2020-01-15 406 views
晚上菜單款式已經唔係好多,想叫青口,冇,想叫燒雞,都冇,點解我喺定位之前再打嚟嘅時候你唔同我講呢?你個主菜牌又咁少嘢食?味道其實真的很一般,雖然是黃店,希望有待改善

2020-01-13
$600 (Dinner)
2020-01-13 536 views
啡·嚐·時期 @ LLB Bistro.(上環)見OpenRice 評語唔錯,加上黃到金嘅裝修,決定試吓,$190嘅all day breakfast 都似第一次... 食物係好食嘅...但咖啡有點overcook,服務無咩但佢收我加一....不過值得一讚係裝修,環境好靚好舒服😌總括來說,我諗$90係比野食,$100係比連豬....可一,不可再哩...食物:⭐️⭐️⭐️⭐️ 咖啡:⭐️⭐️⭐️ 環境:⭐️⭐️⭐️⭐️ ⭐️番叮:⭐️
啡·嚐·時期 @ LLB Bistro.(上環)

總括來說,我諗$90係比野食,$100係比連豬....
可一,不可再哩...

食物:⭐️⭐️⭐️⭐️
咖啡:⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️ ⭐️
番叮:⭐️
All  day  breakfast
2020-01-11
$190 (Lunch)
2019-12-23 842 views
Octopus Salad🐙($158)唔好睇少呢個沙律, 無論賣相同味道都相當一流, 份量兩個人share啱啱要好👍🏽 八瓜魚用左燒烤既方法黎煮, 所以好香既煙薰味, 而且爽口彈牙😋 沙律有3-4款既沙律菜, 個沙律汁酸酸甜甜幾開胃Spaghetti Alla Puttanesca🍝 ($168)Pasta 既份量算多, 唔好睇佢好似一個普通既茄汁意粉咁, 食落茄汁既調味好豐富而且帶有少少辣辣地, 幾惹味🔥 意粉軟硬度適中唔會過硬或過軟, 真係好怕食到啲煮得唔夠軟既意粉Iberico Pluma ($298)呢個菜勁喇, 總共有4大片豬柳, 每塊都燒得好香好軟綿綿得黎唔會韌🥰 再配埋個汁好好食, 另外薯蓉既部分其實係一粒粒燒過帶少少脆皮既薯仔🥔 另外仲帶左少量蔬菜Mashed potato 🥔 ($48)呢間餐廳連薯蓉都好出色😍 係我鐘意既薯蓉款式, 壓到啲薯仔超級蓉同埋smooth 再配埋融左既芝士又熱辣辣好正🤤
Octopus Salad🐙($158)

Iberico Pluma ($298)

Mashed potato 🥔 ($48)

2019-12-19
Type of Meal
Dinner
Celebration
Birthday
2019-12-21 510 views
早排有同事介紹里間LLB bistro,又見係openrice 有得book位,就毒毒的book左星期六一位去食😂入到去都幾full下,唔bk位可能冇得入~最大感覺係侍應好生手,坐左一輪終於決定舉手話無menu,餐牌選擇不多,叫左all day breakfast,set$158 + 10% 有湯/沙律、飲品,另加$20仲有甜品,價錢還可接受。Order完繼續睇到侍應懵懵懂懂,咖啡師時不時都要出來幫幫手,人手和經驗都不足吧~首先黎左粟米湯,粟米味濃,仲咬到粟米皮,如果鹹一啲會更好😌All day breakfast上到黎其實有d失望,有切開既麥包、炒蛋、1條腸、少許茄汁豆、雜菌、大菇、薯餅同1片番茄,味道上無乜特別,係粒大菇處理得幾好,juicy味濃加左$20要甜品,係platter形式上,有3款甜點,價錢黎講好似好抵咁,但質素仿如放題咁,唔知係米平時冇乜人叫,有幾明顯雪得太耐,水份被抽乾嘅感覺,我會情願整得好啲細份啲...簡單黎講其實佢都有好多小店同樣存在嘅問題,人手不足或人員經驗不足、價格稍高但物不太所值、食物流轉速度唔夠快以致質素參差...🤦🏼‍♀️或者都係因為成本大量流向租金所致
入到去都幾full下,唔bk位可能冇得入~

