2009-04-13 287 views
今日又兩個人向旺角搵食...諗左好耐食咩見無咩點食過葡國野就上黎食下啦!見到都幾多野食下....D set仲做緊7折叫左一位最平ge set $88之後另叫兩款小食先講講兩款小食先啦1)炸馬介休球恕小女子無知...其實我唔知咩叫馬介休...淨係知好出名友人話係葡國ge鹹魚....食落我覺得係整過ge炸薯仔球咁囉...哈哈~不過我幾鐘意食,熱辣辣幾好食2)肉醬焗薯皮出乎意料好好味呀!唔似得出面D so-called肉醬ge茄汁...真係好多肉ge肉醬囉D薯皮絕對唔係樹皮,仲係脆脆地又鬆化一個字:正!Set 裡面有5樣野加朱古力電糕pancake同一杯餐飲1)唔知咩咩薯仔湯睇落唔覺有薯仔...但飲落有薯仔個味道幾好飲...仲幾大碗tim..可以分多一細碗出黎~2)芝士白法焗生豪呢個只可以叫OK...唔覺有豪味...幾鐘意佢D芝士可以拉得好長好長...我覺得好好玩小女子好少見茶餐廳D芝士可以拉得長最重要係...我覺得佢墊底D薯蓉好好味~哈哈3)燒沙甸魚拼葡式雜菜燒沙甸魚要吱D 0檬汁落去食...感覺似日本果D燒魚...我鐘意食!個雜菜就好麻麻地...無咩味咁....都OK ge4)燒豬肋骨配
今日又兩個人向旺角搵食...諗左好耐食咩
見無咩點食過葡國野就上黎食下啦!
見到都幾多野食下....D set仲做緊7折
叫左一位最平ge set $88之後另叫兩款小食

先講講兩款小食先啦
1)炸馬介休球
恕小女子無知...其實我唔知咩叫馬介休...淨係知好出名
友人話係葡國ge鹹魚....
食落我覺得係整過ge炸薯仔球咁囉...
哈哈~不過我幾鐘意食,熱辣辣幾好食

2)肉醬焗薯皮
出乎意料好好味呀!
D薯皮絕對唔係樹皮,仲係脆脆地又鬆化
一個字:正!

Set 裡面有5樣野加朱古力電糕pancake同一杯餐飲

1)唔知咩咩薯仔湯
睇落唔覺有薯仔...但飲落有薯仔
個味道幾好飲...仲幾大碗tim..
可以分多一細碗出黎~

2)芝士白法焗生豪
呢個只可以叫OK...唔覺有豪味...
幾鐘意佢D芝士可以拉得好長好長...我覺得好好玩

小女子好少見茶餐廳D芝士可以拉得長
最重要係...我覺得佢墊底D薯蓉好好味~哈哈

3)燒沙甸魚拼葡式雜菜
燒沙甸魚要吱D 0檬汁落去食...
感覺似日本果D燒魚...我鐘意食!
個雜菜就好麻麻地...無咩味咁....都OK ge

4)燒豬肋骨配飯
豬肋骨我以為佢係有燒汁果D...點知唔知
食落都幾好味呀...D味幾特別
不過可能有D人唔鐘意...但幾合我口味
舊骨都幾juicy..一D都唔乾...
但D飯一人食左一啖就無食...因為實在太飽喇!

