2024-12-07 472 views
今次都係同朋友慶祝生日,兩大一細喺OpenRice訂枱。特登打定電話去預訂蛋糕寫生日名。嗰時係三點叫咗一個午餐,一個三文治。坐低嗌完嘢食之後。侍應就話OpenRice訂座有最低消費每人$150,但係我其實冇喺OpenRice見到有寫,之後我就同佢講我另外仲有訂嘢。因為唔想喺我朋友面前講。但係嗰個男侍應嘅態度麻麻地一路都唔明我講咩。後尾先肯買去問另一個男人,所以今次感覺麻麻。後尾喺枱面見到有寫每人要叫一樣餐牌上嘅嘢。即係話喺OpenRice訂枱要求仲高過直接Walk in。
2024-12-05
$150 (Tea)
Celebration
Birthday
  • 紅棗桂花雪梨拿破崙
2024-10-14 1200 views
星期日生日聚會,有朋友提議到太子近花墟附近的西餐廳。餐廳位置旺中帶靜及交通方便,而且最重要的是。。不限時交枱!!!對假日閙市的餐廳來講實在非常難得,值得加分!入到餐廳內,亦即時被內部裝修所吸引,由牆壁上花紋圖案,到天花板精緻燈飾,均配合得賞心悅目,能營造出感覺溫馨及放鬆的氣氛。枱與枱之間不算寬敞,但當晚客人較斯文自律,沒有大聲說話打擾到鄰枱,甚至在得知朋友生日時,會一起恭賀朋友唱生日歌,在人情交往日益淡薄的香港實屬少有。食物種類方面有開胃菜、湯、沙律、頭盤、主菜及甜品,可根據個人喜好配搭三至五道菜之套餐,價錢由三百至五百左右,價錢不算便宜,但食物有質素及份量充足。唯一略有遺憾之處是餐廳營業至晚上9點,如想再繼續跟朋友談心便要另覓地方。
2024-03-31 2657 views
在太子有間隱世法國菜餐廳,晚市行過見到入面得一枱二人客,唔係同事介紹話正我都未必會揀呢間餐廳。餐廳可以散叫或者三至五道菜的套餐,基本五道菜價錢為$408,包含開胃菜,餐湯或沙律,頭盤,主菜及甜品。跟朋友點左兩份五道菜套餐,其實以法國菜來說,這個價錢算是相宜!如果餐廳開在中環,大概可以索價$800。.開胃菜蛋黃醬蟹肉香料酥炸球,青瓜(一件)餐湯是日精選湯品 — 蕃茄湯法式龍蝦湯 +$30頭盤法式三文魚凍派,配三文魚幕斯餡,煙三文魚,三文魚魚籽巴斯克式蕃茜炒蜆主菜油封鴨腿,防風草兩食,覆盆子醬西班牙伊比利亞橡果級黑毛豬帶骨豬鞍扒,防風草泥,水蜜桃汁 +$40甜品紅棗桂花雪梨拿破崙集糖反烤蘋果撻開胃菜個蟹肉球外邊脆,入面啖啖蟹肉,不過唔係好食到蛋黃醬味,只係有香濃蟹味。龍蝦湯好飲是基本,番茄湯都酸甜有層次,好飲!唔知有無加茄膏,但至少有加不同番茄去做出這個層次。成日食三文魚但三文魚凍批就第一次,唔同口感既三文魚夾埋一齊幾特別。個炒蜆就好正,蜆肉肥美,味道好鮮,調味唔會太搶。主菜油封鴨切開係散開既鴨肉絲,本身都夠味,第一次食防風草,口感有點煙韌,同一般根類食物唔同。試左少少朋友個豬鞍扒,厚身肉
開胃菜
餐湯
是日精選湯品 — 蕃茄湯
法式龍蝦湯 +$30
頭盤
主菜
甜品
西班牙伊比利亞橡果級黑毛豬帶骨豬鞍扒,防風草泥,水蜜桃汁
主菜油封鴨切開係散開既鴨肉絲,本身都夠味,第一次食防風草,口感有點煙韌,同一般根類食物唔同。試左少少朋友個豬鞍扒,厚身肉嫩,同樣出色!
紅棗桂花雪梨拿破崙
甜品賣相同味道都正,蘋果撻同雪糕絕對係最佳配搭,拿破崙用紅棗桂花雪梨都好特別,唔會太甜。

