2017-07-23 433 views
星期天和家人一同到禾輋的漁樂進餐。不用等位,待應反應極快就帶我們到內坐下來。我們兩個人點了三個食物。脆炸魷魚木瓜絲田園沙律炒飯 和炒河沙律的魷魚非常新鮮,爽口無筋,食得出是即炸,絕對不是翻熱的。炒河和炒飯也非常可口,飯粒粒粒分明,河粉每條都滿是醬汁。不覺肥膩!炒飯上的魚脆片也不是平常食到的印尼蝦片,脆口帶有少少魚露的香氣。炒河上的泰式臘腸也不油,同時也不太硬。很配整個炒河的味道。另外,待應手腳都好快,送餐時也很有禮貌。連收碗既姐姐都非常有禮。唔係滿口唔咸唔淡既廣東話阿姐
我們兩個人點了三個食物。
脆炸魷魚木瓜絲田園沙律

炒飯 和炒河

炒河上的泰式臘腸也不油,同時也不太硬。很配整個炒河的味道。

2017-07-23
Dinner
2017-07-20 269 views
連續落左幾日雨,今日老細竟然話可以早d走,咁就即時約朋友食飯啦,來到位於禾輋既漁樂。可能因為落大雨關係,餐廳唔算多人,唔駛等位就有得食。兩個人叫左兩個主菜 + 一個小食,份量岩岩好。香茅豬扒冬蔭功米線:朋友最愛冬蔭功,指明要呢個米線。冬蔭功湯底夠濃,唔會太辣,加埋米線都唔覺得湯底淡左,配埋香口既香茅豬扒,話咁快成碗連湯清晒。青胡椒雞煲:原本想叫青咖喱,黎到再望望餐牌先知道睇錯左,唯有照食啦。但食落竟然覺得越食越好味,都算錯有錯著。雞肉好嫩滑,配埋青胡椒汁非常惹味,食到停唔到口,唔好以為份量好少,食食下發覺原來個煲都幾深,好似食極都有咁。鐵板雜菌茄子:份量以小食黎講都幾多,茄子面頭鋪滿雜菌,上檯時熱辣辣,味道都算唔錯,唯一美中不足既係比較多油,令茄子俾人感覺好油膩。總括黎講,呢度食物都幾好味又唔貴,不過下次真係要試下個咖喱。

香茅豬扒冬蔭功米線:

青胡椒雞煲:

鐵板雜菌茄子:

2017-07-18
$75 (Dinner)
  • 冬蔭功湯米線
  • 青胡椒雞煲
2017-07-18 236 views
朋友話我知沙田禾輋邨有好味泰國越南菜食,今日見得閒就特登去咗揾食。在禾輋商場揾咗一輪都揾唔到,要去詢問處問職員先知要搭電梯上一層才見到,地點都算隱蔽。睇吓餐牌,價錢非常大眾化,初次幫襯,就試吓午市套餐嘅越香什錦河同飛天通菜炒豬頸肉配飯。越香什錦河湯底香濃,有牛肉,扎肉,牛丸,豬肉丸,材料好足,河粉份量亦好足夠。至於飛天通菜炒豬頸肉就略鹹喇,而且豬頸肉只有薄薄數片,好彩炒通菜鍋氣好夠,份量足夠食完一大碗飯。套餐仲送一杯飲品,亦可加3元改配汽水,以咁嘅價錢,都算好抵。

2017-06-28 2873 views
食炒野除左可以多種配料炒埋一碟外,莫過於食佢既“鑊氣”,如做到有鑊氣又不油腻就perfect 了! 幾乎每星期放教會都會一班人在禾輋食晏,因為食悶了意樂,一班人又唔易揾位, 就改為勁食漁樂。 之前我一直食生牛肉湯河,冬蔭公湯河,今日換換口味食炒飯。 Thai香辣牛肉碎炒飯 $50這個炒飯一到時已香噴噴! 睇到都覺得炒得靚! 食落乾身,唔油膩!當中除左有牛肉粒仲有一些豆粒同葱粒,對健康平衡點。$50包飲品,值錢合理。 朋友話好的冬蔭公炒烏冬都很好,味道夠仲唔會很咸,是禾輋中已是很好的餐廳!

