每次離開時代廣場時總會留意到上面有間顏色鮮豔很搶眼的樓上cafe,可惜一直也沒有機會試試。可能寶寶也猜到我心意,所以今晚去銅鑼灣約會時就帶了我。我選擇了坐bar枱,置身在寧靜的二樓,欣賞的是銅鑼灣的繁忙夜景,偶然還有微風吹在身上,又浪漫又有情調。枱上放了胡桃夾子公仔,十分可愛,我也忍不住拿上手瘋狂拍照哈哈。枱上更放了望遠境,讓客户在等侯食物時用來望望街上忙碌的途人,很有心思。Cafe內放有很多boardgames,適合一大班朋友來聚會。二人至尊套餐好像也不錯,跟其他套餐的價錢也不是差太遠,所以試試。套餐包兩杯無酒精飲品,我們點了兩杯推介飲品-水蜜威尼斯和黃昏里米尼。名字很特別,不看簡介也不知道是什麼,原來是 Italian mocktail。水蜜威尼斯有水蜜桃梳打+雲呢拿雪糕+忌廉泡;黃昏里米尼則有芒果梳打+雲呢拿雪糕+忌廉。飲品來時看到上面的雲呢拿雪糕有莫名其妙的興奮哈哈!我那杯芒果味很重,喝一口又吃一啖雪糕,好像小孩時吃白牛一樣快樂。下次我一定會試試熱情果梳打~頭盤是法國酥皮焗田螺伴凱撤沙律,酥皮焗田螺剛剛焗起,咬下去十分鬆化。而凱撤沙律內的面包粒和煙肉趣卜卜,我超喜歡吃~餐湯是羅

餐湯是羅宋湯配芝士蒜蓉包,羅宋湯不過不失,但蒜蓉包很好吃,焗得很脆而芝士味很重。
雜錦串燒有雞肉,牛肉和豬肉共六串,配上沙嗲醬很野味。寶寶喜歡雞肉串,我則喜歡豬肉串
我們點了Carbonara為主菜,除了賣相吸引,醬汁的芝士味很濃郁creamy,與洋蔥,煙肉,蘑菇一起兄也也不膩。意粉煮得剛剛好,不會太淋。不次來我也必定會點這個。
另外的主菜我們點了醬燒豬仔骨配肉醬薯條。豬仔骨用的是BBQ sauce,肉質嫩滑但肉有點小。我倒是欣賞薯條,配上肉醬gravy,茄汁和sour cream,有點像吃著chilli con carne,看得出店主花了點心思。其實我是sour cream 控
,吃薯片和nachos 時總愛dip 上 sour cream,但一直也沒機會與薯條一起吃,真意想不到會在這裡吃到。
吃到這裡其實已經飽,但還是要吃甜品
~ 我們選擇了cheesecake 和泡芙。藍莓 cheesecake 不過不失,但泡芙有驚喜,酥脆的外皮已經十分吸引,本以為內餡只是普通的cream,但咬下才發現是雲呢拿雪糕,超好吃!
 我也差點把寶寶的泡芙也很掉哈哈。
2017-05-08
$208 (Dinner)
2017-05-07 149 views
有日同朋友想搵個地方消磨時間,咁上openrice見到小桃咖啡室評價幾好,一於上去試試!間餐廳係一座比較舊式既樓入面,唔突登搵都唔覺有間餐廳係到。但正正因為咁環境都好寧靜同舒服。有bar台向街景坐,另外都可以簡坐梳化。坐低見到有好多board game 同埋一系列既漫畫睇,想係到同朋友hea下時間依到真係一個唔錯既地方。我就叫左個招牌龍蝦all day breakfast($158),男朋友就叫左個西班牙茄汁磨菇煙肉意粉($98)。隻龍蝦中等size,但都啖啖肉。最估唔到係居然有膏!個all day breakfast 同平時有啲唔同,佢唔係普通炒蛋,係炒雜菌奄列。個奄列炒得好滑,仲有好多蛋汁,加埋啲雜菌好夾好好食!果然係一分錢一分貨啊。另外個意粉,menu上面寫住係用新鮮蕃茄製茄汁,一試發覺真係同平時係其他餐廳食果啲蕃茄汁意粉唔同味,感覺fresh啲,意粉都煮得岩岩好,兩者加埋真係無得輸。見到佢有兩個set menu都好吸引,個ribs好似仲係得獎菜,可惜今次係下午茶時段黎叫set menu就太多,下次黎一定要試下!另外咁岩果日去有一班人搞緊gathering,叫左好多野食好吸引!突

