2016-05-12 1072 views
觀塘反工嘅我已經差吾多食盡所有工廈,最近就食到去裕民坊一帶,見到呢間新開嘅西餐廳,價錢又幾平民所以就去左試試!餐廳裝修幾有情調,情侶同家庭聚會都適合,基於我地去個陣已經有小小夜,所以餐廳內吾算太多人,不過感覺真係幾舒服~同店名一樣真係take個break都得價錢黎講算中等,個人黎講覺得CP值算幾高,因為湯同主菜都好正,相同價錢去D大形連鎖西餐廳一定無咁高質!湯:鮮蠔松露忌廉濃湯我個人中意食蠔所以就叫左個鮮蠔松露濃湯,首先要贊下呢到用料大方,成碗湯吾會得個一兩粒蠔,仲要大大粒鮮味十足,連怕蠔嘅友人都大贊,另外松露嘅香味意外地同蠔配合!初初意為松露會好濃味搶走蠔嘅鮮,但呢個湯飲落口十分順滑,值得一試~主菜叫左兩樣同友人開心Share西班牙黑豚鞍扒:肉質幼嫩,無渣,肉汁豐富!食豬扒好忌太乾身同鞋口,但呢個黑豚鞍扒就絕對無呢個問題,廚師火喉掌握得岩岩好,肉色粉嫩熟度剛剛好,喜歡食豬嘅人一定會中意!鹽燒馬拔魚扒:不得不提,我都無估到塊魚扒可以有我手掌咁大塊,份量足夠兩個女仔食有多~加上鹽燒保留左魚嘅鮮味同水份,加上小小檸檬汁提味,啖啖肉又有魚味,抵食!
鮮蠔松露忌廉濃湯
湯:鮮蠔松露忌廉濃湯[配餐包]
西班牙黑豚鞍扒
鹽燒馬拔魚扒
主菜叫左兩樣同友人開心Share

$232 (Dinner)
鮮蠔松露忌廉濃湯
西班牙黑豚鞍扒
鹽燒馬拔魚扒
2016-05-08 141 views
晚上在觀塘自己一個人,行下街食下野發現一間life break 新餐廳所以入到試下黑鱈魚南瓜番茄乾燴意大利飯黑鱈魚皮十分脆口黑鱈魚外脆內juicy 多汁配上檸檬可以減少魚腥味南瓜番茄乾意大利燴飯南瓜味香濃意大利飯軟硬度適中
晚上在觀塘自己一個人,行下街食下野
發現一間life break 新餐廳
南瓜番茄乾意大利燴飯
南瓜味香濃
意大利飯軟硬度適中
2016-05-07 170 views
悠長工作過後仍是工作不過工作完後始終都要食嘢嘅所以工作後就約咗朋友係公司附近道食朋友話要食西餐所以我哋就揀咗呢間啦可能今日真係太攰所以唔太想食肉所以叫咗黑鳕魚配南瓜茄乾燴飯$158鱈魚煎得香脆而且滑滑溜溜魚肉依然一疏疏證明魚肉保持新鮮雖然鱈魚是雪藏貨不過廚師處理得很好完全食唔到鱈魚嗰種雪藏味個意大利飯亦都不錯有微甜的南瓜蓉包在每一粒意大利飯意大利飯亦都煮得剛剛好口感少少偏硬但不至於過生因為正宗的意大利飯完全口感過硬我接受不了反而這裏處理意大利飯正合我意食完個飯雖然都包包地不過朋友同我都十分口痕所以叫咗另一款小食水牛城雞翼$58這碟雞翼一款有六隻先將雞翼撲粉再放入油炸再加入了酸酸甜甜的水牛城雞翼汁其實有少少似韓式的炸雞醬而且這裏的雞腳即叫即炸脆脆的外皮沒有因為這個汁而變淋令人食個翻尋味
悠長工作過後仍是工作

