2023-08-30 143 views
這間位於荃灣海之戀的東北菜餐廳,平常都很多人光顧,因為價錢便宜,而且食物質素不錯。.🫖茶芥 $5/位.🦆北京填鴨(半隻)$168份量不少,而且價錢合理。鴨肉肉質嫩滑,外皮香脆,而且肥瘦適中。配上醬汁、餅皮、大蔥、青瓜一起吃,味道和口感層次豐富。.🐥雞絲粉皮 $68夏天吃最適合不過,開胃又消暑的涼拌菜。粉皮口感順滑,加上麻醬更惹味,入面還有不少嫩滑雞絲。.🥟韭菜豬肉(10隻)$48湯 +$5餃子粒粒飽滿,而且充滿肉汁,加上韭菜更香更美味。
🫖茶芥 $5/位
🦆北京填鴨(半隻)$168

🐥雞絲粉皮 $68

🥟韭菜豬肉(10隻)$48
湯 +$5
餃子粒粒飽滿,而且充滿肉汁,加上韭菜更香更美味。
Type of Meal
Dinner
2023-08-29 133 views
海之戀都幾多嘢食,而且地鐵一出就係,見到呢間店舖8點好多人排,所以就揀咗佢黎試吓😌原來無加一👍食物都好大碟下,菜式選擇好多,今次得2人,試住一d先。孜然大蔥牛肉好有鑊氣而且份量滿滿,除左大蔥仲有香芹、洋蔥、辣椒,牛肉好滑食落唔會好辣而且味道濃郁送飯一流👍🏽好開胃肉三鮮餃子(豬肉韭菜蝦仁)10隻加左$8轉煎餃,餃子🥟煎得啱啱好唔會太膿,一咬落去有肉汁,滿滿既餡料,而且餃子皮好煙韌,食完會回頭😊麻辣鮑魚香鍋香噴噴一大鍋上,鮑魚都有六隻,入邊仲有啲唔同嘅配料,有薯仔,萵筍,四季豆,椰菜花等,食落好有鑊氣,香口濃味帶辣勁,雖然我唔係好食得辣,但係愈食愈想食,真係好過癮。食物真心幾正,值得一試。

肉三鮮餃子(豬肉韭菜蝦仁)10隻
加左$8轉煎餃,餃子🥟煎得啱啱好唔會太膿,
一咬落去有肉汁,滿滿既餡料,而且餃子皮好煙韌,食完會回頭😊

麻辣鮑魚香鍋

食物真心幾正,值得一試。
Has poor hygiene, very dirty everywhere.  It hasn't been opened for long, how can it get so dirty and worn down?  Food is very poor, approx two-dish-rice quality, and poor tasting.  Rice and noodles are tasteless.  Items have a strange taste, maybe too much vinegar? or maybe not washed after taking out of packaging.Its cheap, so I cant be too critical I guess, so giving an OK instead of poor.

2023-08-28
2023-08-27 154 views
喺荃灣海之戀都搵到抵食嘅中菜真係好難得尤其係我自己本身就係上海/京川菜嘅愛好者同朋友放工食個便飯 揀喺荃灣海之戀 貪地點夠方便喺荃灣西站上面我地叫左3個餸🍂砂鍋雲吞雞(半隻)好鍾意呢個餸 有嘢食又有湯飲明明叫左半隻 但大份到4個人都夠食咁啲湯同雲吞多到飲唔晒 $148 真係超抵呀🍂 黃金四季豆係鹹蛋黃炒四季豆 鹹蛋份量好重手 啖啖都食到鹹蛋 炒到起晒沙 送飯一流呀~ 🍂糖醋里脊好似菠蘿咕嚕肉 酸酸甜甜好開胃 咬落口啖啖肉 無骨 好正⭐️本身食物價錢已經偏低 仲要無加一 喺商場坐得舒服 今次今日邊度搵呀~
喺荃灣海之戀都搵到抵食嘅中菜真係好難得
尤其係我自己本身就係上海/京川菜嘅愛好者

