Restaurant: LN COFFEE
Info:

2019-11-01 829 views
呢度環境好闊落又優美,好適合同班friend黎chill下,我勁鐘意呢度嘅抹茶味幸福彈彈仔,佢抹茶味好濃郁,甜度啱啱好,亦有種絲滑嘅感覺。幸福快樂湯烏冬我都經常點,鮮茄湯底酸酸啲,番茄味好濃,而且啲料好充足,都係素嘅好健康。
📍慢活悠閒cafe -- LN Fortunate Coffee☕最近社會發生咗好多事 真係好需要搵朋友傾下計舒緩下心情😭今日就同朋友黎咗呢間素食cafe傾下計 暫時輕鬆一下🙊-------⭐純素芝士猴頭菇扒漢堡包配開心沙律($88)漢堡包好足料~包烘至微脆 好香❤生菜同蕃茄好新鮮👍素猴頭菇排煎至微金黃 好香口 但唔會有油膩感🙊食落口感有啲似雞肉👍好好味❤最驚艷嘅莫過於佢嘅純素芝士 食落真係好香!🧀味道同正常芝士可以話無分別哈哈❤另外旁邊嘅開心沙律其實係蘋果粟米沙律 幾清甜 食完鹹嘅burger可以用黎refresh下❤好清新嘅感覺😄⭐南瓜湯跟餐仲有餐湯 南瓜味唔係好濃 正常味道吧~😝-------小編同朋友好中意呢間小店 環境真係好舒服😄店員服務好有禮貌 好有家嘅感覺❤好適合同朋友靜靜傾下計放鬆一下😄順帶一提HKU嘅朋友仔可以有九折呀😝-------價錢:$88 (原價$98)-------評分(10分滿分)賣相:8味道:8性價比:7回頭率:8-------店舖資料名稱:LN Fortunate Coffee地址: 西環西營盤第二街118號懿山地舖前往方法:西營盤站B2出口
-------
⭐純素芝士猴頭菇扒漢堡包配開心沙律($88)

⭐南瓜湯
跟餐仲有餐湯 南瓜味唔係好濃 正常味道吧~😝
-------
價錢:$88 (原價$98)
-------
評分(10分滿分)
賣相:8
地址: 西環西營盤第二街118號懿山地舖
前往方法:西營盤站B2出口
2019-10-03
2019-09-21 702 views
食飯一係食環境,一係食味道,5-6 星級酒店環境好,但味道 Soso ,大排檔鑊氣十足又好味,但又唔係時時想去。西環食肆林立,分手後好長時間唔敢過來!今日見客路過,門面好雅緻,落地玻璃配大木枱,好大自然feel, 不其然行入去。Staff 好親切,整體感覺好舒服,唔太餓,下午茶隋便點了個鮮茄雜菜意粉,一杯野飲,一個Dessert . 鮮茄醒胃意粉彈牙,好味!drink 同 dessert 好味。因為我係 Vegan ,cafe 雖然話純素,但全用素肉,扣了分。論環境一流,心情唔好,落去 hea 下好療癒,推薦俾喜歡幽靜雅緻的朋友。

