2021-03-26 1162 views
晚飯前想去飲兩杯啤酒、入餐廳前事先已問有無Happy Hour、侍應話有、啤酒一L送一L;坐低後例必要人頭叫一個小食、$50蚊樓下既無晒、定必要叫近$100既小食…小食味道唔錯、但未飲酒已花費人頭$100最後每人兩杯生啤剛好1L、點知個待應話同我地講左指明要幫襯佢地公司既1L啤酒塔先有買一送一,仲話以為我地清楚、我地每人飲左1L叫佢改返餐單又話改唔到!結果人頭飲兩杯啤酒要$330蚊出門口、飲過最貴既Happy Hour

Type of Meal
Tea
2020-12-07 1259 views
特登因為我order嘅 西班牙珍珠蠔🦪一啖落口🤤肥厚嘅 第二道菜 西班牙拖羅分子sushi 佢嘅底部並不是一舊飯🙅🏼‍♀️好特別佢嘅底部 用咗米做嘅分子蛋糕 一啖食落口加埋件拖羅🤤 真係出色 第三道菜 意大利牛他他 外面大部份我食過嘅牛他他 都係圓形一餅野 但係呢度特別D佢哋用做咗個餅底 成件咁樣拎起一啖咬落去😵脆脆嘅底加埋裏面嘅生牛肉口感好夾 👍🏻而且食落好creamy 第四道菜 西班牙紅蝦大通粉 大通粉做得好煙韌 呢啲大通粉 拿捏嘅時間一定要好好 如果唔係就會變左一坺🤭 佢個汁一定要講‼️一入口已經feel到紅蝦嘅膏嘅鮮味 😍 第五道菜 西班牙dry aged30日嘅牛扒 🍽我食落口嘅第一個感覺就係麥當勞安格斯嘅味道不過係成10倍 牛味超濃🤤 而且juicy嘅💦💦最後就係甜品🍨 西班牙嘅油炸鬼 自家製雪糕 分子雪糕仲有蜂蜜蛋糕小小水果加埋好似一幅藝術品咁樣 分子雪糕入口即溶嘅感覺真係唔係講笑 我淨係食呢個甜品滿足嘅表情都出現左三次😂 西班牙油炸鬼超級脆 好多出邊嘅甜品嗰啲士多啤梨一係無味一係就酸嘅 但係呢度 啲士多啤梨係甜㗎😍呢個真係值得讚賞 畢竟我是一個注重細節的人😌仲有佢哋呢度
特登因為我order嘅 西班牙珍珠蠔🦪一啖落口🤤肥厚嘅

仲有佢哋呢度嘅Cocktail 全部都特色嘅 不過之後先再為大家介紹啦 講住咁多先😉

我係一個好少寫食評嘅人 寫到長篇大論就知有幾正na😂
太子A出口一出 掉頭直行2分鐘就到
2020-12-05
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$500 (Dinner)
  • Lava分子蜂蜜海綿蛋糕配意大利雲呢拿雪糕
2020-11-06 1063 views
唔知係咪已經轉咗手呢?睇番呢度介紹係食西班牙菜,但我係食日本嘢。行完花虛路過有位肥哥哥响門口話廚師响東京學藝8年回流香港,眼見地方雖然不大,但座位都舒適,於是入去試吓。點咗吉列豬扒便當,牛肉烏冬便當,整體賣相唔錯,吉列豬扒只可以說仍需加倍努力。

2020-11-04
$100 (Lunch)
2020-06-24 1540 views
心血來潮想吃西班牙海鮮炒飯看過價錢及圖片覺得還不錯所以約了朋友兩個人吃晚餐一年前是$270一個月前的食評是$298今天餐牌已經是$328海鮮的料有魷魚數件蝦(去頭)3隻蜆大慨4-5隻可能是海鮮價看產地但如果餐牌有註明會更好價錢這麼浮動我會想再考慮飯本身很濃味朋友覺得多吃有點膩蝦很好吃 是唯一想讚的一點服務是不錯雖然在介紹酒時每一個都是「one of our best」另外,看隔隔檯有點了一個魚他他碟的下面像一個小型魚缸蠻新奇的
心血來潮想吃西班牙海鮮炒飯

