2024-06-21 219 views
這間酒樓去過幾次每一次的感覺都是 地點好 食物亦可以 最好差就是服務員 每一次都是黑口黑面,想要調味料 他們每一個都是不願意幫忙 終於隔了很久三催四請才拿上來 如果仍不作出改善相信都很難維持
再訪 🥰🥰🥰因為上一訪實在好味 調味都好岩口味難得搵到對口味既食堂 梗係要再支持下啦👊🏻餐廳近住世紀廣場 就算好似最近大風大雨由地鐵站行去都好近 至少唔會淋到濕晒😆傳統中式裝修 光線明亮 地方乾淨食野最緊要坐得舒服 先可以慢慢嘆🤗食物頗多選擇 晚市有點心 中菜 海鮮等 亦有套餐我地預訂左 那些年懷舊經典菜式 套餐前菜主食到甜品 一共七道菜 手工菜 一人一碟咁上😀回憶總係美好 今次再回味經典菜式 非常滿足呢個套餐而家做緊六折 CP值高 抵食且好飽肚😋💥奇妙醬海螺片清甜爽口既螺片配左帶山葵辣味既蟹籽奇妙醬仲有青瓜菠蘿 味道微甜酸清新又開胃既開頭🤓💥蟹肉冬茸羹原盅燉起 好多料冬瓜茸令到個羹有種綿綿密密既口感而且啖啖蟹肉 仲有蟹膏添 鮮味十足🦀🦀💥燒雲腿玻璃蝦好巨型既蝦 鮮甜&好彈牙 不會過熟👍🏻夾埋雲腿&醬汁食 咸鮮感滿滿 半咸半甜既餘韻留係口中💥古法生扣鴛鴦雞熱辣辣上枱 🔥薑蔥味十足雞肉有咬口有肉汁 帶醬汁咸香仲加左菜炒 用料豐富😍💥鴨汁津菜包 充滿鴨肉汁既津菜包住味道濃郁既餡料好豐富 有茹鴨肉等👌🏻💥砂鍋鮑魚雞粒飯鮑魚夠大隻 唔欺場 軟身仲好入味火喉到位 加埋醬汁 飯炒得乾身且粒粒分明

再訪 🥰🥰🥰

口感好幼滑 甜度適中
食落唔會膩😀
雞仔餅香甜鬆化👍🏻

2024-06-19 163 views
利寶會館~位於蘭桂坊附近嘅中菜廳,喜歡這裏的私隱度好高,環境舒適,主打各款精緻小菜及點心。今晚和朋友到這裏吃晚飯,職員向我們介紹有兩個套餐,朋友心情靚想食好啲,於是就叫這個$388 自選位餐x2⭐️濃湯雞煲翅(足3兩)第一道菜絕對是亮點,用煲仔盛載的魚翅份量足三兩,還有鮮甜的雞肉,上枱時熱辣辣,我這個價錢絕對超值!⭐️脆皮燒乳鴿乳鴿脆皮得來仍然能鎖住肉汁,食得出廚師用心炮製!⭐️滑蛋炒蝦球蝦球又大又爽口,炒蛋仍然保持亂畫,水準之作!⭐️菜遠炒牛肉看似簡單的餸菜,但鑊氣十足,菜遠鮮嫩,牛肉亦好腍,好味!⭐️飄香荷葉飯荷葉飯以每人一個逐位上,所以每一個都能保留着荷葉香味,還有瘦肉、冬菇和蝦,非常豐富的材料。⭐️生磨蛋白杏仁茶用杏仁生磨,食落去還有啖啖蛋白絲,健康又滋潤。

⭐️濃湯雞煲翅(足3兩)

⭐️脆皮燒乳鴿
乳鴿脆皮得來仍然能鎖住肉汁,食得出廚師用心炮製!

⭐️滑蛋炒蝦球
蝦球又大又爽口,炒蛋仍然保持亂畫,水準之作!