首先黎左粟米湯,粟米味濃,仲咬到粟米皮,如果鹹一啲會更好😌
粟米湯

All  day  breakfast

Dessert  platter

簡單黎講其實佢都有好多小店同樣存在嘅問題,人手不足或人員經驗不足、價格稍高但物不太所值、食物流轉速度唔夠快以致質素參差...🤦🏼‍♀️或者都係因為成本大量流向租金所致😭
因為黃色經濟圈嘅建立,其實多左人特登支持小店,希望能有所改善吧~或者過幾個月再俾多次機會佢哈💪🏻

Americano
2019-11-30
$200 (Lunch)
粟米湯
2019-12-14 695 views
呢間餐廳雖然唔就腳,但係見過佢好多新聞,係真黃店,所以特登行老練咁遠都要泥。沙律真心有heart,唔似一般house salad咁,求其一啲沙律菜就算,佢嘅沙律除在沙律菜,仲有藜麥,橙,西柚,croton,真係唔錯。主菜外面,rib eye真係普普通通,加咗gravy,不過佢嘅配菜真係好好食,有eggplant,翠玉瓜,蕃茄仔,而焗薯亦都好和牛油味。店內有成個corner擺文宣,之前亦都有響應罷工,遲啲要再泥懲罰佢!

2019-12-13
$160 (Lunch)
本身係餐廳 無到會服務 但睇唔過眼佢咁黃😏所以特登問有冇得整party portion food🥳好彩你地幫手炸 食得好安落🥰🥰Anyway 質素真係好好👍🏻連大份量都搞得好 堂食一定仲好😍😍..🍄Truffle & wild mushroom & risotto🍄🍄野菌黑松露意大利飯(素) *2.5磅🍄巨型版risotto都係咁好食飯粒分明有咬口 個汁夠creamy又唔膩少少松露香氣 仲有不少野菌清曬🥰🥰🥰·🥘Mac & cheese with Stew BBQ pork meat🥘🥘燒汁燴豬肉絲 *2磅🥘個豬肉絲好好食 醬汁咸甜 夠重口味 面頭有辣椒 好惹味而且肉質唔會好實同痴牙縫 大口吃肉就好滿足🤤·🍗Roasted chix steak & tomato salsa fusilli🍗🍗烤雞扒 & 蕃茄莎莎螺絲意粉 (凍食) *2.5磅🍗個雞扒好軟好嫩好滑 👏🏻👏🏻皮下肥肉不多但好有油香簡單調味 不咸不膩 係食多都唔罪惡嘅肉而且個蕃茄莎莎醬好香甜 好健康嘅配搭. 🍝Linguine all" Arrabbiata🍝🍝辣茄汁煙肉扁意粉 *2.5磅🍝微辛下同樣有蕃茄嘅甜味配上咸香煙肉
本身係餐廳 無到會服務 但睇唔過眼佢咁黃😏
所以特登問有冇得整party portion food🥳
好彩你地幫手炸 食得好安落🥰🥰
Anyway 質素真係好好👍🏻
連大份量都搞得好 堂食一定仲好😍😍.
🍄野菌黑松露意大利飯(素) *2.5磅🍄
Thanks店主嘅安排 同埋無嫌我麻煩😭😭
你地都加油頂住🤚🏻🤚🏻
TakeAway
2019-11-30 1093 views
🤔地点有些隔涉,奇怪平日lunch都坐滿人, 1:35pm到,開始見人食完走人🚶‍♀️🚶‍♂️。姐姐見我1個人, 叫我坐bar枱😖, 👌。見bar枱後, 1個姐姐不斷做飲品和洗杯。另一個姐姐,落單/上菜/收錢,忘到七彩。。。心想豈能要求有什麼服務。 見有15%off, 便叫最貴的啦 ~ $168 燒澳洲肉扒配羅勒醬薯蓉田園蔬菜, 餐包湯或沙律, 飲品一杯。成個餐是日最吸引👀👉沙律: 石榴,紅柚子肉, 火箭生菜, 紫洋蔥片, 脆卜卜嘅麵包粒, 配上意大利黑醋, 太好味了😋。😨我塊Ribeye扒,有條跟腱,所以有d肉好韌 唔開。 幸好塊扒都好大塊, 所以扣除咬唔開嗰啲,都有八成半可以食。 綠色嗰薯蓉, 完全食唔到羅勒的味, 可能淨係想要個天然綠色吧😅。 從配菜睇得出廚師有心用好d的食材, 唔係求其比件薯仔,番茄仔做配菜🤗。餐飲叫咗杯Americano (expresso+水), 即齋啡。 佢隻豆似乎深度烘焙,燶味好重😖。埋單計埋加一和折扣,$160。