見到餐廳都幾多特別菜式,新鮮配搭甚至係未聽過既食材,我都唔知咁樣放上網推介,下次去會唔會無得Walk In(好彩我無乜影響力~)
Thanks for the Birthday Dinner
Dinner
西班牙伊比利亞橡果級黑毛豬帶骨豬鞍扒,防風草泥,水蜜桃汁
2024-03-27 2439 views
星期日天氣好熱,咁岩經過太子,比門面嘅貓貓圖案吸引左去望下之後發現好多植物咁好養目,決定入去坐下☺️店舖嘅擺設,偏向比較大自然既感覺,周圍都好多貓貓擺設,非常之可愛,好吸引🤣抹茶牛奶我坐左一邊單人窗邊位,叫左杯抹茶牛奶。雖然製作比較耐,但唔影響我心情,因為主要係想坐下休息下。抹茶牛奶佢係偏向重抹茶味多啲,比重會較多,所以有少少茶既苦澀味多過牛奶嘅香滑味。但係呢杯都真係好飲,亦都係我想飲嘅預期味道☺️我坐咗大約個幾鐘,都冇人趕我走,冇人騷擾,係非常之唔錯去同三五知己傾偈或者一個人打發時間嘅好地方😎
星期日天氣好熱,咁岩經過太子,比門面嘅貓貓圖案吸引左去望下
之後發現好多植物咁好養目,決定入去坐下☺️

抹茶牛奶
凍抹茶牛奶

凍抹茶牛奶
我是6:28分到場取位的,但因我們拿了兩個大袋,想要一張四人枱放東西,那個女職員堅持要我們坐二人枱,其他兩位男職員說可以坐四人枱的,當場只有一張四人及另一張三人枱訂位,即根本有地方給我們坐四人枱的!我們不是第一次幫襯,也不是消費平的地方,真的不應將我們逼在一起吃飯,很失望!這餐廳不會再來的,也明白大家返大陸消費的原因
2024-03-03
Dinner
2024-01-25 1423 views
喂~嚟到呢間cafe試吓佢哋嘅招牌菜啦!首先,依個阿根廷草飼牛西冷佢真係有驚喜添!外層煎到微焦,啖啖肉汁鮮美,啖啖正!綠胡椒奶油汁嘅融合做到恰到好處,辣得黎唔搶味,順滑得黎啱哂口感,真係得嘅唔得了。油封鴨腿味道豐富,皮脆肉嫩,食落去散發出陣陣草本香味,青金桔汁帶啲微酸,刷新返成個味蕾,Whooa~真係叫人一試鍾情!至於西班牙羊奶芝士烤提子多士,多士烤得啱啱好,脆香四溢,啲羊奶芝士味濃郁過頭啲,但係如果你鍾意重口味嘅話,可能會啱你心水!蟹肉脆波餅仔呢,外皮鬆脆,一口咬落去好過癮!蟹肉同蛋黃醬搭配起嚟順滑得黎,青瓜絲帶點爽口,整體嚟講清新爽口,食落幾舒服。哎吔,寫到呢度,口水都嚟嘅,洗洗睡啦,聽日見!😴😋🤤

哎吔,寫到呢度,口水都嚟嘅,洗洗睡啦,聽日見!😴😋🤤
2024-01-21 1137 views
生活快樂或者不快樂,好多時個人未必能控制到,但,快樂嘅心情,自己是可以營造的。💕能夠找到令自己快樂的事,也是一種非常幸福的感覺。例如有啲人去追星,有啲人做運動,有啲人飲飲食食,都係一種方法,最緊要個人生活開心。得閒找朋友去Cafe坐吓,一邊享受咖啡,一邊傾吓心事,其實都係一種非常療癒及舒壓嘅方法。今次喺花墟附近,突然間發現咗一間好靚嘅Cafe,打卡一流,裏面有好多打卡位。Hea吓Chill吓傾吓,真係人生一大樂事😍

