觀塘宜安街那條街通常是食中式店多, 有次男友發覺有間新開有情調西餐廳,決定帶我去食晚飯撐枱腳.店裝潢具歐陸風情,加上燈光營造浪漫氣氛.**首先來了前菜【水牛芝士蕃茄烤菇沙律】依個沙律又紅又綠,相當吸引呀!熱溶的芝士落在酸甜Juicy的蕃茄,而底是厚肉多汁的大烤菇.加埋最底是新鮮爽脆沙律菜,配秘制黑醋帶甜甜地微酸,食後非常開胃.**【西班牙朱仔骨】豬仔骨不咸不淡口味適中又惹味,肉汁豐富,有軟熟嫩口感,配有香脆薯角,十分美味.**【地中海式焗原條海班】我首次在西餐食這款菜底,非常特別.海班焗至外皮燒焦,而肉軟綿細緻不乾身,道出原味鮮而有咬口,沾點咸咸地醬汁,更滋味呢! **【白酒蜆濃湯燴天使麵】細細蜆本身新鮮清甜,蜆清甜滲入濃湯,天使麵掛滿滿清甜湯,味道清新好食.**【鹅肝蒜香天使麵】香煎厚厚鵝肝,內軟軟外微脆口感,非常甘香,入口即化.鵝肝下面有蘑菇,配蒜香彈牙天使麵,口味清淡配甘香鵝肝,互不搶味剛剛好,回味無窮.最後再以甜品作結** 【什莓芝士餅】外觀好吸引,餅質感厚重,可惜略帶酸酸少苦味道,而餅底也不夠脆.

觀塘宜安街那條街通常是食中式店多,

有次男友發覺有間新開有情調西餐廳,

決定帶我去食晚飯撐枱腳.
店裝潢具歐陸風情,加上燈光營造浪漫氣氛.

首先來了前菜
【水牛芝士蕃茄烤菇沙律】
水牛芝士蕃茄烤菇沙律
依個沙律又紅又綠,相當吸引呀!

熱溶的芝士落在酸甜Juicy的蕃茄,

而底是厚肉多汁的大烤菇.

加埋最底是新鮮爽脆沙律菜,

配秘制黑醋帶甜甜地微酸,食後非常開胃.

【西班牙朱仔骨】
西班牙朱仔骨
豬仔骨不咸不淡口味適中又惹味,

肉汁豐富,有軟熟嫩口感,

配有香脆薯角,十分美味.

【地中海式焗原條海班】
地中海式焗原條海班
我首次在西餐食這款菜底,非常特別.

海班焗至外皮燒焦,

而肉軟綿細緻不乾身,道出原味鮮而有咬口,

沾點咸咸地醬汁,更滋味呢!

【白酒蜆濃湯燴天使麵】
白酒蜆濃湯燴天使麵
細細蜆本身新鮮清甜,蜆清甜滲入濃湯,

天使麵掛滿滿清甜湯,味道清新好食.

【鹅肝蒜香天使麵】
鹅肝蒜香天使麵
香煎厚厚鵝肝,內軟軟外微脆口感,非常甘香,入口即化.

鵝肝下面有蘑菇,配蒜香彈牙天使麵,口味清淡配甘香鵝肝,

互不搶味剛剛好,回味無窮.

最後再以甜品作結

【什莓芝士餅】
什莓芝士餅
外觀好吸引,餅質感厚重,

可惜略帶酸酸少苦味道,而餅底也不夠脆.

Type of Meal
Dinner
西班牙朱仔骨
地中海式焗原條海班
鹅肝蒜香天使麵
2016-04-14 239 views
同男朋友去完野餐 就去左附近既餐廳食晚餐 一望個門口就俾佢吸引左去 餐廳裝修雖然唔算好華麗 不過好舒服 而且不停播好浪漫晚情歌 好正 水波蛋雞肉闊條麵依個意粉真係超出我想像好好食一切開個水波蛋 蛋黃流落去個下真係好正最正係個麵既醬汁 好特別 又creamy 又香又滑 令人好想食多碗麵身煮得剛剛好 彈牙有咬口菠菜煮得好淋 好正 男朋友最愛既大大安格斯肉眼扒配黑松露汁牛扒 五成熟 外層燒得好野味入面既牛肉都好juicy 好好正個黑松露汁勁香口配牛扒好正 甜品 好正既藍莓味口感細膩 好好食
同男朋友去完野餐 就去左附近既餐廳食晚餐

