2021-08-27 645 views
唔休做,所以點對客都得意粉黎左5分鐘,就係咁催人食快啲,交返張台出黎,午餐時間想做多幾台客,但係唔係咁做囉。隔離台岩岩食完,岩岩放低餐具就俾人催,望到都慘。客人仲呆左「岩岩食完咋喎⋯⋯」「咪係囉,所以叫你快啲交返張台出黎」如果係午餐時間,個意粉黎到之後,你仲可以坐到15分鐘,當你贏😁 仲有,記得千其千其唔好放低餐具,啲staff做野會好快手,如果你地仲禁電話,一陣搶你碟意粉。同場加映,今次唔係staff鬧客,今次係老闆娘同staff鬧大交,拍晒台,呢啲餐廳,真係不了。blacklist 上樓上 是但一間食吧啦去食茶記仲開心過係呢間野
唔休做,所以點對客都得

去食茶記仲開心過係呢間野
2021-07-29 771 views
係葵涌返工嘅朋友仔一定食過位於KCC商場地鋪Little Prince~位置唔起眼,但一到中午離遠就會見到門口有好多人排隊同等外賣~先不評論食物質素,但老闆娘嘅態度就真係認真麻麻!親身經歷過俾佢呼喝,就完全明白點解Openrice大部分食評都指態度差劣問題。午市套餐係各種款式嘅意粉套餐,套餐包一杯熱飲(咖啡、奶茶、檸水、檸茶),凍飲另加$2,是日餐湯加$5,另外可以加多小小錢轉咖啡、鮮奶、梳打系列飲品。本身唔飲咖啡奶茶,通常都係飲凍檸茶。🍝 煙三文魚、煙肉、忌廉白汁意粉(+凍檸茶)$58評分:★★★★☆平時都叫開呢個意粉,水平一直都Keep到,只係試過一次個意粉整體會略咸。意粉分量對於女士黎講剛好,即叫即煮,上菜時夠熱,意粉口感適中煮得剛剛好,唔會過淋或過硬,夠哂彈牙,煮意粉時間掌握得好好。忌廉白汁意偏向濃稠,奶味偏重,意粉做到掛汁。煙三文魚、煙肉份量算多,煙肉唔係煎左香脆個隻,只係普通加落去煮,但兩者個咸味配合埋個意粉剛剛好,食哂唔會話覺得好口乾。可以食辣嘅朋友仔就記得問店員拎埋辣椒tabasco加落意粉,頓時令到油膩感減半!-----------------------------

煙三文魚、煙肉、忌廉白汁意粉

🍝 煙三文魚、煙肉、忌廉白汁意粉(+凍檸茶)$58
評分:★★★★☆
冬蔭公鳳尾蝦意粉

🍝 冬蔭公鳳尾蝦意粉(+凍檸茶)$58
評分:★★★☆☆
意粉一如既往上面所描述嘅出色,有冬蔭公味道,酸酸辣辣,食得出有加到椰汁嘅味道,配料算豐富,有約4-5隻鳳尾蝦,爽脆得黎唔會有雪藏味,有埋蕃茄仔、草菇、幾片煙肉,喜歡食冬蔭公嘅可以一試。
麻辣牛肉意粉

🍝 麻辣牛肉意粉 $60
評分:★★★☆☆
值得一提係呢間店每個月都會推出一款限定的新口味意粉,為顧客帶黎小小驚喜,食厭左日常嘅餐牌都可以試下新口味。鍾情食辣嘅我見到🌶麻辣口味又點會放過!意粉質地冇得點挑剔,講番今次個麻辣牛肉味,醬汁夠哂麻辣,食到中段已經Feel到個咀麻麻地,個辣度正常,唔算太辣,屬於大眾可接受嘅辣度。牛肉唔鞋口,幾滑身,夠哂入味,一碟意粉都有好多塊牛肉,絕對唔孤寒。意粉有埋紅蘿蔔絲,爽爽脆脆。但呢個意粉愈食愈覺得膩,食過一次唔會再Encore。

