2022-09-04 624 views
一間自己私心喺香港最鍾意嘅餐廳西貢一直係一個自己好鍾意嘅地方而呢間餐廳亦都係自己喺西貢好鍾意好鍾意嘅餐廳餐廳嘅環境好舒服而且都好闊落嘢食仲要一直以來都keep住一個好好嘅水平係一個自己每次嚟西貢都會去嘅餐廳餐廳大部份嘅嘢食水準都好好每次食都令人覺得又去咗澳洲嘅感覺咖啡相對上冇話特別出色屬於不過不失嘅水平雖然餐廳大多數嘅時間都要等位但係其實等候嘅時間都唔算耐去開西貢又唔趕時間嘅話非常推薦呢間餐廳
一間自己私心喺香港最鍾意嘅餐廳

Pulled  pork  benedict
Breakfast  bowl
2022-05-05
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$170 (Lunch)
Pulled  pork  benedict
Breakfast  bowl
2022-08-30 547 views
一般weekend都好多人,除非超早到,否則都要排隊等候坐位。但今天可能天氣非常好吧,很多人吃完早餐過後,便立即出海,所以基本上都不需要等待!Buckwheat Granola Bowl係素食朋友的不二之選!有自家製grain free Granola 加埋希臘乳酪,同埋士多啤梨、蜜糖,味道好清新,好light, 好適合炎炎夏日! Smoked Salmon on sourdough rye 配za'atar spice, 火箭菜、以色列酸奶和檸檬。以往份量都比較大,但今次酸種麵包明顯縮少了,所以有點兒失望,但味道仍是很高質!飲品則是Banana & Mixed Berry Smoothie 和Choco Milkshake. 這兩杯清新的飲品來搭配以上豐盛的兩份餐是完美的配搭!

Buckwheat Granola Bowl

choco Milkshake and mixed Berry Smoothie

2022-08-07
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Buckwheat Granola Bowl
  • buckwheat Granola bowl
兩條友星期六朝早9:30入到西貢,排第二張枱😊 天口熱坐室內就舒服啲😌 叫咗Breakfast bowl同Green brunch,再加兩杯Latte☕️☕️ 食物保持一貫水準👍🏼 員工非常友善👍🏼👍🏼
平時好少會入到西貢,因為西貢與家的距離有點遠,但今日由於要去玩獨木舟的緣故,就特意入西貢😆😆。但因為這個原因,就有機會去試一間,已出現了在我的To-eat list很久很久,又未食到的一間café,Little Cove Espresso!!😛😛Little Cove Espresso位於近海位置,但今日頗曬,所以放棄戶外座位,轉坐室內。室內環境以白色作底色,已經有一份渡假輕鬆既感覺。😌😌環境太舒服,令我Hea耐左,差d遲左出去玩獨木舟。🤣🤣🤣French Toast ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️賣相好吸引,外觀已經話緊俾你知,佢有幾好食。🤤🤤而味道方面真係十級好食!😍😍吐司外脆內軟,有齊濃郁既cream、玉桂、蜜糖同Mascarpone cheese。軟滑的芝士同脆口的開心果碎,做成好豐富的口感。大推!🥰🥰Breakfast Bowl ⭐️⭐️⭐️⭐️佢同其他café既all day breakfast好唔同。牛油果雖熟但creamy,炒蛋好綿滑,焗番薯條好甜好香,蒜蓉番茄+ feta cheese好惹味好鹹香。份量唔細,男士食晒都會飽。味道中上。🤣🤣Coffee Tonic ⭐️⭐️有點失望🙈🙈,上檯時外觀無分

French Toast ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Breakfast Bowl ⭐️⭐️⭐️⭐️

Coffee Tonic ⭐️⭐️
有點失望🙈🙈,上檯時外觀無分層,而且味道不夠fruity。食物比飲品出色。😇😇

📍#Little Cove Espresso
西貢西貢海旁廣場兆日樓地下1-2號舖
  • French  Toast
2022-08-20 319 views
第二次嚟平日都長期有人排嘅cafe嘢食唔錯 地理位置又近碼頭小巴站仲有四五張戶外枱 依樣好緊要市場街嗰幾間cafe即刻被比下去French toast $98Peppermint tea $38Banana berry smoothie $48環保飲筒 值得讚有得揀 唔介意熱少少坐出面好啲坐入面有少壓力 因為多人排入面佢地會執得好快想你交枱
第二次嚟

