食物不錯,但都唔平,嗌個意粉/飯,連加一都挨近$200。.🔸Spaghetti Alla Puttanesca ($168)分數: (8/10)義大利煙花女麵,睇個名都唔知咩黎😂好蕃茄!好酸!少少辣!我鐘意!酸酸辣辣篤中左我味蕾,蕃茄味濃,愈食愈開胃。.🔸Wild Boletus Risotto ($188)分數: (7.8/10)牛肝菌意大利飯,擺上面好大塊就係牛肝菌。睇落唔似菇,似塊肉,整得有少少乾,有啲難咬開。個飯充滿好多菇,飯入面啲菇就冧啲,食落好香!.店內貼好多文宣裝飾💛
食物不錯,但都唔平,嗌個意粉/飯,連加一都挨近$200。

分數: (8/10)
義大利煙花女麵,睇個名都唔知咩黎😂
好蕃茄!好酸!少少辣!我鐘意!
酸酸辣辣篤中左我味蕾,蕃茄味濃,愈食愈開胃。
Spaghetti Alla Puttanesca

🔸Wild Boletus Risotto ($188)
分數: (7.8/10)
牛肝菌意大利飯,擺上面好大塊就係牛肝菌。
睇落唔似菇,似塊肉,整得有少少乾,有啲難咬開。
個飯充滿好多菇,飯入面啲菇就冧啲,食落好香!
Wild Boletus Risotto

店內貼好多文宣裝飾💛
2020-05-11
$196 (Dinner)
Spaghetti Alla Puttanesca
Wild Boletus Risotto
2020-05-10 3459 views
➖➖➖ #上環黃店 用心小店➖➖➖個人很喜歡到中上環游走,那裏有很多特色的小店,而且人口密度較低,感覺比較悠閒一點。某一天走到餐廳這個位置,發現原來餐廳已經轉手了,已經轉換了另一間西餐了,在apps 內核實了是黃色小店,翻看餐牌後,便決定一試。。餐廳的門口大概有四張高枱,適合吸煙人士或輕輕鬆鬆的學杯啤酒,由於到訪的時間是春天,天氣稍涼,所以坐在室外是非常舒服的。。餐廳早於六月已經表態,一直支持運動係早期表態黃店,好值得支持,餐廳內有連儂牆,特別鍾意室外位置,好適合影相🤩。▪️平日午餐八五折 ▫️是日餐湯 +▫️廚師精選沙律 +▪️牛肉漢堡伴燒烤汁燴豬肉絲配薯角$158▪️野雜菌意大利飯伴黑松露忌廉。巴馬臣芝士$138。餐湯好濃郁,真材實料,味道比想像中理想。沙律中蔬菜蔬菜新鮮,仲有柚子,味道較為清新。漢堡賣相100分,第一次吃燴豬肉+漢堡。這次嘗試都不錯呢,豬肉絲切成幼絲入味又多汁略嫌偏瘦,不過廚師應該花了心思,因為如果豬肉都太肥了,加上漢堡,整體可能太肥膩了。漢堡肉厚,差唔多一吋,整體夠juicy有手打口感意大利飯不過不失,可以試試其他選擇。。▪️小總結:早期表態嘅黃店係絕對值得支持!平日去八
➖➖➖ #上環黃店 用心小店➖➖➖

餐廳早於六月已經表態,一直支持運動
係早期表態黃店,好值得支持,餐廳內有連儂牆,
特別鍾意室外位置,好適合影相🤩

▪️平日午餐八五折
▫️是日餐湯 +
▫️廚師精選沙律 +
▪️牛肉漢堡伴燒烤汁燴豬肉絲配薯角
▪️野雜菌意大利飯伴黑松露忌廉。巴馬臣芝士$138

餐湯好濃郁,真材實料,味道比想像中理想。
沙律中蔬菜蔬菜新鮮,仲有柚子,味道較為清新。
漢堡賣相100分,第一次吃燴豬肉+漢堡。
這次嘗試都不錯呢,豬肉絲切成幼絲入味又多汁
漢堡肉厚,差唔多一吋,整體夠juicy有手打口感
意大利飯不過不失,可以試試其他選擇。