朋友覺得多吃有點膩

蝦很好吃 是唯一想讚的一點

服務是不錯
雖然在介紹酒時
每一個都是「one of our best」

另外,看隔隔檯有點了一個魚他他
碟的下面像一個小型魚缸
蠻新奇的

2020-06-24
$387 (Dinner)
2020-06-21 1271 views
首先唔可否認既係佢地既野食係好食既,但手法真係睇你接唔接受到同有冇問清楚一行3人晚餐叫左牛肉他他 鵝肝sushi 西班牙海鮮飯 西班牙豬 同啤酒西班牙海鮮飯本身諗住叫加半隻龍蝦 一共398蚊 肥仔待應就話 會唔會加紅蝦 話新鮮好靚咁 咁我地就話好 最後check單 原來肥仔冇問過我地但幫我地加左2份共4隻紅蝦 $5xx 加埋個飯$32x 個西班牙海鮮飯就差唔多9百蚊 至於牛肉他他 最後check單 可能肥仔待應覺得一份2舊唔夠我地3個人分 所以自己幫我地落左2份但係如果我地唔睇單係唔會知自己都有責任同蠢冇問清楚,但睇完張單真係有覺得比人㩒住來搶既感覺, 手法有冇問題留番比大家自己覺得喇最後埋單$2300 完。

但係如果我地唔睇單係唔會知

最後埋單$2300 完。
2020-05-21 1307 views
待應肥哥似背書咁推介佢要推介嘅食物,但老實講,唔洗信,因為都一般般,同埋重點係,我叫咗 3 樣佢無推介嘅菜,佢 3 碟都漏哂,非常唔得。所以當佢每碟菜都問我“得唔得”時,我只會答“得”,因為我相信佢都唔會聽到。慢煮牛腩係好食同抵食嘅,但 mozerella + 蕃茄比牛腩貴 50 蚊,就一定係 highly over priced 咗。西班牙海鮮飯唔夠香料。手工啤買貨當然無問題,生啤號稱重麥味但唔太重味。Tapas 有 D 不錯嘅,憑自己相食咩就叫,唔洗信佢介紹。服務都可以,親切嘅,門口妹妹好好人,有禮貌又會幫到手。整體可接受,有比較大嘅進步空間。

