老掌櫃東北菜館 (奧運)📍:大角咀嘉善街18號利奧坊地下G708-G709號舖🚗:奧運地鐵C1出口 步行5分鐘📞:+852 2572-8366💲:~HKD150/head for dinnerFood quality✔️:北京填鴨 (半隻)、拔絲蘋果👌🏼:熱豆漿、大葱羊肉餡餅總結:😋一間有成三間分店嘅熱門東北菜館 大角咀分店都好大間 但閒日夜晚一直人流不斷 滿座嘅狀態 深受街坊歡迎👏🏼😋幾乎枱枱人都點嘅北京填鴨 睇餐牌時見$168有半隻已經覺得好抵 一上枱出乎我意料地好靚仔 切片嘅鴨份量多 切得好均勻 青瓜🥒京葱條 十幾塊薄身嘅麵皮全部另上 蘸埋蠔油 好食 😋拔絲蘋果係典型京式胡同嘅食物 原理同冰糖葫蘆差唔多 一上枱仲畀埋碗凍水要即刻過冷河 快速冷卻形成外層脆脆嘅拔絲 食落真係好家鄉feel 味道唔係好好食但係回憶嘅舊味道👅🤔大葱羊肉餡餅🫓熱辣辣上枱 一撕開肉汁已經流出嚟 羊肉味重但一啲都唔羶 如果改京葱應該更清新啲 另外至少要叫2件 對我哋呢啲2人行唔太友善🥲🤔豆漿就正常 豆味唔多但勝在無渣同抵飲👍🏼🤔整體食物味道唔係出眾但勝在性價比高 難怪咁多人幫襯 以呢個價錢味道係合格餘多多 好食
老掌櫃東北菜館 (奧運)
📍:大角咀嘉善街18號利奧坊地下G708-G709號舖
🚗:奧運地鐵C1出口 步行5分鐘
📞:+852 2572-8366
💲:~HKD150/head for dinner

Food quality
✔️:北京填鴨 (半隻)、拔絲蘋果
👌🏼:熱豆漿、大葱羊肉餡餅

總結:

🤔豆漿就正常 豆味唔多但勝在無渣同抵飲👍🏼

🤔因為太旺嘅關係 雖然大間但都坐得好逼 食嘢途中係完全聽到哂隔離枱嘅話題 尷尬 非常嘈雜 又有員工不斷穿梭 好繁忙嘅感覺🙊

😨冷氣超凍 夏天嚟都有蚊滋 衞生可以再作改善 服務就員工太忙理解嘅 冇收加一但茶介$5/位都算還可接受🫡

• 北京填鴨
  • 拔絲蘋果
2024-09-28 0 views
每次經過大角咀都見到依間東北菜館大排長龍,中秋節嗰晚已經試過一次覺得好抵食😝定價平之餘仲不設加一‼️-🥢 老醋海蜇頭 $74海蜇頭份量好多又大舊,加埋青瓜,酸酸甜甜好開胃👍-🥢 砂窩雲吞雞 $148/半隻因為想飲雞湯,本身都驚隻雞會好乾好鞋😆點知好鬼滑仲要大大隻👍雲吞都有成8粒🤩雞湯有陣砂窩味(?)🤨好鬼正!係屋企係唔會整到依個味🤣一定要試😜-🥢 松鼠魚(龍利柳) $98都係個句,好大條‼️岩晒唔識食魚骨既朋友仔🤣成條魚啖啖肉,炸到外脆內軟😝酸酸甜甜好好味🥰-🥢 拔絲蘋果 $78上次黎賣晒,所以今次一坐底就即刻叫定先🤣一上菜店員拎咗碗凍水黎😆原來係要將個拔絲蘋果放入凍水先食,咁樣就會變脆口🤪因為第一次食手腳比較慢😂店員哥哥見到即刻過黎幫手過凍水,如果唔係就痴埋一舊🤣有得玩又好食🥰

