2024-04-25 86 views
喺金鐘力寶軒,下午約咗朋友去食點心。原來除咗點心,下晝呢度都有潮州菜。我哋叫咗幾款點心再加啲小食。好耐冇食鴨舌,見到呢度有花雕醉鴨舌😍 鴨舌充滿花雕味,口感爽口,係唔錯嘅小食。另外,紅油炒手大大粒再配上香辣嘅紅油,辣辣地好惹味!蒸蝦餃皇每籠有4件,蝦餃皇大隻爽口,幾好食😋接著係灌湯小籠包,每籠有3件,估唔到都唔錯。內裏灌滿咗濃郁嘅湯汁,不錯👍🏻 沙嗲蒸土魷,土魷鮮嫩有彈性,配上香辣嘅沙嗲醬汁,夠哂味。最後,叫咗潮州粥,蠔仔比一般大隻配同肉碎,充滿潮州風味。

另外,紅油炒手大大粒再配上香辣嘅紅油,辣辣地好惹味!
蒸蝦餃皇每籠有4件,蝦餃皇大隻爽口,幾好食😋

沙嗲蒸土魷,土魷鮮嫩有彈性,配上香辣嘅沙嗲醬汁,夠哂味。

最後,叫咗潮州粥,蠔仔比一般大隻配同肉碎,充滿潮州風味。
2024-04-24 72 views
力寶軒地址: 金鐘金鐘道89號力寶中心地舖電話:25261168移民多年的弟弟從加拿大回港探親,當然要去食久違了的潮州菜,首選金鐘的力寶軒,他有17年的歷史,以提供潮州菜為主。⭐️滷水拼盤是一道愛歡迎的潮州傳統美食,招牌菜之一,有鹵水鵝片,豆腐,滷水蛋,鵝翼,五花肉,鵝片肉質鮮嫩,搭配著滷汁的味道非常美味,五花腩肥瘦相間,入口即化,絕對是肉食愛好者的最愛,鵝翼有口感,鹵蛋則帶有濃郁的滷汁味道,吃起來口感滑嫩,有獨特的潮州風味。⭐️五香牛展接下來上來的是五香牛展,這道菜使用傳統的潮州五香調味,牛展經過烹調後鮮嫩多汁,入口即化。肉質本身帶有微微的甜味,配上潮州五香的香氣,非常美味。⭐️蠔仔肉碎粥口感綿密,米粒煮得剛好,用料足,飽滿的蠔仔和肉碎,加上冬菇絲及方魚,增添了豐富的口感,味道更上一層樓,令人回味無窮。⭐️銀芽灼沙茶牛肉牛肉片鮮嫩多汁,沾上特製的沙茶醬,沙茶醬的香氣和微辣的味道,搭配上清爽銀芽,非常開胃。整體而言,這頓潮州菜的食物質量和味道都非常出色,價錢公道,現在晚餐散叫有八折優惠,員工服務有禮,絕對值得推介。
力寶軒
地址: 金鐘金鐘道89號力寶中心地舖
電話:25261168

⭐️滷水拼盤
⭐️五香牛展
⭐️蠔仔肉碎粥
⭐️銀芽灼沙茶牛肉
2024-04-24 78 views
🍱餐廳:力寶軒🏫地址:金鐘道89號力寶中心地舖 ☎️:25261168疫情期間staycation時常住金鐘附近的酒店,試過幾次嚟呢度宵夜,今晚突然想起這裏的蠔仔粥,所以再次和老公嚟呢度撐枱腳,食物水準能保持穩定,今晚最鍾意食呢三款美食:~滷水拼盤(鵝片、五花腩、鵝翼,鹵蛋)滷水拼盤以豐富的鵝片、五花腩、鵝翼和鹵蛋組成,鵝片肉質鮮嫩多汁,五花腩脂肪分佈均勻,鵝翼則有非常嫩滑入味的口感,鹵蛋綿軟滑嫩,增添了口感的層次😄~五香牛展以嫩滑的牛肉搭配獨特的五香調味,香氣四溢👍牛肉經過低溫悶煮,口感極為軟嫩,豐潤而不膩,每一口都能感受到豐富的肉汁和香料的融合,送啤酒一流呢👍~ 蠔仔肉碎粥用料上乘,蠔仔夠新鮮,能吃到蠔仔的鮮味,這與肉碎的鮮嫩完美結合,為粥增添了豐富的口感,每一口都能品嚐到蠔仔的鮮甜和肉碎的鮮香,好味!總括來說,「力寶軒」雖然主打食潮州菜,但係亦有幾好味嘅粵菜可以選擇,地點方便,食物質素唔錯,係家常便飯或朋友聚會的幾好選擇😊
🍱餐廳:力寶軒
🏫地址:金鐘道89號力寶中心地舖
☎️:25261168