▪️小總結:
早期表態嘅黃店係絕對值得支持!
平日去八五折嘅話抵啲🤩
門口位置望吓街景係舒服嘅,傾吓計好休閒
🤣🤣🤣 .
✂️➖➖➖➖➖➖ 。
🔺 LLB Bistro (上環)
上環荷李活道188號地下
🔻 @llbbistrohk .
2020-05-03 611 views
從網上得知這間小店 又是同路人 🥰所以朋友生日就選擇左去呢區食飯 其實位置有點隔涉 地鐵站行去都要十幾分鐘 不過附近有好多巴士都會經過,同埋佢係古董街附近 如果唔識搵 問路人古董街係邊 都會好易搵到我地兩個人 叫左兩個Set Dinner, 有頭盤 湯 主菜 甜品都係一流 主菜 我地叫左牛扒和海鮮意大利飯,好好味 😋 因我朋友生日 🎂 職員幫我係個甜品上主動寫字 又唱生日歌 好好服務 這類小店買少見少,希望大家都去幫襯下 😊😊 PS 食完先發現 唔一定叫Set Dinner 可以散叫 睇下大家嘅需要啦 ☺️

這類小店買少見少,希望大家都去幫襯下 😊😊
2020-04-25
$280 (Dinner)
我前一晚打來訂位同起甜品上面寫字,捻住幫我朋友慶祝生日,點知食完一肚氣,唔係見你係近中上環的黄店,真係唔會試,寧願去隔離街間Al Forno pizerria食。話說個日我哋準時到,成間鋪運動初期係冇黄deco,似係間普通bar硬轉做餐廳,成間店得我哋一張枱食野,叫左沙律、朋友摯愛既carbonara 同燒雞、咖啡☕️ 沙律普通,carbonara 個賣相幾靚,但出事既係冇濃厚的芝士汁冇溫泉蛋,係普通蒜片炒意粉加蛋黃,仲要帶少辣味...幾條臘肉絲,即刻問個侍應係咪上錯菜,個侍應望兩望入廚房,出來同我講係廚師話係.. 我望下餐牌,下面有pasta 得個2-3款,仲要個日係有蒜香炒意粉賣。 個雞肉質感係ok但個調味好一般,甜品叫咩冇咩,等左成9個字,張枱兩大空碟冇人收野,冇人主動加水,再同我講冇材料,最後推薦左個佢自己臨時整既four petit ...(如果唔想買咁多料,有人訂位講明要甜品寫字,係咪應該問定要咩先)最嬲既係,佢哋冇將我朋友個名寫落去,我個刻心諗我訂枱來做咩?成晚間鋪得3張枱,啲侍應得閒到玩電話,服務態度又唔係好,俾啲黄店精神好冇?

餐廳位於上環荷李活道,距離地鐵站都要行一段路程,餐廳主要以英式料理為主,Allday breakfast較為出名,而店內裝修簡約,木製傢具,設有Bar檯同餐檯選擇,都幾舒服------1. 巴馬火腿多士棒伴芝士 4/5一份有三條多士,非常香脆,可以中和巴馬火腿既微咸味,又曬上芝士碎,味道不錯2. 廚師精選海鮮意大利飯 4.5/5👍🏻推介呢個菜!因為真係好足料,分別有蝦、青口、魷魚等,大蝦煎得好好,肉質爽甜,仲要有蝦膏🤤意大利飯帶點煙韌,滿滿海鮮既鮮味3. 烤窩夫配朱古力醬及雪糕 4.2/5外賣相當靚🤤窩夫夾住雪糕,Chocolate Brownie唔會好甜,再加埋脆脆一齊食,口感豐富,滿足
------
1. 巴馬火腿多士棒伴芝士 4/5

2. 廚師精選海鮮意大利飯 4.5/5👍🏻

3. 烤窩夫配朱古力醬及雪糕 4.2/5
2020-04-02
$200 (Dinner)
2020-03-28 638 views
每次工作忙透時,總喜歡到這裡來,吃個愉快午餐☺️🙃 今次不得不再寫食評了。每次來到,都總是很有heart的配搭😋從不單調,值得繼續幫襯。每次必點安格斯肉眼,medium rare真係未試過失手👍🏻 另外,最喜歡吃他們的burger。每次總有驚喜。超肥美大大塊鴨肝lol.. 好好味and juicy。今次我也是坐outdoor seat, 有時候每天工作累累的,lunch來到有outdoor seat的餐室,心情即時放鬆了。最重要是lunch時間,lunch set都有85折。😅😅😁 謝謝你們,請繼續保持水準。

