2022-02-21 544 views
雖然疫情還沒減退,但在家都很悶,想出外走走,但去新城市感覺好危險,所以只可近近地去禾輋廣場走一轉好了,去到當然食個下午茶,突然記得上次在三樓見到一間餐廳,今次可以走去試下了。入到去地方都算大,疫情關係,人流極少,所以可以任揀座位,座下後見到一些下午茶餐有個吃泰式船河,見太耐沒有去泰國,有點思念,所以就揀船河吃。雜菌肉丸船河,不是很大碗,但份量夠的,味道尚可以,但有點咸,話是雜菌,其實得冬菇,裡面還有炸豬皮,但炸豬皮好腍,一點都不脆,肉丸三粒,味道還可以,但感覺成碗味道一般,沒有驚喜。下午餐餐可跟椰汁紅荳冰一杯,椰汁味都香,但感覺紅荳還紅荳,椰汁還椰汁,紅荳不算很腍,但份量算大杯。當椰汁飲都可以。其實總括來說,廿多元有一碗粉和一個紅荳冰,又不用加一,如果不太苛求,其實都算抵的。

2022-02-12
$28 (Tea)
2021-12-08 370 views
見到外賣自取有好多優惠,一於試試佢!提早半個鐘頭落單,一去到就拎得!返到屋企啲野食都仲暖暖地唔會話涷曬🍽食物THAI辣冬蔭功海鮮湯$89好多海鮮好足料,有蝦、蜆、青口、魚片、蕃茄仔同蘑菇,香料味好足夠,可惜太甜唔夠辣,冇泰國個種又酸又辣嘅刺激金不換肉碎煎蛋飯 $39有一隻太陽蛋係面,肉碎炒得香口,仲有豆角增加口感,但都可以再辣啲沙嗲雞肉串(5串) $43雞肉燒得岩岩好,啲肉唔會柴,有少少雞皮燒到好脆,沙嗲汁唔會太甜紅咖哩薯仔豬扒飯 $39豬扒有4塊,薯仔稍微烤過有啲脆,咖哩味正常冇乜特別馬拉盞肥牛炒芥蘭 $60牛肉好鞋,馬拉盞嘅香氣,但係唔夠鑊氣,成個送太濕📝總評7/10食物冇話邊樣特別出色,但係300蚊唔洗食到咁多野咁飽都真係幾抵食

🍽食物
THAI辣冬蔭功海鮮湯$89

金不換肉碎煎蛋飯 $39

沙嗲雞肉串(5串) $43

紅咖哩薯仔豬扒飯 $39
豬扒有4塊,薯仔稍微烤過有啲脆,咖哩味正常冇乜特別

馬拉盞肥牛炒芥蘭 $60
牛肉好鞋,馬拉盞嘅香氣,但係唔夠鑊氣,成個送太濕

📝總評7/10
TakeAway
2021-09-19 517 views
完全無厘頭,星期日2人去食想要張獨立枱,侍應話明天係假期所以叫張就啲俾張四人搭枱。繁忙時候當然係明白要坐埋一邊,但當時人留不多,而且當日係星期日關明天假期咩事呢? 都未話要唔要張枱佢都唔理你即時行開態度勁差。這餐廳是做馬來西亞餐係較多辛辣食品,飯都食完追咗多次,都說飲品正在做哽,等等。奇怪在之後同一個侍應以為上飲品,佢居然張飲品送去隔離枱,我哋食咗一半隔離枱客 才坐底,遲來大家都是同一樣飲品點解唔畀咗我哋先,前前後後幾個侍應望着佢哋十幾分鐘都係唔俾你,雖然埋單唔夠一百完平平哋,但唔使咁呀。
2021-09-19
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
2021-07-29 719 views
香港人為咗爭分奪秒都唔太中意等😂 我買外賣都係,我特登喺OpenRice度搵可以喺個app度叫定😂 去到就拎得唔洗煩😂今次叫下午茶係app度襟定😂輕量泰式咖喱炒金邊粉再加杯奶茶, $44 金邊粉啲配菜都算足料,味道都唔錯,但杯奶茶太淡好難飲😰不過順帶一提,真係要等30分鐘😂 早去都拎唔到😅