~滷水拼盤(鵝片、五花腩、鵝翼,鹵蛋)

~五香牛展

~ 蠔仔肉碎粥

2024-04-24 60 views
今晚同老闆食飯,去左Office 附近的力寶軒食中菜位於金鐘站的上蓋,地理位置卓越,裝修非常之華麗,吸引咗唔少商人、富貴人家聚餐傾生意待應姐姐嘅態度都非常之好,招呼非常之周到瑤柱欖菜肉碎蒸滑豆腐肉碎蒸豆腐非常之滑嫩,甚至係食到淡淡嘅豆香,完全同屋企煮嘅唔同欖菜肉碎唔會太鹹,只係簡單嘅豉油,已經突出咗豆腐嘅鮮味家鄉炒麵線老闆叫咗個家鄉炒麵線,份量超級大份,兩個人食唔晒麵線口感粗鞋,大食妹就系鍾意呢種口感用咗少少老抽去煮,雖然睇落去好似好深色,但食落又唔會太鹹,好好食

今晚同老闆食飯,去左Office 附近的力寶軒食中菜
待應姐姐嘅態度都非常之好,招呼非常之周到
瑤柱欖菜肉碎蒸滑豆腐
欖菜肉碎唔會太鹹,只係簡單嘅豉油,已經突出咗豆腐嘅鮮味

家鄉炒麵線
老闆叫咗個家鄉炒麵線,份量超級大份,兩個人食唔晒
麵線口感粗鞋,大食妹就系鍾意呢種口感

2024-03-29 379 views
力寶軒一個歷史悠久的潮州食府,在金鐘一帶已經超過17年以上,亦在行內享負勝名,因此今天下午便來到這裏吃午餐。吃點心前享用一杯功夫茶,一樂也。蒸蝦餃皇四件$80,蝦餃皮薄餡靚,蝦餃內的蝦肉爽口彈牙,吃得出是新鮮貨色,以這個價錢來說,不算太貴。蟹籽蒸燒賣四件$80,燒賣用上了新鮮海蝦,加上味道鮮甜的豬肉和上乘的冬菇粒,令到這個燒賣的味道更有古早味,而且有濃郁的冬菇味道。叉燒包三件$48,包皮鬆軟可口,內裏的叉燒味道適中,是飲茶的必點點心之一。陳皮蒸牛肉球三件$48,牛肉球軟硬適中,味道跟外面茶樓吃到的不一樣,因此無法評分。

吃點心前享用一杯功夫茶,一樂也。

2024-03-19 390 views
服務至上平日同事或朋友都有提過,下午喺力寶軒食飯但就未試過夜晚嚟到夜晚的確冇比下午多人但仍然有很多家庭,或者打工仔老闆落嚟聚餐餐廳環境很闊落當然 職員亦十分殷勤 相當有禮貌及主動環境亦適合傾偈今日叫了幾款食物山楂草莓咕魯肉這個咕嚕肉的確值得推薦可能你會話到處都有咕嚕肉 但真正做到外皮脆裏面濃濃肉味的咕嚕肉卻不容易找到 食落的確有驚喜咕嚕肉都是新鮮炸起的 外皮很脆 裏面的肉亦仍然保持肉汁 肉味亦很濃郁 除了菠蘿 還配合了山楂草莓 變相更加開胃 但亦都不會太酸另外亦叫了潮州炒飯及沙茶粉絲牛肉煲 潮洲炒飯粒粒分明 亦都大份沙茶粉絲牛肉煲
服務至上

平日同事或朋友都有提過,下午喺力寶軒食飯
但就未試過夜晚嚟到

夜晚的確冇比下午多人
但仍然有很多家庭,或者打工仔老闆落嚟聚餐
餐廳環境很闊落

另外亦叫了潮州炒飯及沙茶粉絲牛肉煲
潮洲炒飯
粒粒分明 亦都大份

潮州炒飯
力寶軒, 果然唔會令人失望! 其實本身個人好鍾意食中菜(偏心❤️), 覺得中菜好多元化, 食極都唔會厭😚今日有機會放早, 所以決定今日嚟到金鐘心儀已久嘅力寶軒試一試佢嘅中菜☺️原本諗住散埋幾個小菜, 但見到佢套餐由前菜到甜品總共7味都包晒, 價錢亦都好公道, 所以就唔諗太多直接叫套餐😛正式上菜前, 侍應奉上四杯潮州茶同埋餐前小食, 幾有驚喜灌湯小籠包作為前菜, 一人一隻, 皮薄餡靚, 滿意! 涼拌黑木耳辣辣地, 冷盤上好開胃醒神滷水鵝片豆腐平時都食過好多潮州菜鵝片豆腐, 有時會偏肥, 但呢一間嘅鵝片肥瘦啱啱好, 非常之入味, 而且肉質好軟一啲都唔韌! 另外下面嘅豆腐非常非常之滑口。大愛呢一味❤️洋參靈芝炖烏雞湯好足料, 除左湯水外, 每碗都有肉同烏雞, 味道好濃, 天氣凍飲真係佳品🥰翡翠玉帶明蝦球份量啱啱好兩個人, 質素好高, 大蝦同埋帶子都好大隻好鮮甜,荷蘭豆好新鮮好爽脆又香甜😋清蒸沙巴海斑有得食蒸魚係我哋叫二人餐嘅最大原因, 唔係四人餐都有成條石斑! 魚幾大條啖啖肉, steam得啱啱好, 好感動! 楊枝迎甘露足料 唔算太甜 $308 only! 又係滿足嘅一餐 😆
力寶軒, 果然唔會令人失望!