⭐️菜遠炒牛肉
看似簡單的餸菜,但鑊氣十足,菜遠鮮嫩,牛肉亦好腍,好味!

⭐️飄香荷葉飯

⭐️生磨蛋白杏仁茶
用杏仁生磨,食落去還有啖啖蛋白絲,健康又滋潤。

2024-06-18 128 views
聽講中環利寶會館出咗個叫「那些年懷舊經典菜式」嘅套餐,而家出街食飯大家都貪新鮮,或者食外國料理,好少話食中菜,所以今日搵埋鍾意食中菜嘅朋友一齊去試吓❣️ 燒雲腿玻璃蝦 ⭐️⭐️⭐️⭐️擺盤好靚,中間嘅玻璃蝦爽脆🦐 原本諗緊隔籬嗰塊炸物係乜嘢,咬咗啖原來係雲腿,感覺好似金華火腿咁,鹹香味好足夠,配合玻璃蝦一齊食又係第2種食法,側邊有少少蝦醬,我個人鍾意食濃味,點埋一齊食又係另一種層次!蟹肉冬茸羹 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️聽講早期廣東省嘅人,夏天必食冬茸羹,加埋蟹肉更上一層樓,係一道好傳統嘅菜式😙 冬瓜蓉食落口清淡爽口,感覺營養好豐富,加埋啖啖蟹肉,誠意推介一定要試👍🏻奇妙醬螺片 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️呢味菜係凍盤,奇妙醬原來即係沙律醬+wasabi😋 冇諗過呢2樣材料可以配搭埋一齊!食第1塊已經覺得好有驚喜,螺片爽口,配合滑捋捋、味道又酸酸地嘅奇妙醬,感覺好特別!千祈唔好錯過底下嘅菠蘿粒同青瓜粒,同樣好食👍🏻古法生扣鴛鴦雞 ⭐️⭐️⭐️⭐️鴛鴦雞用大量香蔥做配料,好好奇個醬汁係點樣整?因為個醬汁好香濃,每一嚿雞都掛上咗醬汁,如果用嚟送飯應該可以食多幾碗😋鴨汁津菜包 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️將大量菌類、木耳等蔬菜切成絲,再用津白包住,面頭嘅鴨肉味

燒雲腿玻璃蝦 ⭐️⭐️⭐️⭐️

蟹肉冬茸羹 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

奇妙醬螺片 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

古法生扣鴛鴦雞 ⭐️⭐️⭐️⭐️

鴨汁津菜包 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
將大量菌類、木耳等蔬菜切成絲,再用津白包住,面頭嘅鴨肉味道香濃,津菜包被鴨汁籠罩住,咬開嘅時候連埋入面一絲絲嘅食材,味道濃郁,非常入味有層次😳

砂窩鮑魚雞粒飯 ⭐️⭐️⭐️⭐️
食中菜點少得食飯?原隻鮑魚,肉質好腍好好食😌 雞粒飯勁惹味,一人一個砂鍋仔好得意,雖然食到後尾飽飽地但我都忍唔住食晒,因為個飯配搭醬汁實在太惹味,仲有大量雞粒同香蔥,啱晒我口味!

生磨蛋白杏仁茶 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
杏仁茶係我最鍾意嘅甜品之一,尤其食完中餐之後,一定會覺得食返碗杏仁茶先至係完美嘅ending !呢度嘅杏仁茶蛋白唔算多,但係杏仁磨得好滑,味道亦都好濃郁,如果可以大碗啲,我就會更加滿足🤭

