2019-09-06 243 views
位於上環荷李活道以法律為主題的餐廳 LLB Bistro ,無論是菜式、裝修或是Menu設計都別具心思❤這間餐廳更有不少我喜歡的英式料理,Scotch Egg、Fish and Chips 、Eton Mess😍******************************Scotch Egg 是經典英式菜,以絞肉包裹水煮蛋,沾麵包粉下鍋炸,是挺花功夫的一道料理。時間跟溫度掌握很重要,一不小心就會出現外皮炸得太黑、豬肉太乾或者雞蛋完全熟透的情況。但這次我品嘗到的Scotch Egg 中間的雞蛋是呈✨半熟狀態✨,而且豬肉咬下去還充滿肉汁,非常好味!😋 (HK$78)
  • Scotch Egg
2019-08-23 288 views
看到星期日晚上都有85折套餐優惠又近屋企就去試試,環境不錯,座位也舒適。套餐可用85折包括餐湯,前菜,主菜,飲品及甜品。折後大約$260一位,是中上的價錢。我們3個人點了兩份牛扒套餐及一份單點西班牙黑毛豬柳,外加一份黑松露薯條黑松露薯條 - 喜歡粗薯條的咬感,黑松露份量也不錯,但醬汁不太配,如改用芝士醬更好前菜份量也不錯,魷魚圈幼了點,炸粉比較多另一前菜餐湯牛扒,肉質感覺沒下梳打粉,味道挺好,份量也足很大碟的豬柳,配紫薯蓉,個人覺得比牛扒好味甜品很有心思,焦糖脆蘋果批配抹茶雪糕整體來說,味道上不過不失,以$260左右的價錢可有4 course也 fair enough , 但感覺像是提高了價錢再以85折作招徠😅 擺盤很精緻,前菜等的上菜時間很快,但到主菜則等了近30分鐘,不太理想🤔

前菜份量也不錯,魷魚圈幼了點,炸粉比較多

另一前菜

餐湯

牛扒,肉質感覺沒下梳打粉,味道挺好,份量也足

很大碟的豬柳,配紫薯蓉,個人覺得比牛扒好味

甜品很有心思,焦糖脆蘋果批配抹茶雪糕

2019-08-12 328 views
這間Cafe Bar 一早已想來,只是地方稍為偏遠,今日特別中午訂定檯來到這間位於上環荷里活道188號 LLB Bistro,我一向喜歡食意粉,今次選主餐是 Spaghetti Carbonara ,source 味道口感唔錯,原以為份量少唔飽,實際可飽肚; 咖啡味道香醇。我最喜歡小食,芝士松露薯條,配搭特製芝士醬,口感味道一流,相比平時食薯條配茄醬,這個芝士醬好味好多。下次,我會再來常試其他美食,如自家製檸檬Tat 等。

下次,我會再來常試其他美食,如自家製檸檬Tat 等。
芝士松露薯條
Spaghetti Carbonara
Latte
Dessert of day
2019-08-12
芝士松露薯條
Latte
2019-08-12 181 views
想食嘅餐廳竟然冇開經過見到OpenRice有dis count所以就過嚟試吓、勁鍾意呢款前菜非常有特色、係用牛油果配上芥辣而且仲會有蘋果片再加埋帶子真係幾新鮮特別嘅食法,呢餐入邊其中一個嘅最愛。呢度嘅飲品都唔錯叫咗杯朱古力非常濃烈,另外南瓜湯都係即整嘅唔會太多忌廉而且食到南瓜嘅味道。套餐$300左右就已經有得食,自己試咗牛扒覺得麻麻地反而係朋友食嘅魚唔錯。因為牛扒都幾多根同肥,呢個價錢食就比較唔抵啦。不過隔離嘅蒜頭非常好食但係個醬汁我就覺得唔夠濃烈。另外叫咗呢個番茄意大利飯,不過覺得呢個真係麻麻哋,因為太酸而且好油,上面會有茄子蕃茄等等呢啲自己配搭都其實覺得幾好,但係實在太油膩同埋酸味太重,你出邊有更好食嘅。呢個薯條超正因為係即刻整嘅嘢食黑松露味同埋隔離點醬再配埋上面少少辣椒粉,必點