配牛扒好正

甜品 好正既藍莓味

口感細膩 好好食
2016-04-12 212 views
在人來人往街上,發現一間蠻有情調的西餐廳就跟男朋友浪漫一晚吧裝潢很優雅很有浪漫情調,今次由男朋友按排今晚晚餐水牛芝士蕃茄烤菇沙律用了秘制的黑醋,不酸反而帶點甜味,而蕃茄也香口, 大烤菇也很juicy, 配上水牛芝士十分合襯西班牙豬仔骨醬汁十分惹味,而豬仔骨也烤至剛好,肉汁也能保存白酒蜆濃湯燴天使麵味道剛好,不過鹹而帶有淡淡牛油香,而蜆肉也帶出了鮮味, 十分推介什莓芝士餅最後必要以甜品完結, 什莓芝士餅帶點酸,只是餅底不是用上脆餅底有點失望,但味道還是不錯
裝潢很優雅很有浪漫情調,今次由男朋友按排今晚晚餐
西班牙豬仔骨
醬汁十分惹味,而豬仔骨也烤至剛好,肉汁也能保存
什莓芝士餅
2016-04-04 199 views
又去觀塘搵食啦,今次去左近牛頭角嘅西餐廳,叫life break!入到去,環境都好舒適,人客吾算太多,可以傾下計,燈光較暗,都幾有情調,店員好有禮貌,安排好坐位就送上menu,不時仲幫我地加水!我地最後嗌左濃汁田螺配薯茸,扒焗春雞同尖尾鱼柳配南瓜茄乾燴飯!先嚟田螺配薯茸,比我想像中吾同,而且好食,田螺肉放在薯茸上,好香濃嘅螺味加在薯茸度食,竟然係咁甲,吾錯!!有驚喜!而扒焗春雞都好香,外皮仲好脆,雞肉都算滑,吾會太鞋,都有薯茸配食,份量適中,都中上水準!最後 尖尾鱼柳配南瓜茄乾燴飯,這比扒焗春雞好食,因為魚仲係好嫩滑,而外皮好香脆,好食,有兩大件魚,而燴飯好香,乾濕程度適中,熱辣辣好香咁上碟,真好吸引,算係魚嘅飯之中都好好食!整體都算吾錯,食物環境服務都好,價錢都合理,吾錯!
整體都算吾錯,食物環境服務都好,價錢都合理,吾錯!
$200 (Dinner)
2016-03-30 286 views
觀塘自從重建後已經改變不少,好多以前地道既小店已經搬遷了,剩下的大多數係海鮮菜館。 今日途經觀塘,發現了一間西式小店,算是鬧市中的一個寧靜小店。小店內座位不多,大概只能容納25人,裝修亦較簡樸,格仔既枱布,牆上掛滿各地名勝的畫作。餐牌簡單易明,只有數張紙,另有set dinner可選。Appetizers - 三文魚沙律精緻既三文魚沙津,味道都幾清新,份量唔係好多,配有火箭菜同沙律菜,都幾開胃。 是日精選餐湯及麵包 - 忌廉蘑菇湯湯呈杰身,蘑菇蓉頗多而且味道濃郁,入口啖啖蘑菇的香氣。麵包用迷你籃子放置,幾精緻,麵包外層被烘得好香脆,配上濃湯吃更好。 燒美國頂級安格斯肉眼扒(10安士) $198牛扒肉質結實,選了5成熟,不會韌而且亦充滿牛味,旁邊有薯蓉及炒什菜,薯蓉煮得夠溶身。牛扒汁揀左黑松露菌汁,外面較少有,不過點既時候黑松露味不算好突出。 黑松露蟹肉燴飯 $158製作精美,未食已經比賣相吸引住。黑松露既份量好多,可以撈勻成個飯之後先食。蟹腳去殻之後啖啖肉,蟹味幾鮮甜,再加上飯本身有好多什菌,令到個燴飯都幾豐富。是日甜品 - 燉蛋估唔到又幾好食完左個小小Life Break,又要繼
餐牌簡單易明,只有數張紙,另有set dinner可選。
Appetizers - 三文魚沙律
是日精選餐湯及麵包 - 忌廉蘑菇湯
燒美國頂級安格斯肉眼扒(10安士) $198
黑松露蟹肉燴飯 $158
是日甜品 - 燉蛋
估唔到又幾好食

