2019-08-18 1009 views
🎐又黎到8️⃣月,又係八月之星的大壽🎂日子。📌野口同學同奧莉花師奶好耐未出場喇,事關她倆一個懷著小孩🤰🏻,一個忙著湊小孩🧒🏻,係得返熊妹仲咁自由身🆓。😝📌聽說懷孕媽媽會口味改變了,野口同學唔想食西餐咁濃味,竟然提出想食東南亞風味的越南菜,熊妹同花師奶當然奉陪喇。📌熊妹成日撘巴士🚌坐上層,經過旺角都望到位於雅籣中心1️⃣樓的《La’ taste》裝修別緻,餐廳幾寬敞咁,今次係機會一試喇,希望岩野口同學口味喇。📌晚上7點幾上到去,都唔算多人。📌餐廳有卡位🛋,有大枱,柔和燈光💡令人感覺舒服。📌開放式水吧位話設計夠簡潔,可以望住店員炮製飲料🍸。📌經典越南菜式都幾乎齊哂,串燒🍢、小食🥡、咖哩🥘、河粉🍜、撈檬🍲、炒粉飯🍚全部都好吸引。品越小食拼盤,$138📌我地仨加一係大食啲,先點個小食拼盤。份量都幾多下,有春卷、蝦餅、扎肉、豬頸肉米紙卷同酸辣鳳爪,幾抵食。春卷得一件切半,炸皮幾脆口,餡料係素菜,有木耳絲、胡蘿蔔絲、粉絲等等,味道幾唔錯。扎肉有4片,咸咸地的醃肉片,幾爽口,味道正常。蝦餅🍤炸起都幾熱♨️,一分為四,幾彈牙,點跟上的泰式辣醬真係幾惹味。冷盤酸辣鳳爪有5-6件,十分爽口,酸酸甜甜,辣味唔會太重,
🎐又黎到8️⃣月,又係八月之星的大壽🎂日子。

📌晚上7點幾上到去,都唔算多人。

📌餐廳有卡位🛋,有大枱,柔和燈光💡令人感覺舒服。

📌開放式水吧位話設計夠簡潔,可以望住店員炮製飲料🍸。

品越小食拼盤
品越小食拼盤,$138
📌我地仨加一係大食啲,先點個小食拼盤。

扎肉有4片,咸咸地的醃肉片,幾爽口,味道正常。

冷盤酸辣鳳爪有5-6件,十分爽口,酸酸甜甜,辣味唔會太重,非常開胃😋。仲有啲沙律菜🥗跟上,好新鮮。

越南菜好出名的米紙卷,係用米漿造成好似紙一般非常薄的米紙,包裹著一些香草🌿醃料,青瓜粒🥒,粉絲同豬頸肉🐷,係一款越南地道小食,沾上魚露味道又更佳喇。
串燒拼盤
串燒拼盤,$118
📌多人進餐最岩就係點拼盤,又可以開心share,又可以試到幾款小食,所以再來多個串燒拼盤。

經典配撘,豬🐷、牛🐮、雞🐥各兩串,再閣在一串燒菠蘿🍍上呈上,擺法有心思💕。
豬肉串肉質似係豬頸肉,比較爽口,岩野口同學。

牛肉串都幾有牛味,燒到十成熟又唔算老,岩一直喜好牛的花師奶。

雞肉串肉質嫩滑,唔會燒過龍變得鞋口,岩愛好雞的熊妹。

📌咸魚🐟青菜🥬,各有所愛🥰。
幾驚喜的係貌似伴碟的燒菠蘿串🍍又幾清甜喎!係新鮮菠蘿無添加糖的甜味,而且帶點燒烤味道,野口同學同花師奶都無興趣,讓熊妹KO左成串。

品越炒四蔬
品越炒四蔬,$78
女孩子要保持身型當然係好菜類喇🥦,四蔬有西生菜、芥蘭、四季豆、高麗菜就岩哂喇。

蒜蓉炒香味四溢,菜類款款都好新鮮爽口,清清淡淡又健康,係最快搞掂的一碟。

香茅豬排撈檬
香茅豬排撈檬,$72
仨大一小都要點款主食的,見隔離檬香,一大碟豬排🥩加一大碗湯檬🍜,熊妹係餐牌望來望去都揾到係邊款食物,所以就膽粗粗細問一下服務員問,原來係撈檬跟湯版,又幾好喎,有啲湯水濕濕地無咁乾嘛,一於show hand ✋🏻照跟喇。