今次叫下午茶係app度襟定😂
輕量泰式咖喱炒金邊粉再加杯奶茶, $44

金邊粉啲配菜都算足料,味道都唔錯,但杯奶茶太淡好難飲😰

不過順帶一提,真係要等30分鐘😂 早去都拎唔到😅
TakeAway
2021-07-11 579 views
星期六日想係沙田食飯又唔想排隊,呢間餐廳會好適合~唔洗排隊之餘,餐廳好闊落呢度點set dinner 包左飯同餐飲另外可以+$12要燉湯 -椰子湯,好足料點左紅咖喱就想食埋手抓餅 $18🍴紅咖喱雞上菜時仲見到啲咖喱滾緊- 小小辣,配飯食就好開胃- 雞既份量都ok,但有少少鞋口-配菜份量多 (洋蔥,薯仔,菇)🍴粗薯條$18-炸得好脆-份量多食既時候,見到隔離小朋友都食緊😂🍴蝦醬炒飯-食落都有蝦醬味,但如果再多小小會好啲-炒飯炒得乾身👍🏻題外話:附近幾枱都點左冬陰公烏頭,好正咁!下次想再試

呢度點set dinner 包左飯同餐飲
另外可以+$12要燉湯 -椰子湯,好足料
椰子燉湯

點左紅咖喱就想食埋手抓餅 $18
手抓餅

🍴紅咖喱雞
上菜時仲見到啲咖喱滾緊
- 小小辣,配飯食就好開胃
- 雞既份量都ok,但有少少鞋口
-配菜份量多 (洋蔥,薯仔,菇)
紅咖喱雞

🍴粗薯條$18
-炸得好脆
-份量多

食既時候,見到隔離小朋友都食緊😂
薯條

🍴蝦醬炒飯
-食落都有蝦醬味,但如果再多小小會好啲
-炒飯炒得乾身👍🏻
蝦醬炒飯

題外話:附近幾枱都點左冬陰公烏頭,好正咁!下次想再試
2021-07-10
Dinner
椰子燉湯
紅咖喱雞
我去漁樂(禾輋邨)食下午茶必食椰香雞扒焗飯!!!呢個飯即焗即出,有芝士拉絲,個塊雞扒嘅肉夠香、夠滑、夠嫩、夠大塊而啲椰汁裏面仲有啲菇粒,洋蔥粒,所以食落係唔會好油膩,你會想一直係咁食 價錢又抵,飯粒分明最後,我通常會叫熱朱古力🍫,都好好飲大家不妨去試下啊
我去漁樂(禾輋邨)食下午茶

必食椰香雞扒焗飯!!!
價錢又抵,飯粒分明

最後,我通常會叫熱朱古力🍫,都好好飲

大家不妨去試下啊
2021-05-09 543 views
豬扒冬陰功金邊粉好貼心既係外賣會幫你分湯,咁就唔驚會浸到啲粉林晒。冬陰功湯好香,帶有少少辣,係會越食越開胃嗰種。金邊粉同豬扒嘅份量都好多,就咁都食到3、4舊。唔鍾意食金邊粉仲可以揀米線。價錢都唔貴,CP值好高
豬扒冬陰功金邊粉

好貼心既係外賣會幫你分湯,咁就唔驚會浸到啲粉林晒。

2020-10-31 1344 views
看餐牌以及餐廳的裝修,明顯它就是意樂的另一個版本,研究一下餐牌,發現內裏多數都是傾向東南亞或是泰式越式等菜式。不過餐牌上的午餐都不太便宜,等到下午茶試一試似乎比較好,畢竟它都是意樂的friend ,都是焗飯比較穩健。這個紅咖喱鴛鴦扒焗飯,是喜出望外那麼正點。可能有另一名阿姐剛剛也點這個焗飯,餐廳就可以快快將飯拿去焗,因此不算等得太久,但它溫度亦都非常之熱燙。紅咖喱汁,的確比起青咖喱或是黃咖喱辣一點,焗飯內又熱有燙,紅咖喱又辣,相當過癮。鴛鴦扒就有豬扒以及雞扒,剛剛好符合我近期戒吃牛的狀態。豬扒不算太大,難免也是用醃肉粉弄過,因此難以說是肉味香濃;雞扒亦都份量較大,還是不太鞋身。由於是下午茶,因此份量還是不算太多,但其實都足夠果腹。熱咖啡味道還算可以,也是典型好像意樂或是大家樂那種咖啡一般的味道。