埋單$176...都OK呀
食到食唔晒...個肉醬焗薯皮真係好好食

順帶一提~佢D服務真係好好...一級捧!
咩咩薯仔湯~幾好飲
特別又好味的燒豬肋骨配飯
  • 肉醬焗薯皮
  • 燒沙甸魚
2009-01-01 129 views
同個fd兩個人食左218蚊~首先勁快就上左「馬介休炒飯」.... 逼住要先食...好普通,無味無道,不試也罷。等左好耐,終於有「紅酒燴牛尾」,味道都okay,但係食多兩淡就覺得太鹹,而且食到有少少焦味。之後,主角「豬肋骨」出場,賣相奇差,無汁...干到七彩,食落太大陣檸皮味,實左令人聯想起洗潔精的味道。好。除夕夜都太把位剩,最適合趕唔切訂位既人士 !!BAD EXPERIENCE !
同個fd兩個人食左218蚊~
首先勁快就上左「馬介休炒飯」
.... 逼住要先食...好普通,無味無道,不試也罷。
之後,主角「豬肋骨」
除夕夜都太把位剩,最適合趕唔切訂位既人士 !!

BAD EXPERIENCE !
2008-12-30 97 views
一黎先送左碟燒羊脾我地試食味道唔錯值得一提既係燒牛仔骨燒得岩岩好葡國雞比其他葡國菜黎講算係好waiter幾好笑容最唔好係有兩碟飯遲左黎d餸食晒先黎
一黎先送左碟燒羊脾我地試食
味道唔錯

值得一提既係燒牛仔骨
燒得岩岩好

葡國雞比其他葡國菜黎講算係好

waiter幾好笑容

最唔好係有兩碟飯遲左黎
d餸食晒先黎
$80 (Dinner)
  • 燒牛仔骨
2008-12-13 42 views
12月7日去食, 慶祝爸爸生日, 見openrice 最近食評都幾好, 黎試一試去到餐廳, 連埋我地得兩枱人, 心感不妙..叫左燒風膳-- 勁少....得六舊細細舊... 雖然係話$45, 但係個樣present出黎好唔大方兩份牛仔骨--呢個就幾好食, 幾香紅酒牛尾-- 味道一般la燒羊脾2磅半-- 一d羊ge感覺都冇... 又乾...海皇湯-- 有d"海鮮"物體ge 忌廉湯, 無乜特別炒耶菜--正常~有個類似香橙骨ge野(唔記得叫咩名, 佢個名好聽好多)-- 食落就係香橙骨咁la, 家姐就覺得似洗潔精味佢仲唔聲唔聲送d燒羊比每枱客, 落order o個時又唔講, 好在我地嗜羊, 如果唔係我會唔開心囉... 自己叫左羊又送羊..咁鬼多羊...d侍應超級唔識做, 個個d感覺都好似新黎咁, 講野又細聲我地有個蛋糕諗住食完飯上la, 點知成張枱d野執都未執就想放個蛋糕落黎... 張枱一個位都冇, 又污糟, 點放個蛋糕落黎呢?? 要"喝"住佢地, 佢地先識執左d野先仲有~ 佢地用恒生咭簽賬係有九折ga! 你唔問佢唔會講, 記住問!! 不過只限散叫, 套餐冇折
去到餐廳, 連埋我地得兩枱人, 心感不妙..
叫左
兩份牛仔骨--呢個就幾好食, 幾香
紅酒牛尾-- 味道一般la
燒羊脾2磅半-- 一d羊ge感覺都冇... 又乾...
海皇湯-- 有d"海鮮"物體ge 忌廉湯, 無乜特別
炒耶菜--正常~

d侍應超級唔識做, 個個d感覺都好似新黎咁, 講野又細聲

影出黎已經大舊左~
gd
2008-12-12 35 views
昨天朋友生日, 找找下便到了這間, 其實多年前已來過我們二人點了燒風鱔 – 特價 $45 ,好吃, 大件, 我們好彩的是那碟特別肥美, 雖然不是太脆, 另碟上還有沙律跟馬介休炒飯 – 一般紅酒牛尾煲 – 很大煲, 而且很 “林”蒜蓉炒什菜 – 很多款菜, 而且不是太多 “平菜” , 例如有西蘭花, 菇, 椰菜等另外每人送了兩件羊脾, 可惜硬到咬不到生意應該可以好一點, 因為那個中心很多食市都關門了
昨天朋友生日, 找找下便到了這間, 其實多年前已來過