香茅豬排都係煎得乾乾地的,但肉質都保持到淋嫩唔鞋,味道都唔錯,浸落湯又得,就咁食又得。

香芒黑糯米
香芒黑糯米,$42
📌一年一度八月之星生日喎,點可以無蛋糕助慶架?
事實上越南真係唔興蛋糕,咁就點個越南興的芒果糯米飯喇。

芒果🥭好甜喎!幾新鮮唔似放糖加工的。
糯米飯用上黑糯米, cup 模做成心型形狀💜,好驚喜啊!

味道甜甜的,好軟糯,好煙韌,一啖一啖放入口真係好邪惡,甜甜地唔覺唔覺食左好多澱粉質,再撈埋中間的椰奶,有幾肥肥食幾肥。
📌整體係一頓幾🉐的越南菜,小食、主食、菜類、甜品樣樣都充滿越南風味,坐得舒服,服務又好殷勤,係一餐感覺幾唔錯的越南菜經驗。✅
📌提提大家,唔好見到《La’ taste》係雅籣中心就以為係雅籣中心中間的入口撘𨋢上呀,上到去都只會平時見到的cotton on 呀,haggendaz呀,《La’ taste》其實係雅籣中心偏左邊的,所以係山東街,即對住KFC個邊有個入口上架,事關我們仨都各自入左雅籣中心中間的入口上,模錯門釘。😝
2019-08-13
$150 (Dinner)
Celebration
Birthday
品越小食拼盤
串燒拼盤
品越炒四蔬
香茅豬排撈檬
香芒黑糯米
2019-08-03 336 views
同我最愛嘅屋企人諗住簡簡單單咁食個晚飯,又決定黎返呢度食,今次只係叫咗3個主食再加個比目魚拼沙律,我地叫個啲全部都係招牌菜啲野食永遠都咁足料其中一個主食係生牛河,牛肉嘅生熟度啱啱好,個湯底又唔會太咸。另一個主食係咖哩牛腩,佢地嘅咖哩係唔辣架,仔仔女女都啱食比目魚個調味啱啱好,個個都讚好食推薦大家食,我見個2人餐都得揀要比目魚,唔一定要散叫仲有個主食係菠蘿炒飯,粒粒分明,仲有好多鮮菠蘿果肉,亦都有幾款唔同嘅海鮮,份量都幾大,我地一家人都食唔曬要稱讚下待應嘅服務態度,佢應該見我地係分黎食 ,原本啲碗仔都有河粉嘅湯,佢就好主動咁問我地洗唔洗換過啲碗,方便我地食其他野對上一次黎like Facebook 就會送甜品,但依家就變咗係送VIP卡,更加着數
啲野食永遠都咁足料
另一個主食係咖哩牛腩,佢地嘅咖哩係唔辣架,仔仔女女都啱食
比目魚個調味啱啱好,個個都讚好食
推薦大家食,我見個2人餐都得揀要比目魚,唔一定要散叫
2019-08-01 227 views
今日咁啱放假,就約朋友食tea,可能過左lunch time行過見到無人排隊所以就試下,一入餐廳就見到有架電單車,感覺有型,之後就叫左法式牛油雞翼同金菠蘿海鮮炒飯,野食一嚟度可能起身都未食野,所以只係影左牛油雞翼就比佢啲牛油香味吸引,就掛住食,其他都冇影到雞翼炸到好香脆,之後食埋金菠蘿海鮮炒飯,原先以為會好辣,試過其他越南餐廳係好辣8細食嘅我地已經好飽,整體都滿意,唯一唔好就係要行樓梯落去,食飽唔願行嘛
,其他都冇影到

