放工一個人食完快餐先返屋企, 餐廳位置比較優勢,兩年前食過,疫情過後到堅守住。 餐廳裝修簡約,地方唔大,翻枱比較快。雖然餐廳名叫老友記,但係一個人去食都唔老尷。 👀滷友牛三寶麵招牌麵之一,集牛筋、牛肚同牛展。湯底非常濃味,配合牛肉麵超索湯。金錢展厚切軟腍,牛筋膠質感重,牛肚亦算入味。加餸 -滷水雞翼嫩滑,手工墨魚丸經油炸香口彈牙,豬大腸入味,清理乾淨。另加糖心蛋,半生熟蛋黃。 🍋檸檬薏米水 清新,唔會太酸。

👀滷友牛三寶麵
金錢展厚切軟腍,牛筋膠質感重,牛肚亦算入味。

加餸 -滷水雞翼嫩滑,

🍋檸檬薏米水 清新,唔會太酸。
銅鑼灣加路連山道一向小店林立多人搵食,今次唔食拉麵試吓食一向少食嘅滷水野. #滷水雙併多達十款配料可以選擇,味道可選有辣有唔辣,$48 大大碟,叫左金錢肚同五花肉. 個肚真係超爽口唔會有內臟嗰浸味, 五花肉肥瘦均匀. 除左滷水汁,仲有蔥同打底嘅芽菜增添清新感. #蒜香炸豆腐大愛!必叫之選,估唔到呢間滷水店炸物咁出色完全有驚喜. 皮薄而脆豆腐質地相當滑溜調味剛好不會過咸,蒜粒非常惹味香口. #招牌大滷麵指定餸有五花肉/陳皮魚蛋/豆腐/ 蘿蔔. 湯底可選,我哋叫左個傳統滷水汁,好濃好香完全係集結左日績月累煮成肉的精華. 麵底叫左個手造爽脆米粉係幾特別好似冇食麵咁滯. 五花肉相當厚身大件煮得夠腍,魚蛋帶淡淡陳皮甘香,蘿蔔煮得剛好咬落有少少爽口,豆腐香滑. 另外加左$4 有杯涷檸茶,好抵. 配合小店提供自家制辣油蒜蓉醬更為食物增添美味,醬料可以買走.

#滷水雙併

#蒜香炸豆腐

#招牌大滷麵

2023-10-28
$80 (Dinner)
  • 滷水雙併
  • 蒜香炸豆腐
2023-10-24 31 views
銅鑼灣都有唔少好食又唔貴嘅粉麵( ⸝⸝⸝⁼̴́◡︎⁼̴̀⸝⸝⸝) 少有嘅滷水 好食仲要份量超大 環境又唔錯🥳 ❣️招牌大滷麵 $54有蘿蔔 陳皮魚蛋 五花肉同豆腐 都係我鍾意食嘅嘢(˵ ˃̶̀ε ˂̶́ ˵)ෆ⃛要讚佢擺盤好靚 竟然有文青風小木盤🪵 即刻高級左😂試咗個麻辣乾撈米粉 幾出色😆‼唔油係好香嘅麻辣🌶️ 又唔會太鹹啱啱好👍🏻💯蘿蔔同豆腐都好出色💯 蘿蔔清甜冇渣 豆腐有豆香 陳皮魚蛋睇個人喜好😍五花肉係超級好食🐷 有東坡肉個種甜甜地入晒味好淋🥹❣️滷友牛三寶麵 $65 金錢展 牛筋 金錢肚 呢個組合見慣啦😛 滷得好入味 第一次見俾咁多配料嘅面 搵搵下發現成個碗都係料🐮牛筋入味 金錢肚爽口 牛腱都好滑唔乾✨呢度牛肉麵喺台灣牛肉麵個款幼麵🍜 好掛湯🍜 性價比真係幾高 應該連壯男都食得飽🤣❣️炸墨魚丸 +$10價錢相宜嘅小食 炸完加上椒鹽好惹味🐙❣️凍奶茶 +$6❣️凍檸茶 +$6
少有嘅滷水 好食仲要份量超大 環境又唔錯🥳