2019-07-19 173 views
今日因為遊行既原因,好多小鋪都休息,行下行下上環,見到呢間鋪頭有開,就入左去食brunch醫下肚。個menu 有4-5種揀,因為我地兩個人唔係好肚餓,所以我地叫左一個brunch set 再加多杯咖啡。個set 包沙律,main 我地叫左steak sandwiches,另外叫左rose coffee 同 Americano。要留意 rose coffee 係無奶嫁,如果唔飲開齋啡,就唔好叫啦。個steak sandwiches 幾igable,食落d牛唔算淋,似係sirloin ,味道幾好味。

2019-06-09
2019-05-29 205 views
OpenRice 隨便找到的餐廳,食完之後,感覺非常滿意。最重要的是,這裏人流很少,所以一整晚都是有兩三台客。食物質素是中上的,下次會再嚟。芝士同ham冇得頂,兩款唔同的芝士,一款較creamy,一款芝士味濃烈😋😋😋呢個紅蝦,要配上菜一起食,如果唔係會有少少鹹。蕃茄味極濃郁的risotto. 不會食膩。好似係牛油果配蟹餅(忘記🤪)不過係好食的,牛油果好新鮮。呢個南瓜湯配麵包超好味。不但有南瓜味之餘,有少少甜甜地,就咁飲或配麵包食都好啱我口味。呢個豬🐷又係我覺得好好味嘅菜式之一,連旁邊的配菜也非常出色。肉嘅質地非常之嫩口,好易咬。👍🏼👍🏼👍🏼不「鞋」。呢個好似叫做牛面肉佢上面嘅汁先係精華,一粒粒的大黑椒好好味,將黑椒汁提升咗去另一個級別。帶子意粉呢款嘅意粉好特別,未食過,佢係有少少偏硬,但又唔會癡牙或好難咬個種,個汁其實冇什麼味道,但愈食就越好食,最後食曬啦當然。😂😂呢度嘅甜品真係超好味呀! !上面嘅水果超新鮮勁甜,仲有款nuts 好好食,唔知叫咩名。呢個係跟餐送嘅窩夫同朱古力cake,想試埋其他,下次啦不過。
OpenRice 隨便找到的餐廳,
食完之後,感覺非常滿意。
最重要的是,這裏人流很少,所以一整晚都是有兩三台客。
食物質素是中上的,下次會再嚟。

呢個紅蝦,要配上菜一起食,如果唔係會有少少鹹。

蕃茄味極濃郁的risotto. 不會食膩。

好似係牛油果配蟹餅(忘記🤪)
不過係好食的,牛油果好新鮮。

呢個南瓜湯配麵包超好味。

呢個豬🐷
又係我覺得好好味嘅菜式之一,連旁邊的配菜也非常出色。
肉嘅質地非常之嫩口,好易咬。👍🏼👍🏼👍🏼不「鞋」。

呢個好似叫做牛面肉

帶子意粉

呢度嘅甜品真係超好味呀! !
上面嘅水果超新鮮勁甜,仲有款nuts 好好食,唔知叫咩名。

2019-04-30 202 views
呢日一行二人嚟到呢間位於上環荷李活道的LLB Bistro食晚飯。餐廳一邊設有吧枱,另一邊設有沙發座位,整體裝修既舒服又有情調。芝士番茄肉醬千層麵 ($188) - 芝士番茄肉醬用料豐富,味道香濃有層次,令到口感略帶煙韌的千層麵及香脆的蒜蓉包變得十分滋味。燒半乾番茄意大利飯 ($138) - 有紅、黄、橙色番茄,飯粒中心略帶少許咬口,飯入面除了番茄外,還加有芝士,令味道及質感更濃郁豐富。芝士松露蘑菇釀龍葵菇 ($68) - 龍葵菇蘑菇 juicy口感帶爽,加入芝士松露令菇在焗後香氣撲鼻,令人忍不住一啖接一啖。熱玫瑰咖啡 ($34) - 賣相漂亮,口感順滑。玫瑰味恰到好處,可以同時飲到香濃的咖啡味及玫瑰的香味。Mocha ($42) - 朱古力味與咖啡味融和又搭配,口感順滑。