另外咁岩果日去有一班人搞緊gathering,叫左好多野食好吸引!突登問左老闆,佢話歡迎上去搞party,人數唔多(10個人內)仲可以book間房係入面玩,搞到我都想係到搞party啊~
2017-05-03
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
2017-05-06 190 views
First time going to this restaurant. Surprised that it's a pretty decent place with reasonable price. Tables are all crowded but I guess can't complain considering the restaurant is located in the heart of CWB. Food is extraordinary. We've ordered a dinner set, the carbonara, the pork ribs, the egg + sausage plate with several drinks. My friend and I enjoyed the drinks as well as the carbonara. The grown-ups like the pork ribs, which is super tender.Service is generally top notched.Definitely wi

Definitely will come back.

These are the food we ordered:

2017-05-05 1356 views
依排各方面都唔太如意,唯一減壓既方法就係搵個好地方食好野。有人介紹依間樓上cafe, 可以對住銅鑼灣既時代廣場,食住野咁由上面俯瞰下面既人來人往街道,感覺好舒暢!我同老公點左個2人餐老公最愛飲啤酒,其實飲住酒望住出面個境都幾chill~依度竟然有懷舊飲品,我叫左個黑牛,好耐無飲過,都幾懷念😊頭盤凱撒沙律配法國田螺酥,有煙肉粒、芝士粒,麵包粒。田螺酥勁香牛油味;酥皮脆,芝士香濃, 田螺好大粒😁再黎忌廉粟米磨菇湯同餐包。餐包係蒜蓉包,上面有溶左既芝士,好香好脆,用左法國長包,唔硬😘再黎串燒,有雞、豬、牛~無林過無香茅味既串燒,另一種處理串燒既調味,但竟然好好味😋而且無overcook, 尤其是雞肉,一個字 -「滑」!依度既卡邦尼意粉好creamy。配料有磨菇,火腿,洋蔥。意粉煮既時間岩岩好,所以好滑,軟硬度岩岩適中!而且嘴嚼意粉時,唔單止聽到洋蔥既爽脆聲,仲好甜!依度既醬燒豬仔全骨配舖天薯仔屋薯條,我之前都係另一間餐廳食過,唔知係米同一個集團?但重點係依度既薯條都係脆既,而且肉醬香濃,加上sour creamy, 味道上有多種層次😋而醬燒豬仔骨用左酸酸甜甜既醬汁烹調,好岩配肉,唔會覺得好膩
依排各方面都唔太如意,唯一減壓既方法就係搵個好地方食好野。

我同老公點左個2人餐

老公最愛飲啤酒,其實飲住酒望住出面個境都幾chill~

依度竟然有懷舊飲品,我叫左個黑牛,好耐無飲過,都幾懷念😊

頭盤凱撒沙律配法國田螺酥,有煙肉粒、芝士粒,麵包粒。
田螺酥勁香牛油味;酥皮脆,芝士香濃, 田螺好大粒😁

再黎忌廉粟米磨菇湯同餐包。

再黎串燒,有雞、豬、牛~
無林過無香茅味既串燒,另一種處理串燒既調味,但竟然好好味😋
而且無overcook, 尤其是雞肉,一個字 -「滑」!

依度既卡邦尼意粉好creamy。
配料有磨菇,火腿,洋蔥。
意粉煮既時間岩岩好,所以好滑,軟硬度岩岩適中!
而且嘴嚼意粉時,唔單止聽到洋蔥既爽脆聲,仲好甜!

