4 day(s) ago 0 views
樓下火鍋真係一個唔可以錯過的好地方!他們的火鍋選擇多樣,無論你喜歡麻辣還是清湯,都能找到心頭好。湯底方面,麻辣湯香氣四溢,辣得恰到好處,讓人食得開心;而唔辣嘅湯底都有好多選擇,十分適合搭配各式食材。食材新鮮,特別是他們的肉類,無論是牛肉定係海鮮,都切得薄厚適中,煮熟後口感滑嫩,令人回味無窮。除了肉類,還有多種蔬菜和豆腐,讓火鍋更加豐富。另外,樓下火鍋的醬料吧也是一大亮點!可以隨意調配自已喜歡的醬汁,增添了火鍋的風味。環境方面,店內裝潢好特別,有大排檔feel,服務態度亦十分友善。總之,樓下火鍋係聚會理想之選,快啲約埋朋友一齊來享受美食吧!

2024-11-05 463 views
裝修主打懷舊風格➡️味道方面湯底及配料最特別。火焰沙白蜆湯,Staff會點火,所以有少少火焰,炒幾下,再加湯。配料:冬瓜有荔枝味,超特別的味道!!!而蜆新鮮,亦有幾粒安格斯牛肉粒。其他火鍋食品如鵝腸、鴨血味道不錯。手切牛肉一般。➡️環境方面餐廳招牌係大大嘅霓虹燈,入面門口黐住幾張有年代感嘅poster。要行樓梯落下一層打邊爐。樓下裝修同樣保持懷舊風格,光線是合適的偏暗,加上輕微的紅射燈,用鐵閘圍住不同嘅房間,地板也是配合一貫的風格,用了細格子的樣式。P.S.連洗手間的地板都是細格子樣式及洗手的水龍頭都是水管模樣。➡️價錢方面最後叫得偏多,三人食咗$15xx,偏貴但食物質素好。
裝修主打懷舊風格

➡️味道方面
湯底及配料最特別。
配料:冬瓜有荔枝味,超特別的味道!!!
而蜆新鮮,亦有幾粒安格斯牛肉粒。

其他火鍋食品如鵝腸、鴨血味道不錯。
手切牛肉一般。

➡️環境方面
餐廳招牌係大大嘅霓虹燈,
入面門口黐住幾張有年代感嘅poster。

要行樓梯落下一層打邊爐。

➡️價錢方面
最後叫得偏多,三人食咗$15xx,偏貴但食物質素好。

$500 (Dinner)
Celebration
Birthday
2024-09-18 1746 views
一直都好鍾意打邊爐~ 所以成日都四出試吓啲新嘅火鍋店~樓下火鍋,其實已經唔新食過好多次,但真係好好味👍🏻佢裝修好有懷舊氣息~打卡一流😂必點紫菜,吃到一半加入紫菜,立刻變成另一種湯頭,目前試過花雕雞、胡椒豬肚、芫荽皮蛋豆腐,都非常搭配 ~另外小菜必點椒鹽粟米超級好吃,椒鹽帶出粟米粟米的甜味,特別又好吃!椒鹽九肚魚、椒鹽豆腐也很不錯,但係都係覺得粟米好食啲~仲有個椒鹽魚頭一樣好食😋所以每次嚟呢幾樣小食都係必叫經常光顧,絕對係真食!

佢裝修好有懷舊氣息~打卡一流😂

所以每次嚟呢幾樣小食都係必叫
經常光顧,絕對係真食!
2024-08-08 2748 views
Welcome Dinner 收工同同事一齊去食team dinner 同事介紹呢間位於銅鑼灣嘅火鍋店裝修環境氣氛都好有香港特色火鍋湯底超多選擇 一邊麻辣湯底 一邊胡椒豬肚雞湯 超多豬肚同雞件 火鍋料都是超多選擇最鍾意食嘅牛頸脊都有😍 616就食得 入口即溶嘅感覺 手切封門柳牛肉 超有牛肉味道之餘 仲好有口感 瘦啲嘅牛肉但一樣好味鱔片都係必點!薄切鱔片易熟招牌五寶丸 自家製手打丸 款款都好足料彈牙珊瑚蚌都係好新鮮 美國桶蠔 😱嘩一聲 啲蠔大粒到咁 百幾蚊有咁大粒又咁多算好抵食6隻蟶子每隻都大大隻 多肉炸魚皮❤️ 嚟到嚇親我哋 咁大塊魚皮 平時好少見 超脆口🫶🏻
Welcome Dinner

