2024-10-24 1227 views
兩個人訂私房菜始終有點難度,之前試過觀塘區的一間私房菜,今次想試試同區的另一間⋯小小館私房菜。同樣經whatapps預先選定心水食物和預算開支。他們迅速的回覆和多樣化的選擇,很是滿意👍🏻我選了個每位$400內的無牛套餐,頭盤的「冰梅涼瓜」很特別,有梅的酸甜,但沒有掩蓋涼瓜的甘香。首次吃到用柚子醬拼蟶子王,蟶子王好大隻😍,柚子醬份量剛好,沒有奪去蟶子王的鮮味。燉湯真材實料。櫻花蝦海皇脆米炒飯好好味😋,炒飯唔油膩,每啖炒飯都有食到脆米,感覺上冇咁飽滯。甜品的「冰糖桃膠燉水中花」,可以見識到廚師的刀工👍🏻
燉湯真材實料。
甜品的「冰糖桃膠燉水中花」,可以見識到廚師的刀工👍🏻

冰梅涼瓜、川味小雲耳、蜜餞金薯
柚子冰鎮蟶子王
金沙麻香大蝦球
蟲草花螺頭燉竹絲雞
金銀蛋浸時蔬
冰糖桃膠燉水中花、桂花糕
2024-10-23
$370 (Dinner)
冰梅涼瓜、川味小雲耳、蜜餞金薯
柚子冰鎮蟶子王
金沙麻香大蝦球
蟲草花螺頭燉竹絲雞
金銀蛋浸時蔬
冰糖桃膠燉水中花、桂花糕
2023-11-21 3082 views
屋企人聚會,喺觀塘搵咗幾間私房菜發現呢間比較特別,今次就試吓呢一間。訂位之後餐廳會send菜單俾我哋落order預備材料。8大1小慶祝中秋節前菜:白玉葡萄話梅涼瓜鍋貼小棠菜主菜:拔絲鳳梨黑豚肉炸子雞 一隻百花煎煮蟹鉗x8蒜蓉蒸蟶子皇x8姬松茸燉竹絲雞湯 加大花雕蛋白虎蝦王x8秘燒安格斯牛柳炆伊麵 杞子魚肚波菜苗甜品:杏汁燉桃膠 x4私房菜餐廳喺工廈入邊,唔係好識路都搵咗一陣。我好少食苦瓜,不過佢做呢個冷盤我反而接受到。花雕蛋白虎蝦王超級好食!好香嘅花雕味道,整到啱啱好。其實隻蝦好大隻,可能因為個盤太大,所以影相顯得細隻咗。鍋貼小棠菜炸得好脆,好香口。百花釀蟹鉗好味炸子雞,肌肉好嫩滑,炸到個皮勁脆。鳳梨黑豚肉,係超級超級超級好味,啲豬肉係脆嘅唔肥!蟶子皇係超級大隻,真係超級超級大隻,蔥油好香好好味!呢個秘製牛柳又係超級好!好香甜,牛肉10分嫩滑。姬松茸螺頭湯都係必飲!總結,係超級好味嘅私房菜!真係要讚吓廚師,每一道菜都好好食!係普通中菜餐廳絕對比唔上嘅水準。一定會再嚟食,雖然係工廈入邊,但係裝修都唔差,侍應都照顧周到。

訂位之後餐廳會send菜單俾我哋落order預備材料。

8大1小慶祝中秋節

炆伊麵
杞子魚肚波菜苗

甜品
杏汁燉桃膠 x4

私房菜餐廳喺工廈入邊,唔係好識路都搵咗一陣。

我好少食苦瓜,不過佢做呢個冷盤我反而接受到。

花雕蛋白虎蝦王超級好食!好香嘅花雕味道,整到啱啱好。
其實隻蝦好大隻,可能因為個盤太大,所以影相顯得細隻咗。

鍋貼小棠菜炸得好脆,好香口。

百花釀蟹鉗好味

炸子雞,肌肉好嫩滑,炸到個皮勁脆。

鳳梨黑豚肉,係超級超級超級好味,啲豬肉係脆嘅唔肥!

