2005-09-17 37 views
(老趙新店) 唔明點解約出來食飯要有理由?想約朋友出來食飯,閒聊一番,這理由足夠麼? 是晚約了姨姨出來吃飯,談談近況,於是來到老趙,貪其就腳。走到山林道,見到老趙開了分店,門面較舊舖Sharp了不少。和姨姨出來吃飯,有個不成文規定,就是必揀一間十年先來一次的餐廳,因為...對方不是善男信女,每每談到興起時,爆杯反檯的機率達百分之八十,不想被列入黑名單,只好龜到店的一覺卡位坐下。 「點解咁好搵我食飯呀?失戀呀?哪...先旨聲名,籌旗免問」,又係例牌的開場白,姨姨,朋友嘛,出來吃個便飯,不用理由吧?失戀的話,偶打去「絕情谷」,無錢更唔會係黑衣兜拿飯食呀;對方見無危機感下,才乖乖的就坐,唉,人大左真難侍候。 餐牌每份有兩張,唔明一個唔識點菜既人,拿著兩張餐牌,對餐廳會什麼貢獻?差不多要爆杯,才能在對方手中奪過餐牌來,唔理對方反對,一口氣叫了軟殼蟹、燒大蝦,雜錦串燒,其中最有難道的,就是雜錦串燒,原因如下: 惡男:「有無雜錦串燒?」 侍應:「新店無呀。」 惡男:「唔係呀,偶的朋友試過新點有喎。」 侍應:「舊店有,你朋友食既,應該係舊點運來。」 姨姨:「咁我係想食呀!(快要爆發)」 惡男:「
(老趙新店)
 惡男:「有無雜錦串燒?」
 侍應:「新店無呀。」
 惡男:「唔係呀,偶的朋友試過新點有喎。」
 侍應:「舊店有,你朋友食既,應該係舊點運來。」
 姨姨:「咁我係想食呀!(快要爆發)」
 惡男:「咁你就幫偶們係舊店Order啦!」
 兩人暗罵:「醒水D啦!正壽球!」
在一波三節後,終於點完菜,搵餐食,真係難。
 軟殼蟹先來,這是每次都會點的菜,炸的一團糟,賣相不甚討好,吃落口,外皮蠻脆的,蟹聽說是由越南空運來,是不是真的,無從考究,但真的有鮮味,不像其他東南亞餐館,賣的都是霉霉無口感的蟹,更甚者甚至出現「餿味」,雖然椒鹽味唔夠,但還算的上香口,是餐前伴酒的好朋友,但,原來這類未領有酒牌,偶剛好十八,還想試試飲酒,今晚真有點失望說。
 「殺人放火金腰帶」,姨姨一直過著金腰帶的生活,奇怪為啥突然捨棄高薪厚職,甘願從良做返工仔,好人難做,「修橋補路無屍骸」,唔知姨姨捱唔捱得住,最擔心係最後了屍骸都無,想係初一、十五拜下你都唔得;理想與財富,又是一番取捨,當年Beyond為左理想,在樂壇默默耕耘多年,一曲《光輝歲月》,震撼人心,姨姨既然為了理想放棄金腰帶的生活,作為朋友,一定大力支持(僅只於精神上)!
 姨姨指定動作串燒,賣想真的好麻麻,牛、豬串燒,燒的剛熟,照理肉質應該嫩口的,但串燒應該燒乾一點,不夠香的串燒,真的會淡出個鳥來,再看看沙嗲醬,簡單來說,偶只能以好與唔好來形容,複雜點的話,可以用好與唔好再加有心與無誠意來形象,就今晚的水準來說,唔好、無誠意、行貨、唔夠香,這道菜,應該無下次。
 最後來的是燒大頭蝦,一如其名,頭夠大,但最大敗筆是唔夠香,奇怪,姨姨並非打蝦的主意,而是嘮嘮叨叨的嚼著粟米,「無點蟹嗟,蝦都唔差呀,無咁毒呀!」偶道,三扒兩撥的拆開來吃,頭大無腦(羔),爽而無味,河蝦?賣相不討好,味道如嚼無味的蝦肉,又是無下次的一道菜。
 吃完三道菜,姨姨開始發火,在咒罵著偶帶她來這裡,分明是靠害;姨姨,新舖嘛,新人士,新味道,係差D啦,你估人人都好似你咁有理想咩!

