2023-10-20 186 views
呢間嘢嚟咗幾次,搬咗舖位之後第二次來!記得以前喺舊舖味道都唔錯,自從轉左新鋪好似麻麻哋🤭今次再來試多少少唔同菜式👋今次我哋OpenRice睇晒攻略再慢慢點!味道各樣都有啲令人失望!片平鴨已經凍晒,鴨又唔香,個皮又硬!有啲失望…上次嚟食會冇咁乾…個人覺得宮保雞丁偏甜口味,羊排都係烤到比較乾身…比較正常嘅就係炒茄子,已經算好食….小雞炖蘑菇味道還可以,都幾大份高力豆沙都幾飽幾大件,建議可以2個人share一個,豆沙餡超爆😍酸辣湯就係酸辣湯…冇咩特別🤣🤣松子魚就係龍利柳,再加平時甜酸嘅醬汁,冇骨食落都方便!炒飯不過不失☺️整體來講今次有啲跌鏡,唔知換左廚師定其他原因..之前味道唔錯,今次對佢期望太大,失望都有啲大🥹期待落差希望佢可以變返以前舊鋪咁,果陣的味道好食好多🤣記得當年排晒隊,而家都唔洗排隊就食得了😅😅😅#黃怪獸 #黃怪獸覓食 #黃怪獸自家製 #香港美食 #香港好去處 #香港 #食 #食譜 #食飯 #自己整 #食飯啦 #yum #yumyum #yummy #hk #hkfoodie #hkfood #foodie #foodiehk #foodporn #hk90s #想要更多真實食評

味道各樣都有啲令人失望!

個人覺得宮保雞丁偏甜口味,羊排都係烤到比較乾身…

比較正常嘅就係炒茄子,已經算好食….

小雞炖蘑菇味道還可以,都幾大份

酸辣湯就係酸辣湯…冇咩特別🤣🤣

松子魚就係龍利柳,再加平時甜酸嘅醬汁,冇骨食落都方便!

炒飯不過不失☺️

整體來講今次有啲跌鏡,唔知換左廚師定其他原因..

之前味道唔錯,今次對佢期望太大,失望都有啲大🥹期待落差

希望佢可以變返以前舊鋪咁,果陣的味道好食好多🤣

記得當年排晒隊,而家都唔洗排隊就食得了😅😅😅

#黃怪獸 #黃怪獸覓食 #黃怪獸自家製 #香港美食 #香港好去處 #香港 #食 #食譜 #食飯 #自己整 #食飯啦 #yum #yumyum #yummy #hk #hkfoodie #hkfood #foodie #foodiehk #foodporn #hk90s #想要更多真實食評搜尋ig黃怪獸覓食 #love #followback #instagramers #tweegram #photooftheday #20likes #amazing
2023-10-20 321 views
10隻白菜豬肉餃$48京式炸醬麵$48半隻北京填鴨$1682件高力豆沙$26好味指數:😋😋😋😋😋抵食指數:💲💲💲💲💲環境舒適:😌😌😌😌環境衛生:🧹🧹🧹🧹服務質素:💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️推介原因:最近幾日有事要去大角嘴。老公又喜歡吃北京填鴨,所以想起以前光顧過的這間東北菜館。搬到新舖,是第一次來,仍能保持以往的質素👍🏻2人點了半隻填鴨、10隻餃子🥟、1碗麵🍜及甜品。餃子🥟上桌時熱得仍在冒着煙。咬下去,有好多鮮味肉汁。雖然餃子皮不算好薄,但給我一種comfort food 的感覺。炸醬加上蔬菜絲平衡了油膩感。麵質算是挺身,不糊口。北京填鴨外皮酥脆鬆化,肉質嫩滑,沒有肥膏,亦沒有鴨羶味。麼麼皮夠透薄。卷著薄片鴨肉、甜醬、青瓜、京蔥絲吃,非常美味😋最重要是價錢不貴。已經打算再帶其他家人來吃填鴨☺️高力豆沙好大個,脹卜卜,跟我我拳頭👊差不多大。咬下去,熱熱的,又軟綿綿。總括而言,食物量多抵食又好味,怪不得平日也座無虛席。
2件高力豆沙
好味指數:😋😋😋😋😋
抵食指數:💲💲💲💲💲
環境舒適:😌😌😌😌
環境衛生:🧹🧹🧹🧹
服務質素:💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️
推介原因:
10隻白菜豬肉餃

