2022-09-16 156 views
好耐冇去旅行,行尖東海旁見到呢一間有外國風情嘅咖啡店,有幾位外國人坐咗喺餐廳外面嘆緊咖啡,就入咗去探索一下.我哋嗌咗個三文魚牛油果早餐,再加上一個scone.細食到我哋食完都已經好飽,不得不講佢哋嘅麵包產品都真係好好食,真係見到佢哋用心整,配上佢哋有嘅almond butter。呢個配搭真係絕配..早餐配上一個yogurt, 入邊有啲健康嘅oats, mix 埋一齊真係唔錯。.喺海旁行吓,行到攰就可以入嚟嘆杯咖啡,享受模擬外國生活
我哋嗌咗個三文魚牛油果早餐,再加上一個scone
喺海旁行吓,行到攰就可以入嚟嘆杯咖啡,享受模擬外國生活
2022-06-05 222 views
早日係圓方Oain Quotidien同朋友茶聚,環境唔錯,服務更加係令我有點意外的好。侍應生好有禮貌,食物都唔錯,普通食個tea都變成左一種享受。經過又想tea,都值得入去坐下。Scone有三種醬,分別係cream,黃梅果醬同好似甜花生蕉糖醬,雖然不是配English clotted cream,但一件只是24元的Scone都感覺到有心思。已經下午四點幾,但仍然可以叫早餐,所以叫左個Smoked Salmon Breakfast。仲有一杯Cappuccino 同Americano. 消費左228,值!
2022-05-22 204 views
今早到element睇電影,見還未夠時間見Honey ,就攝個時間 me time,在element 360超市隔離的咖啡店,吃了一個健康的早午餐。之前經過,已經想試baker brunch,但那天人很多。今天店內只有一兩枱客人,静静的,就入内hea下。我問店員baker brunch是什麼,女店員耐心介紹,有:紅菜頭湯、咖哩雞肉多士、沙律……而且可以配mocha 、cappuccino、 latte等等。先上一碗mocha,好大碗喎!而且,濃濃的朱古力。(我最怕mocha只有奶,沒有朱古力味)有半碟是沙律菜,各種各樣都有:baby Spanish、rocket、lettuce……沙律汁是酸酸的,開胃!咖哩雞肉多士,咖哩味輕輕的,正好,别太濃就好了。還有鷹嘴豆蓉,也是酸酸的,很滑。紅菜頭湯,不是濃濃的忌廉湯羹,能飲到紅菜頭的清甜,而且很熱,意想不到!整個餐又健康又開胃,飽肚,吃了也不會有罪過感

之前經過,已經想試baker brunch,但那天人很多。
今天店內只有一兩枱客人,静静的,就入内hea下。

紅菜頭湯、咖哩雞肉多士、沙律……

先上一碗mocha,好大碗喎!
而且,濃濃的朱古力。
(我最怕mocha只有奶,沒有朱古力味)
有半碟是沙律菜,各種各樣都有:
baby Spanish、rocket、lettuce……
沙律汁是酸酸的,開胃!
咖哩雞肉多士,咖哩味輕輕的,正好,别太濃就好了。
還有鷹嘴豆蓉,也是酸酸的,很滑。

整個餐又健康又開胃,飽肚,吃了也不會有罪過感

2022-05-22
$152 (Lunch)
上次經過圓方諗住去M+行下 點知啱啱又覺得有D肚餓 就諗住填飽小小個肚先 見到呢間cafe外面擺放左好多麵包同蛋糕 仲有舊好大未切嘅麵包係櫃頂🤣而且裝修都特別北歐風 好溫暖嘅感覺🍰CARROT CAKE💰28從來冇試過carrot cake 原來都有肉桂嘅味道 呢隻係我鐘意嘅紮實口感 入面都有唔少胡蘿蔔粒粒 而上面仲有開心果碎同凝固翻糖漬 不過食得多會覺得肉桂味太重🥐PAIN AUX RAISINS💰29呢個就係比利時版提子酥😍上面撒嘅煉奶已經凝固左 糖漿都已經痴實曬 冇得再流動 令提子酥嘅甜度再增加 每一圈入面都有唔少提子 而整體口感酥脆 就算擺左一陣都仍然唔油膩 好香甜☕️LATTE💰38就算係野飲都係用類似碗嘅用具裝住架🤣呢隻咁嘅杯冇手柄 所以要捧著飲 而且都真係好大杯 要飲好耐先飲得曬 味道都還可以呢度係要點完餐之後係座位等店員送過來 而麵包都真係好吸引 仲見到有好多比利時嘅brunch同埋其他正餐 但係我地個日淨係想試下甜品所以冇食到 麵包來講呢度都好多選擇 而且係小眾D嘅歐式麵包 愛好者可以試下🧡📌 Le Pain Quotidien (尖沙咀)尖沙咀柯士甸道西1號圓方木區1