燒雲腿玻璃蝦
鴨汁津菜包
砂窩鮑魚雞粒飯
山楂卷芝麻卷
2024-06-17 90 views
最近很忙碌👩🏻‍💻,要好好犒勞一下自己,訂了中環一家口碑不錯的中餐吃晚飯。這家店早在一次商務會議午餐得知,印象中味道很不錯☺️。1. 濃湯雞煲翅下班後,第一口熱湯,暖胃提神!美味佳餚可消除一切疲勞和壓力。砂鍋湯品一上桌還在冒泡,熱騰騰。濃郁香氣沁人心脾,奶白色的湯底,是看得到的味蕾滿足。一勺一勺盡是豐富的材料,料足味美。2. 脆皮燒乳鴿有誰不愛一口脆皮肉嫩乳鴿,連骨頭也是香脆入味,我恨不得把骨頭也吃下去,不想浪費這美食和精湛的廚藝。拆開乳鴿,裏面還冒著熱煙,可見烹煮時間控制得很好,每一道菜都是新鮮製作。3. 豆豉雞煲豆鼓醬汁濃味下飯,醬油上色,雞塊的色澤油亮油亮的,看著份外美味,令人垂涎三尺!色香味俱全。雞肉嫩滑,肥瘦均稱。4. 菠蘿咕嚕肉咕嚕肉每一塊大小平均,甜酸汁均沾。外皮薄脆而扎實不鬆散,內裏肉塊彈牙軟嫩。配料也很豐富,齒頰留香。5. 飄香荷葉飯荷葉飄香,每一口飯帶淡淡的荷葉香氣,使炒飯香氣更豐富昇華。炒飯飯粒分明,色澤誘人,裏面還有配料乾瑤柱、蝦米、肉粒等等。飽肚又滿足!6. 生磨蛋白杏仁茶滑滑的杏仁茶,裏面蛋白絲滿滿當當,除了味道,還有口感都是極致的享受。看著這杏仁茶色澤奶白濃

1. 濃湯雞煲

2. 脆皮燒乳鴿

3. 豆豉雞煲

4. 菠蘿咕嚕肉

5. 飄香荷葉飯

6. 生磨蛋白杏仁茶
滑滑的杏仁茶,裏面蛋白絲滿滿當當,除了味道,還有口感都是極致的享受。看著這杏仁茶色澤奶白濃厚,意味著這飯後甜品,是今天晚餐美滿的總結。
2024-06-06
2024-06-15 177 views
提早慶祝父親節,所以預先訂了 “那些年懷舊經典菜色” 菜單。奇妙醬螺片 (一碟四人) - 沒有味道的螺片配上wasabi mayonnaise和水果,有點奇怪。雞仔餅 (一碟四人) - 從來沒吃過,挺有趣。生拆黃魚羹 (每人一碗) - 好喝,多料,味道濃。美中不足是不能二人選擇蟹肉冬茸羹,二人選擇生拆黃魚羹。因為我不能吃蟹,所以四人都要吃黃魚。燒雲腿玻璃蝦 (每人一碟) - 蝦很大隻很彈牙。古法生扣鴛鴦雞 (一碟四人)鴨汁津菜包 (每人一碟) - 在外面那兩粒鴨肉太乾了,好像牛肉乾。砂鍋鮑魚雞粒飯 (每人一小鍋) - 好吃,但我已經吃飽了。生磨蛋白杏仁茶 (每人一碗) - 幼滑,甜度剛好。蛋散 (一碟四人) - 蛋散好酥脆,一咬就散,跟平常吃的那種又硬又脆完全不一樣。加了茶錢,小吃,服務費,沒人不到$400。雖然看起來小小碟,但男家庭成員都覺得好飽,味道不錯,環境高雅,乾淨。算抵食。星期日晚市人不多,所以員工很殷勤。