而醬燒豬仔骨用左酸酸甜甜既醬汁烹調,好岩配肉,唔會覺得好膩!
而且個豬仔骨都幾多肉。

甜品我同老公叫左藍梅芝士餅同雪糕~
藍梅芝士餅既醬依到粒粒藍梅,真材實料,個芝士餅又滑😘
雪糕上面有忌廉 同朱古力醬 做topping,令人食雪糕都唔覺得悶~

2017-05-04
Type of Meal
Dinner
  • 法國酥皮田螺
2017-04-30 40 views
位於銅鑼灣近時代廣場旁邊,在此有間旺中帶靜的 一一"小桃咖啡室",室內装飾優雅 ,面向時代廣場那邊有寬敞,而且,還是有通風的窗戶,坐著此小型巴枱上,可享受到陣陣的新鮮空氣的同時,我們再可享受此下午茶的樂餐的呀!👏😁😁"通粉沙律"有像金黄色粒粒的粟米粒丶火腿及長通粉的沙律,份量挻足夠的,味道普通啦!😊"卡邦尼白菌烟肉意粉"意粉爽爽,挻"烟銀"非常的,好有口感呀!混淆在有卡邦尼白菌加烟肉上,更添濃郁的香氣四溢的,嚐到口中,如此熱乎乎丶香噴噴的,真是給我們帶來的更為享受的啊!👍😁😁"法式鹅肝慕丝吐司"下午茶餐法式鵝肝,有極濃濃醇香的味道,不油不膩的,夾著香脆丶蒜香的法國麵包,更添增美味可口的好感啦!👍😁👏咖啡室的室員和負責人員都是彬彬有禮,對客人周呼周到的啊!👏👏👏😁

"通粉沙律"

"卡邦尼白菌烟肉意粉"

"法式鹅肝慕丝吐司"下午茶餐
Delivery
2017-04-29 46 views
之前食過薯仔屋,應該係同小桃屋同一個老細。小桃屋就腳好多,喺利舞臺隔離,好易揾。地方比薯仔屋細啲,窗口位對正銅鑼灣鬧市兩部大螢幕,有啲殘眼。叫左個二人套餐,有前菜,一個意粉,豬仔骨,小食同甜品。份量預得岩岩好,唔洗浪費。前菜係蒜蓉包配吞拿魚長通粉,蒜蓉包香脆入味,唔會乾爭爭,長通粉中規中矩啦。小食叫左蜜糖汁雞翼,上次喺薯仔屋食過一次覺得好好食,可惜小桃屋呢個雞翼無咁入味,個面唔夠多蜜糖,食落無乜味,少少失望卡邦尼意粉,呢個好出色,好多地方個卡邦尼汁一係整到水汪汪,水浸咁,一係杰過頭。呢度個汁濃度岩岩好,食完隻碟都幾乾淨醬燒豬仔過配薯條,保持到水準,入味之餘骨肉好易分離,唔會食到勁痴牙,薯條配嗰個醬超惹味。仲叫左杯熱榛子朱古力飲,呢度飲品比我想像中大杯,感覺幾抵飲,偏甜左少少。

蒜蓉包配吞拿魚長通粉

蜜糖汁雞翼

卡邦尼意粉

醬燒豬仔骨
2017-04-27
$218 (Dinner)
蒜蓉包配吞拿魚長通粉
卡邦尼意粉
醬燒豬仔骨
  • 醬燒豬仔全骨
星期日遲起身後, 朋友相約我到銅鑼灣食tea ~小桃咖啡室 。 店裝潢以紅黑為主, 面積不大, 但好開揚。店有露台可望到時代廣場,並當時有班人坐著露台邊飲酒吹水。* **【法國酥皮芝士田螺】 (配是日沙律) $68 酥皮芝士田螺外酥皮超脆,中間有粒有好軟田螺肉配上濃濃香草芝士汁, 十分可口回味無窮。***【招牌龍蝦全日早餐】$158 配咖啡或茶這全日早餐非常豐富,以大堆頭的形式上碟, 包括半隻啖啖龍蝦十分陣牙略為淡味、 火腿芝士燕包十分香脆可口、 法蘭克福腸、好香滑雜菌奄列 、 焗豆、栗米粒、輕怡清新車厘茄沙律菜。 選了香濃熱熱的咖啡飲。另外, 店有提供有盒裝康樂遊戲玩, 當然,有同朋友玩,來輕鬆一下呢!
店裝潢以紅黑為主, 面積不大, 但好開揚。
店有露台可望到時代廣場,
並當時有班人坐著露台邊飲酒吹水。