有得揀 唔介意熱少少坐出面好啲
坐入面有少壓力 因為多人排入面
佢地會執得好快想你交枱
2022-08-12 453 views
今日同朋友揸車出去西貢chill下食個tea,再一次黎到呢間充滿澳洲風格既café,其實【Little Cove Espresso】一直都係西貢人氣小店,性價比相當高,不過因爲都落雨既關係,好彩地可以唔洗排隊。今次我就點左份係澳洲好常見既French Toast同Affogato,但外觀同味道一啲都唔常見,更加可以話係結合視覺同味覺既享受🥰👀👃🏻🍞法蘭西多士 (French Toast) $98 (味道:5/5)一上枱已經俾佢既賣相吸引到,擺盤用左唔同顏色既材料點綴,絕對打卡必點。味道方面亦都俾滿分💯食第一啖時滿滿濃郁既奶油、玉桂、蜜糖既甜味,不過相對太甜。食第二啖時加埋個軟芝士(Mascarpone),淡淡既奶香岩岩好可以中和返本身多士既甜味同油膩感,成件事即便昇華左。另外除左多士本身既口感,開心果碎既脆口加埋芝士柔滑既感覺令成個層次好豐富。☕阿法淇朵 (Affogato) $48 (味道:3.5/5)另一個係澳洲必食甜品,咖啡同雪糕層次分明,入口首先感覺到Espresso既香味,之後再慢慢去到雲呢拿雪糕既味道,而且個雪糕都食得出絕對唔係平野。

法蘭西多士

Affogato
2022-08-11
$150 (Tea)
法蘭西多士
Affogato
🅻🅸🆃🆃🅻🅴 🅲🅾︎🆅🅴 🅴🆂🅿︎🆁🅴🆂🆂🅾︎🇦🇺夏天又到咗瘋狂去西貢潛水🤿wakesurf嘅旺季🤍玩完水一完要去cafe chill吓慢慢嘆補充體力🥰西貢頭幾間嘅打卡cafe🫶🏻二訪決定試新嘢🤤﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎/𝐵𝑟𝑒𝑎𝑘𝑓𝑎𝑠𝑡 𝐵𝑜𝑤𝑙 $130/ (3.95/5)炒蛋炒得好滑🍳牛油果🥑熟得好軟好creamy 最出色係焗番薯條🍠粗身好甜 香料好惹味🤩feta cheese好有鹹香令蒜蓉番茄🍅仔無咁單調gluten free餐單好貼心🥰本身以為份量唔算多 但係食落好飽肚🫶🏻係優質carb🥳定價偏貴🙈/𝐺𝑟𝑒𝑒𝑛 𝐵𝑟𝑢𝑛𝑐ℎ $135/ (4.3/5)一嚟見到一大堆菜係唔常見嘅broccolini 較硬同爽口🥬最特別係煙韌sourdough上面嘅basil dressing🍞牛油果蓉🥑同南瓜🎃hummus撈埋包好夾 南瓜甜之餘香料調味好正🤤炸過嘅羽衣甘藍🥬好脆有啲似紫菜🤤但係始終係signature西多士同手撕豬正啲🐖如果想食fresh同清啲 以上兩款不妨試試🥳﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎
🅻🅸🆃🆃🅻🅴 🅲🅾︎🆅🅴 🅴🆂🅿︎🆁🅴🆂🆂🅾︎
﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎

/𝐺𝑟𝑒𝑒𝑛 𝐵𝑟𝑢𝑛𝑐ℎ $135/ (4.3/5)

﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎
2022-08-09 219 views
1) Pulled Pork Benedict 2) Beef Ragu Papardelle 3) Chocolate Beetroot Lattle每次假期去西貢都超級多人排隊呢間餐廳難得平日入黎玩 緊係試試佢果然名不虛傳 正呀可能當日我地又唔算多人 staff服務都好好最中意 pulled pork Benedict 必點!
1) Pulled Pork Benedict
2) Beef Ragu Papardelle
3) Chocolate Beetroot Lattle

每次假期去西貢都超級多人排隊呢間餐廳
難得平日入黎玩 緊係試試佢
果然名不虛傳 正呀
可能當日我地又唔算多人 staff服務都好好

最中意 pulled pork Benedict 必點!
Pulled  pork  Benedict
Beef  ragu    Papardalle
Chocolate    Beetroot    Little
2022-08-07 174 views
今日叫左一份煙三文魚配酸種麥包配檸檬味中東混合香料,火箭菜,乳酪芝士及檸檬,味道可以但糸麵包size比以前細左一半,另一份糸蕎麥果仁榖物早餐,好好味包括自家烤焗蕎麥果仁脆粒配希臘乳酪,草莓及蜜糖,好食但係貴左少少,再叫左兩杯野飲,一杯朱古力奶昔,超甜,一杯香蕉雜莓沙冰,可以,兩杯野飲有d細杯
2022-07-28 379 views
今日35度高溫,好多人嚟到排隊想坐餐廳嘆冷氣,然而坐在室外座位其實也不太熱,有海風吹著,十分舒服。坐在室外座位嘆午餐,今次叫了Green brunch 及牛肉意粉,再加冰凍Long black and Latte,好似去了西班牙渡假一樣~
因為上網睇呢間好多笑哈哈,睇埋相呢野食係好靚同埋佢係open rice search 西貢,最top就搵到佢,所以本來想去cafe既我就揀左呢間作為一個男仔,對打卡無咩興趣,諗住同女朋友chill下陪女朋友打個靚卡,無諗過佢啲野食唔係純水靚,係好好食!睇得出係好有心機~總之一句講晒!野食好食之餘賣相又靚!真心賞心悅目!因為出面超級熱,所以我揀左inside 食入面既裝修就簡約左些少,比起其他食境既cafe略嫌遜色左啲超級推介!!!!!!