2019-07-30
$60 (Tea)
  • 牛油雞翼
2019-08-01 186 views
在一個放假的日子,本身已經約左人夜晚睇戲食飯,但又去到那3,4點鐘數又好肚餓,於是便出左旺角周圍睇睇有咩下午茶好食,黎到雅蘭見到有間越南菜見又好耐無食,於是便入左去。剛入去可能下午茶的關係唔係太多人,侍應帶我左我去一個𥦬口卡座就住,坐位非常寬敞舒服,而且侍應都很主動介紹餐牌,可惜晏D約左人,如果唔係好多野我都想叫!所以最後只係叫左一碗生牛河。黎到一睇下午茶份量都唔少,而且非常足料,材料亦很新鮮。下次有機會一定約朋友再黎試一試佢下個晚餐!
黎到一睇下午茶份量都唔少,而且非常足料,材料亦很新鮮。

下次有機會一定約朋友再黎試一試佢下個晚餐!
Type of Meal
Tea
2019-08-01 157 views
好耐冇出旺角,好多地方都已經改頭換面,所以都唔知去邊度搵嘢食,咁呀等紅綠燈嘅時候,抬頭一望,見到有間裝修唔錯嘅餐廳,原來係食越南野!我本身比較鍾意食粉麵,所以我就決定想去試吓😏😏叫咗兩個下午茶,呢個係雞翼扎肉湯檬,雞翼覺得少咗啲,得壹隻雞全翼!扎肉味道幾正😋😋😋😋同平時食開嗰啲個味唔同,好清新!呢個係另外一個下午茶,雞串湯檬!啲雞串香茅好重,我覺得好香,啲雞都好大舊!女仔食應該夠飽,男仔食就可能爭少少😁😆😆不過以價錢來講係份量可以嘅!同埋我可能平日去冇乜人,環境好好,服務亦好好!如果大家行開旺角的話,可以上去抖抖,食個tea~

2019-08-01 213 views
同舊同事來吃飯,出旺角就方便大家。餐廳環境幾好,幾寬敞,可以好好傾談。兩個人叫咗三樣菜色,分別係金菠蘿炒飯、香茅椰子雞湯、春卷同一杯飲品。飲品我要飲,所以就評唔到了。炒飯屬正常水準,有兩雙蝦,兩粒帶子同少少魷魚。蝦都算大隻,但都係雪藏貨,所以冇乜味。但整體都ok。雞湯就煮得幾好味,香茅味好香,不過,雞湯始終都係比較油,要撇下油先飲會健康啲。春巻炸得幾好,啲料都好足,吃時忘了沾魚露,如果唔係應該更好味。
菠蘿炒飯
雞湯就煮得幾好味
春卷
香茅椰子雞湯
$180 (Dinner)
春卷
香茅椰子雞湯
2019-08-01 118 views
作為優質毒男,女神有約依個千載難逢既機會一定要細心!大膽!地選擇,Fine Dinning? -> 太俗氣懷石? -> 氣氛太悶噢咩咩茄? -> 坐得唔舒服,比人望住晒我擇左 旺角依間越南菜,提早預訂左窗邊位,經理重比左張4人台我(可能經理都被我既愛感動)同女神坐係窗邊,細看旺角依片繁華大地,行人既營營役役,反襯住我既信仰,如此堅定!言歸正轉,餐廳越南菜做得非常不錯,可以感受到傳統的越南風味之餘,又有其中創新既細節例如:香芒軟殼蟹米紙卷,相信十間越南菜八間半都會有既菜式,依間係裡面加左一片牛油果,加上食得出係自家制既酸紅白蘿白,重有碟底小量既"士拉叉Mix",成個Combination好到好似比人打左個197Hits既 Combo咁!最最最緊要係,對面果位食得開心
Fine Dinning? -> 太俗氣
懷石? -> 氣氛太悶
噢咩咩茄? -> 坐得唔舒服,比人望住晒