• 滷友牛三寶麵
  • 鹵友牛三寶麵
  • 招牌大滷面
2023-10-19 40 views
今日嚟到銅鑼灣行街 醒起朋友話#滷友記 既肉燥飯好足料 炸雞髀係即叫即炸🍗 即刻試下先😙溏心蛋肉燥飯 🍚見到粒粒既碎肉配上滷水汁 好似好juicy咁呀🤩滷肉飯係用豬肉 但比起平時食開既豬肉油膩感低好多😚冇咁肥得黎肉質都好軟腍咖 毫無油膩感😋 好易入口 好容易就食晒一碗飯 非常滿足🥰生炸雞髀🍗侍應話我知呢到最出色其中之一係炸雞髀🤩🤩我當然不能錯過啦😳 熱騰騰金黃色既外皮雖然係要等一陣 但即叫即炸係好值得等🥳肉質香滑鮮嫩 唔鞋口😋銅鑼灣[滷友記]📍銅鑼灣加路連山道5號地舖

溏心蛋肉燥飯 🍚

肉質香滑鮮嫩 唔鞋口😋

銅鑼灣[滷友記]
📍銅鑼灣加路連山道5號地舖
2023-10-17 29 views
放假去銅鑼灣行街,行到餓經開丹麥餅店附近呢間小店主打滷水牛就好想食,即刻入去,小店座坐唔多,但都唔算坐得逼夾,QR CODE落單點左,滷友牛三寶撈辣粉皮,粉皮口感 Q彈,牛三寶有牛𦟌、牛筋、牛肚,全部都好淋,但重口味嘅我略嫌淡味,枱上有兩款自家制醬料,分別係蒜辣醬同麻辣油,蒜辣醬酸酸辣辣幾開胃,加齊哂成碗即時惹味哂👍🏻滷水豆腐真係好驚喜,滷水夠味又充滿豆香,而且又滑郁郁,好快一件接一件比我清哂😳

2023-10-13
Type of Meal
Dinner
2023-10-14 51 views
位於銅鑼灣加路連山道的滷友記,可說是滷水界翹楚。今晚和老公點了滷友牛三寶麵,胡椒鹹菜豬肚湯飯及自家製古法冰糖燉檸檬。1)滷友牛三寶麵~牛三寶包括牛筋、牛肚及牛。我們選了滷水湯底及台灣牛肉麵作麵底。牛三寶滷得夠淋,牛筋充滿膠質,滿滿骨膠原感覺。加配的滷水豆腐不是坊間滷到乾身的那種,反而是充滿滷水味之餘又非常滑溜。滷水湯底濃郁入味得來又不會太鹹,牛肉麵麵質幼細彈牙,非常美味。2)胡椒鹹菜豬肚湯飯~胡椒味重但又不嗆喉,豬肚洗得非常乾淨,爽口滑嫰。3)自家製古法冰糖燉檸檬~入秋飲杯燉檸檬,感覺特別滋潤暖身。最難得是這杯熱飲不會太甜,正好中和滷水和胡椒的膩感。最後不得不提的是枱上兩種自家製調味料~麻辣油及蒜辣醬。兩者添加在滷水麵及胡椒飯後,簡直有提鮮及畫龍點睛的感覺!百幾元便可吃到這樣高質的滷水,值得再訪。
  • 胡椒豬肚湯飯
  • 鹵友牛三寶麵
  • 滷水豆腐
2023-10-06 34 views
〚台式滷肉的滷友記〛銅鑼灣不嬲食嘢都唔平🥹但係希慎廣場附近既幾條街有唔同價錢親民既餐廳🩷今日試左間食台式滷肉既餐廳😆😆一黎梗係叫左個招牌大滷麵🍲入面有我鐘意寫既陳皮魚蛋🍡十分之彈牙🤤忍唔住一次過食左幾粒😆仲有蘿蔔都好入味🤤額外再加了牛筋😎增加左麵食的豐富口感🫶🏻值得一提既係大滷麵上面加左大粒蔥花🩵加左啲清新的層次感🥰台式混集港式的滷肉面 可以一試🩷每個餐都可以加小食🍢我就加左港式炸燒賣🍡燒賣炸得非常出色🤤外皮金黃酥脆又夠熱🤤一口咬落去好正😆以為只係得滷肉出色 點知酥炸雞排飯意想不到好食🍛雞排既肉質鮮嫩爽口🍗外皮酥脆卻又唔會太油膩🤤再加上揀配既肉燥汁岩岩好 唔會太乾🥹同一般既肉燥不同 呢到既肉燥唔太鹹 又唔太油膩🫶🏻仲將肉燥分碗👍🏻避免過多既油份沾染到飯上面🤤係銅鑼灣呢個地方 滷友記既價格真經濟實惠👍🏻兩個人晚餐只係用左大約150港幣左右 物超所值😆
〚台式滷肉的滷友記〛