2020-03-22
$170 (Lunch)
2020-03-19 472 views
之前係網上見到好多好評,想試好耐,疫情下更加要支持下。今次用openrice book枱,set dinner有優惠。坐低已經見到枱面有好大枝洗手消毒酒精嗌左Tinello Bianco(白),幾易入口,配海鮮好夾。之後上返餐廳facebook至知原來wine supplier都有精心挑選過,冇得輸呀!掛住食,得甜品影到相Set dinner dessert of the Day - Chocolate Brownie with Ice-cream 覺得嘢食同service都好好,一定會再黎下次仲可以試埋weekend lunch menu,望落好吸引

坐低已經見到枱面有好大枝洗手消毒酒精

掛住食,得甜品影到相

覺得嘢食同service都好好,一定會再黎
本身同男朋友慶祝情人節我想食下西餐🥰搵一間有格調 🥰服務態度要好🥰嘢食又高質嘅 🥰仲要係黃店而呢間鋪頭係完全滿足晒我以上嘅要求❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️首先就嚟前菜:《薄切油金魚刺身》呢個刺身嘅質素真係超高級再加埋呢個汁同少少柚個口感係超級清新又勁開胃同我之前係咪米芝蓮一星嘅餐廳食嘅前菜係差唔多!推介指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️(五星為滿分)第二個前菜係《香煎北海道帶子》呢個北海道帶子好厚都煎得好香我好鍾意唯一係佢上邊啲泡泡應該係用可能秋葵或者係山藥整成嘅泡由於我嗰人係唔食秋葵同埋山藥所以我就唔係咁鍾意但係我嘅男朋友真係好鍾意所以佢就幫我食埋推介指數:⭐️⭐️⭐️⭐️(五星為滿分)餐湯就係呢個《紅菜頭湯》本身我個人都唔食紅菜頭但係佢呢個紅菜頭湯打得好滑好濃郁我好鍾意仲飲晒添!推介指數:⭐️⭐️⭐️⭐️(五星為滿分)主食:《海鮮意大利飯》呢個海鮮意大利飯首先我好欣賞佢嘅意大利飯煮得好煙銀啱啱好而且啲海鮮嘅味道都好濃郁好出尤其是個大蝦煎得好香我超鍾意推介指數:⭐️⭐️⭐️⭐️(五星為滿分)第二個煮食就係《燒美國肉眼扒六安士》係男朋友嗌嘅(medium rare)而我見到都煎得好靚 入邊係粉紅色嘅好重牛味以呢個價錢食到咁嘅
本身同男朋友慶祝情人節

《薄切油金魚刺身

呢個刺身嘅質素真係超高級
再加埋呢個汁同少少柚
個口感係超級清新又勁開胃
同我之前係咪米芝蓮一星嘅餐廳食嘅前菜係差唔多!

推介指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️(五星為滿分)

薄切油金魚刺身

餐湯
就係呢個《紅菜頭湯》

本身我個人都唔食紅菜頭
但係佢呢個紅菜頭湯打得好滑好濃郁
我好鍾意仲飲晒添!

紅菜頭湯

尤其是個大蝦煎得好香我超鍾意

廚師精選海鮮意大利飯

第二個煮食就係

《燒美國肉眼扒六安士》

係男朋友嗌嘅(medium rare)
而我見到都煎得好靚 入邊係粉紅色嘅
好重牛味
以呢個價錢食到咁嘅質素嘅牛真係超值

燒美國肉眼扒(6安士)配田園蔬菜燒牛肉汁

最後就係個甜品
亦都係我最欣賞嘅地方(同個簿切油金魚刺身一樣咁欣賞)

首先個甜品一拎出嚟我就覺得話好似幅畫咁靚
但入邊亦都好有內涵

朱古力慕絲好滑好濃郁
配埋其他嘅生果一齊食係啱啱好
完全唔覺得流
我超級欣賞!

