖然小店的外觀並不華麗,可是, 食物質素真係唔錯.咖哩牛腩好入味,而且咬落口,牛腩入口即溶,配合香濃的咖哩汁,真係一種享受.再加上小店的員工,好有人情味.所以, 呢一餐食得好開心.
雖然小店的外觀並不華麗,
可是, 食物質素真係唔錯.

咖哩牛腩好入味,
而且咬落口,
牛腩入口即溶,
配合香濃的咖哩汁,
真係一種享受.

再加上小店的員工,
好有人情味.
所以, 呢一餐食得好開心.

2011-01-23
$26 (Lunch)
  • 咖哩牛腩
2009-05-05 327 views
呢間鋪頭其貌不揚,但其門如市,一定有理由!是的,麗絲的吸引力就是他的味道。在數碼港工作的,最不滿除了交通外,就是食飯問題,食肆不過難食,就是貴到死!我們寧願坐3蚊巴士,到華富邨依晏。其中,以麗絲的味道最好!村長推介有:肉醬意粉、咖哩牛腩、蘿蔔牛腩、吉列豬扒等....雖然只是碟頭飯,但是味道非常好,值得推介!
呢間鋪頭其貌不揚,但其門如市,一定有理由!

是的,麗絲的吸引力就是他的味道。

我們寧願坐3蚊巴士,到華富邨依晏。

其中,以麗絲的味道最好!

雖然只是碟頭飯,但是味道非常好,值得推介!
2009-04-02
2007-02-16 272 views
公治$14當然無乜扒物扒夾o係入面火腿蛋芝士蕃茄+沙律醬食左咁多年都係咁好味下午茶o既話連野飲$17抵好多舊式快餐店都唔好要求要d 咩service 喇service 係0而且大多數人都係take away最大優點係所有野都夠熱
公治$14

service 係0
而且大多數人都係take away
最大優點係所有野都夠熱
2005-12-30 322 views
又係華富一間有超過二十年歷史o既快餐店,又係一間越尼越差o既食店,以前有好正o既蝦多士,自製牛肉漢堡o既漢堡飽,鮮嫩魚肉o既魚柳飽......好多好野食.宜家乜都冇晒,蝦多士冇左,牛肉漢堡飽冇左,變左豬柳漢堡飽,差勁.魚柳飽變成咁o既樣,魚肉唔掂,硬掘掘,炸漿窿一窿,萬年油是也.已經隔兩三個月先幫襯一次,睇下有冇進步,點知......