雞仔餅 (一碟四人) - 從來沒吃過,挺有趣。
燒雲腿玻璃蝦 (每人一碟) - 蝦很大隻很彈牙。
古法生扣鴛鴦雞 (一碟四人)
砂鍋鮑魚雞粒飯 (每人一小鍋) - 好吃,但我已經吃飽了。
生磨蛋白杏仁茶 (每人一碗) - 幼滑,甜度剛好。
星期日晚市人不多,所以員工很殷勤。
2024-06-02
$400 (Dinner)
Celebration
Father's Day
六月,踏上一場優雅迷人的味蕾之旅。🖤✨🌟濃湯雞煲翅(3兩)✨🌟招牌脆乳鴿(半隻)✨ 🌟薑蔥豆豉雞煲✨🌟菜遠炒牛肉✨🌟鮮蝦荷葉飯✨🌟蛋白杏仁茶✨🌟山楂芝麻菲林卷✨ 🌟陳皮紅豆沙✨🫖從濃郁的湯翅到精緻的主菜,再到甜品的清雅,每一道菜品都展現了粵菜的精髓。🥢🍽️❤️‍🔥✨濃湯雞煲翅湯頭濃郁鮮美,雞翅肉質鮮嫩,溫潤入口,令人流連忘返。🐥🪿招牌脆乳鴿酥脆鮮嫩,充滿層次感,別具特色。🐦🐤薑蔥豆豉雞煲充滿鑊氣,雞肉軟嫩多汁,豆豉香氣撲鼻,與薑蔥的清爽交織,頓時喚起味蕾的回憶。🫚菜遠炒牛肉的牛肉鮮嫩微焦,配以爽嫩菜心,口感豐富多層次。🐂鮮蝦荷葉飯蝦肉鮮美彈牙,荷葉香氣馥郁,與飯香交織,讓人垂涎欲滴。🦐🪷蛋白杏仁茶香甜滋潤,啖啖蛋白滑嫩。🥜🥛山楂芝麻菲林卷富有創意,將山楂餡料包裹在細緻柔軟的糕點中,不僅保留了山楂鮮甜多汁的特點,咬一口酸甜軟糯。芝麻卷更加好吃,芝麻味道濃郁柔滑,灑上一層香香的芝麻增加層次,帶來香氣四溢的享受。🎞️陳皮紅豆沙的果皮和蓮子味道非常濃郁,熬煮得綿密起沙,香醇甜潤,為整道菜餚畫上完美句點。🫘🥄利寶會館中環德己立街1-13號世紀廣場4樓
六月,踏上一場優雅迷人的味蕾之旅。🖤✨
🌟濃湯雞煲翅(3兩)✨
🌟山楂芝麻菲林卷✨
🌟陳皮紅豆沙✨
🫖
招牌脆乳鴿
招牌脆乳鴿酥脆鮮嫩,充滿層次感,別具特色。🐦🐤
薑蔥豆豉雞煲
菜遠炒牛肉
菜遠炒牛肉的牛肉鮮嫩微焦,配以爽嫩菜心,口感豐富多層次。🐂
鮮蝦荷葉飯
蛋白杏仁茶
蛋白杏仁茶香甜滋潤,啖啖蛋白滑嫩。🥜🥛
山楂芝麻菲林卷
山楂芝麻菲林卷
陳皮紅豆沙
  • 招牌乳鴿
2024-06-11 120 views
之前間吾中就會同爸爸媽媽去利寶閣飲下茶🍵 但記憶中因為受到covid影響已經全線結業🥹 但好開心既系利寶閣集團全新打造左「利寶會館」捲土重來!!😍 最近佢地推出左既「那些年懷舊經典菜式」仲要做緊6️⃣折優惠tim❕那些年懷舊經典菜式 $328 / 位一個價錢就食到前菜 主菜 飯食同甜品 超抵呢😆• 奇妙醬螺片用上蛋黃醬mix左Wasabi 配上爽口彈牙既海螺片作為前菜 非常開胃🐚• 生拆黃魚羹魚肉幼滑味鮮既柔嫩口感 湯羹雖然清淡 但鮮味十足🐟• 燒雲腿玻璃珍貴蝦球蝦球晶瑩通透 爽脆鮮甜 造型精緻 而雲腿微鹹中滲有絲絲既蜜味 成個層次更昇華🦐• 古法生扣鴛鴦雞雞肉口感香滑 鮮嫩多汁 而配上獨特既調味後 更加惹味🐥• 懷舊鴨汁津菜包津菜入面包住鴨肉 冬菇木耳等配料 味道濃郁 而津菜消除左餡料中既油膩感🦆• 鮑魚雞粒炒飯鮑魚夠飽滿大隻 炒飯粒粒分明 配上大量雞粒 香味十足🍚• 蛋白杏仁茶杏仁茶味道較香甜 仲可以幫助女士們滋養肌膚🌰• 雞仔餅雞仔餅 甜中帶咸 甘香酥脆🧆

