最近喝到超高質的咖啡!這間應該算是西貢區比較有名的餐廳之一吧,這天大約7時多已到達西貢,店員還在準備開店中,晃了個圈再回來才剛開門已經坐了一些人,入座後沒多久已滿座,也太誇張了吧~飲品方面點了Ice Latte和Flat White,已經好久沒有喝過這樣好喝的奶啡,帶點Nutty的咖啡豆很香,加入鮮奶口感順滑,口味超對讓人非常難忘ʕ •ᴥ•ʔ終於吃到了久違的Shakahuka北非蛋!這菜式真的不常見,所以在餐牌上看到就二話不說的決定好,Breakfast Bowl也是賣相精緻又好吃,全部份量都很多很滿足♡

Shakshuka
Flat White
Ice Latte
2023-09-16
$200 (Breakfast)
Shakshuka
Flat White
Ice Latte
  • Iced Latte
2023-10-30 257 views
上星期日 見天氣幾好,就出去西貢行下,以前都食過尼間都覺得幾好食,今次encore。🤤之前去幾次都要排隊,今次可能唔係peak hours, 等一枱就入得去✌️我地叫咗個Pulled Pork Benedict 同埋French Toast。🔹Pulled Pork Benedict 個荷蘭醬整得好滑,個蛋生熟度啱啱好🍳而且sour dough焗得好脆🥖個pulled pork雖然老咗少少,但整得好入味。配埋啲青瓜一齊食,好夾。🔹French Toast以前係美國成日去cafe食,尼一間嘅frech toast拍得住美國果啲,仲估唔到有驚喜🤩french toast出面灑咗開心果同玫瑰碎,提升咗佢嘅層次。中間仲放咗一個ricotta,好滑,仲有有淡淡的奶香味🤤🤤成個presentation超級上鏡😍啱哂鐘意呃like嘅我🤪好味:8.5/10性價比:7/10環境:8.5/10

🔹Pulled Pork Benedict

🔹French Toast

好味:8.5/10
性價比:7/10
環境:8.5/10
2023-10-30 314 views
假日去西貢,這是其中一間必去的Café,不過要有排隊的心理準備,但食物水準值得等待。Pulled Pork Benedict外脆帶點咬口的酸種麵包作為墊底,配上澎湃的手撕豬肉及班尼迪蛋,味道十分出色。香濃的手撕豬肉、濕潤的蛋汁,再加上清爽的青蘋果絲,味道剛剛好,不會過膩,口感又多層次。Red Dragon紅龍果冰沙是清爽無負擔的選擇,擺盤顏色鮮艷,十分吸精。冰沙由新鮮水果加上紅龍果製作而成,表面擺放了紅石榴、葵花籽及椰子片,整體味道清新開胃,濃郁的冰沙加上有咬口的紅石榴、葵花籽及椰子片,健康美味無負擔。French Toast 每一次去呢間Café除了酸種麵包外,必點的品項,除了滿足到視覺享受,更加是味蕾的享受。厚身多士鬆軟,加上大量開心果碎、玫瑰花瓣、蜜糖及最畫龍點精的忌廉芝士,十分推薦。Café有室內同室外用餐位置,天氣開始涼,坐室外也十分舒服。Café食物十分有水準,而且十分有外國度假的風格,好適合作為假日的早午餐。

Pulled Pork Benedict

Red Dragon

2023-10-07
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
Lunch
第一次同老公拍拖👫遊西貢 出發小島🏝️前想揾間靚靚Cafe醫飽肚仔 呢間環境舒適 食物精緻有水準 免收加一 難怪係西貢人氣之選🤩🩷French Toast 賣相非常打卡able 玫瑰🌹花瓣與開心果形成顏色對比 🆚 法式西多士厚度剛好 外脆內軟 每口配上中間的意大利軟芝士 口感味道都更突出🤤 甜得有層次 令人一口接一口想食落去🩷Quinoa Porridge 老公想食得輕盈啲 咁就揀藜麥啦 橫排既藍莓🫐同香蕉🍌亦很甜美🩷Latte 我同老公都飲Latte 每杯各有不同拉花 咖啡香滑順口呢間整體滿意 下次決定帶埋小朋友黎朝聖💪

🩷French Toast

Breakfast
Quinoa Porridge
Latte
2023-09-25 724 views
平日入西貢,見到平時好多人的little cove espresso 唔洗等位,就入去試一試。環境舒服,採光良好,可以靜靜地渡過一個舒適的下午。Chicken Sourdough $140with Grilled All-Natural Spiced Chicken, Avocado, Zucchini, Rocket, Feta, Chermoula, Saltbush Dukkah & Lemon超足料!醬汁清新特別,雞肉嫩滑非常入味!Beef Ragu Papardelle $140Slow Cooked Grass Fed Beef Chuck, Roasted Tomatoes & Parmesan非常juicy 的牛肉寬面!味道特別,寬面唔乾,好食!French Toast $108Brioche, Pistachio, Mascarpone, Rose, Cinnamon & Honey每枱都必點的法式吐司,又靚又好味!有我最喜歡的玉桂粉+蜂蜜!最佳配搭!

環境舒服,採光良好,可以靜靜地渡過一個舒適的下午。

Chicken Sourdough

Chicken Sourdough $140
超足料!醬汁清新特別,雞肉嫩滑非常入味!
Beef Ragu Papardelle

Beef Ragu Papardelle $140
非常juicy 的牛肉寬面!味道特別,寬面唔乾,好食!

French Toast $108
2023-09-20
$150 (Lunch)
2023-09-25 331 views
《Little Cove Espresso》西貢人氣咖啡室營業時間 7:30-18:00開得咁早 去boat trip集合前都可以嚟啖杯咖啡先😍裝修顏色配搭柔和 平靜舒適好似置身海外度假feel戶外坐位都幾多 好啱大一班朋友嚟好鍾意佢哋室內位中間張大木枱 餐牌選擇多 酸種包 bagel 果昔碗各種多士 班尼迪 意粉 蛋糕都有《Pulled Pork Benedict 》$105厚切酸種麵包,外脆內軟班尼迪蛋配手撕豬肉,份量好多,吃到最後一口麵包都有肉配搭到,手撕豬肉用以香料調味,偏濃水煮蛋煮得完美,無酸味,青爽青蘋果絲中和豬肉油膩,味道層次和視覺配搭吃到好滿足
《Little Cove Espresso》

好鍾意佢哋室內位中間張大木枱
餐牌選擇多 酸種包 bagel 果昔碗
各種多士 班尼迪 意粉 蛋糕都有

《Pulled Pork Benedict 》$105
厚切酸種麵包,外脆內軟
水煮蛋煮得完美,無酸味,
青爽青蘋果絲中和豬肉油膩,
味道層次和視覺配搭吃到好滿足
2023-09-14 286 views
適逢週日我同老婆一齊去咗東壩行山,去到西貢諗住食個lunch先出發經過依間Little Cove cafe, Menu好吸引於是入去試試。見到其他人都嗌咗西多士,於是我哋都叫你試吓。一上枱同平時喺茶餐廳食到嘅好唔同,佢哋係用西式烹調方式,上面鋪咗少少玫瑰花瓣開心果碎同cream,入口非常軟淋唔會好油膩,個人非常喜歡喺香港好少食到呢一種方式嘅西多士,大家去開西貢行山又唔想成日食菠蘿油可以入嚟試吓。位置亦非常方便,只係海鮮街轉過彎就到。

2023-09-13 2832 views
😋味道:8.5/10 🏡環境:9/10💰性價比:8/10 👍🏻推薦度:9/10.🐼好鍾意呢間海邊白色小清新的cafe(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)去親西貢都好想食!不過因為每次經過條龍都好長🥲所以要預時間食 餐廳主打西式早餐同輕食 除咗份量多款式多仲好好味!😋當中french toast仲好受歡迎添😚嘢飲冇乜特別 但食物質素的確幾好 啱晒西貢好chill的感覺!🥪French Toast $112 (9/10)賣相好吸引~一開頭就係俾佢吸引咗嚟食🤣多士咬落好鬆脆 但入面嘅麵包係軟綿綿的(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)配上蜜糖、大量玫瑰花瓣同肉桂粉 有陣花香同甜味~中間的cream cheese可以令成個配搭更昇華😙食落好豐富!🥙Breakfast Bowl $145 (8/10)最Classic嘅all day材料但咁樣擺喺個碗到色彩繽紛又幾靚喎☺️焗左嘅番茄仔再加上芝士好好味🤤蕃薯條甜甜地 偏淋🌮Smoked Salmon on Sourdough Rye $130 (8.5/10)超多片三文魚冇呃你!🥹配合sourcream食減低油脂感仲有檸檬同香草配搭好好味🤤sourdough略乾同硬🍅Shakshuka
😋味道:8.5/10
🏡環境:9/10
💰性價比:8/10
👍🏻推薦度:9/10

🥪French Toast $112 (9/10)
賣相好吸引~一開頭就係俾佢吸引咗嚟食🤣
配上蜜糖、大量玫瑰花瓣同肉桂粉
有陣花香同甜味~
中間的cream cheese可以令成個配搭更昇華😙
食落好豐富!

🥙Breakfast Bowl $145 (8/10)
最Classic嘅all day材料但咁樣擺喺個碗到
色彩繽紛又幾靚喎☺️
焗左嘅番茄仔再加上芝士好好味🤤
蕃薯條甜甜地 偏淋

超多片三文魚冇呃你!🥹
配合sourcream食減低油脂感
仲有檸檬同香草配搭好好味🤤
sourdough略乾同硬

🍅Shakshuka $132 (7.5/10)
主要由番茄、紅椒同洋蔥組成
酸酸地又帶啲香辣 好開胃😙
加埋流心嘅蛋黃感覺好rich!

☕️Mocha $40 (7/10)
比較似朱古力~唔重啡味

🍵Matcha Latte $50 (7/10)
奶味好重 抹茶味較淡~

• French Toast
  • Smoked Salmon on Sourdough Rye
  • Breakfast  bowl
2023-08-26 287 views
玩完水最適合食甜品補充體力呢間絕對要幫襯野食又靚又好味肥?咩黎架?😂🤣🤪食咗先算嚕🫣🫣😍French Toast $112Toast 外脆內軟 口感味道都豐富好滿足 我最怕甜品由頭到尾得一個味會食到好悶 好漏嘅感覺 呢個Toast 雖然都甜 但絕對冇覺得漏🤩😍Pulled Pork Benedict $138手撕豬好香好味 賣相吸引同樣係口感豐富 加埋青蘋果條絕對唔會覺得漏 同埋玩完水超級開胃 叫咗兩款 15mins 食完閃得呢間真係西貢必食 其實西環都有分店不過我就好少係西環出沒😝下次再試佢其他野食🤤
玩完水最適合食甜品補充體力

呢間真係西貢必食 其實西環都有分店
不過我就好少係西環出沒😝
下次再試佢其他野食🤤
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$150 (Tea)
  • French  Toast
  • Pulled pork benedict
小清新白色café💛✨朋友大推!去到嗰陣已經有人排緊隊,好好彩只係等咗15-20mins就入到座啦~☺️☺️今次到訪我哋人多,多得朋友們先可以試到咁多嘢🤤其中我哋必點之選係Pulled Pork Benedict,最上面其實有隻流心蛋,中間有份量爆多嘅手撕豬🐷同埋菠菜🥬,最底嘅sourdough煙煙韌韌,加上帶酸味嘅Hollandaise,整體唔錯呢~😋另外叫咗個十分打卡able嘅甜食就係French Toast啦🤩!賣相十分吸引,中間個白色球以為係雪糕嚟,原來係mascarpone🤣一上枱已經聞到肉桂味(其實本人唔中意cinnamon,但係食落係完全ok唔會反感👌🏻) 個西多士唔係港式油淋淋個隻,但同樣咬落外脆內軟,果然睇得又食得🤤🤤飲品唔算特別驚艷,不過不失啦,但係拉花都幾靚,都好啱打卡嫁~📸如果好少入西貢,餐廳都有另一間分店係西環,環境闊落d同埋都好igable嫁✨✨
Pulled  Pork  Benedict

Buckwheat  Granola  Bowl
Middle  Eastern  Lamb
Breakfast  Bowl
Scramble  Tofu
Hongkong/dish/french-toast-little-cove-espresso :Nestled in the vibrant city of Hong Kong, Dish offers an inviting and cozy ambience that's perfect for a leisurely meal. The restaurant's tasteful decor, soothing lighting, and comfortable seating create an atmosphere .French Toast  :The French Toast at Dish is a delightful twist on a classic breakfast favorite. With a golden-brown crust that's perfectly crispy, each bite unveils a soft and fluffy interior.Middle Eastern Lamb with Cauliflower:The
French Toast  :
The Middle Eastern Lamb with Cauliflower is a culinary journey that transports you to exotic lands. The succulent lamb is expertly seasoned with aromatic Middle Eastern spices, resulting in tender and flavorful meat.
Spicy Pulled Pork :
The Spicy Pulled Pork at Dish is a bold and indulgent option that's perfect for those craving a burst of flavor. The pork is slow-cooked to perfection, resulting in melt-in-your-mouth tenderness.
2023-08-02
Dinner
2023-08-08 209 views
每次入開西貢玩水必去嘅cafe☕️▫️Smoked Salmon on Soughdough Rye 酸種麵包唔會過硬,外脆內軟,入口少少煙靭。配埋香料同乳酪一齊食,令煙三文魚嘅味道更豐富,食落更香口😋▫️French Toast 每次必點嘅招牌法式多士! 外形靚igable之餘又好食❣️厚身嘅法式多士烤到柔軟,入口綿密,配埋與軟芝士同開心果,食落清新。再沾蜜糖同糖霜食落甜度岩岩好😍
每次入開西貢玩水必去嘅cafe☕️

▫️French Toast
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
  • French  Toast
2023-08-06 224 views
Little Cova是一家令人愉悅的餐廳,提供各種美味的菜餚和清爽的飲料。其中一個備受推崇的菜品是雞肉酸麵包,將嫩滑的雞肉和酸麵包完美地結合在一起。雞肉烹製得恰到好處,鮮嫩多汁,而酸麵包的口感和味道為這道菜品增添了愉悅的風味。Little Cova的另一道必嚐菜品是牛肉拉古寬麵,它採用了嚼勁十足的寬麵條,搭配濃郁美味的牛肉拉古醬。牛肉經過慢燉,口感鮮嫩多汁,與富有味道的番茄醬完美搭配。每一口都是令人滿足的美味享受。對於尋求清爽健康選擇的人來說,紅龍果冰沙是一個絕佳的選擇。這款色彩鮮艷的冰沙融合了新鮮水果和一絲紅龍果的香氣,既視覺上令人愉悅,又口感清爽美味。這款冰沙富含維生素和抗氧化劑,是一款恢復活力的完美飲品。Little Cova還提供各種飲料來搭配您的餐點。他們的原味天然汽水是選擇可口和口感豐富的飲品。從經典可樂到獨特的口味,這些天然汽水採用天然成分製作,提供清爽而滿足的口感。如果您喜歡經典口味,他們的新鮮橙汁是由新鮮榨取的,充滿柑橘的香氣和美味。它是早餐或午間提神的理想選擇。在Little Cova,您可以期待一個愉快的用餐體驗,享受美味的菜餚和各種清爽的飲料,迎合各種口味和喜

在Little Cova,您可以期待一個愉快的用餐體驗,享受美味的菜餚和各種清爽的飲料,迎合各種口味和喜好。
2023-08-06
$120 (Tea)
👉🏼French toast $108玫瑰花瓣加肉桂粉配合小小nuts碎同蜜糖入口鬆軟加埋cream cheese 忌廉幸福感滿分👉🏼Pulled pork benedict $138脆脆酸種麵包豬肉絲係要用澎湃黎形容加埋令雙眼發光嘅benedict配埋青蘋果絲又清新返直男表示終於有間滿意嘅港女嘢🙄建議平日黎西貢食再跳島除非你好enjoy排隊同人山人海🙈味道:🌕🌕🌕🌕🌗CP:🌕🌕🌕🌕🌑--------------------
👉🏼French toast $108

味道:🌕🌕🌕🌕🌗
CP:🌕🌕🌕🌕🌑
--------------------
2023-07-06 390 views
Little Cove Espresso是一家提供咖啡和輕食的咖啡店,我點了一杯Flat White和一份香蕉和混合莓果冰沙碗和漢堡,整體的食物體驗非常不錯。首先,Flat White的口感非常順滑和濃郁,咖啡的風味十分突出,讓我非常喜歡。冰沙碗也很值得推薦,每一口都充滿了新鮮的水果味,而且份量也非常足夠。漢堡的肉質非常嫩滑,搭配上新鮮的蔬菜和酥脆的麵包,味道非常美味。此外,Little Cove Espresso的店內環境非常舒適,裝潢時尚且舒適,讓人感到非常放鬆。店員的服務也非常出色,親切友善,提供非常周到的服務,讓人感到非常舒服。總之,Little Cove Espresso是一家非常值得推薦的咖啡店,提供高品質的咖啡和美味的輕食,店內環境也非常舒適,讓人感到非常愉悅。如果您喜愛咖啡和輕食,我非常推薦您前往Little Cove Espresso一試,相信您會喜歡上他們的食物和咖啡。

2023-02-25
$120 (Lunch)