* **
法國酥皮芝士田螺 (配是日沙律) $68
酥皮芝士田螺外酥皮超脆,

***
招牌龍蝦全日早餐$158 配咖啡或茶
這全日早餐非常豐富,以大堆頭的形式上碟,
包括半隻啖啖龍蝦十分陣牙略為淡味、
火腿芝士燕包十分香脆可口、
法蘭克福腸、好香滑雜菌奄列 、
焗豆、栗米粒、輕怡清新車厘茄沙律菜。

選了香濃熱熱的咖啡飲。

另外, 店有提供有盒裝康樂遊戲玩,
當然,有同朋友玩,來輕鬆一下呢!
$125 (Tea)
2017-04-27 59 views
今日同女朋友一周年紀念,所以我就預訂咗呢間Cafe諗住同女朋友二人世界。呢度望既景能夠望到成個時代廣場,環境清幽,坐得都算舒適,其實呢次係我首次食cafe。我哋叫咗個208一位既套餐,裏面包含好多嘢食,有前菜、小食、主菜、甜品、飲品等等。好似好豐富,亦都唔使諗,所以我哋二話不說就order。首先上嘅係沙律,啲蔬菜好新鮮,都幾爽口不過醬汁就較少,如果多啲就更好味。小食就有法式焗田螺,外皮鬆脆,熱辣辣,係新鮮焗起的。😋餐湯我哋都叫咗紅湯🥘,味道濃郁,但我鍾意清清地嘅感覺,所以如果淡一點就好啦。前菜我們選擇了雜錦串燒半打🍢,有雞、有牛、有豬,完全滿足晒三個食肉嘅願望。串燒都幾好味,啲肉好入味,點個特配醬汁就一流。主菜我哋就當然叫呢度攞奬嘅醬燒豬仔全骨配鋪天薯條,薯條好好味🍟,炸得好香脆,配埋酸忌廉,感覺好清新。如果加肉醬味道就會濃郁一點。豬仔骨醬汁好濃好惹味,不過肉就唔算多。另外就叫了卡邦尼白箘煙肉意粉🍝,估唔到份量咁多,啖啖都充滿奶香味,不過如果芝士味重啲就更好。甜品就有藍莓芝士蛋糕同Tiramisu, 細細件,但係都夠食,因為主菜份量多,芝士味好濃郁。另外我哋都加錢叫左兩隻生蠔,估唔到細

小食就有法式焗田螺,外皮鬆脆,熱辣辣,係新鮮焗起的。😋
法式焗田螺
雜錦串燒半打
醬燒豬仔全骨配鋪天薯條
豬仔骨醬汁好濃好惹味,不過肉就唔算多。
卡邦尼白箘煙肉意粉

另外我哋都加錢叫左兩隻生蠔,估唔到細細間Cafe,個生蠔都算幾新鮮,唔錯。👍🏻
整體來講第一次上Cafe食飯嘅感覺都唔錯。
2017-04-19
法式焗田螺
雜錦串燒半打
醬燒豬仔全骨配鋪天薯條
卡邦尼白箘煙肉意粉
2017-04-18 1054 views
好耐冇同d朋友仔一齊食下野。傾下計。又可以玩下棋喇!今日喺銅鑼灣,就選左呢間去聚聚腳!佢有好幾個套餐,有唔好的食物,一個定價,食物份量又會隨人數增加,唔使我地煩,正!小桃華麗套餐 B法式蒜蓉包 – 溫笠笠的蒜蓉包,脆卜卜,香濃的蒜蓉味,不錯!是日沙律 - 吞拿魚粟米長通粉沙律,材料質量屬正常,水準之作!日式炸餃子 – 餃子分量每人兩隻,外皮炸得脆脆的,很香口!蜜汁雞中翼 – 一人一隻,外層有著甜蜜的蜜糖,內裡肉質嫰嫰的,很juicy,很想食埋朋友果隻啊!魁北克肉醬鋪天薯條 配醬燒豬肋骨 – 呢個係餐廳參賽得金獎的菜式,我最怕豬肋骨燒得乾乾的,像柴一樣,這個就燒得很有技巧,火喉剛剛好,不會太乾,肉質嫩滑,骨與肉很容易就分離了,味道也調教很非常好!旁邊的薯條,加了芝士、sour cream、肉醬,脆脆的薯條配著這些醬汁,我地好快就食哂!意大利卡邦拿意粉 – 材料主要有蘑菇、煙肉、洋蔥,大大碟,分量不少,足夠我們四個人食飽飽的,意粉不會太腍,很creamy,整體都屬正常!是日甜品 – 泡芺,舖著朱古力醬及士多啤梨醬,令味道更豐富,不單調!白色騎士 – 這個擁有香蕉。菠蘿。牛奶的白色騎士,很香
好耐冇同d朋友仔一齊食下野。傾下計。又可以玩下棋喇!