今日試左間食台式滷肉既餐廳😆😆一黎梗係叫左個招牌大滷麵🍲

額外再加了牛筋😎增加左麵食的豐富口感🫶🏻

2023-10-01 32 views
🎂有好朋友生日🎈我哋就快快手過去銅鑼灣買個之前已經睇中左嘅蛋糕😉順便食埋個晏先返去嚕🥳🍜餐廳就係我哋買蛋糕附近🤗坐得又舒服😌仲🈶️好多選擇添🥳🍜自選四拼麵 $63🌈可以揀嘅餸真係好多款選擇呀❤️我呢碗就揀咗金錢肚、豬大腸、豆腐、同埋台灣腸😋好耐無食邪惡👿又好食嘅腸大腸喇✅配埋鹵水湯同台灣牛肉麵😍簡直係絕配呀🥳🍜自選四拼麵 $63🌈另一碗就hubby就揀咗佢超喜歡嘅爽口又入味嘅嘢牛筋👍手打墨丸、陳皮魚蛋同埋扎肉👅陳皮魚蛋又香又彈牙添🥳☕️陳皮冰糖燉檸檬🍋(熱) $10🌈入口好順喉嘅陳皮冰糖燉檸檬🍋份量十足💯唔錯🥳

🍜餐廳就係我哋買蛋糕附近🤗坐得又舒服😌仲🈶️好多選擇添🥳

🍜自選四拼麵 $63

🍜自選四拼麵 $63

☕️陳皮冰糖燉檸檬🍋(熱) $10

🌈入口好順喉嘅陳皮冰糖燉檸檬🍋份量十足💯唔錯🥳

2023-09-28 23 views
上2星期nana同同事喺公司附近食lunch去左加路連山道嗰邊搵嘢食同事揀咗裝修玩味型格既台式餐廳去到正係下午茶時間同事點左《招牌滷水湯底手做爽脆米粉》配滷水豆腐、蓮藕、萵筍加熱奶茶同事表示滷水汁好味米粉唔同普通平時出面嘅米粉係比較幼同彈牙nana點左《糖心蛋肉燥撈台灣牛肉麵》肉燥惹味再配上有咬口嘅牛肉麵一絕店員推介加少少自家製麻辣油同蒜辣醬會更香更好食加左再撈撈個麵果真美味升級再好味左見到隔離左右台台都有叫《生炸雞髀》股香氣吸引到最後都點左一隻分享等左15分鐘左右熱辣辣雞髀香噴噴上枱生炸係唔同d皮脆肉嫩多汁食時記得小心辣咀滿足
上2星期nana同同事喺公司附近食lunch
去左加路連山道嗰邊搵嘢食
同事揀咗裝修玩味型格既台式餐廳

去到正係下午茶時間

同事點左《招牌滷水湯底手做爽脆米粉》
配滷水豆腐、蓮藕、萵筍加熱奶茶
同事表示滷水汁好味

皮脆肉嫩多汁
食時記得小心辣咀
滿足
2023-09-27 15 views
喺銅鑼灣放工,忽然間好想食滷水野,同朋友經過見到有得食滷水麵就衝左入嚟食啦!入到嚟都非常之有台灣嘅特色!環境舒適,坐得舒服,唔會覺得有逼夾嘅感覺!價錢方面都大眾化,喺銅鑼灣嚟講都算幾抵食,我哋叫咗以下嘅美食招牌大卤麵(蕃茄湯) 台灣牛肉麵 $72炸墨魚丸 $20-忌廉$7古法滷水五花肉麵 -$66手造爽脆米粉滷水湯-凍檸檬水 +$4份量非常之足料,一個人都未必食得晒!鍾意食台灣嘢嘅朋友可以過嚟試一試應該都啱你哋嘅口味!滷友記(銅鑼灣)香港銅鑼灣加路弹山道5號地下