2019-04-27 2678 views
今日中午同朋友去上環食西餐,揀咗一間有酒吧feel ,仲有西餐食嘅餐廳。餐廳門口,有吸煙區,可以飲酒,同有高枱可以閒聊。餐廳入面環境好大,超闊落,而且有sofa 位,不過今日冇坐sofa 位,坐咗長方形枱。而餐廳有個大書櫃嘅裝飾,放咗好多好厚嘅書本。見到有set lunch,所以想試一試set lunch,因為比單點較平。點咗一個all day breakfast 🍳 $148,一個egg florentine with potatoe salad $128,一杯herbal tea in pot (calmness),一杯(relaxation) $40。再加$40 要多兩個甜品 brownie and ice cream 。Herbal tea in pot (calmness and relaxation)花茶好熱,而且倒落杯果時好濃玫瑰花🌹香,本身以為花茶會比較清淡,不過應該加了蜜糖,所以茶偏甜。前菜包一碗餐湯丶一份沙律🥗同四塊細塊嘅麵包。麵包比較硬身,而且無咩味道,不過沾上羅宋湯浸淋,會較好味。而羅宋湯味道都幾濃郁。沙律菜好清新,而且沙律醬好開胃。All day breakf

餐廳門口,有吸煙區,可以飲酒,同有高枱可以閒聊。

而餐廳有個大書櫃嘅裝飾,放咗好多好厚嘅書本。

前菜包一碗餐湯丶一份沙律🥗同四塊細塊嘅麵包。
前菜(麵包+沙律+羅宋湯)

All day breakfast
份量好大份,焗茄汁豆幾好食,薯餅都幾香脆,而蘑菇都幾多,好濃菌嘅香味,滑蛋都做得滑溜。
All  all  breakfast

Egg florentine 班尼迪克蛋,隻蛋係好流心,不過塊ham 煙肉太過咸,同隻蛋唔太夾,而波菜同蛋過幾好食。薯仔沙律好入味,薯仔切到好細粒,再配合香料整成嘅沙律好濃味。

brownie and ice cream
Brownie 布朗尼比較硬身,不過幾香脆,而朱古力味唔算太濃,所以同番朱古力雪糕的幾夾。
brownie and ice cream

餐廳要加一服務費,同區比較都唔算貴,但對比其他區,係幾貴。不過包埋湯/沙律同麵包係比較好。
2019-04-27
$190 (Lunch)
前菜(麵包+沙律+羅宋湯)
All  all  breakfast
2019-04-22 117 views
店內採用落地玻璃設計, 寫意舒服, 開揚舒適。烹調出來的菜式賣相也特別精緻典雅意式什菜湯, 湯同蔬菜分開放, 湯是放在壼內, 飲用時倒出黎, 有心思, PRESENTATION又靚, 濃湯中充滿美味的雜菜粒,喝完後整個人暖洋洋。八爪魚火箭菜沙律, 八爪魚口感外脆內嫩,且帶有獨特的焦香風味, , 再配上新鮮的火箭菜, 口感豐富。廚師意粉,擺盤猶如一幅圖畫般美, 蕃茄蓉, 火箭菜, 扁意粉, 濃郁蕃茄蓉,平衡膩口感之餘亦添加鮮甜味道, 入面卻是清甜爽口的橄欖及蕃茄香。
店內採用落地玻璃設計, 寫意舒服, 開揚舒適。

烹調出來的菜式賣相也特別精緻典雅

2019-04-21 77 views
This restaurant is a cozy one, small & calm. The food’s actually tasty, clever mix of ingredients like the beetroot risotto.The staff we met today is cute and funny.Definitely worth a visit. Well managed restaurant.The toilet is clean!! It’s good!