今日喺銅鑼灣,就選左呢間去聚聚腳!

小桃華麗套餐 B
日式炸餃子 – 餃子分量每人兩隻,外皮炸得脆脆的,很香口!
白色騎士 – 這個擁有香蕉。菠蘿。牛奶的白色騎士,很香甜,份量也不少,慢慢傾下玩下,都好夠飲。
好耐冇同朋友玩過棋喇,緊張又刺激,真係好盡興!
2017-03-28
2017-04-15 778 views
之前去過「凡高餐廳」 印象相當唔錯 知道老闆旗下有其他銅鑼灣餐廳 呢晚再同朋友幫襯下雖然「小桃」唔似「凡高」咁有個明確嘅theme 但佈置一樣有心思 最正係有個露台!放咗好多個小妹最愛嘅nutcracker 仲有迷你版大衛像 成本都唔少啊... 仲有一排bar檯 客人可以對住繁華嘅鬧市夜景同呼吸新鮮空氣來用餐(餐廳位處2樓 呢邊唔係大馬路 的確無咩廢氣 仲幾好風)店內有兩個玩具櫃 放咗不少新款board game 畀兩個人玩同多人玩嘅都有!等食物時都唔會悶主菜加$68就可以轉做set 包括無酒精特色飲品、餐湯和甜品 好彩店員喺下單時作出提醒 抵過散叫好多啊「是日餐湯」係粟米蘑菇湯跟法式蒜蓉包 湯入面有原粒粟米 亦有粟米蓉 蘑菇粒切得好細 所以每啖湯都有蘑菇 蒜蓉包細細塊 食完唔撐胃 鬆脆得嚟唔燶 唔會刮損個嘴 浸湯食都好味餐飲係「布林迪西遊」 分成三個層次 有漸變顏色 最底係橙色嘅西柚疏打 有一球浮喺面嘅雲呢拿雪糕 再淋上忌廉泡... 做法同可樂新地相似 但係西柚疏打唔似可樂味道咁突出 出嚟嘅效果好好 既有疏打嘅清新 又有雲呢拿嘅香滑點咗小食「法國酥皮芝士田螺 配 是日沙律」作前菜 可

是日餐湯(跟法式蒜蓉包)
布林迪西遊
點咗小食「法國酥皮芝士田螺 配 是日沙律」作前菜 可選6隻或14隻 兩個人6隻就夠了... 田螺原本好細粒 加咗酥皮大粒咗(仲飽肚咗 即時覺得抵食咗哈哈) 賣相唔錯
法國酥皮芝士田螺 配 是日沙律(6隻)
塊酥皮好似點心籠咁包住粒田螺 雖然細細粒 但都整到好多層 芝士好多、好有黏性 加咗香草更可口... 田螺本身反而無咩調味 保留咗原本嘅鮮味
法國酥皮芝士田螺 配 是日沙律(6隻)
其中一客主菜係招牌嘅「舖天薯條 」 呢客作為主食嘅薯條唔係以香脆爲賣點 而在於醬料 雖然有煎炸嘅香味和金黃嘅外表 但入口唔算熱氣 亦幾飽肚 真係似main course