那些年懷舊經典菜式 $328 / 位

杏仁茶味道較香甜 仲可以幫助女士們滋養肌膚🌰

• 雞仔餅
雞仔餅 甜中帶咸 甘香酥脆🧆

2024-05-28
$361 (Dinner)
  • 雞仔餅
  • 蛋白杏仁茶
  • 鮑魚雞粒炒飯
  • 懷舊鴨汁津菜包
  • 古法生扣鴛鴦雞
  • 燒雲腿玻璃珍貴蝦球
  • 生拆黃魚羹
  • 奇妙醬螺片
雞仔餅!蛋散!芝麻卷!山楂卷,滿滿嘅情懷😍 由小點心到甜品,嚐盡多款經典懷舊菜式,唔係剩係得個樣,真係花功夫去做到色香味俱全,欣賞!餐廳環境典雅堂皇,高級中菜館格局,服務優質,個人認為價錢非常合理🤤✨那些年懷舊經典菜式 $328/位✨燒雲腿玻璃蝦 ☺️✨蟹肉冬茸羹 😍✨奇妙醬螺片 😉✨古法山扣鴛鴦雞 ☺️✨鴨汁津菜包 ☺️✨砂鍋鮑魚雞粒飯 😍✨生磨蛋白杏仁茶 ✨雞仔餅 😍✨芝麻卷·山楂卷☺️-:+:-:+:-:+:-:+:-:+:-:+:-✨雞仔餅一開頭先送上雞仔餅小食,外皮酥脆,餡料黏韌,鹹鹹甜甜,勁香口😍 完全無難以下咽嘅有油臆味道。✨燒雲腿玻璃蝦淡雅清新嘅味道,彈牙嘅蝦肉,旁邊嘅燒豬皮香口惹味,有畫龍點睛之效!✨蟹肉冬茸羹冬瓜同個湯係一體既,二合為一,口感濃稠,每一口都係清甜既冬瓜茸,好好飲😍 ✨奇妙醬螺片奇妙醬原來就係Wasabi,辣勁來也匆匆,去也匆匆,幾刺激嘅口感🤤 ✨古法山扣鴛鴦雞好似係用蒸、炸既做法,造成兩種不同嘅口感,醬汁調味恰如其分。✨鴨汁津菜包吸收晒鴨汁嘅津菜,包裹住鮮嫩菇菌,連汁我都飲埋椰菜式🤤✨砂鍋鮑魚雞粒飯鮑魚香軟,成個飯熱辣辣,好有鑊氣!最出色係多蔥😍 蔥香四溢,

✨那些年懷舊經典菜式 $328/位

✨蟹肉冬茸羹

✨奇妙醬螺片

✨古法山扣鴛鴦雞

✨鴨汁津菜包
吸收晒鴨汁嘅津菜,包裹住鮮嫩菇菌,連汁我都飲埋椰菜式🤤

✨砂鍋鮑魚雞粒飯
鮑魚香軟,成個飯熱辣辣,好有鑊氣!最出色係多蔥😍 蔥香四溢,配埋粒粒分明嘅米飯同惹味醬汁,唔捨得食完!

