2020-07-03
📌 Lamlam脷~太子一直都好想食勻全香港嘅千層蛋糕店😆今次專登嚟到太子試呢間由網店變成實體店 專門售賣千層蛋糕嘅小店🍰未開門之前已經排晒長龍 好誇張😯我都等咗大概半個鐘先入到去買但其實個人認為唔使咁早到😂食完大概一點九老闆娘話仲有貨賣 通常三四點就會買清光🤫小店每日都售賣不同味道嘅千層蛋糕 大家如果想買嘅話就要留意住佢哋IG每日公布嘅味道 @lamlamli_bakery 每人限購兩件 切件不設預留蛋糕每件三十幾蚊 堪稱平民版Lady M!堂食大概有六個位 大多數人都係買外賣走發現佢六吋蛋糕都幾抵 下次朋友生日可以喺度訂🤪1️⃣ 抹茶流心千層蛋糕 𝗠𝗼𝗹𝘁𝗲𝗻 𝗠𝗮𝘁𝗰𝗵𝗮 𝗖𝗿𝗲𝗽𝗲 𝗰𝗮𝗸𝗲 $𝟯𝟱 (𝟳.𝟱/𝟭𝟬)呢款係佢哋嘅招牌之一 每次都最快賣晒😜抹茶流心賣相真係好吸引😍表層都鋪滿抹茶粉 每一層皮都好薄😋抹茶味好濃烈 帶有苦澀味🍵cream算係幾幼滑輕盈一篤落去抹茶流心流晒出嚟嗰下真係好治癒😚但係食到最尾都有少少膩 適合兩個人share食😆2️⃣烏龍茶芝士奶蓋千層蛋糕 𝗢𝗼𝗹𝗼𝗻𝗴 𝗠𝗼𝗹𝘁𝗲𝗻 𝗖𝗿𝗲𝗮𝗺 𝗖𝗵𝗲𝗲𝘀𝗲 𝗖𝗿𝗲𝗽𝗲
一直都好想食勻全香港嘅千層蛋糕店😆
未開門之前已經排晒長龍 好誇張😯
我都等咗大概半個鐘先入到去買
但其實個人認為唔使咁早到😂
食完大概一點九老闆娘話仲有貨賣 通常三四點就會買清光🤫
每人限購兩件 切件不設預留
蛋糕每件三十幾蚊 堪稱平民版Lady M!
堂食大概有六個位 大多數人都係買外賣走
抹茶味好濃烈 帶有苦澀味🍵
cream算係幾幼滑輕盈
一篤落去抹茶流心流晒出嚟嗰下真係好治癒😚
但係食到最尾都有少少膩 適合兩個人share食😆
2️⃣烏龍茶芝士奶蓋千層蛋糕 𝗢𝗼𝗹𝗼𝗻𝗴 𝗠𝗼𝗹𝘁𝗲𝗻 𝗖𝗿𝗲𝗮𝗺 𝗖𝗵𝗲𝗲𝘀𝗲 𝗖𝗿𝗲𝗽𝗲 𝗖𝗮𝗸𝗲 $𝟯𝟴 (𝟲/𝟭𝟬)
見係新味就諗住嗌下嚟試😗
呢個千層蛋糕流心嘅感覺就冇抹茶咁澎湃
烏龍茶味都幾突出 唔會比芝士奶蓋味遮蓋味道
但係覺得食落呢個組合唔係話特別好味😕
芝士奶蓋偏鹹 反而令到整體好膩😔
💡整體嚟講 以呢個價錢食到咁嘅質素算係幾唔錯
性價比幾高 經過旺角可以順便買埋😝下次想試埋其他味
不過前排食過觀塘Holam 嘅千層蛋糕覺得更加好味 個皮係更加薄同cream冇咁膩!好出色😍
不過返到屋企嘅時候千層蛋糕啲cream融晒 所以就冇影到相俾大家睇
lamlamli同Holam都係千層蛋糕控不可錯過的兩間店🤣
✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
整體味道😋: 7/10
性價比💵: 8/10
打卡指數😍: 8/10
環境服務🥂: 8/10
推薦指數👍🏻: 7/10
🍴: Lamlam脷
📍: 太子界限街12號地下A2號舖
🔍: 13:00-19:00(Tue-Sat) *Mon OFF*
☞︎ 同地區餐廳 #hkhungryfoodie太子
☞︎ 同類型餐廳 #hkhungryfoodie西式