我們二人點了

馬介休炒飯 – 一般

紅酒牛尾煲 – 很大煲, 而且很 “林”

另外每人送了兩件羊脾, 可惜硬到咬不到

生意應該可以好一點, 因為那個中心很多食市都關門了

2008-11-24 1 views
早幾年已經食過呢間,覺得都ok,當時要排隊等位架。上個月去已經無乜人,覺得佢生意真係麻麻地,但係食物服務仍然唔錯。上星期四,女友表弟由英國來港,鬼佬難服待,又唔食得海鮮又唔食中菜又唔食生野。所以諗諗下就黎左呢間餐廳。一入都去,都係無乜人,有d擔心因為人客唔多令到d野唔新鮮。不過侍應小姐真係好nice,又介紹呢樣又介紹果樣,最後我地點左幾樣野。海盜羊脾---斷磅計既,54/磅,我地叫左磅半,都ok,個汁幾特別。75分牛仔骨---26/塊,4個人點左2塊都夠食!!肉汁豐滿,燒得啱啱好!! 必食!! 95分燒風鱔---45蚊,超正!! 皮脆肉滑!! 必食!!100分萄國雞飯---唔記得左幾錢,無期望之下既驚喜!!雞夠多,飯夠熱,汁調味剛剛好!!個人認為唔錯,80分最令我impress既係服務真係一流,好舒適,輕輕鬆鬆兩個鐘~~衷心希望佢生意會好d!!
早幾年已經食過呢間,覺得都ok,當時要排隊等位架。

衷心希望佢生意會好d!!
$90 (Dinner)
  • 牛仔骨
  • 燒風鱔
2008-11-14 9 views
今日同男友行左好耐都唔知食乜, 結果黎左呢度試新野...........其實一出電梯真係嚇左一跳, 間野冇客0既 仲以為行錯路, 但原來唔係, 佢只係將D客安排坐卡位, 所以中間咪冇晒人囉我地叫左一個 set dinner (鮑片帶子焗飯), 馬介休薯球, 燒風鱔...........其實果老細都幾識做生意, 响我地等餸0既過程中, 每枱送一客燒羊脾 (大概有五六片左右) 供試食, 令你唔會有等待0既感覺.馬介休薯球: 皮好脆, 入面軟綿綿, 仲好香添燒風鱔: 冇骨, 皮脆, 點埋個蜜糖汁就簡直 perfect, 加有一大舊沙律作伴菜, 可以 balance 番我地今次冇叫甜品, 因為冇乜選擇, 但 service 唔錯, 佢會話埋俾你知某餸加某調味料會更好食, 更主動攞埋俾你添

其實一出電梯真係嚇左一跳, 間野冇客0既

馬介休薯球: 皮好脆, 入面軟綿綿, 仲好香添

試食燒羊脾
燒風鱔
$85 (Dinner)
試食燒羊脾
燒風鱔
2008-11-10 32 views
上星期五兩個人去食晚餐, 原本因為多人, 所以坐不到卡位,所以先被安排坐著其他的位置, 沒多久有客人離開,侍應服務很好, 安排我們最終可以有卡位坐,選擇很少, 要了三味菜:1) 香腸炒雜菜, 可惜找不著香腸, 味道 OK 啦2) 非洲雞, 同想像的樣子有段距離, 不過味道又不差3) 燒倉魚, 略嫌細條, 味道甜的, 不大吃得慣總的來說, 服務幾好, 只是食物選擇較少, 及沒甚特別, 價錢則稍微偏貴
上星期五兩個人去食晚餐, 原本因為多人, 所以坐不到卡位,
所以先被安排坐著其他的位置, 沒多久有客人離開,
侍應服務很好, 安排我們最終可以有卡位坐,
選擇很少, 要了三味菜:
1) 香腸炒雜菜, 可惜找不著香腸, 味道 OK 啦
2) 非洲雞, 同想像的樣子有段距離, 不過味道又不差
3) 燒倉魚, 略嫌細條, 味道甜的, 不大吃得慣