「舖天薯條」共有三種口味 我哋點嘅嘅係「煙肉舖天薯條  配  忌廉芝士醬」
醬料好豐富 由莫蘇里拉芝士、Gravy調味汁、煙肉粒組成 「鋪天蓋地」咁包圍住粗切嘅薯條
煙肉舖天薯條  配  忌廉芝士醬
「芝士煙肉薯蓉」嘅賣點係薯蓉非常幼滑 好似雪花膏咁 完全無硬塊
芝士煙肉醬汁和薯蓉幾乎一樣咁厚 但係對兩個女仔嚟講份量略嫌太多 建議四個人share
芝士煙肉薯蓉
最後係甜品時間 兩個set 所以有兩客甜品

小妹揀咗是日甜品——雪糕泡芙 泡芙裡面保住嘅係雪到硬一硬係雲呢拿雪糕 外層有cream、士多啤梨和果醬作點綴
是日甜品
友人選擇咗「雪糕杯」 原本單調嘅雲呢拿雪糕經過店員嘅裝飾 味覺享受豐富咗 而且更佳美觀
雲呢拿雪糕杯
2017-04-12
$200 (Dinner)
是日餐湯(跟法式蒜蓉包)
布林迪西遊
2017-04-12 230 views
嚟到銅鑼灣行嚟行去食嚟食去都係個幾度今次同朋友行timesquare 就發現有間餐廳打通左個窗位頌打哂閃燈甘於是就同朋友上去八卦下係咩嚟先上可怕懷舊電梯到2樓一出就見到係門口望到係西餐又覺得幾好甘就入去喇甘大個女都未試過係呢個角度望時代廣場一坐低已經好口渴見個餐牌比起一般的cafe多左好多唔同既選擇甘當然配set叫會抵d叫個dinner set 每人$188就包2杯無酒精飲品(餐牌上冇酒精既飲品都可以)前菜可以餐湯同沙律2選1(亦可以一餐湯一沙律同朋友分甘同味)餐湯好開胃,酸甜的羅宋湯再加左好多蔬菜絕對係為食到飽的晚餐作個開始餐湯同沙律都已經包左蒜蓉包細細塊俾你吃完又唔會佔肚裡既位置小食就點了蜜汁雞翼一上桌已經聞到香噴噴雞翼的皮脆卜卜的><肉都好滑,我最怕乾真真的了一般cafe上小食都唔會上沙律呢度竟然怕你吃的太膩而配沙律(很貼心啊)卡尼白菌磨菇煙肉意粉一上真係嚇親人都幾大碟意粉連汁很滑,如果加重芝士會拐走我的胃啊....意粉的料也不少啊,味道真的不錯但2個人吃完意粉都開始飽蝴蝶夫人(士多啤梨,水蜜桃,乳酪,梳打)幸運星(水蜜桃,乳酪,梳打)2杯飲品都很開胃甜甜的加上乳
嚟到銅鑼灣行嚟行去食嚟食去都係個幾度

見個餐牌比起一般的cafe多左好多唔同既選擇

甘當然配set叫會抵d

叫個dinner set 每人$188

就包2杯無酒精飲品

(餐牌上冇酒精既飲品都可以)
前菜可以餐湯同沙律2選1

(亦可以一餐湯一沙律同朋友分甘同味

餐湯好開胃,酸甜的羅宋湯再加左好多蔬菜

絕對係為食到飽的晚餐作個開始

餐湯同沙律都已經包左蒜蓉包

細細塊俾你吃完又唔會佔肚裡既位置
小食就點了蜜汁雞翼
一上桌已經聞到香噴噴

雞翼的皮脆卜卜的><
肉都好滑,我最怕乾真真的了

一般cafe上小食都唔會上沙律

呢度竟然怕你吃的太膩而配沙律

(很貼心啊
卡尼白菌磨菇煙肉意粉一上真係嚇親人
都幾大碟

意粉連汁很滑,如果加重芝士會拐走我的胃啊....

意粉的料也不少啊,味道真的不錯

但2個人吃完意粉都開始飽
蝴蝶夫人(士多啤梨,水蜜桃,乳酪,梳打)
幸運星(水蜜桃,乳酪,梳打)

2杯飲品都很開胃
甜甜的加上乳酪真的很舒服,健康又去膩的良品啊

(要想出這幾頁的飲品調配真的甘拜下風
醬燒豬仔骨配肉醬薯條屋鋪天薯條(很大份!
)很懷疑餐廳怕不怕蝕本啊(良心餐廳.....!)豬仔骨調味不會太甜,咸咸的調味
而且不會放過多的醬汁蓋過肉味
旁訪還有薯條呀!!!!!!很讚的粗薯條,配上肉醬加酸忌廉是無敵啊
不過遇上我地咾2個慢世魔王,如果醬另上就好了
最後已經食到超出胃容量
竟然頌有甜品上!?