蟶子皇係超級大隻,真係超級超級大隻,蔥油好香好好味!

呢個秘製牛柳又係超級好!
好香甜,牛肉10分嫩滑。

姬松茸螺頭湯都係必飲!

總結,係超級好味嘅私房菜!

2023-09-09
$600 (Dinner)
2023-04-28 3399 views
過來好多次 每次試1-2樣新菜式都好滿意今次朋友食生日飯 話幾個月無來好掛住菜式於是就訂左幾位 同埋大部份都試新菜式點知全部都超有驚喜😍!今晚4個人一早落定order試下多d新菜式~1. 濃香藕肉卷 (encore!)2. 八味脆豆腐 (encore!)3. 慢煮脆皮牛肋條4. 七彩炸鵝肝蝦丸5. 荷蘭生拆蟹粉多士 6. 鮮菌炆伊麵 食過同寫過食評唔多講了~集中講下幾樣出色既新試菜式😍慢煮脆皮牛肋條 -牛肋條既口感同醬汁配合得岩岩好而且外面輕輕有一層香脆既表面非常加分😚七彩炸鵝肝蝦丸 -一出台已經覺得 嘩 好靚啊!蝦丸超彈口 一咬落去覺得超好味但由於自己唔食鵝肝 所以中間部分交左比朋友佢地覺得下次來一定要再食荷蘭生拆蟹粉多士 -呢個真係不不不得了首先係instagram睇相已經比佢吸引左一開始以為每位既西多士會點同一兜蟹粉點知 係每位一兜!超超超濃既口感 仲要下面係蒸蛋成個配搭 除左無得輸可以形容 已經諗唔到其他呢三樣新試菜式已經列入下次必點菜式了😍順帶一提 老闆係我地食完飯出來同我地打招呼實在非常窩心~總括而言 每次來都好滿意!
過來好多次 每次試1-2樣新菜式都好滿意
今次朋友食生日飯 話幾個月無來好掛住菜式
於是就訂左幾位 同埋大部份都試新菜式
點知全部都超有驚喜😍!

今晚4個人一早落定order試下多d新菜式~
1. 濃香藕肉卷 (encore!)
2. 八味脆豆腐 (encore!)
3. 慢煮脆皮牛肋條

牛肋條既口感同醬汁配合得岩岩好
而且外面輕輕有一層香脆既表面
非常加分😚

七彩炸鵝肝蝦丸 -
一出台已經覺得 嘩 好靚啊!
蝦丸超彈口 一咬落去覺得超好味
但由於自己唔食鵝肝 所以中間部分交左比朋友
佢地覺得下次來一定要再食

荷蘭生拆蟹粉多士 -
呢個真係不不不得了
首先係instagram睇相已經比佢吸引左
一開始以為每位既西多士會點同一兜蟹粉
點知 係每位一兜!
超超超濃既口感 仲要下面係蒸蛋
成個配搭 除左無得輸可以形容 已經諗唔到其他

