2024-03-31 1883 views
在太子有間隱世法國菜餐廳,晚市行過見到入面得一枱二人客,唔係同事介紹話正我都未必會揀呢間餐廳。餐廳可以散叫或者三至五道菜的套餐,基本五道菜價錢為$408,包含開胃菜,餐湯或沙律,頭盤,主菜及甜品。跟朋友點左兩份五道菜套餐,其實以法國菜來說,這個價錢算是相宜!如果餐廳開在中環,大概可以索價$800。.開胃菜蛋黃醬蟹肉香料酥炸球,青瓜(一件)餐湯是日精選湯品 — 蕃茄湯法式龍蝦湯 +$30頭盤法式三文魚凍派,配三文魚幕斯餡,煙三文魚,三文魚魚籽巴斯克式蕃茜炒蜆主菜油封鴨腿,防風草兩食,覆盆子醬西班牙伊比利亞橡果級黑毛豬帶骨豬鞍扒,防風草泥,水蜜桃汁 +$40甜品紅棗桂花雪梨拿破崙集糖反烤蘋果撻開胃菜個蟹肉球外邊脆,入面啖啖蟹肉,不過唔係好食到蛋黃醬味,只係有香濃蟹味。龍蝦湯好飲是基本,番茄湯都酸甜有層次,好飲!唔知有無加茄膏,但至少有加不同番茄去做出這個層次。成日食三文魚但三文魚凍批就第一次,唔同口感既三文魚夾埋一齊幾特別。個炒蜆就好正,蜆肉肥美,味道好鮮,調味唔會太搶。主菜油封鴨切開係散開既鴨肉絲,本身都夠味,第一次食防風草,口感有點煙韌,同一般根類食物唔同。試左少少朋友個豬鞍扒,厚身肉
開胃菜
餐湯
是日精選湯品 — 蕃茄湯
法式龍蝦湯 +$30
頭盤
主菜
甜品
西班牙伊比利亞橡果級黑毛豬帶骨豬鞍扒,防風草泥,水蜜桃汁
主菜油封鴨切開係散開既鴨肉絲,本身都夠味,第一次食防風草,口感有點煙韌,同一般根類食物唔同。試左少少朋友個豬鞍扒,厚身肉嫩,同樣出色!
紅棗桂花雪梨拿破崙
甜品賣相同味道都正,蘋果撻同雪糕絕對係最佳配搭,拿破崙用紅棗桂花雪梨都好特別,唔會太甜。

見到餐廳都幾多特別菜式,新鮮配搭甚至係未聽過既食材,我都唔知咁樣放上網推介,下次去會唔會無得Walk In(好彩我無乜影響力~)
Thanks for the Birthday Dinner
Type of Meal
Dinner