泡芙好似係雪糕餡料

成舊放入口好正

就甘就終於食完了
每一道菜和每一杯飲品都是即點即做,而且看到製作的心思
環境很舒服,秘密談心都不錯啊
2017-04-10 81 views
今日同朋友搵左間樓上餐廳食飯,有室外室內座位,咖啡店最岩就慢慢坐慢慢食飯啦二人餐食物選擇夠多,價錢比較實惠。酥皮焗田螺。酥皮香脆香口,田螺肉唔會腥,加上忌廉汁調味焗得咸香。忌廉湯和蒜蓉包。湯汁唔會好稀好水,最喜歡香脆蒜蓉包。雜錦串燒半打。豬/牛/雞肉串燒,串燒燒到香口,肉質唔會太硬太乾,仲帶點肉汁。雞肉香嫩最合我心水豬肋骨和肉醬鋪天薯條。豬肋骨焗得鬆軟,醬汁甜甜的焗到香口,喜歡旁邊的薯條,滿滿肉醬夠哂惹味。薯條唔會好軟身,帶點香脆口感。卡邦尼意粉。忌廉汁香濃夠黏稠,滿滿忌廉香加上煙肉咸香和蘑菇,如果多一隻雞蛋味道會更佳。最後有甜品
二人餐食物選擇夠多,價錢比較實惠。
酥皮焗田螺。
酥皮香脆香口,田螺肉唔會腥,加上忌廉汁調味焗得咸香。
忌廉湯和蒜蓉包。
湯汁唔會好稀好水,最喜歡香脆蒜蓉包。
雜錦串燒半打。
豬肋骨和肉醬鋪天薯條。
卡邦尼意粉。
最後有甜品
2017-04-10 53 views
聽朋友介紹嚟咗呢度食 坐咗窗邊位 幾特別可以望住時代廣場 我就叫左熱玫瑰花茶 有淡淡的玫瑰味 好養生 餐牌仲話美顏添 而且個杯好靚 啱晒女仔啊點左二人套餐首先頭盤係湯or 沙律紅湯味道吾會太濃 但我比較鍾意個沙律係吞拿魚粟米沙律醬同意粉 要強烈推介佢嘅麵包!!脆得來好香可惜只有一小塊之後係蜜汁雞翼蜜糖味好重到主菜卡邦尼意粉比想像中大碟 份量好多 奶味幾重 傑傑地同幾creamy 之後就係王牌嘅BBQ 豬肋骨同薯條啦薯條配上肉醬同埋白色嗰個醬好特別出面食吾到豬肋骨味道幾濃 係甜甜地既bbq味最後就係芝士蛋糕作為結尾 呢個價錢可以喺銅鑼灣食到咁飽仲有咁多靚餐具影相 真係算唔錯聚會來仲可以玩boardgame Tim~
聽朋友介紹嚟咗呢度食 坐咗窗邊位 幾特別可以望住時代廣場
點左二人套餐首先頭盤係湯or 沙律
脆得來好香可惜只有一小塊
之後係蜜汁雞翼蜜糖味好重
之後就係王牌嘅BBQ 豬肋骨同薯條啦
薯條配上肉醬同埋白色嗰個醬好特別出面食吾到
豬肋骨味道幾濃 係甜甜地既bbq味
聚會來仲可以玩boardgame Tim~
2017-04-10 68 views
放假日當然要慢活下,放鬆下自己啦一上到黎,見到個開揚式既露台仔,枱到放左胡桃夾子,仲有望遠鏡比人周圍望呢到都有好多board games玩,玩足一個下午都得由於加左$48會有個套餐,有沙律同蒜蓉包沙律菜爽甜,配上少量凱撒汁,剛剛好蒜蓉包亦都焗到脆口,一咬鬆化主菜點左個傳統辣肉腸薄餅餅皮超薄,夠哂脆身,脆到好似餅乾咁簡簡單單既材料,只有辣肉腸,洋蔥,芝士但配搭出黎,會令人一塊接一塊食唔停口而女友點左個龍蝦早餐雖然只係半隻龍蝦,但肉質彈牙,包焗到脆身炒蛋夠嫩滑,仲有蛋香而茄汁豆係有加熱左好多餐廳都會忽略既事呢到夠細心
放假日當然要慢活下,放鬆下自己啦
呢到都有好多board games玩,玩足一個下午都得
沙律,蒜蓉包
由於加左$48會有個套餐,有沙律同蒜蓉包