呢三樣新試菜式已經列入下次必點菜式了😍
順帶一提 老闆係我地食完飯出來同我地打招呼
實在非常窩心~
總括而言 每次來都好滿意!
八味脆豆腐
慢煮脆皮牛肋條
荷蘭生拆蟹粉多士
鮮菌炆伊麵
2022-10-09 3050 views
今日同班朋友喺附近玩完劇本殺,於是就訂咗呢間私房菜,其實之前都想訂位,不過佢哋訂座成日都好爆,今日終於有機會試到喇!佢哋嘅裝修有啲清朝掛畫,環境幽雅,令人感覺好舒服!小食:冰梅涼瓜:用冰梅製成嘅涼瓜,一啲都冇苦澀味,清甜爽口😋白玉葡萄:酸酸甜甜嘅冬瓜粒,非常開胃😋八味金條 :豆腐炸到外脆內滑,非常香口😋主食:黑松露芥末南非鮑:黑松露芥末原來同鮑魚係好夾架,大大隻鮑魚,大家都話各人只得一隻唔夠喉呀😜花雕蛋白虎蝦皇:虎蝦爽口鮮甜,蛋白嫩滑,配上香濃嘅花雕酒,而蝦頭炸到香脆可口,非常好味😋蜜燒黑豚肉:黑豚肉配以蜜汁燒得鬆軟可口😄花膠濃雞湯:雞湯味濃,淡淡花膠好似注入滿滿骨膠原呀😜蒜蓉粉絲蒸聖子皇:聖子新鮮彈牙爽口,粉絲吸收咗蒜蓉汁,非常惹味😋啫啫時蔬:芥蘭苗非常嫩,未上菜已經聞到香氣撲鼻😜瓦罉蔥油雞:呢煲蔥油雞非常入味,雞肉仲好嫩滑😜甜品:西米焗布甸配桂花糕:布甸裏面有豆沙,桂花香氣撲鼻,兩款甜品都唔係太甜,真係完美😋今晚呢個私房菜套餐果然冇令大家失望,個個都食到舔舔脷,最後我哋仲加咗個櫻花脆米炒飯,炒飯足料十足,炒到粒粒分明,不經不覺又清晒碟呀😜

小食:
冰梅涼瓜:用冰梅製成嘅涼瓜,一啲都冇苦澀味,清甜爽口😋
白玉葡萄:酸酸甜甜嘅冬瓜粒,非常開胃😋
八味金條 :豆腐炸到外脆內滑,非常香口😋

主食:
蜜燒黑豚肉:黑豚肉配以蜜汁燒得鬆軟可口😄
花膠濃雞湯:雞湯味濃,淡淡花膠好似注入滿滿骨膠原呀😜
啫啫時蔬:芥蘭苗非常嫩,未上菜已經聞到香氣撲鼻😜
瓦罉蔥油雞:呢煲蔥油雞非常入味,雞肉仲好嫩滑😜

甜品:

2022-10-08
  • 黑松露芥末鮑魚
1K
花了很多時間上網找尋隱世私房菜, 當中以觀塘最多,父親的生日飯就選它小食:冰梅涼瓜、川味小雲耳、八味脆金條涼瓜甜中帶點酸,微微鹹香頗出色川味雲耳麻中帶辣很開胃脆金條其實是炸嫩豆腐,味道還好但完全不夠熱主食:柚子冰鎮聖子皇凍食,爽脆不韌!不過不算太鮮味,那柚子醬也太甜天麻藥膳燒乳鴿( 半隻)沒有吃到藥膳味,但乳鴿非常脆嫩,不俗鳳梨拔絲黑豚肉入口即溶,肥瘦均勻,外皮爽脆之餘也夠熱,出色懷舊虎蝦多士虎蝦大隻,而且夠爽彈,蝦頭竟然有膏!但多士略嫌有點油膩,色澤太黃太淋油,懷疑用油不太好姬松茸螺頭竹絲雞湯清澈的湯頭充滿烏雞香味,不油膩,個人很喜歡這一道蜜燒豬肋骨過火!燒成炭的蜜燒骨也敢奉客?入口是苦的, 並非什麼黑色的醬汁,豬肋骨本身也過肥,有點失敗上湯浸時蔬不過不失甜品:杏汁燉桃膠杏汁完全沒有味道!桃膠比較鞋,令人有點訝異的質素桂花糕普通有點虎頭蛇尾了, 很可惜$450/位

小食:
冰梅涼瓜、川味小雲耳、八味脆金條

涼瓜甜中帶點酸,微微鹹香頗出色
川味雲耳麻中帶辣很開胃
脆金條其實是炸嫩豆腐,味道還好但完全不夠熱

主食:

柚子冰鎮聖子皇
凍食,爽脆不韌!不過不算太鮮味,那柚子醬也太甜

天麻藥膳燒乳鴿( 半隻)
沒有吃到藥膳味,但乳鴿非常脆嫩,不俗

鳳梨拔絲黑豚肉
入口即溶,肥瘦均勻,外皮爽脆之餘也夠熱,出色

懷舊虎蝦多士

姬松茸螺頭竹絲雞湯
清澈的湯頭充滿烏雞香味,不油膩,個人很喜歡這一道

蜜燒豬肋骨
過火!燒成炭的蜜燒骨也敢奉客?

上湯浸時蔬
不過不失

甜品:

杏汁燉桃膠
杏汁完全沒有味道!
桃膠比較鞋,令人有點訝異的質素

普通

有點虎頭蛇尾了, 很可惜
$450/位
2022-09-09 2241 views
求其上網搵私房菜食,比我搵到一間好食,又用心制作嘅私房菜白玉葡萄 冰梅涼瓜賣相精美又好食,酸酸美美杭州素鱔原來係用鮮冬菇炸成,味道都係酸味味黑松露芥末南非鮑好大隻,黑松露唔重味,啱晒我,鮑魚夠林,非常好味花雕蛋白虎蝦王虎蝦好大隻,蝦頭係炸過的,咬落去好多蝦膏配合花雕蛋白,非常好味花膠濃雞湯每碗都有一大塊花膠,咬落去唔會好銀,仲好有膠質,飲完之後皮膚都滑咗蜜燒黑豚肉黑豚肉好林,我食咗三大舊,超級好味,黑豚肉燒都有少少微微窿係好正蒜蓉粉絲蒸蟶子皇又係超級大隻,超級惹味,聖子好鮮甜,配埋粉絲蒜蓉,冇得輸啫啫芥蘭苗用啫啫主理係香噴噴的瓦餐蔥油雞不過不失西米焗布甸 桂花糕西米焗布甸超級好食,裏面仲有豆沙餡,又唔太甜另外桂花糕都好清甜櫻花脆米炒飯總括呢間私房菜, 10樣有八樣都好好食,下次會再嚟幫襯價錢每人$599
求其上網搵私房菜食,比我搵到一間好食,又用心制作嘅私房菜
白玉葡萄 冰梅涼瓜
賣相精美又好食,酸酸美美
杭州素鱔
原來係用鮮冬菇炸成,味道都係酸味味
黑松露芥末南非鮑