正式上菜前, 侍應奉上四杯潮州茶同埋餐前小食, 幾有驚喜

灌湯小籠包
作為前菜, 一人一隻, 皮薄餡靚, 滿意!

涼拌黑木耳
辣辣地, 冷盤上好開胃醒神

滷水鵝片豆腐

洋參靈芝炖烏雞湯

翡翠玉帶明蝦球

清蒸沙巴海斑

楊枝迎甘露足料 唔算太甜

$308 only! 又係滿足嘅一餐 😆
2024-03-18 242 views
好多年前喺金鐘打滾嘅時候,時時去力寶軒飲茶,而家都成日間唔時會想食佢個蘿蔔絲酥餅。今日友人提議去飲茶,所以我就話不如去力寶軒食啦。好彩唔使等位就有得坐低,職員放低咗餐前小食俾我哋之後,我哋點咗五款點心。梅子花生(餐前小食):花生係煲熟嘅。加上淡淡嘅梅子味,感覺清新。蘿蔔絲酥餅:專程為佢嘅蘿蔔絲酥餅而來。好彩質素依舊。酥皮部份酥脆,蘿蔔絲清甜軟熟juice. 加上芝麻一齊炸,更添香氣。五柳炸雲吞:依家越嚟越少舖頭有炸雲吞賣。大家要好好珍惜。炸雲吞皮脆,內餡嘅蝦新鮮彈牙。記得要點個甜酸汁,可以中和炸物嘅油膩感。叉燒包:好多叉燒粒喺入邊,包皮薄。真係皮薄餡靚。而且包嘅質感鬆軟。陳皮蒸牛肉球:牛肉球質地軟熟。陳皮同芫荽增加味道層次。而馬蹄就令牛肉球軟熟得黎又帶爽口嘅口感。蟹籽蒸燒賣:豬肉同蝦嘅比例好,口感彈牙。味道鮮味。

蟹籽蒸燒賣:豬肉同蝦嘅比例好,口感彈牙。味道鮮味。

2024-03-18 244 views
其實香港已經很難找闊落的地方食飯今日的確係一個唔錯選擇而且價錢亦都唔算相當貴晚市仲有晚市孖寶添包括了 388龍蝦加一款小菜 餐廳亦都主打潮州美食滷水鵝 蠔餅 滷水鵝 都好多人叫今日叫了三款嘅小菜潮洲炒炒飯其中一個係潮州炒飯飯嘅份量都叫大份 炒飯加入火腿粒蛋絲同埋蝦仁 可能你會話有啲似楊州炒飯但係今日個炒飯唔多油,亦都唔太鹹 相對會比較健康 做啱晒重視健康嘅人沙茶粉絲牛肉煲應該提吓呢一個牛肉煲 以沙茶醬為主並非平時一般見到嘅沙嗲 變相油膩感少咗 牛肉片亦都好滑 配粉絲無論係送酒 定係送飯都好適合 最後有潮州功夫茶 飲埋就啱啱好啦
其實香港已經很難找闊落的地方食飯

無論係送酒 定係送飯都好適合

最後有潮州功夫茶
飲埋就啱啱好啦
2024-03-13 187 views
✨灌湯小籠包 ($48)估唔到酒樓都有呢個水準,薄薄嘅外皮有光澤,輕輕咬下去,好爆汁,熱騰騰又充滿鮮肉香氣,入口甜甜地,唔錯😍✨香芋豉汁蒸排骨 ($68)排骨口感鮮嫩,有咸香,芋頭入口即化,好綿密。✨豉汁蒸鳳爪 ($48)鳳爪好入味,豉汁味濃郁,帶少少微甜。✨紅油炒手 ($68)炒手皮薄餡多,內裏嘅菜肉份量都幾多,每粒都漲卜卜😋,紅油嘅香辣味好突出,每粒炒手都被紅油包裹著,入口滑嫩,口感細膩,好有風味!

✨灌湯小籠包 ($48)

✨香芋豉汁蒸排骨 ($68)
排骨口感鮮嫩,有咸香,芋頭入口即化,好綿密。

✨豉汁蒸鳳爪 ($48)
鳳爪好入味,豉汁味濃郁,帶少少微甜。

✨紅油炒手 ($68)
2024-03-12 122 views
好多時都好想食潮州菜,朋友介紹我去力寶軒,🐷👦🏻去左玩,我就自己一個去享受下,餐廳十分闊落,而且店員亦很有禮,下回會帶媽媽來試其他菜式👍鵝片撈麵配上湯鮮美唔鞋口既鵝肉浸淫滿滿的滷水汁,而且滷水汁帶起鵝肉本身的味道,再加上滷汁豆腐,嫩滑可口。湯頭鮮甜用上濃濃的上湯,湯底又够熱。彈牙的麵條而且唔會黏着一舊舊。蠔仔煎餅蠔仔份量十足又十分大碟,但重點蠔仔鮮嫩多汁,而且外酥內嫩,感覺不到太多粉醬,反而蛋味濃厚。

鵝片撈麵配上湯
蠔仔煎餅
2024-03-08 178 views
喺金鐘附近返工,突然好想食潮式蠔仔粥,朋友就近近地帶咗我嚟力寶軒,原本以為酒樓剩係得飲茶,原來Lunch都有唔少精美小菜ga😎🦪蠔仔肉碎粥 ($198)✨雖然價錢不便宜,勝在份量都足料🙌🏻,我哋order咗一鍋,大大鍋夠4人食添🥰,蠔肉飽滿,配料嘅方魚、蔥花和姜絲,用料好足,同粥底好夾,粥米有口感,融合了蠔肉嘅鮮嫩,啖啖都散發著濃郁海鮮香氣,勁多蠔仔,每一口都食到蠔肉,帶來滿滿嘅滿足感!!!
喺金鐘附近返工,突然好想食潮式蠔仔粥,

🦪蠔仔肉碎粥 ($198)

2024-01-12 1131 views
金鐘好似都無乜食商務餐嘅地方大部分都係連鎖餐廳Lunch排隊係must力寶軒勝在唔洗排隊但價格比附近嘅集團式酒樓偏高少少🤏人均約200+點心味道OK嘅,蝦餃燒賣係必食叉燒包一般,我會建議試其他包點全部點心都係保留傳統嘅presentation出面好多酒樓都好花巧兩個類型都應該有的有新又有舊,食客可以多啲選擇Lunch都唔full house唔會好迫/好嘈但今次安排左張枱係稍近門口位置比較多人出出入入如果能安排坐裡面啲,感覺服務會貼心啲食客少啲受騷擾午餐及格睇食評應該晚餐先係戲肉,唔知有無機會試
金鐘好似都無乜食商務餐嘅地方
大部分都係連鎖餐廳
Lunch排隊係must

力寶軒勝在唔洗排隊
但價格比附近嘅集團式酒樓偏高少少🤏
人均約200+

點心味道OK嘅,蝦餃燒賣係必食
叉燒包一般,我會建議試其他包點
全部點心都係保留傳統嘅presentation

出面好多酒樓都好花巧
兩個類型都應該有的
有新又有舊,食客可以多啲選擇

Lunch都唔full house
唔會好迫/好嘈
但今次安排左張枱係稍近門口位置
比較多人出出入入
如果能安排坐裡面啲,感覺服務會貼心啲
食客少啲受騷擾

午餐及格
睇食評應該晚餐先係戲肉,唔知有無機會試

$250 (Lunch)
2023-12-11 1130 views
叫左外賣自取,預定時間到達,告訴職員外賣自取,一位身黑色西服冇戴眼鏡的女職員,以十分敷衍的態度,望左枱上眾多的外賣一眼,就同我講我嘅外賣未到叫我等下。我等左5分鐘再去問另一位有戴眼鏡的女職員,在她的協助下,我終於找到我的外賣,原來一早已經擺在檯面,我於是向她們作出投訴,期間只有協助我的那位女職員向我道歉,然而那位戴眼鏡的誤導我的女職員卻一聲不響,從沒理睬過我,態度囂張,好似錯嘅人喺我!一向都有幫襯這間酒家,服務與食物質素向來不俗,希望這只是偶發的事件,或者那位女職員心情不佳所致。
2023-12-11
TakeAway
2023-08-07 2552 views
好好味道嘅飲茶,好多年前工作上有人請食晚宴,覺得呢間酒樓好好食!跟我有朋友去金鐘做嘢之後佢就諗起呢度飲茶!環境都幾好,每張枱都有好多空間服務都唔錯,不過有好多配菜碟仔要收錢。。點心,蝦餃好好食新鮮,鹹水角都好未夠脆香,價錢偏貴。