炸醬加上蔬菜絲平衡了油膩感。麵質算是挺身,不糊口。

高力豆沙

總括而言,食物量多抵食又好味,怪不得平日也座無虛席。
2023-10-19 143 views
今晚叫埋個friend 落大角咀嘅老掌櫃食晚飯。我之前都係聽過人哋推介過,自己就未嚟過嘅,原來晚市都幾爆,睇嚟如果下次人多點都要訂咗位先好嚟。我哋嗌咗片皮鴨,係好食嘅,兼且對得起個價錢有餘,但係個二食彩椒炒鴨件就可能我哋黑仔啦,似炒鴨骨多啲。排骨擔擔麵都冇咩特別嘅地方,不過不失。反而嗌咗碟皮蛋就出色好多,個樣又靚仔食落又好味。叫多個炒菜清清地,白飯就免嘞。隊兩支大啤,吹吓水聚吓舊,的確唔錯。有下次嘅
今晚叫埋個friend 落大角咀嘅老掌櫃食晚飯。

我之前都係聽過人哋推介過,自己就未嚟過嘅,
原來晚市都幾爆,睇嚟如果下次人多點都要訂咗位先好嚟。

我哋嗌咗片皮鴨,係好食嘅,兼且對得起個價錢有餘,
但係個二食彩椒炒鴨件就可能我哋黑仔啦,似炒鴨骨多啲。

排骨擔擔麵都冇咩特別嘅地方,不過不失。
反而嗌咗碟皮蛋就出色好多,個樣又靚仔食落又好味。
叫多個炒菜清清地,白飯就免嘞。

隊兩支大啤,吹吓水聚吓舊,的確唔錯。
有下次嘅

2023-10-08
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
  • 北京填鴨
2023-10-18 176 views
朋友話搵到間勁抵食的北京填鴨,咁就一齊去見識下究竟有幾抵食啦🤣餐廳真係好旺場,好彩我哋早坐低,因為七點半就已經滿座,講緊平日喎~黃金蝦球 $108蝦肉口感結實彈牙,炸皮酥脆,仲蘸滿鹹蛋黃醬,食落香口又惹味,呢道菜好有驚喜。紅油抄手(10隻) $48紅油抄手隻隻都好大隻好飽滿,餡料份量好足,食落少少辣,仲有好濃的醬汁味😋北京填鴨(半隻) $168無諗過百六蚊可以食到咁大份北京填鴨,的確幾抵食!鴨肉每片都好大塊,聞落好香,鴨皮仲有少少脆,食落好有油香。佢個甜麵醬特別濃味,蘸少少已經好夠味,蔥有少少辣辣哋,餅皮夠薄,全部都好好食🥰想講下佢的上菜速度,真係勁快手,呢頭手機scan QR code落完單,同朋友講咗幾句廢話就不停上菜,轉個頭就上哂三道菜,真係好欣賞呢間餐廳的速度😆老掌櫃東北菜館 (利奧坊) (大角咀)大角咀嘉善街18號利奧坊.凱岸地下G708-G709號舖*上述文章只供參考及以當時價格為準

黃金蝦球 $108

紅油抄手(10隻) $48

北京填鴨(半隻) $168
無諗過百六蚊可以食到咁大份北京填鴨,的確幾抵食!

