2019-12-20 4608 views
公司係力寶軒搞聖誕飯。第一道上菜既係姬松茸炖響螺湯,清清地,有雞腳一齊炖湯。第二道菜係滷水鵝拼盤,鵝肉有少少鞋,豆腐同雞蛋最好食。第三道菜係翡翠蝦球富貴蚌,蝦球大大粒,蚌爽口。第四道菜係清蒸沙巴海斑,肉質有少少韌 。第五道菜係當紅脆皮雞,皮脆肉滑,好食。第六道菜係金華鴛鴦蔬,終於有菜食下。第七道菜係芙蓉瑤柱炒飯或瑤柱金菇炆伊麵,我揀左伊麵,太油。第八道菜係楊枝迎甘露,不過不失。最後係桂花糕同豆沙水晶包,唔錯。總括而言,中規中距。
公司係力寶軒搞聖誕飯。
第一道上菜既係姬松茸炖響螺湯,清清地,有雞腳一齊炖湯。
第二道菜係滷水鵝拼盤,鵝肉有少少鞋,豆腐同雞蛋最好食。
第三道菜係翡翠蝦球富貴蚌,蝦球大大粒,蚌爽口。
第四道菜係清蒸沙巴海斑,肉質有少少韌 。
第五道菜係當紅脆皮雞,皮脆肉滑,好食。
第六道菜係金華鴛鴦蔬,終於有菜食下。
第七道菜係芙蓉瑤柱炒飯或瑤柱金菇炆伊麵,我揀左伊麵,太油。
第八道菜係楊枝迎甘露,不過不失。
最後係桂花糕同豆沙水晶包,唔錯。
總括而言,中規中距。
姬松茸炖響螺湯
桂花糕
豆沙水晶包
2019-12-20
Lunch
今天到金鐘的力寶軒吃午飯,落單和上菜的侍應態度不差但負責埋單嘅就非常無禮貌,當我簽完單正在猶䂊是否要在酒樓的底單上簽名時,那位女侍應冷冷的說了一句’放低枝筆啦',咁嘅態度,唔會再幫襯。整體o黎講, 今次點心的水準是可以的但係有一款好像叫雞絲咼筍的小食只得一隻手掌大小的分量, 而價錢收$80 多元就唔值啦。
,咁嘅態度,唔會再幫襯。
2019-08-14
$220 (Lunch)
2019-07-30 3884 views
係附近行到攰 本來想食名都酒樓 但因為全場俾人book左 臨時轉左黎力寶軒第一次黎食 亦唔知會食啲咩 冇咩期待最後7個人 叫左:蠔仔粥:水分都幾多 但蠔仔都算鮮甜 都好重料 食到唔少蠔仔招牌炒飯:個飯本身好好食口感好好 同蛋好夾 但芥蘭唔知係咪唔當做 比較硬 影響口感魚丸河:不過不失干燒伊麵:都幾乾身唔會話太油豆腐煲:好好食 豆腐甜甜地沙嗲牛肉粉絲煲:好中意佢地個調味 唔會太鹹 唔會完全cover哂牛味 炒絲入哂味 好食!兩籠水晶包:個皮好薄 餡食落似係紅豆同綠豆 都唔差
第一次黎食 亦唔知會食啲咩 冇咩期待
最後7個人 叫左:
蠔仔粥:水分都幾多 但蠔仔都算鮮甜 都好重料 食到唔少蠔仔
魚丸河:不過不失
干燒伊麵:都幾乾身唔會話太油
豆腐煲:好好食 豆腐甜甜地
兩籠水晶包:個皮好薄 餡食落似係紅豆同綠豆 都唔差
2019-05-15 5529 views
今天本來是吃盒飯的,但同事話唔好再食頹飯,叫我出去食,之後佢地話簡力宝軒。第一次黎食座無虛席!可能因為係Lunch Time好彩同事醒目有訂座!大家記得提前預訂呀!今次一行四人,叫左好多樣野食!潮洲粉果:入面好足料,真係做到皮薄餡靚,不太濕太黏太乾太軟太硬太削太黐一籠得三個。魚湯米線:真係魚湯滾起,唔會太味精味,而且有魚香!加埋彈彈的魚蛋,爽!一個例牌有好多米線係到,基本上每人分到兩豌。蝦餃:優質美味的蝦餃一定要皮薄而軟,如果餃皮是半透明則更佳,蝦要爽口彈牙,餃內有少量汁液,全隻餃則要夠熱為最佳!蝦肉燒賣:用豬肉同蝦肉做餡,出面包黃色皮,有啲上面會舖蟹子。睇樣都知足料!紅棗糕會比較遜色,唔係咁香既紅棗味,只能說一般!有點貴蛋白杏仁茶:一點都唔甜,蛋白多食落好滑似腐足糖水咁,重點係杏仁唔係用粉開!正今餐樣樣都好吃,都好正,配茶一流。

第一次黎食座無虛席!可能因為係Lunch Time
好彩同事醒目有訂座!大家記得提前預訂呀!