2005-09-14 19 views
個日同女朋友行街, 行到肚餓, 剛好見到老趙, 咁就梗係去食番碗生牛肉河, 我女友叫左香茅雞中翼湯河, 再叫了春卷同一杯越南咖啡.先講碗生牛肉河, 一個字…正呀,湯夠濃…牛肉唔會太少.. 但d河粉就少左d, 男士可能唔多夠.香茅雞中翼湯河就做得唔錯﹐雞翼又香又熱﹐脹卜卜咬落去啖啖肉﹐肉汁亦保持到, 係即炸既, 所以就要等一陣. 而且d河粉好滑, 同普通個d10元一碗個d唔同, 唔好淋哂.越南春卷很香脆, 份量亦比想像中大和多料, 吃起來香口討好咖啡都好香.
香茅雞中翼湯河就做得唔錯﹐雞翼又香又熱﹐脹卜卜咬落
越南春卷很香脆, 份量亦比想像中大和多料, 吃起來香口討好
咖啡都好香.
2005-08-13 12 views
想試左好耐,終於有機會,坐低叫左1)馬拉盞炒通菜–好味2)咖哩炒蟹–蟹好大隻同新鮮,好好味3)香茅雞翼–有肉汁,好味4)菠蘿炒飯–OK5)蒜茸包–OK雖然好味但味精幾重,食完幾口渴。D位幾迫,我地坐左最近廚房出菜位,經常性比侍應撞椅,幾煩!
想試左好耐,終於有機會,坐低叫左

1)馬拉盞炒通菜–好味
2)咖哩炒蟹–蟹好大隻同新鮮,好好味
3)香茅雞翼–有肉汁,好味
4)菠蘿炒飯–OK
5)蒜茸包–OK

2005-07-19 4 views
星期日約了朋友去品茗,之前來了這裡食。我們叫了熟牛肉粉、香茅雞翼飯、香茅豬肉飯、鮮蝦檬和香蔥豬肉蝦片。熟牛肉粉- 朋友話好新鮮、唔韌又好味。香茅雞翼飯- 雞翼好入味、炸得剛剛好,香茅味也不錯。香茅豬肉飯- 豬肉幾入味,唔會韌,也算幾好。鮮蝦檬- 蝦唔多新鮮,味道一般。香蔥豬肉蝦片- 蝦片很脆,豬肉比較韌,麻麻地。味道不會太好,但也算不差。飽肚的一餐吧了!
星期日約了朋友去品茗,之前來了這裡食。

熟牛肉粉- 朋友話好新鮮、唔韌又好味。
香茅雞翼飯- 雞翼好入味、炸得剛剛好,香茅味也不錯。
香茅豬肉飯- 豬肉幾入味,唔會韌,也算幾好。
鮮蝦檬- 蝦唔多新鮮,味道一般。
香蔥豬肉蝦片- 蝦片很脆,豬肉比較韌,麻麻地。

味道不會太好,但也算不差。飽肚的一餐吧了!
2005-07-02 11 views
在山林道老趙斜對面, 開間老趙(大頭蝦)專門度,大頭蝦套餐同散叫價錢差不多,只多了甜品送. 菜式有:炭燒大頭蝦拼盤: 有大頭蝦2隻, 栗米, 綠豆餅, 濱海大頭蝦比越南食到的細隻, 蝦肉同蝦膏味道普通, 惟一優點係成隻蝦都唔到蝦屎, 拼盤其他都係普通北越牛肉粉- 有牛肉, 牛丸, 湯夠味, 算唔錯家鄉蒸米糕& 甜品(糕) - OK 啦整體來說, 大頭蝦冇乜特別