2019-04-20 111 views
上環和西營盤之間的街道,除了充滿香港殖民歷史的建築和文化外,還有有不少優秀的餐廳。今晚來到荷里活道,品嚐新開張的LLB Bistro。餐廳室內設計簡約,氣氛舒適,坐下來便感覺是個可以和朋友安靜聊天和品嚐美食的好地方。我們兩人先叫了自家製水牛雞翼作小食。水牛雞翼Buffalo Wild Wings在美國東南部十分受人歡迎,其賣相吸引又惹味,近年推廣至美加以外的不同國家和地區,愈來愈多地方都可以嘗試到。LLB Bistro的水牛雞翼炸得不錯,更重要的是在調味料上的功夫算是相當有水準,同時份量不少,適合幾個朋友一起分享。主食是份量十足的黑松露醬烤野雞,味道沒有一般的濃,可以細味雞肉本身的香味,看見廚師在選材下了功夫。最後結尾是自家製的檸檬撻,配上一杯玫瑰咖啡和啤酒,我們都渡過了愉快的晚上。

2019-04-17 99 views
星期日天氣很不錯,約左朋友食早餐,出到來就變成了中午,于是我們決定搵個地方食全日早餐,見到網上LLB Bistro評價不錯,就決定試下佢地既weekend all day set menu,全部都好吸引吖!套餐包沙律同飲野,好抵食。我點左杯玫瑰茶,而朋友就點左杯凍latte ,玫瑰茶的玫瑰香味十足,清爽可口,令人心情放鬆。凍latte濃郁,一飲就愛上。是日餐湯系椰菜花忌廉湯,蔬菜味濃郁,好creamy,而沙律夠晒fresh,口感好好。我點左份全日早餐,朋友就食炸魚漢堡。賣相好靚,炸魚漢堡配的系厚切薯條,口感好好,大大塊炸魚,炸至金黃,外脆內嫩,夾有牛油果。用料健康,加上他他汁,超級邪惡!全日早餐,份量不俗,非常豐富,有薯角,腸,茄豆,仲有我最愛的薯餅,金黃香脆,炒蛋好滑,加上一小杯yogurt ,夠晒營養!

套餐包沙律同飲野,好抵食。

我點左份全日早餐,朋友就食炸魚漢堡。

用料健康,加上他他汁,超級邪惡!

炒蛋好滑,加上一小杯yogurt ,夠晒營養!

2019-04-13
2019-04-16 108 views
fiancé陪我係附近試晚裝,試完好肚餓,就係附近搵野食。見呢間幾有feel咁,就入左去。menu主要野食有一版little little bites同一版big big bites,即係appetizers同main courses。揀左烤半風乾番茄risotto($138)同烤西班牙黑毛豬配甜椒炒薯仔($248)。risotto面頭有啲沙律菜同radish,顏色吸引,用左唔同色既cherry tomatoes,雖然佢寫半風乾,但無完全風乾晒個種既味道,只係食落似平日好juicy咁,略略烤過,整體味道唔會太過酸,又保持到🍅fresh既味道。個碟好可愛!😍😍😍估唔到烤西班牙黑毛豬無切好一塊塊,好方便唔洗自己切。見到肉質帶粉紅色,食落好軟腍,有少少脂肪,油脂好香,外邊亦烤得好焦香,配埋個鹹鹹甜甜既汁好好味!side dish食得出亦都好用心製作,啲炒甜椒洋蔥炒得好香,帶出食材本身既甜味。bb蘆筍好鮮嫩一啲渣都無👍🏻👍🏻燒南瓜太硬,如果燒腍啲更好。薯仔好好食,外面好香,入面好粉。有啲葉做裝飾好cute😍最後叫左apple crumble($68)做甜品作結。好靚呀個presentation