🍰CARROT CAKE

PAIN  AUX  RAISIN

☕️LATTE
💰38
LATTE

📌 Le Pain Quotidien (尖沙咀)
尖沙咀柯士甸道西1號圓方木區1樓1089C號舖

2021-12-24
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$60 (Tea)
CARROT  CAKE
PAIN  AUX  RAISIN
LATTE
2021-12-08 538 views
坐落喺尖東酒店、名店林立嘅cafe,裝修帶有歐洲風格,裏面充滿咗木質嘅傢俬,感覺都幾溫馨。同朋友路過尖東呢度,感覺得有啲口渴,就比呢間cafe吸引咗。點知入到去我哋一直企喺個櫃枱前面等落單,幾個店員完全冇打算同我哋落單,係到傾計,我地咗幾次佢先問我地…店員清一色講英文…咖啡味道都唔錯,但係唔算得上岀色,再加埋店員嘅態度,我諗都係冇下次喇……
2021-12-01 443 views
剛好和朋友去了W酒店🏨慶祝生日,然後在九龍圓方商場逛街,逛街逛到很累又很肚餓,本來打算隨便吃一個麵包就算,但經過這間西餐廳🍴被這間餐廳的裝修吸引了,裝修非常特別、很有特色~一開始點了一杯熱茶,然後他給了我一個碗?原來是將熱茶到進碗裡喝~哈哈我點了一個Baker’s breakfast 麵包師招牌早餐P.S 這裡拍照📷也很美喔!可以打卡影相📸️啦很喜歡它們的小抱枕🥰,非常有民族色彩,影相又靚🥰
剛好和朋友去了W酒店🏨慶祝生日,
然後在九龍圓方商場逛街,
逛街逛到很累又很肚餓,
本來打算隨便吃一個麵包就算,
但經過這間西餐廳🍴
被這間餐廳的裝修吸引了,
裝修非常特別、很有特色~

一開始點了一杯熱茶,
然後他給了我一個碗?
原來是將熱茶到進碗裡喝~哈哈

我點了一個
Baker’s breakfast 麵包師招牌早餐

P.S 這裡拍照📷也很美喔!可以打卡影相📸️啦
很喜歡它們的小抱枕🥰,非常有民族色彩,
影相又靚🥰

2021-11-13 515 views
估唔到係圓方都可以食到平價食物,呢間餐廳平時望落仲以為得飲品及少量甜品,但原來都有提供正餐,而且會價錢亦好相宜。今日叫左Smoked salmon breakfast($110)及Baker’s breakfast ($122)Smoked salmon breakfast($110)餐入面有炒蛋、1片牛油果蓉多士、羽衣金藍沙律及煙三文魚一片,以呢個價錢黎講CP值好高,因為份量好大,比我平時食過既Café更便宜,羽衣金藍價格本身亦都比較高,沙律用到佢都好重本,配埋一個酸酸甜甜既沙律汁,開胃又美味,牛油果蓉多士表面會有一少塊原片牛油果,也令麵包口感更豐富,食完一個餐相信已經好飽肚。而朋友點左既Baker’s breakfast ($122)入面就有2片煙肉、一個芝士芥末scone、半個燒蕃茄及炒磨菇,基本上煙肉、蕃茄及炒磨菇既味道都正常,而芝士芥末scone就比較出色,scone做到外面少少脆又唔會硬,裏面就好實淨,有少少食麵團既感覺,配埋agave syrup同埋士多啤梨果醬,癰一種食甜品既感覺呢店內設計及燈光予人一種温暖既感覺,而且提供多個座位,唔同人數都坐到,另外亦有提供沙發位置,