最後以芝麻卷同山楂餅作結,絕對會encore嘅餐廳😍😍✨
2024-06-09 125 views
想同朋友搵個安靜啲嘅地方食飯catch up下近況,而大家不約而同地想食中餐😆上次去過利寶會館覺得唔錯,所以今次決定再防呢間位於中環嘅商務中餐館😛經典位餐· $328/head✨奇妙醬海螺片奇妙醬混入芥末,增加左一點嗆辣😆海螺片新鮮爽脆👍🏼✨生拆鮮蟹肉冬蓉羹呢個湯真係好考功夫!每一啖都有滿滿嘅蟹肉!✨燒雲腿玻璃珍寶蝦球雲腿係炸過既,一口雲腿再一口大大隻嘅蝦球,鮮味提升唔少!✨古法生扣鴛鴦雞一隻雞有兩種唔同食法😆煎雞同炸雞經過醬油炆煮後各有不同風味✨懷舊鴨汁津菜包之前喺出邊餐廳未食過!又係心機野🥹津白菜包裏面包裹住一絲絲鴨肉同鴨皮,而津白菜吸收咗雞嘅精華,好入味✨鮑魚雞粒炒飯原隻鮑魚喺炒飯上邊🙈好鍾意雞粒炒飯,上面有好多蔥花,會令味道生色不少😛炒飯,粒粒分明,一啲都唔油、用好多料😛✨蛋白杏仁茶期待咗好耐嘅甜品😉蛋白好滑杏仁茶口感好細緻,唔係好甜,更加食到杏仁嘅原味✨雞仔餅真係好耐冇食過雞仔餅,細個嘅回憶返晒嚟😉中間南乳夾心鹹鹹甜甜幾得意❗️茶位 · $24/head❗️餐前小食花生🥜 · $24餐廳嘅客人都唔會大聲咁談天闊論,食完飯可以繼續坐低慢慢傾偈都得🫶🏻

經典位餐· $328/head
✨奇妙醬海螺片
奇妙醬混入芥末,增加左一點嗆辣😆海螺片新鮮爽脆👍🏼

✨生拆鮮蟹肉冬蓉羹
呢個湯真係好考功夫!每一啖都有滿滿嘅蟹肉!

✨燒雲腿玻璃珍寶蝦球
雲腿係炸過既,一口雲腿再一口大大隻嘅蝦球,鮮味提升唔少!

✨古法生扣鴛鴦雞

✨雞仔餅

❗️茶位 · $24/head
❗️餐前小食花生🥜 · $24

2024-06-09 87 views
上周與海外歸來的朋友聚餐,由於她想吃思念已久的中菜,我們在網上資料搜集了一番,看到這家中菜館正在做兩款特價套餐優惠,便決定到訪一嚐。店內環境寧靜舒適,十分適合小型聚會,我們選擇了$388/位的自選套餐。首先每人會有一鍋熱騰騰的足三兩雞煲翅,湯味濃郁,魚翅份量充足,口感一流,我們都覺得十分滿足。乳鴿皮脆肉嫩,店家有細心地提供濕紙巾和手套,我們輕輕把肉撕開時滿滿的肉汁都流出來。每位都可選一款自選小菜,我們選了滑蛋炒蝦仁和雪菜肉碎豆腐。滑蛋十分嫩滑,蝦仁大隻且爽口,豆腐亦嫩滑惹味。荷葉飯的份量恰好,不會讓人覺得太撐,淡淡的荷葉清香配搭惹味的配料,讓我們一口接一口。最後送上生磨蛋白杏仁茶,味道微甜,為這頓晚餐劃上完美的句號。我和朋友都對這餐感到很滿足,無論環境還是食物都很用心,讓人能在很放鬆的心情享受美食。