我地叫左3個餸

🍂砂鍋雲吞雞(半隻)
好鍾意呢個餸 有嘢食又有湯飲
明明叫左半隻 但大份到4個人都夠食咁
啲湯同雲吞多到飲唔晒 $148 真係超抵呀

🍂 黃金四季豆

🍂糖醋里脊
好似菠蘿咕嚕肉 酸酸甜甜好開胃 咬落口啖啖肉 無骨 好正

2023-08-27 410 views
bookmark咗呢間嘅片皮鴨好耐!今次終於來吃了!性價比真係好高!🔹北京填鴨(半隻)$168本身好鍾意食片皮鴨!!一咬落去鴨皮嘅油脂咇晒喺口入面,係好幸福又邪惡嘅滋味~~~餅皮口感煙韌,厚薄適中,包埋青瓜、京蔥、醬汁同埋主角鴨皮一齊食,真係超級滿足!同埋鴨肉嘅生熟度拿捏得剛剛好,食落好嫩好味!🔹孜然大蔥牛肉 $86呢道菜炒得好香好惹味!!!有海量嘅洋蔥同埋大蔥,牛肉份量都不少,超級送飯🤣🤣🔹拔絲地瓜 $7熱辣辣上枱,地瓜沾滿糖漿好吸引!本身以為係台灣嗰種拔絲地瓜,點知原來食法好唔同!店員教我哋要過凍水先好食,如果唔係會焫親!🔹高力豆沙 $13/1呢款係東北傳統嘅甜品,咬落好鬆軟,有淡淡的蛋味,中間係豆沙蓉做餡,唔會好甜膩!
bookmark咗呢間嘅片皮鴨好耐!
今次終於來吃了!性價比真係好高!

🔹北京填鴨(半隻)$168
北京填鴨(半隻)

本身好鍾意食片皮鴨!!
一咬落去鴨皮嘅油脂咇晒喺口入面,係好幸福又邪惡嘅滋味~~~

同埋鴨肉嘅生熟度拿捏得剛剛好,食落好嫩好味!

🔹孜然大蔥牛肉 $86
孜然大蔥牛肉

呢道菜炒得好香好惹味!!!
有海量嘅洋蔥同埋大蔥,牛肉份量都不少,超級送飯🤣🤣

🔹拔絲地瓜 $7
拔絲地瓜

熱辣辣上枱,地瓜沾滿糖漿好吸引!
本身以為係台灣嗰種拔絲地瓜,點知原來食法好唔同!
店員教我哋要過凍水先好食,如果唔係會焫親!

🔹高力豆沙 $13/1
高力豆沙

北京填鴨(半隻)
拔絲地瓜
  • 北京填鴨
2023-08-08 363 views
突然想食北京片皮鴨,就係諗起老掌櫃,原來荃灣西站海之戀商場就有一間,好方便。 🦆北京填鴨 半隻 $168鴨子燒烤至皮脆肉嫩,外皮呈現金黃色,脆而有光澤,內部肉質鮮嫩多汁。配以醬料、青瓜配菜一起享用,口感豐富。🐖紅炆花膠豬手煲 $118花膠具有滋補的功效,口感軟嫩,非常入味。豬手經過炆煮後肉質鮮嫩,搭配花膠一起烹調,醬汁偏甜,非常開胃。🟢 黃金萵筍 $84萵筍有豐富纖維而且口感嫩脆,炒至微熟,保留蔬菜的鮮甜口感,加上咸蛋黃做調味,非常可口。食物維持一貫水準,服務ok,但冷氣偏凍,所以餸菜好快就凍

🦆北京填鴨 半隻 $168

🐖紅炆花膠豬手煲 $118

🟢 黃金萵筍 $84

食物維持一貫水準,服務ok,但冷氣偏凍,所以餸菜好快就凍
踏入呢間餐廳,即刻就被迷人嘅海景吸引。唔止有好味嘅菜式,仲有舒爽嘅冷氣。我哋試咗啲招牌菜,包括片皮鴨、麻醬撈麵、水餃同水煮牛。而家就嚟我嘅評論啦。 1. 片皮鴨:呢隻片皮鴨好好味,外皮烤到金黃酥脆,入面好多肉。每一口都係啲濃郁嘅鴨肉香氣,同啲酥脆嘅皮一齊食,好夾好岩。加埋啲醬汁同配菜,令呢道菜更加豐富。片皮鴨係哩度嘅招牌菜,絕對值得一試。$168半隻。 2. 麻醬撈麵:呢個麻醬撈麵真係好特別。細滑嘅撈麵有住濃郁嘅麻醬香氣。麻醬味道濃郁但唔會膩,真係好回味。加埋啲花生碎同配菜,令味道更加豐富。呢道麻醬撈麵都幾好。$48一碗。 3. 水餃:呢間餐廳嘅水餃絕對唔會令你失望。皮薄而有彈性,餡料鮮美豐富。每一粒水餃都有住鮮嫩多汁嘅肉香,咬落去餡汁四溢,好滿足。無論係開胃菜定係主菜,水餃都係一個絕佳選擇。$42(十隻) 4. 水煮牛:水煮牛係一道特別風味同辣嘅川菜。呢間餐廳嘅水煮牛色澤鮮豔,牛肉片嫩滑好好食。加埋啲辣椒同花椒嘅獨特香氣,令呢道菜更加香辣。辣味同肉汁完美結合,真係難以抗拒。如果你鍾意食辣嘢,呢道水煮牛絕對會成為你最愛嘅菜式。$54一碗。 結論:喺呢間有海景同涼爽冷氣嘅餐廳,我哋唔止食
踏入呢間餐廳,即刻就被迷人嘅海景吸引。