好大隻,黑松露唔重味,啱晒我,鮑魚夠林,非常好味
花雕蛋白虎蝦王

虎蝦好大隻,蝦頭係炸過的,咬落去好多蝦膏
配合花雕蛋白,非常好味
花膠濃雞湯

蜜燒黑豚肉

蒜蓉粉絲蒸蟶子皇

又係超級大隻,超級惹味,聖子好鮮甜,配埋粉絲蒜蓉,冇得輸
啫啫芥蘭苗

用啫啫主理係香噴噴的
瓦餐蔥油雞

不過不失
西米焗布甸 桂花糕

西米焗布甸超級好食,裏面仲有豆沙餡,又唔太甜
另外桂花糕都好清甜
櫻花脆米炒飯

總括呢間私房菜, 10樣有八樣都好好食,下次會再嚟幫襯
價錢每人$599
2022-09-05
Dinner
冇得輸嘅私房菜... Blew My Mind 😋😋😋小食:金沙南瓜條八味脆金條口水鴨腎主食:清酒南非鮑七彩百花釀蟹鉗花雕蛋白大虎蝦花膠濃雞湯脆皮炸子雞半隻藥膳蘿蔔清湯牛坑腩啫啫芥蘭煲豉油王炒麵甜品:西米焗布甸桂花糕
2022-05-21
2022-05-12 1446 views
很久很久沒堂食了朋友話約食飯 諗來諗去大家都話想食翻私房菜 因為真係好好味 而且服務又好😊四個人預先揀好左5個菜~試左幾樣新野都好好好好食😍1. 話梅烤肉南瓜盅-呢個係新菜式,第一次試大家都好鐘意 烤肉水準好高 超好味朋友連南瓜肉都食埋 覺得好特別2. 濃香藕肉卷-之前已經點過了 太好味 今次再食仍然保持水準3. 鍋貼小棠菜-亦都係上次點過😂😂看似簡單 但我地覺得整到咁香脆又唔油其實好難😂😂 餐前小食必試😊4. 士多啤梨一字骨-個醬好特別好好味 酸酸甜甜好好味 好開胃5. 櫻花蝦海皇脆米炒飯-上次都點過😂又再翻點🤪 脆米炒飯不得了 出奇地夾 好好食四個人五個菜真係好飽食到😙下次來要再試新嘢 非常期待食完之後老闆出來打招呼感覺超窩心😊
很久很久沒堂食了

四個人預先揀好左5個菜~
試左幾樣新野都好好好好食😍

1. 話梅烤肉南瓜盅-
呢個係新菜式,第一次試
大家都好鐘意 烤肉水準好高 超好味

士多啤梨一字骨
話梅烤肉南瓜盅
士多啤梨一字骨
2022-01-26 1172 views
姊妹們同我預祝生日,揀左食小小館盆菜😊 小小館我有去過食晚餐,非常好味👍🏻(請參考之前食評)最近佢推出盆菜,即刻要試下😊盆菜準時送到,仲係熱架😋 佢仲連埋好大包汁,我地全程都有汁refill ☺️🔸盤面配料:一品大瑤柱/ 古法扣鮑魚 / 特式手工釀花膠扎發財蠔豉/紅炆大花菇/乾燒厚肉虎蝦鮑汁扣鵝掌/蠔皇炆海參/富貴白切雞🔸盤底配料:鮮甜大蘿蔔/ 黃金炸枝竹/醬汁爆豬皮南乳炆蓮藕腩仔/香炸靚芋頭/發財大脷爽脆馬蹄 /手打靚蝦丸/家鄉炆煮津白菜基本上佢所有材料都非常入味👍🏻朋友都非常滿意😋😋特別鍾意佢嘅花膠扎,蠔豉,鵝掌同埋蘿蔔👍🏻👍🏻我地叫左6人份量連運費$1730❤️

🔸盤面配料:

爽脆馬蹄 /手打靚蝦丸/家鄉炆煮津白菜

我地叫左6人份量連運費$1730❤️
2022-01-18
Delivery
$288 (Dinner)
2021-11-19 939 views
今次再來幫襯叫左幾樣唔同既食物一樣好出色😊❤️拔絲黑豚肉同八味脆金條上次食完個個都話好食,今次再叫仍然超有水準😊新叫左下面幾樣都好有驚喜:大蝦球非常好味 賣相亦都好靚鍋貼小唐菜呢個好得意,朋友們都覺得好特別冬瓜盅超足料 超足料 超足料 (要講三次lol)因為食完佢,我地係超飽由於之前寫過食評,店主仲送左個小食比我地,非常感謝😚好難得搵到一個地方可以有咁好食既中菜,上菜既次序同時間好好,非常欣賞。總結係,準備再去第三次😂😂
今次再來幫襯叫左幾樣唔同既食物
一樣好出色😊❤️

拔絲黑豚肉同八味脆金條
上次食完個個都話好食,今次再叫仍然超有水準😊

新叫左下面幾樣都好有驚喜:

大蝦球
非常好味 賣相亦都好靚

鍋貼小唐菜
呢個好得意,朋友們都覺得好特別

冬瓜盅
超足料 超足料 超足料 (要講三次lol)
因為食完佢,我地係超飽

由於之前寫過食評,店主仲送左個小食比我地,非常感謝😚

總結係,準備再去第三次😂😂
2021-09-25
$250 (Dinner)
  • 鍋貼小棠菜
  • 八味脆金條
  • 拔絲黑豚肉
2021-11-01 1111 views
第二次黎第一次黎係老爺生日想搵間好食既中菜上網search 咗好耐因為9月中近中秋,好多熱店喺早半個月已經book 唔到上網揾左小小館,見到社交平台 都有啲好評,但OpenRice 就少啲但食過既人都俾like wor咁啱仲有位就試下啦試完覺得好好啦但上次冇寫食評今次影好晒相寫返個食評幫師傅加下油宣傳下先😆每樣食物既食評寫咗喺張相度今次最深刻係元貝同埋牛肉仲有杏汁豬肺湯👍👍,唔記得影相8個人10個餸一個湯,好似好多咁,但連飯都冇剩😆Ps 連啲茶都好飲唔係hea 野,今次揀玫瑰普洱同人參烏龍
第二次黎
寫返個食評幫師傅加下油
宣傳下先😆
每樣食物既食評寫咗喺張相度
今次最深刻係元貝同埋牛肉
仲有杏汁豬肺湯👍👍,唔記得影相
8個人10個餸一個湯,好似好多咁,但連飯都冇剩😆
Ps 連啲茶都好飲唔係hea 野,今次揀玫瑰普洱同人參烏龍
蛋黃醬脆斑球
百花芝麻雞
蟹皇脆米燴飯
上湯時菜
桂花糕
  • 密燒安格斯牛柳,黑胡椒炒蟹,法國長豆小炒皇 蒜香大元貝
2021-10-18 767 views
是日家中兩老生日,早早預訂左呢間私房菜❤️想食既真係要提早預訂,佢夜晚都係做四枱客人,有時都會有人包場,我地之前訂過幾次都訂唔到架🥲🥲為左考敬兩老,早早就訂定要食咩菜,今次食左超多樣野😍🔸椒鹽脆皮豆腐▪️好味道👍🏻🔸鍋貼小堂菜 ▪️都係好味👍🏻🔸黑松露日式浸南非鮑▪️上面有d麻醬,清清地,唔錯🔸蝦多士▪️卡幫妮一般都唔係好食蝦,但我都成夠食晒🤣🤣正呀🔸蜜糖燒脆鱔 ▪️呢個必叫,係超級好食呀!同以前食既脆鱔唔同,佢好有口感,又香又脆,加埋個汁,正正👍🏻👍🏻👍🏻🔸砵酒焗蠔(多洋蔥)▪️呢個卡幫妮好like❤️❤️🔸水煮魚▪️水煮魚就今次唯一一樣覺得麻麻地,唔係咁好食😅😅🔸鳳梨拔絲黑豚肉骨▪️👍🏻👍🏻👍🏻🔸肥肝三重奏▪️👍🏻👍🏻👍🏻🔸小炒皇▪️非一般既小炒皇!d料正到!入面仲有埋珊瑚蚌!👍🏻👍🏻🔸日式慢煮脆皮牛肋條👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻另外最後仲送左個桂花糕結尾☺️☺️☺️老闆後生又好人,最後有出黎同大家打下招呼傾下計😝😝好有heart 既一間私房菜😃一定會再黎!

🔸椒鹽脆皮豆腐
▪️好味道👍🏻
椒鹽脆皮豆腐

🔸鍋貼小堂菜
▪️都係好味👍🏻

🔸黑松露日式浸南非鮑
▪️上面有d麻醬,清清地,唔錯

🔸蝦多士
▪️卡幫妮一般都唔係好食蝦,但我都成夠食晒🤣🤣正呀

🔸蜜糖燒脆鱔
蜜糖燒脆鱔

🔸砵酒焗蠔(多洋蔥)
▪️呢個卡幫妮好like❤️❤️
砵酒焗蠔(多洋蔥)