2008-11-07 7 views
有日同流沙包去佐食葡國菜, 我地叫佐個二人世界套餐, 有焗青口, BB孔鴿, 燒豬頸肉, 菜, 海鮮炒飯, 同埋甜品雪糕班戟, 另包兩杯飲品. 我覺得個套餐都算幾抵食, 兩個人食真係超飽. 唯一係個炒飯我覺得味道麻麻地, D飯好乾. 我鍾意佢D飲品唔係淨係得咖啡或茶, 佢有D特別既飲品可供選擇, 我叫佐杯薄荷朱古力, 味道幾得意~ 同埋個waitress有禮貌同服務週到, 唔錯呀~~

同埋個waitress有禮貌同服務週到, 唔錯呀~~
2008-10-18 11 views
今日 1:30pm Thxdtsdd 又來到旺角搵食, 之前到兆萬中心睇玩具就很多了, 今次就去 8 樓的小飛象葡國燒烤餐廳吃午餐, 可以始終係上樓食店, 客人不多, 不多於 10 檯客人. 所以服務員的招呼都不錯, 上菜也很快!我們 2 人點了兩個不同的午餐, 大家都揀了羅宋湯, 味道跟其他餐廳分吃不大, ok 啦! 蒜溶包幾香口, 好吃! Thxdtsdd 吃的是黑椒雞扒飯, 雞扒煎得幾香口, 不過唔夠嫩, 有少少"鞋", 醬汁都唔錯!女友吃的是燴牛尾飯, 估唔到製作都幾認真, 牛尾用鍋分開上, 熱騰騰, 加了不少分數. 牛尾煮得不錯, 很入味, 可是其中兩件煮焦了, 醬汁也是 ok! 埋單 $85, 價錢不貴, 服務也好, 食物味道就一般啦, 如果在旺角想不到好食店, 這兒都可以一試的. 相片可參考:http://hk.myblog.yahoo.com/thxdtsdd/article?new=1&mid=1861

相片可參考:
$43 (Lunch)
2008-10-09 8 views
昨晚約了大班舊同事來這兒接某人炸彈。我們一行十二人,共叫了以下食品︰海盜燒羊脾 (4 磅)︰冇試,因為怕羶,但用爐坐熱的汁好像不錯咖喱牛腩︰咖喱唔夠香辣,薯仔、蘿蔔、洋蔥等配菜份量都好少葡式燴牛脷︰牛脷是薄切那種,雖然炆得頗腍,但未入味,而且口感不太好,個汁的美道亦好奇怪燒風鱔︰我覺得唔係燒,而且炸,完全冇燒o既應有風味葡國雞飯︰冇試燒咸豬手︰個人認為是晚最見得人的一個菜式,豬手先炸再燒,肉質肥美,不錯肉醬意粉︰冇試馬介休炒食︰味道偏淡,而且食炒得不夠乾身馬介休薯球︰從未食過咁難食o既馬介休薯球,外層唔夠脆,內裡的薯蓉又乾,完全吃不出有馬介休的味道燒豬肋骨︰有朕果皮味,燒得頗香,略嫌瘦了一點白汁焗西蘭花︰冇試葡汁焗四蔬︰個汁不俗,四蔬好足料,有椰菜花、西蘭花、洋蔥、蘑菇等,但不明白點解會用小棠菜?總括來說,食物水準麻麻,但服務殷勤,值得一讚,可是上菜速度極慢,點菜後逐樣上,我們十多個人,大部份時間都係得一兩點喺枱,點分好呢?
咖喱牛腩︰咖喱唔夠香辣,薯仔、蘿蔔、洋蔥等配菜份量都好少
燒風鱔︰我覺得唔係燒,而且炸,完全冇燒o既應有風味
葡國雞飯︰冇試
肉醬意粉︰冇試
馬介休炒食︰味道偏淡,而且食炒得不夠乾身
燒豬肋骨︰有朕果皮味,燒得頗香,略嫌瘦了一點
白汁焗西蘭花︰冇試