唔止有好味嘅菜式,仲有舒爽嘅冷氣。

1. 片皮鴨:

2. 麻醬撈麵:

3. 水餃:

4. 水煮牛:

結論:
喺呢間有海景同涼爽冷氣嘅餐廳,我哋唔止食到美味嘅菜,仲可以享受舒適嘅用餐環境。片皮鴨嘅酥皮同鮮嫩多汁嘅肉質、麻醬撈麵嘅濃厚麻醬香氣、水餃嘅鮮美口感同水煮牛嘅辣味川菜風味,都令我哋嘅味蕾好滿足。如果你想搵間可以同時品嚐美食同欣賞海景嘅地方,呢間餐廳絕對值得一試。無論係同朋友一齊共度時光定係同屋企人共聚天倫之樂,呢度一定會成為一個難忘嘅用餐體驗。
2023-08-05
$100 (Lunch)
  • 水煮牛
2023-08-06 296 views
平平地想輕食個片皮鴨嘅,呢間係值得一食~講左衰野先~咁佢嘅服務員係唔太主動~咁話晒佢都係QR code落單,但如果你有需要佢地幫手啲咩嘅,普偏後生仔女算係有禮貌嘅~跟手講吓佢環境~佢係有海景位置~openrice呢度我只見夜晚可訂枱~星期六Lunch黎就唔洗等位,冷氣某些位置有點凍,細心嘅男朋友仔要注吓,有外套加分~個景係ok,夠廣闊嘅~到食呢單野係合格嫁啦~晚餐都抵食嘅~但睇個景就知我係食Lunch la 今日~片皮鴨半隻168蚊皮嘅邊位係有啲乾,畢竟呢個價係唔會想個熱水同你蒸住佢嘅~配菜有啲少~鴨嘅味道係可以嘅~輕食個片皮鴨係可以~睇圖就知,佢做法係會多鴨肉~鐘意食多肉唔係食鴨皮油香嘅,黎呢度試吓~麻醬冷麵48蚊我個人口味係偏重少少,我就覺得麻醬偏淡~水煮牛肉54蚊呢個係Lunch set,上埋碗大碗飯。味道可以,牛唔算嫩滑,少許嚼頭,注意一點食得辣嘅先好叫~係有咁上下辣的。🌶️🌶️🌶️🌶️qr code上沒有辣度選擇。白菜豬肉餃(10隻)42蚊好食嘅~正常嘅好食~唔好諗住有驚喜咁好食就可😂埋單3124個人食都夠飽了~人頭78食埋個海景。約屋企人黎口食個便飯抵加唔失禮KDa食評!完!
平平地想輕食個片皮鴨嘅,呢間係值得一食~

講左衰野先~咁佢嘅服務員係唔太主動~

跟手講吓佢環境~佢係有海景位置~
openrice呢度我只見夜晚可訂枱~

個景係ok,夠廣闊嘅~

到食呢單野係合格嫁啦~
晚餐都抵食嘅~
但睇個景就知我係食Lunch la 今日~

片皮鴨半隻168蚊

皮嘅邊位係有啲乾,畢竟呢個價係唔會想個熱水同你蒸住佢嘅~

配菜有啲少~

鐘意食多肉唔係食鴨皮油香嘅,黎呢度試吓~

麻醬冷麵48蚊

我個人口味係偏重少少,我就覺得麻醬偏淡~

水煮牛肉54蚊

呢個係Lunch set,上埋碗大碗飯。

qr code上沒有辣度選擇。

白菜豬肉餃(10隻)42蚊

好食嘅~正常嘅好食~
唔好諗住有驚喜咁好食就可😂

埋單312

4個人食都夠飽了~
人頭78食埋個海景。

約屋企人黎口食個便飯抵加唔失禮

KDa食評!完!