西班牙海鮮飯唔夠香料。
手工啤買貨當然無問題,生啤號稱重麥味但唔太重味。

服務都可以,親切嘅,門口妹妹好好人,有禮貌又會幫到手。

整體可接受,有比較大嘅進步空間。
mozerella 蕃茄
西班牙海鮮飯
慢煮牛腩+手打包
2020-05-20
$500 (Dinner)
慢煮牛腩+手打包
  • Lava慢煮牛腩,手工包,千層腐皮
2019-12-30 1670 views
好不容易又到週未🕰係時候同朋友食餐好既輕鬆下 E.L今次就同朋友去左太子既一間西班牙餐廳 🍽.餐廳既裝修行懷舊風 💕磚紅色既牆身加上水牛皮沙發更顯特色 而餐廳既燈光係比較昏暗 只係靠台面既小圓燈帶光 氣氛十足 ⚗️.🐮Lava慢煮牛腩 手工包 千層腐皮($72) 呢到有好多特色Tapas E.L揀左呢隻手工包試下🌮手工包食落感覺有D似肉夾膜 包皮熱辣辣又鬆軟 幾好味而餡料係入味既牛腩碎🥩仲有塊脆卜卜既腐皮 夾埋一齊食有多重口感 味道都唔錯 😜.🐙西班牙海鮮飯($270)蜆肉飽滿多汁 海鮮都好新鮮 而且份量頗多 有蜆 青口 蝦 魷魚等等 🦐食落味道唔錯 可惜飯粒略嫌較濕 影響口感🙈.🥩小牛膝肉大通粉 車厘茄($200)牛肉係以肉碎形式鋪面 肉味濃大通粉吸收左牛既肉鮮味同湯汁 味道唔錯😋.總括黎講 餐廳既食物表現不俗🙆🏻‍♀️侍應都好熱心會根據每台顧客既需要作出推介不過價格偏高💰同等價錢可以有更好既選擇.人均消費:$360美味指數:😋😋😋😋😋😋😋(7/10)抵食指數:💰💰💰💰💰💰 (6/0)打卡指數:📷📷📷📷📷📷(6.5/10).店名:LAVA Bar & Restaurant (太子)地址:
好不容易又到週未🕰
係時候同朋友食餐好既輕鬆下
E.L今次就同朋友去左太子既一間西班牙餐廳 🍽
餐廳既裝修行懷舊風 💕
磚紅色既牆身加上水牛皮沙發更顯特色
而餐廳既燈光係比較昏暗
只係靠台面既小圓燈帶光 氣氛十足 ⚗️
🐮Lava慢煮牛腩 手工包 千層腐皮($72)
呢到有好多特色Tapas
E.L揀左呢隻手工包試下🌮
手工包食落感覺有D似肉夾膜
包皮熱辣辣又鬆軟 幾好味
而餡料係入味既牛腩碎🥩
仲有塊脆卜卜既腐皮
夾埋一齊食有多重口感 味道都唔錯 😜
🐙西班牙海鮮飯($270)
蜆肉飽滿多汁 海鮮都好新鮮 而且份量頗多
有蜆 青口 蝦 魷魚等等 🦐
食落味道唔錯
可惜飯粒略嫌較濕 影響口感🙈
🥩小牛膝肉大通粉 車厘茄($200)
牛肉係以肉碎形式鋪面 肉味濃
大通粉吸收左牛既肉鮮味同湯汁 味道唔錯😋
總括黎講 餐廳既食物表現不俗🙆🏻‍♀️
侍應都好熱心會根據每台顧客既需要作出推介
不過價格偏高💰
同等價錢可以有更好既選擇
人均消費:$360
美味指數:😋😋😋😋😋😋😋(7/10)
抵食指數:💰💰💰💰💰💰 (6/0)
打卡指數:📷📷📷📷📷📷(6.5/10)
店名:LAVA Bar & Restaurant (太子)
地址:太子通菜街236號地舖
2019-12-20 1153 views
約左朋友食飯慶祝佢生日,揀左呢一間食西班牙TAPA 的lounge。🍝冇訂位下嘗試walk in,好在有位,但限定要在約莫1個多小時內離座。因為得兩個人,叫左一個Pasta, 兩個Tapas,自己就叫左杯生啤。🔹炸魷魚配青檸辣椒$88🦑講返o的野食,個魷魚好香口,咬落去唔乾仲有魷魚汁,顏色唔會好深色,證明o的油唔會係千年油。到差不多食晒,就黎左個Pasta。🔸小牛膝肉大通粉,車厘茄 $200🐄🍅個pasta望落去雖然份量好似好少,但我地兩個人就剛剛好。o的牛仔肉好香好有牛肉味,加埋個汁好好味!!! 個pasta軟硬適中,個的車厘茄好香甜,呢個要打分數就係10分之中o既8分。🔹西班牙八爪魚,薯仔,羽衣甘藍 $188🐙🥔又係食到差不多o既時候,黎埋最後一個tapa,呢個係雨衣金藍配墨魚,o的雨衣金藍炸到好香脆,墨魚雖然有少少咸,但配落個汁又剛剛好。欣賞呢個菜o既一點係:墨魚的份量好足,唔會我一兩舊扼秤。其實成條街都有好多同類型的餐廳,但唯一呢間係坐滿人,而且大部份都係訂左位。所以建議想去試的朋友最好一早訂位先。另外一提係d員工好有禮貌,會好詳盡介紹返當晚邊o的食材新鮮,同埋會介紹唔同o既飲

🔹炸魷魚配青檸辣椒$88🦑
到差不多食晒,就黎左個Pasta。

🔸小牛膝肉大通粉,車厘茄 $200🐄🍅
小牛膝肉大通粉

🔹西班牙八爪魚,薯仔,羽衣甘藍 $188🐙🥔

另外一提係d員工好有禮貌,會好詳盡介紹返當晚邊o的食材新鮮,同埋會介紹唔同o既飲料。
最後最後係,雖然鋪仔細細,但同朋友都可以好舒服咁傾計食飯,環境算不錯。
總括而言,雖然價錢唔算平,但食得好愉快同滿意的一餐。👍🏻
2019-12-19
$300 (Dinner)
小牛膝肉大通粉
2019-11-29 737 views
本日晚上一班同學仔話放工聚下舊,朋友揀咗呢間地點就腳的bar n restaurant, 滿足醫肚同飲野兩人需求。因為放工遲咗的關係,黎到友人已經點好餐,叫咗生蠔、西班牙乳豬、海鮮飯、分子海綿蛋糕食物味道高質,生蠔唔算肥,但十分鮮甜,待應服務態度好好,會悉心講解食材,食物特性,佢力推慢煮牛,可惜友人們大多唔食牛,最後無試到而飲品方面,我自己就叫咗支蜂蜜啤酒之前都飲過,自己好鍾意,淡淡的蜂蜜香味,算係易入口的啤酒,好啱女仔飲