今次一行四人,叫左好多樣野食!

一籠得三個。

紅棗糕會比較遜色,唔係咁香既紅棗味,只能說一般!有點貴

今餐樣樣都好吃,都好正,配茶一流。
2019-05-15
$500 (Lunch)
  • 蝦肉燒賣
  • 蝦餃
  • 潮洲粉果
2019-03-28 4107 views
一行5人去食晚飯, 叫左幾個餸, 一個老火湯, 餸大部分不是貴野, 最貴係個白灼蝦, 我地本想食蒜蓉開邊蒸, 經理話蝦細做唔到開邊, 但其實隻蝦唔細, 開邊岩晒, 我估廚師唔想做咁多功夫吧。最差係個栗子炆雞, 竟用急凍雞柳做, 難食! 呢鍋栗子炆雞最後食剩一半!埋單要2千蚊, 位位$400, 好唔低!只可惜唔記得影相!
埋單要2千蚊, 位位$400, 好唔低!
只可惜唔記得影相!
2019-03-01
$400 (Dinner)
2018-10-24 8819 views
Came for a dim sum lunch with colleagues, table for 10. Not a big fan of tea house but their dim sum is pretty good. The place is not big, and tables are packed. It doesn’t take long for the food to arrive. Their shrimp dumpling and xiao mai are nice and 足料!You can actually taste some cubes of radish in their radish cake which I like. 叉燒bun is good and soft too but I don’t tatste much cha siu it in... it’s mainly sauce. Staff are polite but not attentive, keep hitting me with their arms when the

Staff are polite but not attentive, keep hitting me with their arms when they put food on our table and I have to move every time... We have like 10 people with a large table, this could be better arranged on the setting before we get seated?
  • 蝦餃
  • 燒賣
  • 帶子燒賣
2018-08-29 7096 views
中午两个部门的同事共8人一起出来吃饭,第一次来,本来以为环境还不错。领导大概点的是套餐,先上一人一份汤,潮州拼盘,古老肉等之后上菜速度非常慢,导致基本上一盘吃掉一盘,后来主要有一条鱼和一人一份的龙虾,芥蓝,炒饭,最后是一人一份的杨枝甘露。 重点是在我吃完龙虾后,盛了一点鱼到小碗里,这个小碗应该只放过鱼,其他菜我直接夹到了盘子里,然后吃完竟然发现碗里有一只小蚊子……我也不知这是哪儿来的,什么时候跟着哪道菜进来的,但多数是鱼。介于领导们在谈话,我也不多说什么,就叫服务员来把这个碗给她看,第一个服务员看了一会儿说不好意思啊,就拿走了,没任何说法,重点是竟然都不给我换一个新的碗过来!之后再叫服务员过来拿新的碗态度也不好,从邻桌拿了个碗过来就完事了。本来吃出个小虫就算了,之后还这种服务态度是真的不能忍!大排档的服务都比这儿好点!之后是绝对不会再来了。 最后买单的时候大堂里还飞进一只麻雀,不得不说这家店野生生态环境真不错……
2018-06-14 7984 views
甘生六十大壽,假金鐘力寶軒舉行,全場衣香鬢影。力寶軒歷史悠久,小的久仰大名,這回卻是第一趟品嚐。座落於力寶中心地下,於金鐘這轄心昂貴的商業地段,酒樓面積不算太大,十多圍佔據全場,陳設仍屬寬敞舒適。 甫進餐廳,居然見到一個碩大的Hello Kitty吹汽公仔,想不到甘生原來童心未泯,宛似搞一場六歲的生日派對。然而入內所見之美酒道出端倪,這絕對需要成年,而且要屬同道中人,始能分享這尊貴不凡的瓊漿玉液,小的與有榮焉。 未開場率先品嚐美酒,來自法國香檳區的Pierre Paillard甘香清甜,非常好入口,致令小的不知不覺地嚐了一口又一口。曾經有懂香檳的朋友說,香檳要存於大瓶裝Magnum其汽泡之濃厚度才告最完美,看著精瑩的汽泡在酒杯裡不斷騰升,直是不同凡響。台上的佈景簡潔華麗,而每一圍枱都掛著一個寫著60的輕汽球,甚至連碟子也印了一個60蓋章的字樣,壽宴氛圍溢於言表。 甘太一向細心,參加壽宴,居然尚有精美的幸運曲奇與不同款式之枱獎,而且均是他們從故鄉加拿大親自空運到港,滿載心意。 在甘生瞭亮閱耳的歌聲下,頭盤出場。饕餮所舉辦的壽宴,當然不會以一般的乳豬、炸蟹箝等貨色視人。九大簋