2023-08-05
$78 (Lunch)
  • 北京填鴨
  • 水煮牛肉
2023-08-04 203 views
係海之戀商場行街後搵嘢食見到呢間餐廳有片皮鴨食坐低之後半個鐘 餐廳就已經坐滿晒人呢間餐廳唔算太貴 食物啱晒老人家年青人胃口餐廳位於海之戀商場 地鐵一出就到好方便呢間餐廳只係收茶位$5/位 但係就免收加一嘢食有算幾平 幾抵食🥢酸辣湯不嬲都好鍾意酸酸甜甜嘅嘢所以酸辣湯,超級鍾意呢度嘅酸辣湯好啱我唔會太酸又唔會太鹹仲要好多配料,夠晒咬口🥢四川擔擔麵面嘅質地唔會好淋 湯嘅花生醬味道啱啱好🥢北京填鴨半隻片皮鴨只係$168,唔係唔叫啊嘛?!片皮鴨既皮好脆,好有油香 最鐘意配埋塊皮一齊🥢高力豆沙

係海之戀商場行街後搵嘢食
呢間餐廳只係收茶位$5/位 但係就免收加一
嘢食有算幾平 幾抵食

🥢酸辣湯
不嬲都好鍾意酸酸甜甜嘅嘢
所以酸辣湯,超級鍾意
呢度嘅酸辣湯好啱我
唔會太酸又唔會太鹹
仲要好多配料,夠晒咬口

🥢四川擔擔麵
面嘅質地唔會好淋 湯嘅花生醬味道啱啱好

🥢北京填鴨

🥢高力豆沙

2023-08-02 158 views
老掌櫃東北菜館 (海之戀商場) (荃灣)揚州炒飯 正常發揮既炒飯啲飯粒粒分明有少少蝦肉 整體都香口菠蘿咕嚕肉 酸酸甜甜夏天必食炸粉無特別厚 而且啖啖肉都算出色雲吞同廣東雲吞唔同入面嘅餡料係醃製咗嘅豬肉,冇蝦肉燒魚塊用醬油煮既魚塊 好香口而且入面仲有木耳同豬腩肉等配料靜靜雞話你知環境唔錯 有荃灣海濱既景色而且食物份量都幾多整體性價比算高🤤😋靜靜雞指數 🐥🐥🐣🥚🥚🔂再偷食指數 ✅✅✅✅☑️💲減荷包指數 💸💸💵💵💵——————————————————店舖資料📍 荃灣大河道100號海之戀商場2樓2006號舖
老掌櫃東北菜館 (海之戀商場) (荃灣)

揚州炒飯

炸粉無特別厚 而且啖啖肉
都算出色

雲吞
同廣東雲吞唔同
入面嘅餡料係醃製咗嘅豬肉,冇蝦肉

燒魚塊

💲減荷包指數 💸💸💵💵💵
——————————————————
店舖資料

📍 荃灣大河道100號海之戀商場2樓2006號舖
朋友介紹去呢度食,到食果日先知原來得個半鐘,約了朋友來慶祝生日,但我地遲了30分鐘到,所以食得好趕。坐得唔舒服都算,但食物真係好一般,雲吞雞的雞極「鞋」、唔淋,但想講的係服務好差! 我地遲左,你咪照趕我地,但我係時限40分鐘前落單要的甜品佢唔幫我地落!首先係話,甜品你地食唔倒㗎喇,開頭無爲意佢甚麼意思,到佢走來叫我地埋單時,好寸咁話「甜品無幫你地落單!」係咪傻㗎,你理得我打包定點,你幫我地決定食唔食?好巴閉咯!我以後都唔會再去呢間嘢!我地比切餅費切餅,齋比碟唔比叉,要再問先拿來,食飯食到好似乞佢咁,乜嘢事!佢唔係貴,但都唔洗咁啊嘛?我未試過食飯食到人地幫我地cut 單唔比我地食自己揀要食的嘢lor!我地好比面叫左好多嘢食,其實我係去到見到坐果個格局都想走

