2024-09-19 394 views
荃灣本身已有總店 都有唔少人幫襯 好似都幾好食前晚行完荃灣廣場見到新分店就去試下 ~見到餐牌選擇都唔少 望落好吸引 🔺酸湯本地新鮮崩沙腩台南米線 $65紅酸湯底由野生鮮蕃茄 封壇釀造90天自然發酵 整成獨一無二既酸味🍅湯底有羊肚菌 雜菇 肉碎 紅菜絲 芫茜新鮮既崩沙腩份量好足 真材實料炆得好軟腍帶筋 配埋紅酸湯好夾 食完大滿足🔺紅酸湯海鮮台南扁粉 $52扁粉好煙韌 份量好多女仔一個人都食唔哂🙈蕃茄湯底味道濃郁 有蕃茄 肉碎 羊肚菌仲有好多配料 重點係有好多海鮮!🔺麻辣大腸 $32大腸最重要係乾淨 有嚼勁又香又麻口感滷得入味 配埋主食好好食🔺手拍青瓜 $22口感好爽口 調味啱啱好 夠哂入味又唔會太辣🥒
荃灣本身已有總店 都有唔少人幫襯 好似都幾好食
前晚行完荃灣廣場見到新分店就去試下 ~
見到餐牌選擇都唔少 望落好吸引

🔺紅酸湯海鮮台南扁粉 $52
扁粉好煙韌 份量好多
女仔一個人都食唔哂🙈
蕃茄湯底味道濃郁
有蕃茄 肉碎 羊肚菌仲有好多配料 重點係有好多海鮮!

🔺麻辣大腸 $32
大腸最重要係乾淨
有嚼勁又香又麻
口感滷得入味 配埋主食好好食

🔺手拍青瓜 $22
口感好爽口 調味啱啱好
夠哂入味又唔會太辣🥒
今日晏晝陪姑媽出荃灣整野~跟住係附近搵食~發現有間新開既麵館好特別🐮紅酸湯本地(新鮮)崩沙腩台南扁粉$65配菜:新鮮豬肉、旺菜絲、野菇菌(仲有兩粒羊肚菌)夾在兩層筋膜中肉質嫩滑的崩沙腩,啖啖牛味~兩層筋膜炆到好腍,滿滿骨膠原既感覺台南扁粉第一次食~估唔到口感煙韌~正!阿里山酸湯都係第一次試~幾啱我口味🍅除左蕃茄香亦好重菌味~酸酸甜甜微辣好開胃過癮🐽醬滷豬軟骨沙茶米線$52配菜:新鮮豬肉、旺菜絲、野菇菌(仲有兩粒羊肚菌)、蔥花、芫荽沙茶湯底好香,米線係幼身,食落比較腍豬軟骨比較有咬口小食:🐥台南鹽酥雞$42炸得好香口,咬開有肉汁,唔乾,唔錯。虎皮鳳爪$32微辣超入味,一嗦脫骨,有生蒜芫荽係面,掂!飲品:兩杯凍咖啡~唔錯咖啡香濃,奶既比例都剛剛好。都好多人幫襯,店鋪光猛,店員姐姐好有禮貌。
今日晏晝陪姑媽出荃灣整野~
跟住係附近搵食~
發現有間新開既麵館好特別

🐮紅酸湯本地(新鮮)崩沙腩台南扁粉$65

配菜:新鮮豬肉、旺菜絲、野菇菌(仲有兩粒羊肚菌)

夾在兩層筋膜中肉質嫩滑的崩沙腩,啖啖牛味~
兩層筋膜炆到好腍,滿滿骨膠原既感覺

台南扁粉第一次食~估唔到口感煙韌~正!
阿里山酸湯都係第一次試~幾啱我口味
🍅除左蕃茄香亦好重菌味~酸酸甜甜微辣好開胃過癮

🐽醬滷豬軟骨沙茶米線$52

沙茶湯底好香,米線係幼身,食落比較腍

豬軟骨比較有咬口

小食:
🐥台南鹽酥雞$42

炸得好香口,咬開有肉汁,唔乾,唔錯。

虎皮鳳爪$32
微辣超入味,一嗦脫骨,有生蒜芫荽係面,掂!

飲品:
兩杯凍咖啡~唔錯咖啡香濃,奶既比例都剛剛好。

都好多人幫襯,店鋪光猛,店員姐姐好有禮貌。

2024-09-15
Type of Meal
Lunch
  • 台南鹽酥雞
  • 紅酸湯本地新鮮崩沙腩台南扁粉
  • 虎皮鳳爪
2024-09-10 493 views
市場上主打麵食的小店多的是, 要打造特式又出色真不容易, 今天在荃灣廣場附近就給我找到一家主打台灣特色麵的小店, 首先店內窗明几淨, 給人一種舒適閒逸的用餐環境, 菜牌有台南沙茶麵, 配上五花腩片、鮮肉碎、旺菜絲、野菌菇、蔥花及大量芫茜和麵底更可選扁粉、米線和粗幼麵, 用銅砵上台賣相認真可觀, 味道也頗新鮮和好味, 至於另一款阿里山蕃茄紅酸湯底魚片麵就更有特色, 微酸度令人食慾大增, 立即加個小吃麻辣厚切牛展和手拍青瓜抵食夾大件令我印象很深, 一於下次放飯再試其他麵餐。
2024-09-09
Type of Meal
Dinner
2024-09-09 637 views
餐廳位於荃灣西鐵站步行五分鐘左右, 整條街都是美食專區, 這餐廳是新開的, 帶台灣風味的粉麵店✨我們點了紅酸湯五花腩片台南米線🍜 我一向都喜歡食米線, 紅酸湯用上特產的野生蕃茄, 湯汁鮮、有點帶酸爽的味道, 份量十足, 配料十分豐富, 五花腩片、鮮豬肉碎、旺菜絲、野菌菇, 蔥花及芫茜, 店裏最特別是用上金色銅湯鍋, 熱力均勻, 米線夠爽、軟硬適中, 非常開胃, 越食越有食慾台灣紅燒牛腩麵🐮 是店家招牌人氣之選, 紅燒湯底濃郁, 獨家秘製的紅燒作湯頭, 牛腩口感富彈性, 肉質燜得軟腍小食台南鹽酥雞🐔 鹽酥雞完全不乾也不鹹, 正常水準麻辣大腸 滿滿蒜片加上麻辣椒醬, 建議食前先拌勻, 柔嫩可口, 肥而不膩的口感, 沒有騷味、邪惡又好吃飲品凍檸樂 (跟餐)餐廳簡潔企理, 價錢性價比高, 晚市時段坐無虛席

我們點了
紅酸湯五花腩片台南米線🍜

台灣紅燒牛腩麵🐮

小食
台南鹽酥雞🐔
鹽酥雞完全不乾也不鹹, 正常水準

麻辣大腸

飲品
凍檸樂 (跟餐)

餐廳簡潔企理, 價錢性價比高, 晚市時段坐無虛席
  • 紅酸湯五花腩片台南米線
  • 台灣紅燒牛腩麵