令人食個翻尋味

Type of Meal
Dinner
2016-05-05 157 views
由細到大都係裕民坊成長呢排裕民坊終於要清拆了 所以返咗觀塘行一行晚飯肚餓先梗係返返去裕民坊附近醫肚啦見到呢間意大利西餐廳 幾有情調所以試一試叫咗佢哋個set dinner一開始有一個三文魚沙律雖然三文魚份量不多 但頗為新鮮及甜再加上個餐湯食完更加肚餓主菜叫了燒美國頂級安格斯肉眼扒 $198份量十分多而且不是薄薄一片肉汁豐富而且濃郁肉質十分嫰口完全沒有加入松肉粉切開後依然見到肉汁粉嫩的顏色最後更有甜品及餐飲估唔到觀塘這個老區竟然有這麼高質素的意大利餐廳令我更加不捨得這個令人懷念的地區
由細到大都係裕民坊成長

切開後依然見到肉汁粉嫩的顏色

最後更有甜品及餐飲
估唔到觀塘這個老區竟然有這麼高質素的意大利餐廳
令我更加不捨得這個令人懷念的地區

$200 (Dinner)
2016-05-04 179 views
今晚入左觀塘食dinner,約左以前同學Leba,佢搬左去觀塘住,同老公在觀塘住,叫我入去食野,話呢間Cafe 食過幾好食,其實我真係唔想入觀塘,由中環放左工走入去食,真係好鬼遠!不過就下佢啦,入到去環境好大,樓底高,有情調。叫左白酒忌廉青口,烤羊架配薯蓉,重有雜菇湯,紅酒牛尾燴意大利飯,三文魚沙律,還有是日甜品,今日係心太軟呀!個羊架幾味道,少少羶,肉汁夠,有香草味道,薯蓉好軟滑,好好食。湯唔係死咸,有濃香菇味呀!個意大利飯好腍,我意生一點,但個紅酒汁,有酒香,有酸有甜咁,配飯好食,牛肥亦夠腍香。白酒忌廉青口也不俗,不過好膩下。最後食埋心太軟,好正,流心朱古力做得不錯。

2016-04-29
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
  • 烤羊架配薯蓉
約了朋友到她的倉拿點東西,無道理大老遠跑到牛頭角也不吃過午餐才走嘛所以就由朋友推介去了一家吃西餐的 (╹◡╹)雖然是星期六,但也有Lunch Set~而且選擇也不算太少飲品點了凍檸檬水和熱咖啡!!咖啡一般,好像咖啡味很淡另外這Set +$8會有是日餐湯 (・ω・*) 今天的是 野菌忌廉湯還配了麵包湯的味道適中,也吃到蘑菇粒~不過如果湯可以再杰身點就更好。麵包亦很軟美國一級肉眼扒配黑菌汁 ($98)賣相吸引~廚師掌握得不錯,五成熟的肉質很嫩口且多肉汁焦香的表面加上濃味的野菌汁又不會太鹹。另外配的是香脆的薯菜我點的是 辣海鮮蝦天使麵 ($68)辣辣地也帶點酸味~不過辣味比較重一點 (。・ˇ_ˇ・。) 雖然惹味,但我吃到一半就放棄要交換吃~2隻蝦也很新鮮~天使麵的份量很多,軟硬度亦適中
所以就由朋友推介去了一家吃西餐的 (╹◡╹)
雖然是星期六,但也有Lunch Set~而且選擇也不算太少
飲品點了凍檸檬水熱咖啡!!
咖啡一般,好像咖啡味很淡
美國一級肉眼扒配黑菌汁 ($98)
賣相吸引~廚師掌握得不錯,五成熟的肉質很嫩口且多肉汁
焦香的表面加上濃味的野菌汁又不會太鹹。另外配的是香脆的薯菜
美國一級肉眼扒配黑菌汁
我點的是 辣海鮮蝦天使麵 ($68)
2隻蝦也很新鮮~天使麵的份量很多,軟硬度亦適中
辣海鮮蝦天使麵
Other Info. : 雖然不是很高級的西餐廳,但食物質素還是有一定的水準啊 謝謝朋友的推介~若在這邊上班或者是走過附近想找吃的,也可考慮這家喔 (´・ω・`)
2016-04-30
$91 (Lunch)
美國一級肉眼扒配黑菌汁
2016-05-03 268 views
下班和朋友去apm逛逛,上網open rice觀堂地段{Life break }的食評不錯,然後我們就決定今天的晚餐是這間了,路程大約走10至15分鐘,還好天氣不是太熱。我們點一款餐湯和二碟主菜,餐廳內的燈光偏黃,音樂還挺有情調的,如果情人節再把燈光調暗一點,加上爉燭,一定很適合這餐廳呀!湯點了{鮮蠔松露忌廉濃湯連餐包}真心誠意推薦這個湯!!!原本只是貪有趣想試一試沒抱太大期望,誰知道入口滿是蠔的鮮味,厚厚的質感,沾麵包一起食真的超級對咀。鮮蠔入口清甜,沒有多餘的蠔殻碎,想必是事前花了功夫洗乾淨了。主菜一 {西班牙黑豚鞍扒}切下去完全感受到軟軟的感覺,外面煎得乾身微脆,內裡卻淋支支的,配上微甜的烤醬令人食指大動,好想再多一塊呀!配菜的小菌也很甜,不過薯泥份量能多點更好了。主菜二 {鹽燒馬拔魚扒}一上菜完全驚豔了我們的眼睛,超 • 級 • 大 • 塊 • 魚 • 呀!有一整個手掌那麼大,加上是超級厚切呢!!!喜歡吃魚一定是大滿足的,魚肉不會會乾乾的,因為魚肉的量很大,所以如果醬汁能多點就好了!題外一讚,服務員很細心呢,會留意到自
下班和朋友去apm逛逛,
然後我們就決定今天的晚餐是這間了,
路程大約走10至15分鐘,
還好天氣不是太熱。
我們點一款餐湯和二碟主菜,
餐廳內的燈光偏黃,
音樂還挺有情調的,
如果情人節再把燈光調暗一點,
加上爉燭,一定很適合這餐廳呀!

湯點了{鮮蠔松露忌廉濃湯連餐包}
真心誠意推薦這個湯!!!
原本只是貪有趣想試一試沒抱太大期望,
誰知道入口滿是蠔的鮮味,
厚厚的質感,沾麵包一起食真的超級對咀。
鮮蠔入口清甜,沒有多餘的蠔殻碎,
想必是事前花了功夫洗乾淨了。

主菜一 {西班牙黑豚鞍扒}
切下去完全感受到軟軟的感覺,
外面煎得乾身微脆,內裡卻淋支支的,
配上微甜的烤醬令人食指大動,
好想再多一塊呀!
配菜的小菌也很甜,
不過薯泥份量能多點更好了。

主菜二 {鹽燒馬拔魚扒}
一上菜完全驚豔了我們的眼睛,
超 • 級 • 大 • 塊 • 魚 • 呀!
有一整個手掌那麼大,
加上是超級厚切呢!!!
喜歡吃魚一定是大滿足的,
魚肉不會會乾乾的,
因為魚肉的量很大,
所以如果醬汁能多點就好了!

題外一讚,
服務員很細心呢,
會留意到自動來添水😊
2016-04-27
$200 (Dinner)
2016-04-27 178 views
今晚同媽媽去落樓食晚飯媽媽話想試這一間意大利餐廳很久了所以帶咗佢入去食因為媽媽不太喜歡吃肉所以他叫了一個水波蛋雞肉闊條麵這個闊條麵十分香濃的忌廉及芝士而且闊條麵不會煮得個淋依然保持咬口而且加上菠菜最後弄破這個水波蛋水波蛋的蛋黃認聲而出旦黃的濃香配合濃濃的忌廉更令整個闊條麵更上一層樓而我亦叫了一份燒美國頂級安格斯肉眼扒這份肉眼扒絕非少野足足有十安士而且廚師手勢非常之好我要求了medium rare廚師真的可以弄成內裏嫩滑而且保持了牛肉香及肉汁牛肉依然十分之淋沒有加上鬆肉粉破壞其牛扒的肉質食下食下我差不多食了四分之三的份量另外值得一讚是這間餐廳的店員態度非常之良好不但為我們介紹了食物跟經常會為我們加水服務質素絕對不會質疑下次等我再帶埋爸爸等我哋成家人再食一個開心的豐富晚餐
今晚同媽媽去落樓食晚飯