炭燒大頭蝦拼盤: 有大頭蝦2隻, 栗米, 綠豆餅, 濱海

北越牛肉粉- 有牛肉, 牛丸, 湯夠味, 算唔錯

家鄉蒸米糕& 甜品(糕) - OK 啦

整體來說, 大頭蝦冇乜特別

(Non-member)
2005-06-29 4 views
  昨晚八時十五分左右一行五人於山林道覓食,有人提議去老趙一試,也就推門而入。一路的招呼都不俗,而我們每人「只」點了碟頭飯,我點的是沙爹牛肉飯。  數分鐘後便上菜!一眼看到,沙爹竟然水汪汪的,用匙一滔,有些花生碎,可能是想改善質感?牛肉用的是肥牛,咬下去卻無味無道的。分開上的白飯水份太多,更有多少隔夜飯feel。可能這就是正宗越南風味?  吃完後伙說快手快腳收好東西,未幾,又來了六七個年輕客人,由於當時滿座?有個大嬸笑笑口走來跟我們說:「呀,你地唔叫o野架啦呵?」既然她如此請我們結帳,也就不好意思久留,出到門口看看手錶,剛好九時已矣。  真係請我都唔會再去。

真係請我都唔會再去。
見「飲食男女」介紹得幾好咪去試下囉,結果又係「瀨野」收場,先試個燒大頭蝦餐$98,兩隻蝦都好細,蝦頭有膏(大頭蝦個蝦頭都冇膏就死得人啦),蝦肉爽口,但係味道欠奉,直投乜味都冇,o徒氣!套餐跟兩支半截粟米同椰汁綠豆飯團,飯團甜甜地似甜品多D;唔順氣叫多個辣椒膏炒大頭蝦$98,餐牌張相有4 隻,上到檯原來實際祇得一隻,size 比套餐大隻D,叫做有返D辣味,不過$98 真係完全唔值;迷你春卷唔夠脆,以走趙水準黎講算唔合格;蟹肉蛋黃盒,老實講,賣相唔多掂,望落似朱古力西餅,食落質感都似西餅,味道本來應該都幾鮮味,可惜當晚整得好鹹,失敗;香茅雞中翼,一碟有六大隻中翼,雖然祇係普通野,但已經係當晚最似樣既一碟,三條友飲左兩個椰青加一杯鹹檸檬七喜,埋單咁就六舊幾水落樓,我諗呢個價錢o係山林道會有更多好選擇。新店裝修得幾骨子,不過我建議唔好坐卡位,卡位係木櫈加咕𠱸,硬掘掘坐得好唔舒服,我仲黑到坐著個冷氣滴水位,可見新店執漏功夫仲未做好,侍應全部新人,原本有幾個女侍應招呼都算幾好,可惜埋單個陣時俾另一個肥妹大聲喝左一野「喂!張單唔好簽呀!淨係簽張VISA 得啦」,服務分即刻打返個折扣。
2005-06-21 6 views
1)春卷2)香茅牛肉濱海3)紫蘇蟹肉炒飯4)馬拉盞炒菜睡眠不足, 食不知味just okay and nothing special
1)春卷
2)香茅牛肉濱海
3)紫蘇蟹肉炒飯
4)馬拉盞炒菜

睡眠不足, 食不知味

just okay and nothing special
2005-05-27 35 views
鼎太豐:小龍包出乎意料外賣凍左都好好食,蟹粉,鮮蝦,豆沙...etc.牛肉面好食(要趁熱),孫辣湯試得過(我叫少辣)黃加沙:清湯魚翅(detail forgot)算好,東皮肉,沙查鴨,鵝肝(鵝肝應該係平野...)...多味精,ok la老趙:軟殼蟹,燒大蝦,春卷,甘蔗蝦,越食越好味...蒸粉皮包...etc.點春卷既魚露用來點大蝦...燒大蝦,甘蔗蝦都super good粉面無試過見好多人叫,應該好食!!??邊間泳黎園好食... havent try it!!??
鼎太豐:小龍包出乎意料外賣凍左都好好食,
蟹粉,鮮蝦,豆沙...etc.
牛肉面好食(要趁熱),孫辣湯試得過(我叫少辣)

黃加沙:清湯魚翅(detail forgot)算好,

老趙:軟殼蟹,燒大蝦,春卷,甘蔗蝦,越食越
好味...蒸粉皮包...etc.點春卷既魚露
用來點大蝦...燒大蝦,甘蔗蝦都super good
粉面無試過見好多人叫,應該好食!!??