🥢 老醋海蜇頭 $74
海蜇頭份量好多又大舊,加埋青瓜,酸酸甜甜好開胃👍

🥢 砂窩雲吞雞 $148/半隻

🥢 松鼠魚(龍利柳) $98

🥢 拔絲蘋果 $78
2024-09-26 97 views
在這間店食咗兩次,兩次都有美好回憶。入店見到[天道酬勤]四個大字已好有好感,兩次都預訂了北京填鴨,在這兩次有食過大蔥羊肉饀餅,又有食過呢邊的甜品,食過的東西會有回味感,顯出師傅用心制作。再約朋友一定會再食過。
在這間店食咗兩次,兩次都有美好回憶。
再約朋友一定會再食過。
  • 北京填鴨(半隻)
  • 鍋包肉
  • 豆沙鍋餅
性價比極高 北京填鴨人均$150 有北京填鴨、有菜有湯有麵 今時今日 咁抵係邊到搵?北京填鴨 半隻 $168經典招牌菜式!每次黎都必叫 鴨皮係帶一定份量既鴨肉 皮脆夠肉包鴨既 皮夠薄 最緊要配菜比到足🥰酸辣湯麵 $52 想飲酸辣湯 但無澱粉又唔飽 每次都會叫 份量大足曬料兩個人share都夠🫰🏻清炒萵荀 $78 叫埋個菜就完滿☺️粗絲萵荀 爽口唔咸 大角咀店搬左鋪後 暫時幾次都唔使Book位不過呢度冷氣比較大 包填鴨既皮 好快就吹凍 要趁熱快d食😝

性價比極高 北京填鴨

人均$150 有北京填鴨、有菜有湯有麵
今時今日 咁抵係邊到搵?

北京填鴨 半隻 $168

大角咀店搬左鋪後 暫時幾次都唔使Book位
不過呢度冷氣比較大
包填鴨既皮 好快就吹凍 要趁熱快d食😝
2024-09-16 453 views
長期有著長長人龍的東北菜館看看餐牌發現價錢都挺親民出品正常發揮 但份量很多不過真的太多人排隊了 建議先行訂座 ⍢北京填鴨(半隻) $168鴨肉嫩皮脆 蘸上鴨醬份外惹味餅皮選用摩摩皮 有約20塊可能太快凍所以入口略硬如果淋點口感會更好配上青瓜及大蔥一起吃 都很滿足涼拌海蜇皮 $70海蜇皮清爽可口 入口微辣配上滿滿莞茜 青瓜及蘿蔔絲大推這道前菜~酸辣湯麵 $52酸辣湯入口微辣 材料多點會更好不過麵條超多 適合分享吃⧐𝙍𝙚𝙘𝙤𝙢𝙢𝙚𝙣𝙙𝙖𝙩𝙞𝙤𝙣:♡♡♡/5⧐老掌櫃東北菜館📍大角咀嘉善街18號利奧坊地下G708-G709號舖
長期有著長長人龍的東北菜館