漁樂  紅咖哩焗鴛鴦扒

這個
紅咖喱鴛鴦扒焗飯,是喜出望外那麼正點。

,但其實都足夠果腹。

漁樂  紅咖哩焗鴛鴦扒
2020-10-27 637 views
這間餐廳價錢合理,味道好,性價比高。餐廳 面積比較大,環境舒服,座位好。今天吃了咖哩炒金邊粉,金邊粉比較硬,好像未熟透,半生熟似的,但味道是好的。而冬陰功湯金邊粉味道好好,湯夠濃。熱咖啡味道正常。
2020-10-26
$60 (Lunch)
  • 冬陰公湯金邊粉
2020-09-21 750 views
疫情第三波好像完結了!今日星期六上午出動去禾輋商場平台復康會攞一袋抗疫用品的贈品,順便嚟咗呢度買外賣午餐返屋企和爸爸享用👇1. 海南雞飯+雞湯浸蘿蔔(即係海南雞飯嘅餐湯),啲雞皮係黃油,肉質鮮嫩,有雞香味!個湯好好飲,有四件白蘿蔔。$68,兩盤點嘅醬汁都唔錯,包括辣椒汁及泰式甜豉油膏👍👍👍2. 椰汁紅豆冰,$12,好飲,如果紅豆可以多兩倍就好了!👍3. 午餐套餐精選之一泰式乾炒牛河豬頸肉河粉,$52,好好食,好大份,不油膩,有啲芥蘭。👍👍👍4. 加$3凍檸茶少甜,見唔到檸檬片,但係見到檸檬肉,好好飲!👍👍👍5. 飛天通菜,$52,我差不多每次嚟到點,用的是沒有剝皮嘅BB蒜頭,係正宗泰國人用來烹調的蒜頭,炒出來的菜特別好味!最緊要係唔油膩!👍👍👍外賣的包裝收了$3。呢度啲外賣飲品好似台式奶茶外賣店咁啤實的,所以飛的士返屋企都唔會漏,喺包裝到噴咗酒精都唔會走入啲飲品度。無論海南雞飯上面的新鮮芫荽及干炒豬頸肉可上面的金不換葉,都新鮮挺的,一絲不苟!店員包裝得很穩陣,搭的士返到屋企唔會打瀉。總數$197,每位$98.5。

外賣的包裝收了$3。

店員包裝得很穩陣,搭的士返到屋企唔會打瀉。

總數$197,每位$98.5。

雞湯浸蘿蔔
泰式乾炒牛河豬頸肉河粉
飛天通菜
椰汁紅豆冰及凍檸茶少甜
2020-09-19
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
$99 (Lunch)
雞湯浸蘿蔔
泰式乾炒牛河豬頸肉河粉
飛天通菜
椰汁紅豆冰及凍檸茶少甜
  • 泰式乾炒牛河頸肉河粉
  • 凍檸茶少甜
  • 椰汁紅豆冰
2020-07-06 685 views
「漁樂」係一間星泰越餐廳, 環境舒適,店員的服務態度也很好呢~我地點咗清邁小菠蘿炒飯🍍、下午茶餐, 再配杯啤酒花鹹檸檬梳打~ 點下午茶餐仲可以優惠價加一杯鹹檸梳打特飲, 抵食! 啤酒花鹹檸檬梳打 - ☀️夏日必試! 以啤酒花及捷榮咸檸梳打製成, 入口有好香既啤酒味🍺, 但不含酒精成份嫁~ 喝起來咸甜微酸既滋味, 帶著清爽既氣泡, 超解渴的, 一喝即上癮! 清邁小菠蘿炒飯 - 食材好多, 份量足, 好豐富! 適合2-3人分享//咸檸梳打系列//• 啤酒花鹹檸檬梳打• 菠蘿鹹檸檬梳打• 鴛鴦鹹檸檬梳打