Hea吓Chill吓傾吓,真係人生一大樂事😍
Cafe
Cafe
2024-01-18 1432 views
和閨蜜行花墟,準備農曆新年用品,經過見到呢間靚靚cafe 就坐低食個甜品飲杯咖啡☕️睇吓自己嘅戰利品真係一件賞心樂事!Contemporary Pistachio Creme Brulee 開心果焦糖燉蛋自家製原粒開心果研磨果蓉+原粒覆盆子+焦糖燉蛋 好夾又甜而不膩,有種幸福的感覺。Mille Feuille with Jujube, Osmanthus and Asian Pear 紅棗桂花雪梨拿破崙 法式千層酥(拿破崙)+自家製紅棗奶黃夾心+桂花雪梨果醬 估唔到用紅棗做甜品會有呢個效果,有種養生嘅感覺!Apple Tarte Tatin 焦糖反烤蘋果撻焦糖蘋果甜撻,雲呢拿雪糕,焦糖汁 有傳統甜品嘅味,甜在心頭嘅感覺。咖啡☕️配甜品真係舒服

Apple Tarte Tatin 焦糖反烤蘋果撻

咖啡☕️配甜品真係舒服
開心果焦糖燉蛋
焦糖反烤蘋果撻
$100 (Tea)
開心果焦糖燉蛋
焦糖反烤蘋果撻
2023-12-31 1254 views
Bookmark咗呢間法式小餐館好耐今日終於有機會試~位於花園街附近非常方便附近小區比較靜 暫時未有太多打卡食客😝😝入到餐廳環境比想像中大~餐廳入邊有好多植物🌱🌿好舒服😌今日同朋友食咗set lunch✨🇫🇷慢慢傾偈chill下叫咗蕃茄濃湯、芫荽濃湯、油封鴨腿都好唔錯性價比好高✨最後叫多咗一個香橙crepe酸酸甜甜好好食🤤喺法國旅行返嚟成日掛住法國餐之後會再喺度試其他甜品 好多選擇又吸引😍
Bookmark咗呢間法式小餐館好耐
今日終於有機會試~位於花園街附近非常方便
附近小區比較靜 暫時未有太多打卡食客😝😝

入到餐廳環境比想像中大~
餐廳入邊有好多植物🌱🌿好舒服😌

今日同朋友食咗set lunch✨🇫🇷
慢慢傾偈chill下
叫咗蕃茄濃湯、芫荽濃湯、油封鴨腿都好唔錯
性價比好高✨最後叫多咗一個香橙crepe
酸酸甜甜好好食🤤

喺法國旅行返嚟成日掛住法國餐
之後會再喺度試其他甜品 好多選擇又吸引😍
2023-12-30
$240 (Lunch)
2023-11-18 1284 views
星期六喺附近搵餐廳食個午餐,行到嚟呢間小店,冇諗過喺旺區,可以遇到呢間令我覺得咁遠離繁囂嘅西餐廳。呢間餐廳好早開門,我哋11點左右已經可以入去,可選擇嘅食物有好多款,有多士,又allday Breakfast,又有意粉同扒,款式好多。佢嘅多士真係好好食,唔係一般西餐廳嘅典型款式, CP值高!同埋佢哋有咖啡雪糕Affogato,可以揀兩款味嘅咖啡,一款係生果味,另一款係堅果味,我揀咗生果味,好襯個雪糕球!我哋總共叫咗五款食物同飲品,全部都係高質!環境舒服、食物高質、侍應服務好,實在冇諗過喺旺區會遇上一間咁高質嘅餐廳!佢哋仲有提供免費輔導服務,比一啲需要長期照顧病患親人、或者屋企有人過身嘅人。可以預約一對一嘅面談,逢星期一喺餐廳進行。實在難得!

2023-11-18
$200 (Lunch)
  • 腐乳Cheese  Cake
  • 所有多士
  • Affogato
2023-11-04 1057 views
今日在open rice搜尋一下有咩好野食,搵下搵下,見到呢間店面裝飾好特別,再睇下野食同評語都唔差,所以就用open rice訂座了。叫了一個4人餐,由於未試過,所以款款都叫,除左因為怕辣,所以沒有選老幹媽。每一款食物上菜都非常之有驚喜,無論係食物品質、擺碟、新鮮度、味道10分滿分,我都俾9.5的分。別人一個評語,性價比高,我絕對非常同意!一定會再嚟呢度裝修都好靚和特別,而且服務態度都好好,好欣賞呢間餐廳