完左個小小Life Break,又要繼續工作。
$200 (Dinner)
2016-03-23 245 views
今天晚上開0T,老闆呀Paul說觀塘開了一間意大利餐廳Life Break, 他說答謝我為他開0T!高雅的裝修,在觀塘恒安街也算少有, 感覺也十分舒服!首先我叫了一客水牛城辣雞翼,酸酸甜甜的令我胃口大開!磨菇忌廉湯又香又清,尤其是磨菇磨得很幼滑,加上忌廉味,真的很香甜!特色芝士火煱包括了自家制的芝士,材料有雞肉,小肉丸和法包,份量是貴精不貴多,2人分享就剛好!芝士又濃又香,包着法包真的香噴噴!龍蝦汁海鮮天使麵,用了兩隻大诲蝦,魷魚加上自家制的龍蝦汁包在天使麵中,這個調制的方法把每一條天使麵都有着濃濃的龍蝦味,真的既鮮甜,又爽滑!最後的心太軟是可愛迷你版,配上香草雪糕,濃濃的朱古力醬把整個人都融化了,感覺真的很幸福!
高雅的裝修,在觀塘恒安街也算少有, 感覺也十分舒服!
首先我叫了一客水牛城辣雞翼,酸酸甜甜的令我胃口大開!
2016-03-22
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
2016-02-19 537 views
人家上班我放假,又是試新店的好時機。店子在宜安街,街上都是蛇舖,小炒菜館,晚上就人氣鼎盛,日間反而人流不多。沿路行,其他食肆都只得三五個客人,唯獨這食店,平日午飯時段都全場爆滿。幸好剛有人結帳離開,我們才有位子。午餐選擇不算多,但價錢不貴,都不超過100元。我選了辣蝦海鮮天使麵,雖然只是68,但店家絕不吝嗇,足有兩大隻蝦意粉其實只是少辣,茄味十足,還有陣陣芝士香氣,好吃。朋友吃的是紐西蘭西冷,份量十足,男孩子吃也絕對足夠。點了5成熟,但有點過熟,但味道還是不錯的。薯條熱辣辣,香脆好味,瞬間已被秒殺難得的是下面的配菜,不是平日的冷冰冰灼菜,而是以黑椒汁炒過的,非常抵讚飲品點了凍檸茶,味道偏淡,品質就非常普通了。不過這個價錢,光是吃主菜都已值回票價。這店唯一的缺點,就是門外的溝渠味道。我們當日坐在最近門口的桌子,只要門一打開,就會嗅到這倒胃口的味道。雖然這不能說是店家的問題,但希望它能注意要關上門,別讓這味道破壞了廚師的心血啊~
人家上班我放假,又是試新店的好時機。

午餐選擇不算多,但價錢不貴,都不超過100元。
辣蝦海鮮天使麵
意粉其實只是少辣,茄味十足,還有陣陣芝士香氣,好吃。
紐西蘭西冷扒配黑椒汁

2016-01-12 489 views
最近發現官塘區新開了間西餐廳,餐廳食物有水準, 優質服務態度,是我近期最喜愛的餐廳;特別推介: 水牛芝士菇菌沙律(好fresh餐前必食),香煎鵝肝天使麵(入口即溶),安格斯牛扒(超嫩)
2016-01-12
$500 (Dinner)
2016-01-02 525 views
收工發現新開張LIFE BREAK ,環境非常舒服,4個人來試左牛扒,羊架,燴飯美國安格斯肉眼扒 - 果然係推介,肉眼夠JUICY.個薯明顯係新鮮既薯仔打,正黑菌牛柳燴飯 - 牛柳肉質夠嫩,有D松露好香豬仔骨- 廚師精選,正,肉嫩,而且個汁真係好正.必試推介燒澳洲羊架 - 五成既羊我覺得好OK SET 有三文魚沙律同湯.個湯明顯真材實料,係比較杰身既.絕對要LIKE.
黑菌牛柳燴飯 - 牛柳肉質夠嫩,有D松露好香
豬仔骨- 廚師精選,正,肉嫩,而且個汁真係好正.必試推介
燒澳洲羊架 - 五成既羊我覺得好OK
美國安格斯肉眼
澳洲羊架
豬仔骨
三文魚沙律
黑菌牛柳燴飯
匈牙利牛肉湯和什菌湯
2015-12-30
$150 (Dinner)
美國安格斯肉眼
澳洲羊架