//咸檸梳打系列//
• 啤酒花鹹檸檬梳打
• 菠蘿鹹檸檬梳打
• 鴛鴦鹹檸檬梳打
2020-07-03
  • 清邁小菠蘿炒飯
great thai for using delivery and dine-in as well. for takeaway, the food is well packaged and is tasty too.my favorite is the pad thai and chicken satay .though the food does make me sleepy so I guess that is good for sleeping after lunch with a full belly
2020-06-30
Waiting Time
30 Minutes (Delivery)
$110 (Lunch)
  • pad thai
2020-06-25 338 views
今日再去左禾輋商場食下午茶☕️今日係公眾假期所以比較多人要等5-10鐘鐘先入得 入到去叫左2個下午茶餐 一個係雞扒包配紅豆冰 另一個係海南雞飯配一杯普通飲品 雞扒包配紅豆冰$25點完餐好快就到左 個麵包好大份好厚😦豬仔包有用牛油🧈烘底 好脆同好香 雞扒麵煎得好香脆 不過就比較細塊 另外仲有生菜🥬蕃茄🍅青瓜同千島醬 食落fresh D😋紅豆冰幾大杯 紅豆好淋但又未到爛哂 有少少咬口海南雞飯🍚$38 配熱奶茶呢個就等得耐啲 食完第一個餐呢個先上 配左個沙律🥗酸酸甜甜仲有少少辣好開胃 少少紅蘿蔔絲🥕沙律菜同洋蔥 幾好味 有4件雞 好滑一啲都唔柴 好食!另外飯粒粒分明好乾身仲有少少薑黃味配埋少少甜醬油好好味

雞扒包配紅豆冰$25
雞扒包

紅豆冰幾大杯 紅豆好淋但又未到爛哂 有少少咬口

海南雞飯🍚$38 配熱奶茶
海南雞飯

有4件雞 好滑一啲都唔柴 好食!

另外飯粒粒分明好乾身仲有少少薑黃味配埋少少甜醬油好好味
2020-06-25
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$30 (Tea)
2020-06-03 362 views
平時中午lunch時間比較趕,就喜歡去這種茶餐廳。這家主打越南和泰國菜,也算性價比高,口味不錯。一份餐差唔多五十蚊再配熱飲☕️份量都算大,這個焗雞扒飯,雞扒竟然有三塊。加配甜品,芒果糯米飯都幾特別。帶一點微酸,配上芒果清香,也不錯。

2020-05-19 368 views
知道附近開咗間 about thai, 所以特登嚟呢度行吓,見呢間食評幾好,就入去食晚餐。我哋喺門口等咗陣都無人理,由於要探熱自己又唔可以入去坐底,仲鬼咁尷尬以為等外賣位女仕係伙計 🤦‍♀️🤦‍♀️終於坐底,檯面感覺粒痴痴。 。 叫咗個海南雞飯,泰式鳳爪同香茅椰汁烤鱸魚同一杯菠蘿梳打。海南雞飯起晒骨 👍 但雞肉唔算滑,油雞都可以。香茅椰汁烤鱸魚,魚一早烤熟再放上個汁到,魚比較熟偏實,香茅椰汁入唔到個魚度 😑泰式鳳好入味,個汁酸酸辣辣用嚟點條魚 😅菠蘿梳打係普通菠蘿糖槳加梳打水 🤨🤨下次再嚟可以試其他餐廳 😜

海南雞飯起晒骨 👍 但雞肉唔算滑,油雞都可以。

泰式鳳好入味,個汁酸酸辣辣用嚟點條魚 😅

菠蘿梳打係普通菠蘿糖槳加梳打水 🤨🤨

下次再嚟可以試其他餐廳 😜