老掌櫃東北菜館 (利奧坊) (大角咀)

*上述文章只供參考及以當時價格為準
2023-10-15 190 views
老掌櫃東北菜館位於大角咀嘉善街18號利奧坊凱岸地下G708-G709號舖老掌櫃東北菜館係大角咀福澤街營業6年左右晚市時間人山人海餐廳係以東北菜馳名我們兩個女生叫左餃子$48 10隻,雞絲粉皮$68,擔擔麵$48<豬排$58>,回鍋肉$86甜點有豆沙鍋餅$52,高力豆沙$13<1個>[2個起]餃子叫左韮菜餡同我們一般唔同沒有湯要湯加$5餃子皮比較厚餡多多汁味道濃味一點👍擔擔麵必食麻醬花生碎好多👍👍麵質彈牙👍回鍋肉超惹味👍腩肉肥瘦分明👍豆乾好味👍荀美味👍雞絲粉皮粉皮滑👍麻醬香👍雞肉嫰👍高力豆沙即叫即製微甜👍超軟👍空氣感👍豆沙窩餅豆沙多煎到夠乾身

老掌櫃東北菜館係大角咀福澤街營業6年左右

豆沙多
煎到夠乾身

2023-10-06
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
  • 高力豆沙
  • 雞絲粉皮
2023-10-14 190 views
大角咀嘅老掌櫃係扁皮鴨關注中長期人氣餐廳,今晚終於來食到,滿心期待,係香港少見的東北菜館。餐廳長期爆滿,人頭湧湧,難得今晚等咗10幾分鐘就有位。點都要試吓佢招牌🦆北京填鴨(半隻),$168上碟時已經排到勁靚😍估唔到份量勁多。最緊要外皮香脆,油脂位唔多,配上青瓜、京蔥、醬料,連埋個薄餅皮一齊食,口感豐富。不過就要趁熱好快脆食,因為由於冇個爐保溫,塊皮好快會凍,凍咗會影響口感。仲叫咗酥炸排骨擔擔麵,擔擔麵充滿花生香,帶有微辣,排骨另上,夠香脆。不過佢個面嘅份量真係好大碗件,見台台都食唔晒🤣所以大家一定要留肚。仲有個鹹蛋豆角都好正,送飯會好惹味,如果再多啲鹹蛋香會更入味。🫘懷舊甜品高力豆沙即叫即製,熱辣辣,外層灑上砂糖,蛋白皮好香,口感綿滑。

2023-10-06 337 views
夜媽媽寫食評真係辛苦🤣回味緊嗰晚去食片皮鴨有晚經過見到依間東北菜餐廳坐滿晒客咁熱鬧 就睇下餐牌原來有片皮鴨食 又幾抵食喎 就去試下$168蚊就有半隻鴨 加12餑餑皮大大碟勁抵食 鴨皮都有小小脆 鴨肉位置比較多餑餑皮都算煙韌 加埋甜麵醬 青瓜 京蔥 食落比較清爽🤤 諗起都流口水排骨擔擔麵 份量完勝 大份到我地真係食唔晒🤭 味道幾濃郁 酸辣土豆絲 都幾辣下🤭不過酸辣酸辣好惹味 土豆絲夠爽脆抵食之選 下次約一大班人黎食 可以試多幾款菜式🤤當晚真係好多人 我地要坐門口位置比較熱 加上食辣野真係出晒汗 🙈不過都好彩有部風機吹下💛
夜媽媽寫食評真係辛苦🤣

酸辣土豆絲 都幾辣下🤭不過酸辣酸辣好惹味 土豆絲夠爽脆
抵食之選 下次約一大班人黎食
可以試多幾款菜式🤤

2023-09-25 524 views
🦆北京填鴨(半隻)外皮香脆,油脂位唔多,配上青瓜、京蔥、醬料,夾上薄餅食,如果餅皮軟返啲,會更好食🥟茴香豬肉餃子(10隻)脹卜卜餃子,皮薄餡料多,咬落去好香茴香味,肉質彈牙,🐑🍜羊肉常湯麵大大碗羊肉麪,湯底濃,較杰身,麵條腍滑幼細,容易掛湯,羊肉片冇羊羶味,配菜有椰菜絲同芫荽🥢🫘高力豆沙即叫即製,熱辣辣高力豆沙,外層灑上砂糖,蛋白皮好香,裡面有香濃豆沙,口感綿滑📍老掌櫃東北菜館(大角咀)大角咀嘉善街18號利奧坊·凱岸地下