之前我一直食生牛肉湯河,冬蔭公湯河,今日換換口味食炒飯。

Thai香辣牛肉碎炒飯 $50

Other Info. : 唔夠待應,成個埸過100人, 得2個待應
2017-06-11
$50 (Lunch)
2017-05-07 589 views
住係禾輋既寶寶,今晚帶左我黎 漁樂 食飯🤗🤗兩個人叫左 THAI炒飯 + 牛肉湯河 + 黑糖牛油雞翼;我見叫飯或麵飲品半價,就叫左罐Coke Zero 😋Coke Zero 好快就到,最驚喜係佢原來係連冰杯底👍🏻半價只係$9,已經感覺好抵轉頭 THAI炒飯就到。THAI炒飯表面無乜特別,但一食真係停唔到口 😋😋😋啲飯炒到一粒一粒;並沒什麼特別配料,只是洋䓤跟䓤加點牛肉,帶點辣但很惹味!再來是牛肉湯河,$4x 但也很大碗,有4-5片牛肉;味道正常,以這價錢已是很不錯最後來的反而是小食雞翼 🤗一食,很熱、很香、也很脆 👍🏻總括黎講,本人覺得以晚餐來說,價錢公道之餘,亦不失質量;有waiter 服侍但不收加一 👍🏻座位也不算迫挾... 以這價錢,有這種質量、服務及環境,算很好👍👍👍
住係禾輋既寶寶,今晚帶左我黎 漁樂 食飯🤗🤗

Coke Zero 好快就到,最驚喜係佢原來係連冰杯底👍🏻
半價只係$9,已經感覺好抵

轉頭 THAI炒飯就到。
THAI炒飯表面無乜特別,但一食真係停唔到口 😋😋😋

最後來的反而是小食雞翼 🤗
一食,很熱、很香、也很脆 👍🏻

座位也不算迫挾...

以這價錢,有這種質量、服務及環境,算很好👍👍👍
2017-05-01
$70 (Dinner)
2016-12-31 1558 views
新城市食飯食到悶悶地,特登走到去禾輋村搵食。漁樂之前食過一次叫小菜,今次就試下佢個冬陰公湯底邊爐,148兩位好抵食,而且配料非常豐富,有一盤肉拼盤同一個菜籃,牛肉唔似平時出街打邊爐咁簿,份糧都幾大份,有肥牛同豬頸肉同埋肉丸,再可以用特價加野飲,我地叫左個二人餐三個人食,加左碟肥牛同烏冬,再加左半隻燒春雞同手抓餅,飲埋椰青同青檸梳打,食到肚滿腸肥。仲有餐廳裝修唔算豪華但都幾有心思,侍應服務態度都非常好。整體黎講十分滿意,下次都會再幫襯。
新城市食飯食到悶悶地,特登走到去禾輋村搵食。
仲有餐廳裝修唔算豪華但都幾有心思,侍應服務態度都非常好。
整體黎講十分滿意,下次都會再幫襯。
冬陰公湯底邊爐
2016-12-30
$120 (Dinner)
冬陰公湯底邊爐
2016-12-15 1013 views
由於媽咪係唔食牛既關係所以今次叫全豬set 打邊爐之前飲返碗冬陰功冬陰功唔會因為係湯底而偷功減料d 豬頸肉吸晒冬陰功既味勁入味 爽口加埋兩杯青檸梳打埋單先168 抵食之選
由於媽咪係唔食牛既關係
所以今次叫全豬set
打邊爐之前飲返碗冬陰功