🔸水煮魚
▪️水煮魚就今次唯一一樣覺得麻麻地,唔係咁好食😅😅
水煮魚

🔸日式慢煮脆皮牛肋條
👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
日式慢煮脆皮牛肋條

另外最後仲送左個桂花糕結尾☺️☺️☺️
老闆後生又好人,最後有出黎同大家打下招呼傾下計😝😝
好有heart 既一間私房菜😃一定會再黎!
2021-10-07
$580 (Dinner)
椒鹽脆皮豆腐
蜜糖燒脆鱔
砵酒焗蠔(多洋蔥)
鳳梨拔絲黑豚肉骨
肥肝三重奏
日式慢煮脆皮牛肋條
2021-10-08 861 views
這家本來舊址在佐敦,現在搬了去觀塘,時常爆滿,非常難book位,每晚只能做四枱客人,但成日俾人包場的私房菜館,食唔食到真係要睇緣份,今次我哋兩個月之前book,因為有家人生日好鍾意食呢間私房菜,菜館唔大,但係枱同座位好寬躺,又可以帶蛋糕同埋酒上去,好似家庭式經營咁,感覺非常好💛想食啲咩菜最好訂位是同菜訂好,等師傅可以預備好材料,因即時叫不一定食到你想食嘅嘢,今日我哋五人行,食咗總共12樣嘢,自己帶咗兩支酒,另外再喺餐館叫多一枝紅洒,買單總共 $2880,今次樣樣菜式都非常精彩好食,除咗一味水煮魚我哋覺得啲魚片唔夠大塊之外,所有餸菜絕對晤會令你失望,樣樣夠獲氣夠火候,味道精彩100分,食評今次我唔每一樣都寫,大家有緣份真係要去試吓。▪️椒鹽脆皮豆腐▪️鍋貼小堂菜▪️肥肝三重奏▪️黑松露日式浸南非鮑▪️蝦多士 ▪️蜜糖燒脆鱔▪️水煮魚▪️砵酒焗蠔(多沣蔥)▪️鳳梨拔絲黑豚肉骨▪️日式慢煮脆皮牛肋條▪️小炒皇▪️桂花糕

▪️椒鹽脆皮豆腐
▪️鍋貼小堂菜
▪️肥肝三重奏
▪️黑松露日式浸南非鮑
▪️蝦多士
▪️蜜糖燒脆鱔
▪️水煮魚
▪️砵酒焗蠔(多沣蔥)
▪️鳳梨拔絲黑豚肉骨
▪️日式慢煮脆皮牛肋條
▪️小炒皇
▪️桂花糕

2021-08-26 1229 views
🇭🇰小小館私房菜·呢間私房菜係喺觀塘嗰啲工業大廈入邊嘅 係我哋朋友仔食過好食推介我哋嚟嘅 佢好多都係功夫菜 好適合同屋企人或者一大班朋友一齊黎😌佢book檯既時後會同你講有啲咩菜式俾你揀 之後佢會按人數安排份量 我哋嗰日最終每人食左三百幾蚊 食得超開心🥳不過因為我係同朋友食 所以我冇特別影超多相 有啲角度仲怪怪地咁🤭🤣🤣·柚子冰鎮蟶子皇 l 芥末鮑魚佢個蟶子真係超級大隻 而且佢係煮到啱啱好 仲係勁彈牙 完全唔會韌😎而且佢個柚子汁係完全滲透晒落個蟶子度 唔係就咁喺面頭有個醬 我自己好鍾意🍊之後佢個鮑魚都係超大隻 而且口感好好🤤🤤·椒鹽豆腐 l 金沙南瓜條 l 蝦多士 l 白玉葡萄之後佢個椒鹽豆腐又係超級好食 佢係炸到出邊個脆皮好脆 而且啲椒鹽好惹味 中間個豆腐都好嫩😋個金沙南瓜條都唔錯既 好香鹹蛋黃味 個蝦多士我就冇食啦 不過佢哋個個都話隻蝦好新鮮 而且蝦多士即炸嘅話一定好食😈😈最後個白玉葡萄就係一個浸左唔知係咪梅子汁咁樣嘅冬瓜粒 佢個造型幾特別既 而且幾開胃 不過呢個我無影相🤣🤣·柚子芝麻百花雞 l 鳳梨拔絲黑豚肉 l 小炒王 l 燒牛肋條之後佢個芝麻百花雞真係超級推介🤩🤩佢係係隻雞面
🇭🇰小小館私房菜

