2025-02-04 0 views
大年初一第一餐我地一家去左麗姐廚房食餐素菜訂位時講明用餐時間11-1 雖然坐得迫啲 新年大家將就下啦服務員好好禮貌👍🏻呢度材料新鮮 就算係拌炒嘅配菜 好似甘筍片 芹菜個啲都好新鮮碟頭夠 味道唔錯 推介糖醋咕嚕肉 有一絲絲肉的質感 而且用上新鮮菠蘿👍🏻推介黃耳炒露筍 用上有粗身又嫩嘅露筍👍🏻個健康炒飯都好有鍋氣 入面仲有提子乾 有啲手抓飯嘅feel芋頭魚炸得脆皮但唔會成口油👍🏻麻婆豆腐比我想像中做得惹味 仲幾辣添南乳齋煲都好味 唔會死咸 藕餅素翅羹我對素食餐廳認識唔多可以話有啲抗拒 因為印象係好油 同味味都係豆但今餐有改觀 係會想再黎食嘅
大年初一第一餐

我對素食餐廳認識唔多
可以話有啲抗拒 因為印象係好油 同味味都係豆
但今餐有改觀 係會想再黎食嘅
2025-01-29
$150 (Lunch)
  • 糖醋咕嚕
  • 南乳齋煲
2025-01-25 335 views
麗姐廚房的滷水雜錦餐幾好滷水餸好入味,特別鍾意嘅就係滷水雞髀,腐皮包住雪條棍,造型巧妙又吸引,生菜新鮮,滷水蛋和豆腐湯品不僅味道鮮美,材料足,豆香,很有滋補效果。下次會試吓甜品啦
麗姐廚房的滷水雜錦餐幾好

2024-12-03 1937 views
最近食嘢比較熱氣上火,諗住清一清,食粥又太清,諗諗吓不如食齋。之前聽朋友講喺灣仔地鐵站附近有一間平靚正,CP值高嘅素菜,咁就去試一試。中午時間,上到去地方都幾大,都好多食客,買到收銀嗰度揀左三個餸:炸番薯,蒸蛋同埋茄子,都係$60。都好抵。之後仲有一碗冇味精湯~飲完個喉嚨都好舒服,簡簡單單又一餐。😋

2024-10-05 3684 views
喺灣仔地鐵站附近,有一間性價比高嘅素菜餐廳,位置喺商業大廈入面的2樓食物質素唔錯,而且選擇好多價錢方面都好大眾化,唔怪得知夜晚食飯都好多人今晚兩個人,點了幾個小菜其中西湖牛肉羹同蓮藕餅都好好味,感覺和味道真的好似真肉嘅感覺,蓮藕餅做都好靚當晚還叫了一個炒青菜,最簡單的都是最好味另外,點了三菇雞煲,三杯雞入面的金不換𦳑真的好香,雞髀菇口感好似雞髀,賣相都好似真的三杯雞可惜忘記拍照😅😅同時,待應們都好有親切

食物質素唔錯,而且選擇好多
價錢方面都好大眾化,唔怪得知夜晚食飯都好多人
今晚兩個人,點了幾個小菜
當晚還叫了一個炒青菜,最簡單的都是最好味
可惜忘記拍照😅😅
同時,待應們都好有親切
2024-09-18 3609 views
中秋節,一家人到麗姐度食素實在太掛住個台灣炒米同黑醋咕嚕除此之外,糖醋咕嚕,香椿炒飯,香煎藕餅還有中秋限定木瓜魚腐煲最後還有芝麻糕同薑汁芝麻湯圓作一個圓滿整體麗姐出品好合我們口味出品保持水準穩定調味多元不沉悶,絕不比葷菜遜色還有員工們細心同超有禮以客為本滿足愉快嘅用餐體驗祝中秋節快樂
中秋節,一家人到麗姐度食素
實在太掛住個台灣炒米同黑醋咕嚕
除此之外,糖醋咕嚕,香椿炒飯,香煎藕餅
還有中秋限定木瓜魚腐煲
最後還有芝麻糕同薑汁芝麻湯圓作一個圓滿