而飲品方面,我自己就叫咗支蜂蜜啤酒
(估唔到出編食評都咁難..已被彈回頭2次)生日飯停不了..今次朋友提意黎太子呢間Lava平時好少黎MK太子..呢度好易搵..地鐵站上黎行2分鐘就到..我路癡都好快搵到路朋友一早book左位..呢度地方唔太..一眼望哂呢度menu好簡單..一張過..正面同背面drink menu好多選擇!大量手工啤!指定動作..又係要開支酒啦Mont Perat Rouge 2012    428老闆好nice親自時日推介比我地..今晚返左西班牙珍珠蠔..佢話平時好難返架..原本要46@..book位客戶優惠價40@就試半打!OMG老闆無點我地..呢隻蠔真係好正 口感上好得意ge係..佢d肉好飽滿..食落好甜..但蠔邊又出奇地好爽脆好咸好重海水味!一隻蠔食到兩個口感!而佢ge after taste係我食完一隻..飲啖酒..蠔味都仲唔願走我地食完d蠔收碟個陣..先發現原來有隻祕制汁老闆話用黎送蠔好夾..aiya..miss左..唯有下次再試!白酒煮法國青口  148青口入口好滑..我開頭以為佢落左好多油去煮..點知我同老闆提意..青口肉太細粒..下次可唔可以整隻大size版本..先知道..原來....佢
(估唔到出編食評都咁難..已被彈回頭2次

生日飯停不了..今次朋友提意黎太子呢間Lava

朋友一早book左位..呢度地方唔太..一眼望哂
呢度menu好簡單..一張過..正面同背面
drink menu好多選擇!大量手工啤!
指定動作..又係要開支酒啦
Mont Perat Rouge 2012    428

就試半打!
OMG
老闆無點我地..呢隻蠔真係好正

我地食完d蠔收碟個陣..先發現原來有隻祕制汁
白酒煮法國青口  148
佢地專登揀呢隻bb青口...就係因為佢肉質夠滑呀!真係好buttery!無誇張!
西班牙小羊肩 20oz  418
呢個菜呢個份量係小貴ge..但係我想講..真係好好食!
羊肩外表燒到好香好脆口
入面好淋好juicy..基本上係唔使用刀切開..你求其拎叉一了就散

另外我想講..佢d配菜..都好鬼好食呀!
Dessert Platter  288
呢個雜感甜品併盤..唔使食..就咁睇..已經無得輸啦下嘛?

呢個甜品每樣野都係chef即整架..所以等ge時間都會耐少少!但絕對值得!
因為佢真係好睇又好食架!This is ART

佢中間有pat好似係新鮮磨ge nuts cream..香到不得了!
雖然價錢貴左少少..但心機野係咁上下!包您睇到一見一試難忘!
生日自已寫上小小心願..支朱古力筆我自帶架
最後..希望心想事成!
最後埋單..老闆好有心..係張單上面寫上祝福

呢間野..對我黎講..絕對係一個驚喜!一定有下次
2019-10-18
2019-11-04 364 views
🍳🥔 Spanish Tortilla $72Potatoes were evenly distributed and the taste resembles the authentic ones in Spain🇪🇸 Tho the texture is rather soft instead of a fluffy one.-🥔🍅🌶 Patatas Bravas $67Patatas bravas is a typical Spanish tapas served in bar. Fried potato cubes are served with spicy tomato sauce. The dish goes with a half-boiled egg here - different from the original version yet they match quite well🙌🏻-🐙🦑🦐 Seafood Paella $270The seafood absorbed the sauce yet the freshness of seafood remains.
🍳🥔 Spanish Tortilla $72