冬陰功唔會因為係湯底而偷功減料
d 豬頸肉吸晒冬陰功既味勁入味 爽口

加埋兩杯青檸梳打埋單先168
抵食之選
2016-12-15
$84 (Dinner)
  • 冬陰功火鍋
原本對這商場內的餐廳沒太大期望,但漁樂卻帶給我驚喜!和男友二人打算簡單吃便飯而來,卻大讚抵食夾好味!裝修不錯,職員反應快,上菜亦很快。至於菜式亦要一讚:清邁小菠蘿炒飯:雖然沒有我喜愛的提子乾在其中,但同樣足料,而且餸切得細,刀工一流,有鑊氣,炒得均勻,飯乾身一粒粒的,好吃!拌碟的菠蘿亦夠甜,夠fresh!蟹籽炒飯:味道比菠蘿炒飯更香,整個飯彌漫著蟹籽的咸香味,每一匙羹的飯都會看到沾滿蟹子,刀工及鑊氣同樣出色,下次必定要再點!紅青蘋果沙律:蘋果不算多,但中間夾層有泰國木瓜,清淡爽口,作為代替飯餐的蔬果類亦不過不失。椰青:清甜好飲。平時不太愛吃椰青肉,但這個我會吃下一半。刮著刮著椰青肉,彷彿看到有椰子油及椰醬流出,為椰汁添加風味,正呀!最後,欣賞上菜碗碟,大部份都加了手柄,員工上菜或收拾都更安全方便。
原本對這商場內的餐廳沒太大期望,但漁樂卻帶給我驚喜!

• 清邁小菠蘿炒飯
  • 蟹籽炒飯
2016-09-27 1095 views
這店開將了一段時間,終於有機會同媽咪落嚟嘆番個下午茶~輕量海南雞·雞油香飯~講明輕量,當然唔太份量啦,飯有點雞油香,但嫌略飯太乾身咗…絲網鳳尾蝦春卷~夠脆,但得3條,嫌少咗點黑醬油雞翼配蒜茸包~雞翼炸夠香脆,加埋個秘製黑醬油,味道配合得唔錯~凍飲+$3,爆檸特飲+$8,沙冰特飲+$18始終都係起身第一餐,當然唔夠飽肚,所以媽咪叫多個正價~海南雞·雞油香飯$58,雞多啲,飯多啲,仲有少少配酸菜~整體嚟講,係屋邨有咁嘅模式餐廳,算唔錯㗎啦~
這店開將了一段時間,終於有機會同媽咪落嚟嘆番個下午茶~

絲網鳳尾蝦春卷~夠脆,但得3條,嫌少咗點

凍飲+$3,爆檸特飲+$8,沙冰特飲+$18

整體嚟講,係屋邨有咁嘅模式餐廳,算唔錯㗎啦~

絲網鳳尾蝦春卷
2016-09-27
Tea
絲網鳳尾蝦春卷
2016-09-04 883 views
好少寫食評, 但呢個性價比太低忍唔住要寫!外賣左個炒金邊粉午餐連例湯同熱飲, $49個蘑菇湯稀到水咁 金寶湯都不如, 仲要有隻小蟲仔係入面 飲左兩啖無飲炒金邊粉好大盒好多粉! 但真係得D粉 D料好難食 蝦仔都無隻最後食剩半盒...以屋村仔商場黎講...成50蚊比D咁既質素 好難說服人再去食
好少寫食評, 但呢個性價比太低忍唔住要寫!

外賣左個炒金邊粉午餐連例湯同熱飲, $49

最後食剩半盒...

2016-09-04
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
Lunch
2016-08-28 570 views
冇人帶位,自己揾咗張剛有客離開的,連紙巾都冇張,下午茶叫咗個小波羅扎肉炒飯,第-啖,又淡又凍連豉油都冇,揮手点菜,手都軟,服務員蘇子甄態度很差,叫朋友去另-间吃扒好過
2016-08-28
2016-08-04 612 views
禾輋商場開了新食肆,在三樓酒樓對面,因為附近少有食東南亞嘢,加上新舖,貪新鮮幫襯。佢同二樓意樂同一集團,但價錢比意樂高些少,值唔值就見仁見智。叫咗牛肉湯河,個湯幾清甜,牛肉應該都係急凍嘅但都有牛肉味。最正係河粉,好幼身又滑,抵讚。要留意可能新開店,運作唔夠暢順,上菜有機會耐啲,要催促店員,希望這點會有改善。