整體麗姐出品好合我們口味
出品保持水準穩定
調味多元不沉悶,絕不比葷菜遜色
還有員工們細心同超有禮

• 香煎蓮藕餅
  • 黑醋咕嚕
  • 芝麻糕
2024-05-07 5814 views
朋友約食飯,灣仔都多素菜店,朋友揀咗麗姐厨房,叫咗三餸飯($60),有埋穀物🌾飯同湯,炸蕃薯🍠,皓脆,漢堡肉碎豆腐,豆腐滑,青瓜🥒,爽,不過要自己搵位,但都坐滿,今次唔會執。筷子🥢有d污糟
三餸飯
2024-05-07
$60 (Lunch)
三餸飯
  • 炸蕃薯
2024-05-05 4466 views
我之前都試過佢哋嘅素菜,覺得味道唔錯。今次我叫「南乳齋煲糖醋咕嚕」。呢道菜係用南乳齋代替咗肉,再用糖醋咕嚕嘅做法烹煮。我對素食嘅印象一直都係齋口無味,但呢道菜真係顛覆咗我嘅想像。南乳齋煲糖醋咕嚕,仲叫咗一杯菊花茶。南乳齋煲糖醋咕嚕係麗姐廚房嘅招牌菜之一,用咗南乳、豆腐、菠蘿、洋蔥等食材製成。南乳嘅鹹香配埋糖醋嘅酸甜,味道好夾。豆腐好香而且仲好嫩滑。菠蘿同洋蔥就增加咗菜式嘅口感。素食真係好出色,完全唔輸畀葷菜。
2024-04-23
Lunch
  • 南乳齋煲糖醋咕嚕
2024-03-31 4498 views
連日來肉食不斷,友人提議食齋,清一清腸胃。酸齋的麵筋軟腍度剛剛好,極之入味。汁液不會太過酸,是正好用來開胃那種。加上香口的芝麻,錦上添花!糖醋咕嚕炒的是猴頭菇,以菠蘿及青椒同炒。猴頭菇吃下真的似是肉,完全沒有違和感。火候十足,咕嚕汁更是美妙,佐飯佳品!南乳齋煲內不同的食材包括荷蘭豆、木耳、甘荀、粟米粒、旺菜及各種的菇菌。南乳汁的味很溫和很出,堅好食。粟米粥的材料不只粟米,更有些紅蘿蔔和菇菌。粥底綿滑,調味恰好,整碗粥喝得好舒服,兼且份量充足,定必足矣。每樣都相當到味,吃完也不會瘋狂口渴,很不錯的一餐。
連日來肉食不斷,友人提議食齋,清一清腸胃。

酸齋

糖醋咕嚕 (猴頭菇)

粟米粥

每樣都相當到味,吃完也不會瘋狂口渴,很不錯的一餐。
Lunch
酸齋
糖醋咕嚕 (猴頭菇)
粟米粥
  • 糖醋咕嚕(猴頭菇)
2024-03-21 3606 views
每逢初一十五, 都會同豬寶食素,一直都聽聞麗姐食物唔錯,好想去試下,今次一於訂位去一試一上枱前菜已好有心機,有青瓜同毛豆,驚喜毛豆有調過味,好好食台灣炒米(有蛋)好多配料,有素叉燒火腿,冬菇絲,椰菜,芹菜;米粉沾滿蛋,調味確有台灣風味黑醋咕嚕有蓮藕,有茄子,紅蘿蔔;仲有主角鮮竹粒, 多層腐皮,食落有層次有厚度,有肉嘅煙韌感,黑醋酸度剛剛好,好開胃,唔會有油膩感食物保持穩定,出品有水準,個人幾鐘意麗姐嘅落味同調味
台灣炒米(有蛋)

黑醋咕嚕

食物保持穩定,出品有水準,個人幾鐘意麗姐嘅落味同調味
2024-02-10
  • 台灣炒米
灣仔出名素食餐廳麗姐廚房🧑🏻‍🍳平日lunch都有提供三餸飯,每日菜單都有唔同,晚餐都有多款素食小菜、炸物,平均$80-$90道🌟蜜汁叉燒🌟糖醋咕嚕🌟黑松露牛油果炒飯🌟栗子腐球煲味道上幾好,不過糖醋咕嚕份量比較少🙈雖然件件都幾大舊叉燒帶點燶邊,幾有口感,食多幾件都唔會膩😬冇半肥瘦叉燒咁heavy!炒飯黑松露味好香,粒粒分明,炒得乾身整晚最濃味就係栗子腐球煲,栗子燜到好粉糯👍🏻

🌟蜜汁叉燒
🌟糖醋咕嚕
🌟黑松露牛油果炒飯
🌟栗子腐球煲

味道上幾好,不過糖醋咕嚕份量比較少🙈雖然件件都幾大舊
炒飯黑松露味好香,粒粒分明,炒得乾身
整晚最濃味就係栗子腐球煲,栗子燜到好粉糯👍🏻
2024-03-08
$150 (Dinner)
2024-03-13 2802 views
Dinner @ 麗姐廚房 ~虔誠的天主教徒,通常在星期三和星期五都會受齋,「四旬期」都常常守齋 ....守齋日,就去 💛「麗姐廚房」吃素 ~餐前小吃:餐前小吃就是枝豆, 簡簡單單的在枝豆灑上了鹽巴,鹹香好吃 ~蜜汁叉燒:叉燒香噴噴,似是輕烤過的,用豆製製成的叉燒,當然沒有真正叉燒,半肥瘦的豐膄甘香的味道,但味道實在好吃,堅正 ~麻婆豆腐:吃得出是精心烹調,大約是七分麻,三分辣,吃起上來認真夠味道,絕對不會比真正用肉煮成的麻婆豆腐遜色 ~本篇完 ~
Dinner @ 麗姐廚房 ~