招牌大卤麵(蕃茄湯)
台灣牛肉麵 $72
炸墨魚丸 $20-忌廉$7
古法滷水五花肉麵 -$66
手造爽脆米粉
滷水湯-凍檸檬水 +$4

滷友記(銅鑼灣)
香港銅鑼灣加路弹山道5號地下
📍 滷友記 (加路連山道) (銅鑼灣)銅鑼灣加路連山道5號地鋪已經第二次回訪!特登再嚟多次就係為咗食佢嘅滷友牛三寶麵!🍜鹵友牛三寶麵 $75 (跟餐加咗$10小食)其中三寶包括牛筋、金錢展同金錢肚~最驚喜係金錢展,因為厚切好大一塊,滷水非常之入味!唔好見佢咁大塊以為會好韌,反而做得好淋好易咬開!另外牛筋亦都係另外一個重點推介,口感軟稔得來又彈牙!湯頭絕對係成碗麵嘅靈魂!味道有少許亦都有藥材味!我都忍唔住飲咗好多!🍗生炸雞脾 $36估唔到食滷水麵嘅地方做生炸雞髀都可以咁出色!即叫即炸熱辣辣,表面炸得香脆,內裏肉質柔嫩又多汁!小食方面,我哋跟餐加咗個炸墨魚丸!表面灑滿椒鹽,非常香口!另外仲叫咗一份炸陳皮魚蛋,呢個真係小食之中嘅推介!冇諗過滷水咋,陳皮魚蛋可以咁入味!而且魚蛋嘅彈性亦都非常之強,我自己非常鍾意!
📍 滷友記 (加路連山道) (銅鑼灣)
銅鑼灣加路連山道5號地鋪

已經第二次回訪!
特登再嚟多次就係為咗食佢嘅滷友牛三寶麵!
🍜鹵友牛三寶麵 $75 (跟餐加咗$10小食)
其中三寶包括牛筋、金錢展同金錢肚~
滷友牛三寶麵
另外牛筋亦都係另外一個重點推介,口感軟稔得來又彈牙!
滷友牛三寶麵
湯頭絕對係成碗麵嘅靈魂!
味道有少許亦都有藥材味!我都忍唔住飲咗好多!

🍗生炸雞脾 $36
估唔到食滷水麵嘅地方做生炸雞髀都可以咁出色!
即叫即炸熱辣辣,表面炸得香脆,內裏肉質柔嫩又多汁!
生炸雞脾
小食方面,我哋跟餐加咗個炸墨魚丸!表面灑滿椒鹽,非常香口!
炸墨魚丸
另外仲叫咗一份炸陳皮魚蛋,呢個真係小食之中嘅推介!
陳皮魚蛋
2023-09-16
炸墨魚丸
陳皮魚蛋
2023-09-22 48 views
一行3人,8點左右入去,無留意到店鋪收幾點,職員都剩係講低左一句「手機落單」,到我地落緊單途中,職員不斷行埋嚟,然後問落左單未?我哋見佢咁趕,已經入左2份餐點比佢先,但職員又行埋黎講:喂你地得2份餐?;又埋怨:點解唔同一張單落埋?其實已經好嬲。同行友人飲熱檸茶,向職員提出要多包糖,職員就有距離地「掉」左包糖埋黎🙂因為自身習慣熱飲到飲個下先落糖,亦都習慣左食完野先飲野,就將包糖放左係手機旁邊,隔左幾分鐘,職員一言不發,就收走左我包糖🙂8點27分,職員就話要埋數,叫我地埋單;有人問幾點收,職員話9點,我地先知收9點其實咁趕收工,我地入黎個陣講句「8點半last order、收9點」,咁客人咪可以諗下跟唔跟到貴店咁趕既速度同咁有禮貌既服務🙂咁又唔會咁辛苦阿職員你啦~最後45分走個陣,店鋪重有其他食客,但已經熄哂音樂等緊收工成餐飯剩係感覺到職員又想賺埋臨尾幾個客但又唔想你阻職員收工,所以咩都趕,咩都唔講🫡食到成肚氣,真係食唔到啲野食係咩味🙂唔會有下次

