Restaurant: Little Fish (Kam Ma Building)
Info:

6 day(s) ago 0 views
尖沙嘴收工食川式料理,可以試下金馬倫道的樓上餐廳🍴———小魚兒🐠呢度主打川式風味,最多食既係烤魚同雞煲,仲有串燒,涼菜都好受歡迎👏二人晚餐想食得多樣化D, 主食就食🐔雞煲(半隻雞)$168, BB 辣吾算太辣,而且雞煲味道👅超級香,聞到都流晒口水🤤小食就係勁開胃既涼拌海蜇🪼$88(超級爽)鹽燒🔥牛胸爽 $38(鹽燒味道超滋味),已經夠曬豐富😛甘多菜當然要米飯🍚墊墊肚,呢度居然仲有鮑魚撈飯,宜家係試食價$83, 有大大顆鮑魚,同花膠,食得又補又滋潤啊。最後飲品吾想甘熱氣可以點竹蔗茅根水,我就鍾意飲呢度乳酸爆珠,幾款口味,今次飲荔枝口味的乳酸爆珠🥤邊吃邊喝超爽👍
2025-01-13
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$250 (Dinner)
今晚來到一間位於尖沙咀主打烤魚和雞煲的餐廳。餐廳內裝修別緻,滿佈小魚的裝飾和霓虹燈,環境舒適寬敞。📌老壇酸菜豆花海鱸魚 ($308)辣度和麻度都可以根據自己的喜好選取,我們選了BB辣及BB麻,非常適合像我這樣喜歡微辣但又不想被辣味蓋過食材原味的人。湯底酸辣開胃,海鱸魚的肉質鮮嫩少骨,搭配上酸菜的酸爽和豆腐的滑嫩,以及口感煙靭的寬粉,層次感十足,之後再咬一口青瓜,清新又解膩!📌重慶雞煲半隻 ($168)一樣是選了BB辣及BB麻。雞肉燉煮得非常入味,肉質鮮嫩多汁,辣味和麻味恰到好處,不會過於刺激。雞煲醬汁濃郁惹味,帶有微微的甜味,搭配上雞肉的鮮美,簡直是絕配。雞煲內的配料如芫荽及紫洋蔥,完全吸收了醬汁嘅精華,讓人回味無窮!整體來說,這兩道招牌菜都非常出色,份量十足,員工態度親切,絕對是尖沙咀區值得一試的美食選擇!

📌老壇酸菜豆花海鱸魚 ($308)

老壇酸菜豆花海鱸魚

📌重慶雞煲半隻 ($168)

2025-02-20
$262 (Dinner)
  • 海鱸魚
2025-02-23 0 views
黎尖沙咀行街,天氣凍凍地想食熱嘢行過發現呢到有間鋪食烤魚,價錢亦合理就上黎試下啦~叫咗豆品三重奏醬香豆花(BB辣)Sea Bass $308勁大條魚😹都幾厚肉,兩個人係完全食唔曬個湯底係BB辣,只有少少辣味,主要係咸味重,適合重口味人士三重奏其實係有四種豆製品:滑豆腐、豆腐卜、一串嘅豆腐卜同豆皮😹我個人中意滑豆腐😽有豆味同埋好滑另外兩種就好吸湯另外叫咗萵筍$48基本上打邊爐都會叫🤭同埋真係用炭火烤!😻店員會夾住一盤燒著嘅炭放係鍋底下,都幾大火,所以店員都會見到少水就問需唔需要加水,咁就無痴底嘅問題!另外嘢飲叫咁檸樂!食呢啲重口味嘢最啱飲碳酸飲品🥤爽
黎尖沙咀行街,天氣凍凍地想食熱嘢
行過發現呢到有間鋪食烤魚,價錢亦合理就上黎試下啦~

叫咗豆品三重奏醬香豆花(BB辣)Sea Bass $308
勁大條魚😹都幾厚肉,兩個人係完全食唔曬
個湯底係BB辣,只有少少辣味,主要係咸味重,適合重口味人士

我個人中意滑豆腐😽有豆味同埋好滑
另外兩種就好吸湯

另外叫咗萵筍$48
基本上打邊爐都會叫🤭

同埋真係用炭火烤!😻

另外嘢飲叫咁檸樂!
食呢啲重口味嘢最啱飲碳酸飲品🥤爽
2025-02-22 0 views
今日同朋友去咗尖沙咀「小魚兒」食飯,真係好滿足!😍 我哋叫咗個 **一鍋極品鮑魚雞煲**(半隻雞 + 四隻鮑魚),揀咗BB辣同BB麻,辣度啱啱好,麻香十足,雞肉嫩滑到爆,鮑魚彈牙又入味,個汁濃郁到撈飯都一流!💰$272,抵食到喊,食到舔舔脷~ ✨另外加咗兩份菜:**油麥菜**同**唐生菜**,每份$38,新鮮爽脆,吸晒啲煲汁,真係無得頂!🥬 ✨飲品方面,我揀咗 **Hoegaarden Rosée x Passion Fruit**,$88,酸酸甜甜帶少少花香,同個煲好夾,解膩又清新,飲完仲想再飲!🍹

2025-02-21 0 views
🐱呢間川菜餐廳主打烤魚、香鍋、雞煲等,另外仲有燒烤🍖今次就試左比較多人推薦嘅烤魚🤓老壇酸菜豆花海爐魚:$308🌕🌕🌕🌕/5 烤魚種類有三款:海鱸魚、江團魚、及凌波魚🐟揀左最平既海鱸魚🤭肉質偏厚實而且細嫩😆有少量魚骨,食既時候要小心啲‼️條魚好大條,而且有配菜:芫荽(大量😍)、芽菜、豆腐、青瓜、寬薯粉等,所以幾抵食😚個豆腐真心好滑,而且酸辣湯都遮蓋唔到佢嘅豆香👍🏻推薦酸菜湯😍啲酸菜唔會太鹹,食完都唔覺好油膩😝炸支竹:$48🌕🌕🌕🌕/5 呢個必點🤭配酸菜烤魚💯黑毛豬腩片:$108🌕🌕🌕🌕/5 份量都唔少🤓呢個豬腩片好嚡果啲豬肉,而且係好香豬肉味🐷原來🐷同酸菜湯都好夾備注:有加一💰
🐱

老壇酸菜豆花海爐魚:$308

炸支竹:$48
呢個必點🤭配酸菜烤魚💯

黑毛豬腩片:$108

備注:有加一💰
2025-02-16 0 views
好友約我去位於尖沙咀金馬倫道16號金馬大廈1樓的《小魚兒》食烤魚,環境舒適寬敞,坐得舒服。我地點左:🍴海鱸魚配黃金蒜香(不辣)$308🍴燒牛舌芯(孜然)2串$64🍴鹽燒牛仔骨 $78🍴白飯 $12海鱸魚配黃金蒜香上檯時,我地見到條鱸魚開左邊,佔據著整個長形火煱,配菜豐富(蒜頭、芫茜、豆腐.... 等),鱸魚明顯係烤過,香氣撲鼻。待整個煱滾好後,我地就起動啦,嘩!魚肉好鮮甜嫩滑,湯汁清甜,口感豐富好味。燒牛舌芯及鹽燒牛仔骨都外脆肉嫩,好味又好食。

我地點左:

• 鹽燒牛仔骨
  • 燒牛舌心串
  • 海鱸魚
2025-02-07 368 views
而家一放假,好多時都係返到大陸搵好野食,不過有時搭車都用左好多時間,所以都會喺香港搵下有冇啲好味既烤魚,今次就聽一位朋友介紹,尖沙咀都有好有風味既烤魚,仲有好多野食值得推介。香檳葡萄乳酸爆珠梳打加左爆珠既梳打,飲落更有咬口,大大杯好抵飲。麻辣涼拌魚皮魚皮厚薄適中,麻辣味道有得選擇大中小辣,椒鹽豆腐切到一口Size,炸得好酥脆,加上椒鹽非常開胃。香蒜牛油燒粟米燒粟米加上香蒜牛油,鍾意食蒜蓉必點之選。香蒜燒生蠔鮮甜厚肉,蠔味濃郁,燒到熱辣辣,加上香蒜令人愛不措手。老壇酸菜魚豆花配江團魚主角出場,江團魚啖啖肉,做酸菜魚就最好不過,配料有酸菜、豆腐、寛粉,味道好好味,連湯連魚食就至夾。

香檳葡萄乳酸爆珠梳打
加左爆珠既梳打,飲落更有咬口,大大杯好抵飲。

麻辣涼拌魚皮
魚皮厚薄適中,麻辣味道有得選擇大中小辣,

椒鹽豆腐
切到一口Size,炸得好酥脆,加上椒鹽非常開胃。

香蒜牛油燒粟米
燒粟米加上香蒜牛油,鍾意食蒜蓉必點之選。

香蒜燒生蠔
鮮甜厚肉,蠔味濃郁,燒到熱辣辣,加上香蒜令人愛不措手。

老壇酸菜魚豆花配江團魚
2025-02-06 384 views
我最鐘意辣野🌶,朋友介紹尖沙咀有間食烤🐟魚雞🐔煲既“小魚兒”好正,就決定試下先。尖沙咀地鐵站🚄出5分鐘路程,位置都很好找,大大個招牌指示,行上一層就到,避開人流6點就到,食完可以趕返去陪檸茶。晏就食得太多野,所以揀左‘’活火山泡椒剁椒豆花海鱸魚‘’無揀雞煲,諗住小小地食算,點知條魚黎到勁大條啖啖肉,配菜有芫茜,青瓜🥒,豆腐,芽菜,木耳,我地再叫左手切牛肉,薯粉同炸魚皮。手切牛肉牛味香濃非常嫩滑👍,魚皮脆卜卜分量勁多,薯粉吸晒辣汁既精華,我既至愛🤩。我將所有,花椒、青花椒、乾辣椒砵晒落側邊,食到尾爸爸已經頂吾順,要搵魚皮黎解辣,笑鬼死我,🌈好彩我地早黎,走果時已經滿座,下次試雞煲要訂定枱先。📍小魚兒 (金馬大廈)📌尖沙咀金馬倫道16號金馬大廈1樓#烤魚 #雞煲 #火鍋 #尖沙咀 #香港食好嘢 #尖沙咀餐廳 #尖沙咀食好嘢 #尖沙咀必食 #尖沙咀好去處 #尖沙咀美食地圖 #餐廳推介#假日好去處 #ilovefood #hkfood #美食推介 #美食日記 #hkkol #blogger #親子好去處 #kol #親子日常 #萌娃 #親子 #全職媽媽 #育兒日記 #寶寶日記 #成長記

‘’活火山泡椒剁椒豆花海鱸魚‘’

手切牛肉

圓薯粉

炸魚皮

🌈好彩我地早黎,走果時已經滿座,下次試雞煲要訂定枱先。

📍小魚兒 (金馬大廈)
📌尖沙咀金馬倫道16號金馬大廈1樓

#hkkol #blogger #親子好去處 #kol #親子日常 #萌娃 #親子 #全職媽媽 #育兒日記 #寶寶日記 #成長記錄 #凍檸茶
2025-01-16
Type of Meal
Dinner
‘’活火山泡椒剁椒豆花海鱸魚‘’
手切牛肉
圓薯粉
炸魚皮
2025-02-04 506 views
朋友話好想食雞煲上網搵到尼間雞煲好多人推薦 我地就去試下夜晚要開會 5點半左右就去食晚餐可能因為早 唔洗排隊 等位🤓朋友唔食得太辣我地叫左bb辣 辣度剛剛好有好多芫荽 (我最愛😍😍😍)雞好嫩滑 調味都岩岩好 😋燒牛舌心串必點必食推薦😋😋😋蒜香牛油燒金菇估唔到咁重料 D 蒜蓉多到好似唔使錢咁覆蓋晒D金菇 好重手😋唔算叫咗好多嘢食不過每樣都好大份 我哋兩個人都食唔晒,最尾要打包攞走😋 分兩餐食 抵食會再訪👍🏻💕-上野食速度快 叫完好快有得食
朋友話好想食雞煲
上網搵到尼間雞煲好多人推薦
我地就去試下

夜晚要開會 5點半左右就去食晚餐
可能因為早 唔洗排隊 等位🤓

朋友唔食得太辣
我地叫左bb辣 辣度剛剛好
有好多芫荽 (我最愛😍😍😍)
雞好嫩滑 調味都岩岩好 😋

會再訪👍🏻

💕-上野食速度快 叫完好快有得食

雞煲
2025-02-04 260 views
今晚的晚餐簡直是一場味覺的盛宴,每一道菜都讓人印象深刻。首先是老壇酸菜江團魚烤魚,一上桌,酸菜的香氣就撲面而來,瞬間勾起食欲。江團魚的肉質細嫩,外皮烤得微微焦脆,咬下去卻依然鮮嫩多汁。酸菜的酸爽恰到好處,既不會過於搶戲,又能完美襯托出魚肉的鮮甜,湯汁濃郁,拌飯吃簡直是絕配。每一口都讓人忍不住想再來一塊,酸香鮮美的滋味在口中久久不散。接著是麻辣雞煲,這道菜的麻辣味道非常濃郁,雞肉燉得軟爛入味,咬一口就能感受到湯汁的香辣在口中爆發。辣度適中,麻香十足,吃起來非常過癮,特別適合喜歡重口味的人。雞肉吸收了湯汁的精華,口感鮮嫩,搭配裡面的洋蔥,層次感十足,越吃越上頭。最後是手撕包菜這道菜看似簡單,卻非常清爽解膩。包菜脆嫩可口,蒜香濃郁,吃起來特別爽口,正好中和了烤魚和雞煲的濃重味道。三種菜搭配在一起,既有酸爽,又有麻辣,還有清爽,每一口都讓人滿足感爆棚,絕對是一頓讓人回味無窮的晚餐!

2025-01-28 644 views
小魚兒是一家專注於烤魚和雞煲的餐廳,以其寬敞的環境和豐富的菜單吸引了眾多食客。麻辣涼拌魚皮是一道清爽開胃的前菜,魚皮的脆口感搭配麻辣醬汁,完美地激發了食欲。炸午餐肉粒外酥內嫩,咸香的滋味令人回味無窮,適合與朋友分享。焦糖燒菠蘿菠蘿的酸甜與焦糖的香氣相得益彰,讓人感受到夏日的清新。主菜方面,稻庭烏冬口感滑順芝士腸有濃郁的芝士味與香腸的肉質相融合,十分美味。老壇酸菜魚豆花烤魚是餐廳的招牌,魚肉鮮嫩,味道酸甜開胃,仲有大量嘅芽菜令到口感10分豐富。竹蔗茅根清涼解渴。

炸午餐肉粒
外酥內嫩,咸香的滋味令人回味無窮,適合與朋友分享。

焦糖燒菠蘿
菠蘿的酸甜與焦糖的香氣相得益彰,讓人感受到夏日的清新。

主菜方面,稻庭烏冬口感滑順
芝士腸有濃郁的芝士味與香腸的肉質相融合,十分美味。

老壇酸菜魚豆花烤魚

竹蔗茅根清涼解渴。
2025-01-28 671 views
呢間小魚兒嚟過幾次,但之前都係食lunch set/ 雞煲,今次就試吓佢嘅招牌烤魚~ 個人覺得海鱸魚都唔錯,啖啖肉,鮮嫩肥美👍🏻湯底我哋揀咗鳳梨香辣豆花,第一次將鳳梨加落去一齊煮,令湯底帶有鳳梨嘅甜酸感覺,冇平時咁油膩~我哋嗌咗BB辣,整體都唔會話好辣,剛剛好,感覺幾舒服👍🏻我哋另外嗌咗焦糖燒菠蘿,同樣係甜酸甜酸嘅感覺,但外層加上燒焦糖,令佢似一個前菜或者甜品,好味!飲品方面,竹蔗茅根同金橘檸檬百香果茶都非常清新,味道唔錯!

飲品方面,竹蔗茅根同金橘檸檬百香果茶都非常清新,味道唔錯!
2025-01-28 606 views
幾年前喺將軍澳店食過烤魚,覺得好正,一直想返嚟試個雞煲。咁啱天氣急凍,即刻book枱。店面幾大、乾淨,店員attentive。 ✦ 極品鮑魚雞煲嗌咗半份,都已經好大盤,包半隻雞同四隻鮑魚。雞煲醬汁濃郁、好惹味,辣度麻度都可以揀,我哋揀咗bb辣小麻,都辣辣哋、麻得幾過癮。鮑魚索晒啲汁,但都食得出鮮味,口感唔錯。雞肉嫩滑、有雞味,唔同部位都有,煲得越耐越入味。 ✦ 麻辣涼拌魚皮冷盤。質地嫩滑、口感爽彈。醬汁唔會太濃太搶,幾啱當飯前開胃菜。 ✦ 冰火魷魚都係冷盤。香辣、惹味、開胃。魷魚口感爽嫩,冇浸泡太耐。 總括嚟講,食物質素唔錯、價錢合理。

✦ 極品鮑魚雞煲

✦ 麻辣涼拌魚皮

✦ 冰火魷魚
都係冷盤。香辣、惹味、開胃。魷魚口感爽嫩,冇浸泡太耐。

總括嚟講,食物質素唔錯、價錢合理。
2025-01-27 393 views
天氣凍想食個雞煲暖下身,上到去個前台黑口黑面,機械式對答搞到好似去軍訓咁。叫左個鮑魚半隻雞煲,肉量都可接受,一路煲越煲越咸,但熄火又會結咗,所以要快啲食完或者配飯食。
2025-01-24 491 views
好味道鮑魚雞煲今天晚上,我到位於尖沙咀的一間名叫小魚兒的餐廳吃晚餐。走進餐廳,濃厚的海鮮香味撲鼻而來,讓我不禁期待今晚的美食之旅。我點了極品鮑魚雞煲半隻,裡面包裹著鮮嫩的雞肉和四隻鮑魚,正是我最愛的搭配。而且這是麻辣味道的,看起來就讓人垂涎欲滴。整煲在慢火的眼前煮,餚煮得恰到好處,鮑魚活潑而彈牙,雞肉也吸收了濃郁的麻辣味,讓每一口都充滿了驚喜,又夠熱又好味道最重要。此外,我還點了清炒莴荀,色澤鮮亮,保持了莴荀的脆嫩口感,與雞煲形成了絕妙的搭配,不用食白飯,朋友教我直接用莴荀當飯底,特別正,又健康! 最後,一支竹蔗茅根水解解渴,清甜的味道剛好中和了整餐的辛辣。總體來說,小魚兒的晚餐讓我十分滿意,無論是鮑魚雞煲的獨特風味,還是清炒莴荀的健康搭配,都是一次美好的用餐體驗。我會再次光顧這家餐廳!
好味道鮑魚雞煲