邊間泳黎園好食... havent try it!!??
(Non-member)
2005-05-26 6 views
昨晚同朋友到山林道的老趙吃晚飯,誰知去到山林道竟然有2間老趙,因自己站在新鋪門口望著舊鋪,於是就問新鋪的侍應小姐2間有何分別?侍應小姐話2間都是同一個老板,不過新鋪就多D嘢食,於是我同朋友就試新鋪啦。點知一望Menu,只有3張過咗膠嘅A4size嘅紙。完全唔夠食及好多正宗的越南菜都冇,好奇怪。後來,要問才給我們舊鋪的Menu(記著一定要問至比),點了菜後,侍應還提醒我們,他們的廚師會盡量做給我們在舊菜單上的order,真唔知個侍應講乜,後來先知新鋪個廚師,唔識造舊鋪Menu嘅菜,等咗好耐,D嘢食終於到(但發覺原來是舊鋪送過來的),不過味道OK好。到了戲肉,我們飽餐後叫埋單,取張信用咭找數,點知個話唔夠$200元不接受信用咭,大佬,兩個人食仲要女仔食,2個檬、1個炒什菜加1個春卷,其實已經好夠但又唔到$200元,點算。2個人咁橋又無$200元現金,於是要朋友到外面扲錢(真醜),留下我一個人,緊係同個侍應發難喳啦,根本無告示比人知若唔夠$200元不接受信用咭。點知佢話,告示已經在收銀處貼咗,不過唔係係人都見到啫。如果你想簽咭,可以幫你同收銀講,就可以。真係比佢激到眼淚水都出,不可思疑!
真係比佢激到眼淚水都出,不可思疑!
2005-05-24 3 views
春卷,蒸粉包,雞翼都合格,但是菠蘿抄飯就不合格,朋友們都覺得有陣怪味,馬拉盞炒菜完全冇馬拉盞味,越式炒粉絲,居然是用美極炒出來的=.=侍應招呼都不錯,最後還送了我們糕點,我還可以嘗試到沒甜味的甜品.
春卷,蒸粉包,雞翼都合格,
但是菠蘿抄飯就不合格,朋友們都覺得有陣怪味,
馬拉盞炒菜完全冇馬拉盞味,
越式炒粉絲,居然是用美極炒出來的=.=
侍應招呼都不錯,
最後還送了我們糕點,
我還可以嘗試到沒甜味的甜品.

2005-05-22 19 views
大路食品,如:香茅豬扒、咖哩、蒸粉包、水晶豬肉卷…相當有水準。紅飯雖油,但值得一試。個人最喜歡「七彩凍檬」,因為配食的魚露超正,不可不試!位置唔夠方便,但一年都會來兩三次,為的還不是那些較有水準的越南菜。環境、服務有待改善。
紅飯雖油,但值得一試。
個人最喜歡「七彩凍檬」,因為配食的魚露超正,不可不試!
環境、服務有待改善。
2005-04-14 7 views
尋晚加班到9點﹐跟同事3人去山林道老趙食晚飯。去到唔需要等兼且有好多位﹐似乎“老趙”的大名已經不復當年勇。叫左咖喱牛腩煲﹐蒜蓉包﹐炒芥蘭﹐豬肉濱海﹐春卷同雞翼。咖喱牛腩煲上得最快﹐落完ORDER唔夠5分鐘就有﹐好彩味道都算唔錯﹐椰汁咖喱夠香﹐整體上亦夠熱。其實咖喱唔怕預先整好﹐只怕上檯時唔熱。蒜蓉包亦差唔多時間送上﹐否則就得個睇字。唯一可惜牛腩比較“散”﹐要扣返少少分。食完覺得蒜蓉包其實麻麻地﹐比較細件亦唔夠蒜香﹐早知要普通法包好過。豬肉濱海份量足﹐用作包濱海的生菜同香葉亦算新鮮﹐但米粉團就應該係預先擺定落碟的﹐已經定左型﹐頗“實淨”..包起上黎有少少困難。最後放棄生菜包的食法﹐只將所有料放入碗中再落甜酸魚露撈勻再食﹐一樣得﹐又方便。春卷夠脆又夠大但味道較淡﹐想好食要靠越南菜之寶-- 魚露。而由於春卷SIZE 較大﹐新鮮生菜又脆﹐所以同濱海一樣係難以包住黎食。越式春卷我都係比較喜歡較小型的。香茅雞中翼就做得唔錯﹐又香又熱﹐脹卜卜咬落去啖啖肉﹐肉汁亦保持到﹐成晚最好食係呢樣。炒芥蘭就水準一般﹐唔算差但又無甚特別值得推介的理由。連啤酒﹐埋單約$300。講貴唔算貴﹐亦唔係難食﹐比起兩年前我最
尋晚加班到9點﹐跟同事3人去山林道老趙食晚飯。
去到唔需要等兼且有好多位﹐似乎“老趙”的大名
已經不復當年勇。