別人一個評語,性價比高,我絕對非常同意!
一定會再嚟

呢度裝修都好靚和特別,而且服務態度都好好,好欣賞呢間餐廳
2023-11-04
$260 (Dinner)
Celebration
Birthday
2023-10-13 1055 views
今早和朋友到太子吃早餐,9時許,想找一間靜靜哋傾下計的咖啡店⋯⋯在OpenRice 搜尋🔍原來發現很多餐廳是開11點⋯⋯最後找到一間在花園街開的小店。在食店內看到無論在牆壁、餐具、餐牌、甚至洗手間,都有貓貓的圖案,可想而知店主應該是愛貓之人。天花上的燈很美⋯⋯優雅版牛油果多士$105~當店員端上枱,簡直像作一個牛油果撻的做法,明顯地吃出手功心機項目。牛油果醬吱花,再配上它的好朋友番茄仔,更有幾朶食用花作點綴,女士們必定相機食先。班尼迪蛋$85~蛋處理得剛剛好,沙律醬汁很清新,帶陣陣芝士香,筆者很喜歡。Latte $43~Amerciano $36~點點果實味道,相當吸引。整體來說:悠悠閒閒的的朶朶貓感覺,會令你下次再來。
在OpenRice 搜尋🔍原來發現很多餐廳是開11點⋯⋯
最後找到一間在花園街開的小店。

天花上的燈很美⋯⋯

優雅版牛油果多士$105~

班尼迪蛋$85~

蛋處理得剛剛好,沙律醬汁很清新,帶陣陣芝士香,筆者很喜歡。

Latte $43~

Amerciano $36~
點點果實味道,相當吸引。

整體來說:

悠悠閒閒的的朶朶貓感覺,會令你下次再來。
2023-10-13
$135 (Breakfast)
  • 優雅版牛油果多士
2023-10-07 815 views
太子Le Reveur Cafe & Bistro:超級驚喜的餐廳🌹!我最近去了太子的Le Reveur Cafe & Bistro,我想講呢度真係令我喜出望外!首先,地方裝修係小田園風格,又有好多貓狗圖畫,走入去你會覺得超級舒服同放鬆。重點佢哋咖啡超級多選擇,我叫咗澳式牛奶咖啡同髒髒咖啡冷熱各一,你會感覺到重果味咖啡,令人回甘而一嚐再嚐,加上咖啡口感層次豐富,每一口都讓人超開心自愉!仲有佢哋嘅特濃開心果巴斯克芝士蛋糕,超級軟滑,唔會太甜太膩,而焗過嘅巴斯克芝士近啡黑表面,雖然睇起嚟有啲凹凸,但其實咁樣令蛋糕更特別,層次感更豐富。最有趣的是佢哋仲有提供wellness+healthy diet💃課堂,你可以跟健身教練一齊學習兼大嘆健康美食!另外又有心靈輔導茶聚,令我哋呢啲都市人有多個途徑學習減壓,完全超出我對cafe嘅認知。總之,Le Reveur Cafe & Bistro 真係一個超有驚喜嘅地方。如果你想享受美食同尋找身體健康方法又或者心靈健康嘅樂趣,呢度應該會啱你🌹👣

Tea
  • 牛奶咖啡,開心果巴斯克芝士蛋糕,髒髒咖啡
2023-08-26 926 views
餐廳佈置好靚 一入餐廳已是French song👍🏻有少少置身於巴黎既感覺🤍叫左個2人餐 2starters2 entrée 2 main course 有質素 每種食物唔係剩係Upto standard 咁簡單 食落 味道 係有少少驚喜唔劇透( 未試過既 可以去試吓, 每種食物都有用心諗點煮, 超加分)食得出係有心思冇全部都影相 本來諗住自己記錄下但真心值得一個likeKeep it up! 希望下次黎 可以試埋其他菜式 或者有新菜式😍

叫左個2人餐
食得出係有心思

冇全部都影相 本來諗住自己記錄下
但真心值得一個like

2023-08-18 685 views
之前喺花墟買花行過,見到裏面好靚,一直都想試,今日早左出太子就諗起佢,終於可以食個靚早餐。Cafe入面好colorful好eye catching嘅燈罩,四周比唔同嘅花草圍繞住,簡潔清新,感覺好relax😚佢朝早嘅menu選擇唔算多,order左Flat White、抹茶牛奶、布魯克林式多士。杯Flat White無比d奶over 左d豆味,好飲🥰個toast隻蛋mix埋暖笠笠嘅cheese,真係好yummy🤤

$80 (Breakfast)