店內設計及燈光予人一種温暖既感覺,而且提供多個座位,唔同人數都坐到,另外亦有提供沙發位置,而家天氣凍左係度坐得都幾舒服。

Baker’s breakfast
Smoked salmon breakfast
2021-11-13
$116 (Lunch)
Baker’s breakfast
Smoked salmon breakfast
  • Cheese  and  mustard  scone
  • Smoked Salomon  Breakfast
法國🇫🇷風味輕食店Le Pain Quoditien ,「素🍀造出清新有機健康佳餚,媲美六星級🌟酒店的歐陸早餐 😋 招牌麵包師早餐🍳採用精選有機素材,羊奶芝士有芝士味🧀,蘑菇有菇味🍄,菠菜有菜味🥬,鮮蛋有蛋味🥚Enjoyed a relaxed weekend morning 🔆 strolling thru an elegant Parisian 🗼alley in the heart of Elements with a 6-Star continental break-feast freshly made from organic ingredients - deliciously cooked preserving their original tastes @ LPQ. LRecommended dishes 必吃Baker’s Breakfast麵包師招牌早餐 👨🏻‍🍳🍞🍳Goat Cheese Mushroom and Spinach Omelette 羊奶芝士蘑菇菠菜奄列 🐐🧀🍄🥬🍳Vegetable Omelette 素菜奄列 🥗🍳

Recommended dishes 必吃
Vegetable Omelette 素菜奄列 🥗🍳
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$150 (Lunch)
2021-10-29 201 views
I live upstairs in the Kowloon station complex and visit here often, everytime take-away at the counter service by the coffee guy is a disaster, other staff are always smiling and nice which make it pleasant for us, however the seldom encounter by his terrible manner now drives us thinking not coming back. This is a guy nvr smile and not caring for his customer, large size coffee half filled - the staff training shall be much better or get him off a client facing role.

TakeAway
2021-10-01 281 views
趁放假人少少,又想試下特別既菜式,所以就去哩間係全世界都出面既比利時餐廳食個午餐🤩🤩🤩我地仲叫左兩份主菜第一份係 The Farmer Brunch ($155)如圖所見 好多麵包😂😂😂 有兩款醬料同芝士俾大家夾嚟食🧀🍯牛角包好鬆軟 🥐ham麵好厚 好有口感😋第二份係Baker’s Lunch ($138)一睇就知好健康,有菜有湯 有紅蘿蔔條配麵包😋😋😋Mocha比較苦比利時最出面既就係朱古力,當然要試下啦!!!

我地仲叫左兩份主菜
第一份係 The Farmer Brunch ($155)
如圖所見 好多麵包😂😂😂 有兩款醬料同芝士俾大家夾嚟食🧀🍯
牛角包好鬆軟 🥐
ham麵好厚 好有口感😋

第二份係Baker’s Lunch ($138)
一睇就知好健康,有菜有湯 有紅蘿蔔條配麵包😋😋😋

Mocha比較苦

比利時最出面既就係朱古力,當然要試下啦!!!
2021-09-26
Type of Meal
Lunch
2021-07-29 400 views
環境不錯咖啡店,未試過可以試吓囉,價錢就小小貴,沒有套餐,只有單點,當天叫左兩份野食兩杯咖啡都差不多四百元,不過食物味道都ok ,墨西哥肉醬配薯角、多士,微辣肉味濃。芝士磨菇焗多士,帶滿濃厚磨菇的味道配上芝士,非常好的配搭。
2021-07-27 1574 views
周日相約朋友去weekend brunch buffet見時間⏰尚早,同行的友人又未到達就與另一位朋友先去享受一杯☀️morning drinkBelgian Hot Chocolate $40咖啡☕️不多作介紹了,實在太普通拉花散開又不漂亮👎🏻,味道更加沒甚特色所以還是分享一下我的熱朱古力🍫吧店家的熱朱古力跟外邊的截然不同,這裡的店員會給你一碗(沒錯,真的一碗)已加熱及打好奶泡的熱鮮奶🥛,跟一杯已將比利時🇧🇪朱古力磚熱溶成的朱古力漿這個做法好處是可讓客人自行調配出合心意💖的味道,好玩又貼心由於整杯沒有加糖,而朱古力漿亦用上Dark Chocolate ,故此喝到的只有奶香跟可可的回甘😋,入口順滑可惜的是我這杯的鮮奶不夠熱,如果可以再熱一點奶味會更出眾!這店的設家有點像茶餐廳,說的是入座時就像快餐店的自行座位🪑,下單跟出餐只要舉手示意🙋🏻‍♀️就會有店員提供服務,而付款就要自行到收銀處付款不過店員的服務就有待提升,店員不算少但要成功下單也騰截了一段時間⏳至於店家的裝潢就充滿歐洲色彩,始終這店是以比利時起家,裝潢別具特色👍🏻,如置身外國一樣,坐得舒適,來一趟偽旅行🧳也不錯~
周日相約朋友去weekend brunch buffet
見時間⏰尚早,同行的友人又未到達
就與另一位朋友先去享受一杯☀️morning drink