一向很少到旺角,上周六與老公一起到旺角處理樓宇放盤事宜,便順道到旺角"醫肚"去。前陣子往澳門一趟,一致認為葡國菜好吃又有特色,實在有意尤未盡之感,於是便決定光顧旺角區的葡國菜館。選擇了小飛象葡國燒烤餐廳後,老公點了幾道菜:燒牛仔骨:最棒這一道菜,肉連骨也醃得相當野味與入味,牛仔骨的肉質除了很嫩,仍保留一定的肉汁,而面層亦嚐到焦脆的感覺焗葡國雞飯:完全沒有雞味的葡國雞飯,用雪雞來形容最為貼切不過。招牌菜葡國雞飯烹調得相當普通,葡汁咖哩味淡,調校得更令人缺乏胃口蒜香炒時蔬:時蔬主要包括西蘭花、甘筍及椰菜。蔬菜爽口,蒜味亦濃,但嫌雜菜過於油膩燒風鱔:最敗筆之作,在香港重來也沒吃過"超"多骨的燒風鱔,每一口都是啖啖骨,真的不明白在上卓前為何不清理掉所有鱔骨?要知道八十多元一碟"超"多骨的燒風鱔確實很不便宜。除了多骨外,燒風鱔相片看似很脆口但現實中鱔皮極之稔身,要知道葡式燒風鱔是葡國的名菜,但小飛象葡國燒烤餐廳雖掛上"燒烤"之名,卻不能燒得皮脆,亦不知道廚師夠竟是不懂還是懶得起骨,建議廚師再度深造他的廚藝。我也永遠不會忘記自己曾到過小飛象吃過相當駭人的燒風鱔。從前很喜歡看亞視有一晚間特備節目「澳

從前很喜歡看亞視有一晚間特備節目「澳門諸事里」,節目專門介紹澳門的餐廳及好去處,記憶中,小飛象葡國餐廳好像是節目介紹之列。不知道此間小飛象葡國餐廳是否就是澳門的過江龍,如真是的話,我想下次到澳門,真的不必光顧了。
由於叫了四道菜,只有一道菜是令我甚為滿意,而且此間葡國餐廳給我的感覺是頗有港式口味,因此決定送上一個"喊"面。
$120 (Dinner)
  • 燒牛仔骨
2008-07-27 24 views
友人生日, 星期五晚幾乎所有食肆都滿座, 壽星女想試試葡國菜, 於是就來到小飛象, 八時左右, 仍有大量吉檯, 即時入座。環境不算大, 檯與檯之間空間太少, 有點擠迫。沒什麼氣氛可言, 裝潢跟一般餐廳無異, 如果只有2-3人, 必坐卡位, 比較舒服。 經過一番商議之後, 我們點了一個四人餐、額外點了五個Side dish和Main dish。四人餐(附上餐湯和飲品各四)馬介休球配沙律:吃不出有馬介休味道, 薯球內只有少量馬介休, 事實上跟普通炸薯球沒分別, 但勝在入口香脆。沙律好HEA, 生果毫不新鮮。燒豬肋骨:賣相唔錯, 燒得幾靚仔。可惜肉質好乾好鞋, 肉的部份好少, 條骨好大。如果有SAUCE ON SIDE就好啦, 冇咁DRY。燒乳鴿:BB乳鴿, 好細隻, 沒有吃, 味道不能評。檸汁龍脷柳:打算吃的時候發覺早已給兩位男士清碟了><蒜香炒時蔬:最滿意的一碟。有西蘭花和椰菜, 炒得幾香&爽口, 面頭鋪上炒蛋白和炸蒜, 蛋白好軟滑, 結果由女士們清碟。馬介休炒飯:飯炒得幾乾身, 不會太油, 除了馬介休的咸之外, 味精都幾重手, 咸左D, 味道一般。薯蓉田螺:小妹甚少吃田