🦆北京填鴨(半隻)

🥟茴香豬肉餃子(10隻)
脹卜卜餃子,皮薄餡料多,咬落去好香茴香味,肉質彈牙,

🐑🍜羊肉常湯麵

🥢🫘高力豆沙

📍老掌櫃東北菜館(大角咀)
大角咀嘉善街18號利奧坊·凱岸地下
北京填鴨(半隻)肉的比率比皮比較多,同時都有純鴨皮,半隻份量已經足以2-3人分享。外皮香脆,油脂適中,鴨肉色澤紅潤且肉嫩,帶點半肥瘦,肥而不膩。薄餅皮偏硬跟乾身,配上鴨肉跟醬料青瓜葱絲剛剛好。紅油炒手(10隻)雲吞很大粒,豬肉份量很多且鮮嫩,雲吞皮加上紅油非常滑溜。辣度偏向微辣,加上白芝麻,口感都頗豐富。四季豆土豆燉排骨份量超級大,不用100蚊,CP值很高。配料有很多,有排骨、土豆、紅蘿蔔、四季豆及粉絲,湯汁顏色看似來會很濃味,但吃起來味道適中,不會過鹹或是太淡。排骨土豆吸收湯汁,送飯一流。小編後來有外帶回家,因為份量真的很多,然後第二天更加入味😋。酸梅汁甜了一點,但酸酸甜甜的確很開胃解膩。高力豆沙飯後甜品必叫,即叫即整,上面曬滿了白糖,因為新鮮炸,熱騰騰,所以白糖味不是很明顯,口感反而多了層次感,裡面蛋味很香,紅豆蓉份量都很多,混合起來香氣都吸引。老掌櫃東北菜館 (利奧坊)大角咀嘉善街18號利奧坊.凱岸地下G708-G709號舖#大角咀美食 #大角咀 #北京填鴨 #老掌櫃 #東北菜館 #紅油抄手 #燉菜 #高力豆沙 #foodie #foodiehk #hkfoodie
北京填鴨(半隻)

紅油炒手(10隻)

四季豆土豆燉排骨

酸梅汁
甜了一點,但酸酸甜甜的確很開胃解膩。

高力豆沙

老掌櫃東北菜館 (利奧坊)
2023-09-22 752 views
餐廳係叫餸食飯好多款選擇最出名係片皮鴨同雲吞雞基本上每枱都會叫🤣記得食片皮鴨要早一日預訂雖然地點唔近地鐵站但都好多人黎朝聖證明好有名氣👍👍.🌟北京填鴨(半隻)$168半隻份量都多皮烤到脆口 好有光澤😇鴨比較肥皮下脂肪較厚😂一咬開就油脂泗溢連肉一齊食就更香💝鴨肉好嫩滑粉皮碟上 好快就凍晒😌份量夠晒包片皮鴨食連埋醬汁 青瓜 同大蔥絲好爽口 又可以平衡油脂感🥰.🌟砂鍋雲吞雞(半隻)$148一上枱以為係上左全隻原來半隻雞都好大份🤣雲吞有8粒皮薄 爽晒雞湯幾香雞就較柴🙈仲有白菜🥬夠3-4人分 幾飽肚.🌟京式炸醬麵 $48呢個係炸醬麵🍝用甜麵醬 豆瓣醬 豬肉碎 醃蘿蔔 青瓜絲撈🥒味道較甜💕麵條比較淋如果麵冇咁乾就更好不過撈埋炸醬食就幾滿足🤩炸醬夾雜肥肉 好香.📍 老掌櫃東北菜館 (利奧坊) (大角咀)大角咀嘉善街18號利奧坊.凱岸地下G708-G709號舖
餐廳係叫餸食飯

麵條比較淋
如果麵冇咁乾就更好
不過撈埋炸醬食就幾滿足🤩
炸醬夾雜肥肉 好香
📍 老掌櫃東北菜館 (利奧坊) (大角咀)
北京填鴨
砂鍋雲吞雞
  • 北京填鴨(半隻)
  • 片皮鴨
2023-09-19 298 views
依間老掌櫃已經開左好多年,出名係份量多,價錢唔貴,係性價比高既餐廳,都同朋友食左好次,去到夜晚已經多人,要稍微排隊等一下。今次同一班朋友再去食,叫左片皮鴨,上菜個時已經偏凍,個皮又硬。覺得可能因為人多處理菜式上有點馬虎,不如從前。不過個酸菜餃子幾值得一試,酸爽開胃,皮薄餡豐富,口感Q彈,美味又美觀。必吃!酸辣土豆絲都okay,土豆絲口感爽脆,酸辣開胃,搭配辣椒和醋的味道恰到好處,非常美味。推薦!所以呢到加返少少分!不過都希望可以維持水準做得更好❤️味道:6.5/10環境:7/10整體分數:6.5/10🍊Flavor for Today | 今天的味道|🐝「還在煩惱今天的味道」What's the flavour Today🍽️Food l 🍀Lifestyle / ✈️Travel

所以呢到加返少少分!不過都希望可以維持水準做得更好❤️

味道:6.5/10
環境:7/10
整體分數:6.5/10
🍊Flavor for Today | 今天的味道|🐝
「還在煩惱今天的味道」
What's the flavour Today
好一段時間已經無喺香港食片皮鴨,今日跟成班同事一齊黎呢間東北菜館😆同事們大力推薦當然要試下🤣🦆北京填鴨(半隻) $168上碟時已經排到勁靚😍好大碟🤣摩摩皮夠哂煙韌,熱辣辣,再配埋大蔥,青瓜,燒鴨同醬,超好吃🤣自己一個人都包左一輪然食左4件,特別係佢成個份量都大,呢個價錢真係抵食😋😋😋🐟松鼠魚(龍脷柳) $98松鼠魚係我最愛🤣呢度係用龍脷柳炸,炸到好酥脆,淋上去嘅酸酸甜甜,驚喜嘅係超多松子🤣每一啖都有野咬,魚肉又唔會乾哂,呢個都好好食🤣送飯一流😻🐮水煮牛 $54呢個水煮牛一上碟已經知辣到飛起🤣但我食唔到太辣就放棄左,但聽同事講呢個好正,牛肉份量都多,佢地都用黎送飯食🤣🍚東北炒飯 $50呢個飯好足料😝,唔係平時嘅炒飯,佢有蝦,有菜,三色豆,同類似欖角嘅配料,口感好豐富🤣我個人覺得係好食😆整體而言,我覺得性價比係高,呢個價錢,份量大同味道好,唔怪得午餐時間都座無虛席,值得下次再食😗btw記得留意返餐廳係唔收信用卡架💳🚫

🦆北京填鴨(半隻) $168

🐟松鼠魚(龍脷柳) $98

🐮水煮牛 $54

🍚東北炒飯 $50

btw記得留意返餐廳係唔收信用卡架💳🚫
2023-09-09 427 views
【大角咀•老掌櫃東北菜館 】✨🐝————————————————————————岀名抵食片皮鴨唔使講🥰上次食完,今次試其他。平日都幾多人,建議book定位。。2人枱有少少迫,叫多少少野都冇位,同隔離枱幾近。🍯|口水雞 |HKD 78推介😍‼️唔係度度好食,首先夠凍,夠辣,夠麻香。🍯 |麻醬蒜泥茄子|HKD 60涼菜點知係熱😵‍💫熱麻醬感覺怪怪,但食落都不錯。🍯|京式醬牛肉|HKD 78每片牛肉薄透,不會太乾,加醬汁開胃。🍯|韭菜豬肉|HKD 48呢度餃子大大隻,味道正常,抵食。🍯|高力豆沙|HKD 13/件等候需時,建議就食完要叫定。食沙翁咁加了紅豆。。🍹|酸梅汁|HKD 10食咁多飲番杯開胃汁,甜甜的。。🍹|王老吉|HKD 14
【大角咀•老掌櫃東北菜館 】✨🐝
————————————————————————