招牌五寶丸 自家製手打丸 款款都好足料彈牙
珊瑚蚌都係好新鮮

6隻蟶子每隻都大大隻 多肉

2024-08-07 2026 views
位置於地牢,入門口看到生猛海鮮。落樓梯後,看到懷舊港式屋村大牌檔裝修。醬料盆很精彩,有蒜蓉、辣椒、辣椒醬、蔥花、芫荽、麻油、豉油…. 湯底選擇不少,而且味道很好,例如:椰子雞湯:主要有粟米、椰子同埋雞肉類選擇唔錯,可以從冰箱看到油花,也可以選牛肉五拼:一次過可以試5款牛肉水鉸也好好味貢丸和潮洲也好彈牙鵝腸好肥美特別一贊,就是服務態度非常好,定時有人加湯,跌筷子也馬上安排地方比較大,座位唔會太密集,枱同枱之間都有足夠空間,洗手間也很亁淨,有冷氣
水鉸也好好味
貢丸和潮洲也好彈牙
鵝腸好肥美
2074 views
Long Weekend同同事食晚飯,去咗樓下火鍋飯店,裝修超有70年代香港風味,好似穿越咗時光隧道咁!✨餐廳服務一流,湯底選擇多,我哋就揀咗招牌麻辣鍋同椰子雞肉鍋,兩種都好好味!😋麻辣鍋香辣夠勁,椰子雞肉鍋清甜滋補,啱晒唔同口味嘅朋友。菜式方面,牛肉、海鮮、手打丸應有盡有,仲有好多唔同嘅醬料可以自己調配。🤤我哋叫咗手切肥牛、封門柳、安格斯牛同牛脷,最鍾意封門柳,肉味濃郁,淥6-8秒就食得,入口滑溜香甜,正!😍海鮮方面,我哋叫咗魷魚同美國桶蠔,美國桶蠔大大隻,啖啖肉,鮮味十足!😋 魷魚片份量多,爽口彈牙,都好好食!除咗肉類同海鮮,仲有好多蔬菜同手打丸可以選擇,價錢合理,抵食!👍P.S. 星期五晚全場滿座,記得要book位呀!😉餐廳資訊✨樓下火鍋飯店地址: 銅鑼灣駱克道441號駱克大廈A座地下A號舖及地庫電話: 22149388

麻辣鍋香辣夠勁,椰子雞肉鍋清甜滋補,啱晒唔同口味嘅朋友。

P.S. 星期五晚全場滿座,記得要book位呀!😉

餐廳資訊✨
樓下火鍋飯店
地址: 銅鑼灣駱克道441號駱克大廈A座地下A號舖及地庫
電話: 22149388
2024-06-28
Type of Meal
Dinner
2024-06-21 1185 views
趁著寒冬來到香港,不妨前往位於銅鑼灣的香港火鍋店品嚐一下正宗的香港式火锅,菜品方面,他們提供了新鮮優質的牛肉、羊肉、海鮮等。尤其是那片片鮮嫩多汁的牛肉,在高溫的湯鍋中快速煮熟,入口即化,回味無窮。配合他們家特製的蒜泥及辣椒醬

2024-05-19 1336 views
樓下火鍋@銅鑼灣🌟鍋底嚟講,我哋就叫咗鴛鴦,有沙嗲同埋豬骨湯,我哋四個人嚟食,所以都叫咗幾個唔同嘅嘢食大家分,比較出色,有佢嘅手切肥牛,牛肉味非常香濃,而且油脂平均分布,賣相已經好靚仔,食落去都唔錯,鴨血加埋沙嗲湯底,吸收晒湯精華更加好食,略嫌overall有少少貴好食程度(5粒🌟)🌟🌟🌟🌟抵食程度(5粒🌟)🌟🌟🌟🌟位置 (5粒🌟)🌟🌟🌟🌟🌟服務態度 (5粒🌟)🌟🌟🌟🌟衞生程度 (5粒🌟)🌟🌟🌟🌟
樓下火鍋@銅鑼灣