推介指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️(五星為滿分)
是日甜品  朱古力慕絲

廚師精選海鮮意大利飯
燒美國肉眼扒(6安士)配田園蔬菜燒牛肉汁
是日甜品  朱古力慕絲
2020-03-03 485 views
本身係上環返工就搵間新野食下試下啦😎因為無book位所以就坐左bar枱lunch set裡面包含左湯/沙律+主食+飲品今次我要左個湯個湯少少淡 但大致黎講都幾好飲今次試左個肉眼扒幾juicy 的確係幾意外煎得岩岩好 啲配菜都有調過下味 所以都幾match蔬菜連埋塊扒一齊食唔會覺得太重口味味道幾適中個薯蓉又唔會太淡 加埋啲牛肉汁會好perfect本身驚太重口味所以叫左English breakfast tea都係普通茶包 但飲黎配塊扒中和返成個餐黎講唔會覺得好heavy最尾忍唔住叫埋個甜品食lunch set加甜品都只係HKD20.其實都幾抵是日甜品係焦糖燉蛋可能因為我遲叫所以等既時間有啲耐一上甜品見到擺得好靚睇到都開心味道黎講算不過不失食起上黎覺得有啲淡 如果甜返少少會覺得更好食但總括黎講成個lunch set性價比都ok都算幾滿足!而且個店內設計得好舒服幾有情調有機會會再去食
本身係上環返工

個薯蓉又唔會太淡 加埋啲牛肉汁會好perfect

都係普通茶包 但飲黎配塊扒中和返
成個餐黎講唔會覺得好heavy

最尾忍唔住叫埋個甜品
lunch set加甜品都只係HKD20.
其實都幾抵

而且個店內設計得好舒服
幾有情調
有機會會再去食
2020-03-01 400 views
餐廳的氣氛很好,很chill,還有小小的戶外用餐區,整個感覺很輕鬆。星期四晚,和朋友兩人Book了檯。入座後看過餐牌,決定都點Set Dinner,實在太吸引了前菜 Appetizer:香煎北海道帶子 配 燒日本長芋 伴 魚湯忌廉泡沫 (+$35)Seared Hokkaido Scallop w/ Grilled Nagaimo & Fish Creamy Foam  餐湯 Soup of the Day:Carrot Soup甘筍湯主菜 Main Course:廚師精選海鮮義大利飯 ($298)Chef's Seafood Risotto of the Day烤羊冧配羊肩卷  伴 辣布冧果醬  忌廉蘭度豆 ($328)Roasted Lamb Rump & Shoulder Roll w/ Spicy Plum Chutney and Creamy Lentils Dessert of the Day:Brownies with Ice-cream and Granola!!下單時侍應小姐表示是日甜品是Brownie,我們沒有放在心上,以為頂多是在玻璃小碟上的一件Brownie..

前菜 Appetizer:

餐湯 Soup of the Day:
Carrot Soup
甘筍湯

主菜 Main Course:
廚師精選海鮮義大利飯 ($298)

Dessert of the Day:
下單時侍應小姐表示是日甜品是Brownie,我們沒有放在心上,以為頂多是在玻璃小碟上的一件Brownie...
上桌時,我們都覺得很驚喜

一整頓下來,我們都覺得物超所值。
每一個餐點都很用心,不論是食材的配搭還是plating都有心思,不會因為是套餐就敷衍過去。
而且餐廳的氣氛、服務也很不錯,絕對值得再來!
在疫情下,大家更應該支持用心的小店。
香煎北海道帶子 配 燒日本長芋 伴 魚湯忌廉泡沫 Seared Hokkaido Scallop w/ Grilled Nagaimo & Fish Creamy Foam
Carrot Soup 甘筍湯
廚師精選海鮮義大利飯 Chef's Seafood Risotto of the Day
烤羊冧配羊肩卷 伴 辣布冧果醬 忌廉蘭度豆 Roasted Lamb Rump & Shoulder Roll w/ Spicy Plum Chutney and Creamy Lentils
Other Info. : 經openrice訂座有85折。 (我們沒有用啦,生意難做,能負擔就支持一下~)
2020-02-27
$300 (Dinner)
Carrot Soup 甘筍湯
  • Set Dinner
2020-03-01 276 views
我地遲左約20分鐘到餐廳 照俾我地用openrice book枱個85折優惠👍🏻 食完主菜 請職員收碟上甜品 佢地可能覺得遲左收 兩個職員前後同我地講左3次唔好意思🤣 小店人手唔多 都咁貼心 呢種服務態度而家好少見 抵幫襯!💪🏾💪🏾✨ 另外呢度d薯條用新鮮油炸 炸出黎淺黄色 好好食🍟😌

