2005-09-17
(老趙新店) 唔明點解約出來食飯要有理由?想約朋友出來食飯,閒聊一番,這理由足夠麼? 是晚約了姨姨出來吃飯,談談近況,於是來到老趙,貪其就腳。走到山林道,見到老趙開了分店,門面較舊舖Sharp了不少。和姨姨出來吃飯,有個不成文規定,就是必揀一間十年先來一次的餐廳,因為...對方不是善男信女,每每談到興起時,爆杯反檯的機率達百分之八十,不想被列入黑名單,只好龜到店的一覺卡位坐下。 「點解咁好搵我食飯呀?失戀呀?哪...先旨聲名,籌旗免問」,又係例牌的開場白,姨姨,朋友嘛,出來吃個便飯,不用理由吧?失戀的話,偶打去「絕情谷」,無錢更唔會係黑衣兜拿飯食呀;對方見無危機感下,才乖乖的就坐,唉,人大左真難侍候。 餐牌每份有兩張,唔明一個唔識點菜既人,拿著兩張餐牌,對餐廳會什麼貢獻?差不多要爆杯,才能在對方手中奪過餐牌來,唔理對方反對,一口氣叫了軟殼蟹、燒大蝦,雜錦串燒,其中最有難道的,就是雜錦串燒,原因如下: 惡男:「有無雜錦串燒?」 侍應:「新店無呀。」 惡男:「唔係呀,偶的朋友試過新點有喎。」 侍應:「舊店有,你朋友食既,應該係舊點運來。」 姨姨:「咁我係想食呀!(快要爆發)」 惡男:「
惡男:「有無雜錦串燒?」
侍應:「新店無呀。」
惡男:「唔係呀,偶的朋友試過新點有喎。」
侍應:「舊店有,你朋友食既,應該係舊點運來。」
姨姨:「咁我係想食呀!(快要爆發)」
惡男:「咁你就幫偶們係舊店Order啦!」
兩人暗罵:「醒水D啦!正壽球!」
在一波三節後,終於點完菜,搵餐食,真係難。
軟殼蟹先來,這是每次都會點的菜,炸的一團糟,賣相不甚討好,吃落口,外皮蠻脆的,蟹聽說是由越南空運來,是不是真的,無從考究,但真的有鮮味,不像其他東南亞餐館,賣的都是霉霉無口感的蟹,更甚者甚至出現「餿味」,雖然椒鹽味唔夠,但還算的上香口,是餐前伴酒的好朋友,但,原來這類未領有酒牌,偶剛好十八,還想試試飲酒,今晚真有點失望說。
「殺人放火金腰帶」,姨姨一直過著金腰帶的生活,奇怪為啥突然捨棄高薪厚職,甘願從良做返工仔,好人難做,「修橋補路無屍骸」,唔知姨姨捱唔捱得住,最擔心係最後了屍骸都無,想係初一、十五拜下你都唔得;理想與財富,又是一番取捨,當年Beyond為左理想,在樂壇默默耕耘多年,一曲《光輝歲月》,震撼人心,姨姨既然為了理想放棄金腰帶的生活,作為朋友,一定大力支持(僅只於精神上)!
姨姨指定動作串燒,賣想真的好麻麻,牛、豬串燒,燒的剛熟,照理肉質應該嫩口的,但串燒應該燒乾一點,不夠香的串燒,真的會淡出個鳥來,再看看沙嗲醬,簡單來說,偶只能以好與唔好來形容,複雜點的話,可以用好與唔好再加有心與無誠意來形象,就今晚的水準來說,唔好、無誠意、行貨、唔夠香,這道菜,應該無下次。
最後來的是燒大頭蝦,一如其名,頭夠大,但最大敗筆是唔夠香,奇怪,姨姨並非打蝦的主意,而是嘮嘮叨叨的嚼著粟米,「無點蟹嗟,蝦都唔差呀,無咁毒呀!」偶道,三扒兩撥的拆開來吃,頭大無腦(羔),爽而無味,河蝦?賣相不討好,味道如嚼無味的蝦肉,又是無下次的一道菜。
吃完三道菜,姨姨開始發火,在咒罵著偶帶她來這裡,分明是靠害;姨姨,新舖嘛,新人士,新味道,係差D啦,你估人人都好似你咁有理想咩!