🌟總括:款式多,即叫即煮,價錢OK,所有意粉質素中上,隨便叫都唔會有中伏或大嘅問題出現。但態度問題有待改善。
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$60 (Lunch)
煙三文魚、煙肉、忌廉白汁意粉
2021-07-28 458 views
成間餐廳由老闆娘到啲待應係極之無禮貌估計成間店首要晌度返工係要識串啲客人次次問你食野都黑口黑面態度永遠係唔理你感受你要晌度食就要受得起呢度氣食物幾好食都無用。貼錢買難受本人由2020年幫襯,直到今年足足有九個多月,放個牌唔合佢地心水又唔可以叫野慢又唔可以,忘記量體溫又俾人黑面收錢果位老闆娘, 連找錢都係十分不情願慢條斯理找錢,仲要面露不悅之色
成間餐廳由老闆娘到啲待應係極之無禮貌
估計成間店首要晌度返工係要識串啲客人
次次問你食野都黑口黑面
態度永遠係唔理你感受
你要晌度食就要受得起呢度氣
食物幾好食都無用。貼錢買難受
本人由2020年幫襯,直到今年
足足有九個多月,放個牌唔合佢地心水又唔可以
叫野慢又唔
可以,忘記量體溫又俾人黑面
收錢果位老闆娘, 連找錢都係十分不情願
慢條斯理找錢,仲要面露不悅之色

侍應會:搶你隻碟,搶你隻杯. 成間餐廳D人員無有人識講:唔該,多謝,sorry,對唔住.......自己諗服務:由攞飛開始,原來係唔跟飛.侍應叫邊個入就係邊個入㗎唔跟次序,.......服務差過「澳洲牛奶公司」.食物: 中規中矩飲品: 多甜, 極細, 多冰環境: 本來ok嘅,但當你坐滿曬人,唯一條通道仲要排滿人買飯.感覺就差過自己喺屋企食.

食物: 中規中矩
飲品: 多甜, 極細, 多冰
2021-07-23
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$80 (Lunch)
2021-07-23 273 views
未入坐已經要black list!安排位置久佳,態度惡劣!都未試過要食lunch 要食到咁嬲嬲豬!老闆娘自己安排坐位有問題,仲要發脾氣!淨係等位就已經令到個人嬲到爆!未入坐又叫你落單,有位又話唔係我地既,仲要叫你再等!之後又要漏單,仲要趕客走!如果唔係已經叫野食,而且趕時間,真係想即轉去第二度食!咁既態度,根本就係唔想做生意既!如果唔想做就唔好做呀嘛!何必要食客受氣呢!你又做得唔開心,又要食客唔開心😫! 何必呢?!
未入坐已經要black list!安排位置久佳,態度惡劣!

2021-07-23
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$56 (Lunch)
2021-07-21 383 views
11:48分入到餐廳,當時得一枱客。因為我一個人就安排坐二人枱。櫈都未坐好就叫我系出面落單先。。好喇落完等野食到。。我12:10度食完個意粉。即收走。但我仲有杯野未飲完。飲左幾啖又走黎想收走。我話未飲完。過左5分鐘。可能lunchtime 時間多人,就叫我準快交枱。走個陣12:20。如果咁趕客就唔好俾人堂食。堂食又唔俾人坐。正常食飯時間一小時。一食完即收走。連俾人休息一下都唔得。真系去m記坐下食個包無咁激氣。一系你寫明入坐只能食半小時😡😡😡如果因爲出面多人等位就趕客走。。咁做咩生意。。我唔會黎第二次
2021-07-03 371 views
檳城喇沙蝦意粉🍝見佢期間限定所以試試。喇沙味都係有少少既🙈大概有三至四隻蝦,啲蝦偏細隻,食落口都唔會覺得霉,但又唔會係新鮮彈牙。入邊仲有幾條仿蟹柳。個意粉講真一定唔係高質,但又未至於難食,叫做可以食得飽。朱古力香蕉熱香餅🍌嚟到發現,嘩,個份量少到呢🤦🏼‍♀️明明都係30幾蚊包一杯飲品,但熱香餅得三細塊,而且仲係好薄,食完好似冇食咁。上面啲朱古力同香蕉就正常啦。 杯抹茶仲要加錢,但講真呢個價錢一啲都唔抵食,葵興仲有好多呢個價位嘅好西食🥴
檳城喇沙蝦意粉🍝

朱古力香蕉熱香餅🍌
嚟到發現,嘩,個份量少到呢🤦🏼‍♀️

😡😡😡剩係叫過外賣食食食ok少少偏鹹啦今日見有位第一次堂食本身食落都無咩嘢食食吓有知牙籤係碗意粉入面仲有斷咗,折開一半咁樣唔係有人用過都好難整到咁樣覺得極污糟嘅情況下都係叫侍應過嚟處理侍應見到有問題就同收銀講就開始嚟料啦😡😡😡收銀話帶諷刺咁開始大聲自言自語🤷🏻‍♀️想同全間餐廳啲人咁串我「哈,又會有牙籤嘅🙄碟碟都無剩係你有囉!我真係唔明呀!⋯」🤯🤯🤯🤯🤯🤯🤯🤯🤯大聲夾惡屈返落個客到👏🏻👏🏻👏🏻惡人先告狀我都係第一次見你餐廳衛生做得唔好賴落個客到 👍🏻成張檯都無牙籤提供個收銀都好意思講得出🤷🏻‍♀️咁嘅衛生+服務態度真係絕!對!唔!會!有!下!次!🤗🤗🤗食完衝擊太大上嚟openrice見到劣評如潮主要都係講收銀個女人🥱同埋餐廳食物有蟲個啲🤢奉勸大家真係唔好試p.s. 原本打算換過碟就算無諗過要劣評所以無影牙籤意粉嘅相俾人黑完面之後😤真係不得不劣評
😡😡😡剩係叫過外賣食
食食ok少少偏鹹啦
今日見有位第一次堂食
本身食落都無咩嘢
食食吓有知牙籤係碗意粉入面
仲有斷咗,折開一半咁樣
唔係有人用過都好難整到咁樣
覺得極污糟嘅情況下
都係叫侍應過嚟處理
侍應見到有問題就同收銀講
就開始嚟料啦😡😡😡

收銀話帶諷刺咁開始大聲自言自語
🤷🏻‍♀️想同全間餐廳啲人咁串我
「哈,又會有牙籤嘅🙄
碟碟都無剩係你有囉!
我真係唔明呀!⋯」

🤯🤯🤯🤯🤯🤯🤯🤯🤯
大聲夾惡屈返落個客到👏🏻👏🏻👏🏻
惡人先告狀我都係第一次見
你餐廳衛生做得唔好
賴落個客到 👍🏻
成張檯都無牙籤提供
個收銀都好意思講得出🤷🏻‍♀️
咁嘅衛生+服務態度
真係絕!對!唔!會!有!下!次!

🤗🤗🤗

p.s. 原本打算換過碟就算
無諗過要劣評所以無影牙籤意粉嘅相
俾人黑完面之後😤真係不得不劣評

2021-05-17 621 views
3年前在呢區工作,成日幫襯外賣~意粉好食!因為一人工作下,無試過堂食3年後今日又返嚟呢區工作,有幫襯過下午茶都Ok,早幾日約了朋友lunch,無咩睇過OpenRice食評就直接約呢間感受 - 同樓下食評如出一轍之所以寫食評都係因為早幾日既lunch唔太好受,想等人有心理準備,原來已經有咁多人提醒要齊人先入座, 理解的齊人了,侍應好似金魚記憶咁又問係外賣定堂食?目測店入面無位 但侍應同收銀溝通後立馬叫我地入去 邊指住一張坐滿人嘅檯叫我地坐(我倆滿腦子黑人問號? )然後話一陣坐呢度 又叫我地出返去等心中已有點不爽有位了可以到收銀買飛朋友唔食得生野,多口問一句秋葵意粉的秋葵係咪熟的?收銀即刻勁串咁回應:秋葵點會生呀?!我答:秋葵係可以生食的,我未食過點知你呢度會唔會煮!?然後取了號碼牌坐下了野飲好快到等左陣收銀員突然在後方勁大聲地說:d號碼牌要掛上分隔板我地先會睇到架!唔只我地 左右既人都無咁做大姐,你要人咁做 收錢比號碼牌時可以講聲!講左客人無做你再提醒甚至乎自己可以出手做囉唔係咩都無講一野話人果一刻我以為自己在監獄開緊餐!話晒都係你嘅客 有返少少基本禮貌好!然後意粉等到快圓寂都未嚟,好
3年前在呢區工作,成日幫襯外賣~意粉好食!
因為一人工作下,無試過堂食

感受 - 同樓下食評如出一轍

要齊人先入座, 理解的
齊人了,侍應好似金魚記憶咁又問係外賣定堂食?
然後話一陣坐呢度 又叫我地出返去等
心中已有點不爽

有位了可以到收銀買飛
朋友唔食得生野,多口問一句秋葵意粉的秋葵係咪熟的?
收銀即刻勁串咁回應:秋葵點會生呀?!
我答:秋葵係可以生食的,我未食過點知你呢度會唔會煮!?
然後取了號碼牌坐下了

野飲好快到

等左陣

唔只我地 左右既人都無咁做

大姐,你要人咁做 收錢比號碼牌時可以講聲!
講左客人無做你再提醒甚至乎自己可以出手做囉
唔係咩都無講一野話人

果一刻我以為自己在監獄開緊餐!
話晒都係你嘅客 有返少少基本禮貌好!

然後意粉等到快圓寂都未嚟,好彩我地唔趕時間
印象中外賣都唔會等咁耐
堂食隊同外賣隊係咪唔同?

撇除惡劣的服務態度
意粉同以前一樣好食嘅 款式都特別
但咁落去真係唔得囉 襯樓上好多吉舖

PS:
坐左一陣已經見附近既人不斷要搬檯 其實好煩擾

留意到隔離枱 係下一個單號 叫左同我一樣的意粉
通常都會一齊整吧
但見佢隔左好耐先有得食,估計真係逐碟逐碟整(如無刻意遲送餐)難怪等咁耐
2021-05-14
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
2021-05-10 588 views
我一個人去食, 高架一人位full左, 我指住2人長方枱話想坐, 侍應答應了, 我坐在半邊sofa位買左飛後, 高架一人位吉左, 老闆娘聲大大指示我搬去高架一人位, (塊玻璃沒有磨紗), 我不甘示弱並拒絕, 我話我而家著裙唔會坐果D一人位, 你頭先侍應也答應我可以坐長方枱, 唔俾坐我一早唔買野就走丫麻, 哼跟住佢冇堅持.食物本身冇問題,侍應也勤快.我今日食麻辣牛肉忌廉意粉(5月份限定)個意粉好好食添, 汁夠杰, little spicy, 牛肉也大大舊.隔離位有三個女生食完pasta但未飲完drink想hea坐傾下計,點知出面有人等位, 侍應立即開聲送客哈緊係俾老闆娘訓練有素.著便服/冇著黑色職員制工服果個便是老闆娘.如果冇咗嗰個女人可以再去.服務:想俾負分, 一星都俾多佢
我一個人去食, 高架一人位full左,
買左飛後, 高架一人位吉左,
老闆娘聲大大指示我[必須]搬去高架一人位, (塊玻璃沒有磨紗),
我不甘示弱並拒絕, 我話我而家著裙唔會坐果D一人位,
跟住佢冇堅持.

食物本身冇問題,侍應也勤快.

我今日食麻辣牛肉忌廉意粉(5月份限定)

點知出面有人等位,
侍應立即開聲送客[你地食完野應該離開啦喎, 我地出面有客等緊]
哈緊係俾老闆娘訓練有素.

著便服/冇著黑色職員制工服果個便是老闆娘.
如果冇咗嗰個女人可以再去.

服務:想俾負分, 一星都俾多佢
麻辣牛肉忌廉汁意粉
2021-05-10
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
麻辣牛肉忌廉汁意粉
2021-05-05 411 views
老闆娘日日鬧客,仲要叫客收聲,不知所謂。員工又趕住收碟,衰過茶餐廳!同時間可以有兩個食客同個老闆娘舌戰,史上第一次見。我強烈建議老闆娘去睇精神科醫生。大大聲叫個食客收聲,係咩服務態度?!老闆娘仲要大大聲講「我哋冇收+1!」大聲呼喝食客叫佢去攞飛。但係如果你係識老闆娘,佢就可以幫你留位!去食個晏比人鬧,垃圾little prince!同一時間目擊員工喺食客未食完情況下老闆娘雙手搶佢碟!仲要死撐有問過食客食完未!
老闆娘日日鬧客,仲要叫客收聲,不知所謂。
員工又趕住收碟,衰過茶餐廳!
同時間可以有兩個食客同個老闆娘舌戰,史上第一次見。
我強烈建議老闆娘去睇精神科醫生。
大大聲叫個食客收聲,係咩服務態度?!

老闆娘仲要大大聲講「我哋冇收+1!」
去食個晏比人鬧,垃圾little prince!

2021-05-05 434 views
我同朋友食咗23分鐘,佢即刻搶我未食完嘅麵,係搶! 我同佢講我未食完,佢仲係搶我碗麵。旁邊有個男人都一齊鬧,話佢茶餐廳嘅服務!個收銀大媽仲要大罵我地,叫我地收聲!再者,此餐廳飲品淡而無味!
再者,此餐廳飲品淡而無味!
2021-04-13 599 views
朋友介紹葵興KCC有間好好味嘅意粉店,但一上OpenRice睇食評就嚇一嚇既然Little Prince 唔做晚市, 我決定買外賣返屋企食,亦可減少不必要嘅創傷😅香辣蒜片煙肉意粉- 少少辣多蜆肉,用蒜頭炒嘅意粉香味無得輸煙三文魚煙肉忌廉白汁意粉- 比我想像中多料,煙肉同三文魚一疊一疊咁,忌廉白汁又夠creamy! 冬陰功鳳尾蝦意粉- 係三個意粉之中最驚喜嘅味道冬陰功味意粉出邊好少見,又唔會太辣,冬陰功味又夠特別,最重要啲鳳尾蝦好大隻,真係好抵食雜菜湯唔係杰撻撻個種,亦都係足料好味其實食物真係好好味,希望服務質素有待提升啦😉

香辣蒜片煙肉意粉- 少少辣多蜆肉,用蒜頭炒嘅意粉香味無得輸

冬陰功鳳尾蝦意粉- 係三個意粉之中最驚喜嘅味道

雜菜湯唔係杰撻撻個種,亦都係足料好味

其實食物真係好好味,希望服務質素有待提升啦😉
TakeAway
2021-04-01 518 views
唔知收銀個個女人係咪老闆娘但係我想講我同我朋友去食飯坐低唔夠半個鐘就叫我地讓位俾人12點落單 12:30都未夠我個朋友仲有成半兜麵未食曬距其實好態度小小講都冇咩問題問題就係講到老馮一定要讓位俾距仲要講到好似我地半個鐘食曬個lunch係應份個樣黑過屎咁我真係唔明點解仲有咁多人比錢買難受😅真係唔要求距態度要好到阿諛奉承但係至少唔好態度差到好似得罪你全家咁嘢食都幾好食 但咁態度咁嘅服務真係不了大家要去吃真係考慮清楚先啦😅😅😅
唔知收銀個個女人係咪老闆娘
但係至少唔好態度差到好似得罪你全家咁
嘢食都幾好食 但咁態度咁嘅服務真係不了
大家要去吃真係考慮清楚先啦😅😅😅
2021-02-01 1260 views
Little Prince位於葵興,只做午市,主要係方便附近的上班一族🥸今次先講結論,等大家有個心理準備😂呢間餐廳食物同咖啡質素唔錯,CP值仲幾高添😋👍🏻但環境同服務就不敢恭維了,直頭同澳x可以媲美🥺🤯利申食過唔止一次,有機會都會幫襯🥲餐廳唔大,坐得唔算舒服,疫情下仍然逼夾😖衛生正常😦服務都算係Little Prince既一大(特色)?🤔收銀(老闆娘?)長期燥底,食緊野你不停聽到佢成日鬧員工,有時鬧埋客😂真係有心理準備先好去挑戰,唔係就比錢買難受了😂😂比錢前記住諗定食咩先,食完一定要快啲離開(唔走佢都會請你走)😂本人試過食完野杯野飲仲未到,到既時候已經自動變左外賣杯預你攞走,真係唔知好嬲定好笑🤣🤯咁點解仲會幫襯? 咪就係因為佢既食物真係幾好食,份量多,價錢抵食,行開附近真係一流👍🏻Little Prince既意粉每個月都有一款創意款式,創新得黎味道仲幾好😋成日有意想不到既驚喜😍1. (限)腐乳意粉 ($5x) 🌟4/5分腐乳+意粉😱諗都無諗過食落出奇地夾,好香腐乳味,少少辣,唔太咸,味道非常平衡😋鍾意食腐乳必試呀‼️經常好快賣晒,可惜係每月限定,唔知佢會幾時再出呢🤭2. (限)蟹子墨汁墨

1. (限)腐乳意粉 ($5x) 🌟4/5分
(限)腐乳意粉 ($5x)

2. (限)蟹子墨汁墨魚意粉 ($5x) 🌟4/5分
(限)蟹子墨汁墨魚意粉 ($5x)
呢個又係幾驚喜,成個組合都超級鮮味🤩墨魚唔算多但係好煙韌🥰墨汁好濃,食個時要小心,記得抹嘴🤪成個口都會黑蚊蚊😳

3. 冬陰公鳳尾蝦意粉 ($56) 🌟4/5分
冬陰公鳳尾蝦意粉 ($56)
有好幾隻大蝦,都好新鮮☺️冬陰汁酸酸辣辣,配埋啲車厘茄,一啲都唔溜😋仲有啲豆卜索晒啲汁😍超正👍🏻

4. 釀蟹蓋蟹醬意粉 ($64) 🌟3/5分
釀蟹蓋蟹醬意粉 ($64)
呢個相比之下就無咁特別,味道不過不失。蟹蓋入面釀左啲滑,仲有啲蟹柳,幾足料👍🏻不過蟹味唔算突出,係其他咁驚喜🤪

5. 鮮奶咖啡 (跟餐+$8) 🌟4/5分
鮮奶咖啡 (跟餐+$8)
杯咖啡都值得講一講😂係呢個環境呢個服務之下,呢杯有質素既咖啡同呢間餐廳真係格格不入🤪十分香滑 仲有好多口味選擇(夠膽既可以同燥底姐要求貓貓拉花,跳出Comfort zone🤣)

無論係限定定其他常駐意粉都唔錯,食左好幾次都keep住有水準🥰平均五十幾蚊既意粉黎講,意粉軟硬適中,醬汁鮮味食材又足料,算係高質🥳👍🏻只不過真係要溫馨提示你,呢度環境幾迫、服務好特別架😂有心理準備先好黎🤣
(限)腐乳意粉 ($5x)
(限)蟹子墨汁墨魚意粉 ($5x)
冬陰公鳳尾蝦意粉 ($56)
鮮奶咖啡 (跟餐+$8)