另外呢度d薯條用新鮮油炸 炸出黎淺黄色 好好食🍟😌

2020-02-07
$250 (Dinner)
  • 薯條
2020-02-26 370 views
週日懲罰 - LLB Bistro中上環一向好多小店,有種試極都試唔完嘅感覺😂今日去左呢間,好彩未算太多人,lunch set都多選擇,就叫左個Burger食,lunch係包餐湯or salad,個包皮勁脆,好似食緊薯片咁,牛肉好大,薯條啱啱炸起,都好香好好味,埋單158$
週日懲罰 - LLB Bistro
中上環一向好多小店,有種試極都試唔完嘅感覺😂

2020-02-17 333 views
疫症蔓延時期希望約朋友到人少少嘅地方..無意中搵到呢間黃店Weekday全部lunchset都有15%..食物賣相一流,餐湯係有heart跟garnishMaincourse試咗Cabonara同Risotto,食物味道好有水準餐廳有小小連儂corner,食嘢都食得開心啲
疫症蔓延時期希望約朋友到人少少嘅地方..無意中搵到呢間黃店

Cabonara

餐廳有小小連儂corner,食嘢都食得開心啲
2020-02-17
$150 (Lunch)
Cabonara
除夕喺中環附近搵野食,醒起呢間bookmark左好耐又咁橋係黃店就好即興黎搏下有冇得walkin,好好彩仲有bar枱一入門口就見到呢個好搶眼既連儂牆,雖然仲貼緊11月既遊行海報menu食物選擇唔算太多,價錢唔算好平,但酒好抵飲叫左一個Roasted Lamb Rump set dinner($328),揀左Parma ham toast finger,另外要左Wild Boletus Risotto ($188) , Chilli Mussels with garlic bread ($198) , fried calamari ($118) , sweet potato fries ($48) 同埋幾杯白酒。值得一提,佢既炸蕃薯真係又抵又好食炸魷魚味道係唔差,但呢個價錢黎講份量真係太少青口一桶幾好食,份量都唔少 (冇影相,我呢碟係左夾少少出黎)羊同甜品都好好食,但因為實在等太耐先上黎,我地未影就食左。地段黎講價錢正常,野食同環境都幾好,但人手問題真係需要改善,由8:15落單,食到10點鬆D先上最後兩樣野

menu食物選擇唔算太多,價錢唔算好平,但酒好抵飲

值得一提,佢既炸蕃薯真係又抵又好食

炸魷魚味道係唔差,但呢個價錢黎講份量真係太少

羊同甜品都好好食,但因為實在等太耐先上黎,我地未影就食左。
2019-12-31
$400 (Dinner)
人生苦短,十年又十年,人生有幾多個十年?可能有人會為左名利放棄自我,亦有人可以為公義不惜犧牲一切。對我黎講,如果呢個世界無得再食好野,就係最殘酷。就算去到天腳底,我都會窮盡一生去找尋世間美食。今次去到上環正宗意大利Cafe「LLB bistro」,除左探索餐廳當中招牌菜之餘,當然係要支持下小店啦,幫佢地加加油啦!👇📌Spaghetti Alla Puttanesca - $168👉咁大個仔第一次聽呢隻意粉「義大利煙花女麵」,原來「煙花女」既意思係形容當地既妓女咁解。而呢個菜亦因為佢地為左方便工作,而創出左呢道意粉。而食落就比平時既扁意粉更加彈牙有咬口,混合左香草蕃茄醬令整體口感更豐富,而帶少少鹹鮮感覺,整體幾開胃。📌Saffron Risotto w/ Grilled King Prawn - $208👉有廚師重點推薦既「西班牙蕃紅花大蝦意大利飯」,首先大大隻大蝦已經搶哂風頭。蝦膏豐富,肉質肥美彈滑,可以話係蝦中之霸。而意大利飯加左蕃紅粉,再吸收左蝦汁既精華,每一粒飯入口都做到啖啖爽口,真係香到不行了!📌Chocolate Walnut Brownies w/ Ice-cream -

📌Chocolate Walnut Brownies w/ Ice-cream - $78

👉甜品最緊要係咩呀?就係即點即焗新鮮出爐當然最吸引啦,呢個充滿香濃誘惑既「朱古力合桃布朗尼配雪糕」,

質感軟腍得黎又有口感,唔會太乾身。當中仲有好多杏仁合桃碎大大提升成件個質感,

而食落甜度適中,配埋雪糕連我呢d毒L都為之動容呀!
2020-01-21
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
  • 義大利煙花女麵
  • 西班牙蕃紅花大蝦意大利飯