Belgian Hot Chocolate $40
所以還是分享一下我的熱朱古力🍫吧
這個做法好處是可讓客人自行調配出合心意💖的味道,好玩又貼心
可惜的是我這杯的鮮奶不夠熱,如果可以再熱一點奶味會更出眾!

2021-06-13
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
2020-07-18 3383 views
同好朋友來到九龍站Elements圓方,不打算逛公司shopping,今天決定要過一個悠閒的下午,這店特色是 organic,lunch set 包括一個牛油果多士,沙律,豆蓉、忌廉菜湯及一杯咖啡,抵食。菜湯又香又滑~Cappuccino 奶香咖啡滑~朋友散叫一個菜沙律連多士,另外點一壺咖啡,慢慢歎。卡位坐得舒適,傾計也方便,過咗午飯時間,餐廳唔算多人......打開手提電腦做點工作,傾下偈飲下咖啡,開開心心又一個下午。差點兒有啲衝動叫多個甜品,麵包也吸引呢。疫情期間坐到六時多, 政府規定餐廳只可以做外賣,堂食客要結賬啦。

這店特色是 organic,

菜湯又香又滑~

Cappuccino 奶香咖啡滑~

朋友散叫一個菜沙律連多士,

另外點一壺咖啡,慢慢歎。

打開手提電腦做點工作,傾下偈飲下咖啡,開開心心又一個下午。
差點兒有啲衝動叫多個甜品,麵包也吸引呢。

2020-07-17
Type of Meal
Tea
2020-07-13 1266 views
間餐廳裝修好吸引,但係餐單令人好失望。我完全俾間餐廳嘅裝修騙倒!員工好好笑容,我於是問佢在3樣主菜中推介邊樣,佢即刻介紹牛肉係最多人揀,推介我叫呢個,唔駛十分鐘佢哋就上菜,我點嘅牛肉濃湯(beef stew)到咗,但係呢個湯湯只係得6塊超薄牛肉,而且好難飲,連罐頭都好食過佢好多!完全無洋蔥,根本就唔係beef stew..... 牛肉好難咬,個湯直情只係水咁,超難飲。佢嘅食物搞到我無哂mood...最後我只係飲咗幾啖就走咗,真係無下次,真係茶記都好過佢多多聲!
2020-07-12
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2020-01-15 1911 views
上兩個星期去咗圓方睇星球大戰(👎🏾)睇完4點幾時間有啲尷尬食晚飯的話又會變咗食早飯😂所以就入咗嚟Le Pain Quotidien飲杯咖啡食件蛋糕相入面呢變係large size嘅latte 好大杯!下次都係唔好貪心叫返regular size會好啲飽到夜晚食唔落飯😑大家見唔見到個杯係無杯耳架呢?正確啲嚟講佢比較似一個碗要兩隻手拎起飲😂飲落奶味好香好滑啲咖啡又唔會偏酸係我鐘意嘅口味😋件蛋糕係甘荀蛋糕怕肥人士首選味道上就相對無咩特別入口無罪惡感而已(甘荀蛋糕的特色😛)可能由於4點幾入座嘅關係人唔係好多仲獲安排坐卡位🤩所以坐得好舒服輕輕鬆鬆就一個下午了
上兩個星期去咗圓方睇星球大戰(👎🏾)
睇完4點幾

相入面呢變係large size嘅latte
好大杯!
下次都係唔好貪心叫返regular size會好啲
飽到夜晚食唔落飯😑
大家見唔見到個杯係無杯耳架呢?
正確啲嚟講佢比較似一個碗
要兩隻手拎起飲😂
飲落奶味好香好滑
啲咖啡又唔會偏酸
係我鐘意嘅口味😋
件蛋糕係甘荀蛋糕
怕肥人士首選
味道上就相對無咩特別
入口無罪惡感而已(甘荀蛋糕的特色😛)

可能由於4點幾入座嘅關係
人唔係好多