服務質素絕對不會質疑

下次等我再帶埋爸爸
等我哋成家人再食一個開心的豐富晚餐
2016-04-26 194 views
放工後好肚餓唔想周圍搵餐廳食見到呢間平價意大利餐廳所以和同事一放工就入咗去食因為太肚餓關係叫咗個set dinner貪唔駛諗前菜係三文魚沙律雖然三文魚薄薄一片不過依然鮮味十足再配上新鮮沙律菜及有意大利黑醋汁酸酸甜甜已經令我十分肚餓的胃更加開胃之後有餐湯今天的餐湯是洋蔥忌廉湯洋蔥味香濃並非用化學品合制而成而是用新鮮洋蔥弄的到主菜我叫左燒頂級羊架一份羊架有三件而且件件也分量十足廚師手勢很好剛剛弄至三四成熟所以肉質不會太老而且肉味香濃切開後肉汁更會流出另外主菜是可以選擇黑松露菌汁黑椒汁及紅酒汁我選擇了黑松露菌汁汁醬香濃而且和羊架十分配合最後更有甜品及餐飲有咁多份嘢食呢個set dinner都只係$198係第二邊度搵到啊!
放工後好肚餓

汁醬香濃而且和羊架十分配合

最後更有甜品及餐飲
有咁多份嘢食
呢個set dinner都只係$198
係第二邊度搵到啊!

$198 (Dinner)
2016-04-23 204 views
舊區的小街內剛巧經過這小小歐意風情的餐廳門口。看看門口的Todays Special 價錢相當抵食喔!!一進入餐廳,店員有禮的招呼我們坐下,並且推介了一些招牌菜。室雅雖然不大,大約有十幾張小枱,很適合幾個好朋友來傾計,而且播放着輕鬆的音樂,好relex!鮮尤魚海鮮墨汁燴飯$148外型好吸引!原隻鮮尤魚喔!!這是店員大力推介今天的新鮮到貨,餐牌內是沒有的。鮮尤魚,很新鮮,好彈牙!而墨汁燴飯也是很不錯,黑媽媽的燴飯放進口口有多重口感,粒粒的飯煮得有趙頭,並有多款海鮮如蜆肉尤魚等,令飯有埋海鮮的鮮美和煙韌;磨菇和洋葱,增加爽口感覺!龍蝦汁海鮮天使麵 $108橙橙紅紅的外表,好美!伴碟亦好有品味呢!!至吸睛當然是兩隻大海蝦啦!!食落厚肉彈牙,蝦頭還有滿滿的蝦膏,至啱愛蝦的我心水。天使面掛滿濃濃的龍蝦汁,味道百份百沾上麵條,吃落啖啖都是龍蝦味,除此之外,此麵還配上了很多蜆肉,令整體味道大大提鮮,個人來說還是特別喜愛的!
舊區的小街內剛巧經過這小小歐意風情的餐廳門口。
看看門口的Todays Special 價錢相當抵食喔!!
一進入餐廳,店員有禮的招呼我們坐下,並且推介了一些招牌菜。
鮮尤魚海鮮墨汁燴飯$148
龍蝦汁海鮮天使麵 $108