守齋日,就去 💛「麗姐廚房」吃素 ~

本篇完 ~
2024-02-18 2907 views
新年流流總有1 2日要食齋 應下節咁啱屋企人揾到呢間梁祖堯推介既素食除左素食好食之外 佢地既糕點都好正😍不過倉庫妹👧🏼無影到🤧紅豆糕🫘同芝麻糕都好值得食‼️—————————————————————🍴台灣炒米($119)呢個炒米真係極極極推介❗️炒得好乾身 同好香入面仲有啲配料 冬菇 菜 素叉燒粒面頭灑好多芝麻 香得嚟仲睇得👀—————————————————————🍴糖醋咕嚕($129)呢個咕嚕肉真係有一下呃到我😂以為自己真係食緊肉其實係用豆製品而做既野嚟外層都炸得好香 而且仲幾掛汁👍🏻—————————————————————🍴香煎蓮藕餅($109)份量好足 有9大件😆件件都幾厚下食落唔似平時屋企個款蓮藕餅佢似係將蓮藕打成蓉再加啲蓮藕粒落去 增加口感🙆🏼‍♀️食晒一件都有啲飽😂🫢—————————————————————🍴五柳黃花魚($159)素食當然唔會有海鮮岀現啦🙈但都整左成條魚形🐟岀嚟成條都炸得好脆 加埋酸甜汁一齊食 好開胃🤩—————————————————————🍴干煸四季豆($99)四季豆估佢唔到咁好食 炒得香之餘仲熱辣辣咁上碟平時就會用免治豬肉嚟炒但素食版既四季豆 就用左菇
新年流流總有1 2日要食齋 應下節
咁啱屋企人揾到呢間梁祖堯推介既素食
除左素食好食之外 佢地既糕點都好正😍
不過倉庫妹👧🏼無影到🤧
紅豆糕🫘同芝麻糕都好值得食‼️
—————————————————————
🍴台灣炒米($119)

呢個炒米真係極極極推介❗️
炒得好乾身 同好香
入面仲有啲配料 冬菇 菜 素叉燒粒
面頭灑好多芝麻 香得嚟仲睇得👀
—————————————————————
🍴糖醋咕嚕($129)

呢個咕嚕肉真係有一下呃到我😂
以為自己真係食緊肉
其實係用豆製品而做既野嚟
外層都炸得好香 而且仲幾掛汁👍🏻
—————————————————————
🍴香煎蓮藕餅($109)

份量好足 有9大件😆件件都幾厚下
食落唔似平時屋企個款蓮藕餅
佢似係將蓮藕打成蓉
再加啲蓮藕粒落去 增加口感🙆🏼‍♀️
食晒一件都有啲飽😂🫢
—————————————————————
🍴五柳黃花魚($159)

素食當然唔會有海鮮岀現啦🙈
但都整左成條魚形🐟岀嚟
成條都炸得好脆 加埋酸甜汁一齊食 好開胃🤩
—————————————————————
🍴干煸四季豆($99)

四季豆估佢唔到咁好食 炒得香之餘
仲熱辣辣咁上碟
平時就會用免治豬肉嚟炒
但素食版既四季豆 就用左菇同素肉粒嚟炒
整體一啲違和感都無😌
—————————————————————
🍴竹笙素翅羹($139)

份量十分足料🤩材料都唔少野
食每一啖都食到啲竹笙啊 金菇 紅蘿蔔絲 腐竹等
感覺以為自己食緊碗仔翅咁😂
呢個份量都夠晒我哋成家人食😛
2024-02-13 2122 views
一直聞名而未試,以為是要預訂的私房菜。初三跟朋友找地方邊食邊傾,朋友回味此店嘅香煎芙蓉鮮竹,果然值得推介,蓮藕餅內涵豐富,其他菜式亦有水準,服務也貼心,坐得舒適,值得支持嘅小店
香煎芙蓉鮮竹
煎蓮藕餅
喇沙湯米
香煎芙蓉鮮竹
煎蓮藕餅
喇沙湯米
  • 蓮藕餅
2023-12-31 2699 views
🥦平民素味 一試難忘🍆朋友介紹我去 "麗姐廚房 Liza Veggies" 一嘗其家傳祖堯老火湯同埋點心手藝,簡直係食到掂晒櫈底。老黃瓜湯每一啖都係滋味滿滿,猶如喺屋企嘅暖意。南乳齋嗰啲菜品配搭得黐線,洋溢住家常嘅熟悉感覺。而醬燒茄子呢?軟熟入味,小小辣,唔需要擔心辣到跪求救命。另外,沙葛炒三絲嘅清新爽口,同南乳肉同茄子嘅豐富滋味形成對比,證明齋菜唔一定嘜味力。餐廳木椅木桌好學校風,甚至令人懷念,但呢啲都係次要,重點總歸係食物嘅味道啦!$55三餸一湯任你添,咁抵玩真係少見,仲可以飽餐一頓食到心滿意足。下次想同家人分享下呢個滿足感,麗姐,等我哋啦!🍽️👩‍🍳🥣
🥦平民素味 一試難忘🍆

2023-10-31 4268 views
今次到麗姐廚房食晚飯,連自己共有5個朋友,一直叫、一直傾、一直吃,已經忘了影甜品。共叫了8個餸連湯,大家都吃得津津有味,也急不及待要攞卡片下次再來。最後當然是又食又拎,大滿足!
2023-10-28
Dinner