2019-08-16 2037 views
來到西環我最愛來《LN 幸福咖啡》素食餐廳,環境地方舒適寬敞,客人都好自律,交談中都輕聲細說,較寧靜的,店員都好親切有笑容,很有禮貌。我先點了壺有機冷薄荷花茶(甘草、蘋果、薄荷葉、檸檬草)$52 ,味道清淡,檸檬草的味道較為突出,茶色清晰,飲下來順喉芳香,幸福彈彈仔有原味、朱古力或抺茶味,我們選擇了抹茶味幸福彈彈仔($48),彈彈仔主要用豆奶、醋、麵粉製成,沒有蛋的成份,抹茶味微苦清幽,抹茶味很濃郁,又晤太甜,很健康,店中有主食、小食、甜品、咖啡、花茶等........款式都是應有盡有,主打素食主義,讓我們吃得更健康、更滋味。
2019-07-13
5 Minutes (Dine In)
$70 (Dinner)
幸福彈彈仔(抺茶味)
上月去台中一間純素餐廳吃飯,聽到鄰桌講廣東話就偷聽一下,她們講起香港有哪一間網素餐廳好吃的時候,我聽到一個之前未聽過的名字,立即打開 google map 起底,回香港就約肉肉子去試了。LN Fortunate Coffee HK 在西營盤,搭地鐵去西營盤站 B1 出口出來,直行幾分鐘就見到,交通都算幾方便。大鄉里才第二次來西營盤站,其實地鐵站個設計都幾奇型怪狀,不熟悉的人要找路實在要睜開眼看清楚呢。店內環境非常舒服,氣氛很平易近人,一進來就覺得心平氣和了。因為有大面積落地玻璃所以室內光線很明亮。店內也有賣一些純素食材和零食,來吃飯可以順便入貨。這裡有賣很多款純素蛋糕,不吃雞蛋或牛奶又想吃甜品,不妨就來這邊坐坐。幸福咖啡除了純素餐點之外,咖啡也很有名,手沖咖啡平常有五款咖啡豆可以揀,這次咖啡師幫我們選了口味較清淡的尼加拉瓜豆子,帶有梅子和莓果風味。這裡其中一個宗旨是想把幸福和快樂帶給客人,手沖咖啡也不是死板要計準時間水溫那種,咖啡師沖咖啡的時候還會唱歌計時呢,好可愛。喝手沖咖啡可以點套餐,那就有手工純素麵包吃了。這裡的麵包沒有雞蛋牛奶,主要靠酵母長時間發酵提升口感,這天吃到的就加了提子

店內環境非常舒服,氣氛很平易近人,一進來就覺得心平氣和了。

因為有大面積落地玻璃所以室內光線很明亮。

店內也有賣一些純素食材和零食,來吃飯可以順便入貨。

喝手沖咖啡可以點套餐,那就有手工純素麵包吃了。這裡的麵包沒有雞蛋牛奶,主要靠酵母長時間發酵提升口感,這天吃到的就加了提子乾和南瓜子,配咖啡當早餐很不錯。

芙蓉鮮茄三文治 HK$58 (+純素芝士 HK$15 / +牛油果 HK$18)

純素餐廳為甚麼會有芝士蛋治?這裡的素「炒蛋」其實是薑黃炒腐皮,另外加了一點燕麥增加濃稠感。三文治都可以加牛油果和純素芝士,吃起來更豐富更營養,我覺得這裡用的純素芝士片充滿麥記的味覺回憶,真是純素開心樂園餐。

幸福森林原野 HK$108

在森林和原野是多麼的逍遙?這個色彩繽紛的沙律有沙律菜、素扒、西蘭花、椰菜花、甘筍、粟米、番茄和苜宿芽,上面白色一點點的是「漢麻籽 Hemp Seed」,我也是第一次吃呢!原來可以這樣直接加在沙律上面,它也是一個很好的素食蛋白質來源。

火箭菜合桃純素芝士通心粉 HK$108

純素 Mac & Cheese 加了啤酒酵母,我覺得它吃起來有點像芝士波那種芝士味,非常療癒的一道菜,心情不好時適合來一碗。

幸福彈彈仔 HK$48

吃完正餐再試試這裡的特色甜品:純素雞蛋仔,味道可以揀原味、朱古力或抹茶,兩個朱古力控想也沒多想就揀了朱古力。店內的純素甜品、飲品和餐點都用豆奶代替牛奶,店員說那個牌子的豆奶比較濃郁,所以烹調或打奶泡沖飲品也很合適。

在各種有奶泡的純素飲品上面,咖啡師還會自動波畫公仔或寫字,一上來十分驚喜,還沒喝就覺得開心。純素雞蛋仔有脆皮,雞蛋仔中間也有蛋糕口感,更充滿朱古力香,想重拾這種香港情懷的純素者記得來試試看。