沙律菜爽甜,配上少量凱撒汁,剛剛好

蒜蓉包亦都焗到脆口,一咬鬆化
傳統辣肉腸薄餅
主菜點左個傳統辣肉腸薄餅
餅皮超薄,夠哂脆身,脆到好似餅乾咁

簡簡單單既材料,只有辣肉腸,洋蔥,芝士
但配搭出黎,會令人一塊接一塊食唔停口
招牌龍蝦早餐
而女友點左個龍蝦早餐

雖然只係半隻龍蝦,但肉質彈牙,包焗到脆身

炒蛋夠嫩滑,仲有蛋香

而茄汁豆係有加熱左

好多餐廳都會忽略既事呢到夠細心
榛子咖啡
2017-03-28
$150 (Lunch)
傳統辣肉腸薄餅
招牌龍蝦早餐
榛子咖啡
  • 薄餅
2017-04-07 809 views
我承認太快、太緊張的生活,我是處理不來的。所以上班都會揀一些比較舒適既路線,起碼唔需要同其他人迫;放假就更加希望做到慢活、悠閒的生活。在急速的銅鑼灣都有一些令人放鬆的餐廳「小桃咖啡室」呢間餐廳位置就係時代廣場對面的唐樓,地邊不算大,但有露台位,室內位,仲有間大房,多人黎就可以book定。我揀了近露台位的室內位,一坐低望出去就被他吸引著呢度有盒裝遊戲玩,有漫畫睇,有電視睇,幾個好友黎飲下酒,玩玩game都唔錯。傳統辣肉腸薄餅,勁多芝士,而且薄餅皮好特別,係好多層酥皮形式,焗出嚟又薄又脆,別有一番風味 入口唔會太膩,令我食得更多法國酥皮芝士田螺配沙律上枱時陣陣酥皮香, 味道方面略嫌酥皮蓋過田螺味道, 整體有點膩, 但味道上算可以附送嘅沙律份量都幾大碟, 又脆卜卜嘅麵包粒, 更有煙肉粒及芝士碎, 煙肉粒比較硬, 沙律菜夠新鮮夠爽脆波士頓龍蝦(半隻)all day breakfast上檯嘅賣相甚為吸引,龍蝦不是熱的,質地彈牙,肉質結實,不鬆散有鮮味炒雜菌奄列有好多大大片雜菌,不是薄片,而是厚切,最喜歡食菇類的我表示非常喜歡,蛋就奄列質地比較熟,如果係滑蛋就更合我心意啦。茄汁焗豆同粟米粒都是暖暖

在急速的銅鑼灣都有一些令人放鬆的餐廳「小桃咖啡室」
我揀了近露台位的室內位,一坐低望出去就被他吸引著
入口唔會太膩,令我食得更多
法國酥皮芝士田螺配沙律
波士頓龍蝦(半隻)all day breakfast
有鮮味
茄汁焗豆同粟米粒都是暖暖的,不是凍的

餐牌上寫住牛肉腸2條,但上枱時係司華力腸一大條,其實我好想食牛肉腸

火腿芝士土燕包,包好脆,配搭出黎幾好味,但如果包熱D會更好。
當中仲有沙律菜同香脆煙肉,分量充足,$158價錢都算合理
我仲加左$38 叫咗杯cocktail,在鬧市中對住這個景,享受慢活生活

注意: 我上去時只有1個職員,佢係一腳踢,所以上菜速度唔算好快。
2017-03-27
$190 (Tea)
  • 波士頓龍蝦all day breakfast
  • 傳統辣肉腸薄餅