在甘生瞭亮閱耳的歌聲下,頭盤出場。饕餮所舉辦的壽宴,當然不會以一般的乳豬、炸蟹箝等貨色視人。九大簋精彩氛呈,各具特色。五福臨門,分別有鹵水鵝片腎鵝腸、脆皮方肉、椒鹽魚蛋、鹵水黑魚、萵筍海蜇頭等食材,絕對是一個大雜薈,其中的潮洲鹵味與海蜇頭都非常合小的之脾胃,而且份量十足,配上辣油與香醋,著實開胃醒神。

主菜既出轉飲紅酒,來自波爾多瑪歌酒莊的紅酒非常講究地預先置於玻璃瓶醒酒,入口馬上感受到其濃厚悠長的氣色,沒有小的敬畏的酸澀單寧,卻啖出粗䊯中漸見細膩悠長的無限餘韻。

福如東海高湯焗龍蝦蝦肉結實,上湯調配淡雅,突顯龍蝦鮮味。壽比南山之紅燒潮州翅著實是嘆為觀止!潮州翅一向出名用料足,但這一道翅之足料度則是史無前例地驚人,豐富地每一羹都是大量的翅,吃著如廝佳釀,小的也自覺升價了!

金玉滿堂乃遼參扣鵝掌,這一客遼參有司華力腸的份量,豐厚中見軟滑油潤,奇怪力寶軒怎會有如廝高質之食材,一說之下原來是甘生自攜珍品,難怪珍饈只應天上有,人間那得幾回聞。由於遼參豐厚肥大,要是大廚能多餚些許時日,其入味度將有更好的效果。

年年有餘清蒸金老虎斑火喉適中,魚肉仍是滑溜溜地透呈鮮嫩。松鶴延年之瑤柱貴妃雞同告嫩滑出色。雖云炸子雞香口,但要是食材新鮮,廚師技藝超凡,清釀的貴妃雞則更能突顯功架與滋味,這一道菜式則成功突圍了。

萬壽無疆是有趣的豉椒花甲配長壽煎伊麵,惹味的豉椒醬汁和以伊麵餅,比之糖醋麵是別有一番滋味。百子千孫的蟠桃與甜甜蜜蜜的紅豆沙湯圓則為是日壽都劃上完美句號。

感激甘生邀請,讓小的再一次大開眼界。僅祝甘生生日快樂!身體健康!福如東海!壽比南山!比翼雙飛!心想事成!

2018-06-12
Dinner
Celebration
Birthday
2018-06-03 5172 views
首先要吐槽一下lippo centre.附近可以吃的店太少了。。午餐去哪儿都要排队,大多数的店还不太好吃。办公室楼下的一家商务宴请类餐厅,以潮汕菜为主。大厅很大,能坐下很多人,基本不用等位的。中午跟客人吃饭,点了很多点心,海鲜,鸡鸭之类的。时蔬草头的味道还不错,点心大多数我还可以,鸭子蛮有特色的,外面薄薄的一层脆皮,口感很好。老火汤感觉完全没味道,跟喝水一样。。服务员竟然不会中文,让他说中文还一直用粤语报菜,你说英文也行啊,差评。香港的服务很多方面还是要提高一些。商务宴请的时候遇到这样的服务员真晦气。之后又光顾过多次,总体而言不过不失吧,比较缺乏特色,性价比也一般般。

2018-05-25
$390 (Lunch)
2018-03-10 6197 views
滷水鵝拼盤,鵝肉嫩滑出色,鹹淡得宜,但滷肉卻嫌太肥,總體來說不錯玉環瑤柱脯,小棠菜青翠淋甜,節瓜瑤柱鮮甜無渣。春茗當日剛好是正月十五,中國情人節,廚師很有心思地把節瓜切成心形,増添元宵氣氛。龍鬚花枝圓,粉絲炸得脆口,內藏彈牙手打墨魚㬵,好味香味。翡翠蝦球富貴蚌,大大隻的蝦肉,爽脆的蚌肉配上清甜的密豆,讚👍🏻清蒸大海斑,廚師掌握的時間及火喉洽到好處,魚肉就自然滑溜。當紅脆皮雞,皮脆肉滑,有雞味。金華鴛鴦蔬,上台很快被吃光了,証明很受歡迎。潮式水晶包,豆沙滑溜不甜,賣相可愛。紅棗糕,紅棗味出色不甜,雖已吃飽飽但也能吃兩塊紅豆沙芝麻湯圓,好吃。
玉環瑤柱脯
玉環瑤柱脯,小棠菜青翠淋甜,節瓜瑤柱鮮甜無渣。
龍鬚花枝丸
龍鬚花枝圓,粉絲炸得脆口,內藏彈牙手打墨魚㬵,好味香味。