2019-07-29
2019-08-02 569 views
現代的都市人生活節奏總是那麼快那麼急,每個人都是步履匆忙、神色睏倦,很少能感受到清閒的時光,似乎早已忘記了什麼是「閒」。LN Fortunate Coffee在落於西營盤港鐵站B2出口,門面是一大塊落地玻璃,地方十分寬躺大概2000尺的環境,座位之間很寬空間極大,樓底非常之高,在這寧靜舒服環境下聽著柔和的音樂,覺得心身很放鬆。好欣賞枱自然的木紋,給予人大自然裡的感覺 一推門人內右身邊有健康零食販賣玫瑰豆奶咖啡拉花圖案好美,有玫瑰香味香濃好滑餐牌上有很多不同種類純素健康菜式食物供應,有pancake ,熱狗,意粉;原來純素食物都可以變化萬千。素叉燒鮮蔬薏仁麵有胡蘿蔔絲、粟米粒、椰菜花、西蘭花、素叉燒、薏仁麵味道清淡如水無味。但色彩非常鮮艷。加多$20就可以飲杯荳奶咖啡塗上滿塗的花生醬多士好香口脆口,意想不到的是中間的不是炒蛋係炒腐皮口感説不出來的特別一定試喎一個早午,一處地方,一杯咖啡,一首慢歌,一本雜誌,靜下來、閒下來,更容易發現美好的時光。幸福咖啡館理念是給顧客「幸福」的感覺我反而覺得係一個好平靜休閒

好欣賞枱自然的木紋,給予人大自然裡的感覺

一推門人內右身邊有健康零食販賣
玫瑰豆奶咖啡
拉花圖案好美,有玫瑰香味香濃好滑

加多$20就可以飲杯荳奶咖啡
素叉燒鮮蔬薏仁麵

$128 (Other)
  • 茲心餐
這間位於第二街的咖啡店,一入去有親切店員幫我們安排座位,因為我們一班13人。原本我們要一個一個去收銀機度點餐俾錢,但店員也很貼心哋幫我們係座位上點餐和收錢。純素芝士猴頭菇扒漢堡包配薯角 (HK$98)這個素漢堡包應該是我食過最有「肉」感的素肉,連個片半溶狀態的素芝士也讓我以為自己食緊車打芝士。薯角炸得好脆,調味得好好味。牛油果香蕉果昔 (跟餐 +HK$25)我不能在同一天早上飲第三杯咖啡,所以點了這杯純果汁攪拌的果昔。牛油果和香蕉的味道很均勻,好creamy,好味呀~

純素芝士猴頭菇扒漢堡包配薯角 (HK$98)
純素芝士猴頭菇扒漢堡包配薯角
粟米忌廉湯

牛油果香蕉果昔 (跟餐 +HK$25)
牛油果香蕉果昔
2019-06-22
5 Minutes (Dine In)
$123 (Lunch)
純素芝士猴頭菇扒漢堡包配薯角
粟米忌廉湯
牛油果香蕉果昔
2019-05-19 693 views
我和朋友今天心血來潮到西環逛逛,網上看到多人力推這間素食咖啡店,便過來試試看。店舖不算大,約可容納十人,裝潢亮麗,環境清淨,且舒服,感覺可在這裡逗留兩三小時。這裡提供幸福全日早餐和幸福經典套餐,另需加錢選飲品。自助形式選了想吃甚麼後,要到前面收銀處下單,她會給你一個號碼牌,方便她們一會送餐給你需先行取餐具和水。黑松露雜菌意粉 $128意粉配上不同雜菌和黑松露忌廉汁,碟邊灑上香草點綴,賣相不俗,意粉軟硬度適中,少許汁,不會太濕,重菌味,份量多忌廉湯似用麵粉開,沒有忌廉味,內有菌和香草抹茶豆奶咖啡香濃抹茶味,抹茶控必選原本想選抹茶豆奶,但難得到咖啡店,不得不選咖啡。

這裡提供幸福全日早餐和幸福經典套餐,另需加錢選飲品。

自助形式

需先行取餐具和水。

黑松露雜菌意粉 $128
黑松露雜菇意大利粉

意粉配上不同雜菌和黑松露忌廉汁,碟邊灑上香草點綴,賣相不俗
,意粉軟硬度適中,少許汁,不會太濕,重菌味,份量多

忌廉湯似用麵粉開,沒有忌廉味
,內有菌和香草

抹茶豆奶咖啡
抹茶鮮奶咖啡

香濃抹茶味,抹茶控必選
原本想選抹茶豆奶,但難得到咖啡店,不得不選咖啡。
黑松露雜菇意大利粉
抹茶鮮奶咖啡
  • 抹茶豆奶咖啡
2019-05-14 502 views
今晚放工後,相約朋友到西環邊晚餐,邊傾旅行行程,所以想搵一間坐得舒適,又唔會趕人走既Coffe Shop, 由於無訂位,所以都係隨便行下,見到邊間覺得好就入去食。行經西環正街同第二街附近,見到呢間燈光通明,環境舒適既餐廳,望一望餐牌,發現係素食餐廳,一心諗住旅行前都可以食得清淡啲,就入去了。入到餐廳,服務人員就好熱情招待,係半自助餐點,先到櫃臺落單,侍應再送上食物。但落單時,收銀問飲品洗唔洗食完主菜先上,真係好貼心既服務。今次叫咗個素丸子野葉蕃茄湯烏冬同素牛扒蘑菇意粉,仲有Hazelnut 朱古力,飲落杯朱古力feel到無奶味,但好香nuts味,先發現原來呢間唔止係素食店,仲係純素店。到食物,素牛扒好香口,素丸子好有墨魚丸感覺,總括好味,有驚喜的純素店!

2019-05-04 470 views
見到介紹嘅相片已經覺得好warm,試過之後果然冇失望😉職員好nice好親切,食物亦非常有水準👍👍😘最特別係有幾款手錶售賣和一個掛在牆上充滿祝福語嘅掛鐘,好特別好有心思😘
「風,總是神秘的。因為既不能知道它從哪裡來,也不能知道它吹往何處」(?)作為一個新界東人,真係冇番咁上下風都吹唔郁去香港西!咁岩今日有約,刮起西風,所以吹左去~~~冇錯,大家比我呃左,今次所講既「西方」,其實係指西營盤,不過被掃既的確係一間西式素cafe:LN Fortunate Coffee係講佢個殼之前,先講下地點。對一個從未去過西營盤既人黎講,見到個地圖都有啲啲怯,好似好多橫街窄行咁,會唔會成為一隻迷途小羔羊架?><然後當我一睇間野個位置,即刻安心哂!地鐵站B2出口轉右直行一陣就到,真係好方便。講到個殼就唔係好大,轉個灣就見哂,整體木系裝修設計,店內好靜,有種時尚高級感,但又係幾好打發時間既果種cafe shop。店內亦有環保既生活用品、健康食品、咖啡同埋竟然有……唔同既……鐘(呢樣真係比較少有XD)賣。加上牆上既大鐘,証明佢地係想帶出時間同幸福係有關連既!好好好!各方面都好似唔錯之後,當然又係到驗明真身既時間!由於係下午茶時間,menu只有一張下午茶同一張主菜。雖然唔係好多,不過係極度肚餓下已經足夠令人揀到死去活來。係痛苦之中,揀左一款下午茶+一款主菜:(1)
作為一個新界東人,真係冇番咁上下風都吹唔郁去香港西!咁岩今日有約,刮起西風,所以吹左去~~~冇錯,大家比我呃左,今次所講既「西方」,其實係指西營盤,不過被掃既的確係一間西式素cafeLN Fortunate Coffee

係講佢個殼之前,先講下地點。

店內亦有環保既生活用品、健康食品、咖啡同埋竟然有……唔同既……(呢樣真係比較少有XD)賣。加上牆上既大鐘,証明佢地係想帶出時間同幸福係有關連既!

好好好!各方面都好似唔錯之後,當然又係到驗明真身既時間!
係痛苦之中,揀左一款下午茶+一款主菜:
(1)   嘜樂雞拼沙律+紅茶
(2)   幸福全日早餐+粟米忌廉蘑菇湯

首先飲啖湯,warm up下條脷先!
忌廉蘑菇湯
係呀,又係粟米忌廉蘑菇湯呀,又係無論中方式都好鍾意既粟米忌廉蘑菇湯呀!
味道OK ,不過反而想講下啲菇,唔係成日見到果隻罐頭菇,而係大隻而且較硬身果隻,証明唔係交行貨。

有左好感,動左情之後就黎同啲佳麗見面喇~
嘜樂雞拼沙律
講真,一眼望落去,真係「的色」左啲。「三舊」真係一個有小小到喉唔到肺既數字。
不過賣相幾靚,嘜樂雞真係好嘜樂雞 !雞肉其實係猴頭菇經油炸整成(見小圖),但一啲都唔油。沙律亦ok新鮮~

果頭話少,呢頭就黎一個重量級既佳麗!
幸福全日早餐
Wow!淨係睇個樣已經…已經令我無辦法控制自己既情感!我直頭feel到佢想被我食既果份熱情!
薯條係用炸薯圈既整法,所以特別香口/炒雜菌/蕃茄豆/烘麥方包/一般都比較少係沙律出現既士多啤利。

但其實我最想介紹既係…佢個炒素滑蛋烤德國素肉腸
講真,本身其實唔係太鍾意啲肉系既素食,不過呢兩樣野真係幾有特色!
首先,之前食過既素蛋都係用豆腐做,但呢個係用腐皮做,估唔到觀感口感味道又ok喎,加埋啲「蛋汁」,夠哂滑。
另外就係條陽,一問之下原來係大豆做成,口感似得黎重好軟熟,個皮烤得好香同脆,真正做到皮脆內滑

最後想講比起個殼同啲野食,更加想講啲服務
啲staff好好笑容好有禮貌好健談。又問我地display既意見,阿B 有一刻扭計,又即刻入去拎個氣球出尼氹佢等等。
總之成個用餐過程都好舒服同開心。
雖然裝修,野食都好重要,不過呢啲咁warm既服務,先真正令到食客感到幸福(Fortunate)呢!

外觀:唔知點解開頭望埋去覺得似salon多啲…XD
2019-03-27
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$100 (Tea)
幸福全日早餐
2019-03-22 1902 views
今早來到西營盤第二街,今早發現了一間有素食的cafe,店中環境都好寬躺,白天光線從落地玻璃窗射入,給了一份放鬆舒適的感覺,客人們都自律,談話間都是輕輕細語,好簡單地要了一份幸福麵包套餐$88(包括三片toast及手沖咖啡),多士是有raisin and 南瓜籽 , 咬下煙韌微脆,有清甜提子果甜,另外中美洲的Nicaragua 尼瓜拉瓜的手沖咖啡端上來了(尋回幸褔時刻,現在是早上11:20am,充滿了“滿足”又“開心”,得到店員的祝褔,感覺好窩心, 咖啡味道溫和醇厚,沒有太突出的果酸,良好的酸味讓我飲得舒服,不久又添加多一杯almond milk cappuccino$44 , 奶泡打得好綿密,hse blend 是埃塞俄比亞,此店飲品及食物都是冇蛋冇奶,比較健康😃🥰

幸福手沖咖啡

raisin toast
almond milk cappuccino
  • almondmilkcappuccino
2019-03-09 601 views
朋友係全素食者,所以一向都週圍試試素食店,而且她對素食店向來都有要求,呢間朋友食過好多次所以佢帶我嚟食,讓我能感受素食的美味。裝修雅緻光猛,俾人很舒服的感覺,尤其西港島線通車後,這裡一帶多左很多有特色的餐廳,而呢間就係其中一間。我地叫左個12吋長嘅熱狗,好似真係司華力腸咁好食,完全忘記左係素食,令人驚喜。另外叫左份公司三文治,材料新鮮好食但無特別反而叫左杯咖啡及朱古力,拉花好靚,用荳奶原故所以不感到很甜,仲微微滲出荳香添。可惜呢個全素蛋糕令我失望,由於全素無蛋奶蛋糕係比較難控制,雖然質感完全唔似普通蛋奶蛋糕,所以較難令人易接受,但寫了幸福兩字直接令這個下午充滿幸福的感覺。