🥔🍅🌶 Patatas Bravas $67

🐙🦑🦐 Seafood Paella $270
The seafood absorbed the sauce yet the freshness of seafood remains. Texture of rice stays quite firm and chewy😋
2019-10-31 373 views
諗住生日飯搵間特色餐廳,又近朋友住附近,見到地點和食物賣相唔錯,就打電話去訂枱,去到成間舖得我地果枱同之前入咗2名客人之外,到我地走都唔見有人入過嚟😥當晚我地訂了8點共8人,有些朋友就大約8點20左右才到,未齊人,第一時間就介紹全場最貴嘅斧頭扒$1380(未計加一),話需時個幾鐘,如果要叫就幫我地落單先,我地諗住唔食咁多肉,所以拒絕咗,再介紹生蠔,我地都麻麻(响電話已經問過我地食唔食),個侍應講嘢無尾音又'挖',始終第一次嚟食,想每樣試啲,個侍應生又話呢個手工包切唔到嚟食,局我地叫多份,無問題,我地叫咗2份;跟住叫咗個黑松露意粉,個意粉分量比平時出面食嘅少三分一,個汁仲好稀,意粉仲要硬嘅😣;諗住叫個脆豬腩食,個侍應又話今日果啲好肥,叫我地叫西班牙乳豬(1/4),到咗個西班牙海鮮飯,我地加多幾十蚊要半隻龍蝦,上枱起龍蝦鉗嘅肉係未熟😥我地都有叫幾杯嘢飲,因為有啲朋友過嚟食飯之前已經飲咗嘢,所以諗住問有無水供應,佢話水只有支裝$40支,連基本說話技巧都唔識講🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️食物整體嚟講得65分,但侍應態度真係唔得,食咗咁多年生日飯都未試過食到一肚火,試過一次就唔會再去,未試過嘅自己諗下去唔
食物整體嚟講得65分,但侍應態度真係唔得,食咗咁多年生日飯都未試過食到一肚火,試過一次就唔會再去,未試過嘅自己諗下去唔去試。
興致勃勃想食西班牙海鮮飯就search到Lava,見comment都ok決定一試.Order左薯仔奄列同海鮮飯,味道不過不失,上菜時間可以接受,當時包括我地三到四枱客。飯味略苦,或者係我地食唔慣.本身有外攜飲品入舖因爲未飲晒,唔想夾硬飲,舖亦未有寫明唔可以帶飲品入舖。Lava係酒bar都理解唔想客人外攜飲品,所以決定放係枱上,無諗住飲,店員都善意提醒既同埋主動介紹食品。介紹後我地想望下成個menu先order,我地亦有表明再望多陣,但店員繼續企係我地枱邊,有感壓力,於是我地再同佢講一次,我地轉頭order。結果不到五分鐘另一店員又上前再講一次唔可以外攜飲品 (我地完全無趁店員轉背/無人見到就偷飲),店面唔算大,客人又唔多,其實唔洗提完又提同再介紹一次餐牌,我地表明已聽過,之後店員又繼續企係枱邊等我地order,其實真係壓力好大⋯⋯.敏感唔飲得酒,朋友叫左一支honey beer,店員感覺我地點解會點一支酒咁少咁整體環境好暗,但坐近酒bar位又好光,感覺唔算好舒適,或者Lava適合飲嘢多過食飯吧,畢竟佢飲品選擇都算特別⋯⋯下次再揀飯聚地點就不了.

2019-09-04 372 views
個西班牙海鮮飯好濕, 食落口覺得有d苦, 頂唔順食唔落口。問餐廳d人點解會苦。 仲比佢地試返味。開頭話唔覺苦, 之後又改口話正常係咁既味已經算係淡 (意思係唔算係最苦?!) 其實之前黎過呢間餐廳一次食都唔係咁。今次真心失望。估係落saffron 落重手咗。或者係放咗係pan底燒。間餐廳好暗, 不過我地留意到佢個pan 好黑焦印, 係煮過好多次洗個好多次嘅痕跡。 唔知有無甩出黎黑焦。食唔落口。好唔好味都算。個態度真係。。。。 以後都唔會再黎。

2019-08-23 371 views
終於食到Lava 午餐了,因為先前只係得晚餐食,所以今日就去試下,食左外婆紅燒肉(西班牙豬腩)配飯 ,第一啖食左個紅燒肉先,超級軟口,個飯仲要係炒飯底,超香口,超好食。唔洗十分鐘就比我食曬,真心好食,色香味俱全😍環境又坐得舒服😌大家經過太子可以一試☺️
外婆紅燒肉
外婆紅燒肉