不過麵條超多 適合分享吃

𝙍𝙚𝙘𝙤𝙢𝙢𝙚𝙣𝙙𝙖𝙩𝙞𝙤𝙣:♡♡♡/5

老掌櫃東北菜館
📍大角咀嘉善街18號利奧坊地下G708-G709號舖
《本次為自費用餐食評》大角咀高質抵食東北菜館!餐廳以平價CP值高的片皮鴨聞名,鴨皮香脆鴨肉不鞋,配上一份摩摩皮,真係皮薄餡靚,重點係一份半隻鴨只是hkd$168,絕對抵食!此外,餐牌亦有各式各樣特色東北菜,尤其係鍋包肉,醋的酸味和甜味沾上炸肉片,酸酸甜甜而且香口。脆椒雞軟骨亦都係必嗌之選,雞軟骨酥脆而且有肉感,配料亦十足。整體而言,食物質素好,價錢便宜,絕對值得一試!-🔘 北京填鴨 (半隻) | hkd$168🔘 脆椒雞軟骨 | hkd$86🔘 鍋包肉 | hkd$96-🍽️ 食物 | Food: 4.5/5🌅 環境 | Environment: 4/5💆🏻‍♂️ 服務 | Service: 4/5💰 價錢 | Price: 4.5/5📝 總結 | CP Value: 4.3/5-A foodie documentation of dining experience in restaurants based in Hong Kong 🇭🇰.
《本次為自費用餐食評》
🌅 環境 | Environment: 4/5
💆🏻‍♂️ 服務 | Service: 4/5
💰 價錢 | Price: 4.5/5
📝 總結 | CP Value: 4.3/5
北京填鴨 (半隻)
脆椒雞軟骨
鍋包肉
北京填鴨 (半隻)
脆椒雞軟骨
鍋包肉
2024-09-03 754 views
開咗屋企朋友House warming 朋友樓下就有呢一間老掌櫃東北菜同朋友嗌咗片皮鴨 魚香茄子煲片皮鴨$148 大大隻 味道不過不失 塊皮係偏大塊 都幾香口有油脂味魚香茄子煲係偏向廣東味,唔會話好辣最後再嗌埋呢個糍粑 做甜品軟糯適中 加埋黑糖醬五個人三個餸再加幾多飯都已經好飽不過可能我哋有三個女仔喺細食啲嘅
開咗屋企朋友House warming
朋友樓下就有呢一間老掌櫃東北菜
同朋友嗌咗片皮鴨 魚香茄子煲
片皮鴨$148 大大隻 味道不過不失
塊皮係偏大塊 都幾香口有油脂味
魚香茄子煲係偏向廣東味,唔會話好辣
最後再嗌埋呢個糍粑 做甜品
軟糯適中 加埋黑糖醬
五個人三個餸再加幾多飯都已經好飽
不過可能我哋有三個女仔喺細食啲嘅
2024-09-02 725 views
喺屋企附近近呢間老掌櫃東北菜館overall 都唔錯, 我哋叫咗個黃金蝦球,一個雞絲粉皮, 一個京蔥羊肉同埋兩碗白飯, 成餐飯都唔使$300已經有三個餸,我覺得都算抵食。不過嗰個雞絲粉皮稍嫌個醬多咗少少,下次可以少返啲就完美,個京蔥羊肉啲羊肉份量都算唔錯,如果辣返少少會好啲,不過如果自己唔係太食得辣,呢個係一個幾好嘅選擇。餐廳環境其實都算唔錯,不過二人枱嘅位同隔籬枱就距離近咗少少,唔係坐得特別舒服,但係如果落嚟食個快飯其實都冇乜挑剔。
2024-09-02 761 views
今天晚上 ,我們去到大角咀老掌櫃東北菜館(利奧坊) 晚餐。這家餐廳,客人們絡繹不絕。 我們點了酸辣湯,香氣撲鼻而來,湯底濃郁,帶著微微的酸和辣,讓人忍不住想要再來一碗。炸銀絲卷外脆內嫩,令人一口接一口。雲吞麵,薄薄的雲吞包裹著嫩滑的肉餡,搭配滑順的麵條,湯頭清淡卻充滿鮮味。而涼拌海蜇,皮清爽可口,帶著一絲微辣,刺激著味蕾。清炒豆苗色澤鮮綠,清新爽口,讓人感受到家的溫暖。在這裡用餐, 我們有賓至如歸的感覺。每一位客人享受美味的同時,感受到親切的服務。每一道菜品都流露出廚師的用心,讓人不禁對這家餐廳讚不絕口。

今天晚上 ,我們去到大角咀老掌櫃東北菜館(利奧坊) 晚餐。
炸銀絲卷外脆內嫩,令人一口接一口。
而涼拌海蜇,皮清爽可口,帶著一絲微辣,刺激著味蕾。
清炒豆苗色澤鮮綠,清新爽口,讓人感受到家的溫暖。

2024-09-02
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
  • 涼拌海蜇
2024-09-01 708 views
今日朋友帶咗我去食一間超級抵食嘅片皮鴨,平絕全香港,所以平日夜晚都爆曬場✨因為比較抵食份量大,所以座位都比較多似茶餐廳🍽️💫片皮鴨半隻$168就食到包埋配料同醬料,份量大質素都ok,不過美中不足係溫度唔夠熱。🍆炒地三鮮茄子、薯仔、青椒,鑊氣夠,好惹味同好大份。🫓羊肉餅羊肉幾juicy唔會有蘇味。🌸高力豆沙而家唔係好多地方有高力豆沙,豆沙餡唔會太甜,出面個皮夠fluffy,甜品都做得好。🍴

💫片皮鴨半隻

🍆炒地三鮮
茄子、薯仔、青椒,鑊氣夠,好惹味同好大份。

🫓羊肉餅
羊肉幾juicy唔會有蘇味。

🌸高力豆沙
2024-08-20 1232 views
難得一間唔使加一嘅東北菜館 價錢都幾親民見到都唔少人推介 一於試下佢🤪嗌完之後啲嘢食好快就嚟齊晒可能因為史努比坐嗰個位冷氣好大 所以嘢食好快凍🫣加上張枱好細 如果好似史努比咁影相嘅話有啲難度同埋會好 “呢hea”🥴Anywaysssss講咗啲嘢食先茶位 $5👌🏿北京填鴨(半隻) $168份量足嘅 尤其系啲包鴨嘅皮 佢寫廿塊真系有廿塊但就唔系正宗片皮鴨嘅荷葉餅皮取而代之嘅系摩摩皮 好似春卷皮咁樣Size偏細啲 同埋質感偏硬雖然佢有個keep warm幾好嘅容器裝住啲餅皮但真系冷氣太大同餅皮太薄攞上手未包已經凍咗 所以食落都系得個硬字就算佢薄都救唔到🥴但未至於話好差 at least佢唔算韌 唔會話好厚好難咬烤鴨肉比例較多 同史努比認知嘅填鴨有啲出入淨系得中間個column系皮 而其他鴨肉嘅皮都系得periphery有少少包肉食嘅時候 鴨嘅肉質稍鞋同埋完全食唔到油香🤷🏿‍♀️要食皮先會食到~不過青瓜 大蔥同醬料都比足份量又唔少$168有半隻北京填鴨 算系咁啦🤣味道: 6.5/10性價比: 8/10👌🏿拔絲蘋果 $78一嚟到店員突然間幫我哋拔晒啲絲佢話驚凍咗拉唔到 史努比當場呆咗😳影都影唔切
難得一間唔使加一嘅東北菜館 價錢都幾親民

但未至於話好差 at least佢唔算韌 唔會話好厚好難咬
烤鴨肉比例較多 同史努比認知嘅填鴨有啲出入
包肉食嘅時候 鴨嘅肉質稍鞋
同埋完全食唔到油香🤷🏿‍♀️
要食皮先會食到~
不過青瓜 大蔥同醬料都比足

唯有喺佢浸完凍水嘅時候 擺返落去嘅時候補影
食嘅時候蘋果仲系微溫 暖暖地
佢就好似蘋果外面coat咗一層caramel咁
香脆但好好好甜🥴
史努比唔太鍾意 但媽媽👩🏻話個蘋果本身酸 所以整到咁甜啱啱好
只不過史努比完全feel唔到佢邊忽酸🤷🏿‍♀️

啱啱蒸起系好夠熱嘅 好可惜冷氣太大好快凍
餃皮夠煙韌 雖然皮厚身但唔餡料都唔少
肉嘅比例佔多 所以食起上嚟白菜只系做咗帶少少水分嘅角色
偃就絕對唔系好juicy好正嗰啲餃
但味道唔差 正常合格~
味道: 7/10

服務: 7.5/10
衛生: 6/10
抵食: 7.9/10
2024-08-19 909 views
今晚搵咗住大角咀嘅朋友敘舊,就去咗佢屋企附近呢間東北菜餐廳,好彩早少少到,七點鬆啲就已經全場滿座!黃金蝦球每個蝦球都大大嚿,蛋黃配埋啲炸粉炸得好鬆脆,超好食!蛋黃味都好出!蔥爆牛肉好有鑊氣,洋蔥同蔥一齊炒牛肉爆香!牛肉都好大塊,厚身唔薄干鍋田雞係期間限定嘅小菜,麻辣辣得好過癮,調味啱啱好,田雞份量都好多,四個人share食都可以!佢哋嘅小菜份量好多,每樣小菜都好有鑊氣!下次想試埋佢嘅片皮鴨!📍老掌櫃東北菜館 地址:大角咀嘉善街18號利奧坊地下G708-G709號舖

黃金蝦球

蔥爆牛肉
好有鑊氣,洋蔥同蔥一齊炒牛肉爆香!牛肉都好大塊,厚身唔薄

干鍋田雞

📍老掌櫃東北菜館
地址:大角咀嘉善街18號利奧坊地下G708-G709號舖
2024-08-09
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
  • 黃金蝦球
  • 蔥爆牛肉
  • 干鍋田雞
2024-08-04 1322 views
老掌櫃東北菜館📍九龍大角咀嘉善街18號利奧坊地下G708及G709舖夜晚一大班人想搵嘢食,喺唔知食咩好嘅情況之下入咗呢一間老掌櫃。12個人食咗超多嘢。😂 整體嚟講全部嘢都唔錯,份量大碟,味道都幾好,唔會太鹹。我哋一人俾咗大概$150,有咁多嘢食係講算錯。⭐️鴨屎香手打檸檬茶(700ml) $32⭐️北京片皮鴨 $318⭐️黃金蝦球 $108⭐️砂窩雲吞雞 $268⭐️炸饅頭(3隻) $26⭐️回鍋肉 $86⭐️麻辣皮蛋 $48⭐️鍋包肉 $96⭐️四川擔擔麵 $48⭐️麻辣束海蜇頭 $74⭐️豆角燒茄子 $76⭐️一口金磚豆腐 $78⭐️東北農家炒飯 $76⭐️紅油抄手(10隻) $50比較推薦片皮鴨,紅油抄手,黃金蝦球,仲有砂鍋雲吞雞(啲雞肉好嫩滑,清清地幾好食,而且仲好高蛋白質🤣)
老掌櫃東北菜館

⭐️一口金磚豆腐 $78
⭐️東北農家炒飯 $76
⭐️紅油抄手(10隻) $50

2024-07-26 1043 views
今日嚟到奧運站附近嘅日間小菜館~晚市都記旺場,呢個食物選擇都好多~見到片皮鴨幾抵食就入咗嚟,但係環境就有啲凍🥹《北京填鴨片皮鴨 🦆》呢個幾抵食~烤到金黃酥脆,食落肉質鮮嫩!配埋特製甜醬、蔥絲同青瓜,一口咬落太過癮👍👍《白菜豬肉煎餡餅 🥟》呢個小吃真係好料,肉餡又嫩又多汁😋《蝦蛋炒飯 🍚》新鮮彈牙嘅蝦肉同香濃滑溜嘅蛋,炒到同白米飯絕配~但係呢個飯加咗三色豆如果可以改良吓就好啦🥢🙈🙈🙈🙈

《北京填鴨片皮鴨 🦆》

《白菜豬肉煎餡餅 🥟》
呢個小吃真係好料,肉餡又嫩又多汁😋

《蝦蛋炒飯 🍚》
2024-07-20 1040 views
呢間老掌櫃有幾間分店, 今次同男友放工黎左食東北菜,價錢超值, $168食到半隻片皮鴨,食物又大大碟,價格親民,所以平日黎都見爆哂場。點左半隻北京填鴨,鴨皮脆肉薄嫩,不過略嫌餅皮小小硬,但份量十足,性格比超高。另外點左上湯娃娃菜,又係超大碟,夠哂2-3人食用,娃娃菜清甜爽嫩,湯底唔會太咸,食完北京填鴨食番個菜去膩岩哂。炸銀絲卷,濃郁麵包香配上香甜煉奶,作為甜品岩哂。仲有高力豆沙,估唔到禁大粒😂 新鮮炸起外面包住糖,食落口感綿密細膩,裏面仲加入左紅豆餡,一次過食2款甜品,好幸福😋

炸銀絲卷,濃郁麵包香配上香甜煉奶,作為甜品岩哂。
Type of Meal
Dinner