另外叫左份公司三文治,材料新鮮好食但無特別

2019-02-24 603 views
今年想過得簡單一點的生日,我同男友係電影中心睇完戲,就專登過黎西營盤行下,搵間無咩人呀cafe 坐下。LN 平日無咩人,靜靜地比我地坐得好舒服。二個人聊聊天,沒有太多想法,食住蛋糕🍰享受一下慢活,真是有種幸福得感覺。工作人員好好,有禮貌又細心,還介紹他們cafe 的幸福時鐘從何而來,他們牆上的鐘很有趣,不是數字來接逹,是用文字來表達,剛好我們去的時間是3:00pm,他們的時鐘就指著幸福二個字。一上枱的蛋糕就看到了幸福二個字。看來我今年有運行了,那一刻我真的感覺到無比的幸福

LN 平日無咩人,靜靜地比我地坐得好舒服。

看來我今年有運行了,那一刻我真的感覺到無比的幸福

朱古力香蕉蛋糕
2019-02-12
Celebration
Birthday
朱古力香蕉蛋糕
2018年「最後晚餐」的時光,我們選擇在一間環境雅緻舒適的素店度過🏠。當晚,我們首先品嚐了椰菜花周打湯🍲。周打湯以豆奶和薯仔代替平時一般周打湯使用的牛奶和忌廉,並加入切粒椰菜花,濃稠和爽口的感覺兼而有之。此外,撰文時查看資料🔍,原來傳統的周打湯通常是會配上梳打餅的。不過,和「乾爭爭」的餅乾相比,還是這晚的香草小餐包🍞吸引得多。小餐包蘸上濃湯,慢慢咬下去,鬆軟的、濕潤的感覺觸動着、喚醒着味蕾,準備迎接🤗主菜的來臨。這晚的兩道主菜,分別是「全日早餐」和「香煎素扇貝紅菜頭意大利粉」。先來一下相片說明,「全日早餐」相片中最上方的食物,真的令人高呼「X別三日,刮目相看」,上次見面時,明明不是這樣子的,怎麼現在像整容變了「油炸鬼」似的🤣?!咁究竟這個X係乜呢?歡迎大家自行看看相片喔 🤭。把「早餐」中的茄汁豆、素蛋(腐竹)等材料夾在多士中,自製一件又滑又香的三文治🤤,再細味多汁的蕃茄,咬着「薯」味十足的薯角,也是挺愜意💕的。「香煎素扇貝紅菜頭意大利粉」的素扇貝是杏鮑菇,咬感十足。這道食物的特別之處,在於紅菜頭不但是以切粒的形式出現,連意粉也和紅菜頭來個「二合為一」,浸染了紅菜頭汁,令意粉一片紅彤彤的

了紅菜頭汁,令意粉一片紅彤彤的,仿如穿上了鮮豔的外衣來迎接2019年的來臨🎉🎉。

2018的「最後晚餐」,以一件精緻美味,花生醬味道濃郁的「花生醬朱古力cupcake」收結,期待在2019年繼續「眾裏尋素」,繼續和大家分享更多美味素食😋。

咦?講到最尾,究竟標題的「感冒,就要食幸福………」係乜解呢?版主當然不是想說食「幸福傷風素」啦🤣🙈。一眾素食朋友和LN Fans,其實睇上文都可能會估到係講緊LN Fortunate Coffee(幸福咖啡店)😆。即使有些感冒,也希望在2018年最後一晚來這兒享受美味晚飯,吃過晚飯後,感覺上的確是精神了一些的。不過,當然感冒了,還是要回家多休息和喝水的,不能以在LN吃一頓幸福晚飯作治療的喔😝。