2016-04-23
$140.5 (Dinner)
2016-04-23 160 views
今日去開觀塘,又有少少肚餓,係紅van站隔離揾到有間cafe下午茶平平地,一個茶餐都只係三十蚊,便衝入去醫肚。叫咗個Egg Benedict, 隻蛋流心,下層有三文魚,配埋荷蘭醬,酸酸尾尾。比起平時食豬扒包有新意。食完唔夠喉,叫多客甜品朱古力心太軟,流心效果滿意,雲呢拿雪糕一冷一熱,好好味。價錢平,勝價比高,讚~~
價錢平,勝價比高,讚~~
2016-04-22 214 views
途經牛頭角 肚餓。見到呢間餐廳有下午茶 見平平地 咪入去輕食一下。叫左個水牛雞翼 有四隻。茄汁味濃郁 皮脆肉質亦不錯 算嫩滑。配上少量沙律菜 黑醋汁。配一杯茶記飲品 環境比茶餐廳好一點 下午時間休息一會都是不錯的選擇。食完覺得仲肚餓 點多一個是日精選甜品-心太軟配雲呢拿雪糕。心太軟即叫即焗 朱古力味算香濃 但中間流心更濃稠會更好。
2016-04-22 182 views
今日在牛頭角附近交收完,尋找附近的餐廳找到這一間,起初都有少少驚,2點餐廳沒人,我們2個人包場了哈哈。應該是過了lunch time又未到tea time所以比較少人。我們order了2個意粉番茄海鮮意粉: 哇 見到2隻大蝦好吸引,意粉份量不少,包涵了蜆肉,八爪魚,細蝦,番茄醬的酸味帶出海鮮的鮮味。2隻大蝦都非常新鮮,很彈牙爽口,$68的價錢食到這個質素,物超所值。白酒蜆肉天使麵: 擺碟賣相好精緻,橄欖油加蒜蓉爆香再加白酒蜆肉,香味四溢,天使麵處理得好好,絕不過腍,夠乾身,非常可口,值得推介!原來只要等多數個字就有下午茶了,看餐牌都有番茄海鮮意粉,只是$48,唯有下次再幫襯了。
我們order了2個意粉
番茄海鮮意粉
白酒蜆肉天使麵

Type of Meal
Lunch
結婚紀念日去試試,餐廳氣氛好!食物水準高,湯濃夠熱,太太最鍾意D湯夠熱。主菜:羊架皮脆肉嫩,牛扒又夠肉汁,一定要配黑松露汁,因為個汁好香好有黑松露香味。囝囝叫個牛油寬粉好好味!好滑!好濃牛油味,但忘記影相!最後個甜品心太軟一個字"正"!甜度剛剛好!服務又好,人唔算太多,一家人可以享受一個好好的晚餐!
安格斯肉眼扒配黑松露汁
三文魚沙律
南瓜湯
Set Dinner 頂級羊架配黑松露汁
心太軟
結婚紀念日去試試,餐廳氣氛好!
食物水準高,湯濃夠熱,太太最鍾意D湯夠熱。
囝囝叫個牛油寬粉好好味!好滑!好濃牛油味,但忘記影相!
最後個甜品心太軟一個字"正"!甜度剛剛好!
服務又好,人唔算太多,一家人可以享受一個好好的晚餐!
2016-04-19
$150 (Dinner)
Celebration
Anniversary
安格斯肉眼扒配黑松露汁
三文魚沙律
南瓜湯
Set Dinner 頂級羊架配黑松露汁
心太軟
  • Set Dinner M2 頂級羊架!!
2016-04-20 204 views
公司近日好忙,連星期六都要OT,做完野已過左lunch time,咁唯有食下午茶啦。上次黎呢頭飲茶見到呢間西餐廳,三十幾蚊有個tea,環境唔錯,點都好過去食大x樂,做得咁辛苦,對自己好啲先。一行三人一人叫一份,茶餐包飲品一杯,無乜特別飲品揀,穩穩陣陣叫杯熱檸茶算。先黎個水波蛋三文魚漢堡,賣相勁靚,睇見隻蛋就覺得正啦。爆蛋汁同三文魚勁夾,蛋汁香,三文魚咸咸地,仲要個包塗左牛油又烘過,正。同事點左鵝肝漢堡,賣相一流。橫切面,厚厚嘅鵝肝呀,試左少少真係幾甘香喎。仲叫左水牛城雞翼,小小辣幾惹味。埋單~店內幾優靜,冷氣夠,慢慢食吹下水真係唔錯。

先黎個水波蛋三文魚漢堡,賣相勁靚,睇見隻蛋就覺得正啦。
爆蛋汁
同事點左鵝肝漢堡,賣相一流。
橫切面,厚厚嘅鵝肝呀,試左少少真係幾甘香喎。
仲叫左水牛城雞翼,小小辣幾惹味。
埋單~店內幾優靜,冷氣夠,慢慢食吹下水真係唔錯。
2016-04-16
$50 (Tea)