最最最緊要係,對面果位食得開心
2019-07-30
$150 (Dinner)
  • 越式特飲
  • 蔗蝦
  • 大頭蝦
2019-07-20 157 views
周末本來想吃日式燒肉,但處處都大排長龍。經過這家越南餐廳決定一試,叫了咖哩軟蟹,和香茅豬扒撈濛。吃得津津有味,讚嘆豬扒好吃,整窩咖哩快吃到底之際,突然看到相中的小強,是最可怕的生物😭驚慌至極,即刻作嘔胃口全失,其他未食完的食物都吃不下了。。。立時通知侍應,經理道歉並即時在帳單上取消此項目,都好誠懇嘅態度道歉,告知下星期會做焗霧滅蟲。想請我地食甜品(拒絕了,當下不能亦不敢再吃),並贈送了集團的VIP卡(也未必敢去),我感覺經理已盡力處理了。。。可是,我們整晚都有反胃作嘔的感覺,腹部感到不適,對咖哩有恐懼症了🤮
咖哩軟殻蟹

2019-07-14
Type of Meal
Dinner
2019-07-17 179 views
本周天氣不錯,在外走動就是要熱死的節奏,哈。在沒有樹的旺角就像在蒸籠裏,今天下午要去油麻地工作,跟同事一起先到這個蒸籠吃午飯。山東街有間叫品越的食肆,L形的店面,在門口放有幾張枱形成小用餐區,今天近2點到店,人客不多,很快就在窗邊就坐。這窗邊能看到彌敦道,對面就是恒生,風景不錯。午餐主要是湯河,撈/湯檬。今天就點了雞絲扎肉湯河和蝦餅扎肉湯檬。扎肉厚度適中,一片片扎肉裏還有粒粒爽口的東西,不知是甚麼,很有趣,雞絲反而較有嚼勁。蝦餅因為現做,上的慢一些,蝦餅與湯檬分開上的安排不錯,不會把蝦餅弄的濕濕的,如果蝦餅能再厚點,相信口感更豐富。這個午餐不錯,我們各自點了熱檸茶就算了。

這個午餐不錯,我們各自點了熱檸茶就算了。
2019-07-17
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2019-06-17 359 views
一入門口就給店內環境吸引著座位舒適寬敞午市精選套餐🍜🍜河內生牛肉湯河粉🐮$❻❻有大量生牛肉舖係面😍😍😍一點都不孤寒青檸辣椒🌶️也是必須的😍😍牛肉湯味道還不錯👍🏻不會太淡味整體不錯,必定會再來😆😆😆

一入門口就給店內環境吸引著
座位舒適寬敞
午市精選套餐🍜🍜

河內生牛肉湯河粉🐮$❻❻

有大量生牛肉舖係面😍😍😍
一點都不孤寒
青檸辣椒🌶️也是必須的😍😍
牛肉湯味道還不錯👍🏻不會太淡味
整體不錯,必定會再來😆😆😆
  • 生牛肉湯河
2019-05-28 478 views
係旺角區返工,放飯得一個鍾究竟有咩選擇?今日就膽粗粗試一試品越!一入到鋪估唔到會完全無人,所以順理成章坐左係窗邊卡位。平時旺角咁鬼死嘈,但係竟然有個地方可以休閒地坐係到,但係望住人多車多既彌敦道,都咪話唔過癮,哈哈!不過一望個餐牌就知「大檸樂」,又唔記得左自己減緊肥,唔食得煎/炸/油膩野,點算好?無有怕,部長一見我猶豫緊食咩,就立刻上前為我釋疑,為我推介「雞絲扎肉湯檬」(本身係跟湯河,但因為湯河太油膩,所以轉湯檬),認真抵讚!雞絲同扎肉都比較淋同易入口,而且湯底都唔係話太重味精,食飽左都唔覺得特別口渴。整體黎講都唔錯,最重要係呢一餐都只係六十蚊有找!