叫左咖喱牛腩煲﹐蒜蓉包﹐炒芥蘭﹐豬肉濱海﹐
春卷同雞翼。咖喱牛腩煲上得最快﹐落完ORDER
唔夠5分鐘就有﹐好彩味道都算唔錯﹐椰汁咖喱
夠香﹐整體上亦夠熱。其實咖喱唔怕預先整好﹐
只怕上檯時唔熱。蒜蓉包亦差唔多時間送上﹐否則
就得個睇字。唯一可惜牛腩比較“散”﹐要扣返少
少分。食完覺得蒜蓉包其實麻麻地﹐比較細件亦
唔夠蒜香﹐早知要普通法包好過。

豬肉濱海份量足﹐用作包濱海的生菜同香葉亦算
新鮮﹐但米粉團就應該係預先擺定落碟的﹐已經
定左型﹐頗“實淨”..包起上黎有少少困難。
最後放棄生菜包的食法﹐只將所有料放入碗中
再落甜酸魚露撈勻再食﹐一樣得﹐又方便。

春卷夠脆又夠大但味道較淡﹐想好食要靠越南菜
之寶-- 魚露。而由於春卷SIZE 較大﹐新鮮生菜
又脆﹐所以同濱海一樣係難以包住黎食。越式
春卷我都係比較喜歡較小型的。

香茅雞中翼就做得唔錯﹐又香又熱﹐脹卜卜咬落
去啖啖肉﹐肉汁亦保持到﹐成晚最好食係呢樣。

炒芥蘭就水準一般﹐唔算差但又無甚特別值得
推介的理由。

連啤酒﹐埋單約$300。講貴唔算貴﹐亦唔係難食﹐
比起兩年前我最後一次幫趁﹐無退步但亦無乜進步。
不過﹐目前有特色的越南菜餐廳比比皆是﹐老趙要
返回以前門口食客排長龍的風光日子﹐相信不易。

老趙已撤出黃埔﹐希望老闆可以集中精神﹐做好
余下的兩間店吧。
2005-04-03 0 views
週末二時許約同朋友來一個遲來的午餐, 讀書時代已對越南食品有點偏嗜, 先點了一個特別牛肉粉, 其中包括了生熟牛肉, 牛筋等等, 牛肉味和肉質討好, 但湯底略嚴偏咸過濃; 越南春卷很香脆, 份量亦比想像中大和多料, 吃起來香口討好; 香茅豬扒凍蒙粉亦份量不小, 豬扒香口薄身, 凍蒙粉則表現一般; 串燒中蝦濱海, 一碟共五隻中蝦肉質一般但香蒜味道不錯, 濱海比想像中結實, 加上魚露味道亦香甜十分討好. 最後點了一個越南咖啡, 一邊聊天一邊等待咖啡滴漏, 咖啡偏於濃厚但香氣薄弱, 而且滴漏咖啡器好像不太清潔. 服務有禮貌但上菜速度時快時慢, 吃起來有點不自然, 環境只是一般但地面階磚好像有點油膩, 行起來很容易滑倒.
2005-03-14 1 views
都唔係第一次幫襯五人食六人套餐,好味道,夠飽,但略貴牛肉鍋,蔗蝦,正!越南啤無乜特別.服務無乜唔妥窗口d燈勁閃,好q煩
都唔係第一次幫襯
五人食六人套餐,好味道,夠飽,但略貴
牛肉鍋,蔗蝦,正!
越南啤無乜特別.
服務無乜唔妥
窗口d燈勁閃,好q煩