2024-06-08 121 views
自選位餐$388/位好味指數:😋😋😋😋抵食指數:💲💲💲💲💲環境舒適:😌😌😌😌😌環境衛生:🧹🧹🧹🧹服務質素:💁🏼‍♀️ 💁🏼‍♀️ 💁🏼‍♀️ 💁🏼‍♀️有日工作後想和同事去一個較靜的地方用餐,方便聊天。同事就帶了我去這間在娛樂行附近的酒家。當天人不多,大廳只坐了約10桌,而且檯與檯有足夠距離,所以基本上不會受其他食客影響。看一看餐牌,見到有自選位餐,$388/位,有4道菜、1個甜品,而且其中一道菜是雞煲翅,好抵!雞煲翅🥘上桌時熱得冒煙。湯底濃而不咸,翅的份量頗多。每位有半隻乳鴿,算是皮脆肉嫩,不乾身,夠juicy,加點淮鹽享用就更美味。位餐可以每位選一款小菜。豆豉🐔雞煲上桌時熱熱的,夠鑊氣。加了蒜、豆豉等烹調,香氣撲鼻。雞件嫩滑。份量頗多。咕嚕肉肉質爽彈。粉漿夠薄夠脆。飄香荷葉飯如其名,真的好香。飯粒粒分明,口感不錯。荷葉飯夠足料,混入蝦仁🍤、肉、冬菇等。甜品是我最愛的杏仁茶,好香滑,是生磨,不是粉沖那種,而且加了蛋白!他們的午市套餐也不太貴,或者會考慮team lunch 跟同事來。
自選位餐
$388/位
好味指數:😋😋😋😋
抵食指數:💲💲💲💲💲
環境舒適:😌😌😌😌😌
環境衛生:🧹🧹🧹🧹
服務質素:💁🏼‍♀️ 💁🏼‍♀️ 💁🏼‍♀️ 💁🏼‍♀️

雞煲翅🥘上桌時熱得冒煙。湯底濃而不咸,翅的份量頗多。

脆皮燒乳鴿

位餐可以每位選一款小菜。
豆豉雞煲

咕嚕肉肉質爽彈。粉漿夠薄夠脆。

脆皮燒乳鴿
豆豉雞煲
2024-06-05 150 views
餐館地方頗寬敞,裝修雅緻,十分舒適,它的口碑甚佳,今日一試,果然沒有令我們失望。我們選了濃湯雞煲翅套餐 $388/位❤️濃湯雞煲翅魚翅足三兩,份量十足,湯底散發出著誘人的香味,搭配著爽滑的魚翅和嫩滑的雞肉,湯味濃郁鮮甜,滋補養生,每一口都是滿足感。❤️脆皮燒乳鴿外皮香脆,肉質鮮嫩多汁,火候控制很好,香噴噴, 百吃不厭。❤️薑葱豆豉雞煲爆炒薑葱的香氣與豆豉互相輝映,配合嫩滑的雞肉,色香味俱全,令人垂涎欲滴。❤️菜遠炒牛肉牛肉鮮嫩多汁,一點都唔會韌,菜遠翠綠,材料雖然簡單,但鑊氣十足,非常滿意。❤️飄香荷葉飯荷葉的香氣融入飯粒中,與瘦肉,冬菇及虾的鮮香融合一起,呈現出豐富的滋味。❤️生磨蛋白杏仁茶用杏仁生磨,口感幼滑香濃,加上順滑的蛋白,非常健康又營養,十分滋潤。餐館食材高質,新鮮 好味,員工服務態度十分好,值得推薦。
我們選了濃湯雞煲翅套餐 $388/位
❤️濃湯雞煲
❤️脆皮燒乳鴿
外皮香脆,肉質鮮嫩多汁,火候控制很好,香噴噴, 百吃不厭。
❤️薑葱豆豉雞煲
❤️菜遠炒牛肉
❤️飄香荷葉飯
❤️生磨蛋白杏仁茶
餐館食材高質,新鮮 好味,員工服務態度十分好,值得推薦。