總之一句講晒!野食好食之餘賣相又靚!
真心賞心悅目!

因為出面超級熱,所以我揀左inside 食
入面既裝修就簡約左些少,比起其他食境既cafe略嫌遜色左啲

超級推介!!!!!!
2022-07-26
$150 (Tea)
Celebration
Birthday
2022-07-26 308 views
餐廳環境好有外國風情 放假想Chill下一日就最岩去😛不過呢間比較出名成日都排長龍!🥪French Toast 兩塊多士中間有一舊Cream好重奶油味,而擺盤上佈滿開心果碎,玫瑰花瓣同埋糖漿。撈埋一齊食有唔同既口感又好邪惡🤤

🥪French Toast
french  toast
2022-07-26 142 views
顏值爆燈cáfe✨ 呢間西貢cafe 想試好耐,只可以walk in, 終於在晴朗的一天出發☀️見好多人推介個french toast,我本身沖佢黎。但去到已經兩點,我就叫左lamb,都唔錯。總體我地覺得味道小小淡, vibe同賣相已經好好 ,會再黎@littlecove.espresso I’ve bookmarked this cafe for a while finally try to walk in on a sunny day (they don’t take bookings). Their famous French Toast looks astonishing from others photos. Well I arrived around two and was starving. I craved protein and big meal so I went for the herb Middle East lamb with grilled cauliflower. It tastes light even there’s generous amount of

I’ve bookmarked this cafe for a while finally try to walk in on a sunny day (they don’t take bookings). Their famous French Toast looks astonishing from others photos. Well I arrived around two and was starving. I craved protein and big meal so I went for the herb Middle East lamb with grilled cauliflower. It tastes light even there’s generous amount of herb and pumpkin purée. I’d need a bit more salt.

- Middle Eastern Lamb with grilled cauliflower
- Scramble Tofu Sourdough
- Banana & mixed berry smoothie (mmd)
- Pistachio and raw chocolate slice

The aesthetics may have topped the tastebuds for this one. The dessert and coffee are decent and reasonably priced. I’d be happy to come back for the french toast and just absorb some vitamin D, or simply watch some 🐶
星期日想到西貢休閒下,又想搵間好味嘅餐廳試吓,上網做吓功課就搵到呢間。大約十二時多嚟到,當然要排隊,但因為我們不要求坐室內,室外位置都算快有位。雖然天氣好熱,不過好在近海,有海風,都算舒服唔焗。食物種類都算多,我又想食All day breakfast,又想食Toast,又想食pasta🤣友人選了Pulled Pork Benedict,另外加了牛油果。雖然話係辣豬肉,但完全唔辣,但豬肉同個sauce 配上酸種麵包,味道好夾!我點了Smoked Salmon on Sourdough Rye,原因係想食啲涼涼地嘅食物,同時又好想食smoked salmon🤣同樣地,都係配上酸種麵包,仲有我好鍾意食嘅火箭菜,配埋酸忌廉一齊食,好fresh好開胃。但由於佢嘅煙三文魚份量都多,食到尾都幾飽。個French Toast係非常靚,打卡一流!佢唔似其他餐廳嘅Toast外邊好硬,成個Toast食落似蛋糕多啲但又有Toast嘅口感。除左蜜糖、開心果碎同埋靚靚嘅玫瑰花瓣,佢配上肉桂粉亦令我驚喜。真係好睇又好食❤️呢個真係會好想再嚟食❤️❤️本身想飲hot flat white,不過天氣炎熱,坐室外都係飲返凍野

本身想飲hot flat white,不過天氣炎熱,坐室外都係飲返凍野會舒服啲🤣另外,呢度啲員工個個都有禮貌,抵讚👍🏻👍🏻👍🏻
2022-07-17
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
  • French Toast
2022-07-19 424 views
每次黎西貢總會見到長長人龍,唔誇張...條龍會排轉圈😂可幸的是cafe好多位,但室外位比室內位多,大熱天時,都會想等返室內位置。排隊時見到每枱都有叫,個樣好靚好吸引。*French Toast*唔單止樣靚,仲好好食。面頭撒左糖霜同玫瑰花瓣,仲有唔少開心果仁同肉桂粉,視覺上已經好繽紛,但唔鐘意肉桂味的朋友,可以留意一下。中間白色的唔係普通的忌廉,而係mascarpone cheese,所以一啲都唔膩,多士上淋左少少蜜糖,整體唔會太甜。多士一啲油的感覺都冇,裡面有少少乾,但點埋蜜糖啱啱好。*Pulled Pork Sourdough*呢個味道層次比我想像中豐富,apple cider hollandaise味道清新,一絲絲的青蘋果同樣為手撕豬解膩,好鐘意手撕豬有啲類似孜然的香料味,但同行的朋友唔太鐘意。
French Toast
*French Toast*
多士一啲油的感覺都冇,裡面有少少乾,但點埋蜜糖啱啱好。
Pulled Pork Benedict
*Pulled Pork Sourdough*
2022-07-16
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch