Restaurant: Little Fish (Kam Ma Building)
Info:

4 day(s) ago 0 views
呢間小魚兒嚟過幾次,但之前都係食lunch set/ 雞煲,今次就試吓佢嘅招牌烤魚~ 個人覺得海鱸魚都唔錯,啖啖肉,鮮嫩肥美👍🏻湯底我哋揀咗鳳梨香辣豆花,第一次將鳳梨加落去一齊煮,令湯底帶有鳳梨嘅甜酸感覺,冇平時咁油膩~我哋嗌咗BB辣,整體都唔會話好辣,剛剛好,感覺幾舒服👍🏻我哋另外嗌咗焦糖燒菠蘿,同樣係甜酸甜酸嘅感覺,但外層加上燒焦糖,令佢似一個前菜或者甜品,好味!飲品方面,竹蔗茅根同金橘檸檬百香果茶都非常清新,味道唔錯!

飲品方面,竹蔗茅根同金橘檸檬百香果茶都非常清新,味道唔錯!
4 day(s) ago 0 views
幾年前喺將軍澳店食過烤魚,覺得好正,一直想返嚟試個雞煲。咁啱天氣急凍,即刻book枱。店面幾大、乾淨,店員attentive。 ✦ 極品鮑魚雞煲嗌咗半份,都已經好大盤,包半隻雞同四隻鮑魚。雞煲醬汁濃郁、好惹味,辣度麻度都可以揀,我哋揀咗bb辣小麻,都辣辣哋、麻得幾過癮。鮑魚索晒啲汁,但都食得出鮮味,口感唔錯。雞肉嫩滑、有雞味,唔同部位都有,煲得越耐越入味。 ✦ 麻辣涼拌魚皮冷盤。質地嫩滑、口感爽彈。醬汁唔會太濃太搶,幾啱當飯前開胃菜。 ✦ 冰火魷魚都係冷盤。香辣、惹味、開胃。魷魚口感爽嫩,冇浸泡太耐。 總括嚟講,食物質素唔錯、價錢合理。

✦ 極品鮑魚雞煲

✦ 麻辣涼拌魚皮

✦ 冰火魷魚
都係冷盤。香辣、惹味、開胃。魷魚口感爽嫩,冇浸泡太耐。

總括嚟講,食物質素唔錯、價錢合理。
2025-01-24 0 views
好味道鮑魚雞煲今天晚上,我到位於尖沙咀的一間名叫小魚兒的餐廳吃晚餐。走進餐廳,濃厚的海鮮香味撲鼻而來,讓我不禁期待今晚的美食之旅。我點了極品鮑魚雞煲半隻,裡面包裹著鮮嫩的雞肉和四隻鮑魚,正是我最愛的搭配。而且這是麻辣味道的,看起來就讓人垂涎欲滴。整煲在慢火的眼前煮,餚煮得恰到好處,鮑魚活潑而彈牙,雞肉也吸收了濃郁的麻辣味,讓每一口都充滿了驚喜,又夠熱又好味道最重要。此外,我還點了清炒莴荀,色澤鮮亮,保持了莴荀的脆嫩口感,與雞煲形成了絕妙的搭配,不用食白飯,朋友教我直接用莴荀當飯底,特別正,又健康! 最後,一支竹蔗茅根水解解渴,清甜的味道剛好中和了整餐的辛辣。總體來說,小魚兒的晚餐讓我十分滿意,無論是鮑魚雞煲的獨特風味,還是清炒莴荀的健康搭配,都是一次美好的用餐體驗。我會再次光顧這家餐廳!
好味道鮑魚雞煲

最近好想食濃味嘢😝,所以趁假期約咗朋友一齊食烤魚!今次揀咗尖沙咀一間幾多人推薦嘅烤魚雞煲店,地點方便,食物仲好高質!✨老壇酸菜烤魚✨酸菜魚湯底用好多材料熬製而成,包括:酸菜、芫荽、青瓜、香蔥、辣椒😍。湯底隨着時間越滾越濃,魚肉索晒啲湯汁,越食越惹味!今次揀咗江團魚,肉質鮮嫩仲啖啖肉😋,重點係唔黏骨,容易食!最驚喜係連魚皮都好惹味,因為煎過嘅關係,魚皮彈牙又香!魚嘅份量好足夠,我哋仲另加咗一碟萵筍,兩個人都食到好飽!下次再encore,可以試吓佢個雞煲!

✨老壇酸菜烤魚✨
2025-01-22 0 views
今天晚上, 我們去到尖沙咀金馬大廈1樓 小魚兒晚餐。在寒冷的冬季,沒有什麼比一鍋熱騰騰的極品鮑魚雞煲更能讓人感到溫暖了。這道菜以半隻雞和四隻鮑魚為主角,鮮美的海味與嫩滑的雞肉相結合,讓每一口都充滿了濃郁的滋味。雞肉經過慢火燉煮,吸收了鮑魚的鮮甜,湯底更是醇厚,令人回味無窮。搭配鮑魚雞煲的,還有一道色彩繽紛的田園蔬菜拼盤。新鮮的時令蔬菜,像是脆嫩的生菜,這些健康的選擇,不僅增添了餐桌的美感,更為整體的口感增添了一絲清新。蔬菜的爽口與鮑魚雞煲的濃郁,形成了完美的對比,讓人感覺到健康與美味的共存。米線的選擇更是恰到好處。米線柔滑細膩,能夠完美吸附了鮑魚和雞肉湯汁,鮮香帶入每一口食物中。煮好的米線,簡直讓人垂涎欲滴。最後,來一杯咸檸七梳打,清新的檸檬味道與微微的鹹味,能有效解膩,讓整個用餐體驗更加完美。這杯飲品不僅能清口,還能帶來一絲爽快,讓人感到焕然一新。

今天晚上, 我們去到尖沙咀金馬大廈1樓 小魚兒晚餐。

2025-01-22
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
$230 (Dinner)
  • 鲍鱼鸡煲
2025-01-22 50 views
咁啱响尖沙咀做完嘢~一個想食雞煲, 一個又想打邊爐, 所以我哋就嚟咗~ 一次過食曬 2樣嘢嘞~雞煲 (半隻) $168我哋仲另外加咗: 油麥菜 $38蓮藕 $36寬粉 $36同兩碟滑牛肉 $88/ 碟上枱後, 侍應小姐溫馨提示: 滾起兩三分鐘 就食得架喇~ 滾起後, 輕輕兜均~再煮一煮 熱一熱, 我哋就起筷了~煎香過嘅雞件, 熟得啱啱好~鹹香惹味, 自自然然一件接一件咁食~雞件嘅份量好夠, 兩個人都過足癮了~食完雞煲之後, 加湯煮滾, 就可以開始打邊爐了~

咁啱响尖沙咀做完嘢~

雞煲 (半隻) $168

我哋仲另外加咗:
油麥菜 $38
蓮藕 $36
寬粉 $36
同兩碟滑牛肉 $88/ 碟

上枱後, 侍應小姐溫馨提示: 滾起兩三分鐘 就食得架喇~

滾起後, 輕輕兜均~
再煮一煮 熱一熱, 我哋就起筷了~

煎香過嘅雞件, 熟得啱啱好~

鹹香惹味, 自自然然一件接一件咁食~
雞件嘅份量好夠, 兩個人都過足癮了~

食完雞煲之後, 加湯煮滾, 就可以開始打邊爐了~

2025-01-19 0 views
😋第一次食烤魚,魚🐟有三款揀,我地揀咗最抵食嘅海鱸魚。條魚比我地想像嘅大條,多肉無咩骨,食落肉質細嫩,厚實,非常嫩滑,應該係煎過再放入烤盤。湯底我地揀咗唔辣嘅「黃金特濃蒜香豆花」,超多炸香過嘅蒜子,仲有蒜蓉同蔥花,味道香濃。其他配料有洋蔥圈,芫茜、滑豆腐、青瓜片、芽菜。底部還有吸收湯味精華嘅寬粉,煙韌又夠味。🍆烤茄子:茄子燒得剛熟,可以一絲絲拉出來食,勁多蒜蓉,夾埋一齊食,味道超正。🍻$99 任飲啤酒90分鐘,可揀Stella 同Sapporo,抵飲👍🏻 倒插啤酒特飲:Hoegarrden Roses x passion fruit 💓 大愛,飲極都仲有咁。

2025-01-18 0 views
星期日趁住放假出左去尖沙咀行下!見涼涼地咁就緊係要去食返啲暖笠笠嘅嘢食啦😬行行下就見到呢間食烤魚嘅「小魚兒」,同太太決定要再訪先得😋海鱸魚 $308一上枱就見到好大條嘅海鱸魚🐟又多肉又嫩滑!而且調嘅味道岩岩好👍唔會太咸!配料亦相當之豐富😬有豆腐、有寬粉、有洋蔥等……炸響鈴 $48炸得脆卜卜👍再點一點落啲烤魚嘅醬汁度,味道又唔錯喎😋都幾入味👍黑牛柏葉 $98好新鮮嘅黑柏葉,好爽口!而且份量都算多👍

海鱸魚 $308

炸響鈴 $48

黑牛柏葉 $98

好新鮮嘅黑柏葉,好爽口!而且份量都算多👍
2025-01-18 0 views
估吾到係尖沙咀可以食到$50以下既lunch!今次試左麻辣肥牛米線 $43,似係原味湯底再倒D麻辣汁,所以湯底偏淡!但肥牛份量都多,仲要係$43!呢個價錢呢個質素,我係接受既!加凍飲都係加$3但佢個麻辣汁幾好味,下次再試口水雞飯!
估吾到係尖沙咀可以食到$50以下既lunch!
今次試左麻辣肥牛米線 $43,
似係原味湯底再倒D麻辣汁,
所以湯底偏淡!
但肥牛份量都多,仲要係$43!
呢個價錢呢個質素,我係接受既!
加凍飲都係加$3

但佢個麻辣汁幾好味,下次再試口水雞飯!
麻辣肥牛米線
2025-01-17 0 views
海鱸魚 (黃金蒜香魚) ($308)萵荀 ($48)白蘿蔔片 ($36)寬粉 ($36)今日去左尖沙咀食烤魚😆😆餐廳總共有海鱸魚,江團魚同凌波魚有得揀,我同朋友揀左海鱸魚,而個湯就想試下唔辣嘅蒜香湯底🧄一上枱嘅時候我就已經聞到有陣好濃蒜香味,真係口水都流哂🤤睇一睇成條魚都鋪滿左蒜頭,唔怪之得咁濃味啦😍😍而試左海鱸魚之後,就發現肉質真係比較實淨,同時都好有彈性好有咬口,係好似海魚嘅口感👍🏻同時,我都叫左一份萵荀、白蘿蔔片同寬粉😋😋上枱嘅時候見到份量都好多,好抵食呀😍白蘿蔔非常清甜冇渣,真係值得一試評分:9/10尖沙咀金馬倫道16號金馬大廈1樓
海鱸魚 (黃金蒜香魚) ($308)
萵荀 ($48)
白蘿蔔片 ($36)
寬粉 ($36)

評分:9/10

尖沙咀金馬倫道16號金馬大廈1樓
2025-01-15 0 views
海鱸魚$308,海鱸魚嘅肉質比較厚實,唔多骨。條魚切開兩邊上枱,見到份量都幾多😶‍🌫️。🐟烤魚口味:上次食左鮮九葉花椒🫑BB豆花味都吾錯,今日想食酸菜魚口味,就揀咗老壇酸菜豆花味,揀咗BB辣配中麻。上枱見到個賣相真係幾吸引,勁大條魚加上個黃色嘅湯汁,湯汁個味道好開胃,麻度方面啱啱開始食完全食唔到麻辣味,要煲耐啲先慢慢出嚟。烤魚入面有🥒青瓜、🧅洋蔥同薯粉🍜、芽菜等等。薯粉索曬汁之後真係煙靭得來又好好味🤤。🍢串燒方面即點即燒,所以都要啲時間等。燒茄子🍆火候啱啱好,上面勁多蒜蓉椒鹽魷魚鬚,炸到金黃酥脆,魷魚🦑口感彈牙

🍢串燒方面即點即燒,所以都要啲時間等。
燒茄子🍆火候啱啱好,上面勁多蒜蓉

椒鹽魷魚鬚,炸到金黃酥脆,魷魚🦑口感彈牙
近日天氣凍左好多呀!🥶 好想食番個暖笠笠既麻辣雞煲🥰,收工後即出尖沙咀,二次回訪主打川菜菜式的《小魚兒》,今次我地揀左個「蟲草花膠雞煲」🍲,小麻,BB辣,叫左一隻雞的份量,所以唔打邊爐了。雞煲的香味就已經令人垂涎三尺,醬汁濃郁,🐔雞肉鮮嫩,花膠份量都唔小,每一口都係滿滿嘅膠原蛋白,真係令人食指大動。我們還點了一道小食「金銀蒜燒黃花魚春」🐟,第一次食呢種整法,覺得真係唔錯。金銀蒜嘅香味同黃花魚春嘅鮮味完美融合,即使凍咗都唔會有腥味,味道一流👍🏻👍🏻👍🏻

2025-01-13 335 views
小魚兒係之前食過,覺得好食再去食嘅餐廳🤪佢最出名食烤魚、酸菜魚或者係雞煲,我當然唔會錯過✌️今次叫咗4樣嘢食😆雞煲(半隻) BB辣BB麻:之前喺第二度食過雞煲完全唔好食🥹但係呢間好夠味😍同埋d雞都仲係滑架,好惹味😋依家嘅天氣食超級正😛有興趣嘅,可以加餸打邊爐( $168 )黃金魚皮:好好食🤤魚皮好脆,都幾大碟,同埋無吝嗇到鹹蛋黃,每一舊都充滿鹹蛋黃香😋食過返尋味( $88 )冰火魷魚:本身好鍾意食水魷,呢個超正👍少少辣,汁勁香,好爽口😍( $88 )清炒萵筍:食咗d辣嘢同炸嘢,食返個清炒萵筍真係好正,炒得超清甜香脆😙( $88 )總括嚟講,嘢食全部都好好食😎Menu入面仲有好多嘢食想嗌,但唔會食得晒😝我係星期六下晝嚟,都幾多人食,記得book枱🥳

2025-01-07
Type of Meal
Dinner
2025-01-11 395 views
明明說好的2025想減肥,但路過聞餐廳見到有烤魚吃的時候,胃和隻腳就開始不安份,不自覺地進去吃食午餐。他們其實有很多午市套餐性價比都很高,但我們就是想食烤魚,所以最後還是叫了烤魚。叫了一份江團魚,搭配老壇酸菜豆花口味。🐟江團魚($348)老譚酸菜湯底裏面有:辣椒、香蔥、豆花、青瓜、大量芫荽、酸菜、蒜蓉和紫洋蔥等等。湯底味道先清後濃,食到後期會越滾越濃。清的時候魚鮮味突出,濃的時候就更顯惹味,都不錯。烤魚滾煮之前有經香煎過,外皮彈牙不容易散,魚肉非常紮實,但同時保留嫩滑嘅質感。豆花則非常滑溜,同濃味嘅烤魚好夾。另外佢哋嘅芫荽份量都真係幾誇張,差唔多一大扎,(平時單點都要$38),係芫荽控嘅福音。🥬每款烤魚都可以自選配菜,個人心水之選是萵筍片、淮山菜。萵筍片嫩口無渣,而且切的薄,容易入味。淮山片清甜粉糯,可以平衡濃膩感😋,如果中意澱粉,可以加上彈牙寬粉,很吸汁,也不錯~~~小魚兒 (金馬大廈) (尖沙咀)尖沙咀金馬倫道16號金馬大廈1樓

🐟江團魚($348)

~~~
小魚兒 (金馬大廈) (尖沙咀)
尖沙咀金馬倫道16號金馬大廈1樓
2025-01-10 458 views
今日涷涷地,想食雞煲,朋友帶我黎呢間,睇吓餐牌都幾多款式,價錢唔算貴,就入去試吓。麻辣雞煲(半隻)我地簡咗小麻小辣,份量都唔算少,一開蓋已經勁香麻辣味,食落d雞非常嫩滑,d醬汁好濃好惹味,d麻辣味勁正,食到停唔到口。辣子雞雖然成碟都係辣椒,但唔算辣,雞肉炸到好乾身,入晒味,唔錯。椒鹽金菇炸得非常香脆,勁大碟,好香椒鹽味,食落唔會太油,點埋喼汁仲惹味。燒茄子上面鋪滿勁多蒜,茄子都好厚身,好多肉,燒茄子加蒜,勁正。燒牛油粟米第一次見咁燒,每件粟米上面都有勁多蒜,仲加埋牛油香味,好好味。龍鳳檸樂食雞煲唔少得飲有汽飲品,龍鳳檸樂夠酸夠爽。

麻辣雞煲(半隻)

辣子雞
雖然成碟都係辣椒,但唔算辣,雞肉炸到好乾身,入晒味,唔錯。

椒鹽金菇

燒茄子
上面鋪滿勁多蒜,茄子都好厚身,好多肉,燒茄子加蒜,勁正。

燒牛油粟米

龍鳳檸樂
雞煲唔少得飲有汽飲品,龍鳳檸樂夠酸夠爽。