相識多年的同學見面,我和朋友也喜歡食中菜,上網知道中環的「利寶會館」最近有新菜式,晚餐提供自選位餐,抵食性價比高,出品有保證,於是來到一齊食晚餐。濃湯雞煲翅 (足3兩)雞湯翅加熱煮滾,到來時熱辣辣,湯底鮮甜,魚翅多,不能抗拒它的誘惑。脆皮燒乳鴿 (半隻)乳鴿燒得脆卜卜,食落啖啖肉,肉質鮮嫩,味道可口。滑蛋炒蝦仁蝦仁大隻,十分爽口,滑蛋香滑,蔥花充滿優雅不膩的滋味。菠蘿咕嚕肉咕嚕肉外脆內軟,酸甜醬汁開胃,肉質彈牙,真心很好味。飄香荷葉飯荷葉飯味清香,飯食落鬆軟,仲有瘦肉同冬菇,配搭幾好,仍然保留了誘人的味道,吃得滿足。生磨蛋白杏仁茶杏仁濃郁有營養,蛋白質感軟綿,香滑豐盈,細膩美味,單單看樣子已經令人唾涎三尺。利寶會館(中環)地址:中環德己立街1-13號世紀廣場4樓

濃湯雞煲翅 (足3兩)

脆皮燒乳鴿 (半隻)

乳鴿燒得脆卜卜,食落啖啖肉,肉質鮮嫩,味道可口。

滑蛋炒蝦仁

蝦仁大隻,十分爽口,滑蛋香滑,蔥花充滿優雅不膩的滋味。

菠蘿咕嚕肉

咕嚕肉外脆內軟,酸甜醬汁開胃,肉質彈牙,真心很好味。

生磨蛋白杏仁茶

利寶會館(中環)
地址:中環德己立街1-13號世紀廣場4樓
2024-05-13
2024-05-28 150 views
環境乾淨舒適,座位之間有空間,有一定私隱度,裝潢偏簡潔俐落,簡單得黎有高貴感。店員服務質素很好,會隨時留意顧客需要,收碟和上菜都十分迅速,亦不時詢問是否滿意菜式,服務態度今時今日值得一讚。今日和朋友叫了「那些年懷舊經典菜式」,一次可以試哂幾個經典菜式。奇妙醬海螺片作為前菜,蛋黃醬與芥末醬結合配上海螺片,有種食緊魚生既感覺,食完特別開胃。生拆鮮蟹肉冬茸羹🦀生拆黃魚羹和生拆鮮蟹肉冬茸羹二擇其一,我地揀左蟹肉冬茸羹,冬瓜粒切得細碎,但熟度處理得好好,不會淋既感覺,相當有咬心,蟹肉調味適當,可以保留原有鮮味。燒雲腿玻璃珍寶蝦球🍤雲腿有一層脆脆包裹在外,入口香脆,入面就有一塊雲腿,沾上蝦醬更好。玻璃蝦球因為比較大粒,所以在雕成蝦球,美觀之餘,更加令蝦球煮得剛好有咬口。古法生扣鴛鴦雞🐔鴛鴦雞分別有煎雞肉及炸雞骨,用料香口,有蒜頭薑葱等,雞球鮮嫩,送飯不錯。懷舊鴨汁津菜包🐤津菜包內有香菇、木耳,外圍有幾塊鴨肉,鴨汁特別香濃郁味,味道整體配搭不錯。鮑魚雞粒炒飯🍚炒飯以煲仔上碟,一直能保持溫度,飯粒乾身分明,特別有口感,配以大量香蔥和雞粒,食落好香口,鮑魚飽滿大隻,口感軟熟。蛋白杏仁茶杏仁茶真材

奇妙醬海螺片

生拆鮮蟹肉冬茸羹🦀

燒雲腿玻璃珍寶蝦球🍤

古法生扣鴛鴦雞🐔

懷舊鴨汁津菜包🐤

鮑魚雞粒炒飯🍚

蛋白杏仁茶
杏仁茶真材實料,食落口有啲杏仁磨成碎,蛋白滑口,令杏仁茶香而不膩,更可潤肺。

雞仔餅
傳統雞仔餅,配搭杏仁茶食有另一種風味。

蛋撻
食到最後竟然有蛋撻送,蛋撻用了酥餅底,而且剛剛出爐,蛋撻雖然小巧,但好出彩。酥皮有濃濃牛油香,入口鬆化,酥皮層多到數唔哂。蛋則香甜可口,而且好滑。