好食程度(5粒🌟)🌟🌟🌟🌟
抵食程度(5粒🌟)🌟🌟🌟🌟
位置 (5粒🌟)🌟🌟🌟🌟🌟
服務態度 (5粒🌟)🌟🌟🌟🌟
衞生程度 (5粒🌟)🌟🌟🌟🌟
呢間火鍋朋友仔講咗好多次話好食,但次次我哋都太臨時約,Book唔到😂 呢日終於Book到喇!餐廳喺地牢,要落一層,落到去好似時光倒流咁,懷舊風嘅裝修,氣氛好好!而且地方都幾大,都有幾多外國人食~坐低無耐,職員放低咗#醬料 盤。除咗有常見嘅炸蒜、辣椒、蔥、芫荽⋯等等,佢地仲有提供 #新鮮沙薑 !平時我都鍾意食新鮮沙薑,而且打邊爐未見過有得落,有驚喜!湯底好多選擇,有成22款😯 最尾我哋揀咗 #花雕藥膳醉雞湯 + #大紅袍招牌麻辣燙 雙拼$178花雕藥膳醉雞鍋酒味好香,隻雞醃得好入味,而且好滑唔鞋👍 麻辣都好香好惹味~嘢食方面叫咗呢啲:極級本地手切肥牛 (例牌)$338桂花蚌 $138鵝干墨魚丸 $98墨魚丸 $88梅菜豬肉丸 $78娃娃菜 $42個肥牛牛味又香又濃,好食👍佢哋啲丸都出色,夠彈牙,仲有我鍾意嘅梅菜丸❤️呢間火鍋裝修有特色,湯底、嘢食好食,特別有新鮮沙薑做醬料,加分加分~ 不過打邊爐真係要人多先食得多嘢~下次要約多啲人去!

坐低無耐,職員放低咗#醬料 盤。
花雕藥膳醉雞湯 + 大紅袍招牌麻辣燙 雙拼

湯底好多選擇,有成22款😯
花雕藥膳醉雞湯

極級本地手切肥牛 (例牌)

嘢食方面叫咗呢啲:
極級本地手切肥牛 (例牌)$338
桂花蚌 $138
鵝干墨魚丸 $98
墨魚丸 $88
梅菜豬肉丸 $78
娃娃菜 $42

個肥牛牛味又香又濃,好食👍
佢哋啲丸都出色,夠彈牙,仲有我鍾意嘅梅菜丸❤️

2024-04-18
$609 (Dinner)
Celebration
Birthday
花雕藥膳醉雞湯 + 大紅袍招牌麻辣燙 雙拼
花雕藥膳醉雞湯
極級本地手切肥牛 (例牌)
  • 梅菜豬肉丸
  • 極級本地手切肥牛
2024-04-25 1446 views
Random地想打邊爐~臨時臨急先打去book枱好彩都book到即晚(星期五)八點社交平台成日見到呢間 終於去試到!一入去已經覺得個裝修好靚 好有八九十年代feel店員好好人👍🏼👍🏼“湯底$138 醬料每人$15 唔算平 不過選擇真係好多同埋好足料特別推薦ヾ(´︶`*)🍽️手打牛筋丸 $88🍽️蟹籽墨魚蝦滑 $88🍽️頂級安格斯牛頸脊 $338🍲火焰花甲湯底 $138 (呢個超正!“女仔食量 最後埋單平均每人$360其實唔算平 不過質素一定好食過任食邊爐尤其是佢個花甲湯底 牛肉粒同埋花甲都好香 火焰效果又可以影相 推薦(*´∀`)〃📍地址:樓下火鍋飯店 (銅鑼灣)銅鑼灣駱克道441號駱克大廈A座地下A號舖及地庫
Random地想打邊爐~臨時臨急先打去book枱
好彩都book到即晚(星期五)八點
社交平台成日見到呢間 終於去試到!
一入去已經覺得個裝修好靚 好有八九十年代feel
店員好好人👍🏼👍🏼

湯底$138 醬料每人$15
唔算平 不過選擇真係好多同埋好足料
特別推薦ヾ(´︶`*)
🍽️手打牛筋丸 $88
🍽️蟹籽墨魚蝦滑 $88
🍽️頂級安格斯牛頸脊 $338
🍲火焰花甲湯底 $138 (呢個超正!