埋單計埋加一和折扣,$160。
2019-11-29
Type of Meal
Lunch
2019-11-28 740 views
同朋友一齊黎慶祝生日。店內設有bar 檯和餐檯。餐廳的某角落是用來發表意見。今天是11月25日,相信大部分香港人都很開心,餐廳特地賜酒慶祝,有白酒啤酒紅酒選。和朋友叫了兩個晚餐和小食,份量有點小不過味道不錯。前菜點了兩款,八爪魚薯仔方和Parma ham,味道不錯,都很用心擺盤。南瓜湯餐湯是南瓜湯,味道濃郁和南瓜蓉很充足。廚師精選海鮮意大利麵海鮮是煎過的帶子,意大利麵很滑,醬汁香濃而不膩。燒春雞半隻燒春雞皮脆肉嫩滑,蜜糖芥末汁跟燒春雞很夾,所有伴菜都是烤過的,吃上去很野口。燒伊比利亞黑毛豬柳伊比利亞是什麼就不知道,只知道豬柳很嫩同入味,是全晚最好吃的。芝士松露薯條薯條是新鮮炸的,芝士松露很香,有面頭的薯條才有芝士松露粉。最後甜品是Tiramisu。
同朋友一齊黎慶祝生日。

店內設有bar 檯和餐檯。

餐廳的某角落是用來發表意見。

和朋友叫了兩個晚餐和小食,份量有點小不過味道不錯。

前菜點了兩款,
八爪魚薯仔方和
Parma ham,味道不錯,都很用心擺盤。
八爪魚薯仔方
Parma  ham

南瓜湯
餐湯是南瓜湯,味道濃郁和南瓜蓉很充足。

廚師精選海鮮意大利麵
海鮮是煎過的帶子,意大利麵很滑,醬汁香濃而不膩。

燒春雞半隻
燒春雞

燒伊比利亞黑毛豬柳

燒伊比利亞黑毛豬柳

芝士松露薯條
薯條是新鮮炸的,芝士松露很香,有面頭的薯條才有芝士松露粉。

最後甜品
Tiramisu。
Tiramisu
2019-11-25
$270 (Dinner)
Celebration
Birthday
燒春雞
2019-10-16 1380 views
上環返工經常行過呢間餐廳都好想試下,見裝修好靚又靜靜地咁,前排終於試咗!午餐有set menu 抵食啲,主菜+湯/沙律+飲品,百幾蚊算相當唔錯。湯有心機整,唔係一般茶記紅白湯主菜叫咗份栗子燒春雞,皮脆肉嫩,啲伴碟都好好食,個豆泥好正好creamy🤤蕃茄同菜都新鮮,全部都烤過同有做調味,份量都好夠。Americano正正常常,以免費配餐飲品都算係咁重點係食得出小店嘅心機❤️服務態度好又親切,店面光猛佈置悠閒,好適合返工返到攰去獎勵自己✨