我地好比面叫左好多嘢食,其實我係去到見到坐果個格局都想走
[✨海之戀人氣東北菜館🍲]呢間人氣東北菜館「老掌櫃東北菜館」位於海之戀Donki Food Court出口位,平時都超多人等位,抵食夾大件🤩💕🔸韭菜豬肉餃十隻 $48即叫即蒸熱辣辣,皮簿,餡料十足,必試推介👍🏻🔸京蔥羊肉餃十隻 $48好有驚喜,羊肉味燶,夠特別出面冇嘜地方有,羊迷可以試試😋🔸京燒羊肉 $138外脆內軟,羊肉味燶,食落好香口,係略嫌過分多油脂,有點肥膩。🥹🔸小雞燉蘑菇 $96雞肉好滑嫩,同蘑菇味好夾,燉得入味,配上粉絲,份量十足。🍲🔸鍋包肉 $96炸得太乾身,偏硬,有待改進🤫
[✨海之戀人氣東北菜館🍲]

🔸韭菜豬肉餃十隻 $48
即叫即蒸熱辣辣,皮簿,餡料十足,必試推介👍🏻

🔸京蔥羊肉餃十隻 $48
好有驚喜,羊肉味燶,夠特別出面冇嘜地方有,羊迷可以試試😋

🔸京燒羊肉 $138

🔸小雞燉蘑菇 $96
雞肉好滑嫩,同蘑菇味好夾,燉得入味,配上粉絲,份量十足。🍲

🔸鍋包肉 $96
炸得太乾身,偏硬,有待改進🤫
2023-07-21 216 views
星期四睇完9點早場,去老掌櫃食晏。QR code自己落單,點了肉三鮮,味道普通,糖醋里脊,炸得乾了一些,雞煨麫,雞雖然不是細細粒,但好大雪味,吃不下,麫質可以,味道不會好咸。可以面對大玻璃窗,看船隻往返,又光猛,不錯的環境。
2023-07-20
$100 (Lunch)
2023-07-21 196 views
可以係香港食到嘅嘅東北菜少之又少,今晚係荃灣海之戀嘅Donki行街shopping,就被我喺隔離發現有間東北菜館,見環境都唔錯,就試下啦😋🦆北京填鴨(半隻) $168 北京填鴨嘅份量好多,肉同皮嘅比例適中,鴨肉嘅肉質嫩滑,一啲都唔韌,甜麵醬味道好好,嬤嬤皮好薄,而且口感好好,夾埋大蔥同埋青瓜一齊食,超級好食,食極都唔厭🐂孜然大蔥牛肉 $86 平時出街食過百一碟嘅炒牛肉嘅份量都唔會好多,但呢一間餐廳一啲都冇吝嗇到佢哋嘅材料,牛肉嘅份量超級多,而且塊塊都新鮮嫩滑,熱辣辣炒起嘅牛肉片都好入味,孜然味好香而且辣椒辣得過癮,配白飯食嘅話簡直一流🐜螞蟻上樹 $76 螞蟻上樹係一道川菜,即係肉末炒粉絲,再加啲辣豆瓣醬、醬油、芝麻油、青蔥、蒜、薑同埋辣椒醬調味,因為肉末啲樣子好似螞蟻爬上樹咁,所以叫做「螞蟻上樹」。味道方面,少少辣味好口香,粉絲唔會好乾而且份量十足,平時可以食炒炒絲嘅地方都唔多,所以中意食炒粉絲嘅朋友一定唔可以放過螞蟻上樹📍 荃灣大河道100號海之戀商場2樓2006號舖

📍 荃灣大河道100號海之戀商場2樓2006號舖
2023-07-20 134 views
今晚食下黎到海之戀食東北菜,餐廳主要以東北菜及京川滬菜式為主,鄰近西鐵站好方便,位置近Donki孜然大蔥羊肉選了東北名菜嘅大蔥羊肉,好香嘅香料,果然聞名嘅孜然大蔥羊肉,完全沒有羊羶味,辣味中帶有好特別味道,就係著名東北菜做法😋肉三鮮餃子餃子好味道,可以揀上湯或煎餃,湯餃子入面好多餡料,而且湯汁好美味排骨擔擔麵香炸豬扒好脆香,擔擔麵好彈牙涼瓜炒蛋甘香涼瓜,加上炒蛋很夾,味道唔錯😊高力豆沙飯後甜品,足料豆沙好美

孜然大蔥羊肉

肉三鮮餃子

排骨擔擔麵
香炸豬扒好脆香,擔擔麵好彈牙

涼瓜炒蛋
甘香涼瓜,加上炒蛋很夾,味道唔錯😊

高力豆沙
飯後甜品,足料豆沙好美