女仔食量 最後埋單平均每人$360
其實唔算平 不過質素一定好食過任食邊爐

📍地址:樓下火鍋飯店 (銅鑼灣)
銅鑼灣駱克道441號駱克大廈A座地下A號舖及地庫
2024-04-12
$360 (Dinner)
  • 火焰花甲湯底
  • 手打牛筋丸
  • 花雕肥牛
2024-03-30 1811 views
一直都覺得火鍋嘅食評好難寫,因為太多野想寫,花多眼亂,所以都係集中講幾樣好啲,減法的藝術。 銅鑼灣樓下火鍋飯店真係喺住宅大廈樓下落地牢,一入門口有水缸養住生猛海鮮。懷舊港式大牌檔裝修,鐵閘、圓枱、gas爐。 🧂醬料方面都有唔少選擇,不過我一般都係用蒜蓉、辣椒、蔥花、麻油、豉油。簡單做少少調味又唔會太蓋過食材嘅鮮味。如果有時有啲特式醬料都會另外試少少嘅。 🥥清甜椰子雞湯:主要有粟米、椰子同埋雞。近年花膠雞湯大熱,但係食得太多都有啲膩,清清地食椰子雞湯都唔錯 🥩大紅袍牛肉五拼:一次過可以試5款牛肉,不過我最愛嘅都係封門柳 🥚滑牛肉:配一隻生雞蛋,喺其他地方都有試過呢個做法,不過比較少見喺一般鮮牛肉上面 🪿鵝腸:好肥美 🍜粉絲:好多人打邊爐鍾意食公仔麵或者烏冬,我就鍾意食粉絲,比想像中大碟,我影相嗰陣已經係食左少少 🪑座位分佈唔會太密集,枱同枱之間都有足夠空間,唔會太逼。

🪿鵝腸:好肥美

🪑座位分佈唔會太密集,枱同枱之間都有足夠空間,唔會太逼。
前菜
Dinner
清甜椰子雞湯
大紅袍牛肉五拼
滑牛肉
【灣仔區】【樓下火鍋飯店】約咗啲朋友喺銅鑼灣打邊爐,一行五人嚟咗呢間喺地庫嘅火鍋店。裝修得幾有老香港情懷,好似啲好舊嘅大牌檔咁,有 feel。開動之前享用咗 $15 位嘅「醬油」先,混吓醬。仲有 $40 兩碟嘅「餐前小食」,開吓胃都幾好。打邊爐,湯底好緊要,叫咗 $138 嘅「火焰花甲煲湯」,著住火咁煮夠過癮,食落亦都唔錯嘅。冇人唔食牛就整碟 $398 嘅大「極級本地手切肥牛」,係好食,又嫩又重牛味。跟住 $88 嘅「蟹籽墨魚滑」香口又彈牙,都唔錯呀。之後 $88 嘅「手打牛筋丸」係工夫之作,值得叫。到 $75 嘅「椒鹽雞軟骨」、$70 嘅「冰鎮鮑片」同 $58 嘅「椒鹽粟米」都係唔使淥即食嘅食物,水準都可以嘅。第二 round 嚟喇,碟 $338 嘅大「頂級安格斯牛頸脊」都幾好。我至愛係 $90 嘅「新鮮肥鵝腸」,一個字:正。而 $88 嘅「黑柏葉」同 $65 嘅一「花枝片」都好食嘅,炸物就叫咗 $60 嘅「紫菜炸響鈴」同 $52 嘅「炸芋頭」,今次呢啲都係放湯食都得嘅,可以話係多一重享受,幾好呀。嘢飲方面,由於有我呢個嘢飲怪喺度,所以叫咗三渣嘢,分別係各 $68 嘅「百香果檸檬七喜