四人餐(附上餐湯和飲品各四)
燒乳鴿:BB乳鴿, 好細隻, 沒有吃, 味道不能評。
檸汁龍脷柳:打算吃的時候發覺早已給兩位男士清碟了><

薯蓉田螺:小妹甚少吃田螺, 這個牛油味好重, 肉質都幾爽, 起碼唔會咬唔開, 都唔錯既。
葡式海鮮意粉(X2):預期是葡汁, 結果是茄汁來的, 感覺很像茶餐廳吃的茄汁意粉, 味道都ok, 酸酸甜甜, 幾醒胃, 不過海鮮份量好少, 洋蔥則太多有掩人耳目之嫌。卻賣$78好唔抵。
芝士白汁焗西蘭花(全名忘記了):白汁夠杰, 芝士都蠻多, 夾起西蘭花時果然有「起司」的效果, 清淡的西蘭花中和了兩者的味道, 一點也不漏, 味道幾好。
芝士焗海鮮意粉:情侶友人遲來, 由他們獨享。這個海鮮較多, 味道方面, 他們都幾滿意。

整體食物是可以接受, 可惜質素一點也不葡式, 似茶餐廳多d, 價錢還要貴一倍
。真沒法跟在澳門吃的相提並論(吃過就會有比較了)。服務都不錯, 由於有人生日(不收切餅費), servers很快清檯後給我們新的碟和刀刀叉叉食cake, 都好滿意。唯獨是一位亞姐級server全程對我們黑臉, 十問九唔應, 原因不明。
燒豬肋骨
葡式海鮮意粉!?
芝士白汁焗西蘭花
$93 (Dinner)
芝士白汁焗西蘭花
2008-07-04 11 views
We came here on a late friday, and the restaurant is only half full.A good place to settle down for a big group of people who just want to eat and chat.The restaurant is beautifully decorated, almost vintage, and it feels like you’re in a different country.Food wise, it is quite cheap, after ordering numerous dishes, it worked out around 80 dollars per person.Ordered:Fried potato ballsPortuguese curry chickenLamb chopsDuck in vinegar sauceBroccoli in Portuguese sauceOx-tail in wine saucePasta in

Ordered:
Fried potato balls
Portuguese curry chicken
Lamb chops
Duck in vinegar sauce
Broccoli in Portuguese sauce
Ox-tail in wine sauce
Pasta in white sauce

The potato balls tasted a bit dry, but the ketchup made up for it, inside it contained bacon pieces, cheese.
Portuguese curry chicken tasted spicy, and had a coconut flavour to it.
The lamb chop were tender and juicy, originally wanted the chicken legs, but they were sold out.
Duck in vinegar sauce was confused with the ox-tail because of the colour, but the duck tasted alright.
Broccoli was a bit undercooked.
Ox-tail was good, strong in wine.
Pasta was good too.

Finally we had the cane and carrot drink, which was really nice, not too sweet, and you can taste it is boiled purely from those ingredients.
叫左個二人 198 套餐兩個人得以下的食物 : 紅湯或白湯, 加片飽一隻乳鴿, 加幾片豬頸肉一碟炒菜一 " 小 " 碟炒飯兩件班 cake加兩杯餐飲。即係每人 110 蚊, 食左個連快餐店套餐的套都不如的餐。雖然物價漲得勁, 都唔好咁呀, 110 蚊食半隻乳鴿、豬頸肉加炒菜加炒飯。
叫左個二人 198 套餐

兩個人得以下的食物 :
紅湯或白湯, 加片飽
一隻乳鴿, 加幾片豬頸肉
一碟炒菜
一 " 小 " 碟炒飯