其實已經好嬲。

最後45分走個陣,店鋪重有其他食客,但已經熄哂音樂等緊收工

食到成肚氣,真係食唔到啲野食係咩味🙂唔會有下次
2023-09-18 30 views
唐心蛋肉燥飯唐心蛋肉燥飯顧名思義結合咗蛋、肉燥同飯,簡單卻味道豐富多樣,令人垂涎欲滴。首先,唐心蛋流心狀綿密口感,撈飯一流。肉燥肉質鮮嫩多汁,肥膏部分入口即化。美味嘅配料鋪流香噴噴嘅飯粒,營造出令人幸福嘅口感同層次。蒜香炸豆腐:蒜香炸豆以豆腐為主角,搭配蒜香調味料,炸至金黃酥脆。一口咬下去,外層同酥脆豆腐皮帶嚟台灣夜市回憶,內裡則是綿密細滑嘅豆腐,兩者形成咗絕妙嘅對比。蒜香嘅味道更係增添咗豆腐嘅風味,令人愛不釋手。涷檸檬水:以上嘅食物選擇加上遲遲未離開嘅夏天,配搭涷檸檬水非常合適!檸檬水簡單而純粹,卻可以帶嚟無限嘅清爽感,令人精神煥發,令人忘卻煩憂。店舖正正喺銅鑼灣,原來台灣滋味可以咁近。

唐心蛋肉燥飯

蒜香炸豆腐:

涷檸檬水:

店舖正正喺銅鑼灣,原來台灣滋味可以咁近。
這次和朋友在週末到訪位於銅鑼灣加路連山道的「滷友記」,餐廳由2017年開業至今,主打各類滷友炸物。環境不大,大概有7-8張檯,有提供QR Code下單,不收加一服務費。<自選五拼麵> $78我選擇了牛筋、金錢肚、雞翼、手打墨丸和陳皮魚蛋,湯底是滷水湯、麵底土炮米線,外加$10配炸燒賣。我最喜歡金錢肚,入味且有嚼勁,夠爽口;牛筋呈啫喱狀,口感軟淋;陳皮魚蛋有7-8粒,陳皮味明顯;滷水湯底香而不過鹹,配搭掛湯的米線一流。整體份量很多吃不完!<招牌大滷麵> $72這款本身已經預設配料,包括五花肉、陳皮魚蛋、豆腐和蘿蔔,湯底選擇了蕃茄湯,配搭台灣牛肉麵,外加$10小食時菜。五花肉肥瘦適中,啖啖肉。蘿蔔吸收湯底精華,番茄味濃厚。朋友挺喜歡台灣牛肉麵,麵體偏粗,浸在湯裏不會過淋,仍然保持口感。整體而言,餐廳價錢平民,份量充足,我會歸類的性價比高的選擇!

<自選五拼麵> $78

<招牌大滷麵> $72

呢間滷友記評價好高,地點就喺平時由銅鑼灣行去大球場沿路,除咗係一間親民小店,佢哋嘅滷水汁係超水準之作,令人一試愛上!麵食可以揀三/四/五拼車仔餸,再自選湯底及麵類。今次揀咗滷水豬大腸、蓮藕同埋陳皮魚蛋,三個餸都幾出色。滷水湯底亦係我食過數一數二好食嘅,細嚐會食出少許藥材湯味,手造爽脆米粉可以吸收了美味嘅湯底。另外亦都推介試吓佢哋嘅酥炸雞扒飯,跟肉藻汁。雞扒炸得酥脆,肉藻內沒有肥豬肉,而汁料調味亦都做得唔錯👍🏻跟餐加$10配小食,有炸燒賣、炸墨丸或者菜,而熱飲都係加$2,性價比高。🛎️必試指數:9/10🔆

🛎️必試指數:9/10🔆
2023-09-13