嘢飲方面,由於有我呢個嘢飲怪喺度,所以叫咗三渣嘢,分別係各 $68 嘅「百香果檸檬七喜」同「青檸梳打」加埋 $40 嘅「竹蔗水」,前者有新鮮感,可以一戰嘅。埋單價係 $2089,我哋五位,即係一人 $418,我覺得個價可以吖。。。

(地址:銅鑼灣駱克道441號駱克大廈A座地下A號舖及地庫)

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #delicious #foodies #tasty #globaleats #tastyfood #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am灣仔區 #銅鑼灣 #樓下火鍋飯店 #銅鑼灣火鍋 #打邊爐 #火焰花甲煲湯 #極級本地手切肥牛 #蟹籽墨魚滑 #手打牛筋丸 #椒鹽雞軟骨 #冰鎮鮑片 #椒鹽粟米 #頂級安格斯牛頸脊 #新鮮肥鵝腸 #黑柏葉 #花枝片 #紫菜炸響鈴 #炸芋頭 #百香果檸檬七喜 #青檸梳打 #竹蔗水 #1am1271 #1ambackup
2023-11-24
2023-10-16 4742 views
每一次喺駱克道都會經過呢一間火鍋餐廳,今日終於同朋友收工嚟試吓!我哋就叫左鴛鴦湯底,另外亦都試咗餐廳嘅手切牛肉,雲吞,丸類!手切牛肉,我哋都覺得非常好食,佢嘅肉味非常香濃,而且份量嚟講,我哋都覺得唔算太少,唔使全熟咁樣食非常正,雲吞就每一隻都非常大粒,而且入邊至少有兩隻蝦,非常足料,加埋沙嗲湯底簡直就係正,我同朋友都鍾意呢一個配搭!總括嚟講呢一間餐廳都唔錯,非常適合三五知己一齊食飯,最後再飲埋啤酒,簡直就係正!
2023-10-04 3495 views
去的晚了花胶鸡卖完了,点了椰子鸡,汤超级好喝鸡很嫩玉米很甜,牛肉丸和墨鱼丸都很弹牙,特别表扬接待的小哥还有服务员姐姐(忘了问名字了),人很好很热情,整体用餐氛围巨棒~下次来一定记得提前定位试一下花胶鸡!
  • 手打牛筋丸
2023-10-02 3241 views
先講裝修, 銅鑼灣鬧市入面嘅玩味街機風霓虹燈設計好有feel裏面都係行港式茶檔路線有啲似舊街市會見到嘅食肆層嚟到重頭戲, 呢度嘅湯底每款都好好味試過藥膳醉雞雙拼鍋, 跟湯底仲會送半隻醉雞不過今次要介紹火焰蜆鍋上枱嘅時候會見到蜆同牛柳粒職員會倒酒喺個鍋度點火火柱燒到咁上下嘅時候再加湯落去煮唔好睇佢個樣平平無奇飲落好鮮甜呢間嘅牛肉都好值得推介我同朋友平時都唔鍾意食打邊爐嘅牛因為好多都冇味同埋太油但係呢度嘅牛食落口感嫩滑好有牛肉香, 油脂分佈剛好炸餐肉都推介, 打邊爐必食要好似響鈴咁樣浸一浸湯呢度嘅鴨血有啲似台灣鴨血個種軟Q嘅口感另外記得試埋魚卜同埋牛骨髓
先講裝修, 銅鑼灣鬧市入面嘅玩味街機風
霓虹燈設計好有feel

裏面都係行港式茶檔路線
有啲似舊街市會見到嘅食肆層

嚟到重頭戲, 呢度嘅湯底每款都好好味
試過藥膳醉雞雙拼鍋, 跟湯底仲會送半隻醉雞
不過今次要介紹火焰蜆鍋

呢間嘅牛肉都好值得推介
我同朋友平時都唔鍾意食打邊爐嘅牛
因為好多都冇味同埋太油
但係呢度嘅牛食落口感嫩滑
好有牛肉香, 油脂分佈剛好

炸餐肉都推介, 打邊爐必食
要好似響鈴咁樣浸一浸湯

呢度嘅鴨血有啲似台灣鴨血個種軟Q嘅口感