雞絲扎肉湯檸檬
2019-05-24
$58 (Lunch)
雞絲扎肉湯檸檬
  • 雞絲扎肉湯檬
2019-05-20 542 views
一班朋友暑假去旅行,要相討一下酒店行程,一齊傾好一齊確認,揾到呢度,好坐舒服,一去到我地被安排係中間嘅位置,就講我地可能會好嘈,佢就即刻轉我地去個邊邊嘅枱,然後話“無限時,你地慢慢傾” 侍應主動介紹menu 同比意見,一般係高價位或酒店侍應先會做,所以我覺得好加分。叫左套餐又加d散叫,份量ok 味道吾錯,飲品有半價,沙冰個樣靚靚,味道都吾錯。食物中雞亦,豬肋骨,串燒,同埋炒金邊粉最好味,我地食完傾左好耐,7點到,10點先走,1人大約百幾蚊咋。無諗到旺角可以有舒服吾駛等位,價錢抵好味嘅餐廳

無諗到旺角可以有舒服吾駛等位,價錢抵好味嘅餐廳
牛油雞亦
串燒
炒金邊粉
蝦餅扎肉撈檬
牙車快
  • 牛油雞翼
2019-05-12 349 views
係旺角野食嘅選擇真係好多,但今次想食啲有湯嘅~見依間係雅蘭中心近近地就試下依間啦!因為想食有湯嘅,所以一見到餐牌就鎖定左食生牛肉湯河佢其實有青檸同辣椒提供但唔知點解唔會上餐嘅時候比埋,要另外問侍應攞先有!依碗生牛肉湯河質素好一般,好少食生牛肉啲牛肉都會難咬,但今次啲牛肉真係有啲難咬,唔夠滑唔夠淋!雖然都有好多舊牛肉,個唔好食嘅話真係多都無用另外個湯底比較鹹,食完之後好口渴,要係咁飲水先得$70嘅話我覺得唔太值,我expect個水準要高少少!
因為想食有湯嘅,所以一見到餐牌就鎖定左食生牛肉湯河
生牛肉湯河

另外個湯底比較鹹,食完之後好口渴,要係咁飲水先得

$70嘅話我覺得唔太值,我expect個水準要高少少!
2019-05-11 369 views
今日去旺角整相機,順便約朋友食飯咁就上左去旺角品越,貪佢好好坐d同方便吹水。 雖然話系繁忙時間12點幾去但基本上唔洗等位。 就算是咁服務員都會好有禮貌咁幫你安排坐位。午餐黎講其實佢menu 都幾大路(包熱飲),基本上就系牛河,雞河,紮肉河同其他飯咁。 今日難得由港島黎到旺角所以就叫左個最貴嘅芝麻機飯。 味道而言一般一般唔算難食但感覺似白切雞多d。 價錢面同同區其他地方比較偏貴但如果計上環景同服務態度而言其實都值得去而且如果系附近翻公總有九折。
2019-05-10
2019-05-01 286 views
唔知由幾時開始,我愛上咗生牛肉金邊粉,所以當我一個人食晚餐嘅時候,我就會去食pho今日放咗工有事出旺角,搞掂之後就諗住食啲嘢然後返屋企再做嘢,行過見到呢間餐廳有pho 食,又唔駛等位(重點之一),就order 咗個pho 食個粉嚟咗之後,望落ok, 有香葉洋蔥俾我自行加落個湯粉度,但可惜無俾青檸辣椒我,不過由於我感冒未清,所以都唔打算食辣喇個粉嘅味道ok, 不過調味確係有啲重手,食完會覺得好口渴。好在我叫咗個椰青,可以中和一下!