l 小炒王
小炒王
l 燒牛肋條
燒牛肋條

之後佢個芝麻百花雞真係超級推介🤩🤩佢係係隻雞面頭灑左好多芝麻咁樣攞去炸 所以個皮係超香 超脆 之後佢係雞肉上面釀左一層蝦膠 所以口感好好 而且啲雞都好嫩 超有驚喜🤤🤤之後佢個咕嚕肉都好拔絲 而且豬肉好大舊 個醬汁都岩岩好🐷個小炒王佢就係用四季豆既 所以食落無韭菜咁惹味 不過都好食嘅😎之後佢個燒牛肋條個牛肉炆得好淋 不過我自己就略嫌佢呢個調味有少少太濃🙊🙊😂
黑松露瑤柱蛋白炒飯 l 桂花糕
最後佢個黑松露蛋白炒飯真係超好食 佢個黑松露味係每一粒飯都有 而且炒到好乾身 勁粒粒分明 我哋就算食左咁多野最後都清晒成碟😈😈之後佢個桂花糕係有好似啫喱咁樣嘅質地嘅 我自己好鍾意 而且佢花味都幾濃 不過我男朋友就話覺得平時硬身少少嘅質感好味啲🤣🤣
#rbyeat
#rby中菜 #rby港式
#rby觀塘
📍觀塘成業街19-21號成業工業大廈2樓24室
$300 (Dinner)
芥末鮑魚
小炒王
燒牛肋條
2021-07-14 841 views
朋友即將移居英國,大家狠狠地吃一頓好的。$480一位的餐單:小食有三白玉葡萄——酸酸甜甜好開胃金沙南瓜條——咸蛋黃炸南瓜條,不黏不膩八味金條——椒鹽炸豆腐主食有八:黑松露日式浸南非鮑——按人頭,每人一隻,凍食,和黑松露醬汁好配合花雕蛋白大虎蝦——超靚蝦,擺盤精緻,蛋白好滑鳳梨拔絲黑豚肉——高檔版咕嚕肉,炸得香脆花膠濃雞湯——濃厚鮮味日式慢煮脆皮牛肋條——好淋,外皮酥香金銀蛋浸菠菜苗——呢個正常啦江南百花雞——手工菜,雞皮之下是百花(蝦滑),好食!瑤柱紅米蛋白炒飯——健康高纖的單尾主食甜品有二西米焗布甸——西米內是豆沙,較甜 桂花糕——清甜可口
朋友即將移居英國,大家狠狠地吃一頓好的。
$480一位的餐單:

小食有三

白玉葡萄——酸酸甜甜好開胃

金沙南瓜條——咸蛋黃炸南瓜條,不黏不膩

八味金條——椒鹽炸豆腐

主食有八:

花雕蛋白大虎蝦——超靚蝦,擺盤精緻,蛋白好滑

鳳梨拔絲黑豚肉——高檔版咕嚕肉,炸得香脆

花膠濃雞湯——濃厚鮮味

日式慢煮脆皮牛肋條——好淋,外皮酥香

金銀蛋浸菠菜苗——呢個正常啦

江南百花雞——手工菜,雞皮之下是百花(蝦滑),好食!

瑤柱紅米蛋白炒飯——健康高纖的單尾主食

甜品有二

西米焗布甸——西米內是豆沙,較甜

桂花糕——清甜可口
2021-06-28