湯有心機整,唔係一般茶記紅白湯

Americano正正常常,以免費配餐飲品都算係咁

2019-10-08 1069 views
適逢特別日子嘅慶祝,想搵一間未試過嘅餐廳慶祝 ,而呢一間餐廳就係朋友推介,餐廳地點距離地鐵站唔係好遠,有間餐廳並排...差一啲入咗去...好彩睇一睇個招牌🙄 因為透過訂位,所以已經預留咗座位, 作為一個酒鬼坐低一定先睇一睇Drink Menu,紅白酒選擇不多,但貴精不貴多👍🏻有唔錯嘅加飯酒, 梗係先叫一杯飲下, 夜晚有set dinner, Main Course 有牛扒同魚,兩個人就一樣一個🙋🏻‍♂️,頭盤有紅菜頭湯, 由於本人鍾意食紅菜頭,啱曬我口味, 加咗35蚊食個帶子刺身, 要咗個parma ham,有甜品,餐飲轉紅白酒都係加$45,然後再叫多個黑松露芝士蘑菇, 由於好頸渴嘅關係叫多咗一杯玫瑰檸檬茶😂 食物味道正👍🏻 最鍾意有蒜頭作為配襯嘅牛扒,side dishes 嘅蔬菜一流,每樣食物都有用心做嘅味道,你叫我用實質嘅詞語形容,我會用"香口" ,無論牛扒同魚都係☺ Set Dinner $298 ( 好似冇記錯 ) 呢個價錢,食物質素,服務質素,餐廳環境,我決定會再嚟試其他 菜式🙋🏻‍♂️
食物味道正👍🏻 最鍾意有蒜頭作為配襯嘅牛扒,
紅菜頭湯
Parma Ham
帶子刺身
肉眼扒
煎鱈魚扒
黑松露芝士蘑菇
晚餐甜品
2019-09-30
$400 (Dinner)
紅菜頭湯
Parma Ham
帶子刺身
肉眼扒
煎鱈魚扒
黑松露芝士蘑菇
晚餐甜品
2019-09-28 823 views
位於中上環這間西餐, 侍應服務非常貼心窩心, 會為小朋友安排成set Minnie 餐具. 而且食物高質, 絕對可以一試. 🤤 ~ 帶子份量算多,配上洋葱及醬汁,很開胃 🤤 ~ 雞肉一點也不鞋, 很香口, 亦有很多配菜 🤤 ~ 魚有魚味, 肉質滑, 而且底部配上意大利飯] 🤤 ~ 雖然份量唔多得兩塊, 但好多蟹肉, 而且配上牛油果味道很夾 ❤餐廳 : 💙地址 : 上環荷里活道188號地下

[帶子薄片]🤤 ~ 帶子份量算多,配上洋葱及醬汁,很開胃

[原隻烤雞]🤤 ~ 雞肉一點也不鞋, 很香口, 亦有很多配菜

[香煎鱸魚]🤤 ~ 魚有魚味, 肉質滑, 而且底部配上意大利飯]

[牛油果蟹餅]🤤 ~ 雖然份量唔多得兩塊, 但好多蟹肉, 而且配上牛油果味道很夾 ❤餐廳 : [LLB Bistro]
💙地址 : 上環荷里活道188號地下
2019-09-28
$300 (Dinner)
2019-09-25 549 views
上兩星期喺度慶祝生日,唔貴之餘 service 好好,個 sashimi 帶子頭盤好味,甜品亦好味精緻,啱幾個人飲酒傾計!切蛋糕又可以好free 咁唱歌唯一美中不足係要收開瓶費~
上兩星期喺度慶祝生日
,唔貴之餘 service 好好
切蛋糕又可以好free 咁唱歌

唯一美中不足係要收開瓶費~
2019-09-25 438 views
哩間西餐店,環境幾好,很有格調,我自己本身就好中意食通心粉,所以就試試滴西式通心粉,叫左個芝士豬柳粒通粉,好正啊!霖吾到滴西式通心粉甘好食,通粉軟硬適中,口感很有彈性,豬柳好入味,加埋滴芝士,好好味!推薦大家去試試。
2019-09-23 204 views
I tried soup, risotto, pork loin and latte. The quality of food is high, especially the latte. The environment is comfy and stylish. Staff is super nice. They are helpful and friendly. I had an excellent lunchtime here and will definitely come back very soon.
2019-09-08 241 views
上環lunch 試食: 今次點了lunch set的牛扒三文治,正,包皮脆,牛扒熟度恰到好處,肉質鮮甜,加上香草汁的蕃茄,juicy! 跟餐點了一杯凍朱古力近期飲過最喜歡的
近期飲過最喜歡的
2019-09-06
$200 (Lunch)