個碟好可愛!😍😍😍

有啲葉做裝飾好cute😍

最後叫左apple crumble($68)做甜品作結。
好靚呀個presentation😍熱辣辣既apple crumble加埋朱古力雪糕冰火交融正!
好香玉桂味,crumble好crunchy充滿牛油香。
2019-04-16 80 views
係上環發掘到有水準既西餐廳🤩🤩餐廳位置靜中帶旺,離上環地鐵站有大約10分鐘路程。餐廳外有幾張高枱,帶埋寵物🐶黎,坐係出面飲返杯,chill下都幾正😝而裡面既裝修都俾到人一種好舒服既感覺,雖然餐廳唔算大,但感覺寬敞,唔會好迫。Bar枱用上雲石,烏絲燈泡,加上旁邊既木製書架,呢種英倫風我好鐘意🥰.🍟松露芝士薯條 呢個薯條係我食過咁多松露薯條中數一數二好味既💕粗扁嘅薯條,配上松露已經好香,再點埋旁邊既茄汁同埋芝士醬,味道更佳。份量仲好多,啱晒攞嚟送酒😂.🥪香辣蒜片炒蝦多士蝦肉大隻彈牙,仲有6隻咁多😍多士外脆內軟,配埋啲生菜洋蔥蒜片,辣辣地好惹味😋.🐟香煎鱸魚配紅花意大利飯本身應該係比目魚,可惜賣哂就轉左鱸魚比我地,都好好食!大塊又厚肉,魚皮煎得好香脆👏🏻👏🏻👏🏻配菜都唔少,有椰菜仔、粟米條、南瓜同蘆筍🤓意大利飯亦能煮到外面creamy,入面仲有少少硬芯,確係唔錯😊.🍎蘋果金寶配朱古力雪糕原本係配雲尼拿雪糕,不過冇哂,所以轉左朱古力雪糕😂一上枱就聞到勁香!香噴噴既玉桂味,表面金黃色好靚,底層有蘋果肉、提子肉、杏仁碎,好多料👍🏻👍🏻食落超級熱,加埋一啖雪糕一齊食,一凍一熱,口感好豐富😌.整體黎講

松露芝士薯條

🍟松露芝士薯條
香辣蒜片炒蝦多士

🥪香辣蒜片炒蝦多士
香煎鱸魚配紅花意大利飯

🐟香煎鱸魚配紅花意大利飯
蘋果金寶配朱古力雪糕
🍎蘋果金寶配朱古力雪糕
整體黎講我覺得呢間餐廳水準幾高,材料新鮮,而且用心製作,服務都好好,希望佢地可以keep到落去🤗
Dinner
松露芝士薯條
香辣蒜片炒蝦多士
香煎鱸魚配紅花意大利飯
蘋果金寶配朱古力雪糕
2019-04-16 106 views
首先中上環呢個地點已經俾人一種應該會好貴嘅感覺。然後一到左餐廳,見到d外國人喺門口度chill緊..心諗呢間餐廳應該都係d高級外國人餐廳。不過原來價錢吾算貴,環境同服務態度亦都幾好!食物嘅 presentation 都吾錯,只於可以有少少可進步嘅空間咁啱嗰晚唔算多人,餐廳只有我同一個朋友同就黎食完嘅另一枱。待應好熱情介紹佢哋嘅餐牌同主打菜,中途不斷問我哋覺得食物點樣。首先到嘅係沙律,我同朋友覺得d沙律好新鮮,菜多水同多綠。之後就有fish and chips 同mac and cheese as main course 。對於fish and chips 可以我期望過高,覺得一般。塊魚有d鞋同吾多味。batter 未致於太厚但唔夠乾身。tatart sauce 始終都係有pickle 嘅好食。mac and cheese 反而有驚喜,因為香港無幾多間好食嘅mac and cheese ..佢吾係美式好thick 嘅m&c .. 不過個cheese 味都重同香,會keep住想食落去。最尾留肚點左2個甜品。本來好想試佢個lemon tart ..但失望地售罄so sad。最後點左個傳統br

咁啱嗰晚唔算多人,餐廳只有我同一個朋友同就黎食完嘅另一枱。

首先到嘅係沙律,
我同朋友覺得d沙律好新鮮,菜多水同多綠。

最後點左個傳統bread pudding 同apple crumble 。apple crumble 都不過不失,不過bread pudding 就硬咗少少🙃

最尾都有同店主反映。

不過呢間店子都可以再去!適合食個飯傾下計
2019-04-02