清蒸大海斑,廚師掌握的時間及火喉洽到好處,魚肉就自然滑溜。
當紅脆皮雞,皮脆肉滑,有雞味。
金華鴛鴦蔬,上台很快被吃光了,証明很受歡迎。

潮式水晶包,豆沙滑溜不甜,賣相可愛。
紅棗糕,紅棗味出色不甜,雖已吃飽飽但也能吃兩塊
紅豆沙芝麻湯圓,好吃。
玉環瑤柱脯
2017-09-08 9600 views
本身對呢餐飯真係有啲期望因為朋友都話幾好食但係食 完就覺得有少少失望第一燒腩仔送上枱係唔熱嘅鹵水鵝腸亦都冇味又有啲過熟 咬唔爛其實成餐飯叫咗咁多嘢食喺舊咕嚕肉 好味其他飯餸唔係太鹹就係冇味水準唔識得拿捏有啲餸我簡直睇個樣就知唔好食wasabi涼拌木耳啲木耳乾到皺皮反而個臭豆腐真係幾好食臭就唔夠臭啦蠔仔粥冇味到差啲連蠔仔味都冇加咗胡椒粉都無補於事好似用啲冷飯加咗滾水再加蠔仔咁鹵水鴨件都算唔錯金銀蛋菜就麻麻地啦冇味唔怪得之星期五夜晚都冇人
本身對呢餐飯真係有啲期望
鹵水鴨件都算唔錯
金銀蛋菜就麻麻地啦冇味
唔怪得之星期五夜晚都冇人
2017-06-16 6671 views
真心失望,個飯勁淡口,無味!食左其他點心,蝦類點心都唔錯,但其他真係無言⋯叫左碟椒鹽鮮魷,一蝶油,無炸粉,口感林,好失望⋯講真唔會再去,食物一般般,最好食既就係辣椒醬!完!
真心失望,個飯勁淡口,無味!

食左其他點心,蝦類點心都唔錯,但其他真係無言⋯

叫左碟椒鹽鮮魷,一蝶油,無炸粉,口感林,好失望⋯

講真唔會再去,食物一般般,最好食既就係辣椒醬!完!
松露黑豚肉炒飯
Lunch
2017-06-15 4704 views
公司今年轉左係力寶軒攪annual dinner, 終於唔使再食Shangri-la 的焗螺不同於午市,晚市好清靜,公司擺5枱,已經包左場咁,亦有提供大台,分餸等服務。坐得好舒適,食物方面除左粉絲蒸鮑魚太勁陳皮味太咸, 個高湯龍蝦e面太水太淡口外,其他都係想當有水準。愉快的一個晚上

2017-04-20 4620 views
今日帶客落黎食lunch, 訂左枱,唔使等。客滿,d枱放到好密,係金鐘開飲食,無論平定價,好食定難食,係午飯時間一樣人頭湧湧一坐低叫左茶,5個人order左9樣野,有8樣一早黎左,係差個春卷,唔2知係咪即包,等左半個鐘都未黎,跟佢跟跟,過多10分鐘,一次過黎左兩份,條友話我地口頭order落多一份...傻的嗎,頭一份都未黎,明明係叫你跟一跟,唔會係叫你落多份,而且又冇改到點餐紙,咁就冇野呀?好在,雖然貴,但全部野都好食,除左個力寶軒炒飯,268蚊,好干身,冇鑊氣,冇咩涵料,冇味,係有層蔣煎蛋漿係上面蓋住,9唔搭8..今次食完仲要冇俾功夫茶俾我地,如果唔係就腳,想去紫玉x 或 潮x 好過
,係午飯時間一樣人頭湧湧

燒腩仔
炸魷魚鬚
黑松露燒賣
士多啤梨菠蘿咕嚕肉
炒莧菜
$200 (Lunch)
燒腩仔
炸魷魚鬚
黑松露燒賣
士多啤梨菠蘿咕嚕肉
炒莧菜
2016-12-01 11370 views
呢度商業區,周末環境優靜,而且服務好,係朋友傾計,或見客的好選擇。咕嚕肉,$168,唔算平,但足料,好多菠蘿,仲有士多啤梨,青、黃椒,外面脆皮,裡面肉唔乾夠嫩。麵筋玉子豆腐煲,$108,算呢度最平既小菜,厚身既冬菇燉得好入味,麵筋又吸晒d汁,都好味,易送飯。好多信用卡於晚市都有8折。不過茶錢$20/位。但如果多人gathering, 又想食中菜,呢度的確唔錯。