2人枱有少少迫,叫多少少野都冇位,同隔離枱幾近。

🍯|口水雞 |HKD 78
推介😍‼️唔係度度好食,首先夠凍,夠辣,夠麻香。

🍯 |麻醬蒜泥茄子|HKD 60
涼菜點知係熱😵‍💫熱麻醬感覺怪怪,但食落都不錯。

🍯|京式醬牛肉|HKD 78
每片牛肉薄透,不會太乾,加醬汁開胃。

🍯|韭菜豬肉|HKD 48
呢度餃子大大隻,味道正常,抵食。

🍯|高力豆沙|HKD 13/件
等候需時,建議就食完要叫定。食沙翁咁加了紅豆。

🍹|酸梅汁|HKD 10
食咁多飲番杯開胃汁,甜甜的。

🍹|王老吉|HKD 14
2023-09-08 339 views
以前有段時間班朋友好鍾意食片皮鴨 會專登走入去大角咀呢間餐廳食 反而小編搬咗入去大角咀就從來都冇去食過嘢 呢度可以提供半分片皮鴨 啱晒兩個人去食片皮鴨 🪿 ($168)廚師會將鴨烤得金黃酥脆 然後切成薄薄嘅片 食嘅時候 你會聽到啲脆脆嘅聲音 口感爽脆 配埋啲甜甜嘅醬汁同薄薄嘅蔥絲 真係好開胃 令人食得停唔住😋乾扁四季豆🫛 ($74)四季豆炒得乾身 外脆內嫩 好有咬口 啲豆仁同啲調味料炒得香口 有啲微微嘅辣味同香氣 隔離枱都話下次要叫🤣🤣四川擔擔麵🍜 ($48)一碗擔擔麵 面條細細嘅 有彈牙嘅口感 湯底就係辣辣嘅辣椒醬 加埋香噴噴嘅花椒 入口就嗡嗡地 辣辣地刺激呢 仲有肉碎同花生碎 增添口感同香氣👃🏻紅糖流心糍巴 ($58)糍巴係由糯米粉製成 外面裹住一層粉粉嘅紅糖 一摑落口 啲糍巴即刻破裂 露出那啲融化咗嘅紅糖流心 紅糖係香甜嘅 滲透晒入糍巴裡面 係你嚟緊食嘅時候 會一下子傳遞咗甜蜜嘅滋味

片皮鴨 🪿 ($168)

乾扁四季豆🫛 ($74)

四川擔擔麵🍜 ($48)

紅糖流心糍巴 ($58)
位於大角咀利奧坊附近的東北菜 晚餐時段滿席 今次到訪係被親民價錢扁皮鴨吸引而來 基本上見到每一枱都order左🤩🤩▫️北京填鴨(半隻) ($168)店鋪招牌菜式 呢個價錢可以叫到半隻鴨都幾抵 而且份量好足 肥瘦適中 肉質都幾嫩 包上餅皮、洋蔥、青瓜同甜醬一齊食 好滿足~▪️黃金蝦球 ($108)大約有8-9件蝦球 粒粒沾滿鹹蛋黃沙 好邪惡 香口 惟炸粉略厚▫️乾煸四季豆 ($74)四季豆炸後香口辣辣地 連埋肉碎一齊食更美味😋

▫️北京填鴨(半隻) ($168)

▪️黃金蝦球 ($108)

▫️乾煸四季豆 ($74)
四季豆炸後